Mulcirea solului! De ce nu sunt de acord cu aceasta tehnica!!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 тра 2021
  • Care sunt avantajele si dezavantajele mulcirii solului!
    Mulcirea solului din gradina !
    Cum se executa mulcirea! cand se executa mulcirea! De ce nu sunt de acord cu aceasta tehnica!

КОМЕНТАРІ • 159

  • @angelicaarmeni5309
    @angelicaarmeni5309 3 роки тому +5

    Buna , Tibi ! Dupa ce am vazut acest videoclip , m-am dus in gradina mea si ce crezi ca am vazut ! Sub aceasta iarba, care nu am presatat-o peste tot , am gasit multi limacsi mici si mari . Nu intelegeam cine imi mananca mie plantele , pana m-am pus pe treaba . Adica , ieseam noaptea cu lanterna si ii culegeam de pe plante si sol , dar nu intelegeam de unde tot ies si cum se inmultesc asa de repede. Acum le-am descoperit refugiu si iti multumesc ca m-ai ajutat in acest scop . As mai avea o intrebare : Am rame multe in gradinita mea ...imi poate afecta plantele cumva ? Gasesc frunze de salata si altele , trase in pamant . Cand ies noaptea , vad fff multe rame la suprafata solului ...

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +4

      Ramele sunt benefice , nu va faceți griji! Ma bucur ca ati identificat problema!

    • @luciapascar6896
      @luciapascar6896 Рік тому

      @@TibiTips Da ,am pus și eu în martie iarba verde peste pământ hleios negru apoi carton apoi pământ de pădure ....m am răzgândit ca sa pot folosi pământul acum dar tot e melci pe dedesubt și iarbă umeda . Sa scot cartoanele și să cultiv sau sa las pe la anul cum m-am gandit de la început... ?! Mulțumesc pt răspuns ,bine c am văzut publicația dv

    • @zbarcalab4390
      @zbarcalab4390 8 місяців тому

      sunt melci, nu "e melci"@@luciapascar6896

  • @gattonpc
    @gattonpc 3 роки тому +54

    Eu folosesc mulcirea cu iarba de vreo 6 ani.. si n-am avut niciodata problemele de care spui tu in acest clip. Daca stratul de iarba nu este foarte gros.. aerisirea solului se face natural. Cateodata.. prea multa informatie din orice carte de "specialitate". Dauneaza.. exact ca orice.. cand e prea mult nu face bine. Eu pun strat de iarba in strat de 10 cm deasupra pamantului care oricum se lasa la prima udare/ploaie.. si care nu fermenteaza la fel ca iarba adunata gramada. Procesul de fermentare a ierbi intinse pe sol este foarte mult incetinit doar din simplul fapt ca nu este strat gros si trece prin aceeasi proces ca si pamantul.. cand e umezeala procesul de fermentare se reia.. iar cand e soare iarba se usuca. Toata chestia la aceasta procedura este sa fi atent cat de gros este acel strat de iarba de pe sol. Ca nu esti tu de acord cu acest proces nu inseamna ca nu este bun.. Orirce lucru pe lumea asta are avantaje si dezavantaje si difera de la zona la zona. La mine care stau in zona de munte unde caldurile alea de care se plang unii nu reprezinta o problema..acest procedeu este foarte bun.. noptile in zonele muntoase fiind destul de reci.. chiar si vara. La mine in zona.. vara unde in oras sunt 30+ grade caldura.. eu trebuie sa imi pun bluza cu maneca lunga pe mine pentru ca e rece seara si noaptea. Eu fac foc in casa noaptea pana prin iulie.. alte ori chiar si in iulie cand vremea este rece. Deci nu e generala informatia de care vorbesti tu in acest clip.. si poate pe viitor specifici acest lucru. Conteaza foarte mult zona si ce fel de pamant lucrezi.. eu lucrez pamant negru pentru ca asta avem in zona asta fiind zona de munte. Numai bine. Sper sa nu aruncati cu pietre..dar am dreptul sa nu fiu in totalitate de acord cu anumite informatii de pe acest canal. pentru ca difera de la caz la caz.. si de la om la om. In rest ma bucur ca vad oameni care isi dau silinta sa-i ajute si pe alti. Un lucru nobil din partea lor daca ma intrebi pe mine. Numai bine.

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +12

      Punctat foarte bine ceea ce spuneți, doar ca dumneavoastră sunteți o persoana care are cunoștințe despre culturi și procesele naturale , probabil ca locuiți și intr-o zona cu mai putina poluare sau mai putini factori externi daunatori culturilor ! Dar , sunt oameni care nu cunosc detalii tehnice , nu știu ce fel de ciuperci au prin iarba , nu cunosc norma climatologica, nu știu cunosc cantitatea de precipitații anuala etc și de aceea am punctat ambele situații, atat cele benefice cat si dezavantajele la fel cum ati afirmat și dumneavoastră! Știu ca sunt singurul din mediul online care am spus ca nu sunt de acord cu aceasta tehnica , dar prefer sa spun ceea ce gândesc pentru a da naștere dezbaterii ,decât sa fac videoclipuri pe placul tuturor și sa învăț oamenii la tâmpenii! Spre exemplu Argumentarea dumneavoastră este una de calitate și daca încă 10 -20 de persoane ar face același lucru am putea realiza într-adevăr o concluzie generala bazata pe experienta proprie , care qr fii de folos cu siguranță celor care nu au de unde sa cunoască detalii!

