Vă mulțumim pentru tot , și pentru faptul că ați revenit cu aceste informații deosebit de utile !Mulți dintre noi avem pomi sănătoși și productivi datorită dv., dascălul nostru în pomicultură ,viticultură...!Sănătate vă dorim și viață frumoasă!
Doamne ajuta să vă dea Dumnezeu sănătate. Vă urmăresc de când sa înființat canalul, și găsiți mereu subiecte și noutăți cu care să ne uimiți. Dumnezeu să vă țină sănătos 🙏🙏🙏🙏❤️
Bună seara! Mulțumim pentru informații! Ca de obicei,baza noastră de informații clare sunteți dumneavoastră! Sănătate,spor maxim în toate și roade bogate!
Multumiri pt explicatii, pentru tratamente la nucii de un an,chandler, puteti va rog frumos sa faceti un tutorial cu ce tratamente se fac stropirile? Va multumesc
Buna ziua,foarte buna postarea dvs. asa am observat basicarea frunzei la un piersic plantat asta toamna care a facut si cateva fructe.Am facut un singur tratament in primavara la buton cu ulei horticol si mospilan. Va rog sa ma ajutati cu un tratament la aceasta data - Multumesc!
Vă mulțumesc, am urmat sfatul dumneavoastră la un măr ,după 12 ani în care nu a înflorit niciodată, primăvara aceasta a înflori și a legat mere.ce am făcut: am tăiat circular coaja mărului două locuri pentru a încetini seva spre coroană.
Bună dimineața, ca să fiu mai pe înțeles: în luna februarie când am curățat mărul am aplicat acest procedeu: la distanță de un metru de la pământ am făcut două tăieturi în coaja mărului la o distanță de 10 centimetri, tăieturile nu foarte adânci doar în primul strat dintr-o parte în cealaltă ca un cerc și astfel seva din rădăcină să urce la coroana mărului mai greu ,deoarece mărul an de an era foarte bogat în coroană și în frunze fără să facă flori.
Multumesc f mult ! 3pruni plantation de 3-4 ani incep sa se usuce sa plait frunzele si cind l am rupt la mijlocul lui este maroniu si la se vad gaurele , la tulpina se vad orificii si rumegus jos , pot sa i mai salvezi sau sa nu se mai raspundeasca la cei lalti
Bună ziua sunt din Ialomița am în curte pomi de sîmburoase și semințele am făcut tratament decât în toamnă cu sulfat de cupru după care nu am fost acasă mă întorc acasă la sfârșitul acestei luni adică aprilie ce tratament mai pot face și cu ce substanțe vă rog să-mi răspundeți.Vă urmăresc de mult timp cu mult drag.
Multumim , domnule profesor ! Postarea d-voastra , vine , ca si cum v-as fi rugat s-o faceti ....am niste probleme ciudate , la piersici si nectarini ! Spuneti-mi va rog , care-i explicatia si care-i cauza ptr care , am basicarea frunzelor - nu foarte extinsa !-la piersici si nectarini , cu tratamentele facute - la zi si preventiv ! - incepand cu cele din toamna iarna ? Multumesc !Va doresc sanatate si weekend fain !!
Multumim pentru informatii! Si o intrebare:la noi(Rasnov),as-noapte a cazut bruma!Vita,care tocmai impingea strugurasii,a fost arsa(lastarasii mai dezvoltati)! Cum pot sa o ajut in acest caz,va rog?
Vă mulțumesc pentru explicații! Domnule profesor am cumpărat un cireș, l-am tăiat la 80 cm astă toamnă, iar acum în primăvară au ieșit patru lăstari la 20 cm de la sol. În rest, nimic. Vă rog să-mi spuneți câți să las sa crească ?Acum au zece cm.
Buna ziua si multumim inca odata pentru informatiile impartasite! Vin si eu cu o intrebare, avand in vedere ca produsele cuprice (ex. Champ 77) sunt extrem de eficiente impotriva bolilor, nu se pot folosi de asemenea si in vegetatie (cu o doza mai redusa) ca un inlocuitor la toate produsele existente pe piata? Champ 77 scrie ca nu creeaza rezistenta. Adica ce intreb eu, nu cumva este doar marketing la mijloc? Iar in loc de cele 4, 5 sau 6 tratamente cu diferite fungicide utilizate in vegetatie, nu putem aplica doar cupric in combinatie cu insecticid? Va multumesc!
