ProRail en VolkerRail nemen mobiele werkplaats weer in gebruik

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 гру 2022
  • De mobiele werkplaats (MWP) wordt door ProRail in samenwerking met VolkerRail vooralsnog alleen ingezet op het traject Zee-Zevenaar (Betuweroute). De MWP wordt met name gebruikt voor het repareren van spoorstaven. De spoorwerkers staan beschut, veilig, hebben alles bij de hand en het naastliggende spoor kan gewoon in gebruik blijven. De MWP beschikt ook over toiletten en een kantine. Ander groot voordeel: er zijn dus veel minder buitendienststellingen nodig en dat is weer fijn voor de vervoersmaatschappijen en reizigers.

КОМЕНТАРІ • 3

  • @willykersten
    @willykersten Рік тому +3

    Ik heb jaren (geleden) als 1e Monteur Baan bij BAM-Rail regelmatig met de "mobiele werkplaats gewerkt. Zowel overdag als in de nacht en zowel als Monteur als Begeleider, Vhm en LWB.
    De kritiekpunten waren destijds o.a. het beperkte zicht met wat er om je heen gebeurd. Met name als je aan de buitenkant van de sps (van het binnen been) moet werken. Bv. als je een Thermietlas moest slijpen of een LL moest lichten, enz.
    Je schrikt je werkelijk half dood als er van uit het niets een trein op het nevenspoor vlak naast je voorbij raast.
    Ook bleven de giftige gassen na het gieten en slijpen van de Thermietlassen lang in de mobiele werkplaats hangen. De Thermietlassers hebben wel een masker met luchtfilter op, echter normaal gesproken zijn er ook andere monteurs en een begeleider werktrein aanwezig in die mobiele werkplaats en die werken dan vaak in de vuile lucht.
    Verder wordt er in het filmpje verteld dat er minder hinder voor het (overige) treinverkeer zou zijn omdat de buitendienststelling veel kleiner kan zijn. Neem aan dat dit op empl. bedoelt wordt. Echter als ik de totale combinatie van Loc, mobiele werkplaats en gereedschap/verblijfswagen zie, dan schat ik de totale lengte op zeker 70 meter. Dan praat je toch al vaak over meerdere secties op een empl. Zeker als je aan de randen van een sectie of in een wsl moet werken. Op de Vrije Baan heb je het over het stuk spoor tussen de "in en uitrij seinen" en die zijn meestal ettelijke km lang. Voordeel op de Vrije Baan is wel dat je met de mobiele werkplaats geen Safety Fence hoeft te plaatsen.
    Wat wel goed is dat de monteurs (zover ik kon zien) bij verplaatsingen naar de verblijfswagen kunnen of moeten gaan. Destijds bij BAM Rail moesten we bij verplaatsingen met z'n allen op een bordes van de werkplaats gaan staan en dat was best wel gevaarlijk.
    Ook is de inzet van een Locomotief erg duur, maar dit terzijde.
    Bovengenoemde kritiekpunten en nog andere niet genoemde argumenten hebben ervoor gezorgd dat de mobiele werkplaats destijds bij BAM Rail een stille dood stierf en zover ik het kan beoordelen zijn de kritiekpunten van toen nog steeds grotendeels actueel.

    • @harrienak8905
      @harrienak8905 Рік тому

      heb nog nooit op spoor gewerkt, maar dit vroeg ik mij inderdaad ook af, naar mijn idee is het helemaal niet lekker werken in zo'n cabine, even koud als buiten alleen dan wel in de giftige dampen en gassen. een overkapping is altijd lekker, maar dan wel met open zijkanten. of alleen een hek voor de veiligheid. en waarom kun je met zo'n ding nu ineens wel overdag werken?

  • @bastiaan4528
    @bastiaan4528 Рік тому

    Waarom kan men met de mobiele werkplaats vaker overdag werken..? Mij niet duidelijk geworden.