Bu gün rastlantı eseri keşfetim de çıktı videonuz, elektroniği seviyorum. Yazılımcıyım genel çok vaktim olmasa da hobi amaçlı kendi aracıma yazılımlar, eklentiler geliştiriyorum. Bu gün tek yaptığım iş tüm videolarınızı tek tek izlemek oldu. İçerik olarak harika bir içeriğiniz mevcut, anlatımınız sade ve sürükleyici. 3D yazıcılar hakkında hiç bir şey bilmeyen ben öğrenmediğim şey kalmadı. Hobi amaçlı olarak yakında kendime yapacağım yaptığınız sistemlerin benzerini.
Yine harika bir seri. Bu seriyle son günlerdeki hızlı yazıcı oluşturma hareketine Türkiye de hız verecek bir içerik serisi daha Enes Bey'in sunumuyla...
Bambu yazicilarin kendine has ozelligi sadece coklu filamnet ozelligi. Onun disindaki butun ozellikler zaten klipper in ozellikleri. Hareket sistemi olarak ise voronlar daha gelismis sistemler. Zaten bu acik kaynakli voron yazicilar gibi yazicilar ve klipper i gelistiriciler olmasa bugun bambu da olmazdi, k1 de. Bu yazicilar butun guclerini acik kaynakli olan klipper sistemden alir. Gizli sakli oyle kesfettikleri bir ozellik yoktur. Kendileri gelistirdikleri bir yazilim degil bu. Bu yazicilar sadece bu yazilimlara gorsel bir arayuz yapip kullanimi daha pratik hale getiecek birkac kullanici arayuzu ile isi bitiriyorlar. Bu yazicilari gozunuzde buyutmeyin. O yazicilarda olan tum ozellikleri herhangi biri bir yazicisinda son klipper versiyonunu kullanirsa zaten coklu filament disinda tum ozellikleri yine kullanabilir. O yazicinin corexy mekanigi ise bundan 8 yil once cikmis acik yine kaynakli hypercube yazicinin mekanigi. Yani bu yazicilar arşa cikmis ya da dunyayi kesfetmis degiller. Bu islerden anlamayan her onune gelen youtube da yazici inceledigi icin artik ve de bu kisiler bilmeden bu yazicilari yere goge sigdiramadigi ve de artik cok gelismis oldugunu anlatarak yine bilmeden herkesin de oyle oldugunu sanmasini sagliyorlar. Bu arada bambu yazicilari ben de begeniyorum ama sandiginiz gibi bir durum yok onun anlatmaya calistim sadece.
@@enesyucepur Bambu cihazların klipper kullandığına dair kaynak gönderebilir misiniz? uzunca bir zamandır araştırıp cevap alamadığım bir konu. Ek olarak da, tekrar söylüyorum, voronların güncel kinematik sistemiyle bambu killer olması imkansız. Gantry üzerindeki o ağırlık ve tasarımla bambu hızlarına çıkmaya çalışınca dağılır o voronlar tıkır tıkır. (VZbot kullanıyorum, ne bambu ne de voronu savunuyorum)
@@enesyucepur Dediğim gibi, bambuyu veya voronu savunmuyorum, ikisini de gram sevmem. Ama arada her eksende yaklaşık 14cm fark olan yazıcıyla kıyaslamak çok mantıklı değil.Attığınız videodaki yazıcının çıktığı hızları voron 2.4de görmek isteriz bir gün.
Teşekkürler Enes bey. Ben tercihimi BİQU'dan yana kullanıyorum. Mks'den daha sağlam ve dayanıklı olduğunu düşünüyorum ama Mks ekranları bence daha sağlam. Tercihimi MANTA M8P V2'den yana kullandım ve Waveshare 7 inch ekran kullandım. Güzel bir inputshaping ve adxl345 videosu da yakışır gibi. İyi forumlar
Rica ederim. Bende de biqu M8P ve M5P kartlari var. Gercekten guzel kart hepsi. Ozellik olarak ta iyi oldugu yanlari da var. Fakat bu siniftaki biqu kartlarin fiyatlari cok daha yuksek. O yuzden fiyat performans olarak mks daha fazla tercih ediyorum. Saglamlik olarak ise bence ikisi de benzer. Senelerdir kullandigim mks, fysec ve biqu kartlar var. Duzgun kullanilirsa (kisa devre vs yaptirmadan) hepsi de guzel bence 😁
BEKLEDİĞİMİZ BİR SERİ PARÇALARIMIZ HAZIR VİDEOLARIN DEVAMINI BEKLİYORUZ. BÜYÜK HARİCİ MOTOR VE SÜRÜCÜ KULLANMAYI PLANLIYORUM EXTERNAL DRİVE SİGNAL ÇIKIŞLARINA DETAYLI DEĞİNİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM ŞİMDİDEN TEŞEKÜRLER.
