*Üniversite öğrencisiyim.. UA-cam den gelir kazanmak istiyorum aileme yük olmamak için bu kadar insan içinden 15 kişi bile a-bo-ne olsa moral ve cesarett verir, şimdiden çok sağolun*
Günes panelleri kesinlikle bir nimet. Bizim yaylalarımızdaki evlerde ortaboy panel koyuyoruz ve tv, süt makinesi, ışık,şarj ihtiyacını rahatlıkla karşılıyor. Dağın bir başında panel sayesinde yaylamız aydınlanıyor. Umarım sürdürebilir enerji ile dünyamizi koruyabiliriz.
mevsimlik işçi olarak gittiğimiz şehirlerde elektrik bulma imkanımız olmadığı zamanlarda güneş panelleri alıyorduk. tek bir güneş paneli hem gece elektrik hem de en az 7-8 tane telefonun şarj edilmesini sağlıyordu. tek bir panelin bile böyle nimetleri var.
Bir devleti yönetmek için sosyopolitik ve sosyoekonomi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Ulusunuzu doğru bir şekilde kontrol etmek ve beslemek için reklamlar, halkla ilişkiler, siyasi tartışmalar, diplomatik ilişkiler gibi etik propaganda bilgisine sahip olmanız gerekir. Ülkenizin çıkarlarını savunmak için siyasi strateji bilgisine sahip olmanız gerekir. Beyler neden her büyük beyinli adamın bu yeteneğe sahip olduğunu düşünüyorsunuz? Bu yanlış ve kötü gidebilir. Onun gibi insanlar, SpaceX, Microsoft ve Apple gibi teknoloji devleriyle teknolojik gelişmeyi, uzay araştırmalarını ve uluslararası ilişkileri desteklemek için kullanılmalıdır. Onun gibi insanlar milletin refahı ve geleceği için kullanılmalı. Her gün yeni teknoloji pompalamak ve ekonomiyi canlandırmak. Evet, pek çok yeteneği olan çok zeki bir adam ama siyasette değil. Herkesin kendi alanı vardır.
Kusursuz mu ? Dünya var olduğundan beri, Canlıların %99 u yok olmuş, Kıtalar değişmiş, İklimler değişmiş, Günlerin süresi değişmiş,... Sen halen Düzenden bahsedebiliyorsun..
Uzun zamandır takip ettiğim ve araştırdığım bir konu : Güneş Enerjisini Elektriğe Çevirmek. Şehir hayatının kaotik yaşantısından uzaklaşıp küçük bir kırsal ev oluşturmayı hedeflediğim proje için uzun zamandır araştırmalar yapıyorum. Off Grid diye adlandırılan dışarıya bağımsız bir sistem kurulumu için, şehir hayatındaki yaşadığımız konforu güneşten elden edeceğimiz enerji ile yaşama fikri beni keyiflendiriyor. Bağımsız bir tüketici olmak başta özgür kılacaktır. Ancak yaşadığımız ülke şartları ve ekonomik durumlar dolayısıyla 'tuzlu' bir duruma dönüşüyor. Şehir hayatımızda kullandığımız ortalama 8-10 kW Elektirik üretimi için kayıplarla ve güneşin verimliliğini göz önüne alarak 15kW'lik bir sistem oluşturmak gerekiyor. Şu an için piyasalarda bu kurulumun bedeli 300bin₺ civarlarında dolaşıyor. 30 yaşındayım ve bunu oluşturabilmek bir nokta zorlaşıyor. Keşke imkanlarımız olsa bahsettiğiniz dünyayı oluşturmak için mücadele edebilsek...
Ikea dan aldığım güneş enerjili aydınlatmam vardı. Antalya da para ile satın alınabilinecek en mükemmel şeydi diyebilirim. Çok hor kullanıp bozdum sonra maalesef. Bir ara tekrar satın almak istiyorum aldığımda bir sürü satın alacağım. O kadar dandik ama o kadar verimli bir şeydi ki anlatamam.
Barış bey, teşekkürler bu güzel bilgiler için. Buna benzer birşey Türkiye de yapıldı. Geçen ay Konya'da kuruyan bir göle güneş paneli santrali kuruldu. Türkiye'nin elektrik ihtiyacını %1 karşılayacak.
@@mehmetcengiz3583güç olarak bakarsak özellikle yazları öğle vakti gününe göre değişmekle birlikte Karapınar GES, ülkemizin güç ihtiyacının %1,8-2,9 civarını üretiyor. Yıllık enerjiye bakarsak da ülkemizin elektrik ihtiyacının %0,7'sinden fazlasını tek başına karşılıyor.
@@mehmetcengiz3583AC kurulu güç 1050-1070 MW civarında. Inverter'dan bazen farklı değerlere sabitlendiği oluyor üretimin, kalan kısım kırpılıyor doğal olarak. Yaz aylarında 9-10 saat boyunca santral 1040+ MW güç üretiyor. Gün doğumu ve batımı sırasında ise 1,5 saatlik bölüm ise enerji üretiminin artıp azaldığı kısımlar. DC panel gücü ise 1350 MW civarında (küsüratları var tam hatırlamıyorum) 220 ve 830 MWac'lik iki bölümden oluşuyor santral. Güneydeki küçük olan, 154 kV gerilim seviyesinden ulusal elektrik şebekesine bağlanıyor. Kuzey'deki büyük kısım ise 400 kV gerilim seviyesinden ulusal elektrik şebekesine bağlanıyor. Öğle vakti Konya'nın büyük kısmı ve çevre şehirlere de güç aktarımı yapılıyor bu sayede
Valla helal olsun adam kim reklam vermek istiyorsa o markanın sattığı şeye uygun bir bilim konusu bulup millete postalıyor. Oysaki bilime aşık olan insanın motivasyonu para değildir.
Almanya nerdeyse enerjisinin tamamını yenilebilir kaynaklardan sağlamaya başladı bizde 50 yıl geriden gelip nükleer santral yapma peşindeyiz varlık içinde yokluk çekiyoruz.
Ülkeler böyle bir politikayı benimsememeli. Güneş paneli teknolojisi sürekli gelişiyor. Şimdiki paneller 10 sene sonra çok ilkel olacak. Devletler bu teknolojinin gelişimine yatırımlar yapmalı ama biraz daha sabretmeli. Bu süre içerisinde jeotermal enerji değerlendirilmeli.
Günaydın bilim severler , günaydın Barış abi. Enerji konusu ülkemizin kanayan yarası bu konuda dışa bağlılığı azaltmak için her bölgenin kendi yerel yatırımcılarına ihtiyacı var. Ben Yozgat Boğazlıyan ilçesine bağlı Sırçalı kasabasında yaşıyorum ve son beş yılda yaşadığım kasaba ve civarımızdaki tüm köylere ufak çaplıda olsa da güneş panelleri kuruldu ve aktif olarak devam etmekte. Yatırım yapmak isteyenlere bölgede arazi sağlamak istiyorum saygılar sevgiler 😎
Videodaki eksik 2 nokta: 1- Sahradan rüzgarla taşınan kumların Amazon ormanlarını beslemesi olayından bahsedilmemiş. Sahra paneller sayesinde/yüzünden yeşil alana dönerse bu kez Amazon çöle dönebilir ve milyarlarca tür ölebilir. 2- Bazı solar 2.0 nesil hücreler koyu renkte değil, kum renginde. Bu da ışığın yansıyamaması, soğurulması ile ilgili o problemin çözümü olabilir.
@@elshkoooo toprağı besler çeşitlilik ve humus açısından. Bu da bitkiler için nimettir. Ama güneş panelleri sayesinde sahra çölü nasıl yeşillenecek o kısmı anlamadım
@@96eyagli açık renkli kum ışığı yansıtıyor, koyu renkli solar hücreler ışığı ve dolayısıyla ısıyı tutuyor ve yansıtmıyor. Bu yüzden ortam serinliyor. Ortam serinledikçe bulutlanmalar başlıyor. Bu dediğimiz 10-20 yılda olacak şey değil ama bir süre sonra çöle normalden daha çok yağmur yağmaya başlıyor. Hipotez bu şekilde. Ama artık açık renk solar hücreler de var. @Pika&bull Sahra olmasa Amazon da olmaz bunu araştır kanka.
