Ben de teşekkür ederim. Cennet ülkemizin, sayısız cennet köşelerinden birisi Kapadokya... Turizm dahi bilinmez iken atalarımız kemerli evlerle karşı vadileri seyredecek evler yapmış, ikindi gölgesinde kahveleri eşliğinde dostluklar kurmuş, sohbetler etmişler... Aynı duayı etmiş olmaktan mutlu oldum: Yıllardır ettiğim duadır: HUZURLU, SAĞLIKLI yıllar; Amin 🥹🥰🤲🏻.
İzlediğim en güzel bağ omca budama videosu. Akıcı güzel bir türkçe ile anlaşılır bir anlatım. Teşekkür ederim. Tek geçiyorum. Herkes destek vermeli ve izlemeli. Farklı üzüm ve bağ şekline göre budama videolarınızı da bekliyoruz. Takipteyim.
@@hayrullahsu8439 Teşekkür ederim. Sayfamızın “şimdilik” hedefi amatör seviyede olduğu için sık sık paylaşım yapıp popüler olmak değil. İnşallah bağcılıkla ilgilenenlere tarihi bir kayıt sunabilirsek ne mutlu keza izleyenlerin yorumlarıyla da sizler ve bizler yeni şeyler de öğrenebilir ve bu kadim bilgilerimizi gelecek nesillere hem pratik hem de online olarak aktarabilir veya buna vesile olabilirsek ne ala.
@@korayisk7957 Teşekkürler. Tarım işlerini unutmamamız ve yapmamız gerektiğine inandığım için, sağlıklı yaşam adına hobi olarak yapıyorum. İnşallah fırsat ve nasip olursa neden olmasın.
🙂Ellerine sağlık . Harika bir budama, ve güzel bir anlatım olmuş. Ben bağcı deyilim ama butür paylaşımlarınızı zefkle izliyorum. Ve benim gibi hobi amaçlı işi bilmeyenler için gerçekten ışık oluyor Allah razı olsun. Bu tür videolarda Tek eksiklik video çekerken budadığınız bağın çeşit ismini belirmeniz izleyiciler açısından çok daha faydalı olur. Anladığım kadarıyla her çeşit kısa budanmıyor sanırım... Yinede mükemmel bir paylaşım olmuş tekrar ellerinize sağlık..Yeni sezonda bol bereketli bir sezon olmasını diliyorum. Kolay gelsin. Samsundan saygı ve selamlar🤝
Teşekkürler Kemal Bey. Doğayı sevenler zaten bu tür videoları seyrediyor. Yoksa milyarlarca seyredilen, beğenilen videoların maalesef çoğu boş işler ☺️. Ama belki bizler de o yaşlardayken böyleydik belki değil hayta eminim. Anne/babama koşarak, gönülden yardım ettiğimi, oturup da bu üzüm hangisiymiş, nasıl geliştirebiliriz diye detaylı baktığımı hatırlamam. Herkesin belli zevkleri ve olgunlukları var. Bu sebeple ölür kaşırsam benim aileme vasiyetim: Aldığım hiçbirşeyi (bağ, bahçe, alet, tohumlar vs) en küçük çocuğum 40 yaşına gelmeden satamazsınız şeklindedir. Babam rahmetlinin aldığı bir malzeme ilk defa geçen ay bana da lazım oldu baktım ki zaten babam almış 🥹. Ülkemizin en büyük kaybı bilgi birikimlerimizi bir sonraki nesle aktaramadan üst nesil ölüp gidiyor. Yeni nesil ilgili ise tekrar taaa sıfırdan geri başlıyor. Küf ne mantar ne vs... Halbuki bunları bilerek başlasa hayata yeni şeyler, geliştirmeler katabileceğiz, gelişmiş ülke olmak da böyle mümkün... 100 yıl ve üzeri işletmeler bu sebeple bir ülkede bence ÇOOOK önemli..!
Bu arada bizim yörede zaten çoğu üzüm yöresel olduğu için benzer budama yapılıyor; yöre dışı aşı üzümlerde farklılık olabiliyor. Farklı Her bir üzüm türü için farklı budamalar neler açıkçası bilemem. Bu budadığım üzüm Nevşehir yöresinin klasik üzüm türü, hevenklik cins olan PARMAK üzümdür.
Hocam sade ve anlaşılır bir video olmuş. Muhtemelen akademisyensiniz. Harika bir anlatım olmuş. Çok faydalandım. Hobi olarak Tokat /Erbaa'da bağ ile uğraşıyorum. Videolarınızın devamını bekliyoruz.Selam ve dua ile...👏👏👏👍🎯💯
Polat Ak Yeşil budama, yaprak/koltuk/bıyık alma vs işlemlerini bu yıllarda duyuyorum. Çocukluğumdan beri bizim yörede hiç görmemiştim. Bu sebeple detaylı bilgim yok. Bizde sadece yaprak sarmak için yaprağı alınır. Bu kavramlar sanıyorum su, verim ve sıcaklığın bol olduğu Ege/Akdeniz yörelerine mahsus. Bizde -ticariler hariç- sulu bağcılık yapılmadığı için bırakın yeşil almayı ancak yetiyor üzerindeki yapraklar...
Tek kök yükseltip daha sonra dal vermek istiyorsanız (bu arada tekrar hatırlatayım bu önerilerimiz Kapadokya bölgesi, askıya alınmamış, klasik bağ omcaları için kişisel tavsiyelerdir) yeni dikilmiş bir omcanın o yıl yetişen yan dallarını budayıp telk kök halinde yeni yıla budayıp bu şekilde istediğiniz kalınlık ve uzunluğa geldikten sonra artık yan dal verecek şekilde budayabilirsiniz. Uzatmak istemiyorsanız ilk 2-3 yıldan itibaren bağınızın gücüne göre (sısuz bağcılık yapıldığı varsayımında) yan dalları bırakacak şekilde yön vererek budama yapabilirsiniz ☺️👍🏻.