Merhaba. Öncelikle video için çok teşekkürler. Kartı hızlı yazıcı projenizde kullanırsanız daha iyi olur sanırım. En azından benim önerim bu yönde. Kolay gelsin.
videolarınızı severek izliyorum raspberry pi 4 veya 5 ile normal bir kontrolcü kartı mesela Mellow Fly Super-8 Pro gibi kartları ile klipper tabanlı kontrolcü yapabiliriz be bir videonuzda bl touch özelliği olamyan bir karta sonradan marlin yazılımı ile bl touch sensörü modifye etmiştiniz ve o tarz işlemleri klipper tabanlı sistemde nasıl yapabiliriz
Nirmalde zaten ben de o sekilde yapiyorum klipper li sistemleri. Bir tane raspberry ve genellikle stm32 li standart kontrol karti ile. Bltouch ya da diger sensorleri print.cfg dosyasi icinden ayarpamaniz gerekir. Uygun olan pinleri print.cfg icinden bltouch olarak aktif edebilirsiniz. Klipper in Github sayfasinda bltouch icin ornek kodlar bulunmaktadir. Oradan bakabilirsiniz.
Enes merhaba, örneğin creality cr6-se 'nin anakartı ile kendi yaptığımız bir yazıcının kontrolü mümküm mü? bunun ile ilgili bildiğin kaynak var mı? şimdiden teşekkürler...
Hocam 450 derece sıcaklık ölçen mellow termistor için ender 3 s1 pro Sonic pad yapılandırması hakkında bilgimiz varmı acaba.Önergeleri takip etsemde abonormal sıcaklık adc limitleri dışında hatası alıyorum.
Bu kart o cihaz için kurulabilir tabi. O cihazı iyi de çalıştır. Fakat o yazıcının mevcut ekranını bu mks kart ile kullanmanız çok zor. HDMI lı bir ekrana geçmeniz gerekebilir bu durumda. Bu arada o yazıcıyı klipper a geçirmeyi istemeniz hızlı yazdırma yapmak ise o cihazı çok hızlandırmanız zor. Bir diğer konu da eğer ki yazıcınızın bir sorunu yok ama klipper a geçmek istiyorsanız hiç kontrol kartını değiştirmeden sadece bi raspberry pi alarak ta klipper a geçirebilirsiniz o cihazı.
@@enesyucepur cok tesekkurler aslinda amacim coklu baski yaptigimda kotulesen parcalarin baski sirasinda diger parcalari mahvetmemesi ve malzeme kaybida yasamamak icin yazicinin baski devam edebilirkende kaldirmak istedigim icin klipper sistem kullanmaya calisiyorum.yani suanda kliper sistem ve orcaslicer kullanarak pcden sorunlu giden kisimlari kaldirabiliyorlar bende bunu bu yazicida nasil kullanabilirim diye ve gidipde kendi sistemlerini guclendirmek icin sattiklari pahali klipper tabletide almakdan sa baska cozum bulup ucuz bir sekilde halletmem lazim.
@@windborn1718yapimlari çok zor degil fakat bazi parcalar sadece yurtdisinda bulunmakta ve de artik yurtdisindan parca almak çok zor. Bir de buyuk cihazlarin sağlıklı yapimi biraz tecrube istiyor.
@@Al1san evet uzun suredir iş yogunlugumdan dolayi video ekleyemiyorum ama yeni buyuk boyutlu yazici projesi hazirladim. Kanala onu ekleyecegim ilk olarak. Sonrasinda benim yine aklimda olan airada proje var. Filamentleri geri donusturen bir proje henuz planlarim arasinda yok. Ama zaten bu konuda çok verimli bir sistem çok gormedim. O yuzden suanda bu konuda icerik gelmeyecektir.
