Hocam videonuz çok doğru tespitler içeriyor. Teşekkür ederiz. Videonuzu izlerken aklıma şu söz geldi: “Hızlı okuma hakkında bir kursa gittim ve Savaş ve Barış’ı 20 dakikada okumayı başardım. Olay Rusya’da geçiyor.” Woody Allen
@@RemzziCetin hızlı okumayı yanlış anlamışsınız, bende böyle ön yargılıydım öğrenince dediklerinizin yani önceden benimde dediklerimin hızlı okuma ile hiçbir alakası olmadığını öğrendim
biz kitapları hızlı tüketmek için değil, bize dayatılan kısa zamanda çok soru çözmemiz gereken sisteme ayak uydurmak zorunda olduğumuz için hızlı okuma öğreniyoruz, öğrenmek zorundayız ..
Hocam siz hızlı okumayı yanlış anlamışsınız. Bir insanın dakikada 400-500 kelime okuma kapasitesi varken neden 150-200 kelimede kalsın ki? Bunun bir haftada x kitap okudum y kitap okudum ile bir alakası yok. Her becerimizi geliştirebileceğimiz gibi gerekli göz egzersizleri ve bol okumayla da okuma hızımızı ve verimimizi arttırabiliriz.
@@hacettepetpbeklecnm2720 UA-cam a hızlı okuma videoları yazarsanız çıkıyor bi ek getirmek istiyorum 12 gün önce en fazla 700 okurken şu an 1200 kelimeye çıktım etkileri var yani
beyfendi hızlı okuma sadece hızlı değil aynı anlamda anlayarak okumak ayrıca göz kaslarımızı geliştirmek aynı zamanda hafızamızda bilgileri daha kalıcı hale getirip görsel hafızayı geliştirmek sanıyorumki yanlış anlamışsınız konuyu yararlarını araştırıp etkisini insanlar üzerinde görebilirsiniz
Hızlı okuma kursuna gitmiştim. Teknikleri uyguladığınızda(belirli bir teknik yok temel olarak kelime kelime değilde cümleyi görmeye çalışarak ve takılınan yerlerde geriye dönmeden devam etmek.) hızlı okuyorsunuz. Ben kallavi ve adam akıllı yaptığım okumalarda bu tekniği kullanmıyorum fakat öğrenci olduğum için söyleyeyim; paragraf sorularında zaman kazanmak ve dikkati korumak için işime yarıyor.
Hızlı okuma teknikleri ile okuma yapan biri olarak saçmalık dediğiniz kısmını zırva olarak nitelendirmek ile birlikte hayatında hiç bu eğitimi almamış kişi olarak siz, deneyimlememiş olduğunuz bir eğitim hakkında bilirkişi niyetinde konuşmanızı da ayrıca gülünç buluyorum :) İyi çalışmalar :)
Hızlı okuma konusunda bilginiz yok sanırım ama sizin görüşünüz kendine göre iyi.Ama hızlı okuma teknikleri konusunda keşke biraz araştırma yapsaydınız ne kadar önemli olduğunun önemine varırdınız.
Hızlı okumak sadece okumak değil ki ama. Anlayarak hızlı okuma sonucu verebiliyor. Ben işe yarayabileceğini düşünüyorum. Günümüz sistemi bizden hem çok okumamızı hem de çok anlamamızı bekliyor. Marifet zaten bunu başarmak.
Hayır yaptığımız işlem sadece kitap okumak değil anlayip yorumlamak. Yetismemiz gereken sınavlar oluyor vize,final siz vize haftasi 5 kitap bitirmenin ne demek olduğunu bilseydiniz hızlı okumaya katılmak isterdiniz😊
Hocam, insan gözü tek bakışta üç ila dört kelimeyi rahatlıkla görebiliyor. Bir satırda ortalama altı ila dokuz kelime oluyor, bir satırdaki her kelimeye bakarak okumak yerine bir den fazla kelimeye bakarak okursak göz hem daha az yorulmuş olur (daha az sekme yaptığı için) hemde daha kısa sürede kitabı okumuş oluruz.
Keşke üniversitelerdeki tüm hocalar sizin gibi olsa. Çoğu bulundugu mevkiye tesadüfler sonucu gelmiş, tek dertleri bi sonraki arabalarinin markasınin ne olacağı olan insanlarin eline kaldık hocam. Selamlar , saygılar.
çağımıza yönelik "bu hızlı, daha da hızlı; daha daha hızlı çook çoook hızlı şeyler yapma isteği sorununa; bu sabırsızlığa, çok doğru ve yerinde bir yaklaşımınız var. konuya ilişkin kendi düşüncelerimi ve sitemimi yansıtmışsınız..
Hızlı okuma bir gerçektir. Sınavlarda anlayarak hızlı okumak da gerçektir.Bunu gerçekleştiremeyenler, bunun saçmalık olduğunu, sindire sindire ve anlayarak hızlı okumanın esas olduğunu söylerler. Buna canlı şahit olan biri söylüyorum .Askeri okulda 4 yıl hızlı okuma koluna giden bir arkadaşım vardı. 5 dakikada test sınavlarını bitiriyodu.95-100 puanları alıyordu. Konuyu biliyorsa zaten doğru cevaplıyordu.Hızlı okuma eğitmeni ve 3 yılda bu seviyeye geldiğini söyleyen biri kişiyi test ettim. Bana ait bir dgs deneme testinden 8 sözel soruyu , cevaplamasını istedim.1 dakika 12 saniyede tüm soruları doğru cevapladı.Sonunda da "bayağı yavaşlamışım " dedi. Becerebilen var , beceremeyen var. Çok emek ve uzun süreli çalışma gerektiriyor
insan dan insana değişir ama günlük 10 sayfa kitap yeterli başlangıç olarak .bazı insanlar günlük 1 sayfa kitap okumayı bile zorlanan insanlara zorla 30 sayfa okutuyor haliyle akıl da yanlış bilgiler kalıyo.
Hızlı okumayı körü körüne savunan arkadaşların anlamadığı en önemli problem her kitabın aynı olmadığıdır. Kurgu dışı, özellikle felsefi kitapları okurken hızlı okumak inanılmaz anlam kayıplarına sebep oluyor, bilginin derinliğini azaltıyor. Özellikle Kant'ın saf aklın eleştirisi, Platon - Devlet vb. Kitaplar yavaşça üzerine düşünülerek okunması gereken kitaplardır. Bunlar dışındaki kurgu türündeki kitaplar hızlı okuma yapılarak okunabilir. Yine sınavdaki paragraf soruları için bu yapılabilir. Kısacası kurgu dışı; içinde felsefi argümanlar bulunan kitapları hızlı okunamaz!
Okunan kitap sayısından ziyade okuduğumuz kitapların bizleri nasıl ve ne kadar değiştirdiği daha önemli. Diğer yandan hızlı okuma tekniğinden kastedilen de genel olarak gözün fiziksel sınırlarını zorlayarak cümleleri veya mümkünse paragrafları bütün olarak görmektir. Okuyucuya hız kazandıran temel olarak budur. Tabii ki bu yöntem (Skimming and scanning diye bilinir) yoğun bilgi içeren dokümanlarda kullanmaya uygun değildir. Okunan materyal hakkında genel bilgi vermeye yöneliktir. Kullanmanın bir zararı yok ama nerede kullanılacağını bilmek lazım.
bence hızlı okuma tekniğine başvuran insanların genel isteği da vinci gibi olmak her alandan çok bilgileri olsun. ama bence sadece 1 konuya odaklanıp yılda en fazla 50 kitap okuyup zaman kalırsa tabiki daha fazla okunarak rahat bir hayat olabilir insanlar kendilerini çok kasıyorlar
@@RemzziCetin tercih meselesi :)) ben üni zamanımda notlarımı kolaylıkla tekrar edip aylar sonra bile detayına kadar unutmamak için ve normal okuduğum kitaplardan da daha fazla keyif almak beğendiğim yazarların kitaplarını seve seve hızlıca okumak ve bunu 1 kitap bitireceğim zamanı 3 ya da 4 kitabı bitirmek için hızlı okuma çalışmalarına başladım bence de hayatımın en önemli güzel kararı oldu
Hızlı okuma anlamadan okuma demek değildir. Beynin sınırsız gücünü aktive ederek sindire sindire keyif ala ala anlayarak hızlı okumak demektir. İmkan varsa sınırları neden zorlamayayım ki
saçmalık demiş ama esas olaya bakış açısı saçmalığın daniskası. Mesele acele etmek, yarışta olmak, bir yere yetişmek değil, kısıtlı zamanda işin gücün arasında olabildiğince fazla kitap okuyabilmek. Bir kitabı 3 haftada okumak kitabı özümseyeceğinin garantisini mi veriyor. Yavaş yavaş ağır ağır okumak kitabı daha iyi anlamanı mı sağlıyor. Gereksiz duyarcı bir yaklaşım olmuş.
Videoda değindiğiniz bir çok nokta maalesef doğru. Bilinçli okuma yapılmıyor ve gösteriş içinde okuma yapılıyor belki de. Bunları daha iyi yapmak için hızlı okumak istiyorlar sanırım bu kişiler fakat bunların hiçbirisi hızlı okumayı yanlış ya da yalan yapmaz. Hızlı okuma bazı yöntemler içeren bir okuma stilidir ve tabiki de anlıyorsunuz okuduğunuzu.
hizli okuma teknikleri kotu degildir, gozun gorme acisini artirir ve bir defada biden fazla kelimeyi gormesini saglar, kitapi anlayabilmek icin iyi odaklanmak lazimdir, hizli okuma tekinikleri daha iyi odaklanmaya yardimci olur. ve bazi hizli okuma kurslarinda ogrencilere nasil kitabi not alabileceklerinide ogretir ve terkar hatirlamaya yardimci olcak teknikler verilir.
