Hyvä video! Kyllähän kevytsähköpyörät alkaa siinä vaiheessa olemaan erittäin kiinnostavia, ainakin vähän vaativammalle harrastajalle, kun niillä voi oikeasti polkea lähes normaalisti ilman ylimääräistä moottorivastusta.
Olen murheellisena katsellut tätä kiinteiden akkujen suuntausta, tässäkin näytti semmoinen olevan kun rungosta en saumaa bongannut. Talvikäyttöä rajoittaa kovasti kun akkua ei saa napattua matkaan.
@@dosetti oli uus canyon harkinnassa mutta hölmö akku systeemi torppas, pitää vähintään nostaa pystyyn tai jopa väärinpäin ja luukku auki joka on ruuveilla. Sehän on vuorotyöläisen unelma alkaa aamusta tai ilta myöhään jumppaamaan patteria irti kun ei ole lämmintä varastoa.
@@jpn6976 joo uusissa on kiinteä. Omassa -23 tilatussa neronissa oli vielä helposti irroitettava ja oli kriteerinä ostettaessa. Saa kolmessa sekunnissa irti.
Hieno näyttäisi olevan fillari ja varmasti toimii maastokulkimena. En kuitenkaan voi ymmärtää pyöriä, johon ei asenneta kunnon lokasuojia tai edes mahdollisuutta jälkiasentaa sellaiset. Viedään mahdollisuus käyttää pyörää monipuolisesti esim. välillä ihan vaan arkikäytössä sadesäällä.
Ite hankin Orbean Rise H30 kevyt sähkön keväällä. Oon parhaillaan ajanu 300km yhellä latauksella, kun ei avustusta juuri tarvii kun nousuissa. Oon tykänny kyllä tosta keveydestä ja sit siitä, että voi ajella ilman avustusta ja sit kun sitä tarvii nii sitä on käytettävissä.
Mulla ei ole ollut mitään jarruongelmia pakkasella ajossa. Jos pyörä on yötä päivää alle -20 C niin ainakin mineraaliöljyt alkaa jäykistyä, mutta en ole huomannut mitään käytännön ongelmaa.
Hello! No nythän on pähee pyörä. Ja kyllä tuo meikäläisten ikäsille äijille on hyvä valinta . Pitääpä tutustua pyörään. Ja kyllähän ne syksyllä pitää ostaa jos halvemmalla saa. Makkaran jättäsin kyllä väliin.
Mukavaa luontoa. Pyörä on aika paljon saman tyyppinen kuin tuo mun viimevuoden malli Cube Stereo Hybrid 120 SLT. 130mm joustoa vaikka numero sanoo noin. Minä laitoin siihen heti lokarit, koska en pidä ravasta ketjuissa, kengissä tai selässä, tein vielä vähän jatkopalaa vanhasta sisäkumista, se tosin irtosi ja pitää tehdä uusi. On jäänyt vielä tekemättä nuo sinun neuvomat ketjunputsaus menetelmät kylläkin. Ketjusuojaa jäin myös kaipaamaan, pieni sellainen on tuossa, ehkä hivenen lahjetta suojaa, muttei kejua varmaan niinkään. Lukolle pyörässäni ei ole oikein mitään hyvää paikkaa, kun on juomapulloteline ja takalinkku siinä keskikomiossa, että nyt on kulkenut ketjulukko tarakallaa. Yrittänyt katella suurta runkolukkoa, mutta eipä taida olla kellään valmistajalla kuin noita peruspyöriin sopivia. Kesällä tuli poljettua muutama sata km, muutaman kerran ajauduin suollekin. Ihmeen hyvin sillä pääsee semmoisessakin. 2,6 tuuman renkaat kai vaikuttaa kantavuuteen. Maantietä polkiessa, poljin lähes 100km kerrallaan, 750WH akulla huomaa että 1% riittää noin 1km täydellä teholla. Eli 100km / täys akku, vaikka on varmaan raskaammasta päästä tuo mun pyörä. Bosch Flow Appi imee kyllä virtaa puhelimesta. On kuitenki S23 Ultra, joka ei ihan huono pitäis olla sekään, mutta tuommoisella 4h reissulla ruutua ei voi pitää aktiivisena kuin ehkä puolet matkasta / 2-3h. Siihen olisi kyllä toivottavana parannusta. Kuulin tuossa tänäkesänä, että Lapin etelärajalle olisi nyt hirvikärpäset saapuneet. Enpä ole niitä itse vielä nähnyt. Toivoisin että EU sallisi tuon USA 20mph / 32kmh täälläkin, vähäliikenteisillä Lapin teillä siitä ei olisi takuuvarmuudella mitään haittaa kenellekään ja kun tuo akkukin riittäisi selkeästi suurempaan kulutukseen. Poljeskelin muutamia pitkiä alamäkiä tuntureilta tullessani ja nopeus oli parhaimmillaan reilut 45kmh, sorateillä se oli tietysti jo liikaa.