Selamün aleyküm Mustafa bey ben 40 yıl istanbulada yaşadım ve köyüme döndüm Kayseriliyim Kendi çapımda bir kaç çubuk yetiştirdim Kimi iki kimi üç yaşında hepside ikişerli çubuk halinde büyüyorlar Kazıkkara bağladım Bunları tellere bağlayıp yerden yükseltmek istiyorum Bahce ve evim yerleşim yerinden uzak bir dağda Bu çubukların evin önünte 7 adet var bunları asma geri kalanıda nev şehir çubukları gibi fakat yerden yüksek telde yapmak istiyorun Önerilerini bekliyorum saygılar
Ben tamamen her bir bağ çubuğu için farklı kesimler uyguluyorum bu sebeple şu sayı demek bence imkansız. Çünkü bu yaptığımız budama klasik bağ budaması. Askıda budama teknikleri tamamen farklı.
Thanks Carlos. Because -if our vineyard is not commercial- we never irrigate grapes here in Cappadocia. They grow with naturel rock's wet 🥰. So by this way our noncommercial grapes are one of the best "natural/historical grape taste all around the world 🥰👍🏻. If you visit Cappadocia in october ~ we would like to taste them to you.
Hayırlı akşamlar çok güzel anltiniz Allah razı olsun bir şey soracağım asma üzümü nasl budanır onunla ilgili bir çekim yaparsanız çok iyi olur kolay gelsin
Asma için burada bahsedilen temel bilgiler yuygulanır ancak asmanın nırmal omcadan en önemli farkı yukarda yön verilmesidir. Bu sebeple: 1. "Yukarı" dediğimiz noktaya çıkana kadar uzunlukta SAĞLIKLI bir gövde elde etmek gerekir öncelikle. Kışları soğuk geçmeyen iklimlerde bunlar sorun olmaz ancak bizim yöre Kapadokya, Nevşehir gibi istisnasız her kış don olayları olan bazı kışlarda ise eksi 18, eksi 20'lere düşebilen soğuk bölgelerde sağlıklı ve uzun gövde elde edebilmek çoğu zaman sabır ister. Bir anda bırakılacak uzun bir gövde o kış çok soğuk geçerse donma riski olur. Bu da tüm kazanımların silinip kökten(sıfırdan) yeni gövde oluşturmak demektir. Biraz aceleci davranmayıp kalem sayılarını abartmadan 3-5 yıl içinde güçlü ve yüksek kökle üste çıkmak *bence zahmetli ama -evelallah en güvenli yöntemlerden birisidir. Keza askıya çıktıktan sonra da ana gövdedeki kadar olmada da hızlı uzamasından ziyade sağlıklı ilerletecek şekilde orta boy budama tercih edilebilir.
Çok değerli bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederim Allah razı olsun kolay gelsin birde budama yaptığınız üzüm celiklerinden gonderebilrmisiniz rica etsem
@@hamiyetatmaca4792 Teşekkürler Hamiyet Hanım. Henüz ticari boyutta faaliyet göstermiyoruz. Nasip olursa çalışmalar devam ediyor ileriki yıllarda yeni bir anlayışla tarım alanında gelişmeler sunulacak bu işlere yürekten gönül vermiş insanlara...
Allah razı olsun, çok güzel anlatmışsınız... eski usul goble tarzı üzüm çubuklarını dikimden sonraki yıllar itibarı ile neler yapılmalı nasıl budanması konulu bir video yaparsanız harika olur ... veya bu bilgiye nasıl ulaşabiliriz ? teşekkürler
Aslında çok farklı değil benim uygulamam. İlk yıl yeşeren dallar kalacak şekilde eski kalemi kesiyorum. Sonrski sene eğer gelişim güçlü ise yön vermeye başlıyorum. Eğer yüksek gövde bırakacak planlama var ise destekle yüksek tutup sonraki yıllarda budama ve filiz almayı buna göre yapıyorum.
Şöyle ki... Ben farklı sebeplerle çürümeye yüz tutmuş bağları farklı şekillerde gençleştirdim. Mümkünse yavaş yavaş... Önce en kötü kolu kesip ardından her yıl bir diğerini... böylece 3-5 yıl içinde omca gençleşti. Çok kötü durumda olan bağların bazılarını ise hastalığın bittiği yerden yani neredeyse zemine sıfırdan kestim ve yeni sürgünlerle devam ediyorum. Sizin omcalarınız tek köke binebiliyor ve dipten kesildiğinde "SAĞLIKLI" sürgün verebilecekse bu yöntemi deneyebillirsiniz. Ama kökler de artık çürümüş ise bağı söküp yeniden dikmek gerekir. Bizim yörede ama şöyle birşey de söylenir: sökülen bağın üzerine 3 yıl geçmeden bağ dikilmez çünkü eski bağın kökleri hala yaş halde yer altında olup yeni bağın köklenmesini engeller. Eğer bağ idare edebilecekse yavaş yavaş gençleştirilebilir. Bütün bu söylediklerim ticari değil hobi amaçlı bağcılık için elbet. Dişi sürgün, üzümü daha çok verdiği için bırakılır ancak özellikle harap bağı gençleştirirken ilk hedef üzümü çok almak değil bağa güzelce şekil vermek olmalıdır. Sürgünleri budama şekliniz ise bağı askıya alıp almayacağınıza, bağın soğuk alan çukur yerde olup olmamasına, bağı görme şeklinize (at, çapa, traktör vs) ve bulunduğunuz yöreye göre değişir.
@@yusufcagdas569 Teşekkürler, bağda farklı üzüm çeşitleri var ama budamasını yaptığımız bu bağ yöresel bir tür olan parmak üzüm; yöresel ifadeyle “barni üzüm”. Şu sebeple bu detayı verdim sorunuz üzre belki de bu kelimenin başka anlamı vardır bilen birisi bilgilendirir bizleri de diye. Çocukluğumuzda barni üzüm denirdi sonrasında “modernleştirilip”, “parmak” üzüm denir oldu.