Sapiens (Yuval Noah Harari) Wednesday, 28 August 2019. Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi (Yuval Noah Harari) Friday, 30 August 2019. 21. Yuzyıl İçin 21 Ders (Yuval Noah Harari) Sunday, 1 September 2019. Наука жить (Альфред Адлер) Monday, 2 September 2019. 28 Ağustos - 2 Eylül arası Hararinin 3 kitabını bitirmişim. Kindle Paperwhite kayıtlarıma bakdım. E-kitap daha hızlı okuma imkanı veriyor. Kayıt da yapa biliyorsunuz.
Bu hızlı okumayı, bir insanın hızlıca bir kaç şehri hızlıca geçerse hiç bir yeri aklında tutamaz.ancak eğer gezdiği yerleri bakarak not ederek fotoğraf çekerek v.s o şehirleri daha iyi bir çok yeri aklında kalır.
hızlı okuma eğitimi aldım ort dk da 1000 kelime okuyorum;hızlı okuma tekniği makale okurken veya sınavlarda çok etkili oluyor ama edebi metinlerde bir sindirim süreci gerekli olduğundan hızımı düşürüyorum bunun ayarını tutturursanız çok faydalı bir teknik.
Hocam kusura bakmayın ama birazcık cahilce bir konuşmaydı "bir spor salonu var siz bize diyorsunuz ki kendinizi geliştirmeyin böyle kalın " niye kendimizi geliştirmeyelim ?
Amaç "şu kadar kez spor salonuna gittim" demek olmamalı, amaç geliştirmeli. Hoca da bundan bahsediyor. Hızlı okudum, yavaş okudum meselesi değil. Kitabı anlamak, çözümlemek...
Kasmamak lazım. Hızlı okuma egzersizi vb gibi stres yapmaya gerek yok. Videoda da denildiği gibi sakin olmak lazım. Okuduklarımızı sindirmek, anlamak lazım.
Benim lisedeki arkadaşım %90 hızlı okuyor diye düşünüyorum. Büyük ihtimalle öyle. Ben hızlı okumuyorum yani hız olarak hızlıyım ama bu taktikli hızlı okuma yapamıyorum. Gözle okuma gibi. O okuduğu kitapları pek hatırlayamıyor. Ben 1, 2 yıl önce bile okusam hatırlarım. Hafızam güçlüdür bu konuda. Kitabı oturur yazarım o derece yani. Arkadaşım da 0 o özellik. Paragraf çözmeye gelirsek o sayısalcı ben sözelciydim ama herkes paragraftan sorumludur sınavda. O kadar kitap okuyan birisi ama paragrafta başarılı değil. Hocalar bunun için bol bol okuma yapın deselerde olay kalıplaşmış soruları bol bol çözmeye bakıyor. Şayet onda da ben daha iyim. Son olarak yazmaya gelelim. O "herkez, bağzı, baya, bişey, birşey" gibi hatalı yazar hep. Ben kelimelerin doğru yazılmasına önem veririm. Bilmediğim kelimeyi öğrenirim. Doğru yazılışına kadar. Hatta arkadaşlarım düzgün yazdığım için bazen benle uğraşırlar😄😄 Yani kitap okuyan birinin diksiyonu olması, yazması iyi olması, okuduğunu anlaması ve hatırasında kalması gerekir.(Elbette %100 yapılamaz ama yine de orta durumda olması gerekir bu konularda okuyan kişinin.) Bunları hepsi var bende ama diksiyonumu kendim geliştirdim. Şayet arkadaşım da 0 elde var 0. Demek istediğim hızlı okumak çokta önemli değilmiş. Ne farkımız olabilir? O belki birkaç kitap fazla okuyacak benden. Eee peki ne katacak fazladan okuduğu kitaplar ona. Hiçbir şey. Ha başkasına çok şey katar. Ama ona katar buna katmazlauğraşmak yerine bana ne katıyor ona bakarım. Uzun uzadıya yazdım istemeden. Olsun. Bu da böyle olsun😄 Yine göz egzersizi yapacağım. Kendimi geliştireceğim ama kafaya çokta takmayacağım.
Bilgiyi Aklında nasıl tutabilirim videoda diyorsunuz ya, Çapraz okumalar yapın bilgi aklında kalacak diye işte o zaman`da hem hızlı hem de çapraz okuma yapıb bilgiyi aklımda tutabilirim. Boşuna bir konu üzerinde düşünüb zaman harcayıb ekstradan saçma.
Sevmediğimiz kitapları okuma konusun da haklısınız. Lakin Anlayarak Hızlı okumak konusnuda ki görüşleriniz aynı teknolojinin gelişimi karşısında ki söylevlere benziyor, önce telefon fikrine karşı çıkıldı sonra cep telefonuna sonra televizyona derken hep böyle oldu. Hızlı ve Anlayarak okuma yapılabilir. Hala not alınabilir. Niye kendimizi bir şeylerle ilgili sürekli kısıtlayıcı şeyler yapalım ki ? Bence yanılıyorsunuz.
Koca bir önyargı içerisindeler, kafalarındaki bariyeri kıramıyorlar. Hızlı okuma deyince 3 sn bir sayfa okumak geliyor akıllarına galiba. Oysa 1 dakikada 800 kelime okuyorsan ne mutlu sana.
Manguel Ahmet Hamdi Tanpinar in Beş Şehir eserininden etkilenip Tanpinar'in izinde adlı kitabi vardir.Tanpinar hayrani bir yazardir çok mutlu oldum ismini duyunca :-)))))
Hızlı okuma müthiş birşey, herkese tavsiye ediyorum bende yksye hazırlanıyorum 20 günün sonucunda tadına varıyorsunuz SAÇMA falanda deil, yok böyle saçma,gereksiz diye bahane uyduran önyargılı kişilerde var tabi şekilde görüldüğü gibi ama siz siz olun en azından önyargılı olmayın bir deneyin ama tabi kolay birşeyde deil 30 gün 1 saat vermeniz gereken emek isteyen birşey
çok doğru şeyler söylüyorsunuz. Fakat kitaplara bu şekilde davranmanız pek doğru değil. Bence gerek de yok buna. Defterinize not alarak da okuyabilirsiniz.
Hızlı okumucaksiniz zaten: hissederek tadarak, ozumseyerek, içine girerek okumalısınız. Hızlı okucam hızlı okucam diye diye bu sefer okumaktan da sıkılır atarsınız kitabı elinizden😁 hızlı okuma diye bir şey yok demiyorum var ama o test teknikleri için hocam burda kitap okumaktan bahsetmiş 👏👏
Allah razı olsun hocam sizden çok istifade ediyorum.. Ve uluslararası ilişkiler öğrencisi olarak iyi ki varsınız ve bu mecra da daha yolun başında sizinle tanıştığım için çok mutluyum
Hocam, dediklerin ne kadar doğru olsa da sen kendine güvenerek bunları söylüyorsun. Ama diger çocuklar anlıyorlar ama yapamıyorlar. Zannımca insanın enerjisi kitap okumaya yönelik olmadıkca denilen şu meslehetler kuvvetini itirecekdir, Libido. ))))
herseyi kolay ve rahat halletmek için bu palavraları denıyorlar.hocam zaten okudukca hız artar ve kıtabın guzelıgıne baglı olarak hız aynı oranda ama,bu hızlı okuma denınen sey amacı ben bu kadar okudum demek yanı kıtabın ruhuna ters dusen seyler.yanı sızı cok hakklı buldum
@@samedaydn0723 Hızlı okuma ve okuduğunu anlama dersini aldıysanız ve zihin haritaları vb incelerseniz öğrencilik hayatında daha rahat edersiniz paragraf sorularında daha çok ilerlersiniz. Saçma demesini yanlış buluyorum kimse kimseye hava atmıyor zaten
Hocam hızlı okuyan biriyim bu bende daha öncede vardı fakat ben bunu biraz daha geliştirdim. Videonuzu izledikten sonra kitaplığıma gittim ve hangisinden ne kadar hatırlıyorum diye baktım ve hepsini hatırlıyorum hocam. Burada hızlı okumak yavaş okumaktan ziyade anlayarak okumak önemli çok yavaş okuyan insan var kitabı kapattığında ne okuduğunu hatırlamayan. Ben genellikle roman türü okuyorum sizin kanalınıza bir göz attım siz sanırım daha çok bilgi kitapları okuyorsunuz. Tabii ki de onları yavaş okuyup anlayıp not edip not yapıştırıp okumak gerekli fakat romanlarda çok geçerli değil çünkü yavaşta okusanız hızlı da okusanız romanda ana hikayesi ve sizde bıraktığı etkiden başka bir şey hatırlamıyorsunuz
Güzel yere değinmişsiniz aslında birçok insan zaman sınırı şart vs ayrica farklı tekniklerle kendini kandırarak ilerlemeyi geçin öğrenme sürecide olmadığı için hem enerji sini boşa harciyor yani bıkıyor hatta sonunda pes de edebiliyor , Ayrıca çok az kişi sizin bunu söylediklerinizi düşünüyor hocam ilk defa yorum yapıyorum ve bu konuda ayni fikirde birilerininde olduğunu görünce çok sevindim teşekkür fikirleriniz içn Ayrıca inanın özümseyerek ögrenmenin dogrulugunu her zaman hissetsemde hep bu zaman baskısı yüzünden o anki zamanımı bile degerlendiremeden çöp olmuştu sizin bu videodaki ayni fikirlere gelmem geç oldu ama hayirlisi koşullanmamak çok önemli.
