Cum achiziționezi titluri de stat Fidelis înainte de maturitate fără să pierzi bani?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 13 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 59

  • @BogdanDuduia
    @BogdanDuduia  Рік тому +4

    Între timp am trecut de borna de 700 de oameni în această comunitate🎉.
    Vă mulțumesc tuturor !
    Vă încurajez în continuare să vă abonați și să scrieți mai jos în comentarii ce curiozități mai aveți ce ar putea face obiectul următorului clip.

  • @coccolino69ro
    @coccolino69ro 8 місяців тому

    Multumesc frumos pt efortul depus in realizarea acestor materiale! Extrem de utile informatiile! Imi vor apare multe intrebari pe parcurs, acum v-as ruga sa-mi raspundeti la una singura: am inteles (cred) ce e dirty ask, dar exista si un dirty bid? adica daca initiez un ordin la un pret mai mic decat ask, la momentul executarii se va adauga si valoarea cuponului pana la data respectiva sau pretul bid include deja si cuponul?

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  8 місяців тому +1

      Te salut,
      Prețul bid nu include și valoarea cuponului, tu poți să setezi ce preț dorești în momentul în care dorești să achiziționezi o obligațiune, dar în momentul în care plasezi ordinul o să-ți arate care este valoarea totală a obligațiunilor ( prețul clean + cupon + taxe broker).

  • @PeaceNFriendship
    @PeaceNFriendship Рік тому

    Bravo👌🏻

  • @OutdoorExperience.101
    @OutdoorExperience.101 Місяць тому

    Te salut, Bogdan! În caseta ”ordin nou”, la ”valabilitate” am văzut că ai lăsat selectat ”day”, apoi ai lansat ordinul. N-ar fi trebuit să fie ”open”? Care este diferența dintre ”day”, ”10min”, ”1an”, etc și ce se întâmplă cu ordinul când ajunge la termen? Mulțumesc!

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  Місяць тому

      Te salut 🫡
      Într-adevăr am selectat valabilitatea day, fiind un ordin „scurt" adică este activ doar în ziua în care a fost plasat. Dacă nu este executat până la închiderea sesiunii de tranzacționare, ordinul expiră automat, ceea ce-mi oferă mie posibilitatea să caut și să plasez alt ordin(mai corect optimizat) să nu stau în așteptare prea mult fără să cumpăr.
      Ordinul open rămâne activ până când este executat în totalitate sau până când îl anulezi tu în mod explicit. Este ca și cum ai lăsa un ordin permanent pe piață. Acest este bun în cazul în care ești ferm convins că vrei să cumperi la un anumit preț și îl lași deschis până condițiile de piață îți dau dreptate, adică până cineva îți vinde la acel preț.
      Iar ordinul de 10 minute sau 1 an fac exact ce spune și numele adică rămâne activ în piață o perioadă exactă de timp(adică 10 minute sau un an), după care expiră dacă nu a fost executat.
      Deci precum vezi există un ordin potrivit pentru toate tipurile de strategii, iar pentru mine a fost de folos unul de tipul „day" pentru că are o valabilitate scurtă(doar în ziua respectivă de tranzacționare), într-adevăr cel mai comun tip de ordin este cel „open" dar asta nu înseamnă că celelalte nu sunt utile.

  • @cristianbonhai7144
    @cristianbonhai7144 Місяць тому

    Salutare Bogdan,
    Din nou, foarte explicit si la obiect, m-a ajutat mult sa inteleg intr`un timp scurt.
    Poti sa im spui te rog, daca eu achizitionez acum titlurile de stat cu maturitate in 16.10.2025, ele la data respectiva o sa se inchida pozitia automat eu primind valoarea nominala si dobanda?
    Mersi de clarificare

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  Місяць тому

      Te salut Cristian,
      Da, ai perfectă dreptate, dacă achiziționezi titluri de stat cu scadență în 16.10.2025 atunci la maturitate o să primești dobânda acumulată altaturi de valoare.

    • @cristianbonhai7144
      @cristianbonhai7144 Місяць тому

      @@BogdanDuduia ce voiam defapt sa inteleg, este daca pozitia respectiva o sa se inchida automat sau e nevoie ca eu sa vand acele titluri?

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  Місяць тому

      @@cristianbonhai7144poziția o să se închidă automat iar tu o să primești banii(valoarea nominală + dobânda acumulată) în contul tău de tranzacționare ce ulterior ai posibilitatea s-o retragi în contul tău bancar fie s-o reinvestești.

  • @maruigres
    @maruigres 29 днів тому +1

    De cate ori pe an se emit titluti de stat tezaur si fidelis? Multumesc.