Biz nasıl mesleğimizi yapıp para kazanıyorsak barış abi de öyle alın teri ile kazanıyor reklamlar da youtube da bir para kazanma yöntemi bildiğiniz üzere şu anda o kadar saçma sapan hareketler yaparak başarılı olmaya çalışan var ki siz benden daha iyi bilirsiniz kişisel görüşünüz budur saygı duyarım ama biraz empati ile yaklaşırsak en iyisini yapmış oluruz bence.
Güzel konuya değinmişiniz, ülkemiz de güneş enerjisi çok yaygın kullanılıyor. Öyle Sahra çölüne gitmeye gerek yok, yapılmışı var. Konuya değinmemişiniz, gözünüzden mi kaçtı bilmiyorum ama geçtimiz Mayıs aynda Avrupa'nın EN BÜYÜK, dünyanın ise sayılı güneş enerji santrallerinden biri Konya'da açıldı. 2 bin 800 futbol sahası büyüklüğündeki santral şuan için 2 milyon kişinin enerji ihtiyacını karşılıyor. Bu santral tam kapasiteye ulaşınca Türkiye'nin %20 elektrik ihtiyacını karşılayacağı tahmin ediliyor. Projenin maliyeti ise 1 milyar dolar..
Barış bey.Ülkemizi takip etmiyorsunuz sanırım.Konya ovasına kurulan devasa büyüklükteki güneş panellerinden haberiniz vardır sanırım..Eğer yoksa da araştırıp öğrenebilirsiniz.Ülkemzdeki güzel gelişmelerden de haber verseniz seviniriz.
7:02 Yapması o kadar kolay değil. Panel verimleri zamanla düşüyor ve değiştirilmeleri gerekiyor. Üstleri zamanla toz ve toprakla kaplandığı verimleri düşüyor. Haftada birkaç gün elle veya otomatik temizlenmesi lazım.
Türkiyenin maksimum(rekor) ani tüketimi yaklaşık 55.000 MW ve 2021 de bu değere ulaşıldı ve geçen sene bu rekor egale edilemedi. Bu ani gücün hepsini güneş panelleri ile karşılama imkanımız olsaydı bile yani söylediğiniz gibi Ankarayı panellerle donatsaydık :))), emin olun anında tüm ülke elektriksiz kalırdı. Çünkü power systems öyle sanıldığı gibi basit değil. Bir evi panellerle besleyebilirsiniz ama söz konusu bir ülke olduğunda, kıtalar olduğunda(entso-e) kazın ayağı öyle olmuyor. Sistemin ataleti, frekansı çok önemli ki bu maalesef ancak ve ancak henüz konvansiyonel santraller ile sağlanabiliyor. Depolama mevzusuna hiç girmedik daha.
Bu konuda söylemek istediğim tek şey, dünyadaki her oluşum güneş ışığıyla çalışıyorken yani ortada bedava ve sınırsız bir güç kaynağı varken çareyi başka yerde aramak bize has bir küstahlık olmalı. (izlemeden önce yazmıştım aynı şeyi Barış Özcan da dile getirmiş. Sağ olasın bro seviliyorsun.) Bizim o paneli Iğdır'a kuralım yazık havası çok kötüymüş insanların sağlığı bozuluyor.
Barış bey, Nevada çölünde görmüş olduğunuz güneş panelleri Las Vegas şehrine girişte 20 dakika uzaklıkta yer alıyor. Ayrıca bu paneller şehre extra enerji sağlıyor. Las Vegas a da uğramışsınızdır sanırım :) güneş panellerine gitmeden Yunan lokantası vardı yol üzerinde oranın yemeklerinide öneririm.
Bunun en güzel çözümü öncelikle kırsaldaki evlerden başlayarak çatılarına paneller yerleştirmek üzerindeki tüm vergi yüklerinden arındırıp hatta teşvik etmek hazır araçlar için geliştirilen pil fabrikaları da açılıyorken devlet çok cazip seçenekler sunabilmeli. Şehirlerde de yüksek katlı parlak binalar için de dış cephe kaplamalarını güneş paneli yapma zorunluluğu olmalı mesela. ülkedeki sadece sokak aydınlatmalarını da buna katmalıyız. Tabi açgözlü dolandırıcılarımız rahat durmaz o başka mesele. Ama ben bazen araştırıyorum 50 sene zaten şebekeden elektrik kullanırım istedikleri paraya hatta bankaya yatır o paraya bile dokanmadan ömür boyu elektrik paranı öder üste para kalır. eleman %1000 para kazanacak mercedeslere binecek demi şimdi :) ülkede dolandırıcılık ile ticaret o kadar güzel birbirine harmanlanmış ki ticarete mi kurban gittin dolandırıcıya mı ayırt bile edemezsin :)
Konu para ve merak meselesi. Uzay tarih boyunca insanların ilgisini çekmiştir. Okyanusun diplerine üs kurup ne yapılabilir ki ayrıca? Belki oradaki petrolleri elde edebilirsin. Ama uzayda asteroit madenciliği ile dünyada olmayan madenler elde edilebilir. Ayrıca güneş paneli yapmak uzun vadede petrolden veya nükleer enerjiden daha şok para tüketir. Güneş panelini yaptığın zaman olay bitmiyor çünkü. O panellerin temizlenmesi lazım.
Sahraya kurmak çok zor çünkü bir kez kum toz ve bakımı bunların basit değil kabloların aşınması sıcaklıgı dusurmek için kullanılacak ekipmanlar falan biraz zor ama imkansız değil elbet kum altına falan yaparsan inverteri olabilir
Sahra çölünü güneş panelleriyle kaplanırsa, her yıl yağmur ormanlarını rüzgarların taşıması sayesinde gübreleyen toprak parçacıklarının azalmasını engellemez mi sizce
Sonuç öyle mi olur bilemem ama dünya genelinde iklimi etkiler. Bunun yerine her evin çatısına evin ihtiyacı kadar güneş paneli yerleştirilebilir. Bunlar biraz fantezi olmuş.