Yazdıklarının yarısını okumadım. Cahil olduğun bir konuda yorum yapma. Şu anki okuma hızım dk / 1132 kelime. Anlama oranı %83. Ben anlayarak hızlı okuma eğitimlerine 2 sene önce başladım. Bu konu ile ilgili kitaplar , setler , konferanslar , egzersizler , yabancı kaynaklar... kısacası bu konu ve hafıza teknikleri ile ilgili her şeyi biliyorum. Hızlı okumayı çok çok yanlış anlamışsın. Önce araştır. Yazdıklarını okurken utandım resmen.
@@holmes1305 oo ne güzel zamanini beni aydinlatmak için cevap yazmiş süper zeka kardeşim herkez vakit denilen kavrami senin gibi verimli kullanamıyor madem hizli okuyup anlamak bu kadar kolay gelsin bay profesör ayrica bir cümleyi özümsemek için yani anlamak için haftalarini veren fizik profesörleri var bilmiyorsan dicek birseyi yok hızlı okuma sadece pratik yapmayla degil bilişel zekanı geliştirmekle artar doğaüstü birşey oldugunu solemedim sadece doğru ve etkili çalişmak yapildigindan emin değilim gerekir ve herkesin inancina saygi duymak farkli bir boyut bilişsel zekadan kastim beyinde referans oluşturma ile ilgili beyin daha once kavrayamadigi birşey hakkinda yorum yapamaz baglantilardan çıkarım saglar bu baglanti ve referans ne kadar fazla ise bilişsel zekanin etkisi o zaman gorulur he tabi pratik yapmak oran i artirir dogru uygulandiginda ki dogru uygulandigina emin olmadigimiz birşeye insan enerjisini harcamaktan çekiniyor
gereksiz ön yargılısınız hızlı okuma demek hızlı okuyup bitirip anlamamak değildir ben bu eğitimi hakiki veren birinden aldım ösym 2021 de bütün paragraf sorularım doğruydu madem anlamıyoruz ben nasıl yaptım ve bi çok arkadaşım yaptı 1 saatte yapanda vardı ben 30 dakikada yapıp zaman kazandım ayrıca hızlı okuma kursunda alınan görselleştirme eğitimi var bunu aldıktan sonra kitabı tüm ayrıntıları ile normal okuyucadan daha iyi hatırlayabilirsiniz ve emin olun zevki falan da oo yavaş yavaş sindire sindire mantıklı gibi geliyo olabilir ama öyle bir şey yok zaten bunun olayı hızlı değil doğru okumadır ilkokulda öğretilenle kalıyoruz bunu geliştirmiyoruz zaten doğru okumamız böyle olması gerek sen bir sinemada kocaman ekranı tüm ayrıntıları ile görebiliyorken kitapta niye olmasın ? ayrıca buna herhangi bi parada vermedim saçma olsa derim zaten ben de önce sizin gibi okurdum bu eğitimden sonra farklı okuyorum yani ikisini de denedim fakat siz daha bunu denemeden ön yargılı tutum koymuşsunuz. Parçanın karmaşıklığını anlayınca bütünün karmaşıklığını daha iyi anlarsınız. Bütünün karmaşıklığını anlarsanız anlama ve özümseme beceriniz artar. TONY BUZAN
Videoyu açıp izleyeyim dedim. İster istemez yorumlara da bir göz attım. Ne yazık ki burada da her şeyin en iyisini sadece kendilerinin bildiğini zanneden vatandaşlarımıza rastladım. Muhtemelen bu vatandaşlar o tip kurslara gitmişler ve bir miktar para ödemişler ki boşa mı ödedik dememek için cidden işe yaradığına inanmak istiyorlar. Sevgili yurttaşlar, sınavlardaki paragraf sorularını hızlı okumanız oradaki fikri vs. özümseyip anladığınızı göstermez. Hızlı okumak ve anlayarak okumak birbirinden farklı şeyler. Yıllarca doğru düzgün kitap, makale vs. okuma alışkanlığı edinememiş olmanız sizlerin sorunu. Üzgünüm ama kandırıldınız. Selametle.
Yanlış anlamayın sadece merakımdan soruyorum siz gitmiş miydiniz ya da giden insanlarla mı konuştunuz. Ben de gidip gitmeme konusunda kararsız kaldım da
@@dilara821 Eğer sınavdan dolayı gitmek istiyorsanız tavsiye etmem. Sık sık paragraf sorusu çözmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Fakat daha da hızlı okuyayım vb. gibi bir düşünceniz varsa, tamamen kendi fikrim, tavsiye etmem.
ben senin gibi düşünmüyorum. hızlı okumayı öğrenmeye başladığın zaman sadece kelimleri daha hızlı okumayı öğrenmiyorsun kelimeleri hızlı okuyup okuduğunu da anlamayı öğreniyorsun. senin hızlı okumadan kastın kısa bir sürede çok verim almaksa yanlış bir düşüncedesin. hızlı okuma sabırla ve süreklilikle olan bir durumdur. yoksa kelimenin özünü anlamadan dur bi hızlı okuyayım dersen zaten hızlı okuyabilirsin ve kursa gitmene kendi kendine göz antrenmanları yapmana da gerek kalmaz gördüğün kelimeyi okur okur geçersin parça bütünlüğünü önemsemeden. kimse kandırılmadı. Teşekkürler...
Bir ara bu yanılgıya ben de düşmüştüm. Özellikle youtube kanallarında her hafta 10 kitap okudum diye çıkan birilerini görünce kendimden şüphe ettim. Kitap çizmiyorum çünkü hiç çizdiğim bir kitaba geri dönüp baktığımı hatırlamıyorum. Akademisyen değilim, araştırma da yapmıyorum. Niye çizeyim anlamıyorum. Kitapları ikişer ikişer alacak durumum da yok.
Hızlı okumayla da sindererek okunur. Hızlı okumak anlamadan okumak değildir, lütfen. Hızlı okumayı hocalarından dinledikten sonra yorum yapın. Dakikada 200 kelime okuyorsunuzdur onu 600-700'e çıkarsanız sizin için daha iyi olmaz mı? Bir sayfayı 1,5 dakikada okuyorsunuzdur, 1 dakikada okusanız daha iyi değil mi?
Burada bariz bir yanlış anlaşılma var. Türklerin dakikada ortalama okuma hızı 150 - 180 kelime. Bu inanılmaz düşük kalıyor. Bunun ortalama dakikada 500 - 600 kelimeye çıkması son derece normal ve kavrayışı düşürecek bir kelime sayısı değil bu.
Çok güzel hocam, okuma bir zevk ve alışkanlık. Önemli olan kitabın bir insan yetiştirmesi. Hızlı okuma eğitimlerinin cüzi faydaları olabilir ama ticari gayeyle pompalanan bir alet olmuş günümüzde.
ben romanları kısa sürede okuyunca da unutmayabiliyorum ama olay-kurgu olmayan konular üzerine kitapları unutabiliyorum ve paragraf soruları da olay-kurgu yerine daha çok bir konu üzerine yazılmış makalelerden oluşuyor
Her ne kadar SAPIENS kitabının içeriğiyle ilgili bilgi sahibi olmasamda aklıma Neden SAPIENS e kurban bayramında başladığını belirtti diye kendi kendime düşünürken ,videonun devamında tekrardan kurban bayramında başladığınızı söylediniz .Umarım kurban bayramı karşıtı kitap değildir hocam .Et yemenizi öneriyorum, Özelliklede kırmızı et .Böyle kanlı, canlı et yiyin lütfen 😊😂
hızlı okumaktan kasıt nedir ona değinmek gerek bence. anlaşılır seviyeyi aşmadan mümkün mertebe hızlanmanın (buna yavaş okumaktan da kurtulmak denebilir) kime zararı olabilir ki? sayılarla gitmekte fayfa var. 150 kelime/dk gayet vasat/orta bir seviye ve bunu 300-350 kelimeye getirmek anlam kaybına sebep olucak bir hızlanma değildir. sonuçta anlama hakim olarak 350-400 kelime okuyan insanlar var ve bunların neleri doğru yaptığını araştırıyorlarsa bence mantıklı
Hararinin kitabları dersini iyi okumamış gencler için daha uyumlu. Sovyet okul sisteminden geçmiş iyi ders çalışmışlar için sade kıtablardır. Hararinin asıl alanı askeri tarih. İşte bu sahada o uzman.
normal zamanlarda tamama haklısınız diyelim ama süreli bir sınavda hızlı okuma ve anlama çok değerli hiç hesapladınız mı dakikada kaç kelime okuyorsunuz?
Bana zaten hiç samimi gelmiyordun.videoya da yorumları okumak için tıkladım izlemeyeceğim bile sen tekniğe önyargılı isen (denesen böyle bir önyargın olmaz hatta överdin) bende senin videona ön yargılıyım başarılar iyi çalaşımlar ☺️
Bu videoya iyi ki denk geldim.Hayatimin yogun gectigi bir dönemdeyim zamanimi nasil verinmli kullanirim derken kitap okurken hizli okuma teknikleri mi uygulasam dedim izledim ve vazgectim :)
hocam hızlı okuma teknikleri ile sadece kitap okunmuyor. keşke başlığı daha anlaşılır yapsaydınız. her yıl milyonlarca kişi sınava giriyor sadece sınav için bile binlerce kişi hızlı okumak istiyor
Hocam yanılıyorsunuz. Hızlı okuma teknikleriyle üniversite sınavını iki kere çözmüş biri olarak söylüyorum. Konuyu yanlış anlamışsınız. Tabii ki bazı kitapları okurken notlar alınabilir ve detaylı çalışılabilir, ama yavaş okunmanın hiçbir yararı yok.
