OnniBus.com Boarding the Bus
Вставка
- Опубліковано 7 лют 2025
- The Finnish intercity bus company, OnniBus.com, will start operating with 15 brand new double decker coaches from July 1st 2014. Buses are entered from the middle door and bus driver will help with the luggage. See our website for further information: www.OnniBus.com
Varsin fiksu tapa ottaa käyttöön matkustajien matkatavaroiden merkkaus. Asiallinen ja turvallinen oikeus on myös tarvittaessa tarkastaa matkustajan matkalaukun summittainen sisältö. Ehkä täällä peräpohjolassa ollaan vähän turhan hyväuskoisia tai mietimme työtä tehdessämme..." mitähän minustakin ajatellaan.."
Paitsi, että Suomessa henkilötarkastuksen saa tehdä ainoastaan poliisi ja virallinen järjestyksenvalvoja:
Järjestyslain 23 § 2 momentista: "Järjestyksenvalvojalla on järjestyksenvalvojista annetun lain 7 §:n 2 momentissa tarkoitettua kiinniotto-oikeutta käyttäessään oikeus tarkastaa kiinni otettu ja hänen hallussaan olevat tavarat sen varmistamiseksi, ettei kiinni otetulla ole hallussaan esineitä tai aineita, joilla hän voi aiheuttaa vaaraa itselleen tai muille. Järjestyksenvalvojalla on oikeus ottaa pois tarkastuksessa tavatut vaaralliset esineet tai aineet. Pois otetut esineet ja aineet on luovutettava viipymättä poliisille."
xirtlu Hei "xirtlu"..minkähän takia bussiturvallisuuteen ei saa kajota, vaan kaikkien pitäisi saada viedä bussiin vaikka pommi mukanaan...
Esim. laivoilla on vastaavanlainen sääntö "..pyytää avaamaan matkatavaransa.." jos ei kelpaa..ei tarvitse astua laivaankaan. Sehän on vapaa valinta..Eihän opiskelijakorttiakaan ole pakko esittää ...ei vaan saa opiskelijalippua..
Sama asia, jos bussissa esitetään turvalisuusvideo tai ohjeet onnettomuuksien varalle, kaikki katoaa kyydistä, hullu kuski varmaan..
Lentokoneesta harvempi jää pois kummankaan syyn takia. Kyllä se turvallisuus pikkuhiljaa tulee busseihinkin, vaikka matkustajat eivät näemmä sitä haluakaan..
Huomaatko, että uskallan puolustaa matkustajaturvallisuutta, olenpa kamala ihminen..
Hei! Ei kyse nyt ole sinun tai kenenkään muun kamaluudesta ihmisenä vaan ihan siitä, että Suomi on oikeusvaltio ja Suomessa on varsin tarkat säännöt siitä, milloin perusoikeuksista voidaan luopua. Oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen nauttii perustuslain suojaa (PL 7 §, 3 momentti: "Henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ei saa puuttua eikä vapautta riistää mielivaltaisesti eikä ilman laissa säädettyä perustetta").
Poliisien käyttämistä pakkokeinoista säädetään Pakkokeinolaissa, ja henkilöntarkastuksesta säädetään lain 30-31 §:ssä. Pääsääntöisesti vain rikoksesta epäiltylle saadaan toimittaa henkilöntarkastus. Lain mukaan muu kuin rikoksesta epäilty saadaan tarkastaa vain, jos erittäin pätevin perustein voidaan olettaa, että tarkastuksessa löytyy tutkittavana olevaan rikokseen käytetty esine, omaisuus, asiakirja, tieto tai seikka.
Koska linja-autonkuljettaja ei ole poliisi vaan linja-autonkuljettaja, sovelletaankin lakia järjestyksen pitämisestä joukkoliikenteessä. Lain 3 § 1 momentin mukaan "kuljettaja saa kieltäytyä ottamasta matkustajaksi päihtynyttä henkilöä, jonka voidaan väkivaltaisen, uhkaavan tai meluavan käyttäytymisensä perusteella päätellä todennäköisesti aiheuttavan häiriötä." Laki ei siis salli kieltäytyä ottamasta matkustajaksi henkilöä, joka kieltäytyy näyttämästä matkatavaroitaan.
Saman pykälän toisessa momentissa toki todetaan, että "kuljettajalla on myös oikeus ottaa pois avatussa tai avoimessa astiassa oleva päihdyttävä aine sitä nauttivalta häiriötä aiheuttavalta matkustajalta, joka kiellosta huolimatta jatkaa päihdyttävän aineen nauttimista kulkuneuvossa." Edelleenkään kuljettajalla ei ole oikeutta sen enempää penkoa matkatavaroita, vaikka matkustaja olisi kuinka tillintallin. Itse asiassa OB-vuoroilla on perinteisesti suhtauduttu varsin löysin rantein sellaiseen tissutteluun, joka pysyy kohtuuden rajoissa - toisin kuin esimerkiksi rautatievaltion kyydissä.
Lentoliikenteessä ja laivaliikenteessä sovelletaan eri sääntöjä, koska kyseessä ei ole em. lain tarkoittama joukkoliikenne, ja lisäksi ollaan kansainvälisellä alueella, jossa on eri säännöt. Lisäksi Järjestyslain 22 § sallii sen, että liikenneasemalle, satamaan, lentopaikkaan tai joukkoliikenteen kulkuneuvoon voidaan asettaa järjestyksenvalvojista annetussa laissa (533/1999) tarkoitettuja järjestyksenvalvojia ylläpitämään poliisin tai rajavartiolaitoksen apuna järjestystä ja turvallisuutta, jos järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen ei muulla tavalla ole tarkoituksenmukaista sekä järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sitä perustellusta syystä edellyttää. Järjestyksenvalvojien asettamiseen oikeuttavassa luvassa järjestyksenvalvojien toimialue on rajattava siinä tarkoitettujen paikkojen alueelle taikka kulkuneuvoon ja tarvittaessa niiden välittömään läheisyyteen.
Järjestyksenvalvontatehtäviin liittyviä toimeksiantoja saa vastaanottaa ja suorittaa ainoastaan laillinen vartioimisliike. Järjestyksenvalvojalla on lainmukaista kiinniotto-oikeutta käyttäessään oikeus tarkastaa kiinni otettu ja hänen hallussaan olevat tavarat sen varmistamiseksi, ettei kiinni otetulla ole hallussaan esineitä tai aineita, joilla hän voi aiheuttaa vaaraa itselleen tai muille. Järjestyksenvalvojalla on oikeus ottaa pois tarkastuksessa tavatut vaaralliset esineet tai aineet. Pois otetut esineet ja aineet on luovutettava viipymättä poliisille.
Toivottavasti tämä oli tyhjentävä katsaus siihen, miksi linja-autonkuljettaja ei saa tarkistaa kenenkään matkustajan matkatavaroita ilman lupaa eikä myöskään evätä kenenkään siitä kieltäytyvän matkaa.
Saako ottaa Koran chihuahua mukaa