Χρόνια πολλά και καλή χρονιά καπετάν Μιχάλη και καλές θάλασσες.Μπραβο σε όλα, και για τις γνώσεις σου αλλά και που τις μεταλαμπαδευεις στους νεότερους.Συγχαρητηρια υποκλίνομαι....
Καλή χρονιά Καπετάν Μιχάλη . Είμαι πολύ παλιός σε αυτό τό είδος ψαρέματος, και οφείλω νά σε συγχαρώ γιά τον τρόπο που εξηγείς τις λεπτομέρειες. Πολύ σωστά τα λες όλα . Εγώ είμαι μέ τις οργιές πιστός, γιατί θεωρώ ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στά μεγαλύτερα βάθη χωρίς να υποτιμώ τήν μέτρηση μέ τά μέτρα. Πιστεύω ή διαμόρφωση τού βυθού που ποικίλει από τόπο σε τόπο, προσδιορίζει αυτές τις λεπτομέρειες. Νά έχεις καλές θάλασσες, καί καλές επιτυχίες..👍⭐
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ανταποδίδω τις ευχές. Θα ήθελα να ξέρεις ότι με όσα κάνω προσπαθώ να διασώσω και να τονώσω το ενδιαφέρον για μια τεχνική αμιγώς ελληνική, πράγμα που το θεωρώ απαραίτητο γιατί στην εποχή του διαδικτύου οι νέοι ψαράδες έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι εμείς τώρα μάθαμε ψάρεμα από τους ... Γιαπωνέζους! Θέλω όμως να σου πω και λίγα για το θέμα της οργιάς. Το μέτρο αυτό ήταν φυσικό να επικρατεί στη θάλασσα όπου ο κάθε ψαράς δεν ήταν δυνατόν να κουβαλάει μαζί του μέτρα. Όλοι μέτραγαν το βάθος με το σκαντάγιο και τις περισσότερες φορές, για λόγους ευκολίας με το άνοιγμα των χεριών τους, αφού δεν υπήρχε και τόσο μεγάλη ανάγκη ακρίβειας. Έτσι μέτραγαν τις αποστάσεις και το μήκος των παράμαλλων στα παραγάδια, τις αποστάσεις ανάμεσα στα μολύβια των συρτών αλλά και το βάθος τις περισσότερες φορές. Το μέτρο μπήκε στη ζωή των ψαράδων, κυρίως των νεότερων μαζί με τα βυθόμετρα που όπως γνωρίζεις πλέον η χρήση τους έχει γενικευτεί γιατί είναι και μεγάλη ευκολία και μεγάλη ακρίβεια. Αυτός είναι ο λόγος που σιγά - σιγά η οργιά εκτοπίζεται και τη θέση της την παίρνει το μέτρο. Όλες οι μεσηνέζες και τα διάφορα νήματα αναγράφουν το μήκος τους σε μέτρα πλέον και οι νέοι που διδάσκονται ανίχνευση των βυθών από τα βυθόμετρα πλέον και όχι με το σκαντάγιο προτιμούν το μέτρο που το έχουν συνηθίσει ως μονάδα μέτρησης και από την υπόλοιπη ζωή τους. Προσωπικά δεν βλέπω πάντως κάποια από τις δύο αυτές μονάδες μέτρησης να υπερέχει σε κάτι. Όποια και αν χρησιμοποιήσει ο καθένας μια χαρά θα κάνει τη δουλειά του αν ξέρει να ... ψαρεύει! Αυτό είναι το κυρίως ζητούμενο.
