ANTİK YUNAN'DA TRAGEDYA - Teatro 05
Вставка
- Опубліковано 8 лют 2025
- Teatro'da bu hafta Nazım, Antik Yunan'da tragedyanın doğuşunu anlatıyor.
Abone olmanızın birçok güzel sonucu olabileceğini düşünüyor:
bit.ly/2OWaJf4
Instagram
/ tebesirdairesi
Twitter
/ tebesirdairesi_
Anlatan: Nazım Sarıkaya
Müzik:
Kevin MacLeod sanatçısının Hall of the Mountain King adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı (creativecommon...) altında lisanslıdır.
Kaynak: incompetech.com....
Sanatçı: incompetech.com/
#Tiyatro #AntikYunan #Tragedya
Bu adamı iyi buldum, çok iyi
Başarılarınızın devamını dilerim yeğenim....
Bu seri cok faydali oldu bizim icin. Dubai'de kizimin drama dersi on hazirligina sizin anlatiminizla basladik. 12 yasinda kendisi cok selam ve sevgilerimizle.
Sizden bir şey rica etmek istiyorum, kişilerin adını geçirirken ve ya mekan adı vb yerler geçirirken yazı olarak da yazar mısınız. Ben, Dionysos (umarım doğru yazmışımdır) kelimesi geçerken nasil yazıldığını bilmiyorum ve ekranda görmek isterim :))
Serinin ilk videolarında başlıklarda vesaire yazıyor
Ama dediğinde haklısın
Yaşamı sakatlayan,insan arzusunu temsil fikrine sabitleyip kodlayan, yani istenilen özne yaratılmaya çalışılmıştır ve sembolize edilmiştir tragedyalarda.
İlk aktörün adını yazar mısınız lütfen?
Thespis
Sesinizde küçük bir rahatsızlık var. Kulak burun boğaz doktoruna ses tellerinizi göstermenizi tavsiye ederim. Bilgiler için teşekkürler 💐
Merak ettiğim bir şey var: Neden 'trajedi' yerine 'tragedya' kullanılıyor?
Merhaba. Önceki bölümde anlatmıştık tragedya, tragos odia ifadesinden türüyor: Bir keçi için söylenen şarkı. Biz tragedyanın sadece M.Ö. 5. yy'a özgü bir tür olduğunu düşünüyoruz. Bunun nedenini açıklamaya çalıştık.
Sebebi tam olarak bilinmese de bir rivayete göre Tragedya'nın koro ve ezgiler eşliğinde günah ve ceza kavramlarını vurgulayarak anlatması sebebiyle bu adın verildiği de düşünülüyor. Keçinin tasviri ise bazı kaynaklara göre Panı (simgelediği düşünülüyor) , Yunan mitolojisi'nde kırın, satirlerin ve çobanların tanrısıdır. Bu tanım, Pan'ı doğa ile doğrudan ilişkili kıldığı için pastoral bir nitelik arzetse de Pan'ın bütün mitoslarda yarı keçi yarı insan suretinde tasvir edilmesi onu korkutucu bir figür haline getirmiştir. Öyle ki Pan, kırlarda aniden insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle insanları korkuttuğu için panik sözcüğüne de ilham kaynağı olmuştur. Pan, çoban tanrısı olduğu için ürkütücü görüntüsü ile zıtlık arzedecek şekilde kaynaklarda çoğunlukla kırlarda dolaşıp flüt çalan, sevimli bir figür olarak betimlenir. Ancak Pan, birçok kaynakta çığlık atarak düşmanlarını kaçırma, panik ettirme yeteneğine sahip olarak tanımlanmıştır.
Emeğinize sağlık. Ben de bir videoda tragedya ve komedyanın nasıl ortaya çıktığı üzerinde durmuştum. Linki bırakıyorum buraya
ua-cam.com/video/ZGQC2x7tcJ4/v-deo.html