Starten in bijberoep is gemakkelijker dan je denkt

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 14 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 120

  • @nelis2burn
    @nelis2burn 3 роки тому +4

    Dankje voor de duidelijke uitleg! Mijn project bestaat uit gitaarlessen en opnames doen van bands. Eindelijk een duidelijke uitleg voor een bijberoep te kunnen starten.

  • @NoSkills2660
    @NoSkills2660 Місяць тому

    Ik zag juist je artikel op HLN.. ik dacht al die zijn gezicht komt me bekend voor… blijkbaar van dit filmpje dat ik eerder heb gezien…. proficiat met je succes !

  • @ITALION_HODL
    @ITALION_HODL Рік тому +1

    Bedankt voor deze video. Heb veel bijgeleerd

  • @frevylee
    @frevylee 4 роки тому +3

    Vlotte en duidelijke spreker en helder uitgelegd. Bedankt !

  • @wimvangeyt3866
    @wimvangeyt3866 5 років тому +2

    Is heeeeeeeel duidelijk. Ik wil beginnen als houtbewerker en heb al reeds een bijberoep en dus een ondernemingsnummer

  • @helenejacobs2874
    @helenejacobs2874 6 років тому +5

    Dankjewel voor de heldere uitleg! ;-)

  • @kamilaergasheva5874
    @kamilaergasheva5874 Рік тому +1

    Dankjewel voor de goei uitleggen ik wil dus graag starten in bijberoep dan wel als nagelstyliste ik wet niet wat is het beste vrijstelling of niet en of ik ook als bijberoep een boekhouder nodig heb of kan ik zelf wel als regelen?
    Alle vast bedankt.

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  Рік тому +1

      Ik vind persoonlijk met vrijstelling het beste. Maar ik ben geen boekhouder. :-) Ik heb het altijd zonder boekhouder gedaan. Er is een app die je kan helpen: accountable. Ik geloof dat die iets van 20-25 euro per maand kost en die regelt alles voor je.

    • @kamilaergasheva5874
      @kamilaergasheva5874 Рік тому

      @@DennisClaesFotografie dankjewel voor u snelle reactie

  • @Meeliisaa54
    @Meeliisaa54 2 роки тому +1

    Bedankt voor de duidelijke uitleg!

  • @wernervannieuwenhove631
    @wernervannieuwenhove631 4 роки тому

    Bijzonder klare taal Dennis. Dank u wel.

  • @wouterdelaender1460
    @wouterdelaender1460 4 роки тому +1

    Bedankt voor de heldere uitleg!

  • @TheEnergizedcinema
    @TheEnergizedcinema 7 місяців тому

    Hee Dennis, bedankt voor je uitleg. Wat ik me afvraag is. Als opstartend fotograaf (in mijn geval) maak je veel kosten aan het begin, 2 bodies, 3 lenzen, laptop etc etc.
    Maar deze kosten betaal je meteen en moet je vervolgens afschrijven over 3/5 jaar waardoor je netto winst hoog blijft. Nu moet ik dus het eerste half jaar veel sociale bijdrage voorschieten en belasting doorbetalen over geld wat ik nog moet gaan krijgen gedurende de rest van het jaar, want het reeds verdiende geld zet in de spullen.
    Weet jij of er een regeling is dat je het niet af hoeft te schrijven en je het gewoon in 1x af mag trekken

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  7 місяців тому

      Kosten mag je direct 100% afschrijven, investeringen over minimaal 3 jaren. Een investering is iets dat je over meerdere jaren gaat gebruiken. De voorbeelden die je aangeeft, zijn volgens mij investeringen en ik denk niet dat je daar rond kan. Maar vraag het zeker aan een boekhouder als je zekerheid wil.

  • @marthamadueke14
    @marthamadueke14 4 роки тому +2

    bedankt voor de super uitleg Dennis ! ;)

  • @goed_gamen4883
    @goed_gamen4883 4 роки тому +2

    Zou je een video kunnen doen wanneer je bvb een camera koopt en die dan moet afschrijven. En hoe dat allemaal werkt?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  4 роки тому +2

      Wel, voor alle duidelijkheid: ik ben geen boekhouder, ondanks dat ik er wel het één en ander van ken, dus neem nooit mijn raad als "de waarheid", maar op zich is het relatief simpel. Je koopt een camera aan, laten we zeggen, 1000 euro. Jij mag nu zelf kiezen over hoeveel jaren je die gaat afschrijven. 3 jaren minimum en ik denk dat 5 jaren een redelijk maximum is. Als je die over 5 jaren afschrijft, dan mag je elk jaar 200 euro als kost ingeven in je boekhouding. Je hebt daar dan de factuur voor nodig die de winkel heeft opgemaakt voor je.
      Indien je vrijgesteld van BTW, neem je het bedrag inclusief als kost. Indien je BTW-plichtig bent, neem je het bedrag exclusief BTW als kost (want je BTW krijg je sowieso al teruggestort).
      Hopelijk helpt dat alvast. :-)

  • @domieneo
    @domieneo 2 роки тому +1

    Top Dennis!

  • @nb_productions
    @nb_productions 3 роки тому

    Super duidelijke uitleg, Dennis! Merci!

  • @coinparadise
    @coinparadise 5 років тому +2

    DANK U WEL DENIS.

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому +1

      Graag gedaan, fijn dat je er iets aan hebt gehad

    • @coinparadise
      @coinparadise 5 років тому +1

      @@DennisClaesFotografie
      Ik vroeg me af,wat als ik begin te verdienen via "youtube partner programma"gelden er dezelfde regels zoals je uitgelegd hebt op de bovenstaande video🤔?
      Maak ook een filmpje over de youtube inkomsten,want ik heb gezocht en ik vindt geen enkele video over youtube inkomsten als bijberoep😉

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому

      @@coinparadise In principe geldt alles in de video hierboven ook voor youtube inkomsten. Het is een inkomst, dus ben je een commerciële activiteit aan het uitvoeren. In de realiteit denk ik niet dat er veel mensen hier effectief een ondernemingsnummer voor aanvragen, maar in theorie zou het wel moeten, omdat dit inkomsten zijn op een frequente basis.
      Echter, ik ben geen expert, dus deze informatie is onder voorbehoud.