Selamlar Fahrettin Bey, bu yıl ikinci videomuzu çektim orda da paylaştım. Yeni makasımız Bosch'un şarjlı makası (Pruner). Diğer şarjlı ürünlerimle de uyumlu olduğu için solo makas aldım (şarj aleti ve batarya olmadan).
@@fahrettintosun9878 Şöyle ki Fahrettin Bey, şarjlı makaslarda bu bahsettiğiniz detay bence de en ciddi risk..! Ancak sensörlü de olsa sensöre mutlak güvenerek iş yapmak da aynı riski barındırır bence hatta daha da tehlikeli olabilir Allah muhafaza... Otomatik vites araçta sol ayağı geriye çekip beynime sağ ayak sadece kodu verene kadar bunu yaptığım gibi bu şarjlı makasta da sol elimi yanıma/geriye çekip kullanmayı adet etmeye karar verdim iyice tanıyana kadar. Aceleyle vs elimle tutayım da keseyim yapmayım diye..! Bu durumda önce elimi uzak mesafede iken yaklaştırırkrn bütün dikkatimi odaklamayı öğretiyorum beynime bu durumda da makas olan elimi geriye çekiyor; güvenli bir tutuş ve kontrollü bir tekrar yaklaşma ile kesiyorum zorunlu sol el kullanmak gerektiğinde BUNA RAĞMEN çok büyük bir risk olduğu bilincini de beynimden çıkarmıyorum çünkü sadece kendiniz için değil, yardım eden, çubukları etrafınızda toplayan, telefona bakan vs başkaları için de anlık dokunmalar ölümcül dahi olabilir. Teşekkürler bı sorunuz sayesinde riskini de anlatmış oldum.
REFİKA TEMUR Verim olmaması o kadaar çok etkene dayanabilir ki.. Örneğin etrafınızdaki onbinlerce dönüm arazide toprak muhteşemdir ama tesadüfen veya inşaattan kalan artıklar dolayısıyla omcayı diktiğiniz yerin toprağı çok kötüdür büyümez, sararır, verim alamazsınız vs. Aşı yapılmışsa uyumsuzluk olabilir. Aşı değilse kök ise siz Beypazarı üzümü sanıyorsunuzdur ama anaç üzümsğz bir türdür, köklü alıp ekti iseniz satılan yerde karışmış olabilir, endemik bir türdür taşıdığınız yere uymuyordur, sert soğuk alıyordur yeni çıkan filizler üzümsüz çıkıyordur, ilaçlamayı çiçek dönemi yapıyorsunuzdur, ilaçlamada ilaçlar yakıyordur, çok sulama yapıyorsunuzdur, sulamayı yanlış yapıyor haşlıyorsunuzdur vs vs vs... Şimdilik aklıma gelen ihtimaller bunlar.
Valla Osman Bey artıları da var eksileri de. Artıları: Dikey büyüdüğü için hem çalışması, toplaması vs kolay hem de çapa motoru ile dibine girdiğinizde köke zarar verme korkunuz yokçapa yan aymaları olduğu sürece sıyırıp gidiliyor. Soğuk almaya karşı da dolaylı etkili çünkü bağ yüksek kaldığı için yere yakın bapları soğuk alırken bunları almıyor. Eksileri ise: Borunun etrafı tamam güzel çapalanıyor ama tam kök etrafında ne gelişmeler var göremiyorsunuz. Veya o bölgeye müdahale etmek gerekirse boruyu kırmak gerek. Diğer bir eksisi ise orta diplerden gelen filizleri ancak asılıp koparabiliyorsunuz kol girmiyor ortaya. Ama ilk terbiye verirken en tepeye kadar tek kök çıkabilirseniz bu sorun ortadan kalkabilir. Benden önceki Abimiz çok dal çıkarmış tepeye; müdahale zor. her yıl azaltıp tek köke bindirebileceğim belki ancak inşallah. Keza diğer bir eksisi bağa kötü görüntü veriyor. Bu eksileri giderebilecek bir yöntem geliştirebilirseniz çok değilse bağınız; şık benzer şeylerle, açılıp kapanabilen vs bişey olursa olabilir ☺️👍🏻. Kolaylıklar doğayı özüyle seven herkese 🥰.
Ustam erkeği alıp dişiyi yani ilk boyum burakilir sizin yaptığınız gibi budarsaniz bağ karokol dediğimiz şey olur yani bağ erken yaşlanır ve conuk dagilir
Teşekkürler Ferhat Bey ama ben şunu anlayamıyorum. Bağ güçlü ve bakımlı ise yaşlanmasını anlayamıyorum. Videoda ve diğer videomda da bahsettim: baktınız yaşlanan bir gövde var (veya yaralı/hastalıklı) aşağı taraftan bir filize izin verip iki yıl içinde o filiz kalem ve nihayet güçlü gövde olduğunda yaşlı kısmı kellelediğinizde ordan çıkan kalemler pırıl pırıl gencecik kalemler oluyor ki ☺️. Zaten güçlüyse kellelediğiniz yeri iki yıl içinde kapatıyor hibrit veya amerikan kök ve aşı değilse doğal halinde. Ama bağa bakım yapılmazsa istediğiniz kadar dişi bırakın o bağ ölür. Keza yine bu ve diğer videomda da belirttiğim gibi kimi zaman yön vermek için erkek bırakmak gerekiyor. Elbette kural olarak dişi bırakılarak gitmeli ama örneğin alt alta gelecek iki dişidense çapraz giden dişi/erkeği tercih ederim. Seneye inşallah uygunsa her ikisini dişi bırakırım vs. Keza bağda genel olarak yaşlanan, cılız, kök sorunları vs olan bağları derhal söküp sevdiğiniz ve yöreyle/toprakla uyumlu bağları düzenli olarak az da olsa her yıl dikerseniz her daim genç sirkülasyonu devam eder. Daha çoook konu var ama şimdilik bu kadar yazayım tekrar teşekkürler vakit ayırıp ekleme yaptığınız için
Amaç sadece "üzüm almak" ise doğrudur. Her biri ayrı video çekmeyi gerektirecek başlıklar olmakla beraber kabaca: Yön vermek, ıslah etmek, geriye budamak, gövdeyi güçlendirmek, aşıya hazırlamak, tozlaşmaya yardımcı olmak, hastalıklı/kırık daldan kurtulmak, küllemeyi engellemek, biyolojik mücadelede başarıyı artırmak gibi aklıma gelen birkaç sebep halinde erkek bırakmak da gerekebilir ☺️👍🏻.
