Ana arı üretim videoları 4. Bölüm - Hollanda'da arıcılık

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 106

  • @aricibayraktarkardesler_NL
    @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +3

    Biz Mesut ve Ahmet Bayrakdar kardeşler yıllardır arıcılıkla uğraşıyoruz. Hem Türkiyede hem Hollanda'da edinmiş olduğumuz arıcılık tecrübelerimizi sizlerle her fırsatta paylaşmaya çalışıyoruz. Kanalımıza abone olur ve bildirim zilini açarsanız paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz.
    Bize özelden ulaşmak isteyen arkadaşlar, bize instagram üzerinden @apitherapie.holland adresinden ulaşabilirsiniz.
    Güzel videolarda buluşmak üzere hoşçakalın!

  • @AliKoru-m2y
    @AliKoru-m2y Рік тому +1

    Cok güzel ve eğitici bir çalışma olmuş elinize sağlık

  • @yukselgunes4763
    @yukselgunes4763 Рік тому

    Bu değerli paylaşım için çok teşekkur ederim.

  • @huseyineksi8739
    @huseyineksi8739 3 роки тому +1

    Teşekkür ederim basit ve sade bir video serisi olmuş...
    Gereksiz muhabbet etmiyor uygulamali ve sade anlatımıniz var... Basarilarinizin devamını diliyorum edirne den selamin aleykum

  • @mujdatkoksal513
    @mujdatkoksal513 Рік тому +1

    Ustam çok güzel anlatım emeğinize sağlık sadece aklıma takılan tek 1 soru kutulara çaylak ana veriyorsunuz ya kesme oldumu hiç basiniza geldimi teşekkür ederim

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  Рік тому

      bal katından devşirdiğimiz, Yeni doğmuş, genç işçi arı olursa bir de hafif ıslatırsanız, çaylak anaları kesmezler, ama normal tarlacılarla karışık arıları toplar ve o kutuya koyarsanız anayı kabul etmeyebilirler. ilginiz için teşekkür ederiz.

  • @alibastan9068
    @alibastan9068 3 роки тому

    Çok yararlı bilgiler bulaştınız... tsklr... Allah razı olsun Allah bereketler versin.. Arılarınıza Maşaallah sübhanallah kuvvet ALLAH..

  • @kenannergiz761
    @kenannergiz761 3 роки тому +1

    Elinize, aklınıza ve yüreğinize sağlık!! Anaç arı yetiştirilmesi konusunda çok egitici bir video serisi oldu..Kanımca youtube üzerinde bu konu üzerine çekilmiş Türkçe anlatımlı yegane videolardan biri...ABD ve Kanada'da arıcılık üzerine eğitici videolar yayınlayan üniversite ve enstitüler seviyesinde bir anlatım oldu...
    Öte yandan Hollanda hükümetin size verdiği anaç arı çiftleşme ada hizmeti takdire şayan...
    Ontario Kanada'dan 🇨🇦 sevgiler saygılar....

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +1

      Samimi duygularınızı bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Amacımız insanımıza ve tüm insanlara faydalı olmak, bizler de bunun eğitimini alırken üniversite prof.larından ve eğitim görevlilerinden aldık. Edindiğimiz bilgilerimizi sahada kazanmış olduğumuz tecrübelerimizle birleştirerek sizlere aktarmaya çalışıyoruz, sevgiler saygılar bizden.

  • @Senbilirsin42
    @Senbilirsin42 3 роки тому

    Baş taraftaki özet gösterim güzel olmuş tabi ki devamı da, ellerinize sağlık.

  • @muhammedsaidklcaslan8674
    @muhammedsaidklcaslan8674 Рік тому +1

    Abi Allah razı olsun
    Balıkesir den selamlar...🤲

  • @isaulema5862
    @isaulema5862 Рік тому +1

    Elinize sağlık güzel bilgiler. çiftleştirme için götürdüğünüz ada ıslahçı erol yılmaz abinin üye olduğu markın adasını mı.

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  Рік тому +1

      Öyledir. üye olan yada olmayan herkes götürebilir, yeter ki kontenjan dolmadan zamanında müracaat edilsin. Teveccühünüz için teşekkürler.