    • @coinparadise
      @coinparadise 5 років тому

      @@DennisClaesFotografie
      Oke dankjewel😊

  • @silaazzouz3101
    @silaazzouz3101 5 років тому +1

    Super jouw video! Ik wil zelfstandig worden in bijberoep. Mijn angsten zijn vooral de boekhouding.

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому +1

      Dank je Sila. De boekhouding valt echt goed mee hoor. Enkel je inkomende en uitgaande facturen ingeven, plus eventuele afschrijvingen. Maar als je je er niet comfortabel bij voelt, dan zou je ook met een boekhouder kunnen gaan praten en kijken of zo iemand binnen jouw budget past. Voor iemand met een simpel bijberoep is zo'n boekhouder wel betaalbaar hoor.

    • @silaazzouz3101
      @silaazzouz3101 5 років тому

      @@DennisClaesFotografie Bedankt voor je tips. Ik ben met een boekhouder gaan spreken. Hij vroeg voor ieder gesprek 75 euro per uur zonder de boekhouding die hij zou doen...

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому +1

      @@silaazzouz3101 Oei, tja, ik heb er niet zoveel ervaring mee, maar dat lijkt me duur. Ik heb 8 jaren terug een boekhouder willen nemen en die vroeg gewoon 100 euro per maand en zelfs dat is blijkbaar redelijk duur, want mijn broer zegt dat die van hem nog veel goedkoper is. Ik zou nog een paar andere offertes opvragen en vergelijken.

    • @silaazzouz3101
      @silaazzouz3101 5 років тому

      @@DennisClaesFotografie Bedankt voor je tips. Zal ik zeker doen.

    • @namsogames
      @namsogames 4 роки тому

      Dag Sila, bent u nog op zoek naar een boekhouder?

  • @MrMattie725
    @MrMattie725 4 роки тому +1

    Zeer interessant! Begrijp ik het goed dat ik kosten voor mijn hobby kan terugtrekken van de belasting als ik van die hobby een 'bijberoep' maak?
    Stel ik ben graag bezig met allerhande grafische, internet, ... activiteiten. Daarvoor koop ik een pc, scherm, muis, ... Kan ik dan die items, die ik nodig heb voor mijn 'bijberoep' dat 0 euro omzet heeft, terugtrekken van de belasting?

    • @MrMattie725
      @MrMattie725 4 роки тому +1

      Oké nee, ik kan die kosten niet aftrekken van mijn persoonlijke belastingen. Dus ik moet 300 euro omzet draaien om 300 euro uit te kunnen geven aan mijn hobbie en zo de belasting te ontwijken

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  4 роки тому

      Wel, het klopt eigenlijk allebei wat je zegt.
      Wanneer je je bijberoep start als eenmanszaak (wat bijna altijd zo zal zijn), dan wordt je inkomen van je hoofdberoep en bijberoep samengeteld en op dat bedrag betaal je belastingen.
      Stel dat jij 300 euro kosten maakt en geen omzet draait, dan mag je die kosten wel van je inkomen in hoofdberoep aftrekken. Dus je verdient 1000 euro in je hoofdberoep en je maakt 300 euro verlies in je bijberoep, dan betaal je belastingen op 700 euro.
      Het is redelijk normaal dat een nieuwe zaak in zijn opstart verlies maakt, en dat is dus zeker fiscaal heel interessant.
      Echter, dat blijft niet duren. Uiteindelijk verwacht de fiscus wel dat je winst gaat maken, of op zijn minst geen verlies meer draait.
      En ook de kosten moeten in proportie zijn tot de winst die je verwacht te maken. Ga geen bestelwagen van 30 000 euro kopen, wanneer je weet dat je 500 euro omzet gaat maken. Dan gaat de fiscus snel aan je deur staan. :-)
      Maar zoals in al mijn antwoorden zet ik er als disclaimer bij dat ik geen boekhouder bent, dus voor acurate info kan je het altijd best met een boekhouder bespreken.

    • @MrMattie725
      @MrMattie725 4 роки тому +1

      @@DennisClaesFotografie Dus een laptop en randapperatuur inbrengen voor mijn éénmanszaak (voorlopig zonder omzet) is mogelijks een optie. Moet ik zeker verder onderzoeken!

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  4 роки тому

      @@MrMattie725 Zeker, dat is zelfs aan te raden. Zolang je deze gekocht hebt nadat je je ondernemingsnummer hebt aangevraagd. Vergeet ook niet dat je apparatuur dat je van plan ben om over meerdere jaren te gebruiken, moet afschrijven. Ik neem voor een laptop / PC meestal 3 jaren. Als je dat niet goed begrijpt, google dan zeker een keer op "Kost of investering", dan wordt dat wat duidelijker. :-) Alvast veel succes met je zaak!

    • @MrMattie725
      @MrMattie725 4 роки тому

      Van afschrijven ben ik me bewust. Mijn elektronica is jammer genoeg allemaal al aangekocht. Toch goed om te weten dat ik licenties en software zou kunnen ingeven! Merci voor de reacties jaren na de oorspronkelijke video ;)

  • @jonathanleroy4381
    @jonathanleroy4381 3 роки тому

    Hartelijk dank! Heel duidelijk!

  • @hamzattejmschanov3108
    @hamzattejmschanov3108 4 роки тому

    Danku voor de uitleg !

  • @Medlineistanbul
    @Medlineistanbul 5 років тому +2

    Zeer goede uitleg! 👍

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому

      Bedankt! :)

    • @Medlineistanbul
      @Medlineistanbul 5 років тому

      @@DennisClaesFotografie Beste Dennis, bestaat er een website met de verschillende sectoren die men een bijberoep kunnen uitvoeren? Ik heb een idee en weet niet onder welke sector het kan vallen, alvast bedankt, mvg

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому

      @@Medlineistanbul Ik ben niet bekend met zo'n website. Echter, er zijn nog maar weinig beschermde beroepen, dus de kans is heel groot dat je het wel kan doen. Het beste wat je kan doen is raad gaan vragen bij een sociaal secretariaat, zoals Acerta.

  • @zouhairaberri1737
    @zouhairaberri1737 5 років тому +3

    Top!

  • @CarlosRodriguez-zh6ny
    @CarlosRodriguez-zh6ny 4 роки тому

    Leuke Video... zeker een goede video i top uitgelegd.

  • @david.vandevoorde
    @david.vandevoorde 3 роки тому

    Heel goede uitleg!