Hocam peki 2 saat arayla iki farklı kitabı okusak nasıl olur? Örneğin roman okuyup 2 saat dinlenip psikoloji okuyup 2 saat dinlenip tekrar roman diye böyle gitsek nasıl olur?
@@frankcastle4694 Hiç kitaplarıni okudun mu ? Herkes ayni düşüncede olmak zorunda değildir,eğer yazdığı 72 kitaptan biri de bilimsel bir hata bulduysanız buyrun yazın.
Hocam bazı çeviri kitaplarını okumakta zorlanıyorum. Cümleler çok uzun 😔 Bazen 1 cümleyi 10 kere okuyorum yine de bir şey anlayamıyorum 😔 sorun bende mi hocam? 🤕
Diksiyon gelişimi için sesli okumak iyidir. Lakin ben sessiz okuyunca daha bir çok anılıyorum sanki, sesli okumaya nazaran. Böyle bir sey var mı, yani kişiden kişiye değişkenlik olur mu?
Başlıktaki "saçmalığı" ifadesinden sonra ayraç içinde parantez kullanılmaz bu bir. İkincisi "bir şeyi bildikten sonra teknik meknik gerek yok" nasıl bir cümledir yahu. Akademisyen misiniz cidden merak ettim. "Teknik" ne demektir cvp rica ediyorum
:) Kanalıma abone olmadığınız, ilk kez bir videomu izelediğiniz ve bu yorumu yazdığınız; videomu da sonuna dek izlemediğiniz ya da hiç izlemediğiniz o kadar belli ki :) isterseniz sonuna dek izleyin bu videoyu, sonrasında yine konuşalım☺
videoyu sonuna kadar izledim baltayı taşa vurdunuz. abone olanlara videonun sonunda ayrı birşeyler mi anlatıyorsunuz. abone olmayla ne alakası var sorduğum soruların. bir soru daha parantez içi ünlemle kanal aboneliği arasındaki bağlantı nedir
Bak şimdi sevgili kardeşim, İlk kez iletişime geçtiğiniz insanlarla bu üslupta yazışılmaz. Kanalımın takipçisi olsaydınız, tek videomu izleyip ön yargıyla hareket etmezdiniz. Bunları açıklamak komik gelse de bana, tek tek izah ediyorum bakın şimdi :) --- Tırnak içerisindeki söz bana ait olmadığından ve eğitim sistemi ile toplumdaki genel kanaatin "Hızlı Okuma Teknikleri" adı altında tuhaf bir anlayışın olduğuna vurgu yapmak içindir. --- Ve ben de bu anlayışı 'saçma' bulduğum için, o ibareyi tırnak içerisinde vurguladım. "Hızlı Okuma Teknikleri" benim belirlediğim bir tanımlama değil yani :) --- Ünlem işareti, izleyenin bu konuya ilgisini çekmek ve şaşırtıcı bir algıya dikkat çekmek için konulmuştur. Kanalımla daha önceden tanışıp da iletişimle ilgili videolarımı izleyip beni tanıyabilseydiniz, videonun başlığının neden o şekilde belirlendiğini de anlardınız. Her şey bir yana, madem birine katkı sağlamak ya da eleştirme gibi ihiyacı içindesiniz; insanlara yaklaşım tarzınız ve üslubunuzu dengeleyin. Güzellikler...☺
oradaki problem hem saçmalık yazıp hem ünlem işareti olması. " geri iade " gibi birşey olmuş yani... ayrıca bendeki ifadedelerde birşey yok. siz kendi ifadelerinize bakın. bak kardeşim nedir mesela nereden kardeşiniz oluyorum, nereye bakıyorum. Sayın haşmetmaab hoca hazretleri mi dememiz gerekiyor. Burada herkese hitap eden videolar paylaşıyorsanız bu gibi eleştirilere de açık olmalısınız.
Hocam sizi daha yeni izliyorum ben kişisel gelişim kitaplari okuyorum bana konusmanizla ve bilginizle bana yol gösterirsiniz teşekkürler hocam okudugum kitap beyhan budak senin sucun degil not alarak okuyorum hocam iyi çalışmalar
Hızlı okuma konusunda hiç Deneyim kazanmamış olabilirsiniz. Sizin gibi bir hoca önce Deneyim kazanıp arkasından bu yorumu yapıyor olsaydı belki daha güzel olabilirdi. Söylediğinizde doğru birşey var ki önemli olan okumak için harekete geçmek, gerisi biraz cahilce olmuş konuşmanın
Hocam videonuz çok doğru tespitler içeriyor. Teşekkür ederiz. Videonuzu izlerken aklıma şu söz geldi:
“Hızlı okuma hakkında bir kursa gittim ve Savaş ve Barış’ı 20 dakikada okumayı başardım. Olay Rusya’da geçiyor.”
Woody Allen
Bu da iyiydi 😂
Bilgi güçtür ve bilgide kitaplarda bulunur bu da demek oluyor ki çok kitap çok bilgi ancak çok kitap okumak içinde hızlı okumaya ihtiyaç var
@@RemzziCetin hızlı okumayı yanlış anlamışsınız, bende böyle ön yargılıydım öğrenince dediklerinizin yani önceden benimde dediklerimin hızlı okuma ile hiçbir alakası olmadığını öğrendim
@@RemzziCetin merheba hocam ben türkçeyi iyi bilmiyorum ve hızlı okuyamiyorum bilmediğimmı nedeni olabilir mi
biz kitapları hızlı tüketmek için değil, bize dayatılan kısa zamanda çok soru çözmemiz gereken sisteme ayak uydurmak zorunda olduğumuz için hızlı okuma öğreniyoruz, öğrenmek zorundayız ..
kesinlikle haklısın
Kpss, ales, dgs, yds gibi derdiniz yoksa hızlı okumaya karşı olabilirsiniz ama bu ülkede sınavlarda süre yetmiyor.
Hocam siz hızlı okumayı yanlış anlamışsınız. Bir insanın dakikada 400-500 kelime okuma kapasitesi varken neden 150-200 kelimede kalsın ki? Bunun bir haftada x kitap okudum y kitap okudum ile bir alakası yok. Her becerimizi geliştirebileceğimiz gibi gerekli göz egzersizleri ve bol okumayla da okuma hızımızı ve verimimizi arttırabiliriz.
Evet bence de ben şu an dakikada 700 kelimeye kadarda çıktım daha fazlada olucak zamanla
@@Ellie__.1642 neler yaptın bu süreçte
@@zeynepagdaci1962 hızlı okuma videolarını izledim ve 1 dakikada kaç kelime okuduğumu ölçtüm
@@Ellie__.1642 hangi videoları izledin ?
@@hacettepetpbeklecnm2720 UA-cam a hızlı okuma videoları yazarsanız çıkıyor bi ek getirmek istiyorum 12 gün önce en fazla 700 okurken şu an 1200 kelimeye çıktım etkileri var yani
beyfendi hızlı okuma sadece hızlı değil aynı anlamda anlayarak okumak ayrıca göz kaslarımızı geliştirmek aynı zamanda hafızamızda bilgileri daha kalıcı hale getirip görsel hafızayı geliştirmek sanıyorumki yanlış anlamışsınız konuyu yararlarını araştırıp etkisini insanlar üzerinde görebilirsiniz
Siz okuyabiliyor musunuz
kitabın içeriğine göre de değişir hikaye kitabı için haklısınız ama tarih felsefe gibi ağır kitaplar için birinci öncelik hız değil anlamaktır
Hızlı okuma kursuna gitmiştim. Teknikleri uyguladığınızda(belirli bir teknik yok temel olarak kelime kelime değilde cümleyi görmeye çalışarak ve takılınan yerlerde geriye dönmeden devam etmek.) hızlı okuyorsunuz. Ben kallavi ve adam akıllı yaptığım okumalarda bu tekniği kullanmıyorum fakat öğrenci olduğum için söyleyeyim; paragraf sorularında zaman kazanmak ve dikkati korumak için işime yarıyor.
Hızlı okuma teknikleri ile okuma yapan biri olarak saçmalık dediğiniz kısmını zırva olarak nitelendirmek ile birlikte hayatında hiç bu eğitimi almamış kişi olarak siz, deneyimlememiş olduğunuz bir eğitim hakkında bilirkişi niyetinde konuşmanızı da ayrıca gülünç buluyorum :) İyi çalışmalar :)
katılıyorum
Bende bu sözüne katılıyorum.
Aynen öyle
Nasıl başardınız anlatır mısın onur bey
Dakikada kac kelime okuyorsun tam anlayarak, okumuş olarak değil?
Ders kitaplarını konunun dışında tutmak şartıyla;
Çağı yakalamak için, hızlı ve anlayarak okumayı öğrenmek ve öğretmek zorundayız...
Hızlı okuma konusunda bilginiz yok sanırım ama sizin görüşünüz kendine göre iyi.Ama hızlı okuma teknikleri konusunda keşke biraz araştırma yapsaydınız ne kadar önemli olduğunun önemine varırdınız.
