metrekare: Zenginlerden vergi alınabilir mi? / Ozan Gündoğdu & Yakup Telci

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 20

  • @salokomemo
    @salokomemo 3 місяці тому +2

    önce Turgut Altınokun 800 den fazla nereden geldiği belli olmayan dairelerinin vergisini alsınlar sonra bu sorunun cevabını araştıralım birlikte ..

  • @ilaydacantas7251
    @ilaydacantas7251 3 місяці тому +1

    Yakup Bey çok başarılı, daha çok ekranda görmek istiyoruz. Umarım bu videolar artarak devam eder. İyi ki alan var!

  • @Oblomov1425
    @Oblomov1425 3 місяці тому +1

    İlk programda Yakup beyi çok beğenmiştik bu programla beraber beğenilerimiz yersiz olmadığını ortaya koymuş. Her konuda fikri olanlardan bıktık, ülkemizde böyle açık görüşlü nitelikli bir sürü genç var, bu tarz aydınlık gençlerimizin hep arka planda kalıyor olması bizi çok üzüyor. Alan kanalına bizi bu gençlerle buluşturduğu için çok teşekkür ederim.

  • @ulasdemir2776
    @ulasdemir2776 3 місяці тому +6

    12:52 Fedai işci meselesinde işçiler kazanır 😂

  • @szgdmn
    @szgdmn 3 місяці тому

    Güzel sohbetti, sizi dinlemek çok büyük keyif! Haftaya görüşmek üzere 👋

  • @scribacrafts
    @scribacrafts 3 місяці тому +1

    55/45, 48/52 gibi oranlar idealken, bizde sizerin yayında bahsettiği gibi neredeyse 30/70 gibi bir vergi dengesi söz konusu. Haliyle biraz birikmiş sermayesiyle bir iş kurmaya çalışan şahıs bile hemen vergi kolaylığı(!) nedeniyle Limited Şirket kurmaya girişiyor.
    Aracını şirket aracı, telefonunu şirket telefonu olarak alıyor, neredeyse bütün giderlerini şirket üzerinden faturalandırıyor ve ay sonunda da %15 gibi fahiş(!) bir gelir vergisi ödeyerek, yanındaki çalışandan bile az vergi ödemeyi başarıyor. Ama ne hikmetse şirket ne kadar büyürse böyüsün, ne kadar çok fatura keserse kessin, patron ortalama çalışandan daha az vergi ödemeyi başarıyor.
    Vergi indirim, teşvik, istisna denilen kavramlar süreli olmak zorunda. Aksi durumda saçmalık oluyor ve bordrolu çalışanın sırtına ekstra yük olarak yükleniyor.
    X şirketi 500 milyon lira yatırım yaptım diyerek bu tutarı mevzuattan ötürü vergiden düşmemeli.
    X şirketi eğer yatırım yapacaksa ve yatırım sayesinde teşvik almak istiyorsa, X'in ortakları önce 500 milyonun "Kurumlar Vergisi"ni ödemeli, sonra patron veya patronları paylarına düşen geliri kendi hesaplarına geçirmek için %15 Gelir Stopajını ödemeli ve sonrasında yeni bir Y şirketi kurup onun üzerinden sınırlı süreli teşvik-indirim ve istisnalardan yararlanmalı.
    Kurumlar Vergisine tabii olan şirketlerin yatırım nedeniyle teşvik alması saçmalık. Olmaması gereken bir husus.
    Zaten makine/teçhizat için amortisman ayırıyorsun yıllarca ve bunu vergiden düşüyorsun gider gösterip. LA VERGİDEN DÜŞTÜĞÜN ve KENARA AYIRDIĞIN PARAYLA YATIRIM YAPTIM DİYEREK YENİDEN VERGİ İSTİSNASI, TEŞVİK ALMAK NE?
    Bu kadar saçma bir sistem olabilir mi?