@@mixalismantas6104 καπετάν Μιχάλη Καλημέρα. Χθες παρακολούθησα ένα βίντεο σου, διαδικτυακό σεμινάριο, και σε παραδέχομαι στο σύνολο του. Θά ήθελα νά συμπληρώσω κάποια θέματα σχετικά μέ τό θερμοκλινές και τα ρεύματα, στοιχεία που φέρνουν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο ψάρεμα. Χωρίς να θέλω να σού κάνω τόν ξερόλα κατάγομαι από τήν Κάλυμνο και όλα μου τά αδέλφια, εγώ είμαι ό μικρότερος, ήταν δύτες και μέ τόν πατέρα μου έχουν βγάλει σχεδόν το σύνολο των ναυαγίων καί αεροπλάνων στον Ελλαδικό χώρο και εγώ πήγαινα μαζί τους από πολύ μικρός. Έκανα αυτόν τον πρόλογο γιατί είχα πολύ στενή επαφή μέ αυτά τα ψάρια, υπηρέτησα την θητεία μου σαν βατραχάνθρωπος, και αυτό μέ βοήθησε νά γνωρίζω τόπους των ναυαγίων που στην συνέχεια τους δούλεψα μέ την βαθειά συρτή . Υπάρχουν στο you toube καμία εικοσαριά βίντεο μέ σφυριδες ροφους κτλ στο όνομα lefteris klimis. Θά ήθελα πολύ νά ανταλλάξουμε απόψεις. Μένω στά Χανιά, αλλά με γνωρίζουν πολλοί από τό σινάφι. Σού εύχομαι υγεία
@@elklimis Λευτέρη η συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με αυτά τα ψάρια είναι ασυναγώνιστη εμπειρία που σε κάνει αυτόματα ψαρά. Εγώ δεν είμαι του βυθού και μάλιστα ως ψαράς κρατούσα πάντα κάποια απόσταση από το νερό. Ακόμη και μπάνιο με δυσκολία έκανα. Είναι το χούι των ψαράδων φαίνεται γιατί και άλλοι τόχουν αυτό. Δύσκολα βλέπεις επαγγελματία ψαρά να κάνει μπάνιο. Ανεξήγητο αλλά πραγματικό. Επομένως εσύ είσαι πολύ μπροστά σε σχέση με εμάς τους υπόλοιπους που τα ψάρια τα βλέπουμε μόνο έξω από το στοιχείο τους. Λίγα πράγματα περί αυτού μου έμαθε ένας φίλος ψαροντουφεκάς μεγάλων επιδόσεων που για χρόνια τον έπαιρνα στη βάρκα μου και τον πήγαινα να ψαρεύει εκεί που ήθελε. Αυτή είναι η δική μου ιστορία. Έμαθα συρτή από πολύ μικρός από τον πατέρα μου αλλά σε μέρη πολύ «ήμερα» και ρηχά. Ο μυχός του Αργολικού κόλπου όπου βρίσκεται η πατρίδα μου το Ναύπλιο τη δεκαετία του 1960 που εγώ μάθαινα ήταν τίγκα στις σφυριδοπούλες που ζούσαν σε βάθος από 7-8 μέχρι το πολύ 20 μέτρα. Βυθός ομαλός, ισοβαθής και το ψάρεμά τους διασκέδαση. Αργότερα έμαθα ότι δεν είναι όλες οι θάλασσες ίδιες και αναγκάστηκα να κολυμπήσω στα βαθιά που λέει ο λόγος. Τέλος πάντων υπήρξα πολύ φιλομαθής κι έτσι έμαθα όσα δεν φτάνει ο νους του ανθρώπου για τα ψαρέματα ώστε τώρα στα 75 μου να μπορώ να μιλάω γι' αυτά και να τα αναμεταδίδω. Έχω έφεση σε αυτό. Αν θέλεις να ξέρεις τη συνέχεια είναι η εξής: Πριν μερικά χρόνια, όταν έμαθα συμπτωματικά ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης λειτουργούν σχολές Ερασιτεχνικής Αλιείας ενώ εμείς δεν έχουμε ούτε μία, μου έκατσε η ιδέα να ασχοληθώ με αυτό το ζήτημα. Έτσι βρέθηκα σήμερα να έχω γράψει 8 βιβλία για το ψάρεμα, να έχω κατασκευάσει