Muhteşem bir yayındı. UzayZuhal'in bilgileri, Ceren Sungur'un katkıları.. Ve bunu içtenlikle paylaşmaları Ne kadar övsem az. Çok teşekkürler. Bu yayınları daha sık yapabilirsek çok güzel olur.
dünyevi zevkler bahçesi tablosunu ilk gördüğümde ben de ilk taraf gibi bunun "yaratılış-zevk-ceza" gibi bir kronolojisinin olduğunu düşünüyordum ama eseri daha çok araştırıp inceleyince ikinci tarafın görüşüne yaklaştım. Özellikle tabloda hiç çocuk ve yaşlı olmaması yaşananların dünyada geçmediğinin kanıtı gibi. Çocukların günahsız kabul ettiğini varsaysak bile yaşlıları tablonun son kısmına istese eklerdi diye düşünüyorum. İlginç olan bir diğer şey bence hayvanlar. İlk kısımda hayvanlar egemen topluluk , ikinci kısma geçince insanlarla etkileşime geçiyorlar hatta çeşitli şeyler için insanlar tarafından kullanılıyorlar. Son kısımda ise daha çok insanlar, hayvanlar tarafından kullanılıyor ve zarar görüyor. Tablonun kronolojik yanı bu olabilir :) Bosch gerçekten de çağının çok ötesinde bir insan Zuhal de onun bu yönünü çok güzel aktardı. teşekkürler Tarih Obası ve Uzayzuhal
Harika bir yayın olmuş. Sanat her zaman insan ruhuna dokunmayı başarıyor. Hangi çağ, hangi yüzyıl olduğu önemli değil. Her dönemde insanları heyecanlandırmış. Bu tablo bana; kapağından başlayarak yaratılış , cennet , dünya hayatı ve insanlığın zevklerinde kaybolarak amacından sapması ve bu dünyada hayatının cehenneme dönüşmesi gibi bir çağrısında bulundu. Hatta son kısım madde etkisinde ki insanları çağrıştırdı ,hem zevk hem acı , zevkten vazgeçmeme ama aynı zamanda hayatın acı içinde kayboluşu.
harika bir yayın olmuş sanat tarihinde son akşam yemeği ile birlikte en çok ilgimi çeken eserdi dünyevi zevkler bahçesi...bu yayınların devamını diliyorum gerçekten çok kaliteli ve keyifliydi.
Çok güzel bir yayın yapmışsınız. Teşekkürler. Cehennem bölümünde çalgıları deforme olmamış şekilde görüyorum. Her şeyde bir bozulma ya da yozlaşma var ancak çalan olmamasına rağmen o çalgılar sağlam ve insandan büyük ölçekte olanlar var. İnsanlar ızdırap içinde olsa da o yangın yerinde sanat ayakta. Kapakta sadece bitkiler vardı. Üçüncü bölümde de insanlar ızdırap içinde yok oluyor. İnsan geçici sanat eserleri daha kalıcı gibi bir izlenim yaratıyor.
dönüp 3. kere izlediğim bir yayın. bana muhteşem bir ressamı tanıtmakla kalmayıp sanat tarihini hakkındaki "katı" düşüncelerimi bir nebze yumuşattı. lütfen bu tarz içeriklerin devamı gelsin. cerencim, bu işi çok başarılı yapmakla kalmayıp maalesef ki bu tarz içerik yapan sayılı kanallardan olduğundan değerin en azından bende çok yüksek
Cok zevkli bir yayindi! Alakasiz gelebilir ilk bakista ama 2008 yapimi In