Transistör Nedir, Nasıl Çalışır, Nasıl Kullanılır? (BJT) 1/3 #11

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 30 бер 2017
  • Transistörler hakkında eminim ki çok şey duymuşsunuzdur. Ancak günümüz elektroniğini şekillendiren bu parçanın nasıl çalıştığını biliyor musunuz? Bu bölümde sizlerle karmaşık teknik detaylara girmeden BJT tipi transistörlerin nasıl çalıştığını inceliyoruz. Transistörleri 3 bölümlük bir seri halinde inceleyeceğiz. 1. bölüm BJT yani en sık kullanılan transistör türü hakkında. 2. Bölüm yeni nesil transistör MOSFET üzerine, 3. Bölüm ise her iki tür ile alakalı karşılaştırmalı ve detaylı örnekler üzerine olacak. Siz değerli elektronik severlere faydalı olması dileği ile, İyi Seyirler...
    Kullandığım malzemeler ve ürünler için güncel linkler:
    bit.ly/3bBnV1p
    Tüm Evde Elektroniğe Giriş Bölümleri
    • Evde Elektroniğe Giriş...
    Tüm Projelerimiz
    • Evde Elektronik Projeleri

КОМЕНТАРІ • 787

  • @user-ro7ob5iv1q
    @user-ro7ob5iv1q 3 роки тому +28

    O kadar mükemmel bir anlatım ki, herkes çok rahatlıkla TRANSİSTÖRÜN devrede ne işe yaradığını anlayabilir. Ağzınıza ve emeğinize sağlık.

  • @bereketsiz
    @bereketsiz 2 роки тому +4

    Hoca süpersin ya. Vallahi Transistörleri anlamak elektroniği anlamaktır. Kafamdaki bir sürü soru çözüldü. Teşekkürler anlatım için.

  • @karadenizmavi6985

    MOSFETDEN NE FARKI VAR . MOSFETDE AYNI İŞLEMİ GÖRMÜYOMU , TRANSİSTORU MOSFETDEN AYIRAN ÖZELLİĞİ NEDİR ?

  • @hasantamer9199
    @hasantamer9199 2 роки тому +1

    hocam merhaba neden pnp transistörün beyz 4 ma npn transistör den 1 ma çekiyor devre aynı bu konuda bilgi verir misiniz

  • @hasantamer9199
    @hasantamer9199 2 роки тому +1

    merhaba hocam neden pnp transistörün beyz 4 ma npn transistör den 1 ma çekiyor devre aynı

  • @moturcu4226
    @moturcu4226 Рік тому

    Hocam başta güzel gittin, ama 10 dakkadan sonra benim devreler yandı.

  • @selimsss9232
    @selimsss9232 5 років тому +4

    Hocam videoyu 3 dakika olarak gördüm tıklamadan önce, izlemeye başladım ardından video bittikten sonra yorumlara bakarken birisi video süresinden bahsetmiş. Dedim kaç dk ki bi bakayım, bir baktım 31 dakika 😂 yemin ederim 3 dakikadan biraz fazla gibi geldi. o kadar sürükleyici bi anlatım olmuş ki hiç eksik yok, hiç fazla yok. Tam olması gerektiği gibi. Saygılar... Abone olundu 🤘+ like 👍

  • @elektronikhobim6903
    @elektronikhobim6903 5 років тому

    Hocam merhaba. Fırsat bulursanız acil şarjlı lambalarda yer alan devreye deginirmisiniz. Bu devrenin çalışma prensibini uygulamalı olarak anlatabilirsiniz sevinirim.Devre sebekeye bağlı iken ledler yanmıyor.Sebeke gerilimi kesilince ledler yanmaya başlıyor.Sanirim bu durum transistör ile sağlanıyor.Aslina bakarsanız 1- bu devre akü şarjı yapıyor.Aku şarj olunca şarj akımını kesiyor .2-sebeke gerilimi varken devreyi kesiyor. 3- şebeke gerilimi kesildiğinde bataryayi devreye alarak ledlerin yakıyor.Bu konuda yaptığım araştırma neticesinde bu konuya değinen bir çalışma bulamadım.Bu konuda bir eksiklik sözkonusudur.Bu konuya uygulamalı olarak deginirseniz memnun olurum.