Tuosta pyörän koon valinnasta. Ite oon kans just siinä rajalla. Taulukot, ja varsinkin kauppiaat, on vakaasti sitä mieltä että M koko on just mulle, ja nippa nappa jos oikein kurottelen niin L koko saattaa mennä. Yhen pyörän olen (kokemattomuuttani) aikoinaan ostanut taulukon suositusten mukaan, ja hampaat irvessä sillä sen 6-7 kk poljin ennenku älysin ettei polvien kuulu kolista tankoon ihan joka mutkassa :D Sen jälkeen olen ottanut aina suosiolla sen isomman koon vaikka myyjät on joskus yrittäneet vastaan väittää. Niinni tän avautumisen pointti on, että minkä mallisen ihmisen mukaan nuo kokotaulukot on tehty, kun aika monestikin nykyään kuulee ettei niiden perusteella saa sopivaa pyörää? Oisko tässä tutkimisen/videon aihetta?
Tuo on vaikea aihe - meitä polkijoita kun on paitsi eri kokoisia niin erilaisilla kehon mittasuhteilla - yhdellä on pitkä selkä, toisella pitkät jalat jne. Sitten vielä kehon liikkuvuus, ajotyyli ja tottumukset vaikuttavat siihen mikä kullekin tuntuu hyvältä. Taulukot lienee tehty keskimääräisen polkijan mukaan. Parasta on aina jos pääsee koeajamaan pyörämallin ennen ostopäätöstä.
Ei ole mitään standardia. Menneisyydessä koot oli pienempiä nykyään isompia. Ite 182cm käytännössä kaikki menee sinne L:ään kun ennen oli M:iä. Jos on sentin pari yli siitä M koon suosituksista niin yleensä se vielä menee. Mutta 182cm on siitä hankala pituus runkojen kannalta että se on aina vähän yli M:stä mutta sitten siellä L koon pohjalla niin ei ole mitään hyvää ratkaisua. Pienempi runko on epävakaampi mutta helpompi käsitellä. Ainoa mistä sen voi jotenkin käsittää on vertailla niitä reachi arvoja. Mutta siinäkin on että satulaputken ja ohjauskulma vaikuttaa siihen kuinka iso se reachi on. Eli pitää ottaa huomioon että sama reachi eri pyörissä ei ole sama asia.Itellä on Rocky Mountain M jonka ylin suositus pituus oli 177cm jos oikein muistan ja kyllä se on siinä aivan rajalla. Piti vaihtaa pidempi stemmi ja satula aivan taakse.
Yksi lisää muiden joukkoon, joita ollutkin jo vuosia. Ja kevyempiäkin. Mutta hyvä kai, että valikoimaa on sitten. Seuraava sähkis voisi olla kyllä kevyempi kuin nykyinen 24kg, joskus tuli kokeiltua ajaa ilman akkua ja sen huomasi vain positiivisena asiana.
