Jacobus 9 - Houtkachel aansteken volgens de Zwitserse methode

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 14

  • @sanderkoning8876
    @sanderkoning8876 2 роки тому +3

    Bij een jacobus 9 nooit de zwitserse methode gebruiken. De Zitserse methode werkt alleen als lucht van onderaf wordt gezogen. Bij een Jacobus 9 wordt de (voorverwarmde) lucht van boven aangezogen. Als je dan de zwitserse methode gebruikt draai je het hele principe weer om.

  • @Vittrenatt9883
    @Vittrenatt9883 Рік тому

    De kachel komt mooi en snel op gang. Is het niet beter om iets minder lucht te geven eens de kachel goed op gang is? Het ziet er uit of het vuur aan het jagen is of zie ik dit verkeerd? Ik ben allesbehalve een expert als het op stoken aankomt en leer graag bij. Mooie kachel trouwens 👌

    • @fryfrysk
      @fryfrysk Рік тому +2

      Bij aansteken van de Jacobus trek je de schuif helemaal naar je toe = 100 procent luchttoevoer. Om wat sneller op te warmen , kan je het deurtje 10 cm op een kier zetten ( nooit helemaal i.v.m vonken als er een harsbelletje in de aanmaakhoutjes , zoals uit oude pallets, uit elkaar spat ).
      Is de kachel handwarm ( je hand op 15 cm voor de ruit houden en je voelt goed de stralingswarmte ), deurtje dicht en schuif naar stand 1 inschuiven ( = 25 procent luchttoevoer °)Dat is de normale verbrandingsstand.
      De Jacobus heeft slim ontwerp met aanvoer via de dubbele zijwanden van bovenaf. Dat voorkomt roetaanslag beter dan aanvoer van onder af .
      Efficiency is hoog zo rond 88 procent, dus zuinige kachel. Weinig rook en weinig creosoot afzetting bereik je door droog hout te stoken ( minder dan 20 procent vochtgehalte, simpel te meten met vochtmeter aan binnenkant van een blok hout, dus die kloven om binnenmeting te kunnen doen: vochtmeters overal verkrijgbaar ; koop een goedkope van zo rond de 3 tientjes , want die geeft al een goede indicatie en je hoeft geen meting met 2 cijfers achter de komma )
      Twee maanden geleden is bij ons de Jacubus 12 geinstalleerd als opvolger van onze 40 jaar oude Flam houtkachel door de fabrieks monteur ( de fabriek met showroom staat hier 15 km vandaan)
      En deze ervaren rot in het vak gaf ook de genoemde stooktips voor specifiek de Jacobus.. Doordat de luchtcirculatie niet van onder, maar van boven komt , is de zwitserse methode niet echt geschikt voor deze Jacobus 6, de 9 of de grotere 12 ), maar dat gaven andere reacties ook al aan.

  • @Moonlightthroughdarkness
    @Moonlightthroughdarkness 3 місяці тому

    Blijft chemisch ruiken na 5 jaar intensief gebruik (hoofdverwarming). Brandkamer is erg klein en moet helemaal vol gepropt om huis op temperatuur te krijgen in de winter. Daardoor valtzelfs bij de grootste maat vaak brandend hout uit kachel op vloer bij het openen van de deur om bij te vullen! Het meest onzinnige aan deze kachels zijn de achterkant. Die word zeer heet maar de zijkanten amper. Met als gevolg dat je een groot ijzerenblok in huis hebt wat alleen "bruikbare" warmte afgeeft als je er pal voor zit. Geen ruimte voor 2 personen! Want dan val je buiten de raduis van warmte. Niet bepaald bevorderend voor sociale contacten. De bovenkant van de kachel wordt zo heet dat het plafond van het huis uit elkaar trekt. Water op de kachel gezet en een blazer, maar meeste hitte blijft naar boven trekken. Gebruikt verder veel hout. Heeft veel ruzie veroorzaakt over de jaren. Jacobus = niet doen.

  • @robert19882010
    @robert19882010 3 роки тому +6

    Mijn ervaring is bij de Jacobus dat de Zwitserse aanmaak methode niet goed werkt. De kachel komt beter en sneller op temperatuur als je bij de eerste blokken aanmaak blokje erboven neerlegt dan wat klein hout en grotere blokken erboven op. Misschien iets meer uitstoot met de opstart maar veel sneller op temperatuur en dus schone verbranding. In dit filmpje is de kachel nog niet op temperatuur na 22min. Methode hier boven vermeld al na 10 min op temperatuur. En misschien ook niet geheel onbelangrijk sneller warm in huis ;)

    • @edkikkert
      @edkikkert  3 роки тому

      Het kopt dat het wat langer duurt voor de kachel goed warm is. Als de eerste stapel goed gloeit dan gaan de hardere houtsoorten er op.

    • @folkertify
      @folkertify 2 роки тому

      Doe ik niet duurt te lang steek hem van onderen aan gaat veel sneller

    • @Dekweekschuur
      @Dekweekschuur 2 роки тому +1

      Klopt jacobus is anders gebouwd omdat lucht vanboven komt. Zweedse manier is dus eigenlijk bij deze kachel de oude manier door de werking van deze kachel.

  • @atmkuipers74
    @atmkuipers74 2 роки тому

    deur blijft telang open

  • @richardhoffman2164
    @richardhoffman2164 10 місяців тому

    kaarsen steek ik ook aan via de zwitserse methode. zal er een filmpje van maken 😴

  • @heinzpol1
    @heinzpol1 3 роки тому

    Wat voor soort hout gebruik je? Gebruik zelf eiken, maar gaat erg moeilijk aan.

    • @edkikkert
      @edkikkert  3 роки тому

      Om te starten met blokken essen en aanmaakhoutjes van oude pallets. En als de kachel goed heet is eiken of andere hardhout soorten.

  • @jeroenbeltman515
    @jeroenbeltman515 2 роки тому

    Dit lijkt me geen video voor kinderen. U steekt het blokje met uw blote handen aan?

    • @mark7880
      @mark7880 2 роки тому +3

      Ja, trek eens wat aan zeg! Een beetje geblote handen! Kinderen zijn vanaf hier nooit meer te redden!