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  29 днів тому +2

      Te salut 🫡
      Titlurile de stat Tezaur se emit lunar, iar cele Fidelis aproximativ o dată la 2 luni.

    • @maruigres
      @maruigres 29 днів тому

      @BogdanDuduia Va multumesc!

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  29 днів тому

      @@maruigrescu mare drag! 🙂

  • @GotterVibez
    @GotterVibez 29 днів тому

    exista vreun avantaj in a cumpara de pe piata secundara ?
    nu mai bine cumparam ce gasim in perioada de subscriere cand cunoastem clar cat e dobanda si cat costa o bucata, ca sa nu ne incurcam in calculele astea ?

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  28 днів тому

      Te salut,
      Nu există o soluție perfectă, însă un avantaj al achiziției de pe piața secundară poate fi obținerea unei dobânzi mai avantajoase. Este posibil să găsești titluri de stat sau alte obligațiuni la un preț atractiv, cu o dobândă mai mare decât cea oferită de emisiunile noi.

    • @GotterVibez
      @GotterVibez 28 днів тому

      @@BogdanDuduia Multumesc frumos:) am uitat de acest aspect

  • @andreigeorge8825
    @andreigeorge8825 Рік тому

    Supeeeer

  • @TheChichinel
    @TheChichinel Рік тому

    Buna, pretul dirty ask include si comisionul de tranzactionare sau trebuie adaugat separat?

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  Рік тому

      Te salut,
      Nici prețul dirty, nici prețul clean nu includ comisionul de tranzacționare.

  • @Tughy86
    @Tughy86 Рік тому +1

    Corecteaza-ma daca gresesc te rog .
    Vrei sa spui ca tu aici daca intrai pe contul tau nu pe un cont demo ai fi putut cumpara 10 titluri la aproape 1.000 lei si asteptand pana la maturitate mai exact pana la data de 04.12.2023 ai fi putut castigat 6% ?

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  Рік тому

      Așa este, da.

    • @mihaidaniel8373
      @mihaidaniel8373 Рік тому

      Câștigai 4% cât e dobânda minus 31.6 lei cât ai dat în plus pe cele 10 titluri. Adică 40-31.6=8.4 lei😆

  • @sportulparebun
    @sportulparebun 10 місяців тому

    in realitate voi plati mai mult, dirty price, corect?

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  10 місяців тому

      Te salut Bogdan,
      Prețul final plătit este cel dirty(prețul clean + dobânda acumulată până la acel moment) + comisionul de tranzacționare.

  • @jokerfordead
    @jokerfordead Рік тому

    Din perspectiva mea, cea a cumpărătorului... cine imi vinde aceste titluri de stat care se afla in coloana CANT ASK?
    Statul setează aceste preturi de vanzare a titlurilor?
    Mulțumesc!😊

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  Рік тому +2

      Bună Valeka, tu în calitate de cumpărător al titlurilor de stat le cumperi de la un vânzător, ce este o altă persoană, la fel ca și tine. Statul aici nu mai are niciun rol, tu cumperi de la o altă persoană ce a subscris(cumpărat) direct în momentul emiterii(adică atunci le-a cumpărat direct de la statul român când a fost emisiunea de titluri de stat Fidelis) sau la rândul ei le-a cumpărat de la o altă persoană tot prin intermediul bursei. Prețul se formează prin licitație, adică în funcție de cerere și ofertă, sau te poți gândi altfel, este ca la piață, tu dacă vrei roșii o să cauți cel mai bun preț, iar dacă prețurile sunt prea mari nu cumperi la fel fac și restul persoanelor iar atunci vânzătorii vor fi nevoiți să ofere discount ca să-și vândă marfa, așa este și pe bursă, de ce ai cumpăra titluluri de stat cu 4% dobândă când sunt altele mai noi emise ce oferă 7%, iar atunci vânzătorii(cu 4%) trebuie să ofere discount să fie competitivi cu prețul ca să vină cumpărători la ei.
      Sper că m-am facut înțeles și nu te-am băgat mai tare în ceață.

    • @jokerfordead
      @jokerfordead Рік тому

      ​@@BogdanDuduia Multumesc de raspuns Bogdan . .deci sa inteleg ca in momentul in care statul scoate la vanzare un numar de x titluri, le voi regasi pe tradeville? sunt curios cat de repede se vand titlurile direct de la stat ... :) in zile sau vorbim de ore ...