  • @adnanozcan9934
    @adnanozcan9934 3 роки тому +1

    Allah'ım yardımcınız olsun hocam sağolasın

  • @ademsenturk2537
    @ademsenturk2537 3 роки тому +1

    Güzel bir video olmuş.
    Sizden istirhamim yağmurlu havalarda koloni davranışı nasıl olur. Arıcılar olarak bizler özellikle böyle gunlerde ne yapmalıyız(besleme yapmalimi, petek düzeni nasıl olabilir, oğul eğilimi artarmi). Bu konuda yorum yaparsanız sevinirim. Sağlıcakla kalin

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому

      Teşekkür ederiz. Zorunlu olmadıkça yağmurlu ve kapalı havalarda koloni kontrolu yapmıyoruz. bunu arılarınızın kovana yoğun bir şekilde geri gelip, pek bir çıkış yapmadıkları durumdan anlayabilirsiniz. yağmurlu havalarda besleme yapmıyoruz. ama arının hiç bal stoku yoksa depo yapmasını önlemek amaçlı iki günde bir 1:1 şekerli su ile besleme yapabilirsiniz.
      illaki koloni açmanız, oğul kontrolu yapmanız gerekiyorsa kovanın üzerine iki taraftan 2 örtü örtüp, çerçeve bakarken örtüleri kaydırarak bakım yapabilirsiniz.

  • @erhan3970
    @erhan3970 3 роки тому

    Harika bir paylaşımdı teşekkür ederiz. Arıcılığı sistemli bir şekilde yapmanızdan çok etkilendim. Ana arının çiftleşmesinde ki ada olayı ise arıcılığa ne kadar önem verildiğinin göstergesidir. Maalesef bizde ''kervan yolda dizilir.'' anlayışı var. Doğrusu hayran kaldım.

  • @orhanarabac6260
    @orhanarabac6260 7 місяців тому

    Teşekkürler Bayraktar kardeşler

  • @halilhuseyin3696
    @halilhuseyin3696 3 роки тому +1

    İyi günler hocalarım benim size bir sorum var:Kuluçkalık ile ballık çerçevesi farklı ki bence bu zaten daha iyi, ben kuluçkalık çerçevesini ilave ballığa nasıl aktarabilirim ki,boyutları farklı tam denk olmuyor.Teşekkür ederim

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +1

      Eğer yüksek bal akım sezonu ise ve nektar akımı kuluçkalık ebatındaki çerçeveleri dolduracak ise, kuluçkalık çerçevelerini de kuluçkalık katıyla verebilirsiniz, Tabi ki kovan tabanı sabit değil ise. diğer türlü zor.

  • @halilozturk4611
    @halilozturk4611 3 роки тому +1

    Saygıdeğer hocalarım İstanbul'dan selamlar . Kanalınızı yeni keşfettim . Arıcılıkla ve ana arı üretimi ile ilgili video serilerinin tümünü izledim . Verdiğiniz bilgilerden ve samimiyetinizden dolayı ayrıca videoların altında sorulan sorulara mümkün olduğunca açıklayıcı cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum . Şimdilik bendeki sadece arıcılığa olan merak . İnşallah yakın zamanda hobi olarak başlamayı umuyorum .
    Özellikle belirtmek istiyorum bir videonuzda " yıllardır Hollanda'da olduğumuzdan Türkçemiz biraz kırık olabilir " demiştiniz . Samimiyetle söylüyorum sizin kadar iyi Türkçe kullananı henüz izlediğim diğer arılarla ilgili videolarda görmedim duymadım . Bir de videolardaki değişik değişik kuş seslerine bayıldım . İlgiyle izlemeye devam , takipteyim , bereketli olsun , kolay gelsin .

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +1

      İltifatlarınız için teşekkür ederiz. Bizden de size ve sizin şahsınızda tüm İstanbul'a selamlar. Yardımcı olabiliyorsak ne mutlu.

