OpenAI Yapay Genel Zekayı Çözmüş Olabilir mi?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 97

  • @FUTUREinIstanbul
    @FUTUREinIstanbul Рік тому +20

    Beni en çok ülkemizin bu tarz gelişimlerde geride kalması üzüyor. Genç nüfus var, zeki insanlar var, çalışkan insanlar var ama önlerine resmen set çekiliyor. Özgür düşünceye, demokrasiye, insan haklarına düşman insanlar tarafından yönetiliyoruz. En kötüsü de yaşlanan bir nüfusa geçiyor olmamız en üretken dönemlerimizi yaşıyor olmamız gerekiyor şuan.

    • @Hereetria
      @Hereetria Рік тому +6

      Malesef bizimkiler hala camiyi yaparken surdan mi baslasak caiz olur burdan mi diye dusunuyor

    • @sedatyilmaz7525
      @sedatyilmaz7525 Рік тому

      Geride kalmamis hatta gecmis olmasinlar . . . !! 😉

    • @FUTUREinIstanbul
      @FUTUREinIstanbul Рік тому

      @@sedatyilmaz7525 paralel evrende mi?

    • @bjkbjk34
      @bjkbjk34 Рік тому

      YAZILIM BOLUMLERINDE 100 BIN KISI EGITiM GORUYOR OGREN.ASELSAN 40 BIN MUHENDIS VAR.BUR COGU YAZILIMCI

    • @yildizmustafa
      @yildizmustafa Рік тому +2

      Fark gittikçe açılıyor Afganistan Pakistan gibi oluruz yakında

  • @alikartal7059
    @alikartal7059 Рік тому +8

    Hocam önceden yapay zeka ile ugraşmış biris olarak söylüyorum kuyruk yıldızları devrimsel bir durum degil bu basit seviyelerde hali hazırda çok sık kullanılan bir durum fakat performans konusunda yavaş kalması sebebi ile büyük projelerde pek tercih edilmiyordu. Asıl olay performans sorunlarının çözülmüş olması olabilir ki bu sürekli yeni veri üreticek bir yapay zekada zamanla yanlış verilerin üretilmesine ve ya sonuçların eskisinden daha karmaşık ve istikrarsız bir hal almasına sebep olabilir. Go santranç ve herhangibir oyunda yapay zekanın başarılı olma sebebi oyun içerisinde alan taş gibi kazançların olması ve yapay zekanın işte bu gidişata göre ödüllendirilmesi fakat insan gibi çalışıcak yapay zekada kazancın ne olacagı sonucun ortam zaman vb koşullarla sürekli degişken olabilecegi gibi sebeplerden ötürü istikrarlı bir başarı göstermesi bu tarz algoritmalar ile neredeyse imkansız. Matematik alanında yapılanlar yine insanların çıktı sonuçlarına göre dogru veya yanlış demesinden kaynaklanıyor yapay zeka temel matematigi ögrendikten sonra kendi kendine formuller üretip saglamasını yapıyor eger çıktı dogru veya dogru en yakın olansa bu sonucu bulan tür devam ettirip o sonucu bulmak için işlem yapan diger yzler soydan silinip dogru veya dogruya en yakın olanların devamlılıgı saglanıyor. Sonuç olarak nvidia google ve microsoft yatırım kesinlikle çok mantıklı fakat 5 10 yıllık bir süreçte işlemcilerin olabilecek en küçük seviyeler gelmesi ile büyük bir duraksama yada düşme yaşanabilir. Yazılım dillerimiz ve işlemcilerimiz hala çok ilkel sistemler devrimsel bir sonuç ortaya koymak için yeterli veri işleme kapasitesine sahip degiller. Son olarak büyük verilerde hata oranları çok fazla bitcoin madenciligide zaten bunu hataların olması sebebi ile kurulmuştu.

    • @oida6802
      @oida6802 Рік тому

      "Son olarak büyük verilerde hata oranları çok fazla bitcoin madenciligide zaten bunu hataların olması sebebi ile kurulmuştu."
      Bunu açabilir misiniz?