Va salut ! Da se poate folosi toata vara ,dar fiind un produs de contact trebuie sa-l folosim f des si atunci mai venim si cu un trarament sistemic ! Si uitati ca ,cupricele sunt sunt priduse acide si la un moment dat pot creea probleme ! Dpdv economic ,nu e nici o diferenta !
Eu știam că Dithane este cel mai bun produs pentru această boală și este acceptat și în agricultura Bio. Știu că nu este un produs sistemic și trebuie repetat dacă plouă... Aceste informații sunt corecte?
Va salut un sfat va rog frumos ce mă sfătuiți să fac de Anu trecut de când mi-a curățat pomi Stanley in fac rășină la tăieri cum pot să-i tratez mulțumesc
Taphrina deformans este efectul și nu cauza. Cauza e data de temperatura scăzuta din perioada înmuguritului. Piersic aflat în solar nu a dezvoltat Taphrina deformans pe când cel aflat la 4 metri afara a fost afectat în proporție de 85%. Piersicul nu se pretează. pentru climatul din zona mea. Poate ceva mai la sud Bulgaria, Grecia. Dacă Taphrina deformans este peste tot și cel din solar trebuia să dezvolte boala, boala find prezentă doar la 4 metri distanță.
Astazi m-am uitat la pieesici si la nectarini , dar inca au frunze besicate. Ma gandesc ca din cauza vremii ca nu se mai incalzeste si zilnic ploua. Am facut in primavara tratament cu zeama bordeleza ,dupa cu score si parca tot nu vrea sa plece. Ce tratament ma sfatuiti sa mai fac? Va multumesc si bafta in toate!
Pana inainte de ploi am scapat de besicare cu tratament syllit, score captan, insecticid. Dupa aceste ploi la aest stadiu de dezvoltare cu frunze mari fara besicare ca la pomul dumneavoastra, besicarea mai poate reveni ? ? Este necesar sa dam iar cu syllit sau am scapat de ea daca nu am facut pana acum ?
Nu este nevoie ! Adjuvantii se folosesc pentru erbicide in special si la unele insecticide pentru a prelungi prezenta lor si in special toamna sa primavara in ascat !
Ce pot să fac la niște butuci de viță de vie plantați în toamnă care nu vor să crească? Care are 5 cm care 10 aș vrea ca până în toamnă să ajungă măcar la 50 cm
Te unești cu încă un vecin interesat să stropească pomii și jumatate de pompă de subst o dau la mine că ajunge și jumătate la el. Exemplul meu, din banii dați pe substanță ptr. o pompă de 10 litri, aprox. 15 lei sau în unele cazuri 18 lei jumatate din sumă o iau de la vecin. Dacă nu găsești nici unul să faci combinația cumperi doza cea mai mică și faci mai puțină soluție. Oricum fără stropit nu vei avea nici un fruct. Și încă ceva, sunt ,,soiuri exotice" de kaki, eu am soiul Rosseyanca, banana nordului cu denumirea Asimina triloba și aici sunt mai multe soiuri, Prima, Wabash, Senandoah, Susqehana care sunt aclimatizați ptr clima noastră și nu trebuie stropiți. Mai este și curmalul chinezesc cu multe soiuri.
Observ la stropirea dumneavoastra ca vantul bate cu peste 14 km pe ora. Este clar ca stropiti pomul doar dintr-o parte. Pe un astfel de vant nu puteti stropi din sensul opus sau mai exact de jur imprejurul pomului. Jetul este mare adica picaturile sunt mai mari pentru a ajunge la pom cu un consum mai mare de solutie. Sunt multumit ca am vazut stropirea dumneavoastra din tractor? Cu ce presiune stropiti ce debit si ce varf de duza folositi, de unde o cumparati? Se vede ca nu e un vermorel obisnuit.
