@electroumit @electroumit • 12 saat önce (düzenlendi) 1-) Üzerinde 12V yazan bir lede 12 volttan fazla gerilim uygulanmaz. 2-) 0,048mA değil 0,048A 3-) O ledde akım sınırlaması yok değil. Var. O direncin amacı 12 voltta akımın 50mA üzerine çıkmasını engellemek. Yani akımı sınırlamak. 4-) Gelelim transistörlü akım sınırlayıcılı modüle. Neden 16 volt vererek test etmedin? Diğerlerini uygun voltajın üstünde test etmiştin. Sonuç: Led modül hangi voltaj değerinde çalışması gerekiyorsa o gerilim uygulanır. Örneğin 12 voltluk led arabaya takılmaz. Çünkü akü şarj olduğunda 14.5 volt olur. Modül ledinizin ömrü uzun olmaz. İşte bu durumda transistörlü akım sınırlayıcılı led modül kullanmanız gerekir. Videoda tek söylenmesi gereken 12 voltun üzerinde geriliminiz varsa ya artı bir direnç takacaksınız ya da aktif akım sınırlayıcılı led modül kullanacaksınız .
Рік тому+4
@electroumit kardeşimiz videoyu dikkatle seyretmiş ben buna çok sevindim ! Fakat bence ayrıntılara çok dikkat ederken meselenin özünü kaçırmış veya anlayamamış? Bu çoğunluktaki herkesin her alanda yaptığı büyük hatalardan birisidir ! Neden böyle dediğimi @electroumit kullanıcısının 4 maddede sıraladığı eleştirilerine net cevaplar vereceğim. Umarım kendisi ve merak ederek okuyanlar ne demek istediğimi anlayacaklar. 1-) Doğru 12 voltla çalışan Led'lere daha fazla gerilim uygulanmaz ve neden uygulayalım? Fakat ! benim burada anlatmak ve göstermek istediğim konu zaten uzun çalışma sürelerinde bazı modül Led'lerin sonlarının ne olacağıdır bunu göstermenin pratik ve hızlı sonuca giden başka bir yolu yoktur, bildiğin başka bir yol varsa sen söyle onu yapalım. 2-) Doğru 0,048 mA 0,048 A olarak söylenmeliydi ama yanlışlıkla ağzımdan öyle çıkmasının anlatmak istediğimin anlaşılamama konusunda ne sakıncası olabilir ? Burada öğrencilere sınıf dersi vermiyoruz zaten haddime de değildir ayrıca ben sadece burada değil diğer videolarda bile daha başka çok hatalarda yapmışım ama bu yanlış ifadeleri veya imlâ hatalarını tutup öne sürmek ve eleştiri maddesi yapmak? İşte bu eleştirme yöntemine hiç bir anlam veremiyorum sen veriyorsan nedenini açıkla bizde bilelim. 3-) Bu eleştirinde de özü kaçırdığın yine belli oluyor ! direnç elbette akımı sınırlar Modül led'lerin hepsinin içerisinde direnç vardır ama Led'lerin aydınlatmada sürekli ve uzun çalışma durumunda direnç koruması pek işe yaramaz ! şerit ve modül Led'lerin tamamı birkaç ay içerisinde giderek zayıflar ve bozulurlar. Bu dediğimi internetten öğrenmedim uygulamalı yani tecrübeyle zarar ederek tespit ettiğim bir şeydir. Bu dediklerim sana göre yanlışsa, doğrusunu sen söyle öğrenelim? 4-) Videodaki gösterdiğim çeşitli tip direnç korumalı modüllerde gerilimi yarım yada 1 volt bile çıkarırsam neler olduğu açıkça görülüyor ama sadece everlight markalı devreli modül led akımı sabit tutuyor ve onu diyelim 14/15v a kadar yükseltmişimde sana göre neden 16volta yükseltmemişim? eleştirdiğin şeye bak ben o modülü 24 voltta bile çalıştırdım ve akım yine sabitti 30 volta kadarda sabit kalacağına eminim fakat onu göstermeye gerek bile görmedim çünkü anlatmak istediğim esas sorun yarım veya 1 voltta bile kendisini gösteriyordu fakat sen fark edememişsin? 12v üzerinde yani yüksek gerilimde modül Led'lere direnç takmakla ilgili söylediklerini hiç duymamış olayım ama zaten devre korumalı modül şerit Led'leri kullanın tavsiyesi doğrudur fakat bende bu videoda dakikalarca zaten tamda bunu sebepleriyle anlatmıştım onun için bence sen pişmiş aşa soğan doğramışsın canın sağolsun 😎son olarak sana göre bu videoyu uzun uzadıya boşuna çekmişim çözümün gayet güzelmiş '' Devre korumalı Led Kullanın '' ve herkes konuyu anlamış olacakmış ? Tamam o zaman sende sadece bu ibretlik cümleni söyleyerek çok kısa bir video çekersin bizler de seyredelim?
Tamda bu tür Led almak üzereydim. Sizin videonun denk geldim. Şu cahil halimle ne demek istediğinizi anladım ... bazen anlamak icin cok sey bilmek ! Bildiğini varsaynak insana engel koyuyor .. Bilgi icin çok teşekkür ederim
Abi emeğine ve anlatımına sağlık, teşekkür ederim. Sen cihaz hakkında hızlı fikir sahibi olmak adına doğru bir deney yapmışsın, voltaj arttırarak. Fakat bazılarımızın aklına şu gelebilir. Örn; "ben bahçe aydınlatmamda zaten sabit 12V veririm, bu sorun çıkmaz" Maalesef arkadaşlar işin rengi öyle değil. Güçlü ışık veren led'ler Power LED diye geçer ve bunlar ısındıkça devreden daha fazla akım çekmeye başlarlar. UA-cam da yada internette arattırdığınızda bunu uygulamalı gösteren video/bilgi çok kolay bulacaksınız. Bu modüllerde alimünyum soğutucu da kullanılsa çok fazla fayda etmez. Çekilen akımın sabit voltaj altında bile artmaya başladığını görürsünüz. Buraya istediğiniz kadar uygun direnç bağlayın, tek başına direnç de çözüm olmadığı gibi, bir süre sonra bu direnç de yanacaktır. Bu yüzden kesinlikle, sabit voltaj altında bile Power LED'ler için akım koruyucusu kullanılması gerekir.
Elinize sağlık. Bu sistem gerilim ve akımı dengede tutmak için kullanılmış. Normal olarak akım sınırlandırma için ledlerde dirençler kullanılır ama bu marka voltaj değişimlerinin etkisini de düşünerek daha detaylı bir koruma yapmış. Başarılarınızın devamını diliyorum.
Ben akvaryum için kullanmak istiyorum ama bu markada sadece Beyaz renk seçeneği var. Alternatif olarak yine korumalı farklı renkerde hangi markalar var hocam?😊
ustam bende de everylight aynı model numaralı ledlerden var. İki farklı 12v güç kaynağı ile denedim ikisinde de 50-55mA veriyor, 80 bir türlü olmadı. Bunun sebebi sizce ne olabilir ?
Emeğinize sağlık hocam. Arabanin ön panjur içine led ambians aydinlatma yapmak istiyorum. Araba akuleri 12V uzeri caliyor bildigim kadariyla. uzun omurlu olmasi icin hangi tur ledleri kullanmamiz gerekiyor? yada modul mu almamiz gerekiyor?
Місяць тому
neyi ve nasıl aydınlatma düşündüğünü bilmediğim için ancak şu kadarını söyleyebilirim kaliteli ledlerle yapılmış markalı modülleri kullanmalısın böyle yaparsan çok uzun süre kullanabilirsin ucuz ve markasız modüller ise çok çabuk bozuluyor
Everylite markası amerika,ya aitdir. Kalitesi ordan geliyor. Çünkü tasarlamasını yapan kişi bütün olumsuz durumları,hesaplamış. Hadi bizde orucu ne bozar, ne bozmaz diye sormaya devam edelim!...
Bozulmaması noktasında emin değilim, çünkü şu var; voltaj artarken akım sabit kalsada watt tüketimi artıyor. Tabi diğerlerinden elbette iyi ama watt tüketimi artıyorsa ısıda artacaktır. Bozulma kısmından emin olamadım o sebeple.
Merhaba, videonuz karşıma düştü ve ilgimi çekti. Öncelikle teşekkürler. ben akım sınırlamasının ledlerde değilde sürücülerde olduğunu düşünüyorum. Meğerse ledlin kendi üzerinde de varmış. Merak ettiğim durum voltaj arttığında led ampul fazla akım çekmeye başlıyorsa bunda ne sakınca var? Ayrıca biz voltajı neden artıralım. elimizde kaynak kaç volt veriyorsa ledlere sabit şekilde o voltaj gidecek ve ledleri çektiği akımda neyse o amperde sabit kalacak. Amper değişmeyeceği için ısınmadan kaynaklı ömür azalması da olmayacak. Şayet sabit voltaj vermemize rağmen ledin çektiği akımda bir dalgalanma olsaydı( yani ışıklar kısılıp açılsaydı) o zaman bu bir sorun olurdu ve akımı sabitlememiz gerekirdi diye düşünüyorum. Bu düşünceme katılır mısınız? bir de bu everylite yi nereden aldınız? hakikaten hakkını veren bir ürün. ilaveten yakında akım sınırlama videosu gelecek diye yazmışsınız ama diğer videolarda göremedim.
2 роки тому+1
merhabalar, voltaj yükselterek bakmamın bir sebebi var oda şudur; her bir volt yükseltme sabit voltla ledleri aşağı yukarı 1 ay hiç kapatmadan çalıştırmış gibi sürekli çalışma durumunda ledin akımı arttırıp bozulup bozulmayacağının sonucunu bize hızlıca verir , ledler çalıştıkça çektikleri akımı arttırmaktadır ve sonunda voltaj hiç değişmese bile akım artışı yüzünden %100 bozulur bunun kaçışı yoktur bunun tek çaresi sabit akım kaynağınızın olmasıdır çözüm en basiti ya tam kaynağınıza göre akım çekecek ledleri takacaksınız yada benim anlattığım driver akım sınırlama devreleri gibi kaynakla ledler arasına sabit akım sağlayacaksınız bunun nereden yapıldığının bir önemi yok önemli olan akım sınırlama var mı? yok mu? eğer gerektiği şekilde varsa zaten ledler max güçte 50000 saat kullanılır hatta daha kısık güçte ise kısıldığı oran ölçüsünde ömrüde artarak kullanılır 👍 everlite modülü şuradan almıştım ve şu anda da stokta var görünüyor linki www.motorobit.com/urun/everylite-3lu-mercekli-modul-led-yapiskansiz-beyaz mesela bu everlite gerçekten hakkını vermiş diyelim elinizde 1- 5-10-20 amper 12v led trafosu olsa bile tek olarak bağlayabilirsiniz ömür boyu bozulmadan aynı seviyede yanacaktır.🖐
@ tekrar merhaba Power ledleri zaten akım sınırlaması olan sürücülerle kullandığımız için bu durumda ledin kendinde akım sınırlaması olmasa bile güvenle kullanabiliyoruz. Ben bunu demek istedim. Ancak asıl kafama takılan soru şerit ledlerle alakalı. İnşallah doğru anlatabilirim. 5 metre şerit led içerisinde kullanılan SMD çipine göre değişmekle birlikte yaklaşık 1.2 amperden toplam 6 amper akım çekiyor. Ancak piyasada bu şerit ledler genellikle daha yüksek akıma sahip örneğin 12 volt 12.5 amper 150watt gibi trafolarla besleniyor. bu durumda şerit led trafonun verdiği maksimum akıma kadar zaman içinde fazla akım çekmeye başlayacak ve trafonun verebileceği max akıma kadar yükselecek. Bu durumda ortalama şerit led metrede 2.4 amper akım çekecek ve patlayacak diye düşünebiliriz ancak şerit ledlerde farklı bir durum mu var da güçlü trafo ile beslenmesine rağmen patlamıyor?
