محمدعلی فروغی پژوهشی بدون سانسور از زندگی کتاب صوتی منوتو ایران

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 30 чер 2024
  • محمدعلی فروغی دردشتی (۱۲۵۴ - ۵ آذر ۱۳۲۱) ملقّب به ذَکاءُالمُلک، نویسنده و سیاستمدار ایرانی بود که در دورهٔ پهلوی، سه بار به‌عنوان نخست‌وزیر خدمت کرد. در دورهٔ قاجار، او چند بار وزیر، دو بار نمایندهٔ مجلس شورای ملی و یک بار رئیس دیوان عالی تمیز (دیوان کشور) شد. فروغی از فعالان و مبارزان مهم انقلاب مشروطه در ایران بود. او در دوران پس از جنگ جهانی اول، عضو هیئت اعزامی ایران به کنفرانس صلح پاریس (۱۹۱۹) و جامعهٔ ملل بود.
    فروغی در ۱۳۰۴، پس از تصویب انقراض دودمان قاجار که خود در آن نقشی تعیین‌کننده داشت، کفیل نخست‌وزیری شد. با انتقال سلطنت از قاجار به پهلوی، او که اولین نخست‌وزیر دوره پهلوی بود، در نخستین گام، مراسم تاج‌گذاری رضاشاه را برگزار کرد. او از مدت‌ها پیش با مصطفی کمال آتاترک آشنا بود، و رضاشاه به‌اصرار او به ترکیه سفر کرد، که به‌دنبال آن، برخی اصلاحات انجام شد. پس از اینکه میان فروغی و رضاشاه اختلافاتی افتاد، فروغی، سیاست را رها کرد و به کارهای علمی پرداخت، هرچند همچنان تسلط بسیاری بر اوضاع داخلی ایران داشت. به‌دنبال اشغال ایران در جنگ جهانی دوم در شهریور ۱۳۲۰، رضاشاه دوباره از فروغی برای نخست‌وزیری دعوت کرد و او را به سیاست بازگرداند.
    سومین دورهٔ نخست‌وزیری، با استعفای رضاشاه از سلطنت آغاز شد که استعفانامه را فروغی نوشت و به‌امضای شاه رساند. سلطنت، به‌اصرار رضاشاه و با سفارش فروغی، به محمدرضاشاه رسید. فروغی نخستین نخست‌وزیر در دورهٔ محمدرضاشاه شد. او، از یک سو پیشنهاد مأموران متفقین از جمله ریدر بولارد، وزیرمختار بریتانیا بر تغییر رژیم را رد کرده بود، زیرا از نظر او، با بحران‌های پیچیده و فراوان آن زمان، شیرازه امور و تمامیت ارضی کشور با تغییر رژیم، فرومی‌پاشید. از سوی دیگر، با برکناری رضاشاه در زمان اشغال ایران از سوی متفقین و انتقال قدرت به فرزندش، ایران به حامیان متفقین پیوست و خطرات احتمالی جنگ میان ایران و متفقین، مانند تجزیهٔ ایران از سوی متفقین برطرف شد.
    فروغی نقش مهمی در تأسیس دانشگاه تهران داشت و پایه‌گذار و نخستین رئیسِ فرهنگستان ایران بود. او در پایه‌گذاری انجمن آثار ملی نیز نقش داشت و به تلاش برای نهادینه کردنِ پاسداری و نگهداری از آثار تاریخی ایران می‌پرداخت. فروغی همچنین چندین اثر مهم ادبی را تصحیح کرد که مشهورترین آن‌ها، کلیات سعدی است. نخستین کتاب دربارهٔ فلسفه غرب، تحت عنوان سیر حکمت در اروپا نیز به‌دست او نوشته شد. افزون‌بر این‌ها، فروغی چندین اثر دربارهٔ تاریخ، به‌ویژه تاریخ ایران باستان، اقتصاد و حقوق نوشت.

КОМЕНТАРІ • 5

  • @mehrnooshpourziaiee630
    @mehrnooshpourziaiee630 5 днів тому +1

    بسیار پر غلط رویات شده.

    • @منوتوایران
      @منوتوایران  5 днів тому +2

      سپاس از توجه شما لطفا موارد را بطور کامل بفرمائید

    • @just.a.viewer
      @just.a.viewer 5 днів тому

      @@منوتوایران مثال: فروغی از رضاشاه دخالت بر حکم و شکستن حکم اسدی خواست، رضا شاه گفت نهاد قضاوت از پادشاهی جداست. دلیل سکون فروغی پس از گوهرشاد این بود که به دنبال حکم حکومتی و سلطنتی بود که رضا شاه لیبرال بود و پاسخ نفی داد

  • @kambiznehzat4609
    @kambiznehzat4609 5 днів тому

    صدا خوب سواد کم😢

    • @منوتوایران
      @منوتوایران  5 днів тому

      سپاس از توجه شما. دوستان نیازمند زمان و مِهر شما هستند.