    • @gattonpc
      @gattonpc 3 роки тому +5

      @@TibiTips Eu mi-am format un obicei in a testa diverse ipoteze/obiceiuri sa vad cat sunt de practice si ce rezultate dau pe termen lung.. Cele pe termen scurt nu ma prea atrag.. dar in lipsa de alte optiuni apele fara restrangere si la ele. am inteles perfect ce spuneti si nu contrazic total ceea ce spuneti.Am vrut doar sa mai aduc niste aspecte in discutie referitor la ce spuneati dumneavoastra. Sper sa nu fiu inteles gresit.. Este doar o parere care a fost testata de mine in gradinile mele si care functioneaza foarte bine .. pot sa zic. Nu am recomandat aceasta tehnica nimanui pana acum.. si prefer sa o fac prin rezultate. Imi place ca sunteti deschis la mine si se poate purta o conversatie cu dumneavoastra daca situatia o cere. numai bine va doresc si continuati cu ceea ce faceti.. pentru ca sigur ajuta foarte multa lume.. chiar eu am testat niste retete de la dumneavoastra si am fost placut surprins si confirm in acelasi timp ca functioneaza. Ma refer la reteta pentru ierbicid cea cu otet, sare, si detergent de vase. si la cea cu lipici pentru soareci ca bariera pentru furnici la pomi.

    • @epanfile
      @epanfile 3 роки тому +5

      Total de acord! Unica ce as preciza, mulciul e o idee buna in toate zonele climatice unde se poate de facut agricultura. Mulciul are prima si cea mai importanta functie de a hrani solul si a-i schimba structura. Acest fapt e in special benefic in zone unde solul e mai nisipos (e.g. campia dunarii) sau ploua des si nutrientii sunt spalati (zone ecuatoriale si tropicale). As mai adauga ca mulciul tre sa fie de orice materie organica (bio) care exista la indemana: gunoi de grajd maturat, paie, fan, compost de casa sau resturi vegetale, rumegus frunze uscate, si, cel mai bine, tocatura de lemn. O combinatie din acestea e cel mai bine...

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +5

      @@gattonpc dacă ar avea acest rezultat toate clipurile.mele cat de mult m-as bucura ! Togmai despre asta este vorba, oameni care au experimentat precum dumneavoastră sa susțină argumente și contraargumente și astfel s-ar naște dezbaterea în urma cercetărilor și rezultatele ar fii pozitive și de folos tuturor! Va salut si va mulțumesc!

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +4

      @@epanfile adevărat dl Eduard, aveti perfecta dreptate! Doar ca în grădinăritul bio ampicarea necorespunzătoare a mulcirii cu iarba poate favoriza apariția anumitor fungi și de aceea am ales sa nu o folosesc! Mulcirea în general în permacultura are rezultate bune !

  • @polarcucu2186
    @polarcucu2186 3 роки тому +2

    Mulțumesc, vă apreciez 🌹❤️

  • @iosifdoriancraciun6388
    @iosifdoriancraciun6388 3 роки тому +1

    Foarte frumos!

  • @iosifdoriancraciun6388
    @iosifdoriancraciun6388 3 роки тому +2

    Ești minunat!

  • @mircea858
    @mircea858 3 роки тому +3

    Sunteți deștept ❤️

  • @PaulDanciu
    @PaulDanciu Рік тому +3

    Fermenteaza daca stratul eate mai gros de 10-15 cm....altfel nu este nici-o problema.Mulcirea ajuta ca peste 30% din substantele nutritive sa reajunga in sol,previne cresterea altor burieni...ai destule beneficii daca o faci asa cum trebuie.

  • @bogdanbogdan8885
    @bogdanbogdan8885 3 роки тому +2

    Tibi,pentru a nu stiu cata oara,sa ti dea Dumnezeu sanatate!

  • @tudosenicu670
    @tudosenicu670 3 роки тому +1

    corect si bine explicat

  • @costym.2328
    @costym.2328 3 роки тому +1

    Salut Tibi foarte bine explicat si acest material chiar sunt interesate metoda. Succes

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +1

      Va salut! Mulțumesc!

  • @carvatchilacramioara201
    @carvatchilacramioara201 3 роки тому +2

    Esti super pt ca accepți și părerile altora.In plus ai dat posibilitatea pt o dezbatere din care eu am învățat multe.Eu sunt începătoare în ale mulțimii.

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +4

      Prin dezbateri se obtin cele mai bune rezultate, iar as acum am spus și în clip avem avantaje și dezavantaje! Eu am ales sa nu mai practic mulcirea cu iarba în gradina cu legume! O seara minunata va doresc!

  • @liviabona2146
    @liviabona2146 3 роки тому +1

    MULTUMESC, o zi buna..

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому

      Cu plăcere doamna Livia!

  • @ogchivu
    @ogchivu 3 роки тому +14

    1. Fermentarea se produce doar dacă stratul este mai mare de 15-20 cm.
    2. Acel mediu umed se formează în aceleași condiții, strat gros.
    3. Acele insecte, gângănii se formează tot în stratul gros și umed.
    DECI, o mulcire corectă se face în strat de 5-10 cm, cu iarbă curată sau fân curat, FĂRĂ SEMINȚE, astfel încât să nu se formeze acel mediu umed care aduce cele 3 dezavantaje de care vorbiți.

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому

      Va mulțumesc pentru detaliile expuse ! Va salut!

    • @coandacristian4148
      @coandacristian4148 2 роки тому

      @@TibiTips Salut.Respect si iubesc micile tale interventii.Dar poti sa spui clar daca mulcirea este buna sau nu?

    • @coandacristian4148
      @coandacristian4148 2 роки тому

      Unii spun iarba uscata,atii spun iarba proaspat cosita.Treaba cu fermentatia este naturala,o inteleg.Unii spun ca prin uscare micile ganganii vor disparea.Aici am eu o problema.Dispar sau doar intra in letargie?

    • @coandacristian4148
      @coandacristian4148 2 роки тому

      2,3 max 5 cm la iarba proaspata din cate am vazut la alti vlogeri.Altfel,buba mare!

  • @hummingbird9868
    @hummingbird9868 Рік тому

    F util....si eu am testat anul trecut mulcirea si mi-am dat de lucru cu tot felul de boli si daunatori . 🙏

  • @theincrediblemarianadventu4491
    @theincrediblemarianadventu4491 3 роки тому +2

    Total de acord ce cele ce spuneti! As mai adauga ceva. In stratul ala de mulch or sa fie si multe seminte de la alte plante, unele invazive care vor contamina gradina si vor necesita extra plivire.Buruiana rea nu piere! Multumesc de videoul de calitate! Inca ceva. Masina mea de tuns iarba o si marunteste pe loc. E cel mai bun fertilizator si e gratis! lasati iarba unde este!

