meal şerhi 10, Bakara 74-80

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 вер 2024
  • Kuran'a yaklaşmanın, onunla yakınlaşmanın yolu ne dediğini anlamaktan geçer. Rabbimizin bize ne dediğini, ne emrettiğini, neyi yasakladığını bir ders kitabı gibi okuduğumuzda bundan etkilenmeyebiliriz. Herhangi bir dilde yazılmış bir ilim kitabı hemen hemen aslına uygun olarak başka bir dile tercüme edilebilir ve yazılma amacını tam olarak yerine getirebilir.
    Ama edebi eserler, şiirler, sanatsal tasvirler için durum böyle değildir. Mucizevi yönü dili olan Allah'ın hitabını kendi dilinden anlamaya çalıştığımızda okuduklarımızdan etkilenip hayatımızı değiştirebiliriz. Onun emirlerine ve yasaklarına canı gönülden uyabiliriz.
    İşte bu yolda bir çaba olarak yaptığımız bu çalışmada Bakara suresi 74-80. ayetleri okuyup anlamaya çalıştık.
    Bu videodan önce veya sonra bu ayetlerin anlamını meallerden ve tefsirlerden okumanızı bu ayetler üzerinde düşünmenizi tavsiye ediyoruz.
    Bugün çalıştığımız 11. sayfada 131 kelime vardır.
    Bunlar arasında Türkçemizde kullanmadığımız kelime bulunmamaktadır. Bu sayfaları tekrar tekrar okuyarak kelimelerin Türkçemizde kullandığımız şekilleri üzerinde düşünelim.
    Bu kelimelerin tamamını Kuranı Anlayarak Okuma Rehberi isimli kitabımızda bulabilir, üzerinde çalışabilirsiniz.
    DERS BOYUNCA FAYDALANDIĞIMIZ KAYNAKLAR:
    Kur'ânın Merkezindeki Türkçe Kelimeler
    Kur'ânı Anlayarak Okuma Rehberi
    Kur'ânın Harikulade Kelimeleri
    www.kuranseferberligi.com
    Ekranda kullandığımız görsel ise öğrencilerimiz için hazırladığımız bir Bakara suresi meal çalışmasıdır. Kuran Seferberliği web sitesinde hizmetinize sunulmuştur.

КОМЕНТАРІ • 14

  • @ayseakmaz6431
    @ayseakmaz6431 8 місяців тому

    Ömrünüze bereket hocam çok istifade ediyorum Allah razı olsun

  • @eminozturk8782
    @eminozturk8782 8 місяців тому

    Derslerinizden cok istifade ediyoruz allah ilminizi bereketlendirsin mukafatiniz cemalullah olsun amin

  • @fikriyaman4257
    @fikriyaman4257 9 місяців тому

    lutfetmesini dilerim.

  • @fatmayldz5962
    @fatmayldz5962 9 місяців тому +2

    Akıl, ukul düğümlemek manasını söylüyorlar. Beynin yapısına bakıldığında bir internet ağı gibi ve bu ağların bazı kısımlarında bağlantı yerleri, düğümler var unutmak fiilinin düğümlerin çözülmesinden sonra gerçekleştiği ve hatırlamanında bu düğümlerin birbirine bağlanarak devam ettiğinde olduğu görülmüş.

  • @fikriyaman4257
    @fikriyaman4257 9 місяців тому

    Çok kıymetli Serap hocam, miladi 2024 yılında,Rabbimizden,Size ve ailenize sağlık, mutluluk ve başarılar

  • @mehmetsargul6742
    @mehmetsargul6742 9 місяців тому +1

    Mümin suresi 9. Ayette Fatma hocam arşı yüklenen melekleri tavsif edilirken ilk tesbih ve tahmid sonra iman zikredilmis. Hikmeti nedir acaba

    •  8 місяців тому +3

      Bu konuda düşünmedim ama melekler için imandan bahsetmek ne kadar doğru olur bilmiyorum. Onlar Allah'ı ve yaptıklarını, kudretini bizzat görüyorlar. İman gözle görülmeyen bizzat şahid olunmayan konularda geçerlidir. 2+2=4 olduğuna inanıyorum denmez. 2+2=4 olduğunu biliyorum denir. Onların görevi tesbih ve hamd olduğu için görevlerini yapmalarıdır önemli olan.

    • @mehmetsargul6742
      @mehmetsargul6742 8 місяців тому

      @ ikinci nev: "O´na iman ederler" ayetinin ifade ettiği husustur. Bu na göre eğer, "O´na İman ederler" ifadesinde ne fayda vardır ki?! Çünkü, tesbih ve tahmîdle meşgul olmak ancak, daha önce Allah´a iman etmekle mümkündür" denilirse, biz deriz ki: Bundaki fayda, Keşşaf sahibinin zikredip ve cidden güzel ifade ettiği şu husustur: "Bundan maksat, şayet Aİlah Teâlâ Arş´da bulunsaydı, Arş´ı taşıyan melekler ile, Arş´in etrafını kuşatmış olan meleklerin O´nu müşahede edip göreceklerine; o meleklerin Allah´ın varlığına iman etmelerinin ise, medh ve övgüyü gerektirdiğine; çünkü, karşımızda bulunan ve müşahede olunan bir şeyin varlığını kabul etmenin övülme ve medholunmayı gerektirmediğine..." dikkat çekmek içindir. Baksana, güneşin varlığı ile, onun aydınlatıcı olduğunu kabul ve ikrar etmek, medholunma ve övülmeyi gerektirmez. İşte, Allah Teâlâ, sena ve övgü üslubuyla onların Allah´a iman etmiş olduklarını zikredince, onların Allah´a, O´nu orada hazır ve oturur bir vaziyette görmeksizin iman etmiş oldukları anlaşılmış olur." Allah Keşşaf sahibine rahmet etsin; onun kitabında şayet sadece bir nükte bulunmuş olsaydı bile, şeref ve iftihar vesilesi olarak ona yeterdi. [24]

    • @fikriyaman4257
      @fikriyaman4257 7 місяців тому +2

      Serap hocamızın yorumu ne kadar güzel olmuş. Sagolsun varolsun. Ailesiyle birlikte sağlıklı, mutlu,ilmi çalışma lar yapmasını dilerim.

  • @allahnsevgilikulu8276
    @allahnsevgilikulu8276 9 місяців тому

    Allah razı olsun çok güzel bir çalışma olmuş emeğinize sağlık

  • @fadimecam2035
    @fadimecam2035 6 місяців тому

    Allah razı olsun hocam ❤

  • @baysegul07
    @baysegul07 9 місяців тому

    Hocam iyi ki denk gelmişim ❤

  • @burcuburcu1710
    @burcuburcu1710 9 місяців тому

    Allah razı olsun ❤