2 роки тому+1
sürücü olduktan sonra zaten sorun yok ama herkes sürücülü takım halinde alamıyor bir iki led yada power led alıp bir yere takıp yakabilmenin yolunu aramaktadır😃 benim videolarım bu insanlara teknik destek içindir ! bırakın power ledi en basit 3-5 mm lik 20ma lik mini ledler bile sürücüsüz kullanılırsa kısa zaman içinde bozulur bu bozulma patlama şeklinde olmuyor, giderek yaydığı ışık gücü zayıflayarak cansız hale gelir veya power led ise? çok ısınıp sonunda tamamen söner şerit ledlerin korumalı olanı var korumasız olanı var korumasızı ilk günkü gibi parlak ışıldayarak kullanmak için mutlaka trafoya göre ayarlamak lazımdır yoksa giderek cansızlaşır ve sönük kalır tabi birde çalıştırma süresi faktörü de var hepsi için geçerli mesela günde en fazla 1-2 saat yakılan akım korumasız şerit ledin yada power ledin bozulması seneler alır ama günde 8 saat yada 24 saat devamlı yakılırsa? bir veya birkaç ayda bozulur senesini bile göremezsiniz
Selamlar üzerindeki devrenin şeması ne acaba 5.1k ve 470R snırım dirençler transistörler yada transistör + mosfet gözükmüyor ledlerde sanırım paralel bağlı ancak tek kasa içinde çiftli led gibi duruyor şeması olsa işe yarardı epey.
Hocam kullandığınız Dc tırafo nun nerden bulabiliriz bilgiler için tşk ler
4 місяці тому
bu sadece modüldür buna ayrıca 12v 5ah smps trafoda almanız lazım stokta yok diyor ama gelebilir arayıp sor www.direnc.net/dc-dc-otomatik-boost/buck-donusturucu-4a-50w
Ustam emeğine sağlık size bir sorum olacak kamp için bir aydınlatma yapacağım led olarak iyi aydınlatan hangi ürünü alayım karton gözü dediğiniz ledin daha iyisi varmı istiyorum ki aküyle ortamı çok iyi aydınlatsın birden fazla led grubu da olur yada hiç uğraşmayıp araç zeon lamba mı alsam teşekkürler şimdiden 🤝
10 місяців тому
kusura bakmayın sorunuzu şimdi gördüm , kartal gözü ledler çok güzeldir araç için tasarlanmıştır bunlara gündüz farı da deniyor çok kuvvetli aydınlatır bir kaç tane alıp takmalısın diye tavsiye ederim tabi geç kalmadıysak?😂
Çok yararlı oldu bu video. Bir de mutfak tezgah led lerine hareket sensörü takmak istiyorum. Bir elektrikçi aç kapa zararlı olur diyerek bu mekanizmayı iptal etti. Ben de sürekli led'ler açık kalıyor. Hareket sensörü varken hiç değilse arada kapanıp açılıyordu. Siz hareket sensörü önerir misiniz?
Рік тому
elektrikçiniz bence Ledlerin ışık verme yapısını klasik ampullerle karıştırmış? oysa öyle değil ledlerin kullanıldığı cihazların hepsi TV'ler dahil olmak üzere Pwm darbe sinyalleri ile çalışırlar saniyede 2000,5000 yada daha fazla yanıp sönerler ama bunu gözlerimiz algılayamaz devamlı yanıyor zannederiz yani ledin doğası yanıp sönmeye göredir siz sensörünüzü yerine takın ve kullanmadığınız zamanlar elektrik tasarrufu edin selamlar
@ Karışık geldi heralde ona hareket sensörü takmak, ondan kolaya kaçtı bence de. Gündüz bile hareketi algılayan bir sensör takmıştım daha önceden. Çok kullanışlı olmuştu.
iyi akşamlar dilerim. Modül ledi alüminyum soğutucuya bağlantı yaptığımızda led ile soğutucu arasına ısı yalıtım pastası,termal macun kullanılsa daha faydalı olur mu? çok teşekkür ederim.
Рік тому+1
evet elinizde termal macun mevcut varsa iyi olur ama yoksa masraf etmeyin evden küçük bir parça diş macunu üzerine iki üç damla makine yağı yada zeytinyağı damlatıp kürdanla iyice karıştırıp kullanabilirsiniz ben kullandım gayet güzel oldu ok?
Hocam verdiginiz bilgiler çok kıymetli ve önemli öncelikle paylaşımız için teşekkürler ledlerin amperlerinin ölçümünü yaptıgınız ölçü aleti kendi imalatinız sanırılım nerden temin edebiliriz birde ledler için basit bir koruma devresi nasıl yapabiliriz yada nerden alabiliriz bilgi verirmisiniz
Рік тому
o cihazı hazır olarak aldım şuradan; www.direnc.net/dc-dc-otomatik-boost/buck-donusturucu-4a-50w ayrıca Tek bir tip led sürücüsü yoktur ihtiyaca göre çok çeşitlidir benim videolarımda çeşitli sabit akım led sürücü devreleri mevcuttur onları inceleyebilirsiniz tabi önce hangi tip led ve nasıl bir dizi yapıp çalıştıracaksanız önce buna karar vermelisiniz.
Bilgiler için teşekkürler. Yorumlarıda okudum biraz bir arkadaş daha sormuş. Elimde araç farlarının cob ledlerinden 2 tane var. 12v ile çalışıyorlar. 2 tane 3,7v lion pillerle 12v nasıl elde ederim. Teşekkürler
Рік тому+1
sağolun, elinizdeki cob ledlerin birisi ne kadar akım çekiyor biliyormusunuz?
tamam tek pille bile çalıştırabilirsin iki led en fazla 0,40 Ah çekecek en ucuza mal olacak modül mt3608 yükselteçi tavsiye ederim çıkışını 12v ayarlarsın ve ledi bağlarsın
Ustam doğru bilgi yanlız şerit letler dandikleri her üç aydınlatma yerinde bir direnç oluyor ama kaliteli olan şerit led lerde 3 direnç oluyor bi direnç yansa bile yanmaya devam eder Peki 12wat lep top adaptör ile yinede çok mu çeker isindikca
Рік тому+2
12 voltluk ledler laptop adaptörü ile yani19 voltla hemen bozulur sakın bağlama ayrıca dirençlerin 1,2,3 tane olması akım meselesini kısa bir zaman aralıklarıyla kullanırsan çözer ama ledleri sürekli yakmak başka bir konudur herkes bunu birbiriyle karıştırıyor beni anlamak için sen o kaliteli dediğin ledleri 12 volt bir adaptöre bağla ve mesela 15 gün boyunca hiç söndürmeden yak ve neler olduğunu takip edip buraya yaz
@ yok ustam kaliteli demiyorumda şerit Letter olarak kıyasladim ben bazıları resmen kağıt gibi şerit ledler ve tek direnç li. .ama kaliteli olan diyelim 3direnc ver her 3aydinlarmada yani direncin 1i yansada ışık azalır ama yine yanar. .tek direnç liler hemen söner 15gun zaten hiç söndürmeden illaki yanar direnclerin hepsi. .akşamdan akşama yancak 5saat
Arac ledlerinde akim korumasi varmidir fenerseniz iyi olur emegine saglik
2 роки тому
araç ledlerinde akım koruması dirençle yapılıyor genelde hepsinde modül içinde var direnç koruması yeterlidir çünkü araç ledleri 7/24 sürekli çalışmaz yani direnç yeterlidir
Üstadım eline emeğine sağlık.Peki hangi marka trafo kullanmalıyız.Bu konu ile ilgili bir önerin var mı?
Рік тому
Trafoların hepsi çin malıdır onun için işini görecek akımda yani eğer koruma devreli ledlerden kullanmayacaksan ? şerit led falan gibi dirençli ledlerden kullanacaksanız trafonun akımı ledlerin toplam akımından biraz daha düşük olmalıdır yani örneğin 6 amper led takacaksan 5 amperlik trafo almalısın böylece ledlerin ömrü senin ömrün kadar uzun olur ve trafonun en ucuzundan alabilirsin sorun çıkmaz o konuyu merak etmeyin
Merhaba kardeşim teşekkürler Bu everylite ledi ankarada nerde bulabilirim birde sizin voltaj ayarlayıcıyı nasıl temin ederim
2 роки тому
internetten bulup kargoyla getirteceksiniz yani mağazaları dolaşarak zor bulunur bence bunlar diğer dediğiniz ayarlayıcının linki bu yorumlarda var altta bir arkadaş sormuştu
selam . 1 tane parmak pil vasıtasıyla 12v luk bu ışıkları çalışdara bilirmiyim
Рік тому+1
tek pille zor olur ama 2 kalem pille yani 3 volt olursa? araya mt3608 yükselteç alıp takarsın (20 lira civarında) 12 volta da pottan ayarladın mı gayet güzel şekilde olur
İyi günler bende 3 lü led var ama sürekli yanarsa sıkıntı çıkartır mı bende bi tane 12 volt adaptör var bide 7 volt adaptör var ikisindede çalışıyo hangisini kullanmalıyım sürekli yanma için hangisi uygun olur Acil cevap yazar mısınız
6 місяців тому
led 12 voltsa 12 volt adaptöre bağlanır ! 12 v adaptöre bağla ve çalıştır eğer elini yakacak kadar ısınıyorsa? soğuması için alüminyum yada metal bir plakete monte ederek fazla ısınmamasını sağla ve böylece sürekli yanar kullanırsın
Merhaba 12V 0.8 A led sürücü ile everylite marka akım korumalı modüllerden kaç adedini paralel bağlayarak sağlıklı biçimde kullanabilirim.Teşekkür ederim.
