Demirciler Beldesi Ve Çevre Doğası Borçka Artvin 4K UHD

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 жов 2015
  • ISBN 978-605-88104-0-2
    Demirciler Beldesi Ve Çevre Doğası Borçka Artvin 4K UHD
    Artvin iline 37 km, Borçka ilçesine 5 km uzaklıktadır. Köyün tarihi M.Ö. 720 yıllarına kadar dayanmaktadır. Bölgeye kımmerlerın baskısıyla M.Ö. 728 yılında yurtlarını terk ederek Kafkaslardan Çoruh ve batım çevresine yerleşen sakalar kalaç adını vermişlerdir. Asırlardan beri buradan Karadeniz’e doğru esen sert, kuru ve kayıkları deviren yele de, Batum-Rize arasında hala “Kalaç-yeli” denmesi de 2700 yıllık bir tarihin belirtisidir.
    Bölgede belirli dönemlerde kımmerler Selçuklular Bizanslılar kumanlar hakimiyet sürmüştür. Lazların bölgeye yarleşmesi; M.S. 23-79 yıllarında bölgeyi gemiyle dolaşan Romalı iki gezgin plınıusun ve arrıannosun yazılarında bölgeye hakım olan megrel kralı malasus’tan bahsedildiğine göre tarihi kasın belli olmamakla birlikte minimum M.S. I.yy kadar uzanır.
    Kartvelı kitabesinde de yazıldığı gibi sarı saclı,gök yüzlü insanlar olarak adlandırılan megreller, alazlar, çanarlar veya sanarlar bölgenin bu tarihlerden sonraki tek soyudur ve halen bu coğrafyada soylarını devam ettirmektedir.buralarda dın olarak 1500-1700 yıllarına kadar ağırlıklı olarak Hıristiyanlık ve şamanlık görülse de bu tarihlerden sonra Lazlara ve megrellere kültür olarak daha uygun olan İslamiyet egemen olmuştur.
    Köyün asıl adı Cankurtaran dağından Çoruh nehrine akan derenin ismi olan Çığhala dır. Bu isim Türkçeleştirilerek zamanla İç kale olarak değişmiştir. Bugünkü ismini ise bölgeye bağlı farklı köylerde olan, kapı kilidi, menteşe, balta, nacak,kukkari, orak vb. gibi demir ürünleri üreten ustaların yoğunluğundan almıştır.
    Vanet, Mamanat, Piçkhet, Azure, Meleni mahallelerin eski isimleridir. Laz kültürüne sahip olup köyde Lazca konuşulmaktadır. Yemeklerinin en meşhuru bölgeye özgü olan karalahanadan yapılan luku ve Laz böreğidir. Ayrıca feli ciberi de yöre yemeklerinin arasındadır. Sabah kahvaltılarında Tağaneri adı verilen yöreye özel peynir eritmesi yenmektedir.
    Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tamamıyla fındık tarımına dayalı olsa da bazı kısımlarda cay ve son yıllarda kıvı yetiştiriciliği mevcuttur.ayrıca arı yetiştiriciliği profesyonel derecede yapılmaktadır. Bölgenin bitki örtüsüne bağlı olarak kestane özlü balı meşhurdur.
    Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon ve cep telefonları baz istasyonu vardır.
    ---------------------------------------------
    Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
    Seslendirme : Rüksan SÖKMEN
    Çekim Tarihi : 02.08.2015
    Prodüksiyon Yapım Tarihi: 28.09.2015
    Video Prodüksiyon Yapım,
    Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
    web: www.mehmetsokmen.tv
    / mehmetsokmen1

КОМЕНТАРІ • 3

  • @hasanevirgen9421
    @hasanevirgen9421 5 років тому +1

    1986 yılında bu köyde muko diye biri vardı.birde lokantası vardı bazen başçavuşla ugrardık.

  • @nurittinozturk3538
    @nurittinozturk3538 6 років тому +2

    LAZ ca kalaşi veya kalaş aşırı rüzgara fırtınaya denir.

  • @ferhatdemiroglu1507
    @ferhatdemiroglu1507 4 роки тому +1

    Mehmet demirci soore cuma