  • @nevenmilenov2217
    @nevenmilenov2217 2 роки тому +1

    Merhaba.
    saf damizlik arilariniz hangi tur

  • @ramazanmacit1395
    @ramazanmacit1395 11 місяців тому

    Çok sorulardan bir soru daha. Yanıtlarsanız memnun olurum. Bu küçük kutuları ana arıları Verdiğiniz günden 3,4 gün önce oluştursanız anayı verdiğimiz gün çerçeveler kabarmış ve içleri yiyecek ( bal ve polen) dolmuş olsa ananın çiftleşme uçuşuna hazırlanması daha iyi olurmu
    Bu durumda anayı kabul etmeleri zorlaşırmı

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  11 місяців тому

      ana arıların genç, tarlaya çıkmamış arılardan olması; ana arının kabul edilmesi hususunda problem yaşatmadığı için bunu tercih ediyoruz. tarlacı ve koruyucu arıların anayı kabul etmesi hususunda bazen problem yapabiliyor, arılar zaten kendini hemen geliştirip tarlacı olmaya, nektar polen su getirmeye yöneltiyorlar. bu şekildeki uygulamada istediğimiz sonucu aldık, diğer türlü ve başka usulleri de denedik, bize sorulduğunda tavsiye edeceğimiz metot bu deriz. ilginiz için teşekkür ederiz.

  • @osmanakgun5374
    @osmanakgun5374 3 роки тому

    Merhaba arıcı dostlar
    Çiftleşme uçuşuna çıkan ana arı bulunduğu ortamdaki arı yoğunluğuna göre erkek arı ile eşleşir diye bir görüş var.
    Yada çiftleşme uçuşuna çıkacak kovandaki arı yoğunluğu ne kadar fazla ise ana arı o kadar daha iyi beslenir ve de o kadar çok erkek arıyla eşleşerek yumurta atmaya başlar diye olan görüşler konusunda sizin fikirlerinizi merak ediyorum.
    Yapmış olduğunuz paylaşımlar için de samimi duygularla teşekkürler ediyorum.
    Paylaşımlarınızın çoğalmasını da canı gönülden istirham ediyorum. Kolay gelsin.

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +1

      Kovandaki tüm erkek arılar kovanın kendi erkekleri değildir, farklı kovanların erkekleri de o kovanda bulunabilir, bu o kovanınızın genetiğine bağlı olan misafirperverliğine endekslidir. fakat şu varki arı oğula çıkacağı zaman erkek arı gözlerini artırır. sebebi ise kraliçenin yumurtalık haznesindeki dölsüz yumurtaları yani erkek olacak yumurtalarını boşaltıp ağırlığını uçuşa elverişli hale getirme isteğidir. eşleşme mevzusuna gelince genellikle bilinen ana arı bir kere çiftleşme uçusuna gider ve bir daha gitmez şeklindedir, bu eksik bir bilgidir, teknolojinin gelişmesiyle yapılan araştırmalarda kraliçenin sperm kesesini yeteri kadar dolduramaması halinde bir kaç kez çiftleşme uçuşuna çıktığı tesbit edimiştir. anın yumurtaya başlaması, yumurta performarsı, süresi, kalitesi, bir çok faktörlere bağlıdır. çok uzun bir seminer konusudur. umarım faydalı olmuşuzdur.
      Bizi takip ettiğiniz için ve samimi duygularınızı bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz.

    • @osmanakgun5374
      @osmanakgun5374 3 роки тому

      @@aricibayraktarkardesler_NL özür dilerim eksik anlattım galiba
      kısa ve öz olarak
      kaliteli üretilen bir ana memesi
      1- Ana üretim (2-3 küçük çerçeveli) kutusundan uçuşa çıkıp eşleşse mi daha kaliteli olur?
      2-Ruşet (5-6 standart çerçeveli) kovandan uçuşa çıkıp eşleşse mi daha kaliteli olur?