Рік тому+1
everlite modül zaten kendi içinde led driverı olan modüldür 12v istedğiniz güçte adaptörle direk olarak çalışır ister 1 tane bağlayın ister adaptörün akım gücünü 80 mA e bölerek o sayıda arttırıp paralel bağlayın yani her şekilde sağlıklı olarak kullanılır
Teşekkürler hocam bir sorum olacak bendede bu üçlü ledden var ve şerit ledten var .12 volt ile çalışıyor .ben 24 volta bağlasam bozulur mu aceba .bazı cihazlar 12/24 çalışıyor deniyor ama bendeki ledler 12 mi yiksa 12/24 mu bilmiyorum .bunu 24 bağlayıp 24 desteklemiyorsa kedi bozmak istemiyorum .bunu nasıl öğrenebilirim . teşekkürler
Рік тому+1
üzerinde voltaj yazmayan üçlü modül ledler büyük ihtimalle 12 volttur. onun için 24 voltla hemen bozulur. öğrenmek için internette birebir aynı modülü bulup açıklamasındaki teknik bilgisinde yazanları okumanız lazım başka da bir yol da volt göstergeli led tester cihazına bağlayıp bakmak hepsi bu kadar başka bir yol yok
hocam video için teşekkürler sorum şu olacak everylite modelinin watt değeri 1 acaba watt değeri yüksek olsa ışığı daha çokmu olur acaba örneğin 2 veya 3 watt gibi
Başka bir konuda arama yaparken videonuz karşıma çıktı güzelde oldu lakin araştırma yaptığım konuda bilgi sahibi olabileceğiniz düşünerek bir konuda danışmak istedim. Aracımın farları için mercek montajı yaptım, merceğin uzun aydınlatması için perde sistemi var. Perde sistemi uzun farlara bağlanıyor. Perde açınca soketten ölçüm yapınca 9v a kadar düşüyor voltaj. Perdeyi sökünce yine normal 13v gösteriyor. Şuda var araba çalışmıyorken perde açınca 9v a düşmüyor. Yani araba çalışırken sadece voltaj düşüyor. Birde o perdeyi harici bir güç kaynağı ile ölçünce 14v 0.75a tüketiyor. Arabaya takınca 1.5a tüketim yapıyor. Sebebini bulamadım. Varsa bilginiz ve paylaşırsanız çok sevinirim.
Рік тому
yani mercek farlar arabanın üzerinde iken perde açınca fazla akım çekiyor ama arabadan söküp dışarıda bir kaynağa bağlayınca daha az akım tüketiyor diyorsunuz? peki bunun teknik dökümanında yada kutusunda tam olarak ne akım çekiyormuş onlara bakabildiniz mi?
@ben farı ikinci el aldım, bu şekilde birşey fark ettim. Araca zarar vermemesi için şimdilik perdeyi iptal ettim. Bu meseleyi çözemezsem uzunları yakınca far mercekleri açmadığı için ışık az çıkıyor.
Рік тому
Bu mercekli farlardan hiç kullanmadım ama bana nedense bir arıza varmış gibi gelmedi Bence perdeyi tekrar bağla ve o şekilde kullan. Elektrikte bize bazen açıklaması zor şeyler yada farkında olamadığımız yanılsamalar da olabilir 👍👍
Hocam 9 volt adaptörle calışırmı ledler problem olurmu
11 місяців тому
12 volt modül ledler 9 voltla çalışmaz yada çok az şekilde yanar sana o kadar yetiyorsa? bozulma olmaz merak etme yüksek voltaj verirseniz ledler hemen bozulur dikkat edeceğin nokta bu dur.
Devreye seri direnç bağlansa akim sınırlama yerine geçmez mi. ? Led in ömrü uzar aşırı parlak ışık gerekmiyorsa..
Рік тому
bu modüllerin hepsinin içinde zaten dirençleri var pille yada aküyle beslerken dahili dirençler yeterli oluyor ancak bizim konumuz adaptörlerle besleme konusudur iş o zaman farklı bir hale geliyor sebebi adaptörden gelen akımın hep sabit gelmesi hiç azalmaması yüzünden modüllerdeki dirençlerin çalışmada ısınıp geçen akımı arttırarak ledlerin bozulmaması için ya akım sınırlama devresi olan modülü alacağız, ya tam lede tam uygun kaynak alacağız, yada elimizdeki uygun olmayan kaynağı akım sınırlama devresi ilave ederek uygun hale getireceğiz ok?
Abi elektrik işlerinden çok anlamam fakat videodan aklıma iki soru geldi. 1. Bu ledleri 12volt(veyahut LED kaç voltluksa 24lüklerde var diye biliyorum) adaptör (trafo) ile çalıştırdığımız sürece bir sorun var mı? 2. Everylite markalı ledi doğrudan 220volt ev elektriği ile çalıştırabilir miyiz?
Рік тому+1
modül ledleri adaptör ile çalıştırdığımızda eğer kısa bir süre için çalıştırıyorsak? sorun yok ama toplam çekilen akım hesabını ve ona göre trafo gücünü tam olarak ayarlayamaz isek? örneğin dekorasyon amaçlı yarım gün yada tam gün çalıştırıyorsak sorun çıkacak demektir niye? çünkü eğer everlite gibi içinde koruma devresi olmayan modül ledler veya şerit ledler kullandıkça ısındıkça daha fazla akım çekecek ve bu sürekli çekilen akımı arttıracak kısa bir dönem sonra ışıklar azalmaya başlayacak ve sonunda ledler bozulacaktır ayrıca videoda gösterdiğim everlite modül 12v dur. 220v değil ok?
@ yani tam olarak kullandığımız LED sayısı kaç ampere ihtiyaç duyuyor ise o amperde çalıştırmamız mı gerekiyor?"çekilen akım hesabı" dediğiniz amper demek mi? Mesela ben akvaryum ışığımı kendim yaptım. Aldığım sitede yazan ampere göre bir adaptöre taktığımda çakar şekilde yanıyordu yani flaş gibi yanıp sönüyordu ben de tahmini olarak gidip 5 amper bir adaptöre taktım. Günde 8 saat çalıştırıyorum ve eminim 5 amperden çok daha az ihtiyacı var. Bu ledlerde sorun olmuyor klasik ucuz LED kullanıyorum.
Рік тому+1
evet düz yanan minik led, powerled ,cob led modül yada şerit ledlerin çektiği toplam ''akımı'' amper veya watt hesabını yapacaksınız ve ona yetecek kadar adaptör kullanacaksınız daha yüksek amperde adaptörü kullanmak ledleri mutlaka bozar tabi bu dediğim kurala devreli ledler dahil değil onları istediğin gibi kullanabilirsin. otomatik flashlı ledler, kısılıp açılmalı ledler, program yazılmış chipe bağlı ledler vs. gibi devreli ledlerde de yine akım hesaplamaya gerek kalmıyor çünkü onlarda akım koruması da içinde var senin akvaryum ledleri de mutlaka ya içlerinden yada harici kutu içinden devrelidir ve ondan dolayı bozulmazlar
Selamünaleyküm ustadim. 90 adet modul led artı aralarında 3metre gibi uzatma kablolar da var kaç amper adaptör tavsiye edersiniz uzun ömurluluk için. Saygilarimla
Рік тому
Aleyküm selam, bunun için bana 1 modülün akım ve volt bilgisi lazım? 90x3 metre yani 270 metre de uzatma kablosu var sistemde herhalde?
@ ilginiz için öncelikle teşekkür ler. Hayır şöyle düzelteyim Öncelikle akım sizin bu video da göstermiş olduğunuz modul ledlerden yani akımı 0.137 A olanlardan toplamda 90 adet var. 3 metre kablo dediğim 30 modul Bi yerde arada 1 metre 0.75 kablo ile uzatıp sonra bir 30 modul daha sonra uzatma sonra yine son 30 modul. Yani kabloları belirtmemin sebebi onlarda ekstra bir akıma sebeb olurmu diye ustadim.
Рік тому
bütün ledleri tam güçte çalıştırmak istiyorsanız? 12-12,5 AH trafo kullanın yada biraz daha az güç için 10AH yeterli gelecektir tabi ledler sürekli yanacaksa? kaliteli bir trafo olması gerekir yoksa sık sık trafo bozulabilir
12 volt 1.5 A adaptörle çalıştığında ömrü nasıl olur everylite modül ledin
Рік тому
ledlerin en az 50000 saat ömrü var modül içinde akım koruma devresi olduğu için 80 mA lik bir tek modülü bile 12v volt istediğin güçteki adaptöre direk bağlayabilirsin yani hiçbir sorun olamaz
@ teşşekür ederim daha fazla enerji çektiği için ısınırsa felan sorun yapmaz demi sorun çıkarmaz yani çünkü çok kararsız kaldım ikisi arasında bu arada like attım videoyu işime yaradı
1-) Üzerinde 12V yazan bir lede 12 volttan fazla gerilim uygulanmaz. 2-) 0,048mA değil 0,048A 3-) O ledde akım sınırlaması yok değil. Var. O direncin amacı 12 voltta akımın 50mA üzerine çıkmasını engellemek. Yani akımı sınırlamak. 4-) Gelelim transistörlü akım sınırlayıcılı modüle. Neden 16 volt vererek test etmedin? Diğerlerini uygun voltajın üstünde test etmiştin. *Sonuç:* Led modül hangi voltaj değerinde çalışması gerekiyorsa o gerilim uygulanır. Örneğin 12 voltluk led arabaya takılmaz. Çünkü akü şarj olduğunda 14.5 volt olur. Modül ledinizin ömrü uzun olmaz. İşte bu durumda transistörlü akım sınırlayıcılı led modül kullanmanız gerekir. Videoda tek söylenmesi gereken *12 voltun üzerinde geriliminiz varsa ya artı bir direnç takacaksınız ya da aktif akım sınırlayıcılı led modül kullanacaksınız* .