Hocam selamlar, okul projeleri dolayısıyla uzun bir süredir anycubic kobra max yazıcılarla haşır neşirim. Kendi yazıcım yok ve bir yazıcı almak yada sizin videolar öncülüğünde yapmak istiyorum. Orta ölçekte orta-iyi kalitede baskılar için hangi tip(xy, xz, delta) yapmamı önerirsiniz veya kolay yoldan ender 3 v3 se gibi bir yazıcı mı almak mantıklı olur?
Selamlar, benim edindigim tecrubeye gore corexy yazicilar en iyi baski kalitesini saglayan cihazlar. Yazici yapma ya da alma konusu tamamen size kalmis. Bu islerle ugrasmayi seviyor ya da bu konuda tecrubenizi artirip kendinize birseyler katmak istiyor ve de maddi olarak ve zaman olarak ta sıkıntıniź yok ise yapabilirsiniz. Aksi durumda hazir satin alin derim. Suanda bambulab in cok iyi kampanyalari var mesela. A1 ya da p1s gibi modellere bir bakin derim. Bu yazicilarin baski kaliteleri fena degil.
abi ben evde kendi filament değiştirme modulumu yapmaya çalışıyorum yapan kişinin kaynağı printable bafs yazınca çıkıyo youtbe herhalde link koymamaı engeliyo 2000 tlye geliyor ama pek teknik bilgim yok bunun hakında bir seri yapabilirmisn
Gelecek insallah. Kanalda benim hizli yazici projesini gosterdigim gunden beri projede cok fazla degisiklik yaptim. Daha da gelistirmeye devam ediyorum. Iyi bir cihaz gelecek.
Kaliteli bir ürün olsun derseniz meanwell iyidir. Sisteminize bağlı olarak volt ve amper değerlerini sizin seçmeniz daha doğru. Klasik 20-30cm doğru akım zemin isiticisi olan yazıcılar için genelde LRS-350-24 yeterlidir. Ama tabi sisteminizin voltajı ve özellikle zemin ısıtıcının tipine göre bu değişiklik gösterebilir.
Merhaba . bu videonun step motorlar ı anlamak adına önemli bir video olduğunu düşünüyorum . Türkçe bir versiyonunu bizler için hazırlamanızı arz ederim.ua-cam.com/video/RleJKkO6E64/v-deo.html
Bu gün rastlantı eseri keşfetim de çıktı videonuz, elektroniği seviyorum. Yazılımcıyım genel çok vaktim olmasa da hobi amaçlı kendi aracıma yazılımlar, eklentiler geliştiriyorum. Bu gün tek yaptığım iş tüm videolarınızı tek tek izlemek oldu. İçerik olarak harika bir içeriğiniz mevcut, anlatımınız sade ve sürükleyici. 3D yazıcılar hakkında hiç bir şey bilmeyen ben öğrenmediğim şey kalmadı. Hobi amaçlı olarak yakında kendime yapacağım yaptığınız sistemlerin benzerini.
Teşekkür ederim, içerik oluştururken öğretici olmasını hedefliyorum genelde. Beğenmenize sevindim. 🙏
Birkaç gündür youtube Türkiye 3b yazıcı videolarını geziyorum ilkdefa teknik ayrıntının olduğu bir videoya denk geldim, teşekkür.
Rica ederim. Beğenmenize sevindim 🙏
Yine harika bir seri. Bu seriyle son günlerdeki hızlı yazıcı oluşturma hareketine Türkiye de hız verecek bir içerik serisi daha Enes Bey'in sunumuyla...
Türkiyedeki yazıcı yapımıyla ilgili youtube sayfaları arasında en bilgi dolu kanal. Umarım daha iyi yerlere gelecektir.
🙏🙏
Cok faydalı bilgiler, emeginize saglık. Hazırda kullandıgım makineyi ilk videolarınızla yapmıstım.
Değerli bilgi ve tecrübelerini paylaştığın için çok teşekkür ederim.
Mükemmel bilgiler. Voron da ve muhtemelen bunda da her eklediğin modül için cfg dosyası ekleniyor. bunlala ilgili bi detay videosu da süper olur
Evet, cfg dosyasını düzenlemeyle ilgili de detaylı bir videoyu yeni yazıcı yapım serisinde yayınlamayı planlıyorum.