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +1

      nici eu nu o puteam spune mai bine ! Aveti perfecta dreptate!

  • @cristimuresan6583
    @cristimuresan6583 3 роки тому +14

    Te urmaresc cu interes dar in acest caz nu-ti impartasesc parerea.Dupa explicatiile tale in cazul de fata ,ar trebui ca in padure unde se face mulcirea in mod natural cu vegetatia si frunzele cazute ,sa nu mai creasca nimic si ce sa vezi,acolo datorita descompunerii vegetatiei fermentatiei blamate de tine,microorganismelor care sa nu uitam isi regleaza mediul atat cele aerobe cat si cele anaerobe,este cel mai sanatos pamant,compost de calitate,hranitoare pentru vegetatie,pastreaza umezeala si se dezvolta armonios.Foarte rar apar anumiti daunatori specifici anumitor specii precum conifere car pot afecta suprafeta mari si car se transmit de regula prin curentii de aer.
    Ca si exemplu ,iata in agricultura pe sole ff mari se folosesc tehnologii noi altele decat aratul,tocmai pentru ca un sol viu ,cu microorganizmele de care pomeneam mai devreme raman acolo ,isi fac treaba,se pastreza umezeala si nu faci exces de chimicale,pe cand prin aratura se distrug aproape toate micro organismele,se usuca solul si de aici nevoia externa de fertilizare,udare si impotriva daunatorilor.Toate cele bune si bafta in tot ce faci!

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +4

      Va salut si va mulțumesc ca nu sunteți de acord cu mine ! În gradina de legume și în acest caz mulcirea cu iarba , nu este același lucru cu ce se întâmplă natural! Și eu tai iarba de mica și o las sa putrezească în gradina ,dar cu mulciul din iarba în gradina de legume tot nu sunt de acord! Dar asa cum am spus , avantaje și dezavantaje, în schimb dezbaterea este buna și constructiva !

  • @alexiaalexia9912
    @alexiaalexia9912 3 роки тому +1

    Bună ziua, chiar eu nu stiam de mulcire ce înseamnă am mai auzit eram curioasă, dar acuma mi-am găsit răspunsul, multumesc frumos pentru informație, va doresc multă sănătate.

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому

      Sarut mainile doamna Alexia!

    • @epanfile
      @epanfile 3 роки тому +1

      Mulcirea cu masa verde (i.e. bogata in azot; de ex: iarba verde, zat de cafea) nu e des practicata. Fermenteaza si poate ajunge la temperaturi de 60 chiar 70 grade. Deseori, daca mai ploua, poate sa se bahleasca. Mulcirea e cu mult mai eficace cu resturi vegetale brune (iarba uscata, paie, rumegus de lemn, carton/ hartie). Cel mai bine e de mulcit o data in straturi: un strat de carton ( evident fara coloranti si scotch) un strat gros de compost (o materie deja fermentata din ceva verde si brun cu proportia de 60:40 respectiv) si un strat de ceva brun cum ar fi fan din iarba fara seminte, paie (bio fara erbicide si pesticide) sau tocatura de lemn ( cel mai bine). Asa mulci, aplicat odata intr-un strat gros (20-30 cm) trebuie doar de mentinut cu aplicare de alte straturi de mulci toamna tarziu (3-5cm). Aceasta procedura de mulcire presupune ca pamantul sa nu fie sapat si e in special de buna pentru legume care sunt plante avide dupa hrana organica.

    • @mariadan8014
      @mariadan8014 2 роки тому

      @@epanfile in

  • @iosifdoriancraciun6388
    @iosifdoriancraciun6388 3 роки тому +2

    Te salut!

  • @darksky52
    @darksky52 3 роки тому +13

    Buna ziua .... Argumentele dumneavoastră au câteva greșeli....mana se extinde pe calea aerului și este încurajată de umezeala deci mulcirea nu poate afecta foarte mult platele .... In plus mulcirea ajuta la combaterea buruienilor. Problema cu mana in sere vine de la nearisurea acestora și acumularea umidității in interior creând astfel un mediu pt dezvoltarea mucegaiului și a mamei...îmi cer scuze pt critica dar în cazul de fata nu pot fi de acord cu argumentele dumneavoastră

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +3

      Exista spori de rezistenta care rămân în resturi vegetale și oricât de bine ați curata locul vor rămâne și pe sau in pamant, iar într-un microclimat de condens vor germina ! Aveți dreptate pot fii aduși și de vânt și de ploaie chiar si pe bocanci dar poate venii și din pamant iar mulcirea togmai asta face în anumite condiții, creaza un microclimat benefic dezvoltării acestor spori ! Și nu este o critica acest comentariu al dumneavoastră, este o dezbatere constructiva cu argumente pro și contra , care poate fii de folos! Va salut! Eu rămân la convingerile mele pana la proba contrarie! Un Weekend plăcut va doresc!

    • @darksky52
      @darksky52 3 роки тому +3

      Întradevăr aveți dreptate dar din acesta cauza se practica rotirea culturilor și se evita pe cat posibil folosirea resturilor infectate in producerea compostului acasă ....eu trăiesc în Irlanda și întradevăr evit folosirea ierbii ca și mulci pt legume din cauza melcilor. Folosesc in schimb metoda fara săpat și mulcirea cu compost de vreo 5 ani pot sa zic că nu am avut nici o problema ....folosesc iarba numai pentru cartofi (nu am avut probleme cu mana decât la culturile mai târzii care este foarte des întâlnit în zona noastră ), căpșuni dar numai un primăvara și bineînțeles pomi și alte culturi care nu sunt afectate de melci (slugs). Un weekend plăcut și dumneavoastră

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +2

      @@darksky52 și eu foloseam mulcirea cu paie la capsun , care este format bună și la fel folia de mulcire ,dar nu pentru legume ! Tomatele in cultura bio trebuie sa stea în camp sa primească apa o data la câteva zile și sa fie arse de soare pentru a se dezvolta și a fructifica în condiții optime, nu are nevoie de mulci! Oricum, mie mi-a sărit in ochi un băiat din acesta pe internet și după clipul lui am mai văzut câteva și m-am minunat cum putea da sfaturi despre mulcire , cum a pus iarba în toată gradina ! Pai oamenii vad și cei care nu cunosc anumite informații și detalii fac acest lucru și vor avea de suferit! Sunt curios ce va face anul acesta cu atâtea ploi !