Рік тому
çok güzel eleştirmişsin tebrik ederim, yalnız yorumun en sonlarda göründüğü için arada kaynamasın diye sabit konu olarak en başa taşıdım ve naçizane cevaplarımı verdim. Okumak ve karşı cevaplamak isterseniz oraya geliniz orada asla yorumunuz ve cevaplarınız silinmeyecektir Hakaret hariç ! Videoyu seyreden herkes görüp okusun istiyorum 👍
İyi günler bende 3 lü led var ama sürekli yanarsa sıkıntı çıkartır mı bende bi tane 12 volt adaptör var bide 7 volt adaptör var ikisindede çalışıyo hangisini kullanmalıyım sürekli yanma için hangisi uygun olur
Amper metre ölçüm cihazını aldık 220 v mı bağlıyoruz
2 роки тому
hayır sakın 220 v bağlamayın ona göre bir doğru akıma yani adaptöre bağlanacak mesela benimki 5 amperlik 12 volt bir led trafosuna bağlı
2 роки тому
güle güle kullanın hayırlı olsun
2 роки тому+1
adaptörden çıkan + cihazın vin + girişine diğer - uç ise vin - girişine bağlanacak bunlara dikkat edin, ters olmamalıdır yoksa cihaz korumaya alır ve açılmaz
Abiciğim tekrar kolay gelsin sizin videoyu izledikten sonra internetden 20 adet aldım bunu ben 60a 60 banyodaki tavan paneline monte edeceğim benim panelin içinde boncuklu ledler yanmış hadi dedim bunlardan alıyımda içine döşeyim aldım ama daha monte etmedim 3lü 10 adedini panelin içine döşeyeceğimde kaç vat adaptör kullanıyom bilgi verirsen sevinirim güzel abim saygılar sunarım 🙋
Рік тому+1
Everlight marka olandan aldınız sanırım? öyleyse iyi yapmışsınız hayırlı olsun değişimden sonra paneliniz bir daha bozulmayacak buna emin olabilirsiniz . bu 3 lü ledlerin 1 tanesi 12volt ve 80-85 mA akım çekiyor panele 10 tane koyarsanız 10x 0.85 = 850 mA çeker yani 12v ve 1 AH trafo 10 tanesine yeterli gelir ama elinde 2-3-5-10 amperlik te varsa? yeni adaptör almaktansa bu ledlerde güçlü adaptör fark etmez onları da kullanabilirsin çünkü videoda gösterdiğim gibi akım korumaları var
@ kardeşim ben biraz acemiyim zaten kabloları tam sokamamıştım içine sadece içinde bir tanesi Yanik gözüküyor öbürküleri sağlam gözüküyor acaba hepsi gitmişmidir
Abi cevap verirsen çok mutlu olurum benim bir motorum var gündüz farı yani Gündüz Aydınlatma ışığı u şeklinde arızalandı içindeki Işık tek satılmıyor Daha doğrusu LED komple değişmesi gerekiyor Ben de kendim yapmaya çalıştım ama taktığım LED Çok güçsüz gündüz zor gözüküyor Yani daha güçlü bir led arıyorum 12 voltla çalışan abi bir türlü bulamadım ne önerirsin Ne tavsiye edersin u şeklinde bir LED yani u şeklinde olmasa da olur ben onu u şekline getiririm keserek ama güçlü bir lede ihtiyacım var
2 роки тому+2
kartal gözü led veya gündüz farı led denen bir çeşit led var 12v ile çalışıyor yuvarlak fakat üstümde büyük büyüteçli cam takılıdır onlar hem düşük akımlı 60ma hemde çok kuvvetlidir eski ledin yuvasına bir şekilde yerleştirebilirsen? ne demek istediğimi göreceksin
Merhabalar anladığım kadarıyla ledler konusunda bayağı bilgi sahibisiniz. Sizden yada bu yorumu okuyup ta anlayan birleri olursa birşey öğrenmek istiyorum. Arabamın dış kapı kollarına aydınlatma yapmak istiyorum. Bunu da şöyle yapmak istiyorum frene bastığımda renk kırmızı yansın dış kapı kollarının aydınlatması için konuşuyorum, sinyal verdiğimde turuncu yansın normalde de beyaz olarak yansın. Böyle bir led varmı piyasada acaba bana yardımcı olacak birileri varmı
Рік тому
pixel yada rgb ledler mikroçip programlayarak alınacak tetikleme sinyali doğrultusunda istediğin renklerde yakılır ve fakat bunun kapı kollarına kablolama vs. montajı tetikleme sinyallerinin alınıp devreye götürülmesi falan çok zor ve vakit alacak oto elektrik bilgisi gerekecek bir iş. bundan dolayı böyle hazır bir devre halinde planlı ve bütün araçlar için ortak kullanma projeli hazır bir devre olabileceğini hiç düşünmüyorum yani ticari görmüyorum o zaman geriye tek seçenek bu işi yapabilecek bir yazılımcı ve oto elektronikçi bularak ortak çalıştırarak özel bir çalışma yaptıracaksınız? Tabi buda masraflı olacaktır ama niyette kararlı isen masraftan kaçma ve yaptır neticede çok güzel ve değişik bir şey olacaktır diye düşünüyorum
hangisini sorduğunuzu anlamadım fakat ben bütün ledlerimi www.motorobit.com dan almıştım oraya girip bakın istediğinizden alın güvenilir firmadır asla sorun çıkmaz, kapınıza kadar kargoyla teslim ediyorlar
Anladığım kadarıyla arabaya takılan ledlerde bu yüzden patlıyor koruma yok abi bilgi için teşekkürler ama, korumaya nasıl alabiliriz ne satın almamız gerek veya ne montaj yapmamız gerek bilgi verir misiniz
Рік тому
araçta hangi tip ledlerden kullanmak istiyorsunuz ? ayrıntı verin ona göre bir çare bulmaya çalışalım
@ Reisim ben genelde dipsiz w5 dedikleri ampül kullanıyorum led yani 2-3 ay sürmeden pırpır yapmaya başlıyor
Рік тому
bu ampullerin içinde devre olan sabit akım korumalıları var senin aldığın sadece dirençlerin korumasındadır ondan kısa zamanda bozuluyorlar bak ben devreli olanını buldum buna benzer devreli daha uygun fiyatlıları da var ben sadece bir örnek gör diye linki buraya koyuyorum www.photononline.net/urun/photon-w5w-t10-ph7021-can-bus-ozel-plaka-led
Merhaba hocam ilk etapta gösterdiğiniz akım koruması olmayan ledleri 12 volt akü ile çalıştırsak ledlere zarar verirmi
Рік тому
Bu sorunuzda çalışma süresi çok önemlidir şöyle söyleyelim günde led yarım saat bir saat çalışacaksa? bozulmaları uzun sürecektir fakat günde 5-6 yada 12 saat çalışacaklarsa en azından extra taş direnç bağlanarak akım sabit tutulmaya çalışılmalıdır tabi birde 12v akünüz araçtaki akü ise durum araç çalışırken çok değişir yani 12v değil bu sefer hesabımızı 14.5 volta göre yapmalıyız
Hocam led için alınan trafolar zaten voltajı sabitleyerek akımı sabitlemiş olmuyor mu. İlaveten led içinde akım sınırlandırmaya gerek var mı sizce?
2 роки тому+1
bu sendeki led trafonun akım gücüne ve bağlayacağın ledlerin çektiği toplam akıma bağlı bir durumdur yani diyelim elinde en basit 1 amper sabit akım veren led trafo var ve sen bununla 0.35 amperlik tek bir led yakmak istiyorsun ? bu durumda akımın fazlası ledi bozar mtlaka 0.35 ampere sınırlamak gerekir yada 3 tane paralel led yakarsan o zaman sınırlama yapmana gerek kalmaz çünkü trafon zaten 1 amper sabit veriyor ve çekilende 1 amper olacak yani durum budur
ŞEFİM BOZULMAK ZORUNDA. 1960 LI YILLARDA EVENSEL BİR YASA ÇIKTI
9 місяців тому
doğru kullanılırsa bozulmaları en az 10 sene sürer sonunda elbette bozulur ama bizim bilgi vermekte ki amacımız? çok uğraşıp yerine montajını yaptığımız modül ledlerimizin 5-6 ay 1 yıl sonra bozulmaması için ! çünkü kim uğraşacak bir daha bu işin önemli yeri bu zaten
NİYE 12 VOLT UZERİNE ÇIKALIM Kİ. ADAPTÖR ZATEN 12 VOLT.
9 місяців тому
adaptör voltajı zaten çıkmaz burada ben voltajı yukarı çıkartıp o modülde sabit akım devresi olup, olmadığını hızlıca size kanıtlayabilmiş oluyorum yani bunun içindir.
@electroumit
@electroumit • 12 saat önce (düzenlendi)
1-) Üzerinde 12V yazan bir lede 12 volttan fazla gerilim uygulanmaz.
2-) 0,048mA değil 0,048A
3-) O ledde akım sınırlaması yok değil. Var. O direncin amacı 12 voltta akımın 50mA üzerine çıkmasını engellemek. Yani akımı sınırlamak.
4-) Gelelim transistörlü akım sınırlayıcılı modüle. Neden 16 volt vererek test etmedin? Diğerlerini uygun voltajın üstünde test etmiştin.
Sonuç: Led modül hangi voltaj değerinde çalışması gerekiyorsa o gerilim uygulanır. Örneğin 12 voltluk led arabaya takılmaz. Çünkü akü şarj olduğunda 14.5 volt olur. Modül ledinizin ömrü uzun olmaz. İşte bu durumda transistörlü akım sınırlayıcılı led modül kullanmanız gerekir.
Videoda tek söylenmesi gereken 12 voltun üzerinde geriliminiz varsa ya artı bir direnç takacaksınız ya da aktif akım sınırlayıcılı led modül kullanacaksınız .
@electroumit kardeşimiz videoyu dikkatle seyretmiş ben buna çok sevindim ! Fakat bence ayrıntılara çok dikkat ederken meselenin özünü kaçırmış veya anlayamamış? Bu çoğunluktaki herkesin her alanda yaptığı büyük hatalardan birisidir ! Neden böyle dediğimi @electroumit kullanıcısının 4 maddede sıraladığı eleştirilerine net cevaplar vereceğim. Umarım kendisi ve merak ederek okuyanlar ne demek istediğimi anlayacaklar.
1-) Doğru 12 voltla çalışan Led'lere daha fazla gerilim uygulanmaz ve neden uygulayalım? Fakat ! benim burada anlatmak ve göstermek istediğim konu zaten uzun çalışma sürelerinde bazı modül Led'lerin sonlarının ne olacağıdır bunu göstermenin pratik ve hızlı sonuca giden başka bir yolu yoktur, bildiğin başka bir yol varsa sen söyle onu yapalım.
2-) Doğru 0,048 mA 0,048 A olarak söylenmeliydi ama yanlışlıkla ağzımdan öyle çıkmasının anlatmak istediğimin anlaşılamama konusunda ne sakıncası olabilir ? Burada öğrencilere sınıf dersi vermiyoruz zaten haddime de değildir ayrıca ben sadece burada değil diğer videolarda bile daha başka çok hatalarda yapmışım ama bu yanlış ifadeleri veya imlâ hatalarını tutup öne sürmek ve eleştiri maddesi yapmak? İşte bu eleştirme yöntemine hiç bir anlam veremiyorum sen veriyorsan nedenini açıkla bizde bilelim.
3-) Bu eleştirinde de özü kaçırdığın yine belli oluyor ! direnç elbette akımı sınırlar Modül led'lerin hepsinin içerisinde direnç vardır ama Led'lerin aydınlatmada sürekli ve uzun çalışma durumunda direnç koruması pek işe yaramaz ! şerit ve modül Led'lerin tamamı birkaç ay içerisinde giderek zayıflar ve bozulurlar. Bu dediğimi internetten öğrenmedim uygulamalı yani tecrübeyle zarar ederek tespit ettiğim bir şeydir. Bu dediklerim sana göre yanlışsa, doğrusunu sen söyle öğrenelim?
4-) Videodaki gösterdiğim çeşitli tip direnç korumalı modüllerde gerilimi yarım yada 1 volt bile çıkarırsam neler olduğu açıkça görülüyor ama sadece everlight markalı devreli modül led akımı sabit tutuyor ve onu diyelim 14/15v a kadar yükseltmişimde sana göre neden 16volta yükseltmemişim? eleştirdiğin şeye bak ben o modülü 24 voltta bile çalıştırdım ve akım yine sabitti 30 volta kadarda sabit kalacağına eminim fakat onu göstermeye gerek bile görmedim çünkü anlatmak istediğim esas sorun yarım veya 1 voltta bile kendisini gösteriyordu fakat sen fark edememişsin? 12v üzerinde yani yüksek gerilimde modül Led'lere direnç takmakla ilgili söylediklerini hiç duymamış olayım ama zaten devre korumalı modül şerit Led'leri kullanın tavsiyesi doğrudur fakat bende bu videoda dakikalarca zaten tamda bunu sebepleriyle anlatmıştım onun için bence sen pişmiş aşa soğan doğramışsın canın sağolsun 😎son olarak sana göre bu videoyu uzun uzadıya boşuna çekmişim çözümün gayet güzelmiş '' Devre korumalı Led Kullanın '' ve herkes konuyu anlamış olacakmış ? Tamam o zaman sende sadece bu ibretlik cümleni söyleyerek çok kısa bir video çekersin bizler de seyredelim?