  • @schottepaul
    @schottepaul 2 роки тому +1

    Dag Dennis, bedankt voor je heldere en eenvoudige uitleg. Beste is de vergelijking tussen Hobbyist - Bijberoep/hobby - winst. Echter zit ik nog met een vraagje : Moet je als Bijberoep/hobby een omzet draaien? Kan ik privé kapitaal in mijn zaak steken om dat kapitaal te gebruiken als kosten?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  2 роки тому +2

      In de opstartfase is het normaal dat je zaak verlies maakt. Dat is zelfs goed, want dan trek je belastingen terug. Dus je kan inderdaad privé kapitaal in je zaak steken en dat gebruiken om kosten te maken. MAAR ... de fiscus gaat er wel vanuit dat je die kosten maakt met als doel om omzet te draaien op langere termijn. Ik heb me ooit laten vertellen dat de eerste 3 jaren verlies draaien nog wel ok zou zijn en dat je dat verlies onder de 4000 euro per jaar zou moeten houden. Dat zijn geen "concrete" cijfers, gewoon om je "een idee" te geven van wat acceptabel kan zijn.
      Daar tegenover ken ik een fotograaf die een wagen kocht van 50 000 euro en dan vervolgens 500 euro omzet maakte ... die heeft serieus problemen gehad met de fiscus, dus doe zoiets sowieso niet.
      Na enkele jaren zou je wel winst moeten zien te draaien, anders gaat dit meer lijken op een "fake" bijberoep om artificiële aftrekposten te genereren.
      Zoals altijd de disclaimer: dit is enkel "mijn mening", vanuit mijn kennis als zelfstandige in bijberoep. Ik ben geen boekhouder en wil ook niet het idee geven dat ik hier expert advies meegeef.

    • @schottepaul
      @schottepaul 2 роки тому +1

      @@DennisClaesFotografie Bedankt Dennis, helder antwoord. Ik herstel als hobby elektronica toestellen via 'Ring Twice' , maar mensen haken af van zodra ze zien dat ze een 'abonnement' moeten nemen. Vandaar ik de stap zou willen nemen als zelfstandige in bijberoep. Nog een laatste vraagje: raad je een boekhouder aan voor een beginnende zelfstandige in bijberoep?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  2 роки тому +3

      @@schottepaul Ik denk dat dat een beetje afhangt van de complexiteit van je zaak en je kennis van boekhouden. Voor een kleine zelfstandige is boekhouding echt super gemakkelijk. Ik gebruik nu een app "Accountable" daarvoor. Echter, een boekhouder is natuurlijk altijd een "zekerheid". Ik heb dat in het begin niet gedaan omdat mijn jaaromzet rond de 1000 euro lag. Daar kon ik nauwelijks een boekhouder van betalen. Nu liggen mijn omzetten veel hoger, maar ik ben het nu gewend om het zelf te doen. Ik vrees dat ik je er niet echt een "juist" antwoord op kan geven, buiten "met een boekhouder ga je zelden mis". 🙂

  • @emilkapieczur023
    @emilkapieczur023 5 років тому +2

    Amai nu ik begrijp een goed video danku

  • @kevindeloof
    @kevindeloof 4 роки тому +1

    Super uitleg.... Maar toch nog veel vragen... Zou willen starten in bijberoep... Verkoop en aankoop smartphones en toebehoren.. Doe dit nu al op kleinere schaal in feite... Zowel nieuw als tweedehands... Maar stel ik opteer voor btw vrijstelling en ik bv smartphone tweedehands aankoop voor 100€ en die voor 125€ terug verkoop... Klopt het dat ik op die 25€ grofweg 40% aan belastingen dien af te geven en bv 15€ effectief overhoud? De eerste aankopen ga ik met eigen middelen doen... Dus eigen geld... Hoe gaat dit dan juist... Thx Kevin

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  4 роки тому

      Bedankt voor je enthousiasme over de video Kevin. Voor ik je beantwoord, keep in mind dat ik geen boekhouder ben. Dus factcheck altijd alles wat ik hier zeg. Ik spreek enkel vanuit mijn eigen ervaring als bijberoeper.
      Dat klopt wat je zegt. Je omzet is dan 125 euro, daar trek je je kosten vanaf en hou je 25 euro brutowinst over. Daarop betaal je dan X euro inkomensbelastingen op en X euro sociale lasten en zal je om en bij de 10-15 euro nettowinst overhouden.
      Echter, die manier van rekenen is een beetje kort door de bocht. Je moet dat op jaarbasis berekenen. Stel dat je dat jaar 100 GSM's gekocht en verkocht hebt aan die prijzen. Dan heb je 12500 euro omzet gemaakt en 2500 euro brutowinst.
      Daar mag je nog kosten vanaf trekken. Bijvoorbeeld forfaitaire kosten zoals een thuiskantoortje, reiskosten, kosten die je hebt gemaakt voor reclame te maken, ... Stel dat die samen neerkomen op zo'n 1000 euro, dan heb je feitelijk nog maar 1500 euro brutowinst, waardoor je ook minder belastingen en sociale lasten betaalt. en dus een grotere nettowinst overhoudt.
      Als ik je een tip mag geven, je winstmarge per GSM ligt redelijk laag, toch als je kijkt hoeveel tijd je er in gaat steken om de GSM met winst verkocht te krijgen. Ik zou proberen die verhouding te verbeteren en te kijken op welke manier jij waarde aan het product kan toevoegen. Ik zeg maar iets ... je koopt kapotte GSM's op aan 20 euro en je maakt die en verkoopt ze dan aan 125 euro. Dan is je brutowinst meteen 105 euro (als je geen kosten aan materialen hebt).