Hinnat kun elää ajan oloon niin en yleensä laita niitä videoille. Maahantuojan suositushinta näyttää tällä hetkellä olevan 7.799 e huntteri.fi/fi/tuote/polkupyorat/superior/superior-sahkopyorat-maasto-taysjousto/SUPER25100110015%2A/superior-ixf-9-7-29x21-0-xl-carbon Yksikäsitteistä tietoa rangesta ei oikein voi antaa - se kun riippuu niin monesta tekijästä. Tuolla voi kokeilla valitsemalla ensin oikeat lähtötiedot. Mun tiedoilla se antaa 36-99 km. www.bosch-ebike.com/en/service/range-assistant Huolto on siellä missä ko. komponentteja huolletaan. DT Swiss tosiaan ehkä eksoottisin, sen huollosta Suomessa vastaa www.cycleservicenordic.com/fi
Hinnat kun elää ajan oloon niin en yleensä laita niitä videoille. Maahantuojan suositushinta näyttää tällä hetkellä olevan 7.799 e huntteri.fi/fi/tuote/polkupyorat/superior/superior-sahkopyorat-maasto-taysjousto/SUPER25100110015%2A/superior-ixf-9-7-29x21-0-xl-carbon
Joo ei sellaista yksikäsitteistä tietoa oikein voi antaakaan, kun range riippuu niin monesta teikijästä. Tuolla voi kokeilla eli valitsemalla ensin oikeat lähtötiedot. Mun tiedoilla se antaa 36-99 km. www.bosch-ebike.com/en/service/range-assistant
En tiedä kenellä on pyöriä vielä esillä koska tämä on ihan uusi malli, mutta tuolta voi etsiä jälleenmyyjät joista voi kysellä (suodata merkki Superior): huntteri.fi/fi/jalleenmyyjat
Mitä luulet voisko takanapamoottorilliseen sähköpyörään asentaa lisäksi eturenkaaseen oman moottorin pelkällä kaasukahvalla? Onko siis mahdollista asentaa toinen sähköavustus samaan pyörään? Pystyykö kaikki piuhat jättämään asentamatta lukuunottamatta akkuun ja kaasukahvaan menevää johtoa?😅
Kiitoksia hyvistä videoista! itse Tykkään ajaa maastossa paljon. Ajan nykyään maastossa Radeon render Al 7.0 750w pyörällä. Rupesi kiinnostus vaihtamaan pyörä Superior iXF 9.7 kevytsähköpyörään. Ainut asia mikä askaruttaa kun teen noin 50km pyrähdyksiä, riitääkö akku?
Riippuu täysin siitä paljonko avustusta käyttää. Tällä lyhyellä kokemuksella sanoisin että maltillisella avustuksella riittää, mutta isolla avustuksella ei. Itselläkin vielä opettelemista noissa eri avustusmoodeissa.
Vai että oikein kevytsähköpyörä 😁Minun 2017 vuoden sähköpyörä 70Nm ja 500Wh menee samaan kategoriaan vaikka myytiinkin Enduropyöränä. En oikein ymmärrä miksi nykyään sähköpyörissä aina vaan kasvatetaan Newtonmetrejä sekä akkukokoa. Itse ajan aina ecolla koska täysillä tehoilla ajo on liian moottoripyörämäistä menoa. Ei ole itselläni koskaan akku loppunut ennen reisiä, joten kuka tarvitsee jotain 1000Wh akkua yhtään mihinkään? Pyörän painot alkaa lähennellä jo mopoa... Sinänsä tuo pyörä näyttäisi vahvasti minun seuraavalta pyörältä jos tuosta omastani aika jättää kohta. 12tkm mittarissa ja jammun moottori vain jaksaa puskea, alkuperäisellä akulla vielä.
Käytännössä useimmat sähkö-maantiepyörät ja gravelit ovat kevytsähköpyöriä - niissä kun nimenomaan keveys on valttia koska ajomatkat ovat pitkiä. Sähköavustus on käytännössä mukana vain nousuissa.
On siistin näköinen kevytsähköpyörä. Kun vertaa minkälaisia maastokäyttöön suunniteltuja sähköavusteisia maastopyöriä on tehty niin ulkonäöllisesti Superior lähentelee jo luomua ei ole mitenkään kookkaan näköinen täysjoustoksi. Toki ero vielä luomuun on mutta ei mitenkään kohtuuttomasti. Ei muuta kuin hyviä reissuja uudella fillarilla.
Moikka, onko sinulla näkemystä, jos on tämmöinen "vähän raskaamman oloinen polkija", kuinka siinä vaiheessa akku kestää? Nimimerkillä; ei tuu enään sähköpyörää tähän taloon 😂😂
Kannattaa haarukoida tuolla laskurilla johon voi syöttää tiedot pyörästä, polkijasta ja olosuhteista: www.bosch-ebike.com/en/service/range-assistant Omalla kohdalla 30 kg painonlisäys pudottaisi rangea n. 10 km
Mikä sopii kenellekin. Äkkituntumalta sanoisin ettei tuossa range putoa sen nopeammin kuin mun 630 Wh akullisessa sähköläskissäkään. Toki joka laitteessa merkittävintä on kuinka paljon avustusta käyttää.