Tamda bu tür Led almak üzereydim. Sizin videonun denk geldim. Şu cahil halimle ne demek istediğinizi anladım ... bazen anlamak icin cok sey bilmek ! Bildiğini varsaynak insana engel koyuyor ..
Bilgi icin çok teşekkür ederim
14.4ten 12 modul ledi çalıştirirken kaç ohm kaç watt bir direnç eklemek uygun olur seri bağlı olarak?
abi,bana göre internette gördüğüm en işe yarar içeriklerden birisi bu. Aradaki farkı anlatığın için teşekkür ederim. öğrenmiş oldum.
Anlaşılan akım korumalı led bulmak zor. En iyisi akım korumalı devre nasıl yapılır, bize bunu öğretiniz. Elinize sağlık
Akım korumalı devre yapımı mı anlatırsanız çok yararlı olacağına inanıyorum şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
xl4015 5 amperlik xl4016 8 amper üzerinde moduller var alabilirsin
Akım korumalı güç devresi kullanmak
Abi emeğine ve anlatımına sağlık, teşekkür ederim. Sen cihaz hakkında hızlı fikir sahibi olmak adına doğru bir deney yapmışsın, voltaj arttırarak. Fakat bazılarımızın aklına şu gelebilir. Örn; "ben bahçe aydınlatmamda zaten sabit 12V veririm, bu sorun çıkmaz" Maalesef arkadaşlar işin rengi öyle değil. Güçlü ışık veren led'ler Power LED diye geçer ve bunlar ısındıkça devreden daha fazla akım çekmeye başlarlar. UA-cam da yada internette arattırdığınızda bunu uygulamalı gösteren video/bilgi çok kolay bulacaksınız. Bu modüllerde alimünyum soğutucu da kullanılsa çok fazla fayda etmez. Çekilen akımın sabit voltaj altında bile artmaya başladığını görürsünüz. Buraya istediğiniz kadar uygun direnç bağlayın, tek başına direnç de çözüm olmadığı gibi, bir süre sonra bu direnç de yanacaktır. Bu yüzden kesinlikle, sabit voltaj altında bile Power LED'ler için akım koruyucusu kullanılması gerekir.
Koskoca UA-cam de sayılıdır bu tarz kaliteli ve gerçek bilgi içerikli vidyolar, aklına emeğine sağlık teşekkürler bu değerli paylaşımınız için BRAVO
çok teşekkürler
Elinize sağlık.
Bu sistem gerilim ve akımı dengede tutmak için kullanılmış.
Normal olarak akım sınırlandırma için ledlerde dirençler kullanılır ama bu marka voltaj değişimlerinin etkisini de düşünerek daha detaylı bir koruma yapmış.
Başarılarınızın devamını diliyorum.
çok teşekkür ederim
Ben akvaryum için kullanmak istiyorum ama bu markada sadece Beyaz renk seçeneği var. Alternatif olarak yine korumalı farklı renkerde hangi markalar var hocam?😊
Hocam bu güç kaynağı güzelmişte markası modeli nedir nerde bulabiliriz türkiyede varmıdır
Eline yüreğine sağlık, arkadaş detaylı anlatımla bizleri aydınlattiniz çok teşekkür ederim.saygilar selamlar
ustam bende de everylight aynı model numaralı ledlerden var. İki farklı 12v güç kaynağı ile denedim ikisinde de 50-55mA veriyor, 80 bir türlü olmadı. Bunun sebebi sizce ne olabilir ?
ƏLLƏRİNƏ SAĞLIQ USTA BİZİ
DƏYƏRLİ BİLGİ PAYLAŞDIĞNIZ
ÜCÜN 🇦🇿🇹🇷
Abi kullandığın ampermetrenin linkini paylaşır mısınız bende aneng akıllı ampermetre var ama voltaj yükseltme işlemini bilmiyorum
Videoya Tesadüfen denk geldim Güzel anlatım, bilgi tecrübe paylaşımınız için teşekkür ederim.
Emeğinize sağlık hocam.
Arabanin ön panjur içine led ambians aydinlatma yapmak istiyorum. Araba akuleri 12V uzeri caliyor bildigim kadariyla. uzun omurlu olmasi icin hangi tur ledleri kullanmamiz gerekiyor? yada modul mu almamiz gerekiyor?
neyi ve nasıl aydınlatma düşündüğünü bilmediğim için ancak şu kadarını söyleyebilirim kaliteli ledlerle yapılmış markalı modülleri kullanmalısın böyle yaparsan çok uzun süre kullanabilirsin ucuz ve markasız modüller ise çok çabuk bozuluyor
Everylite markası amerika,ya aitdir. Kalitesi ordan geliyor. Çünkü tasarlamasını yapan kişi bütün olumsuz durumları,hesaplamış. Hadi bizde orucu ne bozar, ne bozmaz diye sormaya devam edelim!...
çok doğru söylediniz 👍👍
Bozulmaması noktasında emin değilim, çünkü şu var; voltaj artarken akım sabit kalsada watt tüketimi artıyor. Tabi diğerlerinden elbette iyi ama watt tüketimi artıyorsa ısıda artacaktır. Bozulma kısmından emin olamadım o sebeple.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Metin bey
Merhaba, videonuz karşıma düştü ve ilgimi çekti. Öncelikle teşekkürler. ben akım sınırlamasının ledlerde değilde sürücülerde olduğunu düşünüyorum. Meğerse ledlin kendi üzerinde de varmış. Merak ettiğim durum voltaj arttığında led ampul fazla akım çekmeye başlıyorsa bunda ne sakınca var? Ayrıca biz voltajı neden artıralım. elimizde kaynak kaç volt veriyorsa ledlere sabit şekilde o voltaj gidecek ve ledleri çektiği akımda neyse o amperde sabit kalacak. Amper değişmeyeceği için ısınmadan kaynaklı ömür azalması da olmayacak. Şayet sabit voltaj vermemize rağmen ledin çektiği akımda bir dalgalanma olsaydı( yani ışıklar kısılıp açılsaydı) o zaman bu bir sorun olurdu ve akımı sabitlememiz gerekirdi diye düşünüyorum. Bu düşünceme katılır mısınız? bir de bu everylite yi nereden aldınız? hakikaten hakkını veren bir ürün. ilaveten yakında akım sınırlama videosu gelecek diye yazmışsınız ama diğer videolarda göremedim.
merhabalar,
voltaj yükselterek bakmamın bir sebebi var oda şudur; her bir volt yükseltme sabit voltla ledleri aşağı yukarı 1 ay hiç kapatmadan çalıştırmış gibi sürekli çalışma durumunda ledin akımı arttırıp bozulup bozulmayacağının sonucunu bize hızlıca verir , ledler çalıştıkça çektikleri akımı arttırmaktadır ve sonunda voltaj hiç değişmese bile akım artışı yüzünden %100 bozulur bunun kaçışı yoktur bunun tek çaresi sabit akım kaynağınızın olmasıdır çözüm en basiti ya tam kaynağınıza göre akım çekecek ledleri takacaksınız yada benim anlattığım driver akım sınırlama devreleri gibi kaynakla ledler arasına sabit akım sağlayacaksınız bunun nereden yapıldığının bir önemi yok önemli olan akım sınırlama var mı? yok mu? eğer gerektiği şekilde varsa zaten ledler max güçte 50000 saat kullanılır hatta daha kısık güçte ise kısıldığı oran ölçüsünde ömrüde artarak kullanılır 👍 everlite modülü şuradan almıştım ve şu anda da stokta var görünüyor linki www.motorobit.com/urun/everylite-3lu-mercekli-modul-led-yapiskansiz-beyaz
mesela bu everlite gerçekten hakkını vermiş diyelim elinizde 1- 5-10-20 amper 12v led trafosu olsa bile tek olarak bağlayabilirsiniz ömür boyu bozulmadan aynı seviyede yanacaktır.🖐
@ tekrar merhaba Power ledleri zaten akım sınırlaması olan sürücülerle kullandığımız için bu durumda ledin kendinde akım sınırlaması olmasa bile güvenle kullanabiliyoruz. Ben bunu demek istedim. Ancak asıl kafama takılan soru şerit ledlerle alakalı. İnşallah doğru anlatabilirim.
5 metre şerit led içerisinde kullanılan SMD çipine göre değişmekle birlikte yaklaşık 1.2 amperden toplam 6 amper akım çekiyor. Ancak piyasada bu şerit ledler genellikle daha yüksek akıma sahip örneğin 12 volt 12.5 amper 150watt gibi trafolarla besleniyor.
bu durumda şerit led trafonun verdiği maksimum akıma kadar zaman içinde fazla akım çekmeye başlayacak ve trafonun verebileceği max akıma kadar yükselecek. Bu durumda ortalama şerit led metrede 2.4 amper akım çekecek ve patlayacak diye düşünebiliriz ancak şerit ledlerde farklı bir durum mu var da güçlü trafo ile beslenmesine rağmen patlamıyor?
sürücü olduktan sonra zaten sorun yok ama herkes sürücülü takım halinde alamıyor bir iki led yada power led alıp bir yere takıp yakabilmenin yolunu aramaktadır😃 benim videolarım bu insanlara teknik destek içindir ! bırakın power ledi en basit 3-5 mm lik 20ma lik mini ledler bile sürücüsüz kullanılırsa kısa zaman içinde bozulur bu bozulma patlama şeklinde olmuyor, giderek yaydığı ışık gücü zayıflayarak cansız hale gelir veya power led ise? çok ısınıp sonunda tamamen söner şerit ledlerin korumalı olanı var korumasız olanı var korumasızı ilk günkü gibi parlak ışıldayarak kullanmak için mutlaka trafoya göre ayarlamak lazımdır yoksa giderek cansızlaşır ve sönük kalır tabi birde çalıştırma süresi faktörü de var hepsi için geçerli mesela günde en fazla 1-2 saat yakılan akım korumasız şerit ledin yada power ledin bozulması seneler alır ama günde 8 saat yada 24 saat devamlı yakılırsa? bir veya birkaç ayda bozulur senesini bile göremezsiniz
Selamlar üzerindeki devrenin şeması ne acaba 5.1k ve 470R snırım dirençler transistörler yada transistör + mosfet gözükmüyor ledlerde sanırım paralel bağlı ancak tek kasa içinde çiftli led gibi duruyor şeması olsa işe yarardı epey.
elinize sağlık , birde ampül olarak buna benzer bir çalışma yapabilirmisiniz?
birde bu ledi nerden alabiliriz?