Arkadaşlar Dünyada çok kötü ekonomik krizler yaşanıyor!!! Ukrayna Rusya savaşı her an küreselleşebilir!!! Rus hava kuvvetleri Ukrayna'nın yerleşim merkezindeki barajını füzelerle vurdu!!! Amerikanın emrinde olan nato tarihin en pahalı askeri hava tatbikatlarını yapmak için seferberlik ilan ettiler!!! Bu normal bir durum değil adamlar bildiğiniz 3.dünya savaşına hazırlanıyorlar!!! Amerikan yönetimi Avrupa'ya sürekli hava savunma sistemleri füze askeri teçhizat ve silah yığınağı gönderiyor!!! Bu savaş tüm dünyaya yayılacak!!! Dünyadaki insanlar gittikçe paralarını bankadan çekiyor!!! Amerika'daki mevduat çıkışları gittikçe hızlanıyor!!! Amerikan yönetimi b2 spirit hayalet uçaklara yani nükleer programlara 203 milyar dolardan fazla para harcayarak dünyaya haber etti yani bu demek oluyorki önümüzde küresel savaşlar var!!! Savaşlarda araba ev arsa borsa hikaye olur!!! Savaş zamanında cebindeki paralarda idare edersiniz artık!!! Benden demesi yarından sonra borsanın düşüşünü herkes görecek fed faiz puanını 25 olacağı yönünde sinyaller var yada pas geçmesi düşük ihtimal!!!! Çok acil ihtiyaç olmadığı sürece fizikii altınii fizikiii doları bozmayın!!!! Herkese haber verin bu iş çığrından çıktı!!!! Üstelik paralarınız bankada kaldıkça siz zengin olamazsınız ancak bankalar zengin olur niye mi çünkü paranızı her yerde kullanıyorlar!!!! Dolar bu sene 28 tl üstünü geçecek!!! Ytd diyorum ama dediğim kesinlikle çıkacak!!!,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Güneş enerjisinin faaliyetini uzayda yaparsan salt olarak kullanılabilir, dünya üzerinde geleceğin enerjisi olduğunu düşünmüyorum ama basamak olarak kullanılabilir çünkü ilerlemek içinde enerji gerekiyor 😊
Barış Özcan izleyicilerine sesleniyorum hele videonu seni seviyorum mesajlarıyla dolduranlara yeter artık bıktık sizden birazda video hakkında fikirlerinizi belirtin bu kadar boş yorumlar atmayın beyninizi kullanın biraz.anladık seviyorsunuz bizde seviyoruz amma böyle olmaz Edit:Sahra çölünden kumlar ta Amerikaya kadar gidiyormuş aradakı o büyüklükdeki okyanusu gecerek hemde.Bu nası baş veriyor bana çok massiv gibi geliyo yani o uzunlukta yeri kat etmesi bu toz tanelerinin. ikincisi ise diyer yerleri bilmem amma sahra çölüne bence o panelleri dizdiyimizde orada oluşan aşırı sıcak hava bence kablolari falanda eritir He birde Barış abi bu derecede oluşan aşırı sıcaklık orada iklim deyişikliliyine getirip çıkarta bilir dedi ve sonra dediki hatta bazı araştirmalara göre orada yeniden canlılık baş kaldırır bitkiler büyür.Yani aşırı sıcaklıkmi buna neden oluyor oluyorsa nasil oluyor
Güzel dostum maalesef onlar hiçbir zaman burda fikir beyan etmeyecekler çünkü onlar bu adam popüler diye burdalar onlar asla analiz etmeyecek keşke filtre olsa yorumlarda onları görmesek
şuanki teknoloji ile panellerin yapısından dolayı sıcakta elektrik üretmek çok daha zor ve elektriği depolamak ve taşımak çok masraflı bu yüzden solar panel tercih edilmiyor ama herkes kendi tükettiği enerjiyi yenilenebilir enerji kaynağı ile üretse hiçbir problem kalmayacak
Her enerji dengeli kullanılmalı. İklim değişikliği ve kuraklığının giderek arttığı günümüzde, her yeri güneş paneli ile donatmak dünya ısısının ve kuraklığın artmasına sebep olacaktır. Sponsora göre video çekerken, övdüğümüz işlerin götürüsünü de düşünmek gerekiyor. Teşekkürler.
videoyla alakası yok ama, neden türk bilim insanlarının da videolarını yapmıyorsun? neredeyse çoğu yabancı. çok değerli bilim insanlarımız var. lütfen onlarla ilgili de videolar yapar mısın
bir anlıgına ülkedeki tüm sokak lambalarının güneş paneliyle çalıştığını düşündüm. gerçekten harika olurdu. her binanın çatısında her arabanın üzerinde olsa gerçekten çok verim alabiliriz
Ivanpah solar facility’de 3 termik santral var. Yani freeway üzerindeki kısım uzaktan görünen. En büyüğü Rosamond’a bulunan Solar star, hatta Amerika’nın en büyüğü sanırım. 1.7 milyon solar panel var. Masallah, aylık $25 geçmiyor fatura 😅
Güneş panellerinin yaygın kullanımındaki en büyük engel AC şebeke kullanıyor olmamız nedeniyle çok fazla elektronik komponent gerekiyor. Şu anda güneş panellerinin en iyi kullanım şekli, çatı uygulamaları. Bu şekilde 2-3 sene içinde kurulum maliyetinin karşılıyor ve bedava elektrik üretmeye başlıyor.
Barış bey videosunda yenilenebilir enerjilerin yaygın kullanımı önündeki en büyük engele sadece 3 saniye değinmiş. Merkezi elektrik üretim santrallerinden, elektrik tek yönlü olarak şehirlere dağıtılır. Elektriği şehirlere iletmek için tek bir hat ve tek yönlü akım kullanılır. Bunda bile çok ciddi elektrik kaybı yaşanır. Güneş panelleri ise yapısı gereği binlerce farklı noktaya, köye, kasabaya dağınıktır. Dolayısıyla şu ankinden çok çok daha gelişmiş, yaygın bir elektrik toplama ve iletim ağı gerektirir. İşin kötüsü, kurulması gereken yüz binlerce kmlik iletim ağında enerjinin tamamen kaybolmaması için çok daha gelişmiş kablolar kullanmak gerekidir. Dahası, bütün bu iletim hatları çift yönlü olmalıdır. Bir kasaba güneşli bir günde ihtiyacından fazla ürettiği elektriği diğer şehirlere aktarırken, yağmurlu günlerde kendine yetemeyeceği için başka bir şehirden rüzgar ile üretilen elektriği alabilmelidir. Ülke çapına kurulan çift yönlü iletim ve dağıtım hatlarının çok karışık bilgisayar ve sinyalizasyon sistemleriyle kontrol edilmesi, elektriğin eksiklik olan bölgelere yönlendirilmesi gerekir. Biz buna akıllı şebeke diyoruz. Neticede yenilenebilir sistemlerden elde edilen enerji maliyetinin düşüklüğü veya verimin geliştirilmesinin çok bi önemi yoktur. Çünkü asıl maliyet akıllı şebeke kurmaktır. Akıllı şebekeniz yoksa ürettiğiniz elektriğin %90ı boşa gider. Ve iklimi değişken olan çoğu bölgede bazı dönemlerde tamamen boşa çalışır. Dolayısıyla böyle iki video izleyip kendini bilgili sanan insanların anlattığının aksine, yenilenebilir enerjiler özellikle bizim gibi gelişmekte olan ve enerji ihtiyacı hızlı artan toplumlar için çözüm olmaktan çok uzaktır. Çünkü enerji ihtiyacı artan bir toplum, bu maliyeti karşılayamaz. Keza enerji ihtiyacı azalmakta olan Avrupa Birliği için bile yenilenebilir enerjilerden tam anlamıyla faydalanmak belirledikleri hadef 2050 yılı.
@@mustafaunsoy nükleer enerjiden devam hocam, bir santral yapıyorsun koca ülkenin %10nu karşılanıyor ankara'yı güneş panellerine heba etmenin anlamı yok
@@mustafaunsoy işte güneş enerjisinin güzel tarafı gelişmiş bir iletim altyapısında gerek duymaması. Sanayi tesislerinin çatılarına ve boş alanlara kurulum yapılarak dc altyapı oluşturulabilir. Günümüzde bu enerji fiyatlarıyla Çin ve Hindistan ile rekabet etmemiz imkansız. Bu nedenle cari açık her ay artıyor. Ne yapılacaksa çok geç kaldık. Uzak gelecek için jeotermal ön plana çıkıyor. Dünyanın merkezinde hazır bir füzyon rektörü mevcut.
barış abi 6:00 dediğin fikirlerden 2 cisi şuan çok dağa minik halini Merkür aracılıyla yapılabilir dağınık yapıda yüzbinlerce güneş paneli lazer aracılıyla dünya yörüngesindeki uydulara aktarır sonra gerisi kolay mikro dalga ışını ile alıcıya gönderirsin ama yazması kolay yapması uzun sürecek bir proje Orion motoru (Nükleer patla ile çalışan motor)ile yıldızlar arası yolculuk yapmak gibi tekniği biliyoruz yapması zor
3 yıl öncesine göre izlenmelerin yarı yarıya düşmüş, daha iyi reklamlar alırken daha iyi içerikler üretmeyi bıraktın. Reklam verenlerin değilde izleyicilerin beklediği içerikleri üretmen umuduyla.
Kesinlikle. Ben de aynı yorumları yaptım. Normalde içeriği üretirsin, reklamı içeriğe koyarsın. Barış bey artık bunun tam tersini yapıyor. Aldığı reklama göre içerik üretiyor ve bu da cok belli oluyor
Güzel video Barış Özcan, ama sahne geçişleri nedense biraz keskin hissettirdi. Güneşin ürettiği ışığın ne kadarının dünyaya geldiğini gösteren animasyonlar da fazla hızlı geçildi, kafa karışıklığına yol açtı bence. Ama bu hafta iki video olması gerekince (senin standartlarına göre :) ) kalite düşüklüğü anlaşılmaz değil.