    • @darksky52
      @darksky52 3 роки тому +3

      Tomatele trebuie tratate un pic diferit de restul legumelor și necesită după părerea mea cea mai multă atenție alaturi de ardei și vinete. Mulcirea după părea mea este foarte buna dar materialele folosite trebuie selectate în funcție de condițiile și climatul fiecăruia ...va urmăresc cu drag toate clipurile ...

  • @vasileprietenas8390
    @vasileprietenas8390 2 роки тому

    Am analizat dezbaterea pro si contra plus observatiile mele Toti aveti dreptate si mam folosit Am sapat si baligarit locul in octombrie in noembrie am pus usturoi si ceapa in urma celor lalti Am pus un strat de vreji de mazare veche de un an aproape budreta Tine cald nu se taseaza solul fara germeni ca e aproape iarna Acum santem la sfarsit de

  • @epanfile
    @epanfile 3 роки тому +12

    Aceasta parere este bazata pe niste experimente unde ati verificat cativa ani la rand recolta pe un teren tratat cu mulci organic in combinatie cu gradinarit fara sapat si altul folosind tehnici "traditionale"?
    Sunt suficient de multe exemple care demonstreaza ca pamantul, cu cat mai putin e perturbat cu sapaturi, prasit, etc, in combinatie cu aplicarea regulata a unui mulci organic (e.g. compost, fan, rumegus, paie, tocatura de lemn) pe termen scurt da roada cel putin la fel de buna ca si un pamant sapat. Iar pe termen lung, *hranirea* solului cu materie organica (in diverse stadii de decompozitie) duce doar la cresterea fertilitatii solului in care plantele cresc sanatos si intra in relatii simbiotice cu diverse vietati cum ar fi ramele si micoriza? Mulciul organic, mai ales tocatura de lemn:
    - protejeaza solul de erozie
    - izoleaza termic solul (i.e. radacinile plantelor lucreaza mai bine si eficient, ajuta mult cu combaterea coropasnitelor)
    - in timp, daca solul ne e sapat, structura solului devine una poroasa astfel incat solul retine umezeala in timp de seceta iar in timp de ploi abundente dreneaza solul
    - nu da voie buruianului sa creasca. Dupa aplicarea unui strat gros de mulci, in caz ca mai apar firicele de plante nedorite, ele se zmulg usor datorita solului poros sau se innadusa cu un alt strat de mulci
    - duce la economisire de bani si timp. Lupta cu buruianul este simpla. Nu trebuie de udat la fel de mult, nu trebuie de arat, prasit sau perturbat in nici un fel pentru a "afana" pamantul
    - cu o planificare corecta si cu ajutorul tehnicilor de interplantare se poate de trecut la o agricultura intensiva unde solul niciodata nu e gol - i.e. cand se culege roada unei culturi se planteaza imediat alta fara a sapa solul, etc. In asa fel, se poate de avut cu mult mai multa roada de pe m2 decat in metodele traditionale de agricultura.
    Ca si idee, pamantul din padure e constant mulciat cu crengi si frunze care cad la pamant si cat e de fertil....

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +3

      Dl Eduard aveți perfecta dreptate, dar se pare ca nu am reușit sa transmit mesajul corect ! Eu nu sunt de acord cu aceasta tehnica în grădinăritul bio , în special la mulcirea legumelor și in special cu iarba verde! Gradina de legume nu este același lucru cu pădurea sau cu livada , dar asta în condițiile în care nu folosiți chimicale! Asa cum am spus și în clip unde se folosesc chimicale se poate face mulcire și este utila , dar în cazul meu eu nu sunt împăcat cu ideea ! Am testat cativa ani și am avut mai multe probleme decât unde am avut pamantul gol ! Aceasta tehnica este adaptata și preluata din zonele cu clima mediteraneana ceea ce nu este același lucru cu clima noastră!

    • @epanfile
      @epanfile 3 роки тому +4

      Mulcirea cu materie organica care nu a fost stropita cu erbicide, pesticide sau ingrasaminte sintetice este 100% bio. Acoperirea solului cu un mulci organic, care in timp putrezeste si hraneste flora si fauna din sol, e ce se intampla in mod normal in padurile neafectate de activitatea omului. Cat mai bio se poate decat replicarea proceselor naturale la noi in gradini?!
      Daca nu ati intentionat sa descurajati ideea de a folosi mulci in gradini/livezi, nu ati prea reusit. Multi va multumesc in comentarii ca i-ati convins sa nu foloseasca mulci 😅
      Banuiesc ca ati fi avut mai mult succes mai intai cu un clip despre mulciare corecta si apoi cu unul in care povestiti despre pericolul mulciului din iarba verde de primavara. De fapt, va provoc in sezonul urmator sa faceti un experiment din doua razoare identice (ca si dimensiuni cu aceleasi culturi si udat la fel) unul cu sistemul "no dig" cu mulci (cautati charles dowding) si al doilea cu metodele care le folositi de obicei si sa ne aratati rezultatele.

    • @nataliaciubotariu404
      @nataliaciubotariu404 Рік тому

      ​@@TibiTips 8

  • @simicidoru9525
    @simicidoru9525 3 роки тому +1

    👍👍👍👍

  • @danyedy3091
    @danyedy3091 3 роки тому +1

    Salutare frate 🤗🤩

  • @vitanaturalis836
    @vitanaturalis836 3 роки тому +1

    Ok.