Hocam kullandığınız Dc tırafo nun nerden bulabiliriz bilgiler için tşk ler
bu sadece modüldür buna ayrıca 12v 5ah smps trafoda almanız lazım stokta yok diyor ama gelebilir arayıp sor
www.direnc.net/dc-dc-otomatik-boost/buck-donusturucu-4a-50w
Ustam emeğine sağlık size bir sorum olacak kamp için bir aydınlatma yapacağım led olarak iyi aydınlatan hangi ürünü alayım karton gözü dediğiniz ledin daha iyisi varmı istiyorum ki aküyle ortamı çok iyi aydınlatsın birden fazla led grubu da olur yada hiç uğraşmayıp araç zeon lamba mı alsam teşekkürler şimdiden 🤝
kusura bakmayın sorunuzu şimdi gördüm , kartal gözü ledler çok güzeldir araç için tasarlanmıştır bunlara gündüz farı da deniyor çok kuvvetli aydınlatır bir kaç tane alıp takmalısın diye tavsiye ederim tabi geç kalmadıysak?😂
Çok teşekkürler.Emeğinize sağlık.Muhteşem bir bilgi🙏
Çok yararlı oldu bu video. Bir de mutfak tezgah led lerine hareket sensörü takmak istiyorum. Bir elektrikçi aç kapa zararlı olur diyerek bu mekanizmayı iptal etti. Ben de sürekli led'ler açık kalıyor. Hareket sensörü varken hiç değilse arada kapanıp açılıyordu. Siz hareket sensörü önerir misiniz?
elektrikçiniz bence Ledlerin ışık verme yapısını klasik ampullerle karıştırmış? oysa öyle değil ledlerin kullanıldığı cihazların hepsi TV'ler dahil olmak üzere Pwm darbe sinyalleri ile çalışırlar saniyede 2000,5000 yada daha fazla yanıp sönerler ama bunu gözlerimiz algılayamaz devamlı yanıyor zannederiz yani ledin doğası yanıp sönmeye göredir siz sensörünüzü yerine takın ve kullanmadığınız zamanlar elektrik tasarrufu edin selamlar
@ Karışık geldi heralde ona hareket sensörü takmak, ondan kolaya kaçtı bence de. Gündüz bile hareketi algılayan bir sensör takmıştım daha önceden. Çok kullanışlı olmuştu.
Teşekkürler kullandığınız dijital göstergeli DC DC modülün tam adı nedir, nereden temin edebiliriz,
www.direnc.net/dc-dc-otomatik-boost/buck-donusturucu-4a-50w
iyi akşamlar dilerim. Modül ledi alüminyum soğutucuya bağlantı yaptığımızda led ile soğutucu arasına ısı yalıtım pastası,termal macun kullanılsa daha faydalı olur mu? çok teşekkür ederim.
evet elinizde termal macun mevcut varsa iyi olur ama yoksa masraf etmeyin evden küçük bir parça diş macunu üzerine iki üç damla makine yağı yada zeytinyağı damlatıp kürdanla iyice karıştırıp kullanabilirsiniz ben kullandım gayet güzel oldu ok?
@ Faydalı bilgileri bizlerle paylaştığınız için alakanıza çok teşekkür ederim.
Hocam verdiginiz bilgiler çok kıymetli ve önemli öncelikle paylaşımız için teşekkürler ledlerin amperlerinin ölçümünü yaptıgınız ölçü aleti kendi imalatinız sanırılım nerden temin edebiliriz birde ledler için basit bir koruma devresi nasıl yapabiliriz yada nerden alabiliriz bilgi verirmisiniz
o cihazı hazır olarak aldım şuradan;
www.direnc.net/dc-dc-otomatik-boost/buck-donusturucu-4a-50w
ayrıca Tek bir tip led sürücüsü yoktur ihtiyaca göre çok çeşitlidir benim videolarımda çeşitli sabit akım led sürücü devreleri mevcuttur onları inceleyebilirsiniz tabi önce hangi tip led ve nasıl bir dizi yapıp çalıştıracaksanız önce buna karar vermelisiniz.
@ teşekkürler hocam
Sağolasın hocam, çok değerli bilgiler bunlar.
Emeğine saglik. Peki 24V'luk araçta nasil bir led alacagiz?
24v araçlarda en pratiği aynısından 2 tane modül alacaksınız ve bu modülleri seri bağlayınca 12+12=24 voltla çalıştıracaksınız ok?
Faydalı bilgi. Acaba onun üzerindeki devre yada benzerini yapsanız. Güzel olur??? 👍👍👍
Yapımı çok daha kolay, toplamda iki parçalı bir akım sınırlama devresi videosu çok yakında gelecek 🚗
Bilgiler için teşekkürler. Yorumlarıda okudum biraz bir arkadaş daha sormuş. Elimde araç farlarının cob ledlerinden 2 tane var. 12v ile çalışıyorlar. 2 tane 3,7v lion pillerle 12v nasıl elde ederim. Teşekkürler
sağolun, elinizdeki cob ledlerin birisi ne kadar akım çekiyor biliyormusunuz?
@ 0.18 amper çekiyor. 12v adaptörle ölçtüm.
tamam tek pille bile çalıştırabilirsin iki led en fazla 0,40 Ah çekecek en ucuza mal olacak modül mt3608 yükselteçi tavsiye ederim çıkışını 12v ayarlarsın ve ledi bağlarsın
@ Çok teşekkür ederim.
Ustam doğru bilgi yanlız şerit letler dandikleri her üç aydınlatma yerinde bir direnç oluyor ama kaliteli olan şerit led lerde 3 direnç oluyor bi direnç yansa bile yanmaya devam eder
Peki 12wat lep top adaptör ile yinede çok mu çeker isindikca
12 voltluk ledler laptop adaptörü ile yani19 voltla hemen bozulur sakın bağlama ayrıca dirençlerin 1,2,3 tane olması akım meselesini kısa bir zaman aralıklarıyla kullanırsan çözer ama ledleri sürekli yakmak başka bir konudur herkes bunu birbiriyle karıştırıyor beni anlamak için sen o kaliteli dediğin ledleri 12 volt bir adaptöre bağla ve mesela 15 gün boyunca hiç söndürmeden yak ve neler olduğunu takip edip buraya yaz
@ yok ustam kaliteli demiyorumda şerit Letter olarak kıyasladim ben bazıları resmen kağıt gibi şerit ledler ve tek direnç li. .ama kaliteli olan diyelim 3direnc ver her 3aydinlarmada yani direncin 1i yansada ışık azalır ama yine yanar. .tek direnç liler hemen söner
15gun zaten hiç söndürmeden illaki yanar direnclerin hepsi. .akşamdan akşama yancak 5saat
İyi günler 3lü mercekli modül led 12v everylite nereden satın alabiliriz ?
burada var,
www.motorobit.com/everylite-3lu-mercekli-modul-led-beyaz-12v-1w
Aracın davlumbazına amber renk led almak istiyorum en çok ışığı hangisi verir
hanisi bilmiyorum ama teknik bilgilerine bakmak lazım ve en fazla akım çekebilen en fazla ışığı verir
Süper video olmuş Allah razı olsun
Arac ledlerinde akim korumasi varmidir fenerseniz iyi olur emegine saglik
araç ledlerinde akım koruması dirençle yapılıyor genelde hepsinde modül içinde var direnç koruması yeterlidir çünkü araç ledleri 7/24 sürekli çalışmaz yani direnç yeterlidir
👏👏👏👏👏
hocam süper bir bilgi, çok teşekkür ederiz
Allah razı olsun geç oldu ama bilgi bilgidir tesadüfen gördüm teşekkür ederim
sizden de teşekkür ederim
Üstadım eline emeğine sağlık.Peki hangi marka trafo kullanmalıyız.Bu konu ile ilgili bir önerin var mı?
Trafoların hepsi çin malıdır onun için işini görecek akımda yani eğer koruma devreli ledlerden kullanmayacaksan ? şerit led falan gibi dirençli ledlerden kullanacaksanız trafonun akımı ledlerin toplam akımından biraz daha düşük olmalıdır yani örneğin 6 amper led takacaksan 5 amperlik trafo almalısın böylece ledlerin ömrü senin ömrün kadar uzun olur ve trafonun en ucuzundan alabilirsin sorun çıkmaz o konuyu merak etmeyin
@ çok teşekkür ederim üstadım.Yalnız ömrümün çin mallarının ömrü ile yarıştığı konusunu süper tespit etmişsiniz.:)))
😂😂😂👍👍👍
Tebrik ederim. Bizleri bilgilendirdin. Sağ olun.
Çok güzel ve faydalı bir vidyo. Akım koruması olmayan ledlere Alüminyum Soğutucu bağlarsak akımı stabil halde tutabilir miyiz? çok teşekkür ederim.
tabi soğutmanın led ömrüne çok faydası olur👍👍
Merhaba kardeşim teşekkürler
Bu everylite ledi ankarada nerde bulabilirim birde sizin voltaj ayarlayıcıyı nasıl temin ederim
internetten bulup kargoyla getirteceksiniz yani mağazaları dolaşarak zor bulunur bence bunlar diğer dediğiniz ayarlayıcının linki bu yorumlarda var altta bir arkadaş sormuştu
Tşkler metin bey saygılar
selam . 1 tane parmak pil vasıtasıyla 12v luk bu ışıkları çalışdara bilirmiyim
tek pille zor olur ama 2 kalem pille yani 3 volt olursa? araya mt3608 yükselteç alıp takarsın (20 lira civarında) 12 volta da pottan ayarladın mı gayet güzel şekilde olur
Elinize sağlık birde o ayarlı sürücünün yapımını paylaşsanız güzel olur.
sağolun,
ayarlı sürücü dediğiniz dc dc power converter ise onu ben yapmadım hazır aldım linkini yorumlarda bulabilirsiniz
İyi günler bende 3 lü led var ama sürekli yanarsa sıkıntı çıkartır mı bende bi tane 12 volt adaptör var bide 7 volt adaptör var ikisindede çalışıyo hangisini kullanmalıyım sürekli yanma için hangisi uygun olur
Acil cevap yazar mısınız
led 12 voltsa 12 volt adaptöre bağlanır ! 12 v adaptöre bağla ve çalıştır eğer elini yakacak kadar ısınıyorsa? soğuması için alüminyum yada metal bir plakete monte ederek fazla ısınmamasını sağla ve böylece sürekli yanar kullanırsın
İyi günler bu çalışmanızı çubuk alüminyum gövdeli ledler için de yapabilirminiz
sağolun sizede iyi günler,
neyi sorduğunuzu anlayamadım kusura bakmayın biraz ayrıntılı rica ederim
Merhaba 12V 0.8 A led sürücü ile everylite marka akım korumalı modüllerden kaç adedini paralel bağlayarak sağlıklı biçimde kullanabilirim.Teşekkür ederim.
everlite modül zaten kendi içinde led driverı olan modüldür 12v istedğiniz güçte adaptörle direk olarak çalışır ister 1 tane bağlayın ister adaptörün akım gücünü 80 mA e bölerek o sayıda arttırıp paralel bağlayın yani her şekilde sağlıklı olarak kullanılır
Faydalı bir araştırma olmuş emeğinize sağlık
Teşekkürler bilgilendirme için
hocam bu dönüştürücü nereden temin edebiliriz.
www.direnc.net/dc-dc-otomatik-boost/buck-donusturucu-4a-50w
08,26 kesinlikle aynı fikirdeyim abi. Tecrübe ile sabittir.