Çok güzel bir anlatim yaptiniz sahsen ben çok faydalandim ancak elinizdeki makas kalitesi iyi deyilmis cubugu eziyor bu guzel anlatimi golgede birakiyor
Selam Arif bey, teşekkürler yorumunuz için. Bu yorumunuz sonrası ben de farkettim ki hakikaten makasım zarar veriyor. Ve teşekkürler ki sizin bu eleştiriniz üzerine kaliteli bir makas aldım.
Valla Fahrettin Bey bu yıl onu düşündüm ve bu yıl çekip paylaştığım videoda da ona değindim. Şöyle bir düşünüyorum da bağda erkek veya dişi kalem bırakıyoruz ama kalemlerde üzüm olmayan neredeyse hiç dal yok. Şu halde aslında hepsi veriyor düşününce..! Geniş zamanım yok test etmeye ama vakti olanlar erkekteki üzüm kalitesi ile dişidekini vs değerlendirebilir; standart farklar var mı diye. Ben, videolarımda da belirttiğim gibi üzüm rekoltesi/satış vs amaçlı bağcılık yapmadığım için bağı güçlü bir yapıya taşımak temel hedefim. Üzüm ve kalitesi zaten bunun sonucu olarak karşımıza çıkacaktır diye düşünüyorum evelAllah elbette ☺️👍🏻.
Küfün bildiğiniz üzere birçok sebebi var: nem, havasızlık, yöre dışı üzüm türü tercihleri, toprak ve toprağa yakınlık uzaklık, budama hataları vs ... Bütün bunları çözmüş olsanız dahi özellikle nem yoğun bölgelerde ilaç kullanımı zorunlu olabilmekte... Herşeyden önce kültürel bu çözümlere bakmalısınız kanaatimce ama elbette yine bir profesyonelden yardım almak gerekir.
Teşekkürler ama amacım zaten -en azından şimdilik- bol üzüm almak değil ticari yapmadığım için. Bağı yaklaşık 3 senede ancak bu hale getirebildim: yön verme, kuru kütükleri yavaş yavaş azaltma, gençleştirme derken... Aldığımda neredeyse harap bağ idi diplerinde filizler yıllanmış... Budayan, belleyenler kökten temizlemek yerine sıyırıp atmış vs... Bağ tamamen küllemeye mahkum olmuştu... Şu an şükür çoğu tek kök ve sağlıklı hem de mümkün olduğunca en doğal yöntemlerle...
Exceso de brazos y no tienes ni idea de podar, no dejas madera de Protección y cortas sin lógica, generas madera no recortas nada coges El sarmiento de más arriba cuando deberías coger el de más abajo posible siempre que tenga vigor, en 5.años acabarás con unos brazos larguísimos y sin vigor
Thanks for your commemts Josep but Spain and Turkiye's weather is different. Even there are many different climate in Turkiye. Even different climate in Cappadociia 😳👍🏻. Around here there is spring "nip"s... If i dont cut up, most of them will die. We TRY to grow long and up grapes around here. So i dont irrigate to grapes here. So there are MANY DIFFERENT types to cut it but i prefer this one. If you come to our garden one day i hope we can speak face to face advantages and disadvantages of diffirent cutting methıds ☺️👍🏻.
Ne güzel bir ortamda yaşıyorsunuz imrenmemek elde değil..huzurlu, sağlıklı Ömürler..bilgiler içinde teşekkürler.
Ben de teşekkür ederim. Cennet ülkemizin, sayısız cennet köşelerinden birisi Kapadokya... Turizm dahi bilinmez iken atalarımız kemerli evlerle karşı vadileri seyredecek evler yapmış, ikindi gölgesinde kahveleri eşliğinde dostluklar kurmuş, sohbetler etmişler... Aynı duayı etmiş olmaktan mutlu oldum: Yıllardır ettiğim duadır: HUZURLU, SAĞLIKLI yıllar; Amin 🥹🥰🤲🏻.
Değerli bilgileriniz ve anlatımınız için tesekkürler ,hayırlı günler dilerim.
Teşekkürler harika budama. Harika. Bir. Anlatım. Ağzınıza. E li nize. Sağlık.
Emeğinize sağlık. Teşekkürler. 👍🙏👏🙋🏻♂️
İzlediğim en güzel bağ omca budama videosu. Akıcı güzel bir türkçe ile anlaşılır bir anlatım. Teşekkür ederim. Tek geçiyorum. Herkes destek vermeli ve izlemeli. Farklı üzüm ve bağ şekline göre budama videolarınızı da bekliyoruz. Takipteyim.
@@hayrullahsu8439 Teşekkür ederim. Sayfamızın “şimdilik” hedefi amatör seviyede olduğu için sık sık paylaşım yapıp popüler olmak değil. İnşallah bağcılıkla ilgilenenlere tarihi bir kayıt sunabilirsek ne mutlu keza izleyenlerin yorumlarıyla da sizler ve bizler yeni şeyler de öğrenebilir ve bu kadim bilgilerimizi gelecek nesillere hem pratik hem de online olarak aktarabilir veya buna vesile olabilirsek ne ala.
Üstadım çok faydalı bir video olmuş. Teşekkürler
Emeğine sağlık çok yararlı bir eğitim olmuş kendi adıma teşekkür ederim.
Mükemmel anlatım yapmışsınız .Gerçekten teşekkürler.
Sayıfanızı beğenip destek vermek için abone oldum. ...