  • @mehmetsahin8261
    @mehmetsahin8261 3 роки тому

    Mühendislik fakültesini bitirdim. Aradan bir yıl geçti.Artık önce teori sonra pratik metodundan sıkıldım ve önce pratik sonra teori sıralamasını takip edeyim dedim ve transistörün anahtarlama mantığını,polaritesini akım yönünü temel karakteristik değerleri gibi en temel şeyleri ancak anladım.Çok sağolun ama bir yerde tavsiye versem tabi ki biliyorsunuzda işte alışkanlıkdan dolayı insan bazen önemsemiyo.20 mili amper güç çekiyo tabirini kullanmasak daha iyi olmazmı :-)))

  • @mertaslanturk4627

    Hocam Falstad'da transistörün bacaklarına sizin dediğiniz gibi + veya - bağladığım zaman hata veriyor fakat programdaki hazır BJT devrelerini incelediğimde + veya - bağlantılar sizin söylediğinizden farklı ama çalışıyorlar. Bu çelişkinin sebebi nedir? Yardımcı olursanız sevinirim.

  • @cigoli3542
    @cigoli3542 5 років тому +6

    Bir elektronik mühendisi olarak söylüyorum gerçekten anlatiminiz mükemmel otesi. Daha çok video cekmeniz birçok arkadaşımıza hayat boyu lazim olacak bilgileri kavratarak verecektir.

  • @serkanaydn3556
    @serkanaydn3556 6 років тому +15

    Hocam güzel bir video ve anlatım olmuş emeğinize sağlık. Bu tür videoların olması ne kadar büyük bir nimet her an her yerde elimizin altında, eskiden biz kitaplardan yada hocaların anlattığından aklımızda kaldığı kadar bilgi ile birşeyler yapmaya çalışırdık, hatta bu işlerle uğraşan bir esnaf abim vardı çok ilginç devreler yapıp satardı ama malesef ki başkası öğrenip aynısını yapmasın diye devre elemanlarının üzerindeki numaraları yada tanım renklerini kazıyarak silerdi, bu çok üzücü, ama şimdi insanlar böyle videolar sayesinde çok şanslı bunun için teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.

  • @ynahit3746
    @ynahit3746 6 років тому +8

    Bu kadar sade ve bu kadar etkili bir öğretim, tebrikler. Ellerinize sağlık hocam.

  • @OrabbitO
    @OrabbitO 4 роки тому +1

    Sadece elektrik ve elektronik devreler meraklısı biri olarak çok bilgilendirici ve keyifli bir video olduğunu söyleyebilirim. Ellerinize ve ağzınıza sağlık. Teşekkür ediyorum.

  • @srasende9856
    @srasende9856 4 роки тому +1

    bu kadar ayrıntılı açıklamalar yapan bir kaynak olduğunuz için teşekkürler.

  • @ebrukat9394
    @ebrukat9394 6 років тому +14

    Allah razı olsun hocam bi ton kaynaktan araştırma yaptım. Kafamda tranzistörü ne şekillere soktum anlamamıştım.elinize ağzınıza sağlık 😄

  • @adamfilozofya4138
    @adamfilozofya4138 5 років тому +1

    yarım saattir araştırıyorum.Böyle MÜKEMMEL anlatım yok eline sağlık

  • @haryigit
    @haryigit 4 роки тому +3

    Harikasınız. Çok çok çok teşekkür ediyorum. İnanılmaz bir hizmet. Ülkeye çağ atlatır.

  • @yazilimcionline
    @yazilimcionline 4 роки тому

    Ellerin dert görmesin, ağzına sağlık hocam. Yıllar önce gördüğüm elektronik dersinde bir türlü anlamadığım şu transistör meselesini ne güzel de anlatmışsın. Geçenlerde oto çakmaklığı ile smd parça sökmek için havya yapmıştım. Buna da buton koymuştum ve haliyle buton yandı. Sonra röle ile yapsam daha iyi olur derken, potansiyometreleri araştırıyordum ve piyasada yüksek amper geçen adam gibi pot devresi bulamadım. Şimdi transistörlerin çalışma mantığını öğrendim sayende ve buna göre araştırma yapıp şarjlı dremelim için kendi pot devremi yağacağım. Motorum 3,6volt ama 12nm ve zorlandığında 10 ampere kadar güç çekiyor. Bunu 7 ile sınırlandırıp pot koyacaktım 3.6 voltu böyle bir akımla idare edecek devre bulamadım.

  • @hakanozbabalk6713
    @hakanozbabalk6713 6 років тому +2

    Hocam sizi canı gönülden tebrik etmek istiyorum çok güzel ve yararlı bir ders olmuş elinize ağzınıza sağlık