@juperi Kevytsähköjen pointti on käsiteltävyys, pyörä on esim alamäissä ja kovavauhtisessa ajossa paljon helpommin käskytettävä kun painoa voi olla helposti 20% vähemmän. Paino akkujen lisäksi kevyemmästä rungosta ja komponenteista ja on tyypillisesti kuitenkin alle 20 kiloa uusissa kun täysavusteisissa liikutaan lähempänä 25 kiloa. Eron huomaa hyvin kun ajaa molemmilla. Itse oon ajanut useilla eri sähkäreillä ja koskaan ei kevytsähköissäkään akku loppunut kesken vaikka oli Risessä vaan 360 Wh akku, Turbolenkeillä kaahailuun riitti 1,5h setteihin ja pitkät lenkit sujui Ecolla helposti yli 4h. Niissä on tyypiilisesti pienempi kitka moottorissa ja rullaavampi rengastuskin. Esim. Risen akku antaa noin 1,5 kertaisen Rangen mitä vastaava täysavusteinen antaa samoilla wattitunneilla kun niiden avustusalgoritmikin säästää watteja.
Kiva kummeli-musiikki ja mukava pätkä muutenkin. Hieno pyörä.
Piti ihan kuunnella uudestaan tuo musiikki ja nyt en saa Kummeli-mielikuvaa pois 😁
😂😂
Hieno pyörä!
Heti nousi kiinnostus tuollaisen kevytsähkötäpärin hankintaan.
Joo, toi dokumentointi on kyl hyvä. Ei kovin monella valmistajalla ole. Aina kun kysyy jotain osaa, niin vastaus on "Tuo vanha malliksi".
Onnea ja turvallisia kilometrejä. Hieno pyörä kyllä! 👍
Hyvä video! Kyllähän kevytsähköpyörät alkaa siinä vaiheessa olemaan erittäin kiinnostavia, ainakin vähän vaativammalle harrastajalle, kun niillä voi oikeasti polkea lähes normaalisti ilman ylimääräistä moottorivastusta.
Nyt on siisti pyörä. Onnea!
Varsin hyvä vaihtoehto täyssähkön ja luomupyörän väliin!👌 Molemmista otettu parhaita puolia tähän pyörään.
Vaikuttaa todella pätevältä peliltä. Ainoa miinus voisi tulla mieleen niin akkua ei saa irti. Hyvä video ja onnea uudesta pyörästä.
On siisti pyörä!! Ja kyllä tekninenkehitys menee eteenpäin
Hieno pyörä. Tuota ois kiva päästä itekin koeajamaan Keski-Suomessa.
Olen murheellisena katsellut tätä kiinteiden akkujen suuntausta, tässäkin näytti semmoinen olevan kun rungosta en saumaa bongannut. Talvikäyttöä rajoittaa kovasti kun akkua ei saa napattua matkaan.
Joo tuon iXF:n akku ei ole päivittäiskäytössä irroitettavissa, liittyy pyörän runkorakenteeseen. eXF:ssä on perinteisesti irtoava akku.
No tämä on oikeasti monelle Suomessa ongelma.
@@dosetti oli uus canyon harkinnassa mutta hölmö akku systeemi torppas, pitää vähintään nostaa pystyyn tai jopa väärinpäin ja luukku auki joka on ruuveilla. Sehän on vuorotyöläisen unelma alkaa aamusta tai ilta myöhään jumppaamaan patteria irti kun ei ole lämmintä varastoa.
@@jpn6976 joo uusissa on kiinteä. Omassa -23 tilatussa neronissa oli vielä helposti irroitettava ja oli kriteerinä ostettaessa. Saa kolmessa sekunnissa irti.
No nyt osui naulankantaan. Tässä ollut juuri vastaavanlainen kevytsähkis mietinnässä. Onnea uudelle 👍🏻
Hieno näyttäisi olevan fillari ja varmasti toimii maastokulkimena. En kuitenkaan voi ymmärtää pyöriä, johon ei asenneta kunnon lokasuojia tai edes mahdollisuutta jälkiasentaa sellaiset. Viedään mahdollisuus käyttää pyörää monipuolisesti esim. välillä ihan vaan arkikäytössä sadesäällä.
Joo tuo on totta - jousto lisää vaikeusastetta kummassakin päässä.