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  Рік тому +1

      Mecanismul emisiunilor titlurilor de stat este puțin diferit, deoarece nu se pune spre vânzare un număr limitat de titluri de stat, adică se poate subscrie oricât la respectiva emisiune. Iar dacă ai subscris ai posibilitatea să le vinzi din momentul în care intră la tranzacționare prin intermediul unui broker, iar altcineva o să poată să le cumpere de la tine.

    • @morwin4775
      @morwin4775 10 місяців тому

      ​@@BogdanDuduia Ai idee când va fi următoarea emisiune de titluri de stat?

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  10 місяців тому

      @@morwin4775În acest moment se desfășoară o emisiune de titluri de stat Tezaur, pe 1 an cu 6.1% dobândă pe an, și 7% pe 3 ani. Perioada de subscriere este între 15.01 - 13.02, dacă dorești să subscrii, ți-am pregătit un tutorial pas cu pas aici:
      ua-cam.com/video/z55Dc9K8Nyo/v-deo.html

  • @gherman.andrea.37
    @gherman.andrea.37 4 місяці тому

    Dacă cumpărăm Titluri de stat Fidelis in afara perioadei de subscriere platim 0,1% din Tranzactie?

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  4 місяці тому

      Bună Andreea,
      Dacă prin „în afara perioadei de subscriere" te referi să cumperi titluri de stat prin broker-ul Tradeville, atunci comisionul este de 0.1% + 0.3€.
      Dacă dorești mai multe informații privind comisioanele practicate de către cei de la Tradeville, găsești aici: tradeville.ro/tranzactionare/comisioane-tradeville

    • @cristianbonhai7144
      @cristianbonhai7144 Місяць тому

      @@BogdanDuduia acest comision se aplica o singura data per ordin ? Spre exemplu as vrea sa achizitionez o cantitate de 800-900, comisionul o sa ramana tot 0.1% si 0.3€?
      Multumesc de clarificare

  • @TheChichinel
    @TheChichinel Рік тому +2

    Daca platesc 103.16 per obligatiune si la scadenta se ramburseaza 104, de unde reiese randamentul de 6.21% la maturitate?

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  Рік тому +3

      Întotdeauna se rambursează 100%, iar dacă tu plătești pe obligațiune mai mult de 100% o să ai un randament mai mic dacă o ți pană ajunge la maturitate. Să luăm un exemplu, dacă 10 obligațiuni îți aduc la final prin cupon 100 de lei iar tu cumperi din piață cele 10 obligațiuni cu 103 lei bucata, și le ți până la maturitate o să primești 100 de lei, dar faptul că le-ai cumpărat mai scump, adică cu 103 lei/bucata, randamentul tău e mai mic cu 30 de lei, pe care i-ai plătit în plus(premium) peste 100%. Sper că m-am făcut înțeles și nu te-am băgat mai adânc în ceață.

    • @florinmanea3031
      @florinmanea3031 Рік тому

      Concret: platesc 103,16 si la maturitate primesc 104! Castig 0,84 ron, adica randament de 0,81% la cei 103,16 investiti. Corect? Atunci unde-i randamentul de 6,21%?

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  Рік тому +1

      @@florinmanea3031YTM-ul se calculează după forma: YTM = (C + P / n) / P
      unde:
      • C este valoarea cuponului anual
      • P este pretul de cumpărare al obligațiunii
      • n este numărul de cupoane plătite anual

  • @marianistrate3829
    @marianistrate3829 Рік тому

    Dar după acordarea cuponului ce se întâmpla cu prețul obligatiuni dacă aceasta are maturitatea peste un an. Cât reprezintă comisioanele?

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  Рік тому +2

      Te salut Marian,
      Pe scurt, cu cât o obligațiune se apropie de maturitate, teoretic prețul tinde să se stabilizeze la valoarea sa nominală(valoare la care a fost emisă), dar depinde de mulți factori, precum: orizontul de timp, politica monetară, randamentul obligațiunii, moneda, condițiile economice(micro/macro economic), ș.a
      De exemplu, obligațiunile cu randament ridicat precum R2509A, a avut data cuponului în 21.09.2023, și are o maturitate pe 21.09.2025, iar în prezent are o valoare de piață mai mare decât valoarea nominală. Acest lucru se datorează faptului că investitorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru o obligațiune care oferă un randament mai mare raportat la condițiile economice și inflație.
      Comisionul de tranzacționare la Tradeville este de 0.1% din valoarea ordinului, minim 1.9 lei/ordin executat (integral sau parțial) și tot la fel pentru cele în EURO, cu mențiunea că o să ai 1.9 euro/ordin executat.
      Sper că acest răspuns a fost cuprinzător și pe înțelesul tău.
      Disclaimer! Dețin R2509A, iar explicația de mai sus NU reprezintă o recomandare de investiție!