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +2

      Her ikisinin de avantajı ve dezavantajı var,
      öncelikle eğer saf ana yada çok sayıda f1 ler üretecekseniz küçük eşleştirme kutuları kullanmanız uygun olur, ama bir iki adet gibi az sayıda üretecekseniz durum farklı. Ben size anlatayım siz kararınızı ona göre verin.
      Küçük kutuların avantajları:
      1- kontrolünüzde bir çiftleşme takibi imkanı,
      2- çok sayıda kutuların olması,
      3- yumurtlamasını gördükten sonra kovanlara aktarılması
      4- çıkma sürecinde kolonilerin anasız kalmaması, erken bölme yapma açısından.
      5- anaya yumurtlama hususunda arıların baskısının olmaması yada az olması (mevcut nufustan dolayı)
      Küçük kutuların dezavantajları:
      1- Soğuk olma ihtimali
      2- Arıların kutuyu terketme ihtimali
      3- arının uçuş öncesi yeteri kadar beslenememe ihtimali (özel kek kullanmanız gerek)
      4- çiftleşme uçuşundan sonra yumurtladıktan sonra verilen büyük kovanların anayı telef etme ihtimali (kabul etmeme)
      Büyük kutuların (ruşet gibi) avantajları:
      1- yeteri kadar arının olması sebebiyle ana memelerinin iyi beslenmesi ve üşümemesi
      2- kalabalık ortamda olgunluğunu tamamlayan anaların kendini kabul ettirme hususunda daha etkili olması
      3- erken yumurtaya başlaması
      4- Ana memelerini kendileri oluştururlarsa, kendileri için seçilmiş uygun bir ana yaparlar
      5- arıların kovan terk ihtimalinin çok düşük olması
      Büyük kutuların dezavantajları:
      1- Koloninin uzun süre anasız kalması
      2- eğer ana memesi buraya aktarılmış ise, aktarma esnasında memenin zarar görme ihtimali
      3- Yaşlı larvalardan ana üretme ihtimali
      4- anayı yumurtlamaya baskı yapmaları bu sebeple sitres olması
      5- anayı beğenmeyip tekrar değiştirmeleri ihtimali
      Deneyimlerimizde gördüklerimiz, eğer az sayıda üretecekseniz, bölme yaparak damızlıklardan günlük yumurtalı çerçeve vererek yaptırmanız. çok sayıda üretecekseniz küçük kutuları tercih etmeniz.
      umarız faydalı olmuşuzdur, açıklama imkanı için teşekkür ederiz.

    • @osmanakgun5374
      @osmanakgun5374 3 роки тому

      @@aricibayraktarkardesler_NL çok teşekkür ederim.
      Gerçekten çok açıklayıcı ve detaylı bir cevap vermişsiniz. Emeğinize sağlık....

  • @halilbozyel5306
    @halilbozyel5306 3 роки тому +1

    Daha önceki videoda sormam gereken birşeyi unutmuşum. Analı kovana verdiğiniz larvali yüzükleri, arılar kovanda ana olmasına rağmen, nasıl oluyor da ana memesine çeviriyorlar. Neden normal işçi gözü yapmıyorlar.

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +1

      kraliçe; yumurta oluşundan ölüşüne kadar ki geçen tüm sürede arı sütü ile beslenir, diğer arılar ise yumurta safhasının ilk üç günü arı sütü ile beslenir geri kalan larva dönemlerinde farklı bir yem (mama) ile, ilk doğdukları anda farklı bir mama ile beslenir. yumurta üçüncü günden sonra larvaya dönmüştür, biz de larva transferi yaparken ya üç günlük yumurtayı yada bir günlük larvayı almaya çalışıyoruz ve artık bu saatten sonra arılar bu yapılan transferdeki larvaya müstakbel kraliçe gözü ile baktıklarından beslemeye devam ediyorlar, fakat ana olgun ise bir de geninde var ise bu gözleri bozabilir, bunu da önlemek için çifttaraflı ana ızgarası olan çerçeveye koyuyoruz. Umarım aydınlatıcı olmuştur. yeteri kadar açık olmayan yeri tekrar sorabilirsiniz.

    • @halilbozyel5306
      @halilbozyel5306 3 роки тому

      @@aricibayraktarkardesler_NL şunu anlayamadım. 4 günlük larvaları yasa 3 günlük yumurtaları ana gözüne bıraktığınız için herhalde kraliçe olarak kabul ediyorlar. Zannedersem bu larvayi nereye koyduğunuza bağlı. O larvayi erkek gözüne koysanız yine kafese halsetseniz ana memesi yapmaz herhalde değil mi?

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +1

      Hiç denemedim, ama erkek larvaları alınıp transfer edilirse dölsüz yani yalancı ana oluyor.