Kannattaa vilkaista SKS Mudrockerit. Ei täysien lokasuojien veroiset tietystikään, mutta erittäin hyvät.
on kähee fillari! ja hintakin on toisaalta sama kun keskiverto suomalaisen auto, eli pitää ollakin vastinetta rahalle :D
KIITOS. HYVÄ JUTTU.🎉
Ite hankin Orbean Rise H30 kevyt sähkön keväällä. Oon parhaillaan ajanu 300km yhellä latauksella, kun ei avustusta juuri tarvii kun nousuissa. Oon tykänny kyllä tosta keveydestä ja sit siitä, että voi ajella ilman avustusta ja sit kun sitä tarvii nii sitä on käytettävissä.
RISE testiin kanssa😎 Itse tykännyt kun tuli keväällä hommattua M10 vanhempaa -22 mallia. Keskimäärin 0% avustuksella metsässä sen reilu 50%
väri oli kiva muusta en tiedä
Terve, minkäslaisia ongelmia hydrauli jarruilla tulee ku nyt lämpötilat tippuu pakkaselle?
Mulla ei ole ollut mitään jarruongelmia pakkasella ajossa. Jos pyörä on yötä päivää alle -20 C niin ainakin mineraaliöljyt alkaa jäykistyä, mutta en ole huomannut mitään käytännön ongelmaa.
Hello! No nythän on pähee pyörä. Ja kyllä tuo meikäläisten ikäsille äijille on hyvä valinta . Pitääpä tutustua pyörään. Ja kyllähän ne syksyllä pitää ostaa jos halvemmalla saa. Makkaran jättäsin kyllä väliin.
Hieno pyörä😊
Hieno peli👌
Hieno on!
Mukavaa luontoa.
Pyörä on aika paljon saman tyyppinen kuin tuo mun viimevuoden malli Cube Stereo Hybrid 120 SLT. 130mm joustoa vaikka numero sanoo noin.
Minä laitoin siihen heti lokarit, koska en pidä ravasta ketjuissa, kengissä tai selässä, tein vielä vähän jatkopalaa vanhasta sisäkumista, se tosin irtosi ja pitää tehdä uusi. On jäänyt vielä tekemättä nuo sinun neuvomat ketjunputsaus menetelmät kylläkin. Ketjusuojaa jäin myös kaipaamaan, pieni sellainen on tuossa, ehkä hivenen lahjetta suojaa, muttei kejua varmaan niinkään.
Lukolle pyörässäni ei ole oikein mitään hyvää paikkaa, kun on juomapulloteline ja takalinkku siinä keskikomiossa, että nyt on kulkenut ketjulukko tarakallaa. Yrittänyt katella suurta runkolukkoa, mutta eipä taida olla kellään valmistajalla kuin noita peruspyöriin sopivia.
Kesällä tuli poljettua muutama sata km, muutaman kerran ajauduin suollekin. Ihmeen hyvin sillä pääsee semmoisessakin. 2,6 tuuman renkaat kai vaikuttaa kantavuuteen. Maantietä polkiessa, poljin lähes 100km kerrallaan, 750WH akulla huomaa että 1% riittää noin 1km täydellä teholla. Eli 100km / täys akku, vaikka on varmaan raskaammasta päästä tuo mun pyörä.
Bosch Flow Appi imee kyllä virtaa puhelimesta. On kuitenki S23 Ultra, joka ei ihan huono pitäis olla sekään, mutta tuommoisella 4h reissulla ruutua ei voi pitää aktiivisena kuin ehkä puolet matkasta / 2-3h. Siihen olisi kyllä toivottavana parannusta.
Kuulin tuossa tänäkesänä, että Lapin etelärajalle olisi nyt hirvikärpäset saapuneet. Enpä ole niitä itse vielä nähnyt.
Toivoisin että EU sallisi tuon USA 20mph / 32kmh täälläkin, vähäliikenteisillä Lapin teillä siitä ei olisi takuuvarmuudella mitään haittaa kenellekään ja kun tuo akkukin riittäisi selkeästi suurempaan kulutukseen. Poljeskelin muutamia pitkiä alamäkiä tuntureilta tullessani ja nopeus oli parhaimmillaan reilut 45kmh, sorateillä se oli tietysti jo liikaa.
