Dank voor je leerzame video alweer:). Het fictief rendement word dus wederom vooraf vastgesteld. Dit betekend dat je in tijden wanneer je portfolio slecht presteert (negatie rendement) je alsnog belasting moet betalen.
Nee, je kan bezwaar maken tegen de aanslag. Rechter heeft in het kerstarrest van 24-12-2021 de belastingdienst terug gefloten. Als je werkelijke rendement (over je gehele vermogen) lager is en dit kan je aan tonen dan betaal geen belasting over het zo geheten fictieve rendement.
Dat is dus de reden dat mensen met vastgoed hun schulden van het vastgoed zo hoog mogelijk houden. Schuld trek je af van vermogen dus blijft er weinig over om belasting over te betalen. Snappie? Smart 🤓
Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg. Het ook zeker helpen als je dit voorbeeld een vakantiehuis in het buitenland zou meenemen. Want voor mij is het niet erg transparant hoe de belastingdienst de post "Vrijstelling buitenlandse inkomsten box 3" berekent, dat wordt afgetrokken van de initiële inkomstenbelasting box 3 om tot het uiteindelijke bedrag te komen. Alvast mijn dank!
Dank voor deze video! Misschien wil je ook een video maken over de aankomende stijging van de rente op de studieschuld Ik weet niet of jij een studieschuld hebt en zo ja, heeft deze stijging impact op hoeveel je wel/niet aflost en belegt?
Vraagje, ik woon in het buitenland, als ik nu spaargeld heb in Nederland onder de grens voor belasting op mijn Nederlandse rekening, moet ik dat dan alsnog aangeven bij de belastingdienst ieder jaar?
Dankjewel voor je informatie dat box 3 bent afgelopen héb paar keer belasting moeten betalen over mijn spaargeld deze jaar héb informatie gehad via FNV waarvan ben beetje wise geworden bedankt 5 je info
Wat een gluiperds onze linkse regering, om ineens box 3 belastingen Drastisch te wijzigen /verhogen....! Gewoon ordinaire straatrovers! Over het vermogen in box 3 heb ik reeds veel belasting betaald!
Helder uitgelegd, thanks! Enige wat mij bij deze regels soms nog verward is; we doen aangifte over 2022 maar doen dat met de regels van 2023? Dus 57.000 heffingsvrij vermogen geldt vanaf 2023, maar dat gebruik je dus al in de aangifte over 2022?
@@langzaamrijker Dank! Ik denk dat ik het goed uit heb kunnen rekenen door je video, heel waardevol! Zelf heb ik een tweede woning, aandelen en crypto. Dan kom je dus boven het heffingsvrije vermogen uit. 2022 was qua aandelen vrij treurig, lees verlies. Dat wordt dan dus dubbelverlies als je er ook nog belasting over moet betalen. Wat ik mij daardoor nog afvroeg; als ik deze verdeling bekijk loont dus eigenlijk om al je aandelen te verkopen op 30 december en weer aan te kopen op 2 januari. Dan betaal je 0.36% ipv 6,17%. Of zie ik dan wat over het hoofd?
Het fictief rendement op beleggingen was in 2021: 5,69%. Nu hebben aandelen (en crypto) het in 2022 erg slecht gedaan. Zouden we daarom voor 2022 een lager fictief rendement op beleggingen kunnen verwachten?
Voor zover ik begrijp kijken ze naar bepaalde indexen. Ik denk dus dat we dat inderdaad kunnen verwachten, maar welke data ze precies gebruiken weet ik niet.
Dat rendement wordt berekend obv historisch rendement op beleggingen van de afgelopen jaren en is voor 2022 al berekend op 5,53%. Voor 2023 is het zelfs al berekend en ik weet het niet meer precies, maar dat was in ieder geval een heel stuk boven de 6%. Dit percentage stijgt in 2023 omdat voor dat jaar pas 2021 meegerekend is en dat was een erg goed beursjaar.
