Punctul critic: Dreptul la avort - ne intoarcem în timp? (@TVR1)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 тра 2024
  • Ediţia emisiunii #PunctulCritic, luni, 13 mai, de la ora 18:30, la #TVR1.
    Invitaţi: prof. dr. Liana Pleș - Catedra Obstetrică Ginecologie, Universitatea de Medicină Carol Davila, București, conf. univ. dr. avocat Lavinia Tec, profesor Facultatea de Drept, Universitatea de Vest, Timișoara, Irina Mateescu - moașă licențiată, vicepreședintele Asociației Moașelor Independente, Andrada Cilibiu - coordonator PR și comunicare, expert drepturi sexuale și reproductive.
    Avortul NU este un subiect confortabil de discuție. Însă este un subiect care a ajuns într-un punct critic. Iar în România acest lucru nu se întâmplă pentru prima dată. Din 1966, anul adoptării infamului Decret 770, și până la 27 decembrie 1989, avortul a fost aproape complet interzis. Mii și mii de femei din România au apelat, în acea perioadă întunecată, la avorturi ilegale cu mijloace improvizate care le puneau viețile în pericol. Rata mortalității materne s-a dublat, 86% dintre decese fiind urmare a avorturilor clandestine. Această medie era de 10 ori mai mare decât cea europeană. Oficial, aproape 10 000 de femei au murit din astfel de cauze. Estimările ulterioare citează o cifră dublă, circa 20 000 de femei. Astăzi, lucrurile sunt - din nou - într-un fel de impas. Avortul este legal în România, însă - conform INS - în spitalele publice din 13 județe ale țării nu s-a făcut niciun avort la cerere în tot anul 2022 și în prima jumătate a lui 2023. A devenit complicat de găsit chiar și o clinică privată unde o femeie să poată face avort, iar costurile pot depăși - în astfel de cazuri - 4000 lei. O parte a societății promovează mesaje antiavort, vorbind despre lupta pentru viață. O altă parte militează, în continuare, pentru drepturile fundamentale ale femeii, pentru dreptul de a alege. Pentru cele mai multe dintre femei, o astfel de decizie este dificilă și lasă urme adânci în suflet și în minte. Trăim, însă, într-o țară în care, pe de-o parte, 4 milioane de oameni trăiesc în sărăcie (conform INS), iar violența împotriva femeilor este constant subiect de prima pagină. Într-o țară în care declinul demografic este evident, mesajele populiste par periculos de atrăgătoare, iar educația sexuală în școli este aproape inexistentă.
    Cum găsim echilibrul? Ce cred femeile, atunci când îndrăznesc să vorbească despre acest subiect? De ce există, încă, în România anului 2024, femei care își provoacă avortul în condiții nesigure și ajung apoi la spital? Care este poziția autorităților? Care este situația în alte țări europene? Cum am ajuns, din nou, în acest punct critic? Căutăm răspunsuri la aceste întrebări complexe în ediția intitulată „Dreptul la avort: ne întoarcem în timp?”
    / fantvr1
    / tvr1.ro
    www.tvr.ro
    www.tvrplus.ro
    / tvrcanaluloficial
    Toate drepturile de proprietate intelectuală aparțin #TVR. Conținutul nu poate fi copiat, încărcat pe niciun canal media online sau pe rețele de socializare fără acordul TVR, dar vă mulţumim dacă distribuiţi link-ul nostru.
    TVR este marca înregistrată și este protejată.

КОМЕНТАРІ • 10

  • @danielaionica8805
    @danielaionica8805 14 днів тому +1

    Nimeni nu are dreptul să ucidă .Avortul este crimă și trebuie pedepsit ca orice crimă.