Hiano pyärä ja maqqarahan ain maistuvi ynnä kitooos Ripe muqsasta vidistä/musasta ni 😀💚🥁
Komia pyörä😎
Nyt on jännä pyörä. Tuolle voi juurakkoakin näyttää. Itellä Bosch Voimaa tuossaki
Tuosta pyörän koon valinnasta. Ite oon kans just siinä rajalla. Taulukot, ja varsinkin kauppiaat, on vakaasti sitä mieltä että M koko on just mulle, ja nippa nappa jos oikein kurottelen niin L koko saattaa mennä. Yhen pyörän olen (kokemattomuuttani) aikoinaan ostanut taulukon suositusten mukaan, ja hampaat irvessä sillä sen 6-7 kk poljin ennenku älysin ettei polvien kuulu kolista tankoon ihan joka mutkassa :D Sen jälkeen olen ottanut aina suosiolla sen isomman koon vaikka myyjät on joskus yrittäneet vastaan väittää. Niinni tän avautumisen pointti on, että minkä mallisen ihmisen mukaan nuo kokotaulukot on tehty, kun aika monestikin nykyään kuulee ettei niiden perusteella saa sopivaa pyörää? Oisko tässä tutkimisen/videon aihetta?
Tuo on vaikea aihe - meitä polkijoita kun on paitsi eri kokoisia niin erilaisilla kehon mittasuhteilla - yhdellä on pitkä selkä, toisella pitkät jalat jne. Sitten vielä kehon liikkuvuus, ajotyyli ja tottumukset vaikuttavat siihen mikä kullekin tuntuu hyvältä. Taulukot lienee tehty keskimääräisen polkijan mukaan. Parasta on aina jos pääsee koeajamaan pyörämallin ennen ostopäätöstä.
Ei ole mitään standardia. Menneisyydessä koot oli pienempiä nykyään isompia. Ite 182cm käytännössä kaikki menee sinne L:ään kun ennen oli M:iä. Jos on sentin pari yli siitä M koon suosituksista niin yleensä se vielä menee. Mutta 182cm on siitä hankala pituus runkojen kannalta että se on aina vähän yli M:stä mutta sitten siellä L koon pohjalla niin ei ole mitään hyvää ratkaisua. Pienempi runko on epävakaampi mutta helpompi käsitellä. Ainoa mistä sen voi jotenkin käsittää on vertailla niitä reachi arvoja. Mutta siinäkin on että satulaputken ja ohjauskulma vaikuttaa siihen kuinka iso se reachi on. Eli pitää ottaa huomioon että sama reachi eri pyörissä ei ole sama asia.Itellä on Rocky Mountain M jonka ylin suositus pituus oli 177cm jos oikein muistan ja kyllä se on siinä aivan rajalla. Piti vaihtaa pidempi stemmi ja satula aivan taakse.
Luonteva jatkumo Siisti peli!
Tyylikäs pyörä 😊 näkyjään uusi kypäräkin , mikä mahtaa olla ?
Kypärä on ollut kyllä jo tämän kesän käytössä - se on Alpinestars Vector Zeal.
Hieno pelihän se ja kai noille kevyt sähköillekin omat käyttäjänsä löytyy.
Vaikutat semmoselta intersportin mainosukolta nykyään
Muutaman Interspot-myymälänkin kauttakin tätä saa - kannattaa katsoa tuolta jälleenmyyjät (suodata merkki Superior): huntteri.fi/fi/jalleenmyyjat
@@Velogi Tervetuloa myös knawani uudeksi tiIaajaks. Laitoin just muurahaisista uutta videoo.
Yksi lisää muiden joukkoon, joita ollutkin jo vuosia. Ja kevyempiäkin. Mutta hyvä kai, että valikoimaa on sitten. Seuraava sähkis voisi olla kyllä kevyempi kuin nykyinen 24kg, joskus tuli kokeiltua ajaa ilman akkua ja sen huomasi vain positiivisena asiana.
? hinta, range, huoltoverkosto ?