  • @bayramarslan5095
    @bayramarslan5095 2 роки тому +1

    Abi begenerek vityolari takıp etiyorum bu mesleğe gönül verdim ama sizin kadar sakin ari ile çalışmak nasip olmadi bizim turkiyenin büyük sorunlarından biri izole bolgelerimizin az olmasi ve arılarımızda ıslah calismasi yapilmamasi size ve emeğinize tesekur ediyoruz abi karniyol sizin tabirinizde karnika analari marka haline gedirdiniz biz temin etmek isdesek bu meseyde anaya nasıl ulasabiliriz abi yardimci olabilirmisiniz

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  2 роки тому

      Teveccühünüz için teşekkürler Bayram Bey, Bulunduğunuz çevredeki arıcılarla görüşüp , sakinlik, bal getirme, oğul eğilimi, hijyen gibi özelliklerden seçkin bir eko tip ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Bizim arılığımızda anadolu ırkı da var ondan da güzel verim alıyoruz ve o da sakin. İthal anaların ömrü uzun olmaz. yine de sizin tercihiniz. Çalışmalarınızda başarılar dileriz.

  • @osmangelibolu5124
    @osmangelibolu5124 3 роки тому +1

    Selamün aleyküm türkiye aksaraydan yeni takipcinizin arıcı olarak bu güne kadar tek aboneliğim size hayarlı olsun

  • @turalmemmedzade654
    @turalmemmedzade654 Рік тому

    Hocam teşşekürler bilgileriniz için . Bir sorum olacak. Adadakı sizin ana kutularında erkek arı yokdu. Adada erkek arı hangi arı türüne ait ve adada onlar nasıl temin ediliyor

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  Рік тому

      Güzel bir hususa değinmişsiniz. çiftleştirme kutularında erkek arı olursa zaten adaya götürmenin bir manası kalmaz ve kutu girişini erkek arı giremiyecek şekilde küçültüyoruz.
      Arıcı ve arıcılar derneği Ada için özel erkek arı kolonisi yetiştiriyor. seçkin ırkların erkekleri getiriliyor. Teveccühünüz için teşekkürler.

  • @dogalarclk1541
    @dogalarclk1541 3 роки тому +1

    Hocam birer adet karniyol ve buckfas kreliçe alma imkanımız varmı türkiyeye getiriyomusunuz yada ısvisrede alacak yakınımız var yardımcı olursanız yada görüşme imkanı olabilirmi telofon nosu yazarsanız yada bizde yazabiliriz dönüş yaparsanız se iniriz kastamonudan selamlar

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому

      Türkiyeye arı gönderimimiz olmuyor. sadece şartların elverdiği ölçülerde avrupa içine gönderimimiz oluyor. Tercihimiz bölgenizin ecotipine uygun arıyla çalışmanız.

  • @halilbozyel5306
    @halilbozyel5306 3 роки тому +1

    Merhabalar, dışarıya cikarabiliyorsaniz içeride, niye 4 gün kapalı tuttunuz. Çok güzel bir sistem. Türkiye de ki yetkililer neden bunlardan bir haber yaşarlar anlamış değilim. Ben 1 yıldır hobi olarak başladım ama bizim Türkiye de ki sistemin ne kadar başı boş olduğunu soyletebilirim

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +1

      Halil bey yine her zamanki gibi yerinde bir soru sormuşsunuz. Kapalı soğuk ve karanlık yerde 4 yada 5 gün tutuluyor bunun sebebi. 1- soğuktan arılar birbirine sarılıp topak oluyorlar, farklı kovanlardan devşirildikleri için bu sarılma esnasında birbirlerini kırmıyorlar, 2- yine bu sıkışıklık sebebiyle verilen bakire anaya da zarar veremiyorlar, ananın kokusu kuvvetli olana kadar birbirlerini kabul ediyorlar. 3- kapalı kaldığı bu süre içerisinde bakire kraliçe çiftleşme çağına geliyor ama kapalı olduğu için dışarı çıkamıyor, izole bölgeye gittiği zaman çiftleşmeye hazır gidiyor. 4- kapalı ve karanlıkta kaldığı için arılar çıkış deliğine yoğunlaşıp deliği kapatmıyorlar, 5- yine karanlıkta kaldığı için kraliçeyi de dışarı çıkmaya zorlamıyorlar.
      6- izole bölgeye gitmeden bir gün önce sadece akşam üzeri ihtiyaç uçuşuna yani bağırsaklarını boşaltmaya çıkıyorlar. Bu açıklamaya vesile olduğunuz için teşekkür ederiz.