Çok faydalı bilgiler Teşekkürler
Ellerinize sağlık hocam. Çok yararlı bir paylaşım olmuş.
Mustafa abi anlatım çok güzel olmuş. Güz dönemi benim bağada bir baksak üzümler sanki ölmüş gibi duruyor. Sevgiler,
@@korayisk7957 Teşekkürler. Tarım işlerini unutmamamız ve yapmamız gerektiğine inandığım için, sağlıklı yaşam adına hobi olarak yapıyorum. İnşallah fırsat ve nasip olursa neden olmasın.
Emeğinize sağlık. Anlatım gayet açıklayıcı anlaşılır
Elinize saglik, paylastiginiz icin tesekkurler
Eline sağlık güzel budama oldu
Ellerine sağlık Harikasın kardeşim
Ellerine sağlık hocam super bir anlatım 👏👏
Polat Ak Teşekkürler ☺️👍🏻
Emeğinize sağlık, çok güzel anlattınız, hiç bilmediğim halde anladım
Sağolun.
🙂Ellerine sağlık . Harika bir budama, ve güzel bir anlatım olmuş. Ben bağcı deyilim ama butür paylaşımlarınızı zefkle izliyorum. Ve benim gibi hobi amaçlı işi bilmeyenler için gerçekten ışık oluyor Allah razı olsun. Bu tür videolarda Tek eksiklik video çekerken budadığınız bağın çeşit ismini belirmeniz izleyiciler açısından çok daha faydalı olur. Anladığım kadarıyla her çeşit kısa budanmıyor sanırım... Yinede mükemmel bir paylaşım olmuş tekrar ellerinize sağlık..Yeni sezonda bol bereketli bir sezon olmasını diliyorum. Kolay gelsin. Samsundan saygı ve selamlar🤝
Teşekkürler Kemal Bey. Doğayı sevenler zaten bu tür videoları seyrediyor. Yoksa milyarlarca seyredilen, beğenilen videoların maalesef çoğu boş işler ☺️. Ama belki bizler de o yaşlardayken böyleydik belki değil hayta eminim. Anne/babama koşarak, gönülden yardım ettiğimi, oturup da bu üzüm hangisiymiş, nasıl geliştirebiliriz diye detaylı baktığımı hatırlamam. Herkesin belli zevkleri ve olgunlukları var. Bu sebeple ölür kaşırsam benim aileme vasiyetim: Aldığım hiçbirşeyi (bağ, bahçe, alet, tohumlar vs) en küçük çocuğum 40 yaşına gelmeden satamazsınız şeklindedir. Babam rahmetlinin aldığı bir malzeme ilk defa geçen ay bana da lazım oldu baktım ki zaten babam almış 🥹. Ülkemizin en büyük kaybı bilgi birikimlerimizi bir sonraki nesle aktaramadan üst nesil ölüp gidiyor. Yeni nesil ilgili ise tekrar taaa sıfırdan geri başlıyor. Küf ne mantar ne vs... Halbuki bunları bilerek başlasa hayata yeni şeyler, geliştirmeler katabileceğiz, gelişmiş ülke olmak da böyle mümkün... 100 yıl ve üzeri işletmeler bu sebeple bir ülkede bence ÇOOOK önemli..!
Bu arada bizim yörede zaten çoğu üzüm yöresel olduğu için benzer budama yapılıyor; yöre dışı aşı üzümlerde farklılık olabiliyor. Farklı Her bir üzüm türü için farklı budamalar neler açıkçası bilemem. Bu budadığım üzüm Nevşehir yöresinin klasik üzüm türü, hevenklik cins olan PARMAK üzümdür.
İzlediğim vido olarak güzel bağ omca
Hocam sade ve anlaşılır bir video olmuş. Muhtemelen akademisyensiniz. Harika bir anlatım olmuş. Çok faydalandım. Hobi olarak Tokat /Erbaa'da bağ ile uğraşıyorum. Videolarınızın devamını bekliyoruz.Selam ve dua ile...👏👏👏👍🎯💯
Teşekkürler Recep Bey. Yeni ve önemli bilgiler öğrendikçe paylaşmak isterim inşallah ☺️👍🏻.
Güzel bir budama tebrikler
Hocam yeşil budama ve yaprak alma kükürtleme videosu çekermisin
Polat Ak Yeşil budama, yaprak/koltuk/bıyık alma vs işlemlerini bu yıllarda duyuyorum. Çocukluğumdan beri bizim yörede hiç görmemiştim. Bu sebeple detaylı bilgim yok. Bizde sadece yaprak sarmak için yaprağı alınır. Bu kavramlar sanıyorum su, verim ve sıcaklığın bol olduğu Ege/Akdeniz yörelerine mahsus. Bizde -ticariler hariç- sulu bağcılık yapılmadığı için bırakın yeşil almayı ancak yetiyor üzerindeki yapraklar...
Elinize sağlık güzel anlatım bir sorum olacak asmayı bu şekilde yapmak için ne yapmak gerekir dikimden sonra nasıl budama yapmalıyız teşekkür ler
Tek kök yükseltip daha sonra dal vermek istiyorsanız (bu arada tekrar hatırlatayım bu önerilerimiz Kapadokya bölgesi, askıya alınmamış, klasik bağ omcaları için kişisel tavsiyelerdir) yeni dikilmiş bir omcanın o yıl yetişen yan dallarını budayıp telk kök halinde yeni yıla budayıp bu şekilde istediğiniz kalınlık ve uzunluğa geldikten sonra artık yan dal verecek şekilde budayabilirsiniz. Uzatmak istemiyorsanız ilk 2-3 yıldan itibaren bağınızın gücüne göre (sısuz bağcılık yapıldığı varsayımında) yan dalları bırakacak şekilde yön vererek budama yapabilirsiniz ☺️👍🏻.