Valt crypto currency meer in het straatje van beleggen of gokken....? Ik ken niet de cijfers van al het belegd vermogen in Nederland, maar waarschijnlijk is crypto nog minder dan 1%. Die verliezen zullen ze dus niet meenemen. Meest voorkomende beleggingen: vastgoed, aandelen, obligaties
Betekend dit dat beleggen in REITS zoals jij ook hebt, niet echt meer interant is? Aangezien vaak het dividend 4 tot 7 % is als je in stabiele bedrijven zit?
'De meeste' is misschien niet de juiste uitspraak, er zijn zeker ook landen waar de belastingdruk op vermogen/rendement lager is. Maar in landen zoals Duitsland en de VS betaal je belasting op gerealiseerd vermogen. Wellicht gaat dit ook naar Nederlanf komen. Vergeleken met dat soort stelsels mogen we in onze handjes knijpen.
Dat is een grijs gebied waar voor zover ik weet nog geen jurisprudentie over is. Als het je dagtaak is en je er van rondkomt wel lijkt me, maar het blijft een lastig verhaal.
Voor toeslagen gelden andere maximum bedragen aan vermogen. Hoeveel toeslag je krijgt heeft weer te maken met je inkomsten in box 1, niet ke vermogen in box 3.
Je krijgt geen huurtoeslag als je 36952 euro of meer aan vermogen hebt (73904 euro met een fiscale partner). Met zorgtoeslag ligt het een stuk hoger, namelijk 140213 (of 177301 met een fiscale partner). Maar als je zo veel vermogen hebt, verdien je waarschijnlijk sowieso al te veel voor zorgtoeslag.
stel ik heb 10k op mijn spaarrekening maar wel een 2e huis van 250k en 500k in aandelen. Hoe betaal je dan de belasting ? Gaat de belastingdienst ervan uit dat je desnoods je huis en/of aandelen verkoopt ?
Bedoel je dat je dan geen cash zou hebben om de belasting te betalen? Belasting moet je op tijd betalen, het is aan jou om ervoor te zorgen dat je daar het geld voor hebt. Dat zou inderdaad kunnen door wat te verkopen.
@@langzaamrijker Inderdaad dat bedoelde ik. Het is dan toch veel logischer om gerealiseerde winst te nemen als uitgangspunt. Wat aandelen verkopen is mogelijk maar indien je alleen vermogen hebt in de vorm van panden dan wordt het toch een lastig verhaal als je weinig spaargeld zou hebben.
Als je een paar ton aan vermogen hebt maar niet een paar duizend euro om belasting te betalen, heb je je financiën niet op orde. Dat vastgoed levert je vaak ook nog geld op trouwens, wanneer je het bijv verhuurd.
@@paulmanders9762 Dat was vroeger gebruikeleijk. Helaas kan met die opbrengst uit vermogen nogal worden gefraudeerd (2e huis wat je noemt...huuropbrengsten belast maar dan wel , als in een bedrijfje, alle onderhouds kosten aftrekbaar. En dan werd het erg moeilijk om vast te stellen of dat onderhoud voor je 1e woning of je 2e (ook verhuurde vakantie) woning was. Gad je dus de mogelijkheid om onderhoud aan eigen huis af te trekken. Wat betreft aandelen.,..daar werd op nog groter schaal mee gesjoemeld door DGA's. Gewoon geen divident uitkeren maar geld in je eigen BV laten zitten. Kon dan bij staking heel voordelig overgeheveld worden naar een pensioenrekening....er waren toen nog geen maximale pensioen opbouw regels. Om deze redenen is er voor gekozen om dan maar een forfaittair inkomen uit vermogen vast te stellen....dat maakt deze sjoemel praktijken (en dat was geen ontduiking want niet verboden) minder zinvol.
Bedankt voor deze video. Zo je eens een filmpje kunnen maken over jouw visie op de toekomst van de euro en het beschermen van je vermogen bij een eventuele val van de euro
Dat snap ik alleen waarin kan ik het beste in investeren? Want in goud ben ik al te laat mee en Crypto en aandelen vindt ik persoonlijk te ingewikkeld.
Niemand heeft een glazen bol en kan je vertellen welke asset het goed gaat doen. Sommige zeggen het te weten, maar dat is onzin. Alleen op de lange termijn (bijv 10 jaar) kan je een schatting maken. Overigens weet je ook niet of de koopkracht zo hard zal blijven dalen.