Hinnat kun elää ajan oloon niin en yleensä laita niitä videoille. Maahantuojan suositushinta näyttää tällä hetkellä olevan 7.799 e huntteri.fi/fi/tuote/polkupyorat/superior/superior-sahkopyorat-maasto-taysjousto/SUPER25100110015%2A/superior-ixf-9-7-29x21-0-xl-carbon
Yksikäsitteistä tietoa rangesta ei oikein voi antaa - se kun riippuu niin monesta tekijästä. Tuolla voi kokeilla valitsemalla ensin oikeat lähtötiedot. Mun tiedoilla se antaa 36-99 km. www.bosch-ebike.com/en/service/range-assistant
Huolto on siellä missä ko. komponentteja huolletaan. DT Swiss tosiaan ehkä eksoottisin, sen huollosta Suomessa vastaa www.cycleservicenordic.com/fi
Ja se tärkein asia eli hinta? Äkkiseltään en nähnyt tai löytänyt mistään. Hieno on mankeli kyllä👍
Hinnat kun elää ajan oloon niin en yleensä laita niitä videoille. Maahantuojan suositushinta näyttää tällä hetkellä olevan 7.799 e huntteri.fi/fi/tuote/polkupyorat/superior/superior-sahkopyorat-maasto-taysjousto/SUPER25100110015%2A/superior-ixf-9-7-29x21-0-xl-carbon
Hieno sponssi! Mikä se range nyt on about? Koitin googletellakin, mutta missään ei kerrottu...
Joo ei sellaista yksikäsitteistä tietoa oikein voi antaakaan, kun range riippuu niin monesta teikijästä. Tuolla voi kokeilla eli valitsemalla ensin oikeat lähtötiedot. Mun tiedoilla se antaa 36-99 km. www.bosch-ebike.com/en/service/range-assistant
Kyllähän se pitää aina uutta pyörää tulla vilkaisemaan.
Päheen näkönen menopeli, löytyykö sille myyntitiskiä suomesta? Eli, jos haluaisi / täytyykin mittailla oman kropan mukaan kahden eri koon välillä?
En tiedä kenellä on pyöriä vielä esillä koska tämä on ihan uusi malli, mutta tuolta voi etsiä jälleenmyyjät joista voi kysellä (suodata merkki Superior): huntteri.fi/fi/jalleenmyyjat
@@VelogiMoi
Eikös Nippeli myy juurikin tuota.
Kysymys: tiedätkö mistä saa parhaan customoidun lokasuojan maastopyörään helsingin lähettyviltä ?
Mulla ei ikävä kyllä ole tietoa.
Ompa siron näköinen kevyt mtb. vain hinta on erittäin raskas 🙃
Vaikuttaa oikeen mielenkiintoselta vekottimelta. Keskusteleeko tuo kännykkä äppi siis suoraatuon moottorin kans bluetoothilla?
Kyllä
Löytyykö tuolle DT Swissin alustalle huoltoa Suomesta, vai meneekö ulkomaille postittamiseksi?
Löytyy, Cycle Service Nordic
Mitä luulet voisko takanapamoottorilliseen sähköpyörään asentaa lisäksi eturenkaaseen oman moottorin pelkällä kaasukahvalla? Onko siis mahdollista asentaa toinen sähköavustus samaan pyörään? Pystyykö kaikki piuhat jättämään asentamatta lukuunottamatta akkuun ja kaasukahvaan menevää johtoa?😅
Teoriassa kyllä, mutta käytäntö riippuu sähköistyssarjasta. Toiset vaatii toimiakseen poljinanturin joita toki voi olla kaksikin.
@@Velogi Kiitos vastauksesta, pitää ehkä koittaa väsäillä😁
Kiitoksia hyvistä videoista! itse Tykkään ajaa maastossa paljon. Ajan nykyään maastossa Radeon render Al 7.0 750w pyörällä. Rupesi kiinnostus vaihtamaan pyörä Superior iXF 9.7 kevytsähköpyörään. Ainut asia mikä askaruttaa kun teen noin 50km pyrähdyksiä, riitääkö akku?
Riippuu täysin siitä paljonko avustusta käyttää. Tällä lyhyellä kokemuksella sanoisin että maltillisella avustuksella riittää, mutta isolla avustuksella ei. Itselläkin vielä opettelemista noissa eri avustusmoodeissa.
Vai että oikein kevytsähköpyörä 😁Minun 2017 vuoden sähköpyörä 70Nm ja 500Wh menee samaan kategoriaan vaikka myytiinkin Enduropyöränä. En oikein ymmärrä miksi nykyään sähköpyörissä aina vaan kasvatetaan Newtonmetrejä sekä akkukokoa. Itse ajan aina ecolla koska täysillä tehoilla ajo on liian moottoripyörämäistä menoa. Ei ole itselläni koskaan akku loppunut ennen reisiä, joten kuka tarvitsee jotain 1000Wh akkua yhtään mihinkään? Pyörän painot alkaa lähennellä jo mopoa...