Yıllardır aklındaysa internetten araştırabilirdin, ben bu bilgiyi öğreneli çok oldu mesela. Bilgi ağzıma gelsin diye beklemek yerine arayıp bulmak daha iyi
Güneş panellerini ülkemizin verimli topraklarına kurarak toprağımızı heba etmemize gerek yok Güneş panellerine barajların ve göllerin üzerine kurduğumuzda buharlaşmayı engellemiş su kaybını önlemiş oluruz aynı zamanda yerden de tasarruf etmiş oluruz Bence en mantıklısı göl ve barajların üstüne panellerin kurulması 0:04
insan yerleşim yerlerine yakın ama çok kullanılmayan alanlarda zaten bir miktar kullanılıyor ama okyanusun ortasında nasıl stabil taşırız? dalgalara nasıl yenik düşmez? deniz canlıları nasıl zarar vermez? aklımda bir takım sorular var bence bu sorunlar çözülürse yüzen güneş panelleri konabilir pek tabi
Deniz veya okyanuslar için zor olabilir ama barajlarda uygulanması çok zor değil. Su zaten genelde kontrol altında. Ayrıca buharlaşma nedeniyle kaybedilen su miktarında da düşüş sağlamak extra bir kazanç. Nakil işine gelince hidroelektrik santral barajları bu iş için uygun olabilir
51.Bölge hakkında video çeker misin Barış abi? ❤
+1
+1
*Üniversite öğrencisiyim.. UA-cam den gelir kazanmak istiyorum aileme yük olmamak için bu kadar insan içinden 15 kişi bile a-bo-ne olsa moral ve cesarett verir, şimdiden çok sağolun*
Olur olur yeriz
Çekmez, başka soru
Günes panelleri kesinlikle bir nimet. Bizim yaylalarımızdaki evlerde ortaboy panel koyuyoruz ve tv, süt makinesi, ışık,şarj ihtiyacını rahatlıkla karşılıyor. Dağın bir başında panel sayesinde yaylamız aydınlanıyor. Umarım sürdürebilir enerji ile dünyamizi koruyabiliriz.
marka ve model nedir acaba
@@cebekar bilmiyorum
@@cebekar ❤
V
@@jimin_chan ??
"Nasıl yapıcaz onu abla be" de kahkaha atmışken grinin 50 tonundan alıntı yapman beni sandalyemden düşürdü. Güne çok güzel başladım teşekkür ederim
Abartma
@@mcbatur "Abartıyorum çünkü anlaşılmak istiyorum." -Franz Kafka
Biraz anlayışlı olun be kardeşim. Bırakın insanları yargılamayı 💙
@@mehmetcanbatur701 olm siz hepiniz nasıl aynı kişisiniz lan
@@MultiGamerzTurkey paralel evren çakışması oldu sanırım
mevsimlik işçi olarak gittiğimiz şehirlerde elektrik bulma imkanımız olmadığı zamanlarda güneş panelleri alıyorduk. tek bir güneş paneli hem gece elektrik hem de en az 7-8 tane telefonun şarj edilmesini sağlıyordu. tek bir panelin bile böyle nimetleri var.
4:48 nasıl yapıcaz ablam onu be
😂
Keşke ülkemizi sen yönetsen be abi 🙏
Bir devleti yönetmek için sosyopolitik ve sosyoekonomi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Ulusunuzu doğru bir şekilde kontrol etmek ve beslemek için reklamlar, halkla ilişkiler, siyasi tartışmalar, diplomatik ilişkiler gibi etik propaganda bilgisine sahip olmanız gerekir. Ülkenizin çıkarlarını savunmak için siyasi strateji bilgisine sahip olmanız gerekir. Beyler neden her büyük beyinli adamın bu yeteneğe sahip olduğunu düşünüyorsunuz? Bu yanlış ve kötü gidebilir. Onun gibi insanlar, SpaceX, Microsoft ve Apple gibi teknoloji devleriyle teknolojik gelişmeyi, uzay araştırmalarını ve uluslararası ilişkileri desteklemek için kullanılmalıdır. Onun gibi insanlar milletin refahı ve geleceği için kullanılmalı. Her gün yeni teknoloji pompalamak ve ekonomiyi canlandırmak. Evet, pek çok yeteneği olan çok zeki bir adam ama siyasette değil. Herkesin kendi alanı vardır.
gerçekten ya dinciler yönetiyor gelişemiyoruz hiç çok kötü..
@@İlker-ro8gb fazla gelişmek dünyaya zarar buda kıyameti daha hızlı getirir biraz araştırma yapabilirsin :)
@@İlker-ro8gb 2 seçeneğimizde berbat... Tamamen şu siyasetin dışından bi kafa lazım bize
yönetecekti az kala 😉
Cidden rabbim herşeye öyle güzel düzen ve ahenk vermiş ki gerçekten her şey tam manasıyla muazzam ve kusursuz.
Kusursuz mu ?
Dünya var olduğundan beri,
Canlıların %99 u yok olmuş, Kıtalar değişmiş, İklimler değişmiş, Günlerin süresi değişmiş,...
Sen halen Düzenden bahsedebiliyorsun..
bunun bir yaratıcıya ait olduğu ne malum ag hiç mi fizik kanunları o bu şu öğrenmediniz anlamadım ki
@@straykids_hayrani_ bu düzeni rabbimin yapmadığına dair bana kanıt gösterebilirmisin?
Benim kanıtım hazır...
@@sametbayrak070anıtını gösterir misin? Ha, lütfen somut bir kanıt olsun.
harika bi videoydu gelecekte yenilenebilir enerji olacak. tüm ülkelerin buna hazırlanması lazim şimdiden
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kapsamını genişleterek yeni nesillere sürdürülebilir bir yaşam sunmalıyız.
he aynen
nasıl yapacagız onu be abla
yeni nesiller tiktok izlemeyi bıraksında uğraşsınlar😂
@@yusufparlak1761 genelleme yapma , çay yap
Yo
Atam boşuna dememiş istikbal göklerdedir diye
Uzun zamandır takip ettiğim ve araştırdığım bir konu : Güneş Enerjisini Elektriğe Çevirmek. Şehir hayatının kaotik yaşantısından uzaklaşıp küçük bir kırsal ev oluşturmayı hedeflediğim proje için uzun zamandır araştırmalar yapıyorum. Off Grid diye adlandırılan dışarıya bağımsız bir sistem kurulumu için, şehir hayatındaki yaşadığımız konforu güneşten elden edeceğimiz enerji ile yaşama fikri beni keyiflendiriyor. Bağımsız bir tüketici olmak başta özgür kılacaktır. Ancak yaşadığımız ülke şartları ve ekonomik durumlar dolayısıyla 'tuzlu' bir duruma dönüşüyor. Şehir hayatımızda kullandığımız ortalama 8-10 kW Elektirik üretimi için kayıplarla ve güneşin verimliliğini göz önüne alarak 15kW'lik bir sistem oluşturmak gerekiyor. Şu an için piyasalarda bu kurulumun bedeli 300bin₺ civarlarında dolaşıyor. 30 yaşındayım ve bunu oluşturabilmek bir nokta zorlaşıyor. Keşke imkanlarımız olsa bahsettiğiniz dünyayı oluşturmak için mücadele edebilsek...
Ikea dan aldığım güneş enerjili aydınlatmam vardı. Antalya da para ile satın alınabilinecek en mükemmel şeydi diyebilirim.
Çok hor kullanıp bozdum sonra maalesef. Bir ara tekrar satın almak istiyorum aldığımda bir sürü satın alacağım. O kadar dandik ama o kadar verimli bir şeydi ki anlatamam.
✨ Nasıl yapıcaz abla onu be ✨
Barış bey, teşekkürler bu güzel bilgiler için. Buna benzer birşey Türkiye de yapıldı. Geçen ay Konya'da kuruyan bir göle güneş paneli santrali kuruldu. Türkiye'nin elektrik ihtiyacını %1 karşılayacak.
imkanı yok kaç megawatt bu proje %1 çok büyük bir rakam çünkü ve kuruldu diyorsunuz
@@mehmetcengiz3583 ona buna itiraz edeceğine önce aç biraz haber oku. yapıldı bitti faaliyete geçti sen imkanı yok diyorsun.