Confirm tot ce spuneti in acest tuturial. La aceste concluzii am ajuns si eu prin propria-mi experienta si observatii dupa ce am aplicat ce ne-ati invatat. Tin sa subliniez ca multa vreme am crezut ca daca scapi pomul de basicare acum, la anul nu mai trebuie sa stropesti. Total fals. Chiar daca faci mai putine tratamente, dar tot trebuie sa le faci preventiv ca sa nu fii nevoit sa faci apoi si mai multe tratamente, sa dai si mai multi bani pe ele si sa-ti otravesti si fructele incercand sa salvezi pomul. Si-n cazul basicarii si a moniliozei si a altor boli, trebuie sa ai grija de pomi de cand sunt mici. Multumim pentru tot ce ne-ati invatat.
Din nou, ne uimiți. Oare câți dintre noi știau că Piersicul,trebuie să regenereze la un interval de 4-5 ani ? Întrebare: de ce dumnealui ,Piersicul ,este atât de pretențios ?
Vă mulțumim pentru tot , și pentru faptul că ați revenit cu aceste informații deosebit de utile !Mulți dintre noi avem pomi sănătoși și productivi datorită dv., dascălul nostru în pomicultură ,viticultură...!Sănătate vă dorim și viață frumoasă!
Va mulțumesc !
Doamne ajuta să vă dea Dumnezeu sănătate. Vă urmăresc de când sa înființat canalul, și găsiți mereu subiecte și noutăți cu care să ne uimiți. Dumnezeu să vă țină sănătos 🙏🙏🙏🙏❤️
Mulțumesc pentru explicații ca de obicei un tutorial excelent și explicat pe înțelesul tuturor
Va salut si va mulțumesc !
Informație explicată pe înțelesul tuturor!
Vă mulțumesc!
Mulțumesc frumos. Ce minunat sa ai așa un ajutor!
Voie buna v-a doresc !
Bună seara!
Mulțumim pentru informații!
Ca de obicei,baza noastră de informații clare sunteți dumneavoastră!
Sănătate,spor maxim în toate și roade bogate!
Multa sanatate ,si multumesc pentru sfaturi !
Multumim la fel !
Multumiri pt explicatii, pentru tratamente la nucii de un an,chandler, puteti va rog frumos sa faceti un tutorial cu ce tratamente se fac stropirile? Va multumesc
Va salut ! Da,am retinut !
Mulțumesc frumos pentru toate informațiile.
Buna seara. Mestere multumi pentru rabdarea si calmitatea cu care ne invatati.Stima.
Va salut si va mulțumesc !
Ești mare om profesional..👍
Multumim mult! Super explicat !Numai bine! Spor!🤗
Multumim la fel ! Cele bune !
Mulțumesc tare mult !
Mulțumim! Informații prețioase!
Mulțumim pentru informații!
Foarte interesant. Mulțumesc!
Va salut si va mulțumesc !
Multumim frumos!
Cu drag !
Multumm! Pretioase precizările și îndeosebi că le-ați prezentat exeact când ne sunt de mare folos.
Va salut si ma bucur ! cele bune !
Perfecta lectie.
Sanatate domnule Ion.
Va salut !
Multumesc.❤
Va salut !
Bune sfaturi , multumiri si multa sanatate !
Va mulțumesc !
Multumim.
Cu drag !
Mulțumesc, multă sănătate!
Va salut !
Mulțumim Dom” Profesor.
Cu drag !
Nimic de adaugat... multumim! va salut!
Va salut si va mulțumesc !
Tot respectul... mulțumesc
Va salut !
Mulțumim
Va salut !
Mulțumim !!!
si un tutorial pentru caisi!
Buna ziua,foarte buna postarea dvs. asa am observat basicarea frunzei la un piersic plantat asta toamna care a facut si cateva fructe.Am facut un singur tratament in primavara la buton cu ulei horticol si mospilan. Va rog sa ma ajutati cu un tratament la aceasta data - Multumesc!
Va salut ! Urmariti cu atentie acest tutorial !
👉ua-cam.com/video/4iuyZtN3dGI/v-deo.htmlsi=Ugng-OaM2nd275JY
VA SALUT
Mulțumesc
Voiam sa va trimit citeva poze pt exemplificare , dar nu stiu cum ! Multumesc pt raspuns !