σχεδόν 100 βίντεο αποκλειστικά εκπαιδευτικά σε τεχνικές ψαρέματος και καθόλου επιδεικτικά ψαριών και επιτυχιών και να έχω ιδρύσει τον εκπαιδευτικό ιστότοπο psarevontas.gr ο οποίος καθημερινά εμπλουτίζεται με καινούργια πράγματα που κάθομαι και τα σχεδιάζω έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα εμπεδώσει. Σιγά - σιγά έχω σχεδόν συμπληρώσει όλη τη «Διδακτέα Ύλη» και προσπαθώ να βάλω τους νέους ψαράδες να τη μελετήσουν ώστε να μην μπαίνουν ξεβράκωτοι στη θάλασσα παρασυρμένοι από τη διαφημιστική προπαγάνδα που τους τα παίρνει χοντρά. Στη δική μου δουλειά δεν θα βρεις σταγόνα διαφήμισης και επίδειξης. Μάλλον όμως δεν θα προλάβω να ολοκληρώσω το όλο εγχείρημα γιατί το κεράκι μου αρχίζει και τρεμοσβήνει, οπότε ελπίζω κάποιος άλλος επερχόμενος τρελός να αναλάβει να το συνεχίσει και να το πάει παρακάτω. Τώρα τα ξέρεις όλα για μένα εκτός από το ότι έχω παντρευτεί Χανιώτισσα και σίγουρα εκεί που ζεις θα ξέρεις μερικούς συγγενείς μας. Όποτε θέλεις γράψε στον υπολογιστή σου www.psarevontas.gr και θα δεις και τα υπόλοιπα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Γεια σου γείτονα και Χρόνια Πολλά. Να ξέρεις ότι η μητριά μου, που ήταν καταγωγής από το Άστρος και καθηγήτρια οικοκυρικών, όταν παντρεύτηκε με τον πατέρα μου που ήταν χήρος το 1957, ήταν διορισμένη στο Λεωνίδιο και γι' αυτό την μικρή αδερφή μου που γεννήθηκε λίγο αργότερα την βαφτίσαμε στην Παναγιά την Έλωνα την οποία από τότε την έχω επισκεφθεί κάμποσες φορές, όχι γιατί είμαι ιδιαίτερα θρησκευόμενος, αλλά γιατί με συναρπάζει το τοπίο της περιοχής!
Να είσαι καλά! Θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι για την τεχνική της Ελληνικής Συρτής Βυθού έχουν εκπονηθεί από εμένα τα εξής: 1) Το ηλεκτρονικό / διαδραστικό βιβλίο μου «Η Τέχνη της Συρτής» στο οποίο η τεχνική αυτή καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κεφάλαιο. 2) Μια σειρά κατατοπιστικά βίντεο στα οποία εξηγώ πώς κατασκευάζεται αυτό το εργαλείο και πώς ψαρεύεται στην πράξη. Όλα αυτά περιέχονται στην βιβλιοθήκη του συνδρομητικού / εκπαιδευτικού ιστότοπου www.psarevontas.gr και μπορείς να τα δεις κάνοντας μια δωρεάν εγγραφή λόγω της οποίας θα σου δοθεί χρόνος γνωριμίας 48 ωρών ελεύθερης πρόσβασης. 3) Ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείς να παρακολουθήσεις μια πολύ αναλυτική παρουσίαση αυτής της τεχνικής στο κανάλι Fishng Art που θα σου λύσει αρκετές απορίες πιστεύω. ua-cam.com/video/KpB-E83eV8c/v-deo.html
Κύριε Μαντά, είστε διαχρονικός και ευγενής. Ευγε.
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά καπετάν Μιχάλη και καλές θάλασσες.Μπραβο σε όλα, και για τις γνώσεις σου αλλά και που τις μεταλαμπαδευεις στους νεότερους.Συγχαρητηρια υποκλίνομαι....
Αντεύχομαι!