Teşekkürler hocam bir sorum olacak bendede bu üçlü ledden var ve şerit ledten var .12 volt ile çalışıyor .ben 24 volta bağlasam bozulur mu aceba .bazı cihazlar 12/24 çalışıyor deniyor ama bendeki ledler 12 mi yiksa 12/24 mu bilmiyorum .bunu 24 bağlayıp 24 desteklemiyorsa kedi bozmak istemiyorum .bunu nasıl öğrenebilirim . teşekkürler
üzerinde voltaj yazmayan üçlü modül ledler büyük ihtimalle 12 volttur. onun için 24 voltla hemen bozulur. öğrenmek için internette birebir aynı modülü bulup açıklamasındaki teknik bilgisinde yazanları okumanız lazım başka da bir yol da volt göstergeli led tester cihazına bağlayıp bakmak hepsi bu kadar başka bir yol yok
hocam video için teşekkürler sorum şu olacak everylite modelinin watt değeri 1 acaba watt değeri yüksek olsa ışığı daha çokmu olur acaba örneğin 2 veya 3 watt gibi
tabi daha fazla olur
Başka bir konuda arama yaparken videonuz karşıma çıktı güzelde oldu lakin araştırma yaptığım konuda bilgi sahibi olabileceğiniz düşünerek bir konuda danışmak istedim. Aracımın farları için mercek montajı yaptım, merceğin uzun aydınlatması için perde sistemi var. Perde sistemi uzun farlara bağlanıyor. Perde açınca soketten ölçüm yapınca 9v a kadar düşüyor voltaj. Perdeyi sökünce yine normal 13v gösteriyor. Şuda var araba çalışmıyorken perde açınca 9v a düşmüyor. Yani araba çalışırken sadece voltaj düşüyor. Birde o perdeyi harici bir güç kaynağı ile ölçünce 14v 0.75a tüketiyor. Arabaya takınca 1.5a tüketim yapıyor. Sebebini bulamadım. Varsa bilginiz ve paylaşırsanız çok sevinirim.
yani mercek farlar arabanın üzerinde iken perde açınca fazla akım çekiyor ama arabadan söküp dışarıda bir kaynağa bağlayınca daha az akım tüketiyor diyorsunuz? peki bunun teknik dökümanında yada kutusunda tam olarak ne akım çekiyormuş onlara bakabildiniz mi?
@ ben ölçtüğümde 0.75a çekiyor. Teknik bir dökümanı yok maalesef. Araba çalışırken ölçünce 1.5a çekiyor. Pensampermetre ile ölçtüm.
@ben farı ikinci el aldım, bu şekilde birşey fark ettim. Araca zarar vermemesi için şimdilik perdeyi iptal ettim. Bu meseleyi çözemezsem uzunları yakınca far mercekleri açmadığı için ışık az çıkıyor.
Bu mercekli farlardan hiç kullanmadım ama bana nedense bir arıza varmış gibi gelmedi Bence perdeyi tekrar bağla ve o şekilde kullan. Elektrikte bize bazen açıklaması zor şeyler yada farkında olamadığımız yanılsamalar da olabilir 👍👍
@ ama soketten ölçünce 9v a kadar düşen bir voltaj var. Selenoid mi bobin mi ne varsa artık omu yapıyor bilmiyorum
Hocam 9 volt adaptörle calışırmı ledler problem olurmu
12 volt modül ledler 9 voltla çalışmaz yada çok az şekilde yanar sana o kadar yetiyorsa? bozulma olmaz merak etme yüksek voltaj verirseniz ledler hemen bozulur dikkat edeceğin nokta bu dur.
Devreye seri direnç bağlansa akim sınırlama yerine geçmez mi. ? Led in ömrü uzar aşırı parlak ışık gerekmiyorsa..
bu modüllerin hepsinin içinde zaten dirençleri var pille yada aküyle beslerken dahili dirençler yeterli oluyor ancak bizim konumuz adaptörlerle besleme konusudur iş o zaman farklı bir hale geliyor sebebi adaptörden gelen akımın hep sabit gelmesi hiç azalmaması yüzünden modüllerdeki dirençlerin çalışmada ısınıp geçen akımı arttırarak ledlerin bozulmaması için ya akım sınırlama devresi olan modülü alacağız, ya tam lede tam uygun kaynak alacağız, yada elimizdeki uygun olmayan kaynağı akım sınırlama devresi ilave ederek uygun hale getireceğiz ok?
Abi elektrik işlerinden çok anlamam fakat videodan aklıma iki soru geldi.
1. Bu ledleri 12volt(veyahut LED kaç voltluksa 24lüklerde var diye biliyorum) adaptör (trafo) ile çalıştırdığımız sürece bir sorun var mı?
2. Everylite markalı ledi doğrudan 220volt ev elektriği ile çalıştırabilir miyiz?
modül ledleri adaptör ile çalıştırdığımızda eğer kısa bir süre için çalıştırıyorsak? sorun yok ama toplam çekilen akım hesabını ve ona göre trafo gücünü tam olarak ayarlayamaz isek? örneğin dekorasyon amaçlı yarım gün yada tam gün çalıştırıyorsak sorun çıkacak demektir niye? çünkü eğer everlite gibi içinde koruma devresi olmayan modül ledler veya şerit ledler kullandıkça ısındıkça daha fazla akım çekecek ve bu sürekli çekilen akımı arttıracak kısa bir dönem sonra ışıklar azalmaya başlayacak ve sonunda ledler bozulacaktır ayrıca videoda gösterdiğim everlite modül 12v dur. 220v değil ok?
@ yani tam olarak kullandığımız LED sayısı kaç ampere ihtiyaç duyuyor ise o amperde çalıştırmamız mı gerekiyor?"çekilen akım hesabı" dediğiniz amper demek mi? Mesela ben akvaryum ışığımı kendim yaptım. Aldığım sitede yazan ampere göre bir adaptöre taktığımda çakar şekilde yanıyordu yani flaş gibi yanıp sönüyordu ben de tahmini olarak gidip 5 amper bir adaptöre taktım. Günde 8 saat çalıştırıyorum ve eminim 5 amperden çok daha az ihtiyacı var. Bu ledlerde sorun olmuyor klasik ucuz LED kullanıyorum.
evet düz yanan minik led, powerled ,cob led modül yada şerit ledlerin çektiği toplam ''akımı'' amper veya watt hesabını yapacaksınız ve ona yetecek kadar adaptör kullanacaksınız daha yüksek amperde adaptörü kullanmak ledleri mutlaka bozar tabi bu dediğim kurala devreli ledler dahil değil onları istediğin gibi kullanabilirsin. otomatik flashlı ledler, kısılıp açılmalı ledler, program yazılmış chipe bağlı ledler vs. gibi devreli ledlerde de yine akım hesaplamaya gerek kalmıyor çünkü onlarda akım koruması da içinde var senin akvaryum ledleri de mutlaka ya içlerinden yada harici kutu içinden devrelidir ve ondan dolayı bozulmazlar
@ ısındıkça akım artarmi sana götümle gülüyorum ben direnç ısındıkça akım düşer çok bilmiş arkadaşim
Selamlar hocam 0.72w ile 1.5w olanlar var aradaki fark nedir acaba ışık ile alakalımı acaba bilgi verebilirmisin
aleyküm selam,
evet akım yükseldikçe yaydığı ışıkta yükselir.
Selamünaleyküm ustadim. 90 adet modul led artı aralarında 3metre gibi uzatma kablolar da var kaç amper adaptör tavsiye edersiniz uzun ömurluluk için. Saygilarimla
Aleyküm selam, bunun için bana 1 modülün akım ve volt bilgisi lazım? 90x3 metre yani 270 metre de uzatma kablosu var sistemde herhalde?
@ ilginiz için öncelikle teşekkür ler. Hayır şöyle düzelteyim Öncelikle akım sizin bu video da göstermiş olduğunuz modul ledlerden yani akımı 0.137 A olanlardan toplamda 90 adet var. 3 metre kablo dediğim 30 modul Bi yerde arada 1 metre 0.75 kablo ile uzatıp sonra bir 30 modul daha sonra uzatma sonra yine son 30 modul. Yani kabloları belirtmemin sebebi onlarda ekstra bir akıma sebeb olurmu diye ustadim.
bütün ledleri tam güçte çalıştırmak istiyorsanız? 12-12,5 AH trafo kullanın yada biraz daha az güç için 10AH yeterli gelecektir tabi ledler sürekli yanacaksa? kaliteli bir trafo olması gerekir yoksa sık sık trafo bozulabilir
@ 12 volt 30 amper fanli bir trafo yeterli olur mu
hayır benim yazdığımı okumamışsınız galiba? en fazla 12.5 AH olabilir bunun üzerindeki trafo ledleri kısa zamanda bozacaktır
Hocam 3lü modül Everylight kaç watt elektrik harcar.Teşekkürler
videoda görünen modül 1 watt harcıyor
12 volt 1.5 A adaptörle çalıştığında ömrü nasıl olur everylite modül ledin
ledlerin en az 50000 saat ömrü var modül içinde akım koruma devresi olduğu için 80 mA lik bir tek modülü bile 12v volt istediğin güçteki adaptöre direk bağlayabilirsin yani hiçbir sorun olamaz
1 metre için kaç adet kullanmak gerekiyor acaba? Cata 4591/4592 için. Birde önerebileceğiniz bir marka var mı başka.
bence 5 tane her 20 cm bir yeterli ama çok aydınlık isterseniz 6-7 tane kullanırsınız
Kardeşim yardım eder misin arabanın ayak altına Işık yapmak istiyorum sence şerit led mi kullanayım yoksa parmak led mi
Parmak led modülü montajı bence daha kolay ve güzel olur
@ teşşekür ederim daha fazla enerji çektiği için ısınırsa felan sorun yapmaz demi sorun çıkarmaz yani çünkü çok kararsız kaldım ikisi arasında bu arada like attım videoyu işime yaradı
@@semihsahiner38 hayır hiçbir sorun olmaz
bu videodaki everylite kaç lümen ?
Lümenini bilmiyorum ve ilgilenmiyorum ben modül ledlerin parlak yanışına bakarım ve everlite de gayet parlak yanıyor
1-) Üzerinde 12V yazan bir lede 12 volttan fazla gerilim uygulanmaz.
2-) 0,048mA değil 0,048A
3-) O ledde akım sınırlaması yok değil. Var. O direncin amacı 12 voltta akımın 50mA üzerine çıkmasını engellemek. Yani akımı sınırlamak.
4-) Gelelim transistörlü akım sınırlayıcılı modüle. Neden 16 volt vererek test etmedin? Diğerlerini uygun voltajın üstünde test etmiştin.
*Sonuç:* Led modül hangi voltaj değerinde çalışması gerekiyorsa o gerilim uygulanır. Örneğin 12 voltluk led arabaya takılmaz. Çünkü akü şarj olduğunda 14.5 volt olur. Modül ledinizin ömrü uzun olmaz. İşte bu durumda transistörlü akım sınırlayıcılı led modül kullanmanız gerekir.