  • @TheMcturks
    @TheMcturks 3 місяці тому

    Bu yayınlar çok kıymetli emeğinize, ağzınıza sağlık. Daha fazla izlenebilmesi için biz elimizden geleni yapıyoruz. Siz de sosyal medyadan daha sık duyursanız?

  • @leventkorukcu8448
    @leventkorukcu8448 3 місяці тому +1

    katma değer vergisini sadece son tüketici öder, şirketler KDV ödemez, KDV tahsil ederler sadece

  • @hy2194
    @hy2194 3 місяці тому +1

    Devlete 10milyon vergi vermektense birilerinin vakıflarına atarım 300-500 bir şey, hoooop alırım vergi muafiyetini, vergi sıfırlanmasını oooooh mis.

  • @kaan7328
    @kaan7328 3 місяці тому +1

    çok tarafgil ve sol bakışlı olmuş. Dünyanın her yerinde değerli olan sermayedir emek her yerde bolca var. Hindistanda 1 milyardan fazla emek gücü var ama sermaye az olduğu için herkes fakir. Şirketler binlerce kişiye maaş ödüyor bu insanlar gidip bu parayı yastık altında tutmuyor yine ekonomiye kazandırıyor. Dolaylı olarak sermaye sahipleri hem risk alıyor hem de ekonomiyi ayakta tutuyor. adam milyonlarca dolarını fabrika kurmak için riske atıyor pekala o parayı faize yatırıp keyfine bakabilir. Çok sığ ve popülist bir video olmuş.

    • @filizklc8460
      @filizklc8460 3 місяці тому +6

      Sermayeyle empati yapmak, ömrü boyunca çalışıp ancak karnını doyurabilen emekle empati yapmaktan kolay geldi sanırım.

    • @kaan7328
      @kaan7328 3 місяці тому

      @@filizklc8460 emek tek başına bir şey ifade etmez. Böyle olsa Hindistan afrika ülkeleri çok mutlu olurdular

    • @ulasdemir2776
      @ulasdemir2776 3 місяці тому

      Solcu ve emekten taraf oldukları için olabilir

    • @esatmesat1
      @esatmesat1 3 місяці тому +1

      Emek var ve sermaye var bunlar birbirinden bağımsız iliskisiz hatta sermaye gökten mi indiği için mi bilmiyorum kendinden doğal olarak değerli gercekten derinlikli bir analiz. Ama asıl bu populist bir analiz buna göre elinde her üç kurusu olup borsada oynayan sermaye sahibi oluyor kendini Sabancı sanıyor buradan herkes az çok sermaye sahibi olduğu için süper zengin olabilirsiniz demek insanlarin duymak istediğini söylemektir ve asıl popülizm budur.

    • @yuzemir
      @yuzemir 3 місяці тому

      Hindistanda kast sistemi var sürekli beyin göçü veriyor çalışmayan emeğin sayısının bir önemi yok. Benzer nufus yapısına sahip çini niye örnek vermiyorsun da kötü örneği gösteriyorsun.
      Emek olmadan sermeye üretilmez ve gerçek sermaye resimli kağıtlar değildir. Sermayenin üretilmesi madenlerden ve topraktan başlar bütün sektörler için geçerli bu örneğin çip yapacaksın silisyum lazım bu gün bir devlet için silisyum kumunun maliyeti nedir? sıfırdır çünkü kumun sahibi kendisi ve heryerde var bazı sektörler için nadir toprak elementleri lazım oluyor o ayrı konu sonuçta sermaye bankalardan basılan paralar değildir, bu sadece bir algıdır. Sermaye sahip olunan kaynaklar ve bunların nasıl kullanıldığıdır. Kimse size zorla fabrika kurdurmuyor, sizin gibiler sıfır faizle fonlarla ancak bişeyler yapar, cebinizden 5 kuruşun çıktığına hiç kimse inanmıyor. Paranla istediğini yap sana karışan mı var git faize mi yatırıyorsun ne yapıyorsan yap niye burda ağlıyorsun. Bahsetiğin sözde sermaye sahipleri def olup gidebilirler her zaman fabrika kuracak biri çıkar...