    • @halilbozyel5306
      @halilbozyel5306 3 роки тому +1

      @@aricibayraktarkardesler_NL gerçekten çok aydınlatıcı ve samimi Bilgiler veriyorsunuz. Tam kitaplık bilgiler. Çok teşekkür ederim.

  • @huseyineksi8739
    @huseyineksi8739 3 роки тому +1

    Bir sorum olacak ... Döllenmemis anayi arilar kesmiyor mu.. Hemen kabul ediyor mu

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому

      Döllenmemişlikten ziyade yeni doğan analarda daha kraliçelik feromonu gelişmediğinden onu da normal arı gibi görüyorlar. Kutulara konan arılarda farklı kovanlardan devşirildiği için kendilerine gelmesi biraz vakit alıyor ve bu arada ana yı da kabul etmiş oluyorlar. Dikkat edilmesi gereken 1. husus, kutuya konan arılar ne kadar genç olursa ( 1, 2, 3, gün gibi) kabul etmelerinde sorun olmaz, 2. husus ana da çıkalı 2 günü geçmemesi lazım.

    • @huseyineksi8739
      @huseyineksi8739 3 роки тому +1

      Teşekkür ederim

  • @muhammedulusoy6094
    @muhammedulusoy6094 3 роки тому

    Hocam çiftleştirme kutularındaki keki siz kendiniz mi yapıyorsunuz? Şayet kendiniz yapıyorsanız kıvamı ayarlama noktasında ölçüleri verir misiniz

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +1

      Çiftleştirme kutularındaki kekleri kendimiz yapmadık, özel vitamin karışımlı, ana arı yetiştiriciliği için uygun hazır kek.

  • @erganican7213
    @erganican7213 3 роки тому +1

    Abi güzel video olmus emeginize saglik
    Sizden bu analardan satin alabilirmiyim???
    Bende almanyada yasiyorum fiyat ne kadar benim arilarin hepsi carnica
    Carnica ana ari almak isterim saygilar

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +1

      İltifatlarınız için teşekkürler, Elimiz de carnica ırkı mevcut. İrtibat telefonunuzu belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırız, Teveccühünüz için teşekkür ederiz.

    • @erganican7213
      @erganican7213 3 роки тому +1

      @@aricibayraktarkardesler_NL tm
      Olur abi mart gibimi olur analar??

  • @mehmetsezerrr
    @mehmetsezerrr 3 роки тому

    Merhabalar kolay gelsin kutulara konulan arılar ana arıya her hangi bir zarar vermez mi arılar ne kadar önce alınmalı

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +1

      Merhabalar, Yeni doğan analarda daha kraliçelik feromonu gelişmediğinden onu da normal arı gibi görüyorlar. Kutulara konan arılarda farklı kovanlardan devşirildiği için kendilerine gelmesi biraz vakit alıyor ve bu arada ana yı da kabul etmiş oluyorlar. Dikkat edilmesi gereken 1. husus, kutuya konan arılar ne kadar genç olursa ( 1, 2, 3, gün gibi) kabul etmelerinde sorun olmaz, 2. husus ana da çıkalı 2 günü geçmemesi lazım.

    • @mehmetsezerrr
      @mehmetsezerrr 3 роки тому

      @@aricibayraktarkardesler_NL teşekkür ederim birde ırk konusuna dikkat etmek gerek diye belirteyim bende ekotipler kovan içinde doğan farklı ırkları kabul etmemekte ısrarcı davranıyor

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому

      Biz bu uygulamamızda belfasttan larva transferi yapmıştık ve izole bölgeden gelince kraliçeleri kovanlara bölüştüreceğiz, bu sebeple belfast arı kolonileri lazım olacak diye kolonileri zayıflatmamak adına karniyol , belfast ve anadolu ırklarından arıları devşirme yaptık, elhamdülillah hiç kırma yaşanmadı.