Videoda tek söylenmesi gereken *12 voltun üzerinde geriliminiz varsa ya artı bir direnç takacaksınız ya da aktif akım sınırlayıcılı led modül kullanacaksınız* .
çok güzel eleştirmişsin tebrik ederim, yalnız yorumun en sonlarda göründüğü için arada kaynamasın diye sabit konu olarak en başa taşıdım ve naçizane cevaplarımı verdim. Okumak ve karşı cevaplamak isterseniz oraya geliniz orada asla yorumunuz ve cevaplarınız silinmeyecektir Hakaret hariç ! Videoyu seyreden herkes görüp okusun istiyorum 👍
İyi günler bende 3 lü led var ama sürekli yanarsa sıkıntı çıkartır mı bende bi tane 12 volt adaptör var bide 7 volt adaptör var ikisindede çalışıyo hangisini kullanmalıyım sürekli yanma için hangisi uygun olur
Amper metre ölçüm cihazını aldık 220 v mı bağlıyoruz
hayır sakın 220 v bağlamayın ona göre bir doğru akıma yani adaptöre bağlanacak mesela benimki 5 amperlik 12 volt bir led trafosuna bağlı
güle güle kullanın hayırlı olsun
adaptörden çıkan + cihazın vin + girişine diğer - uç ise vin - girişine bağlanacak bunlara dikkat edin, ters olmamalıdır yoksa cihaz korumaya alır ve açılmaz
Abiciğim tekrar kolay gelsin sizin videoyu izledikten sonra internetden 20 adet aldım bunu ben 60a 60 banyodaki tavan paneline monte edeceğim benim panelin içinde boncuklu ledler yanmış hadi dedim bunlardan alıyımda içine döşeyim aldım ama daha monte etmedim 3lü 10 adedini panelin içine döşeyeceğimde kaç vat adaptör kullanıyom bilgi verirsen sevinirim güzel abim saygılar sunarım 🙋
Everlight marka olandan aldınız sanırım? öyleyse iyi yapmışsınız hayırlı olsun değişimden sonra paneliniz bir daha bozulmayacak buna emin olabilirsiniz . bu 3 lü ledlerin 1 tanesi 12volt ve 80-85 mA akım çekiyor panele 10 tane koyarsanız 10x 0.85 = 850 mA çeker yani 12v ve 1 AH trafo 10 tanesine yeterli gelir ama elinde 2-3-5-10 amperlik te varsa? yeni adaptör almaktansa bu ledlerde güçlü adaptör fark etmez onları da kullanabilirsin çünkü videoda gösterdiğim gibi akım korumaları var
@ teşekkürler abiciğim Allah kolaylık versin inşallah 🤲🙋
Ben 12 voltluk ledi evin priziyle denedim sonradan öğrendim 220 volt olduğunu parmak leddi acaba çalışırmı yada ne yaparsam çalışır?
geçmiş olsun ledlerin hepsi bozulmuş düzeltilme şansı da yok
@ kardeşim ben biraz acemiyim zaten kabloları tam sokamamıştım içine sadece içinde bir tanesi Yanik gözüküyor öbürküleri sağlam gözüküyor acaba hepsi gitmişmidir
Abi cevap verirsen çok mutlu olurum benim bir motorum var gündüz farı yani Gündüz Aydınlatma ışığı u şeklinde arızalandı içindeki Işık tek satılmıyor Daha doğrusu LED komple değişmesi gerekiyor Ben de kendim yapmaya çalıştım ama taktığım LED Çok güçsüz gündüz zor gözüküyor Yani daha güçlü bir led arıyorum 12 voltla çalışan abi bir türlü bulamadım ne önerirsin Ne tavsiye edersin u şeklinde bir LED yani u şeklinde olmasa da olur ben onu u şekline getiririm keserek ama güçlü bir lede ihtiyacım var
kartal gözü led veya gündüz farı led denen bir çeşit led var 12v ile çalışıyor yuvarlak fakat üstümde büyük büyüteçli cam takılıdır onlar hem düşük akımlı 60ma hemde çok kuvvetlidir eski ledin yuvasına bir şekilde yerleştirebilirsen? ne demek istediğimi göreceksin
@ sen adamsın adam teşekkür ederim
Merhabalar anladığım kadarıyla ledler konusunda bayağı bilgi sahibisiniz. Sizden yada bu yorumu okuyup ta anlayan birleri olursa birşey öğrenmek istiyorum. Arabamın dış kapı kollarına aydınlatma yapmak istiyorum. Bunu da şöyle yapmak istiyorum frene bastığımda renk kırmızı yansın dış kapı kollarının aydınlatması için konuşuyorum, sinyal verdiğimde turuncu yansın normalde de beyaz olarak yansın. Böyle bir led varmı piyasada acaba bana yardımcı olacak birileri varmı
pixel yada rgb ledler mikroçip programlayarak alınacak tetikleme sinyali doğrultusunda istediğin renklerde yakılır ve fakat bunun kapı kollarına kablolama vs. montajı tetikleme sinyallerinin alınıp devreye götürülmesi falan çok zor ve vakit alacak oto elektrik bilgisi gerekecek bir iş. bundan dolayı böyle hazır bir devre halinde planlı ve bütün araçlar için ortak kullanma projeli hazır bir devre olabileceğini hiç düşünmüyorum yani ticari görmüyorum o zaman geriye tek seçenek bu işi yapabilecek bir yazılımcı ve oto elektronikçi bularak ortak çalıştırarak özel bir çalışma yaptıracaksınız? Tabi buda masraflı olacaktır ama niyette kararlı isen masraftan kaçma ve yaptır neticede çok güzel ve değişik bir şey olacaktır diye düşünüyorum
@ teşekkür ederim ilginiz için
Bu şerit Led Nerden alabilirim. TEŞEKKÜRLER
hangisini sorduğunuzu anlamadım fakat ben bütün ledlerimi www.motorobit.com dan almıştım oraya girip bakın istediğinizden alın güvenilir firmadır asla sorun çıkmaz, kapınıza kadar kargoyla teslim ediyorlar
Anladığım kadarıyla arabaya takılan ledlerde bu yüzden patlıyor koruma yok abi bilgi için teşekkürler ama, korumaya nasıl alabiliriz ne satın almamız gerek veya ne montaj yapmamız gerek bilgi verir misiniz
araçta hangi tip ledlerden kullanmak istiyorsunuz ? ayrıntı verin ona göre bir çare bulmaya çalışalım
@ Reisim ben genelde dipsiz w5 dedikleri ampül kullanıyorum led yani 2-3 ay sürmeden pırpır yapmaya başlıyor
bu ampullerin içinde devre olan sabit akım korumalıları var senin aldığın sadece dirençlerin korumasındadır ondan kısa zamanda bozuluyorlar bak ben devreli olanını buldum buna benzer devreli daha uygun fiyatlıları da var ben sadece bir örnek gör diye linki buraya koyuyorum
www.photononline.net/urun/photon-w5w-t10-ph7021-can-bus-ozel-plaka-led
@ Abi aynı marka aldım bu marka da sabit akım koruması mevzusu varmış bu gün geldi bunun biraz daha ufagi yerine olmuyor çünkü
@@furkanizm1705 yerine olmadı mı?
ıp67 korumalı
eline koluna sağlık abi çok sağolasın emeğine sağlık
Selamaleykum hocam arac lar genel o larak 14 vot saj uretir 12 vot tek akulu araclar 24 vot arac lar 28 vot saj uretir ler
aleyküm selam👍👍
Hocam en iyi aydınlatan hangi led ömrü fark etmez ?
beyaz kaplamalılar güzel, 12v tekli modül olanlar onlar çok parlak yanıyorlar
@ yani hepsimi anlamadım
Teşekkürler ustam
helal olsun güzel video
elinize emeğinize sağlık
Çok teşekkürler 👍👍
Üstadım emeğinize sağlık çok güzel aydınlanmış olduk 👏
Ampermetreyi siz mi yaptınız, satın aldıysanız adres paylaşırsanız memnun olurum
onu hazır aldım şuradan,
www.direnc.net/dc-dc-otomatik-boost/buck-donusturucu-4a-50w
@ teşekkür ederim 🙏
Merhaba hocam ilk etapta gösterdiğiniz akım koruması olmayan ledleri 12 volt akü ile çalıştırsak ledlere zarar verirmi
Bu sorunuzda çalışma süresi çok önemlidir şöyle söyleyelim günde led yarım saat bir saat çalışacaksa? bozulmaları uzun sürecektir fakat günde 5-6 yada 12 saat çalışacaklarsa en azından extra taş direnç bağlanarak akım sabit tutulmaya çalışılmalıdır tabi birde 12v akünüz araçtaki akü ise durum araç çalışırken çok değişir yani 12v değil bu sefer hesabımızı 14.5 volta göre yapmalıyız
@ Anladım hocam Teşekkür ederim
👍👍
Hocam led için alınan trafolar zaten voltajı sabitleyerek akımı sabitlemiş olmuyor mu. İlaveten led içinde akım sınırlandırmaya gerek var mı sizce?
bu sendeki led trafonun akım gücüne ve bağlayacağın ledlerin çektiği toplam akıma bağlı bir durumdur yani diyelim elinde en basit 1 amper sabit akım veren led trafo var ve sen bununla 0.35 amperlik tek bir led yakmak istiyorsun ? bu durumda akımın fazlası ledi bozar mtlaka 0.35 ampere sınırlamak gerekir yada 3 tane paralel led yakarsan o zaman sınırlama yapmana gerek kalmaz çünkü trafon zaten 1 amper sabit veriyor ve çekilende 1 amper olacak yani durum budur
👍
👍👋🤗
😊
Esas bomba 3w yazan modülün 1.3w olması.
TV İÇİNE LED ÜRETEN BİR FİRMAYMIŞ BAKTIM. OYÜZDEN KALİTELİ EVERYLİTE
ŞEFİM BOZULMAK ZORUNDA. 1960 LI YILLARDA EVENSEL BİR YASA ÇIKTI
doğru kullanılırsa bozulmaları en az 10 sene sürer sonunda elbette bozulur ama bizim bilgi vermekte ki amacımız? çok uğraşıp yerine montajını yaptığımız modül ledlerimizin 5-6 ay 1 yıl sonra bozulmaması için ! çünkü kim uğraşacak bir daha bu işin önemli yeri bu zaten
NİYE 12 VOLT UZERİNE ÇIKALIM Kİ. ADAPTÖR ZATEN 12 VOLT.
adaptör voltajı zaten çıkmaz burada ben voltajı yukarı çıkartıp o modülde sabit akım devresi olup, olmadığını hızlıca size kanıtlayabilmiş oluyorum yani bunun içindir.
bir sitede satıcıya sorduk koruma yok diyor :D onuda bilmiyorlar :D
,
evet ilgilenmedikleri için bilmiyorlar
💞🧿💞🙋👈
Hocam eline sağlık. Ürün çok ama için boş. Teşekkür ederim.....
Abi sesin orhan babaya benziyor
Orhan baba dediğin Orhan Gencebay ise? bence senin kulağın iltihaplanmış acilen doktora gitmeni tavsiye ederim 🤣
Emeğinize sağlık
👍👍
🎉🎉