Marty Maanserenade

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 4 жов 2024
  • Vandaag terug naar 1969. Met zijn trompet vertederde de 14-jarige Marty in dat jaar heel Nederland. Zijn Maanserenade stond hij liefst 11 weken in de Top 40. Daarna blies hij nummers als Grootvaders klok en Op de boerderij de hitparades in om zich vervolgens op platenproductie toe te leggen. En passant ontdekte hij Frans Bauer.
    Heel Nederland zat ontroerd voor de televisie toen de 14-jarige Marty in 1969 Maanserenade op de trompet blies. Toen hij, in zijn rode trui, daarna aan tafel bij Willem Duys vertelde dat hij beroemd wilde worden om zo geld te verdienen voor zijn zieke moeder, werd in de huiskamer menig zakdoek vol gesnotterd.
    Hij was een kindsterretje, net als Hein(tje) Simons. Maar Marty, wiens echte naam Riny Schreijenberg luidt, hield het na 5 jaar voor gezien. Om vervolgens een uiterst succesrijke loopbaan te beginnen als ontdekker van Frans Bauer en platenproducer. Maar eerst - hoe zat het nu precies met zijn moeder? Riny Schreijenberg (60): ,,Ik studeerde op het conservatorium in Groningen. Tot tante Riet, een vriendin van mijn moeder belde: 'Riny, kom naar huis, je moeder heeft last van haar hart'. Ze werkte hard. Vijf werkhuisjes om mijn studie te bekostigen."
    En zo ontboezemde hij in het tv-programma Voor de vuist weg dat hij een plaat wilde maken om zijn studie verder te bekostigen alsmede, uit noodzaak, de huishoudportemonnee te spekken. ,,Ik kocht voor 27,50 gulden een treinkaartje van Groningen naar Hilversum, waar ik aanklopte bij platenmaatschappij Phonogram. 'Dag jongetje, wat kom jij doen?', werd me gevraagd. 'Een plaat maken, mevrouw'. Ik kreeg ranja en mocht naar boven naar de directeur. Daar speelde ik op m'n trompet. Kennelijk naar genoegen, want hij bracht me in contact met producer Hans van Hemert."
    Klassiek geschoold
    De klassiek geschoolde Marty scoorde een lustrum lang trompethits, ook over de grens. Het resulteerde in 37 (!) albums. ,,Ik had 60 optredens per maand, reisde heel Duitsland door. En ook nog spelen op platen van bijvoorbeeld James Last. Het was te veel, ik had het op een zeker moment gezien."
    Zijn werklust, gepaard aan een groot doorzettingsvermogen, is typerend voor Riny Schreijenberg. Hij begon na zijn actieve loopbaan als muzikant een eigen studiootje, letterlijk 'in het invalidentoilet ergens in een kelder in Arnhem'. Al snel ontwikkelde hij zich 'tot de Pietje Bell' van de platenindustrie. Als eerste schafte hij een 24-sporenrecorder aan, een noviteit destijds. Met een mobiele studio ('Een ouwe bus met haperende motor') reisde hij langs kerken, waar zangkoren een plaat met hem konden opnemen. ,,Ik wilde reclame maken op tv. De NCRV en EO beweerden dat die elpees nooit zouden verkopen. Nou, ik sleet er 50.000."
    Hij ontdekte Frans Bauer ('Een lief jongetje dat met zijn moeder aanklopte'), was manager-producer van Thomas Berge en vormde met Emile Hartkamp een producerduo dat veel Nederlandstalig werk in goud en platina veranderde. Absolute uitschieter: De Regenboog van Frans Bauer en Marianne Weber uit 1997. Nog steeds is hij bezig 'met Nederlandstalig talent'. Zijn laatste ontdekking: William Janz uit Den Haag. Riny Schreijenberg: ,,Pas op, dat wordt een grote, hoor!"

КОМЕНТАРІ • 5