Oh skıpr icin turkce video ariyordum uzun zamandir . Talipde ediyorum ama kacirmiaim videoyu
Skipr ile türkçe bir kaynak. Bence voron trident tarzında bambu killer bir yazıcı gelirse süper ötesi olur :) Tebrik ediyorum ağzına, emeğine sağlık.
voronların bambu killer olması imkansız
Bambu yazicilarin kendine has ozelligi sadece coklu filamnet ozelligi. Onun disindaki butun ozellikler zaten klipper in ozellikleri. Hareket sistemi olarak ise voronlar daha gelismis sistemler. Zaten bu acik kaynakli voron yazicilar gibi yazicilar ve klipper i gelistiriciler olmasa bugun bambu da olmazdi, k1 de. Bu yazicilar butun guclerini acik kaynakli olan klipper sistemden alir. Gizli sakli oyle kesfettikleri bir ozellik yoktur. Kendileri gelistirdikleri bir yazilim degil bu. Bu yazicilar sadece bu yazilimlara gorsel bir arayuz yapip kullanimi daha pratik hale getiecek birkac kullanici arayuzu ile isi bitiriyorlar. Bu yazicilari gozunuzde buyutmeyin. O yazicilarda olan tum ozellikleri herhangi biri bir yazicisinda son klipper versiyonunu kullanirsa zaten coklu filament disinda tum ozellikleri yine kullanabilir. O yazicinin corexy mekanigi ise bundan 8 yil once cikmis acik yine kaynakli hypercube yazicinin mekanigi. Yani bu yazicilar arşa cikmis ya da dunyayi kesfetmis degiller. Bu islerden anlamayan her onune gelen youtube da yazici inceledigi icin artik ve de bu kisiler bilmeden bu yazicilari yere goge sigdiramadigi ve de artik cok gelismis oldugunu anlatarak yine bilmeden herkesin de oyle oldugunu sanmasini sagliyorlar. Bu arada bambu yazicilari ben de begeniyorum ama sandiginiz gibi bir durum yok onun anlatmaya calistim sadece.
@@enesyucepur Bambu cihazların klipper kullandığına dair kaynak gönderebilir misiniz? uzunca bir zamandır araştırıp cevap alamadığım bir konu. Ek olarak da, tekrar söylüyorum, voronların güncel kinematik sistemiyle bambu killer olması imkansız. Gantry üzerindeki o ağırlık ve tasarımla bambu hızlarına çıkmaya çalışınca dağılır o voronlar tıkır tıkır. (VZbot kullanıyorum, ne bambu ne de voronu savunuyorum)
@@erenbilir2828 video link: ua-cam.com/video/UQuhLFF-7w8/v-deo.htmlsi=0R6oqwmd2QAlSDSm
@@enesyucepur Dediğim gibi, bambuyu veya voronu savunmuyorum, ikisini de gram sevmem. Ama arada her eksende yaklaşık 14cm fark olan yazıcıyla kıyaslamak çok mantıklı değil.Attığınız videodaki yazıcının çıktığı hızları voron 2.4de görmek isteriz bir gün.
Teşekkürler Enes bey. Ben tercihimi BİQU'dan yana kullanıyorum. Mks'den daha sağlam ve dayanıklı olduğunu düşünüyorum ama Mks ekranları bence daha sağlam. Tercihimi MANTA M8P V2'den yana kullandım ve Waveshare 7 inch ekran kullandım. Güzel bir inputshaping ve adxl345 videosu da yakışır gibi. İyi forumlar
Rica ederim. Bende de biqu M8P ve M5P kartlari var. Gercekten guzel kart hepsi. Ozellik olarak ta iyi oldugu yanlari da var. Fakat bu siniftaki biqu kartlarin fiyatlari cok daha yuksek. O yuzden fiyat performans olarak mks daha fazla tercih ediyorum. Saglamlik olarak ise bence ikisi de benzer. Senelerdir kullandigim mks, fysec ve biqu kartlar var. Duzgun kullanilirsa (kisa devre vs yaptirmadan) hepsi de guzel bence 😁
bekliyoruz 🥺
Birkaç tane proje araya girdi. O yüzden kanal için yapacağım projeleri biraz bekletmem gerekiyor maalesef 😔
Harikasın Enes.