Ik geef geen aankoopadvies. Sterker nog, dat is wettelijk zelfs verboden. Mijn advies is om niet zomaar iemands advies te volgen wanneer ze zich niet hebben verdiept in jouw situatie. Het beste kan je jezelf verdiepen in de materie en zelf ke keuzes maken. Zomaar ergens in investeren zonder te weten hoe/waarom op basis van een online tip, is vragen om problemen. Ik besef me dat niet de reactie is die je hoopt te lezen, maar dit is wel het enige juiste advies dat ik je kan geven.
Het grootste deel van de Nederlanders heeft gewoon een spaarbuffer, gelukkig maar. Overigens zijn er verschillende tools om exact te zien waar men naar zoekt in Google, en deze vraag komt vrij vaak voorbij.
De regering wil niet dat mensen met hun spaargeld de woningmarkt kunnen betreden zonder gedwongen te worden mee te doen aan het schuld-systeem. Daarom straffen ze mensen voor het sparen van hun zuurverdiende geld.. Gekke wereld.
Hypotheek op je eigen woning (waar je zelf woont) valt in box 1 en de hypotheek heeft dus ook geen invloed op box 3. Wanneer het gaat om een tweede woning is dit wel het geval.
Je krijgt niet eens rente op je spaargeld, waarom moet je daar dan wel belasting over betalen? De inflatie was 17%, dus je spaargeld is 17% in waarde vermindert afgelopen jaar en dan moet je daar ook nog eens belasting over betalen!
Ik kreeg een uitnodiging om blasting te betalen heb hem afgewezen wat je met elke uitnodiging mag doen. Stuur gelijk een briefje mee dat je graag de gratie van god aan willempie wilt zien zwart op wit want dat is handig voor als ze je voor de rechter willen dagen want de handtekening van god heb ik nog steeds niet gezien. Mensen iedereen is vrij 😘
Dank voor je leerzame video alweer:). Het fictief rendement word dus wederom vooraf vastgesteld. Dit betekend dat je in tijden wanneer je portfolio slecht presteert (negatie rendement) je alsnog belasting moet betalen.
Helaas wel inderdaad
Nee, je kan bezwaar maken tegen de aanslag. Rechter heeft in het kerstarrest van 24-12-2021 de belastingdienst terug gefloten. Als je werkelijke rendement (over je gehele vermogen) lager is en dit kan je aan tonen dan betaal geen belasting over het zo geheten fictieve rendement.
Dat is dus de reden dat mensen met vastgoed hun schulden van het vastgoed zo hoog mogelijk houden.
Schuld trek je af van vermogen dus blijft er weinig over om belasting over te betalen. Snappie? Smart 🤓
Ja in principe worden huisjesmelkers beloond in Nederland. Best jammer
Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg. Het ook zeker helpen als je dit voorbeeld een vakantiehuis in het buitenland zou meenemen. Want voor mij is het niet erg transparant hoe de belastingdienst de post "Vrijstelling buitenlandse inkomsten box 3" berekent, dat wordt afgetrokken van de initiële inkomstenbelasting box 3 om tot het uiteindelijke bedrag te komen. Alvast mijn dank!
Dank voor deze video! Misschien wil je ook een video maken over de aankomende stijging van de rente op de studieschuld Ik weet niet of jij een studieschuld hebt en zo ja, heeft deze stijging impact op hoeveel je wel/niet aflost en belegt?
Uitstekende uitleg. Top. Bedankt man!
Vraagje, ik woon in het buitenland, als ik nu spaargeld heb in Nederland onder de grens voor belasting op mijn Nederlandse rekening, moet ik dat dan alsnog aangeven bij de belastingdienst ieder jaar?
Dankjewel voor je informatie dat box 3 bent afgelopen héb paar keer belasting moeten betalen over mijn spaargeld deze jaar héb informatie gehad via FNV waarvan ben beetje wise geworden bedankt 5 je info
Wat een gluiperds onze linkse regering, om ineens box 3 belastingen Drastisch te wijzigen /verhogen....! Gewoon ordinaire straatrovers! Over het vermogen in box 3 heb ik reeds veel belasting betaald!