Hızlı okumak sadece okumak değil ki ama. Anlayarak hızlı okuma sonucu verebiliyor. Ben işe yarayabileceğini düşünüyorum. Günümüz sistemi bizden hem çok okumamızı hem de çok anlamamızı bekliyor. Marifet zaten bunu başarmak.
Emrah Safa Gürkan izleyin gerçekten hızlı konuştuğu için hızlı okumaya başladım . Diksiyona kenetlendim baya hızlandım
sapiens'da sömürgeciliğin anlatıldığı yerlerde çok üzülmüştüm bende resmen iz bıraktı
Hayır yaptığımız işlem sadece kitap okumak değil anlayip yorumlamak.
Yetismemiz gereken sınavlar oluyor vize,final siz vize haftasi 5 kitap bitirmenin ne demek olduğunu bilseydiniz hızlı okumaya katılmak isterdiniz😊
Siz okuyabiliyor musunuz
Hocam, insan gözü tek bakışta üç ila dört kelimeyi rahatlıkla görebiliyor. Bir satırda ortalama altı ila dokuz kelime oluyor, bir satırdaki her kelimeye bakarak okumak yerine bir den fazla kelimeye bakarak okursak göz hem daha az yorulmuş olur (daha az sekme yaptığı için) hemde daha kısa sürede kitabı okumuş oluruz.
Bravo👏👏
Keşke üniversitelerdeki tüm hocalar sizin gibi olsa. Çoğu bulundugu mevkiye tesadüfler sonucu gelmiş, tek dertleri bi sonraki arabalarinin markasınin ne olacağı olan insanlarin eline kaldık hocam. Selamlar , saygılar.
Merhaba
Bi kendimize ve kendi yolumuza bakalım. Güzel çalışmalar, çok sevgiler☺
13:00 Ramiz dayının da dediği gibi *insan değiştikçe kitap da değişir*
dayı sen ölmedin mi dayı ?
Tabiki paragraf sorusunu daha kısa sürede bitirmek icin hızlı okumaya çalışıyoruz , ne demek ne işinize yariyacak
Yazık kafana
yazık kafana
@@Oguz_han1 cahil herif yazıl kafana
çağımıza yönelik "bu hızlı, daha da hızlı; daha daha hızlı çook çoook hızlı şeyler yapma isteği sorununa; bu sabırsızlığa, çok doğru ve yerinde bir yaklaşımınız var. konuya ilişkin kendi düşüncelerimi ve sitemimi yansıtmışsınız..
Hızlı ve anlayarak okumak 🙋🏻♀️
dinle küçük adam... incecik ama bitmeyen
Hızlı okuma bir gerçektir. Sınavlarda anlayarak hızlı okumak da gerçektir.Bunu gerçekleştiremeyenler, bunun saçmalık olduğunu, sindire sindire ve anlayarak hızlı okumanın esas olduğunu söylerler. Buna canlı şahit olan biri söylüyorum .Askeri okulda 4 yıl hızlı okuma koluna giden bir arkadaşım vardı. 5 dakikada test sınavlarını bitiriyodu.95-100 puanları alıyordu. Konuyu biliyorsa zaten doğru cevaplıyordu.Hızlı okuma eğitmeni ve 3 yılda bu seviyeye geldiğini söyleyen biri kişiyi test ettim. Bana ait bir dgs deneme testinden 8 sözel soruyu , cevaplamasını istedim.1 dakika 12 saniyede tüm soruları doğru cevapladı.Sonunda da "bayağı yavaşlamışım " dedi. Becerebilen var , beceremeyen var. Çok emek ve uzun süreli çalışma gerektiriyor
insan dan insana değişir ama günlük 10 sayfa kitap yeterli başlangıç olarak .bazı insanlar günlük 1 sayfa kitap okumayı bile zorlanan insanlara zorla 30 sayfa okutuyor haliyle akıl da yanlış bilgiler kalıyo.
👏👏
Bizim derdimiz bir saatte 40 sayfa okyacagima doğru teknilerle daha fazla okumaktir
@@anti.k_3404 hızlı okuma kurslarında anlayarak hızlı okutuyorlar zaten.
@@holmes1305 sen öyle okuyabiliyor musun
Hızlı okumayı körü körüne savunan arkadaşların anlamadığı en önemli problem her kitabın aynı olmadığıdır. Kurgu dışı, özellikle felsefi kitapları okurken hızlı okumak inanılmaz anlam kayıplarına sebep oluyor, bilginin derinliğini azaltıyor. Özellikle Kant'ın saf aklın eleştirisi, Platon - Devlet vb. Kitaplar yavaşça üzerine düşünülerek okunması gereken kitaplardır. Bunlar dışındaki kurgu türündeki kitaplar hızlı okuma yapılarak okunabilir. Yine sınavdaki paragraf soruları için bu yapılabilir. Kısacası kurgu dışı; içinde felsefi argümanlar bulunan kitapları hızlı okunamaz!
Okunan kitap sayısından ziyade okuduğumuz kitapların bizleri nasıl ve ne kadar değiştirdiği daha önemli. Diğer yandan hızlı okuma tekniğinden kastedilen de genel olarak gözün fiziksel sınırlarını zorlayarak cümleleri veya mümkünse paragrafları bütün olarak görmektir. Okuyucuya hız kazandıran temel olarak budur. Tabii ki bu yöntem (Skimming and scanning diye bilinir) yoğun bilgi içeren dokümanlarda kullanmaya uygun değildir. Okunan materyal hakkında genel bilgi vermeye yöneliktir. Kullanmanın bir zararı yok ama nerede kullanılacağını bilmek lazım.
👏👏
skimming hızlı okumanın bir çeşiti. Skimmingin daha yavaş bir şeklinde hem anlayarak hem de hızlı bir şekilde okuyadabilirsiniz.
Hızlı okumanın anlamaya yönelik teknikleri alınabilir aslında... Mesela geri çağrışım, tamlamalari tek bir öge olarak görmek gibi.
bence hızlı okuma tekniğine başvuran insanların genel isteği da vinci gibi olmak her alandan çok bilgileri olsun. ama bence sadece 1 konuya odaklanıp yılda en fazla 50 kitap okuyup zaman kalırsa tabiki daha fazla okunarak rahat bir hayat olabilir insanlar kendilerini çok kasıyorlar
Değil mi? Haklısınız; oysa okumak rahatlatan ve öğreten bir eylem... Bu kadar kasmaya gerek yok, tadını çıkarmak varken...☺
@@RemzziCetin tercih meselesi :)) ben üni zamanımda notlarımı kolaylıkla tekrar edip aylar sonra bile detayına kadar unutmamak için ve normal okuduğum kitaplardan da daha fazla keyif almak beğendiğim yazarların kitaplarını seve seve hızlıca okumak ve bunu 1 kitap bitireceğim zamanı 3 ya da 4 kitabı bitirmek için hızlı okuma çalışmalarına başladım bence de hayatımın en önemli güzel kararı oldu
@@bilgehanduver3796 ne kadar faydalı ve ne kadar kendini kastın? Öğrenme süreci falan
Hızlı okuma anlamadan okuma demek değildir. Beynin sınırsız gücünü aktive ederek sindire sindire keyif ala ala anlayarak hızlı okumak demektir. İmkan varsa sınırları neden zorlamayayım ki
saçmalık demiş ama esas olaya bakış açısı saçmalığın daniskası. Mesele acele etmek, yarışta olmak, bir yere yetişmek değil, kısıtlı zamanda işin gücün arasında olabildiğince fazla kitap okuyabilmek. Bir kitabı 3 haftada okumak kitabı özümseyeceğinin garantisini mi veriyor. Yavaş yavaş ağır ağır okumak kitabı daha iyi anlamanı mı sağlıyor. Gereksiz duyarcı bir yaklaşım olmuş.
Videoda değindiğiniz bir çok nokta maalesef doğru. Bilinçli okuma yapılmıyor ve gösteriş içinde okuma yapılıyor belki de. Bunları daha iyi yapmak için hızlı okumak istiyorlar sanırım bu kişiler fakat bunların hiçbirisi hızlı okumayı yanlış ya da yalan yapmaz. Hızlı okuma bazı yöntemler içeren bir okuma stilidir ve tabiki de anlıyorsunuz okuduğunuzu.
hizli okuma teknikleri kotu degildir, gozun gorme acisini artirir ve bir defada biden fazla kelimeyi gormesini saglar, kitapi anlayabilmek icin iyi odaklanmak lazimdir, hizli okuma tekinikleri daha iyi odaklanmaya yardimci olur. ve bazi hizli okuma kurslarinda ogrencilere nasil kitabi not alabileceklerinide ogretir ve terkar hatirlamaya yardimci olcak teknikler verilir.
Sapiens (Yuval Noah Harari)
Wednesday, 28 August 2019.
Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi (Yuval Noah Harari)
Friday, 30 August 2019.
21. Yuzyıl İçin 21 Ders (Yuval Noah Harari)
Sunday, 1 September 2019.
Наука жить (Альфред Адлер)
Monday, 2 September 2019.
28 Ağustos - 2 Eylül arası Hararinin 3 kitabını bitirmişim. Kindle Paperwhite kayıtlarıma bakdım. E-kitap daha hızlı okuma imkanı veriyor. Kayıt da yapa biliyorsunuz.
Bu hızlı okumayı, bir insanın hızlıca bir kaç şehri hızlıca geçerse hiç bir yeri aklında tutamaz.ancak eğer gezdiği yerleri bakarak not ederek fotoğraf çekerek v.s o şehirleri daha iyi bir çok yeri aklında kalır.