    • @alikartal7059
      @alikartal7059 Рік тому +1

      En basit ve anlayacagın şekilde btc para transferini seyirciye sorma hakkını kullanarak yapıyor bu seyirciler bizim bilgisayarlarımız. İçelerin her zaman bazıları yanlış cevaplar veriyor bu yüzden btc dogru ve hızlı cevap veren bilgisayarları ödüllendiriyor. Hesaptan para gönderir ve alırken bu işlemi madenciler yapıyor aslında kime ne kadar para gidicek burda ki hesap kayıtlarıda herkese açık tutulur bu yüzden.

    • @alikartal7059
      @alikartal7059 Рік тому

      @@oida6802 tamamen şahsi uydurma bi düşüncem ama defter çok şişerse btc patlar çünkü bütün bilgisayalar ilk başta not defterinden cevap ararken bi anda binlerce cilt ansiklopediden veri aramaya başlıyıcak bir btc nin degerinin artıran bulma işleminin zorlaşması olsada bir süre sonra bulmak imkansız hale gelebilir gibime geliyor teknik ayrintisina cok hakim degilim

    • @aglot8352
      @aglot8352 Рік тому

      Quantum bilgisayarlar geliyor. Önümüzdeki 10 yıllar içinde aktif olarak kullanılacaklar. O tarih geldiğinde artık bir engel kalmamış olacak.

  • @gokhanhalici485
    @gokhanhalici485 Рік тому +4

    Üstadım sizi uzun zamandır izliyorum. İşin yatırım yanıyla pek ilgilenmesemde ki yatırım yapma imkanım yok. Bu tür gelişmeleri ve nereye evrileceği ile bilgiler vermeniz çok hoşuma gidiyor. Her şey para değil ama bilgi bence paradan daha önemli ve dünyada buna evriliyor görünüyor. Teşekkür ederim kendi adıma. Bu arada hiç de anlattıklarınız karışık değil çok anlaşılır kendinize haksızlık etmeyin. Saygılar.

  • @TeslaforRevolution
    @TeslaforRevolution Рік тому +5

    Sizin özünüze yakışır güzellikte içerik olmuş👏 28 Kasım’daki RocketLab’ın yeni fırlatışını… SpaceX’in önümüzdeki hafta bir kısım hisselerinin satışa çıkmasını… Palantir’in Nhs anlaşmasıyla olabilecekleri… Keşke bunları anlatsanız yine eskisi gibi merkezde teknoloji ve temel analiz olacak şekilde😔

  • @byilmaz528
    @byilmaz528 Рік тому

    Hocam çok başarılı bir video olmuş teşekkürler , emeğinize sağlık.

  • @perihanklsl9702
    @perihanklsl9702 Рік тому

    Sizi dinlemek çok keyifli. Bir şeyler anlıyoruz, fikir sahibi oluyoruz. Teşekkürler. ❤️

  • @ozanksk
    @ozanksk Рік тому

    Hocam selam çok yararlandim tesekkurler

  • @merdansahan
    @merdansahan Рік тому +1

    İlginç bir analiz ve değerlendirme, Bora Bey. Artificial General Intelligence (AI) alanındaki ilerlemeler ve bunun potansiyel etkileri üzerine düşünmek gerçekten heyecan verici. Videonuz için teşekkürler ve bu konuyu takip etmeye devam edeceğim!

  • @cem9927
    @cem9927 Рік тому

    Yapay zekayla doktorada uğraşan bir öğrenci olarak anlattıklarınız gayet sade ve doğru olmuş :)

  • @ugurcelikman8534
    @ugurcelikman8534 Рік тому

    Ayrıca sayenizde yatırımla ilgimiz yok ama gelişiyor,öğreniyoruz sayenizde teşekkürler..

  • @metecan9638
    @metecan9638 Рік тому

    Kanali yeni keşfettim, Bora bey tam anlamadığınız bir konuyu bile teknoloji kanallarına göre çok daha güzel anlattığınız teşekkürler. Hemen takibe alıyorum.