@@mehmetcengiz3583güç olarak bakarsak özellikle yazları öğle vakti gününe göre değişmekle birlikte Karapınar GES, ülkemizin güç ihtiyacının %1,8-2,9 civarını üretiyor. Yıllık enerjiye bakarsak da ülkemizin elektrik ihtiyacının %0,7'sinden fazlasını tek başına karşılıyor.
@@mehmetcengiz3583AC kurulu güç 1050-1070 MW civarında. Inverter'dan bazen farklı değerlere sabitlendiği oluyor üretimin, kalan kısım kırpılıyor doğal olarak. Yaz aylarında 9-10 saat boyunca santral 1040+ MW güç üretiyor. Gün doğumu ve batımı sırasında ise 1,5 saatlik bölüm ise enerji üretiminin artıp azaldığı kısımlar. DC panel gücü ise 1350 MW civarında (küsüratları var tam hatırlamıyorum)
220 ve 830 MWac'lik iki bölümden oluşuyor santral. Güneydeki küçük olan, 154 kV gerilim seviyesinden ulusal elektrik şebekesine bağlanıyor. Kuzey'deki büyük kısım ise 400 kV gerilim seviyesinden ulusal elektrik şebekesine bağlanıyor. Öğle vakti Konya'nın büyük kısmı ve çevre şehirlere de güç aktarımı yapılıyor bu sayede
Sahra çölünü bile halletti ya kral abim
Geçenlerde Coğrafya öğretmenime sordum
Bütün dünyanın iklim dengesini bozar bu proje. Sahra çölünü kaplamak yerine; her eve, ihtiyacını karşılayacak paneller konulsa yeterli bence.
@@burock4965 aynen öyle. Sahra çölünü güneş paneli ile kapatmak demek Amazon ormanlarının yok olmadı demek.
Bir ara surekli yorumlar sadece övgü yada begeni kasmak icindi. Eskisi gibi yorumlar yavas yavas duzeliyor. Ne guzel
Emeklemeden koşulmuyor. Teşekkürler Barış abi 💫
kum fırtınaları falan ola bilir
Güne genel kültürümüzü geliştirerek başlamak😊❤
Teşekkürler
Editli hoş bir video olmuş normal akıştan biraz daha farklıydı sevdim :)
Valla helal olsun adam kim reklam vermek istiyorsa o markanın sattığı şeye uygun bir bilim konusu bulup millete postalıyor. Oysaki bilime aşık olan insanın motivasyonu para değildir.
Almanya nerdeyse enerjisinin tamamını yenilebilir kaynaklardan sağlamaya başladı bizde 50 yıl geriden gelip nükleer santral yapma peşindeyiz varlık içinde yokluk çekiyoruz.
Kral adam izlemesi eğlenceli ve bilgi verilmesi bambaşka güzel 😊
Ülkeler böyle bir politikayı benimsememeli. Güneş paneli teknolojisi sürekli gelişiyor. Şimdiki paneller 10 sene sonra çok ilkel olacak. Devletler bu teknolojinin gelişimine yatırımlar yapmalı ama biraz daha sabretmeli. Bu süre içerisinde jeotermal enerji değerlendirilmeli.
Konya'da yaptık aslında çok büyük bir yatırım
Tesekkurederim Barış hocam. Aydinlatici , bilgi verici ,ufuk açıcı ders videonuz için.
4:47 çok iyi olmuş abi güncel meme'leri takip etmen baya iyi😂
Keşke herkes bu videoda olduğu gibi, neyin olup olmayacağını düzgünce açıklsa. Verdiğin bilgiler için gönülden teşekkürler
Bu adam Türkiye için fazla samimi ve fazla zeki
Günaydın bilim severler , günaydın Barış abi. Enerji konusu ülkemizin kanayan yarası bu konuda dışa bağlılığı azaltmak için her bölgenin kendi yerel yatırımcılarına ihtiyacı var. Ben Yozgat Boğazlıyan ilçesine bağlı Sırçalı kasabasında yaşıyorum ve son beş yılda yaşadığım kasaba ve civarımızdaki tüm köylere ufak çaplıda olsa da güneş panelleri kuruldu ve aktif olarak devam etmekte. Yatırım yapmak isteyenlere bölgede arazi sağlamak istiyorum saygılar sevgiler 😎
Nasil iletisime gecebilirim
Yarım küre Güneş paneli olsa
Videodaki eksik 2 nokta:
1- Sahradan rüzgarla taşınan kumların Amazon ormanlarını beslemesi olayından bahsedilmemiş. Sahra paneller sayesinde/yüzünden yeşil alana dönerse bu kez Amazon çöle dönebilir ve milyarlarca tür ölebilir.
2- Bazı solar 2.0 nesil hücreler koyu renkte değil, kum renginde. Bu da ışığın yansıyamaması, soğurulması ile ilgili o problemin çözümü olabilir.
Kanka yazmışsin eyvallah şimdi soru soracam sana.Kum bir ormanı nasıl besler haydi bunada cevap ver bende bilmiyorum
@@elshkoooo toprağı besler çeşitlilik ve humus açısından. Bu da bitkiler için nimettir. Ama güneş panelleri sayesinde sahra çölü nasıl yeşillenecek o kısmı anlamadım
Bahsetmiş
@@96eyagli açık renkli kum ışığı yansıtıyor, koyu renkli solar hücreler ışığı ve dolayısıyla ısıyı tutuyor ve yansıtmıyor. Bu yüzden ortam serinliyor. Ortam serinledikçe bulutlanmalar başlıyor. Bu dediğimiz 10-20 yılda olacak şey değil ama bir süre sonra çöle normalden daha çok yağmur yağmaya başlıyor. Hipotez bu şekilde. Ama artık açık renk solar hücreler de var. @Pika&bull Sahra olmasa Amazon da olmaz bunu araştır kanka.
@@cartmanschannel eyw
Bu adamı izleyin, adam çok çalışıyor ve faydalı bilgilerde veriyor...
Barış bey Almanya'da bu işi yapıyorum. Harika bir video hazırlamışsiniz teşekkürler 😊.
Almanyada ne zamandan gunes var
@@mehmetyldrm9415 tam bir bilgim yok normalde paneller Çin'den geliyor panel başına 100 ile 150 Euro arasında değişiyor
@@pinatrohq Almanya'da yaşamadığınız belli. Güneş var mı yok mu buraya geldiğiniz zaman görürsünüz. 😁
Ah ah bu adam kadr tanınıp sevilsem yeter
Eline sağlık abi şu zamanda senin gibi içerik üreten az kaldı teşekkür ederiz...😊
Tamam kalmadı aq birazda video hakkında yorumlarınızı bekliyoruz.Artık burakın şu saçma yorumları
Önceden adam gibi içerikler üretiyordu. Şimdi reklamdan geçilmiyor. Barış Özcan bitmiştir.
@@armagedon-A hayır ya 1 dk reklam işte ileri atla tuşu var basıyon geciyon ne bitmiştir.bos yapmışsin sende
Biz nasıl mesleğimizi yapıp para kazanıyorsak barış abi de öyle alın teri ile kazanıyor reklamlar da youtube da bir para kazanma yöntemi bildiğiniz üzere şu anda o kadar saçma sapan hareketler yaparak başarılı olmaya çalışan var ki siz benden daha iyi bilirsiniz kişisel görüşünüz budur saygı duyarım ama biraz empati ile yaklaşırsak en iyisini yapmış oluruz bence.
@@BGK.... 😊👍
07:10 kısmı o kadar anlamlı ki..