Helder uitgelegd, thanks! Enige wat mij bij deze regels soms nog verward is; we doen aangifte over 2022 maar doen dat met de regels van 2023? Dus 57.000 heffingsvrij vermogen geldt vanaf 2023, maar dat gebruik je dus al in de aangifte over 2022?
Je doet in 2023 aangifte over 2022 met de regels van 2022. €50.650 dus
@@langzaamrijker Dank! Ik denk dat ik het goed uit heb kunnen rekenen door je video, heel waardevol!
Zelf heb ik een tweede woning, aandelen en crypto. Dan kom je dus boven het heffingsvrije vermogen uit. 2022 was qua aandelen vrij treurig, lees verlies. Dat wordt dan dus dubbelverlies als je er ook nog belasting over moet betalen.
Wat ik mij daardoor nog afvroeg; als ik deze verdeling bekijk loont dus eigenlijk om al je aandelen te verkopen op 30 december en weer aan te kopen op 2 januari. Dan betaal je 0.36% ipv 6,17%. Of zie ik dan wat over het hoofd?
Dat is helaas niet toegestaan. De exacte wetgeving en bewoording heb ik zo niet paraat, maar er zijn regels voor dit soort scenario's
Het fictief rendement op beleggingen was in 2021: 5,69%. Nu hebben aandelen (en crypto) het in 2022 erg slecht gedaan. Zouden we daarom voor 2022 een lager fictief rendement op beleggingen kunnen verwachten?
Voor zover ik begrijp kijken ze naar bepaalde indexen. Ik denk dus dat we dat inderdaad kunnen verwachten, maar welke data ze precies gebruiken weet ik niet.
Dat rendement wordt berekend obv historisch rendement op beleggingen van de afgelopen jaren en is voor 2022 al berekend op 5,53%. Voor 2023 is het zelfs al berekend en ik weet het niet meer precies, maar dat was in ieder geval een heel stuk boven de 6%. Dit percentage stijgt in 2023 omdat voor dat jaar pas 2021 meegerekend is en dat was een erg goed beursjaar.
Valt crypto currency meer in het straatje van beleggen of gokken....? Ik ken niet de cijfers van al het belegd vermogen in Nederland, maar waarschijnlijk is crypto nog minder dan 1%. Die verliezen zullen ze dus niet meenemen. Meest voorkomende beleggingen: vastgoed, aandelen, obligaties
Betekend dit dat beleggen in REITS zoals jij ook hebt, niet echt meer interant is? Aangezien vaak het dividend 4 tot 7 % is als je in stabiele bedrijven zit?
Heel duidelijk, goede presentatie en goede edit!
Rendement? Met een inflatie van 17,1%.
ja we worden niet genaaid we worden verkracht. Koop bitcoin, eth, goud/zilver.
Bedankt , heel waardevol 😊
Hoi , weet jij hoe het zit bij gebruik van crypto debit kaarten. Wat zegt belasting hier over.
Eigenlijk belachelijk die vermogensbelasting, geld trekken over geld waarover al belasting is betaald. In meeste andere landen bestaat dit niet eens 😅
In de meeste andere landen is vermogensbelasting een stuk hoger dan in Nederland 😬
@@langzaamrijker ik weet niet wat jij onder de meeste andere landen verstaat, want dat moet je dan toch echt even fact-checken 😂
'De meeste' is misschien niet de juiste uitspraak, er zijn zeker ook landen waar de belastingdruk op vermogen/rendement lager is. Maar in landen zoals Duitsland en de VS betaal je belasting op gerealiseerd vermogen. Wellicht gaat dit ook naar Nederlanf komen. Vergeleken met dat soort stelsels mogen we in onze handjes knijpen.
IDD gestoord dat dit als normaal gezien wordt. Net als belasting op erfenis. Gestoord
@@equinixxx eens
Duidelijke video 🎉
Hoort je eerste woning niet ook tot je vermogen?