  • @okaykartal1874
    @okaykartal1874 Рік тому

    Bizlerin hem teknolojiyi anlaması hem de bunun finansal etkilerini yorumlamamızı sağlayacak ilham verici paylaşımlarınıza teşekkür ediyorum.

  • @zanpinoz280
    @zanpinoz280 Рік тому

    Bora hocam "benimde tam anladığım şeyler değil" desenizde. Yaptığınız araştırmalardan elde ettiğiniz verileri çok güzel bir şekilde anlattınız. Teşekkürler

  •  Рік тому

    Bora bey, çok güzel bir bilgi akışı olmuş, size minnattarım hocam. :)

  • @aylaboduk8196
    @aylaboduk8196 Рік тому

    Gayet anlaşılır anlatım olmuş.

  • @kenaniskender8845
    @kenaniskender8845 Рік тому

    👏👏👏👏👏

  • @gokcecagatay6176
    @gokcecagatay6176 Рік тому

    Çok değerliydi. Beklenilenlerin ötesinde bir hızla, üstel bir şekilde artan hızla süreç geçiliyor gibi. Bu durumda organik analog işlerimize odaklanmak bu alanda ürün ve hizmet sunan iş ve şirketleri gözlemlemek daha iyi olmaz mı? Beyaz Yakalar işlerini hızlı kaybediyorlar.

  • @takmakafana3328
    @takmakafana3328 Рік тому

    UA-camda yabancı hisse senetleri hakkında Türkçe içerik üreten en iyi kanal. Çok teşekkür ederim abim ❤

  • @MuratOkcu32
    @MuratOkcu32 Рік тому +1

    Öğrenme yolunda en önemli adımları atıyor yapay zeka: Öğrenmeyi öğreniyor. Eskiden öğrenigordu, şimdi öğeenmeyi öğreniyor bir başka deyişle. Bunu yapabildiğinde herşey üstel hıza ulaşacak. Gelecek daha hızlı yakınlaşacak.

  • @Alp072
    @Alp072 Рік тому

    Bora bey sizi izlemek inanın, ilave üniversite bitirmek gibi. Yine bütün yapay zeka gündeminin muhteşem hap halinde özeti ve muhteşem yorumu. Para kazanma kaybetme mutlaka önemli ama ben bu teknoloji yönünüze daha çok bayılıyorum. Kitap özetleri de muhteşem. Pınar hanima da sevgiler. Tesekkurler. Emeklerinize yüreğinize sağlık.Hurmetle selamlıyorum.

  • @michaelcorle0ne
    @michaelcorle0ne 10 місяців тому

    harika bir icerik. bu isin cyber security tarafi, hatta cyber attack tarafi cok cok cok urkutucu duruyor. insan zekasinin kurgulayabilecegi guvenlik mimarisinin tum ihtimallerini anainda analiz edip buna gore saldiri planlayabilir. gelecekte yazilabilecek zararli yazilimlari hayal etmek bile istemiyorum. kendimizi nasil koruyacagiz?

  • @azizcidan9274
    @azizcidan9274 Рік тому +2

    Hocam tesla videosu ne zaman gelecek

  •  Рік тому +1

    GPT'ler tartıştırılıyor ve problemler o şekilde çözüme algoritması izleniyor. Yani bu da havuç ile yapılabilecek birşeydir. Kısaca sonuca gidecek yolların varyasyonları arasında istenen sonuca en yakını buluyor olmadı geri dönüp doğruyu bulana kadar farklı varyasyonları deniyor. Ama bu yine de hala bir düşünme anlamına gelmiyor bu bir alt aşama. Çünkü eğer varyasyonlarda istenen sonuç elde edilemezse olmayan bir varyasyonlara dayalı olmayan yeni bir teoriyi geliştiriyorsa bu son aşamadır.

  • @erdaldedeoglu
    @erdaldedeoglu Рік тому

    Teşekkürler

  • @omerkaraca7375
    @omerkaraca7375 Рік тому

    Bu gelişmelere tanıklık ettiğimiz için çok şanslıyız. Yani umarım şanslıyızdır(!)