  • @borodiraul
    @borodiraul 14 днів тому +1

    Dureros de putine comentarii la o tema care tine de dreptul la viata si de obligatia de a proteja viata. Ma bucur insa de consistenta acestor mesaje.
    De ce nu spune nimeni ca un copil conceput chiar in urma unui viol, poate sa fie adoptat daca parintii naturali nu vor sa il creasca. Trauma ramane chiar daca copilul este avortat, dimpotriva, se adauga si sentimentul de culpabilitate al victimei violului. Dreptul femeii este asupra corpului ei, fatul este un alt corp, este o fiinta umana care are tot bagajul genetic al predecesorilor, tot potentialul de a avea un destin de exceptie, ca al oricarei alte fiinte umane si curmarea acelei vieti este o crima in orice stadiu s-ar afla.

  • @viravirakti
    @viravirakti 15 днів тому +2

    TVR, vorbim despre "dreptul femeii" și despre "corpul ei", dar despre corpul copilului/omului nenăscut și despre dreptul său nu vorbim? Adică, femeia, sau chiar cuplul, să zicem, are drept asupra corpului și vieții lor, pentru că pot să și le susțină și să și le apere (și dreptul și corpul și viața...), dar acea ființă umană nenăscuta nu are niciun drept, pentru că nu poate să și-l susțină și să și-l apere? Pai, așa, nici nou născuții și nici majoritatea copiilor nu au drepturi...

  • @viravirakti
    @viravirakti 15 днів тому +1

    30:00 Păi cum, "deontologic", un doctor care nu face avort pe motive de conștiință, să trimită sau să refere pe o femeie la un alt doctor care ar face avort, de vreme ce primul doctor e tocmai împotriva avortului, "deontologic"? Deci, chiar dacă ar exista o asemenea reglementare, aceasta chiar nu are nicio logică și niciun sens și e total contradictorie și în afara bunului simț.

  • @viravirakti
    @viravirakti 15 днів тому +2

    35:50 Din câte știu eu (și contraziceți-mă dacă greșesc), regimul Ceaușescu nu a interzis avortul din respect pentru viața omului, ci din motive demografice și național(ist)e, pentru a spori sau menține populația țării. Deci, ceea ce a făcut Ceaușescu nu poate fi nicidecum folosit ca argument pentru avort, pentru libertatea sau dreptul la acesta. De fapt, "reîmprospătarea memoriei", pe care o propuneți aici, este ipocrită și chiar ironică: ne amintim de un regim abuziv și criminal, pentru ca acum să continuăm să abuzam după bunul plac de cei/cele inocenți, fără apărare, fără un cuvânt de spus și "fără drepturi", și să facem "liberi" crime pe care atunci nu aveam "dreptul" și permisiunea să le facem.
    Deasemenea, faptul că multe femei au murit încercând să își facă avort, nu poate fi folosit ca argument în apărarea avortului sau a dreptului la acesta, pentru că aceste decese nu demonstrează și nu dovedesc că avortul este just sau moral. Acest tip de argument e precum: lasă-mă să fac rău altora, sau să fac ce vreau, că, dacă nu, îmi fac rău mie, sau și mie, deci, mai bine să fac rău doar altora, decât să fac rău și lor și mie...

    • @borodiraul
      @borodiraul 14 днів тому

      Bine argumentata pozitia. Doar ca "în mintea strâmbă și lucrul drept se strâmbă". Presiunile sunt din acea parte a lumii din care ne-am straduit din rasputeri sa facem parte si care acum promoveaza ceea ce ati avut ocazia sa vedeti si sambata seara (ocazie pe care eu am "ratat-o" si probabil multi alti romani scarbiti de gomoreea euro...)

  • @Spart797
    @Spart797 15 днів тому +3

    Se face și copilului avortat anestezie ,că să poate fi omorât fără să-l doară ?

    • @viravirakti
      @viravirakti 15 днів тому +2

      Bine spus. De ce nu ne spune un doctor sau un om de știință (sau de ce nu întreabă TVR, pentru că e în interesul oamenilor și e pentru cunoașterea adevărului) care e momentul de la care un copil nenăscut, adică un om nenăscut, începe să simtă sau să aibă conștiință?

    • @borodiraul
      @borodiraul 14 днів тому +2

      ​@@viraviraktiExista chiar filmari realizate probabil ecografic prin care se vede reactia fatului la instrumentul de chiuretaj.