Güzel konuya değinmişiniz, ülkemiz de güneş enerjisi çok yaygın kullanılıyor. Öyle Sahra çölüne gitmeye gerek yok, yapılmışı var. Konuya değinmemişiniz, gözünüzden mi kaçtı bilmiyorum ama geçtimiz Mayıs aynda Avrupa'nın EN BÜYÜK, dünyanın ise sayılı güneş enerji santrallerinden biri Konya'da açıldı. 2 bin 800 futbol sahası büyüklüğündeki santral şuan için 2 milyon kişinin enerji ihtiyacını karşılıyor. Bu santral tam kapasiteye ulaşınca Türkiye'nin %20 elektrik ihtiyacını karşılayacağı tahmin ediliyor. Projenin maliyeti ise 1 milyar dolar..
eyw dostum güzel bilgi ama maliyeti yüksekmiş yani pek anlamıyorum da tl ye çevirince değişik rakamlar cıkıyor 😂
@@msa.999 Maliyetini 3 - 4 senede amorti edebiliyor. Bu kadar enerjiyi almak ve parasını gavur memleketlere vermek sana daha mı ekonomik geliyor?
TL vuruncada 25 milyar TL
İç Anadoluda ki sellerin sebebi bu olabilir mi?
@@2fanAheee heee o
Tüm panelleri tek bir noktaya toplamak yerine belli aralıklarla yayarak uyarlasak bence bu iş olur
Barış bey.Ülkemizi takip etmiyorsunuz sanırım.Konya ovasına kurulan devasa büyüklükteki güneş panellerinden haberiniz vardır sanırım..Eğer yoksa da araştırıp öğrenebilirsiniz.Ülkemzdeki güzel gelişmelerden de haber verseniz seviniriz.
Abim mühendis panel işi yapıyor Türkiye'de birçok şehirde var
Evet ülkemizde de gelişmeler var
Nerede tam olarak? İlçe ismi? Teşekkürler.
@@osmankocyigit1991 konya Karapınar
7:02 Yapması o kadar kolay değil. Panel verimleri zamanla düşüyor ve değiştirilmeleri gerekiyor. Üstleri zamanla toz ve toprakla kaplandığı verimleri düşüyor. Haftada birkaç gün elle veya otomatik temizlenmesi lazım.
Barış abi, teslanin projele ve calismalarini bir video yapsan, hani şu havadan elektrik transferi vb işleri.
Nası yapcaz abla onu be (04:48)
😁😁😁
Celal Hocayı kısa da olsa görmek çok mutlu etti beni 😂
Türkiyenin maksimum(rekor) ani tüketimi yaklaşık 55.000 MW ve 2021 de bu değere ulaşıldı ve geçen sene bu rekor egale edilemedi. Bu ani gücün hepsini güneş panelleri ile karşılama imkanımız olsaydı bile yani söylediğiniz gibi Ankarayı panellerle donatsaydık :))), emin olun anında tüm ülke elektriksiz kalırdı. Çünkü power systems öyle sanıldığı gibi basit değil. Bir evi panellerle besleyebilirsiniz ama söz konusu bir ülke olduğunda, kıtalar olduğunda(entso-e) kazın ayağı öyle olmuyor. Sistemin ataleti, frekansı çok önemli ki bu maalesef ancak ve ancak henüz konvansiyonel santraller ile sağlanabiliyor. Depolama mevzusuna hiç girmedik daha.
Bu konuda söylemek istediğim tek şey, dünyadaki her oluşum güneş ışığıyla çalışıyorken yani ortada bedava ve sınırsız bir güç kaynağı varken çareyi başka yerde aramak bize has bir küstahlık olmalı. (izlemeden önce yazmıştım aynı şeyi Barış Özcan da dile getirmiş. Sağ olasın bro seviliyorsun.) Bizim o paneli Iğdır'a kuralım yazık havası çok kötüymüş insanların sağlığı bozuluyor.
Barış bey, Nevada çölünde görmüş olduğunuz güneş panelleri Las Vegas şehrine girişte 20 dakika uzaklıkta yer alıyor. Ayrıca bu paneller şehre extra enerji sağlıyor. Las Vegas a da uğramışsınızdır sanırım :) güneş panellerine gitmeden Yunan lokantası vardı yol üzerinde oranın yemeklerinide öneririm.
Tek kelimeyle muhteşemsiniz baris abi ülkemizin dünyanın aydin yuzlerinden birisin seni gerçekten cok ama cok seviyoruz
5:50 nedense kahkaha bastım burda .d
Videolar hep fen ve matematikle ilgili, sosyal bilimler ve dil ile ilgili videolarda gelsin!
Çok güzel video olmuş Barış abi
Bunun en güzel çözümü öncelikle kırsaldaki evlerden başlayarak çatılarına paneller yerleştirmek üzerindeki tüm vergi yüklerinden arındırıp hatta teşvik etmek hazır araçlar için geliştirilen pil fabrikaları da açılıyorken devlet çok cazip seçenekler sunabilmeli. Şehirlerde de yüksek katlı parlak binalar için de dış cephe kaplamalarını güneş paneli yapma zorunluluğu olmalı mesela. ülkedeki sadece sokak aydınlatmalarını da buna katmalıyız. Tabi açgözlü dolandırıcılarımız rahat durmaz o başka mesele. Ama ben bazen araştırıyorum 50 sene zaten şebekeden elektrik kullanırım istedikleri paraya hatta bankaya yatır o paraya bile dokanmadan ömür boyu elektrik paranı öder üste para kalır. eleman %1000 para kazanacak mercedeslere binecek demi şimdi :) ülkede dolandırıcılık ile ticaret o kadar güzel birbirine harmanlanmış ki ticarete mi kurban gittin dolandırıcıya mı ayırt bile edemezsin :)
Bölgenin iklimini değiştirmesi çok enteresan. Hiç bu açıdan düşünmemiştim.
Abi sağol yine bizi engin tecrübelerin bilgilerin detayların harikulade anlatımınla aydınlattın
Gününüz güneş gibi aydınlık geçsin millet 🎉
Videoyu izlemeden güzel olur diyorum. Bakacağız
Dünyanın 3/4'ü olan denizleri tamamen keşfetmeden uzaya yönelmemizle, güneş enerjisine bakmadan petrole yönelmemiz çok benzer gibi.
Konu para ve merak meselesi. Uzay tarih boyunca insanların ilgisini çekmiştir. Okyanusun diplerine üs kurup ne yapılabilir ki ayrıca? Belki oradaki petrolleri elde edebilirsin. Ama uzayda asteroit madenciliği ile dünyada olmayan madenler elde edilebilir. Ayrıca güneş paneli yapmak uzun vadede petrolden veya nükleer enerjiden daha şok para tüketir. Güneş panelini yaptığın zaman olay bitmiyor çünkü. O panellerin temizlenmesi lazım.
5:50 Burası tam konuya uymuş. Ablamız bu sahnede ağlayarak aydınlanıyordu! 🎉
Nasıl yapıcaz onu abla be. 😂Hem bilgilendirici ve komedi muhteşemsin abi.
01:09 heyt be! iPod. Ben de kullanıyorum :))
Sahraya kurmak çok zor çünkü bir kez kum toz ve bakımı bunların basit değil kabloların aşınması sıcaklıgı dusurmek için kullanılacak ekipmanlar falan biraz zor ama imkansız değil elbet kum altına falan yaparsan inverteri olabilir
Tesekkurler, Esenlikler!
Sahra çölünü güneş panelleriyle kaplanırsa, her yıl yağmur ormanlarını rüzgarların taşıması sayesinde gübreleyen toprak parçacıklarının azalmasını engellemez mi sizce
Zaten bunu anlatan bir gavur kanal var. %1 inden fazlasını kaplamamamız gerekiyor sonra amazon ormanları çölleşiyor.
Sonuç öyle mi olur bilemem ama dünya genelinde iklimi etkiler. Bunun yerine her evin çatısına evin ihtiyacı kadar güneş paneli yerleştirilebilir. Bunlar biraz fantezi olmuş.