Nee, die valt in box 1 mits je er zelf in woont
Bedankt voor deze leerzame video. Wat ik nog niet zo goed begrijp is het crypto verhaal. Wanneer ben je nu een daytrader, en val je in box 1?
Dat is een grijs gebied waar voor zover ik weet nog geen jurisprudentie over is. Als het je dagtaak is en je er van rondkomt wel lijkt me, maar het blijft een lastig verhaal.
@@langzaamrijker Bedankt voor je reactie. Inderdaad geen pijl op te trekken dus.
Telt spaargeld wel als basis waarover huur-of zorgtoeslag wordt beremken?
Voor toeslagen gelden andere maximum bedragen aan vermogen. Hoeveel toeslag je krijgt heeft weer te maken met je inkomsten in box 1, niet ke vermogen in box 3.
Je krijgt geen huurtoeslag als je 36952 euro of meer aan vermogen hebt (73904 euro met een fiscale partner). Met zorgtoeslag ligt het een stuk hoger, namelijk 140213 (of 177301 met een fiscale partner). Maar als je zo veel vermogen hebt, verdien je waarschijnlijk sowieso al te veel voor zorgtoeslag.
stel ik heb 10k op mijn spaarrekening maar wel een 2e huis van 250k en 500k in aandelen. Hoe betaal je dan de belasting ? Gaat de belastingdienst ervan uit dat je desnoods je huis en/of aandelen verkoopt ?
Bedoel je dat je dan geen cash zou hebben om de belasting te betalen? Belasting moet je op tijd betalen, het is aan jou om ervoor te zorgen dat je daar het geld voor hebt. Dat zou inderdaad kunnen door wat te verkopen.
@@langzaamrijker Inderdaad dat bedoelde ik. Het is dan toch veel logischer om gerealiseerde winst te nemen als uitgangspunt. Wat aandelen verkopen is mogelijk maar indien je alleen vermogen hebt in de vorm van panden dan wordt het toch een lastig verhaal als je weinig spaargeld zou hebben.
Als je een paar ton aan vermogen hebt maar niet een paar duizend euro om belasting te betalen, heb je je financiën niet op orde. Dat vastgoed levert je vaak ook nog geld op trouwens, wanneer je het bijv verhuurd.
@@langzaamrijker Thanks voor het antwoorden, was meer hypothetisch maar toch 👌🏻
@@paulmanders9762 Dat was vroeger gebruikeleijk. Helaas kan met die opbrengst uit vermogen nogal worden gefraudeerd (2e huis wat je noemt...huuropbrengsten belast maar dan wel , als in een bedrijfje, alle onderhouds kosten aftrekbaar. En dan werd het erg moeilijk om vast te stellen of dat onderhoud voor je 1e woning of je 2e (ook verhuurde vakantie) woning was. Gad je dus de mogelijkheid om onderhoud aan eigen huis af te trekken. Wat betreft aandelen.,..daar werd op nog groter schaal mee gesjoemeld door DGA's. Gewoon geen divident uitkeren maar geld in je eigen BV laten zitten. Kon dan bij staking heel voordelig overgeheveld worden naar een pensioenrekening....er waren toen nog geen maximale pensioen opbouw regels.
Om deze redenen is er voor gekozen om dan maar een forfaittair inkomen uit vermogen vast te stellen....dat maakt deze sjoemel praktijken (en dat was geen ontduiking want niet verboden) minder zinvol.
Bedankt voor deze video. Zo je eens een filmpje kunnen maken over jouw visie op de toekomst van de euro en het beschermen van je vermogen bij een eventuele val van de euro
Bedankt!
Mss interessant om eens een video te maken over pensioenbeleggen/lijfrentes
Staan er enkele online :) Einde van het jaar ga ik hier altijd op in!
Dankjewel! 🥳
wat zou ik moeten betalen stel
als ik 70K op de bank zou hebben {spaargeld} ?
Vraagje, wat moet je doen om je spaargeld zijn koopkracht te behouden?
Als de koopkracht met x% daalt, moet je hetzelfde percentage rendement op je geld halen om de koopkracht te behouden.