    • @kevindeloof
      @kevindeloof 4 роки тому

      @@DennisClaesFotografie hoi Dennis bedankt voor je uitleg... Ben pas gestart dus ga voorlopig alles van inkomsten op mijn 'zakelijke' rekening laten staan.. Momenteel nog niks :-) maar hoop dit weekend eerste factuur te schrijven... Alleszins heel erg bedankt want Uw uitleg is superduidelijk. Grt Kevin

  • @Bart_Depestele
    @Bart_Depestele 2 роки тому

    dank je wel

  • @asrmbts1164
    @asrmbts1164 5 років тому +1

    Dag Dennis, bedankt voor je video. Er is toch één concept dat ik niet helemaal snap. Ik zou graag yogadocente in bijberoep worden en zou inderdaad (zoals in de video vermeld wordt) willen opteren om niet BTW-plichtig te zijn. Ik dacht echter dat je dan ook geen btw mocht ingeven om af te trekken, m.a.w. dat je dan ook geen kosten kon inbrengen (bv dat ik geen sportkledij zou kunnen inbrengen). Klopt dit? Of heb ik toch iets gemist?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому +2

      Bedankt voor je feedback. Ik denk dat je BTW en inkomensbelastingen verwart en dat je het daarom niet goed begrijpt. Dat is normaal hoor, het was voor mij in het begin ook niet zo heel duidelijk. ;-)
      BTW is een belasting die je betaald op je product of dienst. Inkomensbelasting is een belasting die je betaalt op je inkomen, net zoals niet-zelfstandigen. Het zijn twee aparte belastingen.
      Als BTW-plichtige, als je iets koopt van 121 euro, dan ga je van de overheid 21 euro terugkrijgen. Daarnaast mag je de 100 euro die overblijft inbrengen als kost voor je inkomensbelastingen.
      Als niet BTW-plichtige, koop je iets van 121 euro en krijg je niets terug van de overheid. Het voordeel is wel dat je de volledige 121 euro mag inbrengen als kost voor je inkomensbelastingen.
      Als ik raad geef, zet ik er altijd de disclaimer bij dat ik geen boekhouder ben en voor 100% accurate informatie raad ik je aan om een boekhouder aan te spreken.

    • @asrmbts1164
      @asrmbts1164 5 років тому

      @@DennisClaesFotografie Super hard bedankt! Dit maakt alles duidelijk.

  • @bramvanbraeckel133
    @bramvanbraeckel133 3 роки тому +1

    Beste, wat gebeurt er als je meer verdient dan je kosten maakt in de maand als je voor hobby/zelfstandig bijberoep kiest ?(niet btw plichtig )
    Kan je dit dan tellen als extra loon bovenop je inkomen van je hoofdbaan ? Of werkt dit anders ?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  3 роки тому

      Neen, dit is gewoon jouw bruto winst als zelfstandige in bijberoep. Daar betaal je dan inkomensbelastingen op.

  • @JulienDeboiserie
    @JulienDeboiserie 6 років тому +1

    Vrij heldere uitleg, maar ik doe persoonlijk weinig betaalde opdrachten. Is dit een probleem als ik dan enkele maanden geen opdracht heb? Of wordt alles op jaarbasis berekend en moet ik gewoon zorgen dat ik evenveel inkomsten als uitgaven heb in mijn bijberoep op jaarbasis?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  6 років тому

      Tof dat je er iets aan hebt gehad. Inderdaad, dit wordt op jaarbasis uitgerekend, dus als je een paar maanden geen opdracht hebt, dan is er niets aan de hand. Sterker nog, in de eerste jaren is het ook niet erg als je verlies maakt, integendeel, als je verlies maakt, betaal je minder belastingen of trek je zelfs belastingen terug. Dat verlies moet natuurlijk beperkt zijn ... je kan mag geen camera van 20 000 euro gaan kopen en dan voor 300 euro omzet aangeven dat jaar. Ook als je bijvoorbeeld 5 jaren na elkaar zware verliezen maakt, dan zal er al snel eens een inspecteur komen aankloppen. De bedoeling is uiteindelijk wel om winst te maken. Echter, in de eerste jaren krijg je veel vrijheid en is verlies zeker niet abnormaal. Succes ermee! ;-)

  • @NerdMite
    @NerdMite 2 роки тому

    Zeer interessant en goed uitgelegd! Het enige wat ik nog niet goed snap zijn de forfaitaire beroepskosten. Ongeveer €5000 per jaar. Die gaan nu ook van mijn belastbaar inkomen af als werknemer.
    Stel dat ik morgen als zelfstandige in bijberoep start en slechts €4000 kosten maak per jaar. Dan wordt nog steeds de forfait van €5000 gehanteerd toch? Wat voor voordeel heeft het dan nog om als hobbyist een bijberoep te starten als het eerder is met het oog om de hobby wat te financieren?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  2 роки тому

      Ik ben niet bekend met de forfaitaire aftrek van 5000 euro. (en voor de duidelijkheid, ik ben dus ook geen boekhouder ofzo en heb slechts een rudimentaire kennis).
      Check dit eventueel met een echte boekhouder, maar wat mij op zijn minst plausibel lijkt, is dat die 5000 euro aftrek gelinked is aan jouw hoofdberoep en dat je dus daar bovenop nog eens kosten bij kan maken voor je bijberoep. In bijberoep heb je ook een aantal forfaitaire aftrekposten, maar ik geloof niet dat je daar mee aan 5000 euro per jaar komt.
      Ik vermoed dat er een aantal kosten zullen overlappen, maar ik denk dat op het einde van de rit, je toch meer hebt aan extra kosten te maken via je bijberoep. Met de voetnoot natuurlijk dat kosten wel een "doel" moeten hebben en dat je niet tot in het oneindige kosten kan maken als je daarnaast geen omzet maakt. :-)

    • @NerdMite
      @NerdMite 2 роки тому +1

      @@DennisClaesFotografie Bedankt voor je snelle antwoord. Na nader onderzoek blijk je gelijk te hebben. Op werknemersinkomen kan je kiezen om beroepskosten aan te geven. Die zijn er meestal amper waardoor bijna altijd automatisch de forfait wordt gehanteerd (30% van bruto winst met een max van ongeveer €5K).
      In Bijberoep maakt men opnieuw apart de berekening : 30% van je bruto winst met een limiet van ongeveer €5K. Als beginnende zelfstandige in bijberoep zal je bv. maar een winst hebben van €1000/jaar (ik zeg maar iets). In dat geval zou je dus op een beroepskostenforfait van €300/jaar uitkomen. Alleen al de afschrijving van bv. een laptop van €900 over 3 jaar en je komt al over die €300. Dus een forfait is misschien toch niet zo interessant. Als iemand denkt dat m'n redenering niet klopt laat gerust weten. Ik probeer er ook maar een beetje in thuis te raken :)

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  2 роки тому +1

      @@NerdMite voilà, dan hebben we allebei weer iets bijgeleerd. 🙂

  • @i890ola
    @i890ola 2 роки тому

    Het filmpje is heel duidelijk hoor. Maar belastingen zijn erg ingewikkeld in belgie. Als student weet ik niet wat ik moet kiezen hoofd- of bijberoep En wat als ik stop met studeren, hoe ga ik van bijberoep naar hoodberoep upgraden!
    ik begrijp niet waarom sociaal verzekeringsfonds verplicht is .Er is echt geen vrijheid!!