Selamün aleyküm
Mustafa bey ben 40 yıl istanbulada yaşadım ve köyüme döndüm
Kayseriliyim
Kendi çapımda bir kaç çubuk yetiştirdim
Kimi iki kimi üç yaşında hepside ikişerli çubuk halinde büyüyorlar
Kazıkkara bağladım
Bunları tellere bağlayıp yerden yükseltmek istiyorum
Bahce ve evim yerleşim yerinden uzak bir dağda
Bu çubukların evin önünte 7 adet var bunları asma geri kalanıda nev şehir çubukları gibi fakat yerden yüksek telde yapmak istiyorun
Önerilerini bekliyorum saygılar
Ağzınıza sağlık çok akıcı anlatımınız var Ağabey , budama yaptığınız asmada ne kadar dişi ne kadar erkek Çubuk bırakacağız?
Ben tamamen her bir bağ çubuğu için farklı kesimler uyguluyorum bu sebeple şu sayı demek bence imkansız. Çünkü bu yaptığımız budama klasik bağ budaması. Askıda budama teknikleri tamamen farklı.
Hocam çok harika bir video
Bom vídeo,mas porque as plantas tão longe umas das outras??
Thanks Carlos. Because -if our vineyard is not commercial- we never irrigate grapes here in Cappadocia. They grow with naturel rock's wet 🥰. So by this way our noncommercial grapes are one of the best "natural/historical grape taste all around the world 🥰👍🏻. If you visit Cappadocia in october ~ we would like to taste them to you.
Hayırlı akşamlar çok güzel anltiniz Allah razı olsun bir şey soracağım asma üzümü nasl budanır onunla ilgili bir çekim yaparsanız çok iyi olur kolay gelsin
Asma için burada bahsedilen temel bilgiler yuygulanır ancak asmanın nırmal omcadan en önemli farkı yukarda yön verilmesidir. Bu sebeple: 1. "Yukarı" dediğimiz noktaya çıkana kadar uzunlukta SAĞLIKLI bir gövde elde etmek gerekir öncelikle. Kışları soğuk geçmeyen iklimlerde bunlar sorun olmaz ancak bizim yöre Kapadokya, Nevşehir gibi istisnasız her kış don olayları olan bazı kışlarda ise eksi 18, eksi 20'lere düşebilen soğuk bölgelerde sağlıklı ve uzun gövde elde edebilmek çoğu zaman sabır ister. Bir anda bırakılacak uzun bir gövde o kış çok soğuk geçerse donma riski olur. Bu da tüm kazanımların silinip kökten(sıfırdan) yeni gövde oluşturmak demektir. Biraz aceleci davranmayıp kalem sayılarını abartmadan 3-5 yıl içinde güçlü ve yüksek kökle üste çıkmak *bence zahmetli ama -evelallah en güvenli yöntemlerden birisidir. Keza askıya çıktıktan sonra da ana gövdedeki kadar olmada da hızlı uzamasından ziyade sağlıklı ilerletecek şekilde orta boy budama tercih edilebilir.
Çok değerli bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederim Allah razı olsun kolay gelsin birde budama yaptığınız üzüm celiklerinden gonderebilrmisiniz rica etsem
@@hamiyetatmaca4792 Teşekkürler Hamiyet Hanım. Henüz ticari boyutta faaliyet göstermiyoruz. Nasip olursa çalışmalar devam ediyor ileriki yıllarda yeni bir anlayışla tarım alanında gelişmeler sunulacak bu işlere yürekten gönül vermiş insanlara...
@@mustafa_sahin_ İnşallah Allah kolaylık versin çok teşekkür ederim
Allah razı olsun, çok güzel anlatmışsınız... eski usul goble tarzı üzüm çubuklarını dikimden sonraki yıllar itibarı ile neler yapılmalı nasıl budanması konulu bir video yaparsanız harika olur ... veya bu bilgiye nasıl ulaşabiliriz ? teşekkürler
Aslında çok farklı değil benim uygulamam. İlk yıl yeşeren dallar kalacak şekilde eski kalemi kesiyorum. Sonrski sene eğer gelişim güçlü ise yön vermeye başlıyorum. Eğer yüksek gövde bırakacak planlama var ise destekle yüksek tutup sonraki yıllarda budama ve filiz almayı buna göre yapıyorum.
Haraptançıkan bağı budama da özel kriter varmı, zayıflamış ve yaşlanmış omcaların erkek sürgünlerini bırakıp dişleri budasak seneye güçlenir mi omca
Şöyle ki... Ben farklı sebeplerle çürümeye yüz tutmuş bağları farklı şekillerde gençleştirdim. Mümkünse yavaş yavaş... Önce en kötü kolu kesip ardından her yıl bir diğerini... böylece 3-5 yıl içinde omca gençleşti. Çok kötü durumda olan bağların bazılarını ise hastalığın bittiği yerden yani neredeyse zemine sıfırdan kestim ve yeni sürgünlerle devam ediyorum. Sizin omcalarınız tek köke binebiliyor ve dipten kesildiğinde "SAĞLIKLI" sürgün verebilecekse bu yöntemi deneyebillirsiniz. Ama kökler de artık çürümüş ise bağı söküp yeniden dikmek gerekir. Bizim yörede ama şöyle birşey de söylenir: sökülen bağın üzerine 3 yıl geçmeden bağ dikilmez çünkü eski bağın kökleri hala yaş halde yer altında olup yeni bağın köklenmesini engeller. Eğer bağ idare edebilecekse yavaş yavaş gençleştirilebilir. Bütün bu söylediklerim ticari değil hobi amaçlı bağcılık için elbet. Dişi sürgün, üzümü daha çok verdiği için bırakılır ancak özellikle harap bağı gençleştirirken ilk hedef üzümü çok almak değil bağa güzelce şekil vermek olmalıdır. Sürgünleri budama şekliniz ise bağı askıya alıp almayacağınıza, bağın soğuk alan çukur yerde olup olmamasına, bağı görme şeklinize (at, çapa, traktör vs) ve bulunduğunuz yöreye göre değişir.