Dat snap ik alleen waarin kan ik het beste in investeren? Want in goud ben ik al te laat mee en Crypto en aandelen vindt ik persoonlijk te ingewikkeld.
Niemand heeft een glazen bol en kan je vertellen welke asset het goed gaat doen. Sommige zeggen het te weten, maar dat is onzin. Alleen op de lange termijn (bijv 10 jaar) kan je een schatting maken. Overigens weet je ook niet of de koopkracht zo hard zal blijven dalen.
@@langzaamrijker wat is uw advies?
Ik geef geen aankoopadvies. Sterker nog, dat is wettelijk zelfs verboden. Mijn advies is om niet zomaar iemands advies te volgen wanneer ze zich niet hebben verdiept in jouw situatie. Het beste kan je jezelf verdiepen in de materie en zelf ke keuzes maken. Zomaar ergens in investeren zonder te weten hoe/waarom op basis van een online tip, is vragen om problemen.
Ik besef me dat niet de reactie is die je hoopt te lezen, maar dit is wel het enige juiste advies dat ik je kan geven.
Hoeveel crypto mag je hebben zonder dat de belastingdienst moeilijk doet 😝
Spaargeld, beleggingen, crypto.. Het valt allemaal onder de noemer vermogen en dit bedrag geldt dus voor alle soorten vermogen bij elkaar.
@@langzaamrijker waarde geklokt 1 januari 24:00
50.000
Even wat anders, er zijn 2 insta accounts van Langzaam rijker. Zijn deze legit?
vanaf welk belastingjaar geldt dit?
2021
Hoezo veelgestelde vraag? Wie heeft nu nog spaargeld?
Het grootste deel van de Nederlanders heeft gewoon een spaarbuffer, gelukkig maar. Overigens zijn er verschillende tools om exact te zien waar men naar zoekt in Google, en deze vraag komt vrij vaak voorbij.
Het monetaire systeem staat op klappen, de euro is met de dag minder waard geworden maar ga vooral sparen 🤣
Tweede huis ?? Ik heb niet eens eerste huis.
Ik vind het best wel meevallen eigenlijk. Positief verrast.
De regering wil niet dat mensen met hun spaargeld de woningmarkt kunnen betreden zonder gedwongen te worden mee te doen aan het schuld-systeem.
Daarom straffen ze mensen voor het sparen van hun zuurverdiende geld.. Gekke wereld.
Met de huidige inflatie bestaat er geen belasting vrij sparen.
Is een hypotheek onderdeel van schulden? Gezien dit geleend geld is...
Hypotheek op je eigen woning (waar je zelf woont) valt in box 1 en de hypotheek heeft dus ook geen invloed op box 3. Wanneer het gaat om een tweede woning is dit wel het geval.
Je krijgt niet eens rente op je spaargeld, waarom moet je daar dan wel belasting over betalen? De inflatie was 17%, dus je spaargeld is 17% in waarde vermindert afgelopen jaar en dan moet je daar ook nog eens belasting over betalen!
Belasting op spaargeld is, zoals te zien in deze video, 31% van 0,01%. Kortom, nihil.
Al je spaargeld van de bank halen, dat is de oplossing
what a rip off.
Het bedrag wat je "mag" hebben.....
Ik kreeg een uitnodiging om blasting te betalen heb hem afgewezen wat je met elke uitnodiging mag doen. Stuur gelijk een briefje mee dat je graag de gratie van god aan willempie wilt zien zwart op wit want dat is handig voor als ze je voor de rechter willen dagen want de handtekening van god heb ik nog steeds niet gezien. Mensen iedereen is vrij 😘
👍👍👍👍
NIET SPAREN MEER!! Al je geld van de bank thuis en in alle winkels weer cash gaan betalen.
Je betaalt altijd belasting over je spaargeld, dus ook over je heffingsvrij vermogen. Inflatie is ook belasting!
Cash stacken
Hoi tim, hoe schrijf ik mij account uit bij website hustle?
Je krijgt een maand voor verlenging info via de mail. Je kan ook nu al mailen naar info@websitehustle.nl