Rondje Heidestein | Wandelen-Hiking in Zeist, NETHERLANDS

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 4 кві 2020
  • Let op: Het Utrechts Landschap heeft beperkende maatregelen genomen om kwetsbare gebieden te beschermen
    -
    Wandelen in Zeist over Heidestein-Bornia || Je start je wandeling over landgoed Heidestein het best vanaf de parkeerplaats aan de Prinses Margrietlaan. Loop vanaf hier het bos in en daarna westwaarts naar de Schaapskooi. Dit is tevens een informatiecentrum. In het voorjaar kun je er de lammetjes zien (en soms mee voeren). Loop verder westwaart om bij het "kanaal" te komen.
    De voormalig eigenaar van Heidestein, Frans Jan Hendrik de Wetstein Pfister, was een voormalig theeplantagedirecteur van de Indische Cultuurmaatschappij in Nederlands Indië. Hij wilde het gebied vruchtbaar maken door een goede waterhuishouding aan te leggen. Na het aantreffen van een bron op het terrein werden in het kader van de werkverschaffing vijvers aangelegd. Deze werden met elkaar verbonden door een beekachtig kanaal. Over die vijvers kwamen betonnen bruggetjes.
    Na het graven van de vijvers werd de vrijkomende grond gebruikt om een wal op te werpen langs de grootste vijver. Op de wal tussen de villa en de vijver kwam een theehuis in chaletstijl. Van daaruit was een prachtig uitzicht op de omgeving.
    Loop na een wandeling rondom de vijver oostwaarts richting Bornia. Bornia wordt voornamelijk bedekt door bossen en heide. Kenmerkend voor het gebied zijn de stuifzanden. Een kudde schapen zorgt ervoor dat het gebied open blijft door het eten van gras en jonge boompjes.
    Je vind op de heide ook de restanten van een golfbaan, waar de Doornsche Golfclub speelde tot 1927. De golfbal moest vanaf de afslagplaats over het vennetje geslagen worden naar de hole.
    Het bosmeertje is een fijne plek om even uit te rusten. Als het lekker weer is kun je er met je blote voeten in pootje baden.

КОМЕНТАРІ • 10

  • @jannieknol1456
    @jannieknol1456 4 роки тому

    Wat een rustgevende film en zoooo mooooi

  • @mdecoo81
    @mdecoo81 3 роки тому +1

    Mooie weergave van het natuurgebied! Ik kom er al sinds kind, mijn vader bracht mij hier, en nog steeds kom ik hier, met mijn zoon, zodat hij ook kan ervaren hoe fijn dit stukje natuurgebied is. Bedankt voor deze montage.

  • @Hikaholics
    @Hikaholics 3 роки тому

    Hi Michiel,
    Heel erg leuke video’s op je kanaal en we hebben ons geabonneerd !! :) Ik hoop dat je doorgaat met het maken van meer video’s !!
    We maken vlogs over de natuur in Nederland :)))

  • @californiawildlife3332
    @californiawildlife3332 3 роки тому +1

    A lovely place to take a walk. What is that tunnel at the end, may I ask?

    • @MichielBesseling
      @MichielBesseling  3 роки тому

      In 1906 the then owner of Heidestein - the De Wetstein Pfister family - had a country house built. The family returned from the Dutch East Indies because one of the daughters suffered from asthma. Mr De Weststein Pfister was a hydraulic engineer.
      After finding a source on the site, ponds were constructed as part of the work. These were connected by a brook-like canal.
      He had a golf course built, the teahouse built, a narrow gauge railway and the pond with the canal dug. The dark wall tunnels were also his idea. To go from the house to the pond, three tunnels were dug in the earth bank, two as a walking tunnel and the middle one as a canal tunnel through which a boat could sail.

  • @Mirellas_creaties
    @Mirellas_creaties 3 роки тому

    Is het nog steeds gesloten? Op de website van Utrechtslandschap staat niets vermeld. Mooi filmpje!

    • @Mirellas_creaties
      @Mirellas_creaties 3 роки тому

      Oh er staat bij dat het weer open is :)

    • @MichielBesseling
      @MichielBesseling  3 роки тому

      Heidestein is weer open. Wel zijn er flink wat beperkingen. Een aantal in- en uitgangen van het begrazingsgebied is beperkt. Ook is een flink deel als “kwetsbaar gebied” bestempeld en daarmee verboden toegang. Het is de bedoeling dat wandelaars op de - met witte paaltjes gemarkeerde- paden blijven. Natuurlijk laten Nederlanders zich niet zo makkelijk sturen. De kinderen spelen nog steeds op het strandje van het bosmeertje. Nog steeds zitten er kleine groepjes mensen op de duintoppen bij te praten. En ook de bankjes in het - nu kwetsbaar gebied - zijn regelmatig bezet.