Pe Facebook
Vă mulțumesc, am urmat sfatul dumneavoastră la un măr ,după 12 ani în care nu a înflorit niciodată, primăvara aceasta a înflori și a legat mere.ce am făcut: am tăiat circular coaja mărului două locuri pentru a încetini seva spre coroană.
Buna seara, puteti detalia procedeul? Multumesc
Bună dimineața, ca să fiu mai pe înțeles: în luna februarie când am curățat mărul am aplicat acest procedeu: la distanță de un metru de la pământ am făcut două tăieturi în coaja mărului la o distanță de 10 centimetri, tăieturile nu foarte adânci doar în primul strat dintr-o parte în cealaltă ca un cerc și astfel seva din rădăcină să urce la coroana mărului mai greu ,deoarece mărul an de an era foarte bogat în coroană și în frunze fără să facă flori.
Tăieturi cu ferăstrăul.
Bună seara dl profesor după aplicarea căpitanului sau funguranului după cite zile se poate aplica tratam cu score la piersic și nectarin?
Buna ziua !
Va salut !
Multumesc f mult ! 3pruni plantation de 3-4 ani incep sa se usuce sa plait frunzele si cind l am rupt la mijlocul lui este maroniu si la se vad gaurele , la tulpina se vad orificii si rumegus jos , pot sa i mai salvezi sau sa nu se mai raspundeasca la cei lalti
Trebuie scos clar !
Varul ajuta la ceva pe tulpina? Sau banda de izolat pentru insecte
Bună ziua sunt din Ialomița am în curte pomi de sîmburoase și semințele am făcut tratament decât în toamnă cu sulfat de cupru după care nu am fost acasă mă întorc acasă la sfârșitul acestei luni adică aprilie ce tratament mai pot face și cu ce substanțe vă rog să-mi răspundeți.Vă urmăresc de mult timp cu mult drag.
Trebuie sa faceti tratamentele recomandate la samburoase si semintioase !
@@pomicolanalbant Pot să fac tratamentul cu score+kupferol+ mavric pentru semințoase și sîmburoase.
Buna ziua ! Mai este acest pom si rodul lui ecologic ? Multumesc.
Inca da!
Si eu am 3 piersici si sau îmbolnăvit toți...au frunze foarte afectate... mulțumim de informații
Cele bune !
Multumim , domnule profesor ! Postarea d-voastra , vine , ca si cum v-as fi rugat s-o faceti ....am niste probleme ciudate , la piersici si nectarini ! Spuneti-mi va rog , care-i explicatia si care-i cauza ptr care , am basicarea frunzelor - nu foarte extinsa !-la piersici si nectarini , cu tratamentele facute - la zi si preventiv ! - incepand cu cele din toamna iarna ? Multumesc !Va doresc sanatate si weekend fain !!
Sut conditii favorabile si trebuie sa facem tratamente suplimentare ,pana vine caldura si se opresc ploile !
@@pomicolanalbant , multumesc !!
Multumim pentru informatii!
Si o intrebare:la noi(Rasnov),as-noapte a cazut bruma!Vita,care tocmai impingea strugurasii,a fost arsa(lastarasii mai dezvoltati)!
Cum pot sa o ajut in acest caz,va rog?
Va salut ! Un trarament cu atonik si epetati la 7zile !
Vă mulțumesc pentru explicații!
Domnule profesor am cumpărat un cireș, l-am tăiat la 80 cm astă toamnă, iar acum în primăvară au ieșit patru lăstari la 20 cm de la sol.
În rest, nimic.
Vă rog să-mi spuneți câți să las sa crească ?Acum au zece cm.
Lasati unul !
Buna ziua si multumim inca odata pentru informatiile impartasite!
Vin si eu cu o intrebare, avand in vedere ca produsele cuprice (ex. Champ 77) sunt extrem de eficiente impotriva bolilor, nu se pot folosi de asemenea si in vegetatie (cu o doza mai redusa) ca un inlocuitor la toate produsele existente pe piata? Champ 77 scrie ca nu creeaza rezistenta.