Engellenmex
sadece o da değil çöller de canlılar yaşıyor . onların yaşamı da etkiler
Arkadaşlar Dünyada çok kötü ekonomik krizler yaşanıyor!!! Ukrayna Rusya savaşı her an küreselleşebilir!!! Rus hava kuvvetleri Ukrayna'nın yerleşim merkezindeki barajını füzelerle vurdu!!! Amerikanın emrinde olan nato tarihin en pahalı askeri hava tatbikatlarını yapmak için seferberlik ilan ettiler!!! Bu normal bir durum değil adamlar bildiğiniz 3.dünya savaşına hazırlanıyorlar!!! Amerikan yönetimi Avrupa'ya sürekli hava savunma sistemleri füze askeri teçhizat ve silah yığınağı gönderiyor!!! Bu savaş tüm dünyaya yayılacak!!! Dünyadaki insanlar gittikçe paralarını bankadan çekiyor!!! Amerika'daki mevduat çıkışları gittikçe hızlanıyor!!! Amerikan yönetimi b2 spirit hayalet uçaklara yani nükleer programlara 203 milyar dolardan fazla para harcayarak dünyaya haber etti yani bu demek oluyorki önümüzde küresel savaşlar var!!! Savaşlarda araba ev arsa borsa hikaye olur!!! Savaş zamanında cebindeki paralarda idare edersiniz artık!!! Benden demesi yarından sonra borsanın düşüşünü herkes görecek fed faiz puanını 25 olacağı yönünde sinyaller var yada pas geçmesi düşük ihtimal!!!! Çok acil ihtiyaç olmadığı sürece fizikii altınii fizikiii doları bozmayın!!!! Herkese haber verin bu iş çığrından çıktı!!!! Üstelik paralarınız bankada kaldıkça siz zengin olamazsınız ancak bankalar zengin olur niye mi çünkü paranızı her yerde kullanıyorlar!!!! Dolar bu sene 28 tl üstünü geçecek!!! Ytd diyorum ama dediğim kesinlikle çıkacak!!!,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Güneş enerjisinin faaliyetini uzayda yaparsan salt olarak kullanılabilir, dünya üzerinde geleceğin enerjisi olduğunu düşünmüyorum ama basamak olarak kullanılabilir çünkü ilerlemek içinde enerji gerekiyor 😊
En büyük sorun şu havadan bile elektrik üretiliyor ama en pahalı faturalar bize çıkıyor:((((
Reklam maksatlı bir videonun sonuna geldik. Emeğiniz için teşekkür ederiz.
Çok bilgilendirci bir video olmuş🎉Böyle kaliteli içerik ürenten çok az kanal var sizde onlardan birisiniz
Akdenizin üstüne bi şekilde güneş paneli tarlası kursak olmazmı :)
Barış Özcan izleyicilerine sesleniyorum hele videonu seni seviyorum mesajlarıyla dolduranlara yeter artık bıktık sizden birazda video hakkında fikirlerinizi belirtin bu kadar boş yorumlar atmayın beyninizi kullanın biraz.anladık seviyorsunuz bizde seviyoruz amma böyle olmaz
Edit:Sahra çölünden kumlar ta Amerikaya kadar gidiyormuş aradakı o büyüklükdeki okyanusu gecerek hemde.Bu nası baş veriyor bana çok massiv gibi geliyo yani o uzunlukta yeri kat etmesi bu toz tanelerinin.
ikincisi ise diyer yerleri bilmem amma sahra çölüne bence o panelleri dizdiyimizde orada oluşan aşırı sıcak hava bence kablolari falanda eritir
He birde Barış abi bu derecede oluşan aşırı sıcaklık orada iklim deyişikliliyine getirip çıkarta bilir dedi ve sonra dediki hatta bazı araştirmalara göre orada yeniden canlılık baş kaldırır bitkiler büyür.Yani aşırı sıcaklıkmi buna neden oluyor oluyorsa nasil oluyor
Güzel dostum maalesef onlar hiçbir zaman burda fikir beyan etmeyecekler çünkü onlar bu adam popüler diye burdalar onlar asla analiz etmeyecek keşke filtre olsa yorumlarda onları görmesek
@@uguryigit7105 Barış abi keşke bir shortdan falan atsa toplulukda paylaşsa böyle yapanlara uyarsa
Hepsinden daha iyisi her ev çatısına bina çatısına panel döşesen bence yeterli :)
2015'den beri takip ediyorum sizi çok güzel ve ilham verici videolarınız icin teşekkür etmek istedim 🧡
şuanki teknoloji ile panellerin yapısından dolayı sıcakta elektrik üretmek çok daha zor ve elektriği depolamak ve taşımak çok masraflı bu yüzden solar panel tercih edilmiyor ama herkes kendi tükettiği enerjiyi yenilenebilir enerji kaynağı ile üretse hiçbir problem kalmayacak
AZERBAYCANDAN selamlar abi ❤❤❤
Türkiyeden sucuklar
Sen onu boş ver kardeşim aleyküm Selam
@@Akilsagliginikaybet2137Terbiyesiz olma!
@@komikkedicapslerikanalfunn240 bu bir meeme
Sonsuz enerji yox sonsuz Allahdır və güneşe də enerjiiyi o verdi və bir gün oda duracaq
Her enerji dengeli kullanılmalı. İklim değişikliği ve kuraklığının giderek arttığı günümüzde, her yeri güneş paneli ile donatmak dünya ısısının ve kuraklığın artmasına sebep olacaktır. Sponsora göre video çekerken, övdüğümüz işlerin götürüsünü de düşünmek gerekiyor. Teşekkürler.
Videonun aynısını başka kanalda izledim ama bu adamı dinlemek için izliyorum
Çöllere Panel yaparsanız kumlanma sorununu nasıl halledeceksiniz?
Amazonların göreceği zarar?
Vs.. bi çok sorun
Amazonlar nasıl bir zarar görüyor aydinlatabilirseniz sevinirim
@@omerfarukcelik8392 amazonların var olmasına sebep olan, çöl kumu o yüzden
Biraz araştır anlarsın ne demek istediğimi
Hem bilgilendirici hem eğlenceli 5:50 tam kahkahalık😂
Teşekkürler hocam. Emeklerinize sağlık.
Hepsi erir dayanamaz çok sıcak ⚡⚡⚡🧐🧐😁😁😁😁😁😁🪐🪐🪐🪐🪐🪐
videoyla alakası yok ama, neden türk bilim insanlarının da videolarını yapmıyorsun? neredeyse çoğu yabancı. çok değerli bilim insanlarımız var. lütfen onlarla ilgili de videolar yapar mısın
bir anlıgına ülkedeki tüm sokak lambalarının güneş paneliyle çalıştığını düşündüm. gerçekten harika olurdu. her binanın çatısında her arabanın üzerinde olsa gerçekten çok verim alabiliriz
BARIŞ ÖZCAN: BAŞKA İNSANLARIN DÜNYASI İZLERKEN SİZİN ONLAR FARKINIZ OLMADIĞINI UNUTMAYINIZ LÜTFEN FARK BURDA ❤️🧠
Ivanpah solar facility’de 3 termik santral var. Yani freeway üzerindeki kısım uzaktan görünen. En büyüğü Rosamond’a bulunan Solar star, hatta Amerika’nın en büyüğü sanırım. 1.7 milyon solar panel var. Masallah, aylık $25 geçmiyor fatura 😅
Güneş panellerinin yaygın kullanımındaki en büyük engel AC şebeke kullanıyor olmamız nedeniyle çok fazla elektronik komponent gerekiyor. Şu anda güneş panellerinin en iyi kullanım şekli, çatı uygulamaları. Bu şekilde 2-3 sene içinde kurulum maliyetinin karşılıyor ve bedava elektrik üretmeye başlıyor.
Barış bey videosunda yenilenebilir enerjilerin yaygın kullanımı önündeki en büyük engele sadece 3 saniye değinmiş.
Merkezi elektrik üretim santrallerinden, elektrik tek yönlü olarak şehirlere dağıtılır. Elektriği şehirlere iletmek için tek bir hat ve tek yönlü akım kullanılır. Bunda bile çok ciddi elektrik kaybı yaşanır.