    • @darksky52
      @darksky52 3 роки тому +1

      Buna ziua .... Argumentele dumneavoastră au câteva greșeli....mana se extinde pe calea aerului și este încurajată de umezeala deci mulcirea nu poate afecta foarte mult platele .... In plus mulcirea ajuta la combaterea buruienilor. Problema cu mana in sere vine de la nearisurea acestora și acumularea umidității in interior creând astfel un mediu pt dezvoltarea mucegaiului și a mamei...îmi cer scuze pt critica dar în cazul de fata nu pot fi de acord cu argumentele dumneavoastră

  • @raduflorin4993
    @raduflorin4993 Рік тому +1

    Salut Tibi.spune mi te rog daca este valabil si pentru pănza anti iarba aceea neagra.anul acesta am pus acea panza si sunt putin dezamagit fata de anul trecut vis a vis de fungi si daunatori.

    • @TibiTips
      @TibiTips  Рік тому +2

      Nu știu ce sa zic ! Eu prefer fără nimic!

  • @radutamas2014
    @radutamas2014 Рік тому

    Bine te-am revazut din nou.Revad de multe ori aceleasi taieri, sfaturi. etc.
    Eu folosesc iarba in noua gradina de 4 ani si inainte am folosit iarba in alta gradina 6 ani.Plus toate resturile vegetale, pe rasaduri Pana acuma a fost bine .Am facut experiente cu 2 rasaduri de rosii ca americanu care si-a placat gradina cu cartoane mAri La o rosie am pus carton apoi iarba multa strat gros la alta invers.Nici o diferenta, umbra e umbra, fermentarea nu a afectat planta.
    Daca presar iarba putina se usuca repede si o sufla vantul.Am avut si paie si fasii de carton, orice e bun pentru umbra Acuma am pomi plantati mai des, o sa am umbra " mobila" pe perioada insorita cand vor fi mai marisori, in 1-2 ani.Peri cu ax central SI vas iar merii si prunii numai vas.N-o sa-i las inalti, nu- mi trebuie scara in gradina.
    Am furat metoda de la un francez care avea si legume diferite si salata..etc pentru piata dintr-un mic sat.Si el folosea vegetale la radacina rasadurilor.Nu sapa deloc toamna, nici eu nu sap da am o portiune unde pun aroagica si usturoi, in septembrie sfarsit, acolo trag bine cu grebla la 1-2 zile duoa ploaie.
    Sanatate!

    • @TibiTips
      @TibiTips  Рік тому

      Ma bucur! Sănătate multa!

  • @cosminsym7418
    @cosminsym7418 3 роки тому +1

    Salut Tibi, dacă punem in jurul unui pom îl afectează ?

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +2

      Nu ! Acolo nu sunt probleme! Doar în gradina cu legume pot fii probleme!

  • @iosifdragomir5024
    @iosifdragomir5024 3 роки тому +1

    Nu ştiu ce meserie ai, dar te-ai fi putut face profesor. Depui atâta suflet în fiecare detaliu.

  • @silviugeorge8972
    @silviugeorge8972 2 роки тому +1

    Salutare tibi! La pomi fructiferi tineri pot adauga balegar de porc uscat statut de 2 luni sau gainaț fermentat?

  • @flory.g.3233
    @flory.g.3233 3 роки тому

    Da ,tu ai dreptate ,mai convins sa nu pun iarba ..dar uscată nu-i buna? Sau pe sub pomi ?
    Mulțumesc mult .Sa ști că mi-a reușit la pomi sa pun banda pt prins muste pt.oprit furniciile de urcat oule de omizi in pomi .dar ideea cu lipiciul de șoareci .. acela nu este bun findcă sa uscat repede din cauza vintului .

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +1

      Poate nu m-am exprimat eu bine ! Eu nu sunt de acord cu iarba , cu mulcirea făcută cu iarba a cărui grad de umiditate încă exista ! Paiele cipurile de lemn etc , pot fii întrebuințate! Mai ales sub pomi , este ok ! Doar cu legumele nu sunt eu împăcat atata timp cât cultivați bio ! Dacă folosiți chimicale , atunci mulcire nu este o problema! O seara minunata va doresc! Puteți sa dati din nou cu lipici , uneori și eu fac la fel!

    • @calin-ionutispas5265
      @calin-ionutispas5265 3 роки тому +1

      @@TibiTips Si eu va multumesc frumos pentru metoda de a pune adeziv pentru șoareci în jurul pomilor ! Si dupa cateva luni,încă funcționează,deși pomii respectivi sunt în bătaia vântului și expuși razelor solare.... Probabil contează și producătorul acelui "gel-capcana" folosit.

    • @ciuleavictor2859
      @ciuleavictor2859 Рік тому

      @@TibiTips , mulcirea se practica in special in culturile bio! Cei cu chimicale nu se "omoara" cu mulcirea!

  • @cristinelsmeu8051
    @cristinelsmeu8051 5 місяців тому

    Eu folosesc iarba verde de gazon ca mulci pentru legume și funcționează perfect!

    • @TibiTips
      @TibiTips  5 місяців тому

      Nu ati avut probleme cu melcii?

    • @cristinelsmeu8051
      @cristinelsmeu8051 5 місяців тому

      Nu am melci absolut deloc! Am protejat tulpina cu o bucată de pet tăiată pe lungime ,astfel încât mulciul să nu ia contact direct cu tulpina planetelor.
      Mi-a păstrat solul umed, și mult reavăn decât înainte.

  • @sorinmiron9358
    @sorinmiron9358 3 роки тому +1

    Toata aprecierea mea...faceai trimitere in material la o fertilizare pe care o practici si o consideri mult mai eficienta...imi poti spune la ce te refereai.

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому

      Dl Sorin , saptamana viitoare , Duminică cel mai vineri sau Duminică voi posta un videoclip cu un fertilizant lichid pe care îl folosesc eu , foarte eficient!

    • @sorinmiron9358
      @sorinmiron9358 3 роки тому

      @@TibiTips multumesc!!!

  • @virgilpopescu8995
    @virgilpopescu8995 3 роки тому +1

    Nici eu nu sunt de acord cu mulcirea cu toate că mulți o lauda. Ca și tine, eu folosesc resturile vegetale pentru compost. Foarte interesant videoclipul. Multumesc. O seară frumoasă!