Kolay gelsin üzüm cinsi nedir 👍
@@yusufcagdas569 Teşekkürler, bağda farklı üzüm çeşitleri var ama budamasını yaptığımız bu bağ yöresel bir tür olan parmak üzüm; yöresel ifadeyle “barni üzüm”. Şu sebeple bu detayı verdim sorunuz üzre belki de bu kelimenin başka anlamı vardır bilen birisi bilgilendirir bizleri de diye. Çocukluğumuzda barni üzüm denirdi sonrasında “modernleştirilip”, “parmak” üzüm denir oldu.
Hocam makas ne aldın ( king tiger , falcon) falan mı kullanıyorsunuz ?
Selamlar Fahrettin Bey, bu yıl ikinci videomuzu çektim orda da paylaştım. Yeni makasımız Bosch'un şarjlı makası (Pruner). Diğer şarjlı ürünlerimle de uyumlu olduğu için solo makas aldım (şarj aleti ve batarya olmadan).
Hayırlı olsun Aman hocam parmak koruma sensörlüdür inşallah Parmağı koparmasın😱
@@fahrettintosun9878 Şöyle ki Fahrettin Bey, şarjlı makaslarda bu bahsettiğiniz detay bence de en ciddi risk..! Ancak sensörlü de olsa sensöre mutlak güvenerek iş yapmak da aynı riski barındırır bence hatta daha da tehlikeli olabilir Allah muhafaza... Otomatik vites araçta sol ayağı geriye çekip beynime sağ ayak sadece kodu verene kadar bunu yaptığım gibi bu şarjlı makasta da sol elimi yanıma/geriye çekip kullanmayı adet etmeye karar verdim iyice tanıyana kadar. Aceleyle vs elimle tutayım da keseyim yapmayım diye..! Bu durumda önce elimi uzak mesafede iken yaklaştırırkrn bütün dikkatimi odaklamayı öğretiyorum beynime bu durumda da makas olan elimi geriye çekiyor; güvenli bir tutuş ve kontrollü bir tekrar yaklaşma ile kesiyorum zorunlu sol el kullanmak gerektiğinde BUNA RAĞMEN çok büyük bir risk olduğu bilincini de beynimden çıkarmıyorum çünkü sadece kendiniz için değil, yardım eden, çubukları etrafınızda toplayan, telefona bakan vs başkaları için de anlık dokunmalar ölümcül dahi olabilir. Teşekkürler bı sorunuz sayesinde riskini de anlatmış oldum.
Beypazarı asması var bahçemizde üzüm vermiyor budama yaparsak üzüm verirmi
REFİKA TEMUR Verim olmaması o kadaar çok etkene dayanabilir ki.. Örneğin etrafınızdaki onbinlerce dönüm arazide toprak muhteşemdir ama tesadüfen veya inşaattan kalan artıklar dolayısıyla omcayı diktiğiniz yerin toprağı çok kötüdür büyümez, sararır, verim alamazsınız vs. Aşı yapılmışsa uyumsuzluk olabilir. Aşı değilse kök ise siz Beypazarı üzümü sanıyorsunuzdur ama anaç üzümsğz bir türdür, köklü alıp ekti iseniz satılan yerde karışmış olabilir, endemik bir türdür taşıdığınız yere uymuyordur, sert soğuk alıyordur yeni çıkan filizler üzümsüz çıkıyordur, ilaçlamayı çiçek dönemi yapıyorsunuzdur, ilaçlamada ilaçlar yakıyordur, çok sulama yapıyorsunuzdur, sulamayı yanlış yapıyor haşlıyorsunuzdur vs vs vs... Şimdilik aklıma gelen ihtimaller bunlar.
Usta bu künk borular ne işe yarıyor tam olarak saygılar
Videonun başında belirtmiştim: Kısaca bağı aldığım amcamız yapmış. Dikleşmesi için yapmış olabilir.
O yuvarlak boruyu ne zaman yerleştirmişsiniz
Kayıtta söylemiştim aslında Mesut Bey, ben değil bağı satın aldığım kişi bağı ilk kurarken bazılarını bu şekilde yapmış.
@@mustafa_sahin_ hobi bahçesi için üzümde yuvarlak boruyu tavsiye edermisiniz
Valla Osman Bey artıları da var eksileri de. Artıları: Dikey büyüdüğü için hem çalışması, toplaması vs kolay hem de çapa motoru ile dibine girdiğinizde köke zarar verme korkunuz yokçapa yan aymaları olduğu sürece sıyırıp gidiliyor. Soğuk almaya karşı da dolaylı etkili çünkü bağ yüksek kaldığı için yere yakın bapları soğuk alırken bunları almıyor. Eksileri ise: Borunun etrafı tamam güzel çapalanıyor ama tam kök etrafında ne gelişmeler var göremiyorsunuz. Veya o bölgeye müdahale etmek gerekirse boruyu kırmak gerek. Diğer bir eksisi ise orta diplerden gelen filizleri ancak asılıp koparabiliyorsunuz kol girmiyor ortaya. Ama ilk terbiye verirken en tepeye kadar tek kök çıkabilirseniz bu sorun ortadan kalkabilir. Benden önceki Abimiz çok dal çıkarmış tepeye; müdahale zor. her yıl azaltıp tek köke bindirebileceğim belki ancak inşallah. Keza diğer bir eksisi bağa kötü görüntü veriyor. Bu eksileri giderebilecek bir yöntem geliştirebilirseniz çok değilse bağınız; şık benzer şeylerle, açılıp kapanabilen vs bişey olursa olabilir ☺️👍🏻. Kolaylıklar doğayı özüyle seven herkese 🥰.
@@mustafa_sahin_ teşekkür ediyorum sağolun.