Güneş panelleri ise yapısı gereği binlerce farklı noktaya, köye, kasabaya dağınıktır. Dolayısıyla şu ankinden çok çok daha gelişmiş, yaygın bir elektrik toplama ve iletim ağı gerektirir. İşin kötüsü, kurulması gereken yüz binlerce kmlik iletim ağında enerjinin tamamen kaybolmaması için çok daha gelişmiş kablolar kullanmak gerekidir.
Dahası, bütün bu iletim hatları çift yönlü olmalıdır. Bir kasaba güneşli bir günde ihtiyacından fazla ürettiği elektriği diğer şehirlere aktarırken, yağmurlu günlerde kendine yetemeyeceği için başka bir şehirden rüzgar ile üretilen elektriği alabilmelidir. Ülke çapına kurulan çift yönlü iletim ve dağıtım hatlarının çok karışık bilgisayar ve sinyalizasyon sistemleriyle kontrol edilmesi, elektriğin eksiklik olan bölgelere yönlendirilmesi gerekir. Biz buna akıllı şebeke diyoruz.
Neticede yenilenebilir sistemlerden elde edilen enerji maliyetinin düşüklüğü veya verimin geliştirilmesinin çok bi önemi yoktur. Çünkü asıl maliyet akıllı şebeke kurmaktır. Akıllı şebekeniz yoksa ürettiğiniz elektriğin %90ı boşa gider. Ve iklimi değişken olan çoğu bölgede bazı dönemlerde tamamen boşa çalışır.
Dolayısıyla böyle iki video izleyip kendini bilgili sanan insanların anlattığının aksine, yenilenebilir enerjiler özellikle bizim gibi gelişmekte olan ve enerji ihtiyacı hızlı artan toplumlar için çözüm olmaktan çok uzaktır. Çünkü enerji ihtiyacı artan bir toplum, bu maliyeti karşılayamaz.
Keza enerji ihtiyacı azalmakta olan Avrupa Birliği için bile yenilenebilir enerjilerden tam anlamıyla faydalanmak belirledikleri hadef 2050 yılı.
@@mustafaunsoy nükleer enerjiden devam hocam, bir santral yapıyorsun koca ülkenin %10nu karşılanıyor
ankara'yı güneş panellerine heba etmenin anlamı yok
gelecekten yana umut var ama hem füzyon teknolojisi hemde yenilenebilir teknolojilerde gelişme olur
@@arcadehead nükleer enerjinin üretim maliyetleri çok pahalı, 1kw toptan maliyeti 3 liraya yaklaşıyor. Şu anda elektriğin toptan fiyatı 1.5 lira.
@@mustafaunsoy işte güneş enerjisinin güzel tarafı gelişmiş bir iletim altyapısında gerek duymaması. Sanayi tesislerinin çatılarına ve boş alanlara kurulum yapılarak dc altyapı oluşturulabilir. Günümüzde bu enerji fiyatlarıyla Çin ve Hindistan ile rekabet etmemiz imkansız. Bu nedenle cari açık her ay artıyor. Ne yapılacaksa çok geç kaldık. Uzak gelecek için jeotermal ön plana çıkıyor. Dünyanın merkezinde hazır bir füzyon rektörü mevcut.
Araştıran ve Yazan: Ögetay Kayalı'ya çok tesekkürler,
Tartismasız inanılmaz bir gelişim yaşanacak bu sektörde. Tüm dengeler değişecek.
Güzel bir video olmuş elinize sağlık :)
Amerika kıtasını bisikletim ile gezdim ve tam o geçtiğin yerde kamp yapmistim , hemen yani başında bir gece gecerdim 🙂 . Görünce nostalji oldu 🙂
Ziyaaaa!
@@yusufkarabacak902seni Slowly'de görmüştüm
Teşekkürler Barış Bey. Küçük Sufi direksiyona geçtiğine göre büyümüş demektir.
Barış bey. Peki bu sahra çölündeki sıcaklığı elektriğe dönüştürsek nasıl bir şey olur birde bu konudan inceleyebilir misiniz?
barış abi 6:00 dediğin fikirlerden 2 cisi şuan çok dağa minik halini Merkür aracılıyla yapılabilir dağınık yapıda yüzbinlerce güneş paneli lazer aracılıyla dünya yörüngesindeki uydulara aktarır sonra gerisi kolay mikro dalga ışını ile alıcıya gönderirsin ama yazması kolay yapması uzun sürecek bir proje Orion motoru (Nükleer patla ile çalışan motor)ile yıldızlar arası yolculuk yapmak gibi tekniği biliyoruz yapması zor
3 yıl öncesine göre izlenmelerin yarı yarıya düşmüş, daha iyi reklamlar alırken daha iyi içerikler üretmeyi bıraktın. Reklam verenlerin değilde izleyicilerin beklediği içerikleri üretmen umuduyla.
Kesinlikle. Ben de aynı yorumları yaptım. Normalde içeriği üretirsin, reklamı içeriğe koyarsın. Barış bey artık bunun tam tersini yapıyor. Aldığı reklama göre içerik üretiyor ve bu da cok belli oluyor
Aynen durum bu, para geliyor içerik paraya göre yön buluyor. Bence buna ihtiyacı da yok ve kanalın bu yönde evrilmesi de hiç üzerine oturmuyor
Herkesin coğrafya hocasına en az bi kere sorduğu o soru
Güzel video Barış Özcan, ama sahne geçişleri nedense biraz keskin hissettirdi. Güneşin ürettiği ışığın ne kadarının dünyaya geldiğini gösteren animasyonlar da fazla hızlı geçildi, kafa karışıklığına yol açtı bence. Ama bu hafta iki video olması gerekince (senin standartlarına göre :) ) kalite düşüklüğü anlaşılmaz değil.
Yaptığınız iş çok iyi 😊
Yıllardır aklımı meşgul eden en büyük soru: Sahra Çölü'nü güneş panelleriyle kaplarsak ne olur?
Ekosistem bozulur
Güneş paneli koysak o tozlar Amazon ormanlarına gider ve Amazon ormanları çöl olur sahra orman olur
Çok masum değil güneş enerjileri
Yıllardır aklındaysa internetten araştırabilirdin, ben bu bilgiyi öğreneli çok oldu mesela. Bilgi ağzıma gelsin diye beklemek yerine arayıp bulmak daha iyi
Abi sahra çölüne gerek yok Urfa’da binaları yıkıp oraya yapabiliriz ne de olsa güneş dünyadan daha yakın Urfa’ya
Azerbaycandan selam olsun. Barış Özcan deyenler
Güneş panellerini ülkemizin verimli topraklarına kurarak toprağımızı heba etmemize gerek yok Güneş panellerine barajların ve göllerin üzerine kurduğumuzda buharlaşmayı engellemiş su kaybını önlemiş oluruz aynı zamanda yerden de tasarruf etmiş oluruz Bence en mantıklısı göl ve barajların üstüne panellerin kurulması 0:04
Peki çöller yerine %70 - 80 sakin olan deniz, göl gibi yerlere yüzen bir geminin veya herhangi bir şeyin güneş panelleriyle kaplanması mümkün mü??
insan yerleşim yerlerine yakın ama çok kullanılmayan alanlarda zaten bir miktar kullanılıyor ama okyanusun ortasında nasıl stabil taşırız? dalgalara nasıl yenik düşmez? deniz canlıları nasıl zarar vermez?
aklımda bir takım sorular var bence bu sorunlar çözülürse yüzen güneş panelleri konabilir pek tabi
Denizde gemilere koy gitsin gelsin
@@burcuyazar5333 topladığın enerjiyi nasıl karaya vercen sonuçta enerjiyi seni seçtim pikaçu diye birden insan konaklarına veremessin
Deniz veya okyanuslar için zor olabilir ama barajlarda uygulanması çok zor değil. Su zaten genelde kontrol altında. Ayrıca buharlaşma nedeniyle kaybedilen su miktarında da düşüş sağlamak extra bir kazanç. Nakil işine gelince hidroelektrik santral barajları bu iş için uygun olabilir
Yenilebilirenerji yalan
7:10 abi togg al togg da güneş panelleri var ve hidrojen piller kullanılıyor
Yanlış bilgi