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +2

      Va salut! Da asa cum am spus pot fii avantaje și dezavantaje , iar ei consider ca am mai multe dezavantaje ceea ce ma face sa nu aplic aceasta tehnica

  • @PuiuToma
    @PuiuToma 3 роки тому +2

    Al 3-lea avantaj este inabusirea buruienilor. Iarba uscata este ok.
    Mi-ai dat idee de clip, contraargument 😉

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +2

      Foarte bine ,ma bucur!

  • @iulianabuda9454
    @iulianabuda9454 3 роки тому +1

    După ce am văzut videoclipul merg în gradina să iau această iarbă din jurul pomilor deoarece am observat că se adună furnici și vor urma afidele. Oricum am făcut soluția de borax arătată de tine într-un alt videoclip. Îți mulțumesc

  • @chersinmarian
    @chersinmarian 3 роки тому +1

    eu ma gandesc la cate insecte se poate adaposti sub iarba aia mai ales greieri etc

  • @coandacristian4148
    @coandacristian4148 2 роки тому +1

    Vreau fertilizantul marural.De ce?Pentru ca de 35-40 ani parintii mei cultiva aceleasi legume pe acelasi pamant.Nu mai da randament si este munca in zadar!Nu am reusit sa ii conving sa faca rotatia culturilor si macar 5-6 ani sa lase pamantul in pace(3 ani lucerna,2 ani cartofi)si dupa aceea tomate si alti ardei....Pamantul este secat de nutrienti.Ce sa fac?

    • @TibiTips
      @TibiTips  2 роки тому +2

      Ingrasaminte lichide naturale , gunoi de grajd și cenusa

  • @ulala..
    @ulala.. 3 роки тому +1

    Este la mintea cocosului ca nu e ok asa ceva. Se fac insecte, plus boli, etc. Exact cum spuneți. Bravo. Mersi de video.

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +1

      Va salut!

    • @Iris-xz4dj
      @Iris-xz4dj 3 роки тому

      De unde stii ca se fac insecte si boli? Este ceea ce crezi. Ca sa fie credibil ce spui e nevoie de argumente.

  • @bogdanconstantinescu3231
    @bogdanconstantinescu3231 3 роки тому +1

    Eu am pus în jurul nucilor folie agrotextil prin care trece apa de ploaie, 60cm/60cm cu gaură pe mijloc, iar peste folie am pus gunoi de grajd de anul trecut amestecat cu puțin pământ în așa fel incit soarele sa nu bată exact pe folia neagră. Deci am acoperit - o peste tot. Este OK?
    și

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +1

      Sigur , nu este nici o problema!

    • @bogdanconstantinescu3231
      @bogdanconstantinescu3231 3 роки тому +1

      Mulțumesc, vă urmăresc, și vă urez mult succes și sănătate

    • @dangligor2745
      @dangligor2745 3 роки тому

      @@bogdanconstantinescu3231 Dacă poți acoperă gunoiul de grajd cu tocatura de lemn, vezi filmul Back to Eden.

    • @bogdanconstantinescu3231
      @bogdanconstantinescu3231 3 роки тому

      Mersi de informație, nu știam asta cu tocatura de lemn. Või căuta filmul. Mulțumesc

    • @calin-ionutispas5265
      @calin-ionutispas5265 3 роки тому

      @@TibiTips Scuze ,dar nu am mai auzit de agrotextil în jurul....nucilor. Din cate cunosc,aceștia impregnează solul din imediata lor apropiere astfel încât să inhibe alte plante sa se dezvolte .Tocmai de aceea stiu ca nucul este contraindicat ca planta companion pentru majoritatea culturilor.Si de aceea ,eu am plantat doi nuci chiar într-o zonă unde mai exista si altii (din flora spontană și totodată crescuți bine) și unde nu am de gand sa imi fac vreo grădina sau sa cultiv altceva.Vad ca au început să se dezvolte usor-usor,deși sunt într-o zonă destul de umbrită.....Nu inteleg rolul agrotextilului în acest caz....

  • @ionionel6386
    @ionionel6386 3 роки тому +2

    Tibi eu folosesc paie tocate care dau rezultate. Încearcă și tu.

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +2

      Paiele nu sunt același lucru cu iarba ! Eu m-am referit la iarba ! Paiele pot fii folosite cu succes!

  • @rauldejos111
    @rauldejos111 5 місяців тому

    Depinde ce strat mulciti. Mai depind de zona. Si daca apa e in apropiere. Eu pun putin si se usuca, nu fermenteaza.

    • @TibiTips
      @TibiTips  5 місяців тому

      Da , zona contează mult!

  • @radutamas2014
    @radutamas2014 2 місяці тому

    Eu prrsar iarba in strat subtire, se uscs repede, nu poate opari planta, nu face limacsi.

  • @cristialexro4916
    @cristialexro4916 2 роки тому

    Depinde de zona, la munte e ok

    • @TibiTips
      @TibiTips  2 роки тому

      Da , nu contrazic! Eu nu sunt de acord cu iarba ! Celelante materiale sunt în regula din punctul meu de vedere!

  • @vladtepes8023
    @vladtepes8023 2 роки тому

    Ce zici cu frunză uscată de pădure??? Eu pun și la copaci""

    • @TibiTips
      @TibiTips  2 роки тому +1

      Uneori nu este indicat! În padure sunt mulți factori patogeni care pot infestare cultura de gradina!

  • @matahari7030
    @matahari7030 3 роки тому +3

    Grădina mulcită este un nou trend , extrem de puternic și care are mare priză la grădinari . Anul acesta și eu am pus iarba de la gazon in grădină . Fiind prima dată , nu pot spune încă dacă este mai bine sau mai rău pentru grădina mea .
    Voi vedea ....

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +3

      Aceste tehnici trebuiesc testate , observat rezultatul și pus în practica dacă merita sau nu ! Eu mi-am expus punctul de vedere, din propria experienta! Acum depinde și de zona în care se executa!