Καλή χρονιά Καπετάν Μιχάλη .
Είμαι πολύ παλιός σε αυτό τό είδος ψαρέματος, και οφείλω νά σε συγχαρώ γιά τον τρόπο που εξηγείς τις λεπτομέρειες.
Πολύ σωστά τα λες όλα .
Εγώ είμαι μέ τις οργιές πιστός, γιατί θεωρώ ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στά μεγαλύτερα βάθη χωρίς να υποτιμώ τήν μέτρηση μέ τά μέτρα.
Πιστεύω ή διαμόρφωση τού βυθού που ποικίλει από τόπο σε τόπο, προσδιορίζει αυτές τις λεπτομέρειες.
Νά έχεις καλές θάλασσες, καί καλές επιτυχίες..👍⭐
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ανταποδίδω τις ευχές. Θα ήθελα να ξέρεις ότι με όσα κάνω προσπαθώ να διασώσω και να τονώσω το ενδιαφέρον για μια τεχνική αμιγώς ελληνική, πράγμα που το θεωρώ απαραίτητο γιατί στην εποχή του διαδικτύου οι νέοι ψαράδες έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι εμείς τώρα μάθαμε ψάρεμα από τους ... Γιαπωνέζους!
Θέλω όμως να σου πω και λίγα για το θέμα της οργιάς.
Το μέτρο αυτό ήταν φυσικό να επικρατεί στη θάλασσα όπου ο κάθε ψαράς δεν ήταν δυνατόν να κουβαλάει μαζί του μέτρα. Όλοι μέτραγαν το βάθος με το σκαντάγιο και τις περισσότερες φορές, για λόγους ευκολίας με το άνοιγμα των χεριών τους, αφού δεν υπήρχε και τόσο μεγάλη ανάγκη ακρίβειας. Έτσι μέτραγαν τις αποστάσεις και το μήκος των παράμαλλων στα παραγάδια, τις αποστάσεις ανάμεσα στα μολύβια των συρτών αλλά και το βάθος τις περισσότερες φορές.
Το μέτρο μπήκε στη ζωή των ψαράδων, κυρίως των νεότερων μαζί με τα βυθόμετρα που όπως γνωρίζεις πλέον η χρήση τους έχει γενικευτεί γιατί είναι και μεγάλη ευκολία και μεγάλη ακρίβεια. Αυτός είναι ο λόγος που σιγά - σιγά η οργιά εκτοπίζεται και τη θέση της την παίρνει το μέτρο. Όλες οι μεσηνέζες και τα διάφορα νήματα αναγράφουν το μήκος τους σε μέτρα πλέον και οι νέοι που διδάσκονται ανίχνευση των βυθών από τα βυθόμετρα πλέον και όχι με το σκαντάγιο προτιμούν το μέτρο που το έχουν συνηθίσει ως μονάδα μέτρησης και από την υπόλοιπη ζωή τους.
Προσωπικά δεν βλέπω πάντως κάποια από τις δύο αυτές μονάδες μέτρησης να υπερέχει σε κάτι. Όποια και αν χρησιμοποιήσει ο καθένας μια χαρά θα κάνει τη δουλειά του αν ξέρει να ... ψαρεύει! Αυτό είναι το κυρίως ζητούμενο.
Έστειλα σε λάθος υποσελιδα κάτι που σού έγραψα
@@elklimis Κάνε μια δεύτερη προσπάθεια για να αποκαταστήσεις το λάθος ...
@@mixalismantas6104 καπετάν Μιχάλη Καλημέρα.
Χθες παρακολούθησα ένα βίντεο σου, διαδικτυακό σεμινάριο, και σε παραδέχομαι στο σύνολο του. Θά ήθελα νά συμπληρώσω κάποια θέματα σχετικά μέ τό θερμοκλινές και τα ρεύματα, στοιχεία που φέρνουν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο ψάρεμα.