Bu fikirler ve öneriler aydınlatıcıydı, gerçekten teşekkürler
Mesele hızlı okuma tekniği değil de etkin okuma tekniği hocam kafayı dağıtmadan
Doğal sürecine bırakın sözü bana yetti. Önerileriniz için teşekkür ederim.
hızlı okuma eğitimi aldım ort dk da 1000 kelime okuyorum;hızlı okuma tekniği makale okurken veya sınavlarda çok etkili oluyor ama edebi metinlerde bir sindirim süreci gerekli olduğundan hızımı düşürüyorum bunun ayarını tutturursanız çok faydalı bir teknik.
Hocam kusura bakmayın ama birazcık cahilce bir konuşmaydı "bir spor salonu var siz bize diyorsunuz ki kendinizi geliştirmeyin böyle kalın " niye kendimizi geliştirmeyelim ?
Amaç "şu kadar kez spor salonuna gittim" demek olmamalı, amaç geliştirmeli. Hoca da bundan bahsediyor. Hızlı okudum, yavaş okudum meselesi değil. Kitabı anlamak, çözümlemek...
Cahlice bir yorum...
Kasmamak lazım. Hızlı okuma egzersizi vb gibi stres yapmaya gerek yok. Videoda da denildiği gibi sakin olmak lazım. Okuduklarımızı sindirmek, anlamak lazım.
ÖSYM yüzünden oluşan bir kaygı benim için
Benim lisedeki arkadaşım %90 hızlı okuyor diye düşünüyorum. Büyük ihtimalle öyle. Ben hızlı okumuyorum yani hız olarak hızlıyım ama bu taktikli hızlı okuma yapamıyorum. Gözle okuma gibi. O okuduğu kitapları pek hatırlayamıyor. Ben 1, 2 yıl önce bile okusam hatırlarım. Hafızam güçlüdür bu konuda. Kitabı oturur yazarım o derece yani. Arkadaşım da 0 o özellik. Paragraf çözmeye gelirsek o sayısalcı ben sözelciydim ama herkes paragraftan sorumludur sınavda. O kadar kitap okuyan birisi ama paragrafta başarılı değil. Hocalar bunun için bol bol okuma yapın deselerde olay kalıplaşmış soruları bol bol çözmeye bakıyor. Şayet onda da ben daha iyim. Son olarak yazmaya gelelim. O "herkez, bağzı, baya, bişey, birşey" gibi hatalı yazar hep. Ben kelimelerin doğru yazılmasına önem veririm. Bilmediğim kelimeyi öğrenirim. Doğru yazılışına kadar. Hatta arkadaşlarım düzgün yazdığım için bazen benle uğraşırlar😄😄 Yani kitap okuyan birinin diksiyonu olması, yazması iyi olması, okuduğunu anlaması ve hatırasında kalması gerekir.(Elbette %100 yapılamaz ama yine de orta durumda olması gerekir bu konularda okuyan kişinin.) Bunları hepsi var bende ama diksiyonumu kendim geliştirdim. Şayet arkadaşım da 0 elde var 0. Demek istediğim hızlı okumak çokta önemli değilmiş. Ne farkımız olabilir? O belki birkaç kitap fazla okuyacak benden. Eee peki ne katacak fazladan okuduğu kitaplar ona. Hiçbir şey. Ha başkasına çok şey katar. Ama ona katar buna katmazlauğraşmak yerine bana ne katıyor ona bakarım. Uzun uzadıya yazdım istemeden. Olsun. Bu da böyle olsun😄 Yine göz egzersizi yapacağım. Kendimi geliştireceğim ama kafaya çokta takmayacağım.
Bilgiyi Aklında nasıl tutabilirim videoda diyorsunuz ya, Çapraz okumalar yapın bilgi aklında kalacak diye işte o zaman`da hem hızlı hem de çapraz okuma yapıb bilgiyi aklımda tutabilirim. Boşuna bir konu üzerinde düşünüb zaman harcayıb ekstradan saçma.
Sevmediğimiz kitapları okuma konusun da haklısınız. Lakin Anlayarak Hızlı okumak konusnuda ki görüşleriniz aynı teknolojinin gelişimi karşısında ki söylevlere benziyor, önce telefon fikrine karşı çıkıldı sonra cep telefonuna sonra televizyona derken hep böyle oldu. Hızlı ve Anlayarak okuma yapılabilir. Hala not alınabilir. Niye kendimizi bir şeylerle ilgili sürekli kısıtlayıcı şeyler yapalım ki ? Bence yanılıyorsunuz.
Koca bir önyargı içerisindeler, kafalarındaki bariyeri kıramıyorlar. Hızlı okuma deyince 3 sn bir sayfa okumak geliyor akıllarına galiba. Oysa 1 dakikada 800 kelime okuyorsan ne mutlu sana.
@@onursoker9529 en fazla da 1350. Tabi anlama oranı okuma hızı yükseldikçe düşüyor. Ama anlama oranını arttıracak egzersizler mevcut.
"Bol okumalı günler" bir Remzi hoca sözü olarak zihnime yerleşiyor. 👌
☺☺
Doğal sürecinde zaten hızlanacaktır okumanız.Eyleme geçmek çok önemli.
Manguel Ahmet Hamdi Tanpinar in Beş Şehir eserininden etkilenip Tanpinar'in izinde adlı kitabi vardir.Tanpinar hayrani bir yazardir çok mutlu oldum ismini duyunca :-)))))
Evet, İleride Maguel'in kitaplarını öne çıkaracağım bir video da gelecek :) 🤭
Hızlı okuma amacımız sınavlarda hızlı okuyup anlamak hocam sınavlarda zamanla yarışıyoruz
Doğru ve mantıklı.
Hızlı okuma müthiş birşey, herkese tavsiye ediyorum bende yksye hazırlanıyorum 20 günün sonucunda tadına varıyorsunuz SAÇMA falanda deil, yok böyle saçma,gereksiz diye bahane uyduran önyargılı kişilerde var tabi şekilde görüldüğü gibi ama siz siz olun en azından önyargılı olmayın bir deneyin ama tabi kolay birşeyde deil 30 gün 1 saat vermeniz gereken emek isteyen birşey
Nasıl yaptınız biraz anlatır mısın
çok doğru şeyler söylüyorsunuz. Fakat kitaplara bu şekilde davranmanız pek doğru değil. Bence gerek de yok buna. Defterinize not alarak da okuyabilirsiniz.
4.dk hocam süreyi atlıyor musunuz? Süre var sınavlarda.
Hızlı okumucaksiniz zaten: hissederek tadarak, ozumseyerek, içine girerek okumalısınız. Hızlı okucam hızlı okucam diye diye bu sefer okumaktan da sıkılır atarsınız kitabı elinizden😁 hızlı okuma diye bir şey yok demiyorum var ama o test teknikleri için hocam burda kitap okumaktan bahsetmiş 👏👏
Kitabı sıkılıp asla atmazsın daha çok okumak istersin
Allah razı olsun hocam sizden çok istifade ediyorum.. Ve uluslararası ilişkiler öğrencisi olarak iyi ki varsınız ve bu mecra da daha yolun başında sizinle tanıştığım için çok mutluyum
Rica ederim, ben teşekkür ederim kanalıma ilginize... Çok başarılar☺
benim sapiens kitabı boyama kitabı gibi her şeyin altı çizili , çok sağlam kitap
Hocam, dediklerin ne kadar doğru olsa da sen kendine güvenerek bunları söylüyorsun. Ama diger çocuklar anlıyorlar ama yapamıyorlar. Zannımca insanın enerjisi kitap okumaya yönelik olmadıkca denilen şu meslehetler kuvvetini itirecekdir, Libido. ))))
herseyi kolay ve rahat halletmek için bu palavraları denıyorlar.hocam zaten okudukca hız artar ve kıtabın guzelıgıne baglı olarak hız aynı oranda ama,bu hızlı okuma denınen sey amacı ben bu kadar okudum demek yanı kıtabın ruhuna ters dusen seyler.yanı sızı cok hakklı buldum
Kesinlikle öyle... Çok güzel ifade etmişsiniz. 👏👏
@@samedaydn0723 Hızlı okuma ve okuduğunu anlama dersini aldıysanız ve zihin haritaları vb incelerseniz öğrencilik hayatında daha rahat edersiniz paragraf sorularında daha çok ilerlersiniz. Saçma demesini yanlış buluyorum kimse kimseye hava atmıyor zaten
Beni mazur görün ama ben size katılmıyorum
Seni çok seviyorum remzi HOCA
Hocam hızlı okuyan biriyim bu bende daha öncede vardı fakat ben bunu biraz daha geliştirdim. Videonuzu izledikten sonra kitaplığıma gittim ve hangisinden ne kadar hatırlıyorum diye baktım ve hepsini hatırlıyorum hocam. Burada hızlı okumak yavaş okumaktan ziyade anlayarak okumak önemli çok yavaş okuyan insan var kitabı kapattığında ne okuduğunu hatırlamayan. Ben genellikle roman türü okuyorum sizin kanalınıza bir göz attım siz sanırım daha çok bilgi kitapları okuyorsunuz. Tabii ki de onları yavaş okuyup anlayıp not edip not yapıştırıp okumak gerekli fakat romanlarda çok geçerli değil çünkü yavaşta okusanız hızlı da okusanız romanda ana hikayesi ve sizde bıraktığı etkiden başka bir şey hatırlamıyorsunuz
Nasıl yapıyorsunuz anlatır mısın
Güzel yere değinmişsiniz aslında birçok insan zaman sınırı şart vs ayrica farklı tekniklerle kendini kandırarak ilerlemeyi geçin öğrenme sürecide olmadığı için hem enerji sini boşa harciyor yani bıkıyor hatta sonunda pes de edebiliyor ,
Ayrıca çok az kişi sizin bunu söylediklerinizi düşünüyor hocam ilk defa yorum yapıyorum ve bu konuda ayni fikirde birilerininde olduğunu görünce çok sevindim teşekkür fikirleriniz içn
Ayrıca inanın özümseyerek ögrenmenin dogrulugunu her zaman hissetsemde hep bu zaman baskısı yüzünden o anki zamanımı bile degerlendiremeden çöp olmuştu sizin bu videodaki ayni fikirlere gelmem geç oldu ama hayirlisi koşullanmamak çok önemli.