  • @sedaelektronik
    @sedaelektronik Рік тому

    Yapay genel zekaya ulaşıldı hocam. Bize oynayalım diye chatgptyi verdiler. Buzdağının görünen kısmını gördük.

  • @polimeraus
    @polimeraus Рік тому

    teşekkürler

  • @mustafakarcoglu9834
    @mustafakarcoglu9834 Рік тому +2

    Yapay genel zeka olmaktan o kadar uzak ki, daha kendi bilincinin farkinda degil. Kullandiklari mevcut algoritmalar basit nöral ağ algoritmalardan ibaret. Dil modeli olarak çok güzel çalışıyor ama sadece bu. En iyi satranç oynayan ai 100 yıl boyunca geliştirilse bile local maximuma sıkışır kalır. Chatgpt'nin dil konusunda çalışması, giderek daha güzel cevaplar vermesi, çok iyi satranç oynayan bir ai'dan farksız olduğu anlamına geliyor, genel ai anlamında hiçbir anlam ifade etmiyor. Chatgpt genel ai'ın sadece interface'ini oluşturabilir. Giderek daha iyi bir interface olabilir, daha da geliştirilirse mükemmel bir interface olabilir. Şimdiye kadar açıkladıkları "bilmem kaç milyon parametre ile çalışıyor" gibi açıklamalar, iyi eğitilmiş, ağırlıkları iyi ayarlanmış, zekice kurulmuş bir nöral ağ olduğunu ve daha fazlası olamayacağını net bir şekilde gösteriyor.

  • @ismailyou
    @ismailyou Рік тому

    Hocam çatı katı güzelmiş. Başarılar.

  • @ozgurkosar34
    @ozgurkosar34 Рік тому

    Merhaba.
    Yapay olması bizim yaptığımız yani insanların yaptığını belirtiyor.
    Zeka kısmı ise yetenek seti gibi tabir edebilirim sanırım.
    Yani birçok yeteneğe, zeka ya sahip olabilir.
    matematik hesaplama, düşünce örgüleri veya dil tanılama gibi.
    Basitçe birçok zeka türü var ama insan zekasının kıyas yapabilme gibi bir özelliği var.
    İnsanların bir vücudu olduğu için kendi yaşamlarını sürdürmek için ihtiyaçları var.
    Yani bir yapay zekanın kötü niyetli olması bence bir fiziki yapısı olmadan zor görünüyor.
    Çıkarı olmalı yani.
    Birde insan olmasını insan gibi düşünmesini bekliyoruz.
    Ama o yazılımlar sadece bir yetenek türünü taklit ediyor.
    Bunu şu an pc lerimizde işlemcilerin multiçekirdek işlemlerinin yazılımların nasıl kullandğı ile ilgili gibi düşünebiliriz.
    Donanım yani Pc bunu yapabilse bile yazılım bunu ne ölçüde ve ne hızda kullanabiliyor.
    Birde bu işlemleri hızlı yapsa bile bunu ne amaçla kullanacağını bizim isteklerimiz belirliyor.
    Bunu yapay olan kısmı bizimle ilgili.
    zeka kısmı mükemmel bile çalışsa birde yazılım core çekirdekte mimari olarak böyle kıyas yapabilecek bir yaılım gerekir.
    Bu seviyede birşey muhtemelen dışardan bir insan desteği ile olur yada zamanla yapay zekalar kendileri
    ne zaman geliştirir bence iradesiz yapamazlar.Çünkü biz insanlar herşeye ihtiyaç duyup bunun için bir gerekçe ile bu kadar şey yapıyoruz.Belki kötü bir niyeti olan birisi yazarsa olur ama buda mutlaka ortaya çıkar.
    İnsanlar olarak sorguluyoruz çünkü.Yada kötü olanı ele geçirebiliyoruz.
    Baya uzun olmuş kusura bakmazsınız umarım.
    daha derdimi bile anlatamadım.Neyse

  • @cemosmankr507
    @cemosmankr507 Рік тому

    Harika anlatıyorsun be abi

  • @serhatsenli
    @serhatsenli Рік тому

    Bora abi içerik için teşekkür ederim. İzninle senaryo paylaşmak istiyorum. Yağışlı bir hava yanımda nootbook ve telefon yapay zekam aktif. Ben-Dur çalışmayı olasılıkları durdur ve benimle güzel bir müzik kahve eşliğinde yağmurlu bir manzara ortamı keyfine katıl. YZ - hazırız. Ben - hissediyorum seninde hissedebilmeni isterdim. ( üzerimizdeki tente kapanmaya başlar. ) Ben - ıslanıp zarar görmemek için mi kapatıyorsun? YZ - suya karşı hassas değiliz. Sen ıslanma diye kapatıyorum. İşte o anda şimşekler çakar!