Adica ce intreb eu, nu cumva este doar marketing la mijloc? Iar in loc de cele 4, 5 sau 6 tratamente cu diferite fungicide utilizate in vegetatie, nu putem aplica doar cupric in combinatie cu insecticid?
Va multumesc!
Va salut ! Da se poate folosi toata vara ,dar fiind un produs de contact trebuie sa-l folosim f des si atunci mai venim si cu un trarament sistemic !
Si uitati ca ,cupricele sunt sunt priduse acide si la un moment dat pot creea probleme !
Dpdv economic ,nu e nici o diferenta !
Aș avea o intrebare oare ce pomi atacă aceasta ciupercă pentru ca eu am vazut că este si pe măr ?
🎉🎉🎉
Va salut !
Bună ziua. În aceasta perioada se poate aplica tratamentul?
Eu știam că Dithane este cel mai bun produs pentru această boală și este acceptat și în agricultura Bio. Știu că nu este un produs sistemic și trebuie repetat dacă plouă... Aceste informații sunt corecte?
Da este un produs bun ,pe Mancozeb si este de contact ,adica dupa ploaie nu mai are efect !
Buna ziua !V am intrebat zilele trecut despre un ciresi care credeam eu ca are basic are pe frunze ,
Nu e basicare ci un atac al purecilor negri !
👉ua-cam.com/video/DKjbcDUHLXs/v-deo.htmlsi=9zr-rnq11bn2Cw4E
Va salut un sfat va rog frumos ce mă sfătuiți să fac de Anu trecut de când mi-a curățat pomi Stanley in fac rășină la tăieri cum pot să-i tratez mulțumesc
Faceti tratamente cu funguran toata vara ,dar cu o concentratie mai redusa !
@@pomicolanalbant mulțumesc frumos
Taphrina deformans este efectul și nu cauza. Cauza e data de temperatura scăzuta din perioada înmuguritului. Piersic aflat în solar nu a dezvoltat Taphrina deformans pe când cel aflat la 4 metri afara a fost afectat în proporție de 85%. Piersicul nu se pretează. pentru climatul din zona mea. Poate ceva mai la sud Bulgaria, Grecia. Dacă Taphrina deformans este peste tot și cel din solar trebuia să dezvolte boala, boala find prezentă doar la 4 metri distanță.
Fara umiditate ,nu se dezvolta nici afara !
Astazi m-am uitat la pieesici si la nectarini , dar inca au frunze besicate. Ma gandesc ca din cauza vremii ca nu se mai incalzeste si zilnic ploua.
Am facut in primavara tratament cu zeama bordeleza ,dupa cu score si parca tot nu vrea sa plece. Ce tratament ma sfatuiti sa mai fac?
Va multumesc si bafta in toate!
Nu am inteles ,ce nu vrea sa plece !
@@pomicolanalbant Taphrina.
Pana inainte de ploi am scapat de besicare cu tratament syllit, score captan, insecticid. Dupa aceste ploi la aest stadiu de dezvoltare cu frunze mari fara besicare ca la pomul dumneavoastra, besicarea mai poate reveni ? ? Este necesar sa dam iar cu syllit sau am scapat de ea daca nu am facut pana acum ?
Nu mai folosim silit ci cuprice si score !
Tratamentele continua !
Bună ziua, care este cel mai târziu pom de cais?
Litoral !
La tratamentul pe bază de cupru, se poate adăuga un adjuvant?
Nu este nevoie ! Adjuvantii se folosesc pentru erbicide in special si la unele insecticide pentru a prelungi prezenta lor si in special toamna sa primavara in ascat !
Cu ce concentrație de sulfat de cupru se stropește după ce a ieșit frunza? Se adaugă și var, sau nu?
Puteti folosi si zeama bordeleza ,dar in orice situatie reduceti doza cu aproximativ 30%,exemplu champ 15 gr la 10 L apa ,in loc de 20 %
Mulțumesc frumos!
Si fenofaza iideala in care ar trebui aplicqt tratamentul cu ulei horticol ar fi?
Luna ianuarie ar fi perfect( > +5* celsius).
Eu nu- l recomand la piersic ,nectarin !