Χωρίς να θέλω να σού κάνω τόν ξερόλα κατάγομαι από τήν Κάλυμνο και όλα μου τά αδέλφια, εγώ είμαι ό μικρότερος, ήταν δύτες και μέ τόν πατέρα μου έχουν βγάλει σχεδόν το σύνολο των ναυαγίων καί αεροπλάνων στον Ελλαδικό χώρο και εγώ πήγαινα μαζί τους από πολύ μικρός.
Έκανα αυτόν τον πρόλογο γιατί είχα πολύ στενή επαφή μέ αυτά τα ψάρια, υπηρέτησα την θητεία μου σαν βατραχάνθρωπος, και αυτό μέ βοήθησε νά γνωρίζω τόπους των ναυαγίων που στην συνέχεια τους δούλεψα μέ την βαθειά συρτή . Υπάρχουν στο you toube καμία εικοσαριά βίντεο μέ σφυριδες ροφους κτλ στο όνομα lefteris klimis. Θά ήθελα πολύ νά ανταλλάξουμε απόψεις.
Μένω στά Χανιά, αλλά με γνωρίζουν πολλοί από τό σινάφι.
Σού εύχομαι υγεία
@@elklimis Λευτέρη η συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με αυτά τα ψάρια είναι ασυναγώνιστη εμπειρία που σε κάνει αυτόματα ψαρά. Εγώ δεν είμαι του βυθού και μάλιστα ως ψαράς κρατούσα πάντα κάποια απόσταση από το νερό. Ακόμη και μπάνιο με δυσκολία έκανα. Είναι το χούι των ψαράδων φαίνεται γιατί και άλλοι τόχουν αυτό. Δύσκολα βλέπεις επαγγελματία ψαρά να κάνει μπάνιο. Ανεξήγητο αλλά πραγματικό. Επομένως εσύ είσαι πολύ μπροστά σε σχέση με εμάς τους υπόλοιπους που τα ψάρια τα βλέπουμε μόνο έξω από το στοιχείο τους. Λίγα πράγματα περί αυτού μου έμαθε ένας φίλος ψαροντουφεκάς μεγάλων επιδόσεων που για χρόνια τον έπαιρνα στη βάρκα μου και τον πήγαινα να ψαρεύει εκεί που ήθελε. Αυτή είναι η δική μου ιστορία. Έμαθα συρτή από πολύ μικρός από τον πατέρα μου αλλά σε μέρη πολύ «ήμερα» και ρηχά. Ο μυχός του Αργολικού κόλπου όπου βρίσκεται η πατρίδα μου το Ναύπλιο τη δεκαετία του 1960 που εγώ μάθαινα ήταν τίγκα στις σφυριδοπούλες που ζούσαν σε βάθος από 7-8 μέχρι το πολύ 20 μέτρα. Βυθός ομαλός, ισοβαθής και το ψάρεμά τους διασκέδαση. Αργότερα έμαθα ότι δεν είναι όλες οι θάλασσες ίδιες και αναγκάστηκα να κολυμπήσω στα βαθιά που λέει ο λόγος. Τέλος πάντων υπήρξα πολύ φιλομαθής κι έτσι έμαθα όσα δεν φτάνει ο νους του ανθρώπου για τα ψαρέματα ώστε τώρα στα 75 μου να μπορώ να μιλάω γι' αυτά και να τα αναμεταδίδω. Έχω έφεση σε αυτό.