    • @UpToDateFarmer
      @UpToDateFarmer 3 роки тому +2

      Trend nou ? Eu o folosesc din 2015 si stiu de ea din 2010.

  • @sorin2424
    @sorin2424 3 роки тому +2

    Daca vedeam acest video inainte,salvam un lastar de liliac. Am pus iarba verde in jurul lui fara sa las spatiu in jurul lui, fara sa stiu. In trei zile a murit 😭

  • @sandrinilie
    @sandrinilie 3 роки тому +1

    nu stii tu sa faci mulcirea (inca nu stiu nici eu) si mie mi se parea dubios cum arata astai in clipuri ca stiu ca fermenteaza cea verde si cea uscata e cum ai zis, dar daca faci mulcirea in strat subtire chiar si cu iarba verde (gen 3 cm) atunci ai toate beneficile si nu ai probleme, se usuca repede si e si uscata sa nu placa la ganganii ca pamantul nu e foarte umed si de asemenea impiedica evaporarea ca nu bate direct pe sol soarele, mentine umezeala si nu stropeste plantele cu boli cand ploua sau stropesti, daca te gandesti in natura mulcirea e existenta si in padure cu stratul de frunze si pe camp cand iarba de anul trecut se usuca si devine mulci pentru cea de anul asta. Eu cred ca e o chestie de cantitatea corecta si o sa fac video comparativ fara mulci, cu mulci subtire si mulci gros si apoi sa vad rezultate.

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +2

      Bună dimineața! Știu cum se face , făceam mulcire înainte la capsun cu paie uscate , la pomi cu clipsuri de lemn etc ! Pădurea nu este același lucru cu grădinăritul și mai ales cel bio ! Aveți dreptate despre beneficii, chiar si despre stratul care trebuie și va spun de acum sa nu fie gros , dar dintre avantaje și dezavantaje eu consider ca este mai bine sa nu folosesc iarba verde, deoarece în linii mari despre ea este vorba! Togmai ce am făcut un clip cu revenire la acest subiect și poate ma fac mai bine înțeles acolo ! Sper ca pe viitor sa găsim cea mai buna soluție si sa o punem în practica!

    • @sandrinilie
      @sandrinilie 3 роки тому

      @@TibiTips da, in natura e totul despre balans, ma gandesc ca cea mai buna varianta ar fi ceva folie textila protejata uv de culoare alba, iar natural probabil paiele de la grau

  • @colibaverdeofficial
    @colibaverdeofficial 3 роки тому +3

    De șase ani mulcom și nu vad decât beneficii. 😁 Ne inspiram din "Gaia's Garden". Nici mulcirea. nu e chiar așa cum ai prezentat-o. Nu se pune doar iarba și contează când mulcesti 😜

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +2

      Bună seara !Eu m-am referit la iarba verde , și pentru culturile de legume bio , nu pentru toate tehnicile de mulcire ! Atunci când nu stropești cu absolut nimic dezavantajele mulcirii cu iarba sunt mult mai mari decât avantajele ,dar asa cum am specificat fiecare cum dorește, eu îmi mențin poziția!

    • @colibaverdeofficial
      @colibaverdeofficial 3 роки тому +2

      @@TibiTips și eu am scris doar experiența mea proprie. Respect și te urmăresc cu drag. Dacă ești interesat cumva sa și construiești sau renovezi ecologic, îți stau la dispoziție. Cu stima, János

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +1

      Mulțumesc! Ma bucur sa aud ! As avea un proiect destul de amplu , daca il pun în practica o sa va contactez cu siguranță!

  • @marianaciulpan1224
    @marianaciulpan1224 3 роки тому +2

    Cu părere de rău,dar majoritatea care practica aceasta metoda au spus ca iarba pusă pt mulcire este uscata ,sub forma de fin ,nu cruda, proaspătă ,așa ca nici cu iarba uscata sau fin nu se poate face mulcirea ?acestea nu fermentează nici chiar dacă sunt udate ,probat ,garantat.

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +1

      Chiar dacă este uscata va trage umiditate, din roua stropiri sau ploaie , rezultatul va fii același! Aceasta tehnica vine din zonele cu clima mediteraneana sau submediteraneana iar acolo sau altfel lucrurile! Ar fii ok și la noi în Dobrogea, dar în alte zone eu sunt sceptic! Asa cum am spus este punctul meu de vedere în care am detaliat motivele pro și contra!

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +2

      @@DW-pk5wm va înșelați ! Saptamana viitoare veți avea ocazia sa vizionați videoclipul și atunci veți vedea despre ce este vorba! Puteam sa fac reclama pana acum dar am refuzat și voi refuza în continuare, nu ma interesează banii ! Am suficienți pentru nevoile mele ,iar asa ca un secret dar nu o sa fac videoclipuri pentru a ma lauda , aflați ca donez mai mulți bani și bunuri intr-un an decât as castiga din UA-cam în 10 ! Îmi pare rau sa observ aceste aspecte dar aceasta este lumea în care trăim, o intenție bună este taxata imediat! Weekend plăcut va doresc și aștept un comentariu de la dumneavoastră când voi posta videoclipul despre fertilizant!

    • @DW-pk5wm
      @DW-pk5wm 3 роки тому

      @@TibiTips ok, daca e să fiu sincer îți vizionez postările însă în cazul dat ce ține de tematica mulcirii am o părere proprie și nu sunt de acord din unele puncte de vedere insa nu m-am reținut la exprimare datorita faptului că spre sfârșitul vizionării ai spus de un anumit fertilizant și atît, iar mie mi sa părut suspicios și într-un fel anume mă cam dezamăgisem deși oricum e bine ce faci, mai ales având în vedere modul de viață al secolului 21 arhiplin la 360° înconjurat de industria chimică, cu iertare, și așteptăm următoarele postări. Mersi mult și vouă la fel un weekend plăcut și cît mai multe postări.
      Bravo și Doamne ajută.