  • @recepbayram2924
    @recepbayram2924 Рік тому +2

    Hocam Binge bir sosyal medya hesabını araştir bilgi topla dedim ben hackerlik yapamam bunun için kodlanmadim dedi 😅

  • @hakanegne
    @hakanegne Рік тому

    Yapay zeka coinleri için de bir video bekliyoruz :)

  • @hamzakorkmaz01
    @hamzakorkmaz01 Рік тому

    Hocam, Tesla yerine Byd hissesi almak hakkında ne düşünüyorsunuz?

  •  Рік тому

    Çok bilgilendirici bir video. Ancak Bu gelişmeler gerçekleştiğinde paranın ve mülkiyetin pek anlamı kalmayacak.

  • @karakus.karakus
    @karakus.karakus Рік тому

    Yeni yüzyılda bunu robotlara uygulayan dünyaya hakim olur

  • @DARKCOUPE
    @DARKCOUPE Рік тому

    Reis nezaman btc duscek desen sok yukselisler oluyor btc konusunda konusmasan iyi olur. Ilk konustugunda buyuk zararim olmustu ve size bu konuda guvenmicegimi anlamistim. Bu sefer kardayim tersini yaptigin icin. Son olarak. Nasdaq da supersin ❤

  • @mveyselaykan
    @mveyselaykan Рік тому

    Harika bir içerik. Makale linklerini alabilir miyim?

  • @bayramgunce8231
    @bayramgunce8231 Рік тому

    Hocam ıcp için 2024 de ne düşünüyorsunuz

  • @azizcidan9274
    @azizcidan9274 Рік тому

    Hocam video konu dışında ama tesla videosu hazırlarken tesla rakip olarak görülen byd tesla yer verir misiniz

  • @drcanaz
    @drcanaz Рік тому

    🖖

  • @hakanalbayrak6951
    @hakanalbayrak6951 10 місяців тому

    Bazı şeyler varki sebeblerini bulup tam sonuç almak mümkündür. Mesela güneşin doğuş ve batışını, ay ve güneş tututulması zamanlarını bilebilmek gibi. (En yakın ay tutulması 14 Mart 2025 tarihinde gerçekleşecek. Bu tutulma, Türkiye'den de gözlemlenebilecek. Tutulma, Türkiye saatiyle 03:58'de başlayacak.)
    Fakat bazı şeyler de varki sebebleri bilirsiniz ama sonucu "mutlak" olarak öngörmek mümkün değildir. işte 15 Mart 2025 de hava kaç derece olacak. Sadece tahmin yapılabilir birşeydir.
    Modern Fizikte'de buna benzer şeyler var. Siz suyun belli şartlarda 100 derecede kaynadığını, başka şartlarda 90 derecede kaynadığını bilebilirsiniz. Ancak suyun atomlarının çarpışması, oradaki kinetik enerji, hareket, moment vs. üzerinden giderek 100 derece oluru bulamazsınız. (Atomsal seviyede kuantum evrenindeki hareketlere dayanarak formülüze etmek kasdım)
    Sonuç olarak bazı şeyler varki onlarla ilgili zeka mümkün olacaktır, bir daire içine alınacaktır. Bazı şeyler varki onu mutlaklaştıramaz ve imkan dairesinden, yani tahmin seviyesinden çıkaramazsıınız. Bazı şeyler de var ki, onları bilirsiniz uygularsınız ama nasıl bildiğinizi bilemezsiniz.