    • @marianistrate3829
      @marianistrate3829 Рік тому

      @@BogdanDuduia mulțumesc

    • @cristisprinceana
      @cristisprinceana Рік тому +1

      Deci inteleg ca daca ordinul tau de 20 se poate face doar din doua parti 19 +1 ,atunci transville ia doua comisioane pe acel ordin?!

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  Рік тому +2

      Te salut@@cristisprinceana
      Un ordin ce este executat prin mai multe tranzacții, precum ai exemplificat tu mai sus, adică în primă fază se execută pentru 19 bucăți, iar apoi pentru una singură, Tradeville percepe numai o singură dată comisionul. Dacă dorești mai multe detalii despre comisioanele aplicate de către broker, îți recomand să vizitezi această pagină: www.tradeville.ro/tranzactionare/tranzactionare-actiuni/comisioane-taxe-actiuni#Bucuresti

  • @ciobanubogdan5619
    @ciobanubogdan5619 Рік тому

    Daca cumperi de exemplu "Titluri de stat 2026-10 in EUR 1.60% (Fidelis)" la 91 euro, la finalul celor 3 ani vei primi 100 euro?

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  Рік тому

      Te salut Bogdan,
      Da, așa este, la final tu o să primești 100 euro pe obligațiune + 1.6% dobânda, adică 1.6 euro, deci în total 101.6 euro pentru o obligațiune doar dacă le ți până la maturitate.

  • @viorelanghel5532
    @viorelanghel5532 Рік тому

    dar tu cumperi la pretul dirty, nu? adica cumperi la 103.16 per titlu ca sa primesti la scadenta 100+4% adica 104 lei per titlu?

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  Рік тому

      Licităm la prețul clean, dar cumpărăm la prețul dirty, iar acesta din urmă conține dobânda acumulată de la ultimul cupon și până în prezent. Iar la final primim principalul de 100 de lei + cuponul de dobândă de 4 lei.

    • @blezer1alex264
      @blezer1alex264 Рік тому +1

      Si in cazul acesta profitul este de 104-103.16 adica 0.84 lei?

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  Рік тому

      @@blezer1alex264da, corect.

    • @blezer1alex264
      @blezer1alex264 Рік тому +2

      @@BogdanDuduia dupa mai mult research, inteleg ca defapt la maturitate tu nu vei primi 4% dobanda ci dobanda pe cele 2 luni echivalenta cu 4% pe an adica 0.33x2=0.66 dobanda.
      Asta inseamna 100+0.66 -103.16(dirty price) = - 2.5 . Practic o sa iesi in minus. Sau gresesc undeva?

  • @hater8812
    @hater8812 11 місяців тому +1

    Nici n-ai idee ce gaze acide am de la 500grame de salata salata beouf

  • @popioan3551
    @popioan3551 10 місяців тому

    Cel mai mare risc dintre toate este să nu-ţi asumi nici unul. (M. Hobson)

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  10 місяців тому

      Subscriu și eu și aș mai vrea să adaug și faptul că fiecare ar trebui să-și ia atâta risc cât poate tolera.

  • @sasiasmin
    @sasiasmin 5 місяців тому

    Titlul nu corespunde cu ce vedem in videoclip, trebuie spus si de taxa Tradeville

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  5 місяців тому

      Te salut 🫡
      Mulțumesc frumos pentru feedback. Dar dacă titlul nu include nimic despre taxa de cumpărare, crezi că nu este posibil ca să cumperi titluri de stat fără să pierzi bani?(aceasta fiind inclusă în costul total)
      Dar sunt curios, tu ce titlu i-ai pune videoclipului?

    • @sasiasmin
      @sasiasmin 5 місяців тому

      @@BogdanDuduia din ce am citit eu, este o taxa de 0,1 % TradeVille, in interfata clasica arata și aceasta taxa. Referitor la titlu, eu as fi scris: cum sa faci 7% randament / an pe o perioadă de 2 luni. Într-adevăr este mai ok per total sa cumperi in acest fel titluri

    • @BogdanDuduia
      @BogdanDuduia  5 місяців тому +1

      @@sasiasmin​​⁠mulțumesc 🙏
      Am aici un clip cu un nume similar cu mi-ai propus tu: ua-cam.com/video/tZm8kmI50Do/v-deo.htmlsi=cMv3_di_ZMot0beI
      Nu cred că este o idee bună să denumesc similar două clipuri diferite.