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  2 роки тому +1

      Belastingen zijn op zich niet zo super ingewikkeld. Je betaalt gewoon een deel belastingen op je bruto winst. Of je voor hoofd- of bijberoep kiest durf ik niet te zeggen. Dat zou je eens moeten bespreken met je sociaal secretariaat en mogelijks met de RVA als je via hen nog wel uitkeringen ontvangt tijdens je studies. Upgraden van bijberoep naar hoofdberoep doe je ook via je sociaal secretariaat en gebeurt zelfs automatisch zodra je geen 20 uren meer ergens anders werkt. Een sociaal verzekeringsfonds is verplicht omdat er in België een sociaal vangnet is voor de mensen die het nodig is en we moeten daar allemaal aan mee betalen. In bijberoep is dat wel een beetje dubbel omdat je als werknemer daar al voor betaald en van geniet, terwijl je als bijberoeper er wel voor betaald, maar niet van geniet (in de meeste gevallen).
      Ik zeg altijd tegen mensen die willen starten "ga er gewoon vanuit dat voor elke 100 euro je verdient, je ongeveer 60 euro gaat moeten afgeven". En dat is in België inderdaad wel erger dan in de meeste andere landen en dat maakt het moeilijk om als hardwerkende zelfstandige hier effectief iets te verdienen.

  • @stefanpeys9595
    @stefanpeys9595 4 роки тому +1

    Beste Dennis, informatieve beknopte video. Kan je me zeggen in welke vakken van de personenbelasting de omzet en kosten terecht komen in geval van bijberoep (zonder BTW nummer). Is dat simpelweg vak 1250 voor de omzet en 1258 voor de breoepskosten ?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  4 роки тому

      Leuk dat je er iets aan had. Ik ga je echter het antwoord schuldig moeten blijven voor welke vakken exact. Ik moet dat elk jaar ook opnieuw opzoeken. Er zijn eigenlijk drie vakken die ik invul: omzet, kosten en sociale lasten. Je doet dat in een "Deel II" van je personenbelasting. Dat is een apart deel speciaal voor zelfstandigen. Ook daar weet ik niet vanbuiten hoe je dat toevoegt, maar daar moet ergens een optie voor zijn.

  • @Krizla4
    @Krizla4 2 роки тому

    OK will graag zelfetandig tuinen gaan onderhouden/snoeien, maar vraag me of het realistisch is dat ik er iets aan verdien...

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  2 роки тому

      Daar kan ik natuurlijk niet op antwoorden. Alles hangt af van wat je investering gaat zijn, hoeveel klanten je gaat vinden en wat je gaat rekenen als uurtarief. Ik zou zeggen, klein beginnen, in het begin veel van je omzet investeren in beter materiaal dat je gaat helpen om je werk sneller gedaan te krijgen. Hoe sneller je gedaan hebt ,hoe meer klanten je kan aannemen en op die manier opbouwen ... Een goede regel is je omzet door 3 delen ... dat is ongeveer wat je netto gaat overhouden. Echter, in de beginperiode zal je er niet veel aan verdienen, omdat je veel investeringen moet doen. Maar na verloop van tijd ga je er meer en meer aan verdienen. Veel succes er mee!

    • @Krizla4
      @Krizla4 2 роки тому

      @@DennisClaesFotografie Amai … dat is snel beantwoord … die investeringen vallen eigenlijk best mee, ik heb een heel arsenaal aan Husqvarna gereedschap en een tweede wagen (Berlingo lichte vracht) … tarief bepaling is moeilijk wel … en werk is er denk ik wel genoeg … het lijkt me een klein risico … ik ga het bekijken. Ik werk voltijds in de zorg, maar ik kan makkelijk uren afgeven en terug krijgen als ik dat wil. Ik heb groene vingers en hou van fysiek werk. ‘t Is een idee waar ik al lang mee zit. Veel mensen, zoals mijn ouders en schoonouders, wonen in vrijstaande huizen met een riante tuin die ze zelf vaak niet meer kunnen onderhouden…
      Echter zijn er velen die dit in ‘te zwart doen (denk ik).

  • @esben986
    @esben986 5 років тому +1

    Kan ja ook meer kosten maken dan je omzet
    Bv ik zou dan graag in bij beroep auto’s gaan detailen en ik heb een omzet van €500 en zou graag een brug kopen dat ik de auto’s op hoogte kan zetten en die kost €800 hoe werkt dat dan en is dat ook mogelijk

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому +1

      Dat kan zeker. In het begin is het zelfs voordelig om verlies te maken. Als je meer kosten dan omzet heb, heb je verlies. In jouw voorbeeld zou je 300 euro verlies hebben. Neem dan mijn voorbeeld, die middelste kolom:
      500 euro omzet
      800 euro kosten
      1600 euro loon van je “normale job” (laten we even zeggen dat die bruto is)
      = 500 - 800 +1600 = 1300 euro.
      Je moet dan dus belastingen betalen op die 1300 euro, ipv 1600 euro. Aangezien je werkgever al belastingen heeft afgehouden op je hoofdjob op die 1600 euro, gaan de belastingen een correctie moeten doen voor die 300 euro, dus je gaat geld terugkrijgen van de belastingen.
      Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk uitleg. Het is echt veel simpeler dan het lijkt hoor. Gewoon ... verlies is goed voor je belastingen. :-)
      Echter, een paar nuances hierbij: in je eerste 2-3 jaren mag je verlies maken, zolang die verliezen niet te hoog zijn (ik heb ooit gelezen dat 4000 euro maximum verlies een goeie richtlijn is, maar dat is geen geschreven wet ofzo). Ze moeten proportioneel zijn voor wat je "hoopt" ooit te verdienen. Echter, na die 3 jaren moet je echt wel minstens break-even gaan draaien of winst maken. Anders gaat de belastingsinspectie misschien wel eens komen aankloppen.
      Een andere nuance is dat zo’n brug geen “kost” is, maar een “investering”. Dat komt op hetzelfde neer hoor, maar het verschil is wel dat je een investering moet afschrijven. Bijvoorbeeld op 5 jaren. Jouw jaarlijkse kost die je voor die brug dan mag inbrengen is dan 160 euro, 5 jaren lang.
      Zoals altijd, deze informatie is onder voorbehoud, ik ben geen boekhouder en voor 100% acurate info raad ik altijd aan om een expert aan te spreken.