  • @lutfiozturk9068
    @lutfiozturk9068 3 роки тому

    Lüleburgaz merhabalar adada suni döllenme mi yapılıyor

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +1

      Sunni dölleme için adaya götürmeye gerek yok , sunni döllenme laboratuvar ortamında yada uygun olan her ortamda yapılabilir, adada yapılan doğal döllenme (çiftleşme). özelliği sadece götürülen adada o ırka ait erkek arıların bulunması ve tabi ortamda çiftleşme uçuşuna çıkmalarıdır.

  • @sakircam923
    @sakircam923 3 роки тому

    Selamün aleyküm Türkiye İzmir den selamlar hayırlı olsun

  • @cemirhan9815
    @cemirhan9815 3 роки тому

    Ankara dan merhabalar:
    3 gün geçmek bilmedi , 2 hafta nasıl bekleyeceğiz ?

  •  3 роки тому

    özet bana da mantıklı geldi bizde yapalım :) ha birde orada ana arı zaiyatı olursa mesela çiftleşmeden dönemesse onlar mesul olmuyolar demi bu durumdan

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +1

      Mesuliyet kişinin kendinde. İzole bölge görevlileri her ananın nere gittiğini takip etmesi mümkün değil, ne çıkarsa bahtınıza. Teşekkürler.

  • @gunesaricilik.9926
    @gunesaricilik.9926 10 місяців тому

    Bir bize bakıyorum
    Bir size bakıyorum
    Daha çook ekmek yememiz lazım
    Ülke olarak

  • @kadirozkan8428
    @kadirozkan8428 3 роки тому

    Ben Belçikadan yazıyorum.Hollanda nin neresinde oturuyorsunuz.yakinsa bende bir ana edinmek isterim .sizden yada adaya koyarak. Bir iletişim icin size nasıl ulaşırım. Cevaplarsaniz memnun olurum.

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому

      Merhaba Kadir bey, Bize videoda görmüş olduğunuz Instagram adresimizden ulaşabilirsiniz. Selamlar

    • @kadirozkan8428
      @kadirozkan8428 3 роки тому +1

      @@aricibayraktarkardesler_NL merhaba kolay gelsin kusura bakma videoda aradım bulamadım. Verebilirseniz iyi olur. Selamlar

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому

      apitherapie.holland

  • @ahmetgndz15
    @ahmetgndz15 3 роки тому

    Elinize saglik dolu dolu bir bolum olmus yalniz anlamadigim ordaki erkekler kime ait

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому

      Götürmüş olduğumuz ada belfast için izole bölge, seçilmiş ıslah edilmiş kolonilerden gelen erkek arılar, oradaki arıcılık derneğine ait, belirli periodlarda özel getiriliyor.

  • @Muhendistr
    @Muhendistr 5 місяців тому

    Ana memesi olarak verilse daha iyi olmaz mı ? Veya bu şekilde yapıyor musunuz siz ?

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  5 місяців тому

      anayı kontrol edebilmemiz açısından çıkmış olanı vermek daha uygun oluyor, meme olarak vermekte mümkün, o zaman kabul etmeleri de daha kolay olur. Teveccühünüz için teşekkür ederiz.

  • @Kayserimatematik
    @Kayserimatematik 3 роки тому

    Abi aalester yöntemi hakkındada bilgi verin

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому

      Merhaba Kayseri, bu sorunuzu linkini gönderdiğim videomuzda cevaplamıştık. iyi seyirler, Teveccühünüz için teşekkür ederiz. ua-cam.com/video/v1fqHakK7q0/v-deo.html

  • @huseyinoztel5584
    @huseyinoztel5584 Рік тому +1

    Bu peteği arı kenarlara yapıştırmıyormu

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  Рік тому

      bazen yapıştırdığı oluyor ama zaten uzun zaman kalmayacağı için çıkarması sorun olmuyor.

  • @nidapediz7578
    @nidapediz7578 3 роки тому

    Sakıncası yoksa, Adada çiftleştirmek için ne kadar ücret alıyorlar.

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому

      Adasına göre farklılık arz ediyor.

