Wortelbiologie en Vloeibare Meststoffen

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 вер 2024
  • In deze aflevering geef ik een korte introductie in (het belang van) wortelbiologie. Dit betreft met name het complex aan schimmels en bacteriën in de rhizosfeer (de directe wortelomgeving van planten, hoe ze samenwerken met planten en welke functies ze uitvoeren om de plant te helpen.
    Daarnaast ga ik in op het gebruik van vloeibare meststoffen, en ik zou adviseren je deze wel en niet kan gebruiken. Uiteraard is dit mijn persoonlijke advies voor een biologische vollegronds moestuin, want elke manier van tuinieren is weer anders. Teel je bijvorbeeld op een substraat in potten waar op de langere termijn niet voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn voor gezonde plantengroei, ontkom je er niet aan om regelmatiger vloeibare meststoffen aan te gieten.
    Heb je vragen of opmerkingen, laat ze hieronder achter. Bedankt voor het kijken en tot de volgende Biotuin!

КОМЕНТАРІ • 18

  • @sjakie49
    @sjakie49 4 роки тому +1

    Bedankt voor de video! Duidelijk, compleet en diepgaand. Vooral het feit dat de onderliggende redeneringen en complexe verbindingen worden besproken maakt deze informatiebron veel beter dan de meeste filmpjes! Verdient meer views!

    • @DeBiotuin
      @DeBiotuin  4 роки тому

      Erg bedankt voor je opmerking

  • @Sluretje
    @Sluretje 4 роки тому +2

    Mooie Kardoen op de achtergrond :-) helaas hier helemaal aangetast door de zwarte luis :-( Netelgier en daardoor werd alles ook weer goed gevoed hielp wel weer!

  • @ritaveenstra3361
    @ritaveenstra3361 4 роки тому +1

    Heel interessant en knap hoe u dit allemaal uit uw hoofd verteld. Zou u willen vertellen hoe u uw plantaardige vloeibare voeding maakt.?

    • @DeBiotuin
      @DeBiotuin  4 роки тому

      Dank u. Ik heb dit zelf samengesteld uit verschillende plantaardige vloeibare meststoffen, te weten Biovin vloeibaar, OPF 7-2-3, OPF 5-2-5 en yuccah extract

    • @tjarkvd
      @tjarkvd 3 роки тому

      @@DeBiotuin die meststoffen om vloeibare mest te maken, waar koop je dat in NL? En die mest in poedervorm met schimmels en al, waar kan ik die kopen? Ik kweek aardbeien, tomaten, komkommers, diverse bonen en verschillende soorten sla

  • @milakasi5782
    @milakasi5782 4 роки тому

    Wat voor betrijdings middel kunt u gebruik maken in hibiscus als het schimmeld

  • @rudipelssers
    @rudipelssers 4 роки тому +1

    Hallo,
    Zou je me even op gang willen helpen? Ik ben net een back to eden tuin aan het opstarten en wil toch al graag wat planten of zaaien. welke micro-organismen kan ik dan toevoegen om de vertering te versnellen? Ook kweek ik tomaten en pepers in de kas en zou graag af en toe wat vloeibare meststoffen (zo natuurlijk mogelijk willen toedienen), welke gebruik jij en waar koop ik dat?
    Mvg,
    Rudi

    • @DeBiotuin
      @DeBiotuin  4 роки тому +2

      Rudi Pelssers Biovin als bodemverbeteraar voor de vertering, rijk aan humus en de microbiologie die daarvoor heeft gezorgd. Micro-organismen adviseer ik Compete Plus, te koop bij o.a. grote tuinbouwleveranciers. Qua mycorrhiza adviseer ik Miniplug granulaat (2 stammen) of VA-PWI, wateroplosbaar (4 stammen). Ik werk bij de producent van deze producten.

    • @rudipelssers
      @rudipelssers 4 роки тому

      @@DeBiotuin Hey, Alvast bedankt voor de snelle reactie. Kan ik dat spul dan gewoon oplossen in water en over mijn houthaksel spuiten? Of het granulaat gewoon ertussen strooien? Waar kan ik dit kopen, wat kost het? Misschien kan jij het me bezorgen? Ik heb ongeveer 350 m2 moestuin in aanvangsfase.

    • @DeBiotuin
      @DeBiotuin  4 роки тому

      Rudi Pelssers waar ligt dat hout? Op een hoop, dus voor schimmeldominante compost? Of als mulch tussen gewas? Ik zou Biovin poeder erop/ertussen strooien, maar voor snelle afbraak let op de C/N ratio, ofwel meng groen ertussen. Kijk eens op een webshop bioplantenvoeding of maak een account aan bij Royal Brinkman of andere leverancier. 100-150 gram/m2

    • @rudipelssers
      @rudipelssers 4 роки тому +2

      We hebben eerst de tuin éénmalig gefreesd, gelijk gemaakt, daar bovenop een laag van ongeveer 15cm compost en daar weer bovenop een laag van ongeveer 11cm gehakseld hout (en hier is een vergissing gebeurd: er zit inderdaad te weinig groen tussen dat hout) . Het houthaksel zou nu sneller moeten afbreken op een verantwoorde manier. de schimmels zullen daar bij helpen. Als het eenmaal redelijk aan het composteren (of fermenteren) is kan ik volgend jaar een haksel van 20% hout en 80% groen toevoegen. Het werkt volgens het principe van Paul Gautchi. Ik volg op UA-cam ook nog het moestuinmeisje, zij werkt ook volgens dit principe.

  • @thobi7
    @thobi7 4 роки тому +1

    Super interessante video’s, bedankt!!
    Ik ben op zoek naar een breed georiënteerd boek voor de beginnende tuinier, die mij zaai en kweek informatie verschaft, maar ook meer leert over bodemkwaliteit, alle interessante processen die u hier zo goed beschrijft, en ideeën voor companion planting. Mijn oog is gevallen op het Handboek Ecologisch Tuinieren van Velt. Heeft u daar (goede) ervaring mee?

    • @DeBiotuin
      @DeBiotuin  4 роки тому

      brianruijter Zeker een mooi boek. Square Foot Gardening en Het Complete Biodynamisch Tuinieren zijn ook mooie. Het gaat erom de principes te snappen en daar zelf mee aan de slag te gaan, het leerproces is de helft van de reis :)

  • @MrRoelsnip
    @MrRoelsnip 4 роки тому +1

    ik gebruik als vloeibare meststof; wormen plas. of compost thee.

    • @DeBiotuin
      @DeBiotuin  4 роки тому +3

      Uitstekend, goedkoop en natuurlijk. Er zitten voordelen en nadelen af, zoals met alles, misschien zal ik eens een video maken waarop ik daarop inga. Belangrijkste punt wel is dat het geen rhizobiologie is, namelijk de specifieke set aan bacteriën en schimmels die leven van wortelexudaten en in ruil daarvoor de functies in de directe wortelomgeving vervullen. De bacteriën uit ‘wormenplas’ en compost is andere biologie, die echter wel een functie vervullen in de bodem.

  • @Louloudia1000
    @Louloudia1000 3 роки тому

    Yakult zou ik niet aanraden. Vol met suiker. Beter pro biotica en pre biotica nemen. Gefermeteerd voedsel zoals nato,kimchi.kombacha en zuurkool bv. Ook restente zetmeel. Begin eens met 1 theelepel aardappelzetmeel met wat water. En hoog het in een maand op tot max 2 eetlepels. Meestal ia 1 eetlepel p.d. voldoende.