  • @lievendelameillieure3121
    @lievendelameillieure3121 5 років тому +1

    Ja maar als je in kolom 2, 800 euro kosten hebt gemaakt heb je 800 euro over, kan je dat niet gebruiken voor huur ofzo te betalen of moet dat met je bijberoep te maken hebben om niet belast te worden? Waarom moet bv huur bij gerekend worden in 3de kolom met al die lasten terwijl je al over hebt niet belast in kolom 2?🤔

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому

      Ik ben niet zeker of ik je vraag goed begrepen heb. Huur mag je inderdaad niet inbrengen als kost voor je bijberoep, tenzij je een overeenkomst hebt met je huisbaas. Als je huur gaat inbrengen als beroepskost, dan moet jouw huisbaas daar belastingen op betalen. Die 800 euro kosten mogen enkel kosten zijn die rechtstreeks uit jouw bijberoep voortvloeien.

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому

      Ah of wacht, ik denk dat ik je vraag beter begrijp ... je bedoelt waarom je je huur niet kan betalen met de 800 euro die je in kolom 2 overhoudt van je "normaal" loon. Dat kan je inderdaad wel. Maar dat komt dan uit je gewoon loon. Je kan niet je huur betalen met geld dat je verdiend hebt uit je bijberoep, omdat er in kolom 2 0 euro overblijft van inkomsten uit je bijberoep (800 euro omzet - 800 euro kosten). Als je geld uit je bijberoep wil overhouden, om zaken te kunnen betalen zoals huur en boodschappen, dan moet je nettowinst maken uit je bijberoep en dan moet je naar kolom 3 kijken.
      Het verschil is dat je in kolom 2 dus je huur nog altijd betaalt met je 9 to 5 job en in kolom 3 met je bijberoep (en dus het geld uit je 9 to 5 job lekker kan sparen :-) )

  • @nikodeleu3027
    @nikodeleu3027 5 років тому

    Bedankt voor de heldere uitleg. Betekent dit dat je als hobbyist enkel 2 extra lijntjes in je belastingsaangifte invult (omzet en kosten )? Of is dit een aparte aangifte?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому

      Het hangt van de situatie af, maar in zijn meest simpele vorm klopt dat ja. Bij je personenbelasting komt er gewoon een extra deel waarbij je je kosten en opbrengsten ingeeft. Er is ook een apart vak voor je sociale lasten. Zolang je verder geen leningen, investeringen, ... hebt lopen, kan het hier bij beperkt blijven. Echter, mijn advies is onder voorbehoud, ik ben geen boekhouder en spreek enkel uit eigen ervaring. :-)

  • @cardcresttcg
    @cardcresttcg 3 роки тому

    Deze 1600 uit de derde regel telt dan als loon uit hoofdberoep ?

  • @Brammadajus
    @Brammadajus 3 роки тому

    Dag Dennis. Wat een duidelijke en goede video! Ik heb een vraagje. Valt reeds aangekocht materiaal (camera, lenzen, auto voor naar boekingen te rijden(?), laptop, bewerkingssoftware zoals Lightroom,...) nog in te brengen? Dus kan ik na het opstarten van mijn "onderneming", materiaal alsnog inbrengen ookal is dat materiaal al jaren geleden aangekocht?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  3 роки тому

      Hi Bram, je kan reeds aangekocht materiaal nog inbrengen, maar daar zit een limiet op. Ik ken die niet vanbuiten, maar ik dacht drie maanden. Ik ben 99% zeker dat je materiaal dat je jaren hebt aangekocht, niet meer kan inbrengen. Maar voor correcte informatie raad ik je aan om contact op te nemen met een boekhouder. :)

    • @Brammadajus
      @Brammadajus 3 роки тому

      @@DennisClaesFotografie Oke, hartelijk bedankt voor de reactie!

  • @bloodmasto123
    @bloodmasto123 5 років тому +1

    Super goede uitleg! Maar wat ik me afvraag. Ik wil zelfstandig in bijberoep (2de kolom) worden in een andere sector waar je grotendeels werkuren rekent (waar je dan geen btw op de factuur zet als ik het goed heb ?) + Wat doe je wanneer je effectief iets moet aankopen om bv te installeren bij een klant, op die aankoop moet je btw betalen dus moet je die ook doorrekenen?
    Dus wat m'n vraag is.
    1- klopt het dat je 0% btw kan zetten op je factuur naar de klant als je ik categorie 2 zit?
    2- als m'n eerste stelling klopt, wat ik denk van niet :) wat doe je dan met dingen op de factuur naar de klant (die je zelf moet aankopen en zelf hebt btw op betaald)?
    het filmpje heeft echt een heldere uitleg !

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому +1

      Bedankt voor het compliment!
      Ik ben niet zeker of ik je vraag goed begrijp. Als je iets aankoopt om te installeren bij je klant, bijvoorbeeld 100 euro + 21 euro BTW, dan reken je 121 euro aan aan je klant.
      1) indien je vrijgesteld bent van BTW, dan reken je inderdaad geen BTW aan aan je klant. Je spreekt op je factuur zelfs niet van "0 % BTW". Je zet enkel onderaan je factuur "Kleine onderneming, vrijgesteld van BTW".
      2) Zoals dus hierboven staat, als je 121 euro kosten maakt voor je klant, dan reken je ook 121 euro aan.
      Ik geloof wel dat dit inderdaad anders is voor BTW-plichtigen, want voor hen is de BTW geen kost, ze recupereren die via hun BTW-aangifte.
      Ik ben geen boekhouder, dit is informatie die ik verzameld heb via google en ervaring. Wil je zeker zijn, vraag het aan een boekhouder.