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +3

      @@DW-pk5wm aici ne adunam sa formam o comunitate, sa împărtășim experiente și sa dezbatem diferite probleme sau măcar sa trezim interesul despre anumite probleme, de aceea incercam sa formam o comunitate în folosul tuturor! Faptul ca nu sunteți de acord ma bucura enorm, pentru ca cei ce vor vedea dezbaterea noastră vor cerceta, vor testa , vor aprofunda informația și astfel se va ajunge la un rezultat pozitiv ! O seara minunata va doresc și mulțumesc pentru comentariu!

    • @DW-pk5wm
      @DW-pk5wm 3 роки тому +1

      @@TibiTips așa e, defapt aveți dreptate, pentru puțin, mersi mult la fel și D-stră. Doamne ajută

  • @Natalia-ze3dx
    @Natalia-ze3dx 3 роки тому

    multumesc...mai putina treaba pentru mine...oricum nu am facut niciodata😉

  • @basilbasileus7211
    @basilbasileus7211 2 роки тому +1

    Dar de găinațul de păsări ce zici!???

  • @Iris-xz4dj
    @Iris-xz4dj 3 роки тому +3

    Daca mulcirea nu e buna cum explici rezultatele f bune pe care le obtin cei care o folosesc ?(Si sint multi!)
    Nu e de ajuns sa faci o afirmatie,trebuie s-o sustii cu argumente. Cei care sint pentru mulcire se bazeaza pe cercetarile specialistilor (biologi,agronomi,etc), care sint intarite de rezultatele obtinute. Ceea ce tu sustii, e parerea ta personala, fara argumente. De ex. "aprinderea" ierbii nu se produce intr-un strat de de 10-15 cm (cum se foloseste in mulcire) ci intr-unul mult mai gros. Si nu o spun eu, ci stiinta (si practica). Si ca sint bacterii si ciuperci binefacatoare solului si plantelor a caror existenta este favorizata de mulcire este iarasi demonstrat. Fiecare are dreptul la parerea lui, dar cind esti in postura de a da sfaturi altora, consider ca e nevoie de o documentare mai buna.

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +1

      Aveti dreptate, doar ca în grădinăritul bio am observat ca trebuie eliminat fiecare factor care poate favoriza apariția manei, aceasta fiind cea mai periculoasa! Eu m-am referit la iarba verde în special, nu sunt de acord cu ea ! Spre exemplu și eu folosesc mulcirea, dar la capsun cu paie de grâu uscate , dar la tomate, rămân în continuare de părere ca nu este benefica ! Oricum, aceste tehnici trebuiesc experimentate și observate rezultatele, cântărite avantajele și dezavantajele, dupa care se va concluziona de fiecare în parte! Poate am accentuat dezavantajele și părerea mea , dar o sa mai fac un videoclip în care voi prezenta toate detaliile, de la etimologie pana la influenta acestei tehnici asupra culturii cu lux de amănunte pentru a clarifica subiectul ! Va mulțumesc pentru dezbatere și va doresc o zii cat mai plăcută!

  • @filaretapintilie9929
    @filaretapintilie9929 3 роки тому +2

    Nici eu nu sunt de acord cu iarba prin grădină. Mulțumesc.

  • @user-gv8ii5hx6y
    @user-gv8ii5hx6y 2 роки тому +1

    Dacă nu ești de acord cu mulcia, ești un nebun, eu nici nu îți voi scrie cum ea într-adevăr se folosește și ce folos aduce ea.

    • @TibiTips
      @TibiTips  2 роки тому

      Depinde de zona în care este folosita și în nici un caz cu iarba verde

  • @plantusdaniellucian
    @plantusdaniellucian Рік тому +1

    Ai dat-o in bara cu filmuletul asta. :) Auzi: mulcirea nu este buna. nu e buna cand nu e facuta corect.

  • @cosm.7792
    @cosm.7792 3 роки тому +2

    Imi pare rau dar nu sunt de acord. Te-ai concentrat prea mult pe aceste dezavantaje incat subestimezi celelalte efecte benefice. Ca si cum ai scoate in evidenta putinele efecte negative ale vaccinului fara sa tii cont de efectele pozitive ale acestuia...... ca sa fim in pas cu timpul actual😉😉😉

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому

      🤣 am fost în primii 30 000 care s-au vaccinat! Da , eu am o problema cu iarba verde în grădinăritul bio , am revăzut clipul și se înțelege ca nu sunt de acord total cu mulcirea! O greșeală a mea , dar nu este o problema! Am filmat de dimineață un videoclip în care explic cate câteva puncte de vedere! Va salut!

    • @cosm.7792
      @cosm.7792 3 роки тому

      @@TibiTips totusi, iti apreciez canalul, faci bine sa divulgi asemenea informatii, sunt fructul experientei tale, sau pot fi sursa pentru experienta altora

  • @iosifdoriancraciun6388
    @iosifdoriancraciun6388 3 роки тому +2

    Nici eu nu sunt de acord trebuie să lase lumea plantă în pace ce le este lene să prășească sufocă planta acele paie!

    • @TibiTips
      @TibiTips  3 роки тому +2

      Foarte bine Iosif!

    • @epanfile
      @epanfile 3 роки тому +5

      Metodele mai noi de gradinarit propun ca solul sa nu fie perturbat cu arat, sapat si prasit. Ideea este de a acoperi solul cu materie organica care in timp se descompune, schimba structura solului si hraneste o retea de vietati care ajuta plantele. Evident ca mulciul care trebuie sa fie asternut (nu sapat) in straturi nu vor acoperi legumele care le crestem ca sa fie sufocate. Culturile noastre trebuie plantate in sol facand loc in mulci. In acest sistem de agricultura, mulciul termoizoleaza solul si radacinile plantelor protejandule de calduri mari sau ingheturi. Desigur ca daca folosim mulci, buruianul e sufocat si e mai putin de lucru, dar asta nu inseamna ca o facem de lene, ci de dragul unei agriculturi mai inteligente.

    • @Iris-xz4dj
      @Iris-xz4dj 3 роки тому

      De unde stii ca mulciul sufoca plantele?