Ce pot să fac la niște butuci de viță de vie plantați în toamnă care nu vor să crească? Care are 5 cm care 10 aș vrea ca până în toamnă să ajungă măcar la 50 cm
Aveti grija sa faceti tratamente pentru mana si fainare si va creste !
Mulțumesc pentru sfaturile prețioase pe care mi le dați.
Am inteles bine ca se aplica cupru si in vegetaie pe frunze?
Ds ,doza mai redusa (champ 0,15 % )
Cu ce pot stropi un cires care are frunzele basicate ! Multumesc ! Nu am facut nici un tratament !
Champ ,urmat de Score la maxim sapte zile !
Adaugati si mospilan !
Multumesc din suflet ! Sunteti foarte promt cu raspunsul ! Se vede ca sunteti specialist , va urmaresc cu mare interes !
ulei de neem e bun pt astea
Bună mai afectează înghețul dacă fructul este format ?
Da !
Daca stropim cu atâta substanță la un singur pom, cât ne va ajunge costul pe un an?
Te unești cu încă un vecin interesat să stropească pomii și jumatate de pompă de subst o dau la mine că ajunge și jumătate la el. Exemplul meu, din banii dați pe substanță ptr. o pompă de 10 litri, aprox. 15 lei sau în unele cazuri 18 lei jumatate din sumă o iau de la vecin. Dacă nu găsești nici unul să faci combinația cumperi doza cea mai mică și faci mai puțină soluție. Oricum fără stropit nu vei avea nici un fruct. Și încă ceva, sunt ,,soiuri exotice" de kaki, eu am soiul Rosseyanca, banana nordului cu denumirea Asimina triloba și aici sunt mai multe soiuri, Prima, Wabash, Senandoah, Susqehana care sunt aclimatizați ptr clima noastră și nu trebuie stropiți. Mai este și curmalul chinezesc cu multe soiuri.
Costul cu protectia plantelor este mai mare decat fructele cumparate din import. Agricultura romaneasca nu merge.
Vreau un tratament biologic ,aveti ceva de vînzare?
Va salut ! Inca nu a aparut pe piata asa ceva !
Observ la stropirea dumneavoastra ca vantul bate cu peste 14 km pe ora. Este clar ca stropiti pomul doar dintr-o parte. Pe un astfel de vant nu puteti stropi din sensul opus sau mai exact de jur imprejurul pomului. Jetul este mare adica picaturile sunt mai mari pentru a ajunge la pom cu un consum mai mare de solutie. Sunt multumit ca am vazut stropirea dumneavoastra din tractor? Cu ce presiune stropiti ce debit si ce varf de duza folositi, de unde o cumparati? Se vede ca nu e un vermorel obisnuit.
Confirm tot ce spuneti in acest tuturial. La aceste concluzii am ajuns si eu prin propria-mi experienta si observatii dupa ce am aplicat ce ne-ati invatat. Tin sa subliniez ca multa vreme am crezut ca daca scapi pomul de basicare acum, la anul nu mai trebuie sa stropesti. Total fals. Chiar daca faci mai putine tratamente, dar tot trebuie sa le faci preventiv ca sa nu fii nevoit sa faci apoi si mai multe tratamente, sa dai si mai multi bani pe ele si sa-ti otravesti si fructele incercand sa salvezi pomul. Si-n cazul basicarii si a moniliozei si a altor boli, trebuie sa ai grija de pomi de cand sunt mici. Multumim pentru tot ce ne-ati invatat.
Foarte corecta observatia !
mi,a apărut taurina în 2 piersici turtiti tineri ,2 ani au
Din nou, ne uimiți. Oare câți dintre noi știau că Piersicul,trebuie să regenereze la un interval de 4-5 ani ?
Întrebare: de ce dumnealui ,Piersicul ,este atât de pretențios ?
Datorita calitati gustative ale fructelor lui !
Și eu am un piersic și degeaba i-am făcut tratament că tot a făcut bășici
Jos pamantul trebuia de prelucrat!
La Piersic este bine
Cum putem trata pomii dacă vrem pomicultură eco-biologică???😂😂😂
Va salut !
Cu substante potrivite si nu cu ce gasim si la momentul potrivit !
Punc ochit , punct lovit !
Mulțumesc
Mulțumim