    • @bloodmasto123
      @bloodmasto123 5 років тому

      @@DennisClaesFotografie dat was inderdaad men vraag :) ik ga binnenkort eens langs in het ondernemingsloket want artikels is nog steeds niet duidelijk.
      Stel ik koop een artikel aan voor €100 +€21 btw, ik neem hier 10% excl op (dus €10) dan komt het factuurbedrag op €131 met melding "Kleine onderneming, vrijgesteld van BTW". maar als het een particulier is gaat dit goed zijn, maar als mn klant een bedrijf is moeten ze dit voor hun bedrijf kunnen aftrekken wat niet mogelijk is voor hun (want er is geen btw op hun betaalde factuur naar mij), dat is men onduidelijkheid dat ik bedoelde :)

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому

      @@bloodmasto123 Inderdaad, het bedrag dat jij aanrekent, daar kan een professionele klant geen BTW op aftrekken. Ze kunnen wel de volledige kost inbrengen in hun inkomensbelastingen. Als ik werk voor een professionele klant, meld ik dat wel ook altijd op voorhand, dat ik vrijgesteld ben van BTW. Tot nu toe nog geen problemen mee gehad.

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому

      @@bloodmasto123 Dat klopt, een bedrijf kan geen BTW recupereren op jouw factuur. Als ik werk voor een bedrijf, dan zeg ik hen dat ook altijd op voorhand, dat ik vrijgesteld ben van BTW. Nu, op zich maakt dat niet zoveel uit. Bedrijven zijn gewend om prijzen "exclusief BTW" te krijgen. Dus of zij nu 100 euro betalen en geen bTW kunnen inbrengen, of ze betalen 121 euro en trekken later 21 euro terug ... maakt voor hen geen verschil.
      Maar inderdaad, zeker een keer bij het ondernemingsloket navragen. Ik wil me zeker niet opstellen als een deskundige in boekhouding. :-)

  • @alessioruisi1993
    @alessioruisi1993 3 роки тому

    Beste, indien je geen btw nummer wilt kun je dan ook geen facturen maken voor klanten die dit willen inbrengen? Mvg

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  3 роки тому

      Dat is een complexe vraag. Ja en nee. Je kan als niet-zelfstandige geen facturen opmaken. Wat je wel kan doen is als particulier een onkostennota opmaken, die je klant kan inbrengen en die jij ook moet aangeven bij je belastingen onder "occassionele inkomsten". Echter, dat kan je enkel doen als je activiteit niet frequent is. Zodra je dit meerdere malen per jaar gaat doen of meerdere jaren na elkaar, ben je verplicht om een ondernemingsnummer / BTW nummer te nemen.
      Een andere situatie is dat je wel een ondernemingsnummer hebt, maar geen (actief) BTW nummer. Dan kan je wel facturen opmaken, maar ben je vrijgesteld van BTW. Dat moet dan ook op je factuur staan, dat je een kleine onderneming bent, vrijgesteld van BTW. Jouw klant kan dan het bedrag wel inbrengen voor zijn / haar belastingen, maar kan geen BTW recupereren op dat bedrag.
      Enkel indien je een ondernemingsnummer hebt EN een actief BTW nummer, kan jouw klant zowel de BTW recupereren als het bedrag excl. BTW inbrengen als kost bij zijn belastingen.

  • @Jas-pr1eq
    @Jas-pr1eq 4 роки тому

    Dag Dennis, juist een vraagje. Ik ben 16 jaar en wil graag een online webshop opstarten. Moet ik dezelfde percentages betalen op eventuele winst zoals sociale bijdrage en kan ik ook geld sparen door dingen zoals een laptop te kopen en dan dat als kost aan te geven als ik student ben. Laatste vraagje, als je omzet hoog is bv 100.000 euro, maar je winst is maar 10.000 euro betaal je dan ook 21% op de omzet?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  4 роки тому

      Hi Jasper. Ik ben niet zo bekend voor de regels voor minderjarigen. Ik zou eens een sociaal secretariaat aanspreken om acurate informatie te krijgen.

  • @LuxuriaLifestyle2
    @LuxuriaLifestyle2 3 роки тому

    Begrijp ik het goed dat van de omzet in totaal 78 procent wordt afgehouden ?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  3 роки тому

      Neen, dat is wat kort door de bocht. Je moet van je omzet eerst je kosten aftrekken, dan heb je je bruto winst. Daar betaal je belastingen in sociale lasten op. Je betaalt dus belastingen op je winst, niet op je omzet.
      Belastingen moet je per schijf uitrekenen, maar laten we even 35% nemen om makkelijk te rekenen. Sociale lasten komen ongeveer op 22% uit.
      Dus 100 * 0.65 * 0.78 = 50.7. Basically, op je brutowinst betaal je "ongeveer" de helft belastingen en sociale lasten.
      Maar dit is een heel ongenuanceerde berekening. Mijn video geeft een iets gedetailleerder beeld en zelfs die ik nog altijd wat kort door de bocht, omdat je in het echt je belastingen per schijf uitrekent.

  • @trancer03
    @trancer03 5 років тому +1

    Lol... oh dierbaar belgie... Land van de belastingen. Het is met andere woorden bijna onmogelijk om te kunnen leven van fotografie. En wat voor job doe je dan die 20 uren? Is het mogelijk om zelfstandige in bijberoep te blijven wanneer je die 20 uren job kwijt geraakt door ontslagen te worden?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому

      Het is in België gewoon heel erg moeilijk om te overleven als zelfstandige, eender wat je doet. Pas op, niet dat het in andere landen "makkelijk" is hoor, maar België heeft wel heel zware belastingen. :-(
      Je kan eender welke job doen in die uren, zolang het in loondienst is. Zolang je 3 maanden gewerkt hebt in loondienst, kan je je bijberoep behouden. Daar zitten wel beperkingen aan wat je mag verdienen terwijl je een uitkering krijgt.
      Trouwens, ik hoorde onlangs toevallig dat de kunstsector een uitzondering zou zijn op die regel en dat kunstenaars zelfs in bijberoep mogen gaan als ze nog leven van een uitkering, dus dat zij geen 3 maanden loontrekkende moeten zijn. Ik heb dat nog nergens kunnen bevestigen.

    • @trancer03
      @trancer03 5 років тому

      @@DennisClaesFotografie www.rva.be/nl/documentatie/infoblad/t53 ik heb zoiets gelezen maar het is nogal vaag. Wie zien ze bij de RVA als een kunstenaar, is een fotograaf een kunstenaar voor hun?