Eline sağlık
teşekkürler emeğinize sağlık
BEKLEDİĞİMİZ BİR SERİ PARÇALARIMIZ HAZIR VİDEOLARIN DEVAMINI BEKLİYORUZ. BÜYÜK HARİCİ MOTOR VE SÜRÜCÜ KULLANMAYI PLANLIYORUM EXTERNAL DRİVE SİGNAL ÇIKIŞLARINA DETAYLI DEĞİNİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM ŞİMDİDEN TEŞEKÜRLER.
Merhaba. Öncelikle video için çok teşekkürler. Kartı hızlı yazıcı projenizde kullanırsanız daha iyi olur sanırım. En azından benim önerim bu yönde. Kolay gelsin.
videolarınızı severek izliyorum raspberry pi 4 veya 5 ile normal bir kontrolcü kartı mesela Mellow Fly Super-8 Pro gibi kartları ile klipper tabanlı kontrolcü yapabiliriz be bir videonuzda bl touch özelliği olamyan bir karta sonradan marlin yazılımı ile bl touch sensörü modifye etmiştiniz ve o tarz işlemleri klipper tabanlı sistemde nasıl yapabiliriz
Nirmalde zaten ben de o sekilde yapiyorum klipper li sistemleri. Bir tane raspberry ve genellikle stm32 li standart kontrol karti ile. Bltouch ya da diger sensorleri print.cfg dosyasi icinden ayarpamaniz gerekir. Uygun olan pinleri print.cfg icinden bltouch olarak aktif edebilirsiniz. Klipper in Github sayfasinda bltouch icin ornek kodlar bulunmaktadir. Oradan bakabilirsiniz.
❤
Enes merhaba, örneğin creality cr6-se 'nin anakartı ile kendi yaptığımız bir yazıcının kontrolü mümküm mü? bunun ile ilgili bildiğin kaynak var mı? şimdiden teşekkürler...
Hocam 450 derece sıcaklık ölçen mellow termistor için ender 3 s1 pro Sonic pad yapılandırması hakkında bilgimiz varmı acaba.Önergeleri takip etsemde abonormal sıcaklık adc limitleri dışında hatası alıyorum.
Elinize sağlık,TrİNS delta yazıcıya devam edicek misiniz?
TriNS bitti. Fakat onun gelismis bir versiyonunu da yapacagim.
emeğine sağlık hocam , crealitynın klipper sistemini almak yerine bunu kullanarak ucuza getirebilir miyim acaba (yazıcım cr 10 smart pro)
Bu kart o cihaz için kurulabilir tabi. O cihazı iyi de çalıştır. Fakat o yazıcının mevcut ekranını bu mks kart ile kullanmanız çok zor. HDMI lı bir ekrana geçmeniz gerekebilir bu durumda. Bu arada o yazıcıyı klipper a geçirmeyi istemeniz hızlı yazdırma yapmak ise o cihazı çok hızlandırmanız zor. Bir diğer konu da eğer ki yazıcınızın bir sorunu yok ama klipper a geçmek istiyorsanız hiç kontrol kartını değiştirmeden sadece bi raspberry pi alarak ta klipper a geçirebilirsiniz o cihazı.
@@enesyucepur cok tesekkurler aslinda amacim coklu baski yaptigimda kotulesen parcalarin baski sirasinda diger parcalari mahvetmemesi ve malzeme kaybida yasamamak icin yazicinin baski devam edebilirkende kaldirmak istedigim icin klipper sistem kullanmaya calisiyorum.yani suanda kliper sistem ve orcaslicer kullanarak pcden sorunlu giden kisimlari kaldirabiliyorlar bende bunu bu yazicida nasil kullanabilirim diye ve gidipde kendi sistemlerini guclendirmek icin sattiklari pahali klipper tabletide almakdan sa baska cozum bulup ucuz bir sekilde halletmem lazim.
Bu kartta güncelleme yapınca Python sürüm hatası veriyor. Nasıl yükseltme yapabilirim
Merhabalar biraz alakasız bir video ama yaptığınız yazıcıların malzeme alımı, yada yapımı zor muydu? Az buçuk bir atölyem var
@@windborn1718yapimlari çok zor degil fakat bazi parcalar sadece yurtdisinda bulunmakta ve de artik yurtdisindan parca almak çok zor. Bir de buyuk cihazlarin sağlıklı yapimi biraz tecrube istiyor.