Αν θέλεις να ξέρεις τη συνέχεια είναι η εξής: Πριν μερικά χρόνια, όταν έμαθα συμπτωματικά ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης λειτουργούν σχολές Ερασιτεχνικής Αλιείας ενώ εμείς δεν έχουμε ούτε μία, μου έκατσε η ιδέα να ασχοληθώ με αυτό το ζήτημα. Έτσι βρέθηκα σήμερα να έχω γράψει 8 βιβλία για το ψάρεμα, να έχω κατασκευάσει σχεδόν 100 βίντεο αποκλειστικά εκπαιδευτικά σε τεχνικές ψαρέματος και καθόλου επιδεικτικά ψαριών και επιτυχιών και να έχω ιδρύσει τον εκπαιδευτικό ιστότοπο psarevontas.gr ο οποίος καθημερινά εμπλουτίζεται με καινούργια πράγματα που κάθομαι και τα σχεδιάζω έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα εμπεδώσει. Σιγά - σιγά έχω σχεδόν συμπληρώσει όλη τη «Διδακτέα Ύλη» και προσπαθώ να βάλω τους νέους ψαράδες να τη μελετήσουν ώστε να μην μπαίνουν ξεβράκωτοι στη θάλασσα παρασυρμένοι από τη διαφημιστική προπαγάνδα που τους τα παίρνει χοντρά. Στη δική μου δουλειά δεν θα βρεις σταγόνα διαφήμισης και επίδειξης. Μάλλον όμως δεν θα προλάβω να ολοκληρώσω το όλο εγχείρημα γιατί το κεράκι μου αρχίζει και τρεμοσβήνει, οπότε ελπίζω κάποιος άλλος επερχόμενος τρελός να αναλάβει να το συνεχίσει και να το πάει παρακάτω.
Τώρα τα ξέρεις όλα για μένα εκτός από το ότι έχω παντρευτεί Χανιώτισσα και σίγουρα εκεί που ζεις θα ξέρεις μερικούς συγγενείς μας.
Όποτε θέλεις γράψε στον υπολογιστή σου www.psarevontas.gr και θα δεις και τα υπόλοιπα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Δάσκαλος, καλή χρονιά
Ευχαριστώ και για τα δυο!
Χρόνια πολλά από απέναντι. Λεωνιδιο
Γεια σου γείτονα και Χρόνια Πολλά. Να ξέρεις ότι η μητριά μου, που ήταν καταγωγής από το Άστρος και καθηγήτρια οικοκυρικών, όταν παντρεύτηκε με τον πατέρα μου που ήταν χήρος το 1957, ήταν διορισμένη στο Λεωνίδιο και γι' αυτό την μικρή αδερφή μου που γεννήθηκε λίγο αργότερα την βαφτίσαμε στην Παναγιά την Έλωνα την οποία από τότε την έχω επισκεφθεί κάμποσες φορές, όχι γιατί είμαι ιδιαίτερα θρησκευόμενος, αλλά γιατί με συναρπάζει το τοπίο της περιοχής!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Κ ΜΙΧΑΛΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ....
Σ΄ ευχαριστώ! Αντεύχομαι!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Σ΄ ευχαριστώ! Αντεύχομαι!
Σας ευχαριστούμε για τις υποδείξεις, ελπίζω να κάνετε γρήγορα και το επόμενο...
Να είσαι καλά! Θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι για την τεχνική της Ελληνικής Συρτής Βυθού έχουν εκπονηθεί από εμένα τα εξής:
1) Το ηλεκτρονικό / διαδραστικό βιβλίο μου «Η Τέχνη της Συρτής» στο οποίο η τεχνική αυτή καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κεφάλαιο.
2) Μια σειρά κατατοπιστικά βίντεο στα οποία εξηγώ πώς κατασκευάζεται αυτό το εργαλείο και πώς ψαρεύεται στην πράξη.
Όλα αυτά περιέχονται στην βιβλιοθήκη του συνδρομητικού / εκπαιδευτικού ιστότοπου www.psarevontas.gr και μπορείς να τα δεις κάνοντας μια δωρεάν εγγραφή λόγω της οποίας θα σου δοθεί χρόνος γνωριμίας 48 ωρών ελεύθερης πρόσβασης.
3) Ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείς να παρακολουθήσεις μια πολύ αναλυτική παρουσίαση αυτής της τεχνικής στο κανάλι Fishng Art που θα σου λύσει αρκετές απορίες πιστεύω.
ua-cam.com/video/KpB-E83eV8c/v-deo.html