Sinänsä tuo pyörä näyttäisi vahvasti minun seuraavalta pyörältä jos tuosta omastani aika jättää kohta. 12tkm mittarissa ja jammun moottori vain jaksaa puskea, alkuperäisellä akulla vielä.
Komia pyörä on, kireitä ketjuja vaan🙂
Saako tästä akkua irti mitenkään?
Toki silloin jos se pitää uusia, mutta ei päivittäiskäytössä. Kevyt runkorakenne on saatu aikaan mm. niin että viistoputki on kotelo.
@@VelogiEli ei ole kerrostaloasujan fillari kuten ei Orbeatkaan kun lataaminen ei onnistu muuta kuin raahaamalla fillari kämppään.
Missäpäin tämä video on tehty? Hienon näköistä polkua, voisi itsekin piipahtaa jos Valkeakosken lähistöllä
Etelä-Kangasalan Kuohenmaata.
@@Velogi No sinnehän ei ole matka eikä mikään, pitääkin käydä tsekkaamassa paikka
Koska tulossa peruspyöriä. Maasto, maantiepyörää vastaavalla kevytsähörää.
Käytännössä useimmat sähkö-maantiepyörät ja gravelit ovat kevytsähköpyöriä - niissä kun nimenomaan keveys on valttia koska ajomatkat ovat pitkiä. Sähköavustus on käytännössä mukana vain nousuissa.
On siistin näköinen kevytsähköpyörä. Kun vertaa minkälaisia maastokäyttöön suunniteltuja sähköavusteisia maastopyöriä on tehty niin ulkonäöllisesti Superior lähentelee jo luomua ei ole mitenkään kookkaan näköinen täysjoustoksi. Toki ero vielä luomuun on mutta ei mitenkään kohtuuttomasti. Ei muuta kuin hyviä reissuja uudella fillarilla.
Kuvittelin et kevyt xc täpäri, mutta ei..
Aina uusi pyörä lisää intoa lähteä lenkille.
Moikka, onko sinulla näkemystä, jos on tämmöinen "vähän raskaamman oloinen polkija", kuinka siinä vaiheessa akku kestää?
Nimimerkillä; ei tuu enään sähköpyörää tähän taloon 😂😂
Kannattaa haarukoida tuolla laskurilla johon voi syöttää tiedot pyörästä, polkijasta ja olosuhteista: www.bosch-ebike.com/en/service/range-assistant
Omalla kohdalla 30 kg painonlisäys pudottaisi rangea n. 10 km
En kyllä näe mitään järkeä noissa kevytsähkiksissä. Akku ei irtoa ja jatkuva range ahdistus päällä.
Mikä sopii kenellekin. Äkkituntumalta sanoisin ettei tuossa range putoa sen nopeammin kuin mun 630 Wh akullisessa sähköläskissäkään. Toki joka laitteessa merkittävintä on kuinka paljon avustusta käyttää.
@@VelogiTodellinen painon pudotus tulee oikeastaan vain akuista. Moottorien painoerot ovat aika marginaalisia.
@juperi Kevytsähköjen pointti on käsiteltävyys, pyörä on esim alamäissä ja kovavauhtisessa ajossa paljon helpommin käskytettävä kun painoa voi olla helposti 20% vähemmän. Paino akkujen lisäksi kevyemmästä rungosta ja komponenteista ja on tyypillisesti kuitenkin alle 20 kiloa uusissa kun täysavusteisissa liikutaan lähempänä 25 kiloa. Eron huomaa hyvin kun ajaa molemmilla. Itse oon ajanut useilla eri sähkäreillä ja koskaan ei kevytsähköissäkään akku loppunut kesken vaikka oli Risessä vaan 360 Wh akku, Turbolenkeillä kaahailuun riitti 1,5h setteihin ja pitkät lenkit sujui Ecolla helposti yli 4h. Niissä on tyypiilisesti pienempi kitka moottorissa ja rullaavampi rengastuskin. Esim. Risen akku antaa noin 1,5 kertaisen Rangen mitä vastaava täysavusteinen antaa samoilla wattitunneilla kun niiden avustusalgoritmikin säästää watteja.
🪰🪰😁