Yazdıklarının yarısını okumadım. Cahil olduğun bir konuda yorum yapma. Şu anki okuma hızım dk / 1132 kelime. Anlama oranı %83. Ben anlayarak hızlı okuma eğitimlerine 2 sene önce başladım. Bu konu ile ilgili kitaplar , setler , konferanslar , egzersizler , yabancı kaynaklar... kısacası bu konu ve hafıza teknikleri ile ilgili her şeyi biliyorum. Hızlı okumayı çok çok yanlış anlamışsın. Önce araştır. Yazdıklarını okurken utandım resmen.
@@holmes1305 oo ne güzel zamanini beni aydinlatmak için cevap yazmiş süper zeka kardeşim herkez vakit denilen kavrami senin gibi verimli kullanamıyor madem hizli okuyup anlamak bu kadar kolay gelsin bay profesör ayrica bir cümleyi özümsemek için yani anlamak için haftalarini veren fizik profesörleri var bilmiyorsan dicek birseyi yok hızlı okuma sadece pratik yapmayla degil bilişel zekanı geliştirmekle artar doğaüstü birşey oldugunu solemedim sadece doğru ve etkili çalişmak yapildigindan emin değilim gerekir ve herkesin inancina saygi duymak farkli bir boyut bilişsel zekadan kastim beyinde referans oluşturma ile ilgili beyin daha once kavrayamadigi birşey hakkinda yorum yapamaz baglantilardan çıkarım saglar bu baglanti ve referans ne kadar fazla ise bilişsel zekanin etkisi o zaman gorulur he tabi pratik yapmak oran i artirir dogru uygulandiginda ki dogru uygulandigina emin olmadigimiz birşeye insan enerjisini harcamaktan çekiniyor
@@furkanbilgin7555 bi laf vardır bilir misin ?
@@holmes1305 buyur kardeşim söyle insanca söylenen her söze açığım
gereksiz ön yargılısınız hızlı okuma demek hızlı okuyup bitirip anlamamak değildir ben bu eğitimi hakiki veren birinden aldım ösym 2021 de bütün paragraf sorularım doğruydu madem anlamıyoruz ben nasıl yaptım ve bi çok arkadaşım yaptı 1 saatte yapanda vardı ben 30 dakikada yapıp zaman kazandım ayrıca hızlı okuma kursunda alınan görselleştirme eğitimi var bunu aldıktan sonra kitabı tüm ayrıntıları ile normal okuyucadan daha iyi hatırlayabilirsiniz ve emin olun zevki falan da oo yavaş yavaş sindire sindire mantıklı gibi geliyo olabilir ama öyle bir şey yok zaten bunun olayı hızlı değil doğru okumadır ilkokulda öğretilenle kalıyoruz bunu geliştirmiyoruz zaten doğru okumamız böyle olması gerek sen bir sinemada kocaman ekranı tüm ayrıntıları ile görebiliyorken kitapta niye olmasın ? ayrıca buna herhangi bi parada vermedim saçma olsa derim zaten ben de önce sizin gibi okurdum bu eğitimden sonra farklı okuyorum yani ikisini de denedim fakat siz daha bunu denemeden ön yargılı tutum koymuşsunuz.
Parçanın karmaşıklığını anlayınca bütünün karmaşıklığını daha iyi anlarsınız. Bütünün karmaşıklığını anlarsanız anlama ve özümseme beceriniz artar.
TONY BUZAN
Videoyu açıp izleyeyim dedim. İster istemez yorumlara da bir göz attım. Ne yazık ki burada da her şeyin en iyisini sadece kendilerinin bildiğini zanneden vatandaşlarımıza rastladım. Muhtemelen bu vatandaşlar o tip kurslara gitmişler ve bir miktar para ödemişler ki boşa mı ödedik dememek için cidden işe yaradığına inanmak istiyorlar.
Sevgili yurttaşlar, sınavlardaki paragraf sorularını hızlı okumanız oradaki fikri vs. özümseyip anladığınızı göstermez. Hızlı okumak ve anlayarak okumak birbirinden farklı şeyler. Yıllarca doğru düzgün kitap, makale vs. okuma alışkanlığı edinememiş olmanız sizlerin sorunu. Üzgünüm ama kandırıldınız.
Selametle.
Beavo👏👏👏
Yanlış anlamayın sadece merakımdan soruyorum siz gitmiş miydiniz ya da giden insanlarla mı konuştunuz. Ben de gidip gitmeme konusunda kararsız kaldım da
@@dilara821 Eğer sınavdan dolayı gitmek istiyorsanız tavsiye etmem. Sık sık paragraf sorusu çözmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Fakat daha da hızlı okuyayım vb. gibi bir düşünceniz varsa, tamamen kendi fikrim, tavsiye etmem.
ben senin gibi düşünmüyorum. hızlı okumayı öğrenmeye başladığın zaman sadece kelimleri daha hızlı okumayı öğrenmiyorsun kelimeleri hızlı okuyup okuduğunu da anlamayı öğreniyorsun. senin hızlı okumadan kastın kısa bir sürede çok verim almaksa yanlış bir düşüncedesin. hızlı okuma sabırla ve süreklilikle olan bir durumdur. yoksa kelimenin özünü anlamadan dur bi hızlı okuyayım dersen zaten hızlı okuyabilirsin ve kursa gitmene kendi kendine göz antrenmanları yapmana da gerek kalmaz gördüğün kelimeyi okur okur geçersin parça bütünlüğünü önemsemeden. kimse kandırılmadı.
Teşekkürler...
@@oguzcancaferoglu2931 mega hafızayı ve Mehmet taşhanlıgil’i araştırmanızı tavsiye ederim. Yazdıklarınız tamamen yanlış
Merhaba arkadaşlar kitap okurken daha çok hızınızı artıracak ve hem de anlamanızı sağlıyacak olan hizlioku.web.tr ' yi sizlere tavsiye ederim.
Bir ara bu yanılgıya ben de düşmüştüm. Özellikle youtube kanallarında her hafta 10 kitap okudum diye çıkan birilerini görünce kendimden şüphe ettim. Kitap çizmiyorum çünkü hiç çizdiğim bir kitaba geri dönüp baktığımı hatırlamıyorum. Akademisyen değilim, araştırma da yapmıyorum. Niye çizeyim anlamıyorum. Kitapları ikişer ikişer alacak durumum da yok.
Hızlı okumayla da sindererek okunur. Hızlı okumak anlamadan okumak değildir, lütfen. Hızlı okumayı hocalarından dinledikten sonra yorum yapın. Dakikada 200 kelime okuyorsunuzdur onu 600-700'e çıkarsanız sizin için daha iyi olmaz mı? Bir sayfayı 1,5 dakikada okuyorsunuzdur, 1 dakikada okusanız daha iyi değil mi?
siz kaç wpm okuyorsunuz hocam
Burada bariz bir yanlış anlaşılma var. Türklerin dakikada ortalama okuma hızı 150 - 180 kelime. Bu inanılmaz düşük kalıyor. Bunun ortalama dakikada 500 - 600 kelimeye çıkması son derece normal ve kavrayışı düşürecek bir kelime sayısı değil bu.
Hocam biz kitabı hızlı okumak için hızlı okuma eğitimi istemoruz ki..
Hazırlıkçıyız biz sınavlar için istiyoruz..
Videom bahsettiğiniz konuyla ilgili değil; ders kitapları okumalarından söz etmiyorum☺
@@RemzziCetin teşekkürler hocam..
Neden bir haftada 1 yılda kaç kitap okuduğunuzu bilmiyorsunuz? Bir hedefiniz yok mu ?
Çok güzel hocam, okuma bir zevk ve alışkanlık. Önemli olan kitabın bir insan yetiştirmesi. Hızlı okuma eğitimlerinin cüzi faydaları olabilir ama ticari gayeyle pompalanan bir alet olmuş günümüzde.
ben romanları kısa sürede okuyunca da unutmayabiliyorum ama olay-kurgu olmayan konular üzerine kitapları unutabiliyorum ve paragraf soruları da olay-kurgu yerine daha çok bir konu üzerine yazılmış makalelerden oluşuyor
Her ne kadar SAPIENS kitabının içeriğiyle ilgili bilgi sahibi olmasamda aklıma Neden SAPIENS e kurban bayramında başladığını belirtti diye kendi kendime düşünürken ,videonun devamında tekrardan kurban bayramında başladığınızı söylediniz .Umarım kurban bayramı karşıtı kitap değildir hocam .Et yemenizi öneriyorum, Özelliklede kırmızı et .Böyle kanlı, canlı et yiyin lütfen 😊😂
Teşekkürler, gerçekten
hızlı okumaktan kasıt nedir ona değinmek gerek bence. anlaşılır seviyeyi aşmadan mümkün mertebe hızlanmanın (buna yavaş okumaktan da kurtulmak denebilir) kime zararı olabilir ki? sayılarla gitmekte fayfa var. 150 kelime/dk gayet vasat/orta bir seviye ve bunu 300-350 kelimeye getirmek anlam kaybına sebep olucak bir hızlanma değildir. sonuçta anlama hakim olarak 350-400 kelime okuyan insanlar var ve bunların neleri doğru yaptığını araştırıyorlarsa bence mantıklı
Hararinin kitabları dersini iyi okumamış gencler için daha uyumlu. Sovyet okul sisteminden geçmiş iyi ders çalışmışlar için sade kıtablardır. Hararinin asıl alanı askeri tarih. İşte bu sahada o uzman.