Enes hocam uzun zamandır video gelmiyor Filamentleri geri dönüştürmek için makinalar görüyorum basit ucuz yollu bir make videosu gelir mi
@@Al1san evet uzun suredir iş yogunlugumdan dolayi video ekleyemiyorum ama yeni buyuk boyutlu yazici projesi hazirladim. Kanala onu ekleyecegim ilk olarak. Sonrasinda benim yine aklimda olan airada proje var. Filamentleri geri donusturen bir proje henuz planlarim arasinda yok. Ama zaten bu konuda çok verimli bir sistem çok gormedim. O yuzden suanda bu konuda icerik gelmeyecektir.
Hocam selamlar, okul projeleri dolayısıyla uzun bir süredir anycubic kobra max yazıcılarla haşır neşirim. Kendi yazıcım yok ve bir yazıcı almak yada sizin videolar öncülüğünde yapmak istiyorum. Orta ölçekte orta-iyi kalitede baskılar için hangi tip(xy, xz, delta) yapmamı önerirsiniz veya kolay yoldan ender 3 v3 se gibi bir yazıcı mı almak mantıklı olur?
Selamlar, benim edindigim tecrubeye gore corexy yazicilar en iyi baski kalitesini saglayan cihazlar. Yazici yapma ya da alma konusu tamamen size kalmis. Bu islerle ugrasmayi seviyor ya da bu konuda tecrubenizi artirip kendinize birseyler katmak istiyor ve de maddi olarak ve zaman olarak ta sıkıntıniź yok ise yapabilirsiniz. Aksi durumda hazir satin alin derim. Suanda bambulab in cok iyi kampanyalari var mesela. A1 ya da p1s gibi modellere bir bakin derim. Bu yazicilarin baski kaliteleri fena degil.
@@enesyucepur Çok teşekkür ederim. Yaptığınız iş takdir edilesi, hem hayatta hem işinizde başarılar dilerim.
@@ahmetbasaran4860 Ben de teşekkür ederim 🙏
abi ben evde kendi filament değiştirme modulumu yapmaya çalışıyorum yapan kişinin kaynağı printable bafs yazınca çıkıyo youtbe herhalde link koymamaı engeliyo 2000 tlye geliyor ama pek teknik bilgim yok bunun hakında bir seri yapabilirmisn
CORE XY DIY projesine ne zaman başlıyorsun Enes? Videoların gelmesi uzun sürer mi
Evet araya birkaç proje aldim. Daha bitmedi onlar. O yuzden daha en az birkaç ay var corexy cihazin videolarini hazirlamama.
Corexy cihaz için bir gelişme var mı Enes hocam =)
Maallesef, kanalda yayinlayamadigim ozel birkac proje girdi araya. O yuzden corexy biraz daha gecikecek.
merhaba, corexy 500x500 yazıcım için bu kartı kullansam 500mm/s hızlara çıkabilir mi
Merhabalar, kart o hizlara cikabilir yazicinizin mekanik ve elektronik anlamda uygunlugu varsa.
hizlı bir yazıcı bekliyoruz voron taarzı
Gelecek insallah. Kanalda benim hizli yazici projesini gosterdigim gunden beri projede cok fazla degisiklik yaptim. Daha da gelistirmeye devam ediyorum. Iyi bir cihaz gelecek.
@@enesyucepur büyük bir heyecanla bekliyoruz
Yazıcı için PSU önerir misiniz
Kaliteli bir ürün olsun derseniz meanwell iyidir. Sisteminize bağlı olarak volt ve amper değerlerini sizin seçmeniz daha doğru. Klasik 20-30cm doğru akım zemin isiticisi olan yazıcılar için genelde LRS-350-24 yeterlidir. Ama tabi sisteminizin voltajı ve özellikle zemin ısıtıcının tipine göre bu değişiklik gösterebilir.
Merhaba . bu videonun step motorlar ı anlamak adına önemli bir video olduğunu düşünüyorum . Türkçe bir versiyonunu bizler için hazırlamanızı arz ederim.ua-cam.com/video/RleJKkO6E64/v-deo.html