Çeyizi arı olan tek gelin

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 жов 2024
  • Arıcılığa hem 35 yılını hem gönlünü veren bir üretici Nezaket Osan. Mesleğe çeyiz olarak istediği bir kovan arıyla başladı. Kızı da annesinin yolundan giderek arıcılığa gönül verdi ve bu yolda ilk adımlarını attı.
    Çeyizi arı olan tek gelin
    Haber: Ayşe Gül ULUCAN ŞAHİN
    Kamera: Ekrem ALACAPUNAR
    Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
    35 yıldır arıcılığa gönül vermiş iki kız çocuk annesi bir üretici Nezaket Osan. Her türlü zorluğa, engele göğüs gererek arıcılığı kendine bir meslek haline getirmiş. Kızı Ezgi Osan da annesinin izinden gidiyor. “Babadan oğula geçen meslek” deyimi vardır ya, bu hikayede “anneden kıza geçen meslek” haline gelmiş arıcılık. Ezgi Osan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan aldığı “Genç Çiftçi Hibe Desteği” ile arıcılığa ilk adımı atmış. Anne kızın arıcılık sevdalarını önce annesinden sonra kızından dinleyelim.
    Anne Nezaket Osan, Ankara’nın Kalecik İlçesi Değirmenkaya Köyü’nde ilkokulda iken 10-11 yaşlarında tanışmış arıcılıkla. Babasının küçük bir sepet arısıyla başlamış asıl hikaye. Nezaket Osan’ın öğretmeni sepetteki arıların fenni kovana alınması gerektiğini söylemiş. Sepetteki arılar kovana alınmış, bal veriminin çok güzel olmasıyla birlikte Nezaket Osan’ın babası Remzi Bey arıcılık yapmaya başlamış. Nezaket Osan, körük sıkmayı, çerçeve koymayı, arıların bakımının nasıl yapıldığını babasını izleyerek öğrenmiş. “Arının anasını merak ediyordum ona bakıyordum” diyor Nezaket Osan, balları sevinerek aldığını anlatıyor. Babasının arı sayısını artırdığını ve 150 kovana çıkardığını belirterek şöyle devam ediyor:
    “Aslında ben okumak istedim. Dedem izin vermedi. Babam da en azından arıcılığı öğreteyim bir meslek olur ilerde elinde dedi. Daha sonra beni köyden istemeye başladılar. İstenildikçe üzülüyordum, evlenmek istemiyordum. Ne kadar geç olursa benim için o kadar iyi bir şeydi. Kabul etmediler, evlilik çağın geldi dediler. Babam da kızı okutmadık bari istediğine verelim dedi dedeme. Ben de eşimi seçtim, evlendik. Bizim burada kızlara çeyiz verilir. İnek ya da altın gibi ne isterse. Ben arı istedim babamdan. Çeyiz olarak bir kovan arı istedim. Bir kovan arıdan da arıcılığı yürüttüm ve 35 yıldır da bu işi yapıyorum”.
    “15 kovandan 500 kilo bal aldım”
    Köyde çeyiz olarak arı getiren tek gelin olma unvanı taşıyor Nezaket Osan. Ama kayınpederi bu duruma biraz tepki gösteriyor: “Çeyiz olarak arıyı getirdim ama kayınpederim tepki gösterdi. Sinirlenerek ‘niye inek getirmedin’ dedi. Her gün benimle kavga ediyordu, kızıyordu. Bir sandık dolusu sinek gibi görüyordu arılarımı. Tarlaya gitmiyorum diye kızıyordu. O yıl ben çok güzel bir ürün aldım. Arı sayım arttı 2-3 yılda. 15-20 kovanım oldu. O kovanlardan iyi ürün aldık. 15 kovandan 500 kilonun üzerinde bal verimi almıştım. Bir taraftan arı sayım da artıyordu. Arı sayısı artarsa bal verimi düşüyor. Yine de ona rağmen iyi ürün aldım. Babam bal satışında bana yardım etti. Balları sattık. Kayınpederim de yıllardır traktörü alamamış. Kötü bir traktörü vardı, o da bozuldu sattı. Ben o kazançla kayınpederime söylemeden balın birikimiyle onun adına traktör aldım. O kadar sevindi, mutlu oldu ki, o zaman öğrendi işte, gerçekten gençleri dinlemesi gerektiğini”.
    “Arılarıma çocuklarım gibi düşkünüm”
    Arıcılığın bağımlılık yaptığını belirten Osan, “Çocuklarıma nasıl çok düşkünsem, arılarıma da o kadar düşkünüm” diyor ve şunları söylüyor: “O kadar severek yapıyorum. Arılarım hem doğaya katkıda bulunuyor, doğayı güzelleştiriyor, hem de benim evime çok güzel bir gelir kaynağı oluyor. Ben okuyamadım ama çocuklarımı okuttum. Her geçen yıl gelirimi artırdım. Evimi, traktörümü aldım. İsterim ki herkes yapsın. Genç bayanlar gelsin yapsın ama eşleri izin vermiyorlardı. Bu köyde büyük arıcılığı ben ve iki kız kardeşim yapıyoruz. Onlara da yardımcı oluyorum”.
    Ankara Üniversitesi’nde arıcılık semineri verdi
    Nezaket Osan Ankara Arıcılar Birliği üyesi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kovan başına verilen desteklemelerden faydalanıyor.
    Arıcılıkla ilgili daha fazlasını öğrenmek amacıyla çaba gösteriyor üretici Nezaket Osan. “Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Birimi’nden “Ana Arı ve Arı Sütü Nasıl Üretilir?” adıyla 1998 yılında bir eğitim aldım. Başarılı oldum. Ana arı kutuları verdiler bize o zaman. Damızlık ana arı nasıl yapılır? Biz de bu konuda başarılı olduğumuz için bize kutu hediye ettiler. Ankara’da bal yarışmasına katıldım. Orada ödül aldım. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği kadın arıcı ve kalite konusunda ödülüm var”.
    Haberin tamamı için: www.tarimtv.gov...

КОМЕНТАРІ • 23