    • @nuriakkus6133
      @nuriakkus6133 3 роки тому

      Baştan neden anlatmadi

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому

      Hollanda, almanya, belçika ve fransadan ana getirip izole bölgede çiftleştirmek isteyenler oluyor, onlarda hangi adaya götüreceklerse oranın kurallarına göre kutularını hazırlayıp, ücretini yatırıyor ve yer ayırttırıyorlar, her isteyen istediği gibi getiremiyor. Bu kurallar bu hizmeti veren derneklerin internet sayfalarında açıklanıyor. Sizcede malukdur ki bütün bu kuralları bir videoya sığdırmamız mümkün değil. İlgi duyanlar bu sayfalardan bilgi alabilirler.

  • @sadidemiroglu1723
    @sadidemiroglu1723 2 роки тому +1

    Hocam ana arı ızgarasından erkek arılar geçebilir mi

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  2 роки тому

      Ana arı ızgarasından erkek arılar geçemiyorlar. Erkek arı ızgaraları biraz daha geniş gözlü oluyor. Takibiniz ve dikkatiniz için teşekkür ederiz.

  • @mehmetsimsek1268
    @mehmetsimsek1268 3 роки тому

    Haydi Bismillah kolay gelsin.

  • @yasinablay6271
    @yasinablay6271 3 роки тому

    Merhaba kolay gelsin bir sorum vardı 15 gün önce katlı kovanda kuluckalikda tek yüzük içi sütlü meme vardı supersedur denilen modelde kıyamadım bende bunu başka 5 citali rüşete aldım kapanmasını beklemeye zamanım yoktu 15 gün sonra gidişimde meme olan çıta daki memenin iptal olduğu fakat başka çıtada 4 bir ayrı çıtada 1 tane gününü tamamlamış meme gördüm ilk çıkan diğerlerini bozar diye mudahale edmedim fakat baktığım gün biri çıktı çokta aramadım bir gün sonra baktığımda diğer memeninde düzgün ağzı açılarak ana arı çıkmış diğer memeler duruyordu bozulma olmaması bunların hepsi çıkma şansı varmı ve arılar bunları aralarında seceklermi yoksa 5 çıta oğula giderim ar Yoğunluğu çok deyil teşekkürler

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому +1

      İlk çıkan diğer memeleri bozar dense de genellikle pek böyle olmuyor, Eski ana varsa kovanda ve onunda oğul eğilimi yoksa diğer gözleri kesiyor doğrudur. Bilhassa ıslahı iyi olan Anadolu ve belfast arılarına bu çok görülmekte. Yeni çıkan analar kokuları oluşmaya başlayınca birbirleriyle dövüşüp geriye kalan kovana hakim oluyor yada ikinci oğul dönemi ise genç kraliçe kovanı terkediyor.

    • @yasinablay6271
      @yasinablay6271 3 роки тому

      Teşekkürler ben geride kalan arıları bozmak istemiştim sonra arı kendi seçimini yapsın diye vazgeçtim sizin dediğineze göre doğru olmuş

  • @muhammetsaitcelik2106
    @muhammetsaitcelik2106 3 місяці тому

    2024 yılında biğudide ana arılar neden öldü demiştim biğudiye bal koymayı unutmuşum yani ana arı üretiminde kurallar çok önemli bu bilgi için teşekür ederim.

  • @muratfatih9418
    @muratfatih9418 5 місяців тому +1

    Abi Türkiye böyle kutu gönderiyor musunuz ?

  • @ahmetozcelik720
    @ahmetozcelik720 3 роки тому

    ustam ,Hollanda da bir saf irk var,o irk ta adada diyebilirmiyiz,,,,,Turkiye Hatay dan selamlar....

    • @aricibayraktarkardesler_NL
      @aricibayraktarkardesler_NL  3 роки тому

      Hollandanın kendine ait siyah arı ırkı var, yaklaşık 3 senedir bu arıyı ıslah için izole adayı kullanıp saflığını korumak istiyorlar. fakat karniyol ve belfast arıları için farklı adaları bu ırkların saflığının korunması için kullanıyorlar. Adalarda çiftleştirdiğiniz bakir f1 ler tekrar P denen saf ana oluyor. Bizden de Hatay'a ve tüm memleketimize selamlar. Tabi ki dünyanın neresinde olursa olsun bütün memleketlilerimize de selamlar.