0:40 DUS çalışıyorum.
Bir kitabı okumak yemek yemek gibi bence. Hızlı hızlı yerseniz lezzeti az olur sindirimi zor olur.
Ya niye bu kadar saçma sapan yorumlar var ya. 6 saatte okuduğun kitabı daha iyi anlayarak 2 saatte bitirmek istemez misin ?
Hızlı okuma diye birşey yok, mesele odaklanmak kafan dinç olacak okadar...
hocam lacasa de paper deki pedro alonso ya çok benziyorsunuz dikkatimi çekti
😂 öğrencilerim de sizin gibi söylüyor
Hocam Sapiens ağır kitap ama olay kitaplarını hızlı okumak iyi olabilir.(55.Baskı çıktı hocam)
normal zamanlarda tamama haklısınız diyelim ama süreli bir sınavda hızlı okuma ve anlama çok değerli hiç hesapladınız mı dakikada kaç kelime okuyorsunuz?
Bana zaten hiç samimi gelmiyordun.videoya da yorumları okumak için tıkladım izlemeyeceğim bile sen tekniğe önyargılı isen (denesen böyle bir önyargın olmaz hatta överdin) bende senin videona ön yargılıyım başarılar iyi çalaşımlar ☺️
Bu videoya iyi ki denk geldim.Hayatimin yogun gectigi bir dönemdeyim zamanimi nasil verinmli kullanirim derken kitap okurken hizli okuma teknikleri mi uygulasam dedim izledim ve vazgectim :)
Aslina bakarasaniz hızlı olunmadan kastiniz 10saniyede 1sayfa ise bunu zorlamaniza gerek yok ama 1sayfayi 2-3dkda okuyorsaniz bu çok yavastir
hocam hızlı okuma teknikleri ile sadece kitap okunmuyor. keşke başlığı daha anlaşılır yapsaydınız. her yıl milyonlarca kişi sınava giriyor sadece sınav için bile binlerce kişi hızlı okumak istiyor
Bilgisizlik.
O kadar katılıyorum ki 👏🏻👏🏻👏🏻
👏👏👏👏👏
Her kitabı Qur'an okur gibi okuyacağız?
Hocam yanılıyorsunuz. Hızlı okuma teknikleriyle üniversite sınavını iki kere çözmüş biri olarak söylüyorum. Konuyu yanlış anlamışsınız. Tabii ki bazı kitapları okurken notlar alınabilir ve detaylı çalışılabilir, ama yavaş okunmanın hiçbir yararı yok.
Yararlı video ama playspeedi 2 yap .
Hocam peki 2 saat arayla iki farklı kitabı okusak nasıl olur? Örneğin roman okuyup 2 saat dinlenip psikoloji okuyup 2 saat dinlenip tekrar roman diye böyle gitsek nasıl olur?
Güzel olur; ara vererek devam etmek en mantıklısı😊
@@RemzziCetin teşekkürler hocam
Ama sınavda lazım olmaz mı hızlı okumak?
Ama sonra paragraf sorularını bir daha okuyorsunuz...
@@RemzziCetin bir daha okuyorum ama hızlı okumayan da göremediği bir yer için yeniden okuyor
Hocam ben 9. Sınıfı bitirdim Atatürk ve Osmanlı tarihi hakkında okuyabileceğim dili ağır olmayan önerebileceginiz kitaplar var mı ?
Merhaba sizin için aşağıya bir videomu bıraktım, lütfen sonuna dek izleyin. Sevgiler☺
ua-cam.com/video/AptHkcMGJvI/v-deo.html
Bende 9um . İlber Ortaylı Gazi Mustafa Kemal Atatürk bence çok iyi . Devrimlerin Efendisi kitabıda iyidir
Kadir Mısırlıoğlu iyidir...
@@hukukcu2443 o adam atatürk düşmanı
@@frankcastle4694 Hiç kitaplarıni okudun mu ? Herkes ayni düşüncede olmak zorunda değildir,eğer yazdığı 72 kitaptan biri de bilimsel bir hata bulduysanız buyrun yazın.
Hocam bazı çeviri kitaplarını okumakta zorlanıyorum. Cümleler çok uzun 😔 Bazen 1 cümleyi 10 kere okuyorum yine de bir şey anlayamıyorum 😔 sorun bende mi hocam? 🤕
Çevirisi iyi yapılmamış olabilir☺
Yayınevi de önemli tabii...
Büyük satranç tahtasını okumakta çok zorlandım mesela 🙄
@@ilhamcelilov9908 senin iş zor. Geri dönülemez bir nokta. Ama düzeltebilirsin de tabi.
Diksiyon gelişimi için sesli okumak iyidir. Lakin ben sessiz okuyunca daha bir çok anılıyorum sanki, sesli okumaya nazaran. Böyle bir sey var mı, yani kişiden kişiye değişkenlik olur mu?
Bendede var sesli okuyunca daha az anlıyorum çünkü konuşurken de enerji harcıyorum
Ellerinize sağlık.
Başlıktaki "saçmalığı" ifadesinden sonra ayraç içinde parantez kullanılmaz bu bir. İkincisi "bir şeyi bildikten sonra teknik meknik gerek yok" nasıl bir cümledir yahu. Akademisyen misiniz cidden merak ettim. "Teknik" ne demektir cvp rica ediyorum
:) Kanalıma abone olmadığınız, ilk kez bir videomu izelediğiniz ve bu yorumu yazdığınız; videomu da sonuna dek izlemediğiniz ya da hiç izlemediğiniz o kadar belli ki :) isterseniz sonuna dek izleyin bu videoyu, sonrasında yine konuşalım☺
videoyu sonuna kadar izledim baltayı taşa vurdunuz. abone olanlara videonun sonunda ayrı birşeyler mi anlatıyorsunuz. abone olmayla ne alakası var sorduğum soruların. bir soru daha parantez içi ünlemle kanal aboneliği arasındaki bağlantı nedir
Bak şimdi sevgili kardeşim,
İlk kez iletişime geçtiğiniz insanlarla bu üslupta yazışılmaz. Kanalımın takipçisi olsaydınız, tek videomu izleyip ön yargıyla hareket etmezdiniz. Bunları açıklamak komik gelse de bana, tek tek izah ediyorum bakın şimdi :)
--- Tırnak içerisindeki söz bana ait olmadığından ve eğitim sistemi ile toplumdaki genel kanaatin "Hızlı Okuma Teknikleri" adı altında tuhaf bir anlayışın olduğuna vurgu yapmak içindir.
--- Ve ben de bu anlayışı 'saçma' bulduğum için, o ibareyi tırnak içerisinde vurguladım. "Hızlı Okuma Teknikleri" benim belirlediğim bir tanımlama değil yani :)
--- Ünlem işareti, izleyenin bu konuya ilgisini çekmek ve şaşırtıcı bir algıya dikkat çekmek için konulmuştur.
Kanalımla daha önceden tanışıp da iletişimle ilgili videolarımı izleyip beni tanıyabilseydiniz, videonun başlığının neden o şekilde belirlendiğini de anlardınız. Her şey bir yana, madem birine katkı sağlamak ya da eleştirme gibi ihiyacı içindesiniz; insanlara yaklaşım tarzınız ve üslubunuzu dengeleyin. Güzellikler...☺
oradaki problem hem saçmalık yazıp hem ünlem işareti olması. " geri iade " gibi birşey olmuş yani... ayrıca bendeki ifadedelerde birşey yok. siz kendi ifadelerinize bakın. bak kardeşim nedir mesela nereden kardeşiniz oluyorum, nereye bakıyorum. Sayın haşmetmaab hoca hazretleri mi dememiz gerekiyor. Burada herkese hitap eden videolar paylaşıyorsanız bu gibi eleştirilere de açık olmalısınız.
:) yaşam boyu başarılar☺
Sapiens'ı okumanız yetersiz hocam o kitap üzerine çok alıntılar yapıldı sadece genel resim çizen bir kitap
yks de süre yetmiyor kiiii......
Hocam sizi daha yeni izliyorum ben kişisel gelişim kitaplari okuyorum bana konusmanizla ve bilginizle bana yol gösterirsiniz teşekkürler hocam okudugum kitap beyhan budak senin sucun degil not alarak okuyorum hocam iyi çalışmalar
Hocam okumamızı kesin, gerekli olduğunu düşündüğünüz kitaplar varmi acaba?
Elbette, hepsi oynatma listelerimde mevcut☺☺
Hızlı okuma konusunda hiç Deneyim kazanmamış olabilirsiniz.
Sizin gibi bir hoca önce Deneyim kazanıp arkasından bu yorumu yapıyor olsaydı belki daha güzel olabilirdi.
Söylediğinizde doğru birşey var ki önemli olan okumak için harekete geçmek, gerisi biraz cahilce olmuş konuşmanın