  • @projectb3117
    @projectb3117 3 роки тому

    Zou je aanraden de boekhouding zelf te doen als je omzet amper 400euro/maand is?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  3 роки тому +1

      Dat is een persoonlijke keuze. De meeste boekhouders kosten 400 - 1500 euro per jaar. Met genoeg omzet kunnen ze jou hun eigen fee bijna terugbetalen door er voor te zorgen dat je weinig belastingen betaalt. Maar dat is zeker geen garantie. Als je het zelf kan, zou ik het gewoon zelf doen.

  • @trancer03
    @trancer03 5 років тому +1

    Als je in Belgie gewoon 1 keer per maand of 1 keer om de 2 maanden een opdracht kan vastkrijgen waar je 200 of 300 euro kan verdienen, is het mogelijk om iets van dat geld te mogen houden? Lijkt me niet simpel om een klein beetje geld bij te verdienen?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому

      Er is geen zwart/wit op dat vlak en het zal case to case behandeld worden door een rechter als je "gepakt" wordt, maar vanaf het moment dat je het meer dan 2 keren op een jaar doet, loop je een risico.
      Een occasionele inkomst mag, onder drie voorwaarden:
      1) Je doet het geen meerdere keren per jaar
      2) Je doet het geen twee jaren na mekaar (dus 1 keer op jaar 1 en nog 1 keer op jaar 2 mag ook niet)
      3) Het mag niet dezelfde activiteit zijn die je ook al in hoofdberoep doet.
      Zoals altijd zeg ik er wel bij: ik ben geen accountant, noch een advocaat, dus deze info is naar het beste van mijn kennis.

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому

      Kijk trouwens ook eens naar het kunstenaarsstatuut (kunstenaarskaart). Dat geeft kleine kunstenaars ook nog een uitzondering, maar de regels zijn heel restrictief. Ik ken ze even niet vanbuiten.

    • @trancer03
      @trancer03 5 років тому

      @@DennisClaesFotografie Het lijkt me een uitdaging om foto's te maken en deze dan op stockwebsites te zetten om te kijken of ik er ooit 1 euro mee kan verdienen, maar ik weet dus niet of dat mag in belgie? Moet ik met die vraag naar een sociaal secretariaat gaan of aan wie vraag ik dat best? Want foto's nemen is een hobby maar een echte uitdaging voor mij zou zijn om te kijken of ik er 1 euro mee kan verdienen. Het lijkt mij dat wij zulke inkomsten in belgie niet mogen genereren. Met de opkomst van het internet (nu al 20 jaar ofzo?) kunnen we onze fotos gewoon via internet verkopen, het lijkt alsof we in een enorm achterlijk land leven met een enorme achterstand kwa regelgeving wat dat betreft?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому

      @@trancer03 Ik denk dat een sociaal secretariaat je beste kans gaat zijn om daar concrete info over te vinden. Ik vrees dat mensen die op regelmatige basis een paar tientallen euro's willen verdienen en tegelijk werkloos zijn, geen concrete oplossing hebben in het huidige systeem. Het beste wat je kan doen is toch ergens een hoofdjob vinden en je dan te registreren als zelfstandige in bijberoep. Dat is de "wettelijk" beste oplossing denk ik.

    • @trancer03
      @trancer03 5 років тому

      @@DennisClaesFotografie Ik ben een voltijdse opleiding fotografie aan het volgen dus ik kan momenteel nog geen hoofdberoep uitoefenen, ik heb daar nog een aantal jaren geen tijd voor. Ik wou gewoon een paar euro proberen verdienen door de fotos die ik in mijn vrije tijd maak via stockfotografie websites proberen te verkopen, maar dat lijkt me dus niet mogelijk. Ik kan de vraag gaan stellen aan een sociaal secretariaat als me dat geen geld kost om die vraag te stellen, je begrijpt dat ik als student met een zeer beperkt budget zit en echt wel iedere euro kan gebruiken

  • @sg_1991
    @sg_1991 5 років тому

    Wat is een sociaal secretariaat
    Is dat hetzelfde als een boekhoudkantoor

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому

      Hey Ali Shop, neen, het is niet hetzelfde. Een sociaal secretariaat kan jou inschrijven in de kruispuntbank, zodat je dus een ondernemer bent. Zij nemen ook zaken zoals adreswijzigingen voor hun rekening en ze regelen je sociale lasten. Ik zit zelf bij Acerta. Ik hoor wel dat zij redelijk duur zijn, dus misschien dat er goedkopere oplossingen zijn.

  • @i890ola
    @i890ola 2 роки тому

    Waarom is het zo ingewikkeld?

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  2 роки тому

      Welk deel vind je ingewikkeld? Op zich is het niet zo ingewikkeld. Het is in veel opzichten oneerlijk ... en het maakt het super moeilijk om effectief iets bij te verdienen op zelfstandige basis, maar ingewikkeld is het niet echt. :-)

    • @i890ola
      @i890ola 2 роки тому

      @@DennisClaesFotografie zie mijn comment!

  • @trancer03
    @trancer03 5 років тому +1

    Stelling:
    In België mag je niet zomaar geld verdienen. Er komt heel wat bij kijken. Je moet een hoofdberoep hebben (minimum 20 uren per week). Je mag niet zomaar foto's verkopen, stockwebsites zijn ook verboden. Je mag hier op geen enkele manier geld verdienen zonder dat je een bedrijf opgericht hebt met de nodige boekhouding enzovoort, zelfs geen 5 euro
    Ik ga in ieder geval eerst een hoofdberoep moeten zoeken want anders was ik al lang foto's aan het verkopen

    • @DennisClaesFotografie
      @DennisClaesFotografie  5 років тому

      Oops, deze commentaar heb ik over het hoofd gezien, sorry.
      Je hebt deels gelijk. Het is natuurlijk ook een beetje oneerlijke concurrentie als zomaar eender wie een commerciële activiteit kan starten, zonder de financiële en administratieve verplichtingen die een zelfstandige wel heeft. Zelfs mensen in bijberoep hebben eigenlijk een oneerlijk voordeel tegenover mensen in hoofdberoep, namelijk dat ze geen BTW moeten aanrekenen, als ze werken onder de vrijstellingsregel.
      Check zeker eens een keer bij een sociaal secretariaat, want ik heb ooit horen vliegen dat een bijberoep in de creatieve sector mogelijks niet moet voldoen aan die 20-uren regel. Maar ik heb die informatie nooit bevestigd gekregen of zelf gevonden.

  • @birgerberton4208
    @birgerberton4208 3 роки тому

    Bedankt voor de uitleg!