Soluții pentru tratarea cancerului colorectal

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 гру 2024
  • Cancerul care se dezvoltă la nivelul intestinului gros poartă numele de cancer colorectal. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer care apare atât la femei, cât și la bărbați.
    În acest tip de cancer simptomele sunt atipice la început, acestea fiind mai ușor de diagnosticat pe măsură ce boala avansează. Spre exemplu, putem deveni constipați după ce o viață întreagă nu am avut probleme cu tranzitul. Un alt semn poate fi alternanța de constipație cu diaree. Alte simptome care se pot manifesta sunt oboseala și sângerările la scaun. Medicii recomandă ca pacienții să vină la un control când apar orice fel de schimbări în organismul lor, oricât de mici ar părea.
    Screeningul cancerului colorectal se face pe baza analizelor de sânge, probelor de sângerari oculte din materiile fecale și investigațiile imagistice. Dr. Radu-Marian Corneliu, medic primar Chirurgie generală în cadrul Hyperclinicii MedLife Grivița, spune că dintre investigațiile imagistice cea mai importantă este colonoscopia, deoarece poate să depisteze cancerul colorectal în stadii inițiale.
    Medicul recomandă ca după 50 de ani orice pacient să își facă constant o colonoscopie o data la 5-10 ani. În cazul pacienților care au în familie rude cu cancer colorectal, recomandarea este ca investigațiile să înceapă după 45 ani și să se repete la 2-3 ani.
    Când vorbim de factori de risc care determină apariția cancerului colorectal, medicul Radu-Marian Corneliu afirmă că aceștia se suprapun peste cei care determină bolile cardio-vasculare, un exemplu fiind alimentația dezechilibrată. Totuși, studiile nu au demonstrat că mâncărurile condimentate ar fi un factor favorizant în apariția acestui tip de cancer. De asemenea, nici persoanele care suferă de constipație nu ar fi mai predispuși la dezvoltarea cancerului colorectal.
    Tratamentul cancerului colorectal este un tratament multimodal iar pilonul principal este chirurgia. Noile tehnici și noile dispozitive fac ca rata de succes a intervențiilor chirurgicale în tratarea cancerului colorectal să fie una mare, iar operațiile efectuate laparoscopic au aceeași rata de succes ca operațiile clasice.
    Un alt avantaj al laparoscopiei este timpul de recuperare mult mai mic pentru pacient. Practic, acesta se poate mobiliza ușor încă din prima zi după operație iar calitatea vieții este clar îmbunătățită. În primele 2-3 luni după operație, pacienții care au ales procedura laparoscopică se întorc la o viață normală mult mai rapid decat cei care au optat pentru operația clasică.
    Sunt câteva lucruri simple pe care le putem face pentru a preveni apariția cancerului colorectal. În primul rând trebuie să avem o alimentație echilibrată, să renunțăm la fumat, să consumăm alcool în cantități moderate și să facem sport.
    Depistat precoce și tratat devreme, cancerul colorectal are un prognostic în general bun. Șansa de recidivă depinde de mai mulți factori, dar în stadiile mici, stadiile 1 și 2, cancerul poate fi vindecat, supraviețuirea la 5 ani fiind de peste 80-90%.
    Marian Radu-Corneliu, medic primar Chirurgie generală - www.medlife.ro...
    Specialitate - www.medlife.ro...

КОМЕНТАРІ •