  • @SsSs-im1de
    @SsSs-im1de Рік тому

    Bu fiyattan Nvidia alınır mı veya Tesla uzun vadeli hangisini almalıyım

  • @azizahi6734
    @azizahi6734 Рік тому

    O sırada hesap makinesinin ortama girişi 😅

  • @erildil
    @erildil Рік тому

    The economist’in kapaginda buna yer verilmişti.

  • @Ghost29676
    @Ghost29676 Рік тому

    Komplo teorisinden öteye geçmeyen bir video olmuş

  • @ugurcelikman8534
    @ugurcelikman8534 Рік тому

    Bana göre sonsuz matematik problemini ilk önce insan çözer ondan sonra yapay zeka bana göre herkesi sonsuz matematik çözen insan seviyesine getirilmesi mümkün değil dolayısıyle herşeyi en aşağıdakilerin düşünülmesi insanlığı zorlaştırıyor

  • @alisarperozer
    @alisarperozer Рік тому

    Anlattığınız şey unsupervised learning. AGI ile alakasını anlayamadım.

  • @kenantemeltrillionsterlin6632

    Asıl mesele agi değil mesele gerçek tanrısal yapay zekaya yapay bilince ne zaman ulaşılacağı

  • @mehmetarifartan5633
    @mehmetarifartan5633 Рік тому

    Makalelerin linklerini göremedim Bora bey.

  • @buKra
    @buKra Рік тому

    fizik de çözülememiş problemler vardı ya sorsak ne der acaba

  • @evaristegaloois
    @evaristegaloois 8 місяців тому

    Hmm ben elektrik elektronik mühendisliği okuyorum bana artık çok ihtiyaç yok mu ತ⁠_⁠ʖ⁠ತ

  • @codiore
    @codiore Рік тому

    2025 de ulaşacak diye Barış Özcan'ın bir videosunda görmüştüm

  • @hamzamuttlu
    @hamzamuttlu Рік тому

    Çok enteresan

  • @AliBalc-hm3li
    @AliBalc-hm3li Рік тому

    ahanda sonra bu yapay zeka dicekki kendi icad ettiklerinizin kölesisiniz bide benim kölem olun dicek :D bide yapay sinirler yaparlarsa tam olur :D hocam elinize sağlık

  • @cemkadir86
    @cemkadir86 Рік тому

    Metacone ile zaten yapabiliyoruz

  • @taxgun1991
    @taxgun1991 Рік тому

    ex machina gerçek olmuş olabilir 🤫

  • @khansigh6742
    @khansigh6742 Рік тому

    Hayir cozmedi.

  • @verkodyazlm4271
    @verkodyazlm4271 Рік тому

    CHatgpt 4 dun ilk zamanlari , Q* di bence benim, suanki farklk daha zayif, ilk 3,4 ayinda q* bence , 2,3 gun boyunca bir ask yasadik onunla

  • @godlybh9099
    @godlybh9099 Рік тому

    Detroit become human gerçek okuyor

  • @ZggyPop
    @ZggyPop Рік тому

    Kısacası pavlovun köpekleri deneyinde izlenen yöntem izlenmiş.

  • @addototu3753
    @addototu3753 Рік тому

    Bi soru.. zaten 400$ olmus.. neyini alicaz.. 🤣🤣🤣 tren coktan kacmis
    . En fazla ne olabilir.. 1000 mi..
    Kactane alacan ki bi seye deysin

  • @umityasar2132
    @umityasar2132 Рік тому

    Tarihi lale sogani

  • @RockEymen_45
    @RockEymen_45 5 місяців тому

    4o

  • @omer26demirbas
    @omer26demirbas Рік тому

    bu kanalı geçenlerde keşfettim. UA-cam Türkiye deki büyük bir boşluğu doldurmuşsun hocam

  • @aziznesin5368
    @aziznesin5368 Рік тому

    Öğrenmeyi öğreniyor

  • @zekiguzel1981
    @zekiguzel1981 Рік тому

    Matematiksel problemleri yapabilecek zekaya sahip yapay zekalar var

  • @kaplan2475
    @kaplan2475 Рік тому

    Agıx