Ustam erkeği alıp dişiyi yani ilk boyum burakilir sizin yaptığınız gibi budarsaniz bağ karokol dediğimiz şey olur yani bağ erken yaşlanır ve conuk dagilir
Teşekkürler Ferhat Bey ama ben şunu anlayamıyorum. Bağ güçlü ve bakımlı ise yaşlanmasını anlayamıyorum. Videoda ve diğer videomda da bahsettim: baktınız yaşlanan bir gövde var (veya yaralı/hastalıklı) aşağı taraftan bir filize izin verip iki yıl içinde o filiz kalem ve nihayet güçlü gövde olduğunda yaşlı kısmı kellelediğinizde ordan çıkan kalemler pırıl pırıl gencecik kalemler oluyor ki ☺️. Zaten güçlüyse kellelediğiniz yeri iki yıl içinde kapatıyor hibrit veya amerikan kök ve aşı değilse doğal halinde. Ama bağa bakım yapılmazsa istediğiniz kadar dişi bırakın o bağ ölür. Keza yine bu ve diğer videomda da belirttiğim gibi kimi zaman yön vermek için erkek bırakmak gerekiyor. Elbette kural olarak dişi bırakılarak gitmeli ama örneğin alt alta gelecek iki dişidense çapraz giden dişi/erkeği tercih ederim. Seneye inşallah uygunsa her ikisini dişi bırakırım vs. Keza bağda genel olarak yaşlanan, cılız, kök sorunları vs olan bağları derhal söküp sevdiğiniz ve yöreyle/toprakla uyumlu bağları düzenli olarak az da olsa her yıl dikerseniz her daim genç sirkülasyonu devam eder. Daha çoook konu var ama şimdilik bu kadar yazayım tekrar teşekkürler vakit ayırıp ekleme yaptığınız için
Arkadaş bende senelerdir bag budarım benim bildiğim erkek bırakılmaz erkekte üzüm olmaz ben mi yanlışım senmi anlamadım
Amaç sadece "üzüm almak" ise doğrudur. Her biri ayrı video çekmeyi gerektirecek başlıklar olmakla beraber kabaca: Yön vermek, ıslah etmek, geriye budamak, gövdeyi güçlendirmek, aşıya hazırlamak, tozlaşmaya yardımcı olmak, hastalıklı/kırık daldan kurtulmak, küllemeyi engellemek, biyolojik mücadelede başarıyı artırmak gibi aklıma gelen birkaç sebep halinde erkek bırakmak da gerekebilir ☺️👍🏻.
Çok güzel bir anlatim yaptiniz sahsen ben çok faydalandim ancak elinizdeki makas kalitesi iyi deyilmis cubugu eziyor bu guzel anlatimi golgede birakiyor
Selam Arif bey, teşekkürler yorumunuz için. Bu yorumunuz sonrası ben de farkettim ki hakikaten makasım zarar veriyor. Ve teşekkürler ki sizin bu eleştiriniz üzerine kaliteli bir makas aldım.
Erkek Kalem üzüm verir mi
Valla Fahrettin Bey bu yıl onu düşündüm ve bu yıl çekip paylaştığım videoda da ona değindim. Şöyle bir düşünüyorum da bağda erkek veya dişi kalem bırakıyoruz ama kalemlerde üzüm olmayan neredeyse hiç dal yok. Şu halde aslında hepsi veriyor düşününce..! Geniş zamanım yok test etmeye ama vakti olanlar erkekteki üzüm kalitesi ile dişidekini vs değerlendirebilir; standart farklar var mı diye. Ben, videolarımda da belirttiğim gibi üzüm rekoltesi/satış vs amaçlı bağcılık yapmadığım için bağı güçlü bir yapıya taşımak temel hedefim. Üzüm ve kalitesi zaten bunun sonucu olarak karşımıza çıkacaktır diye düşünüyorum evelAllah elbette ☺️👍🏻.
Hocam Elinize sağlık Çok iyi anladım saolunuz
Bagi yükseltiyor sunuz geriye budama yapmalısınız yoksa çok dagılır
Resul Arslan Tam anlayamadım cümleyi? Dağılmasın mı diyorsunuz? Dağıldıkça daha biyolojik/kültürel/doğal mücadele imkanı artıyor zararlılarla..
Siyah üzüm var çok karınca ve küf oluyor
Küfün bildiğiniz üzere birçok sebebi var: nem, havasızlık, yöre dışı üzüm türü tercihleri, toprak ve toprağa yakınlık uzaklık, budama hataları vs ... Bütün bunları çözmüş olsanız dahi özellikle nem yoğun bölgelerde ilaç kullanımı zorunlu olabilmekte... Herşeyden önce kültürel bu çözümlere bakmalısınız kanaatimce ama elbette yine bir profesyonelden yardım almak gerekir.
Cok erkek birakiyorsunuz.uzum az olur zaten kuvvetli çubuklar
Teşekkürler ama amacım zaten -en azından şimdilik- bol üzüm almak değil ticari yapmadığım için. Bağı yaklaşık 3 senede ancak bu hale getirebildim: yön verme, kuru kütükleri yavaş yavaş azaltma, gençleştirme derken... Aldığımda neredeyse harap bağ idi diplerinde filizler yıllanmış... Budayan, belleyenler kökten temizlemek yerine sıyırıp atmış vs... Bağ tamamen küllemeye mahkum olmuştu... Şu an şükür çoğu tek kök ve sağlıklı hem de mümkün olduğunca en doğal yöntemlerle...
اوت .چوخ گوزل ،ساقول
Sen de sagol 🥰👍🏻.
Exceso de brazos y no tienes ni idea de podar, no dejas madera de Protección y cortas sin lógica, generas madera no recortas nada coges El sarmiento de más arriba cuando deberías coger el de más abajo posible siempre que tenga vigor, en 5.años acabarás con unos brazos larguísimos y sin vigor
Thanks for your commemts Josep but Spain and Turkiye's weather is different. Even there are many different climate in Turkiye. Even different climate in Cappadociia 😳👍🏻. Around here there is spring "nip"s... If i dont cut up, most of them will die. We TRY to grow long and up grapes around here. So i dont irrigate to grapes here. So there are MANY DIFFERENT types to cut it but i prefer this one. If you come to our garden one day i hope we can speak face to face advantages and disadvantages of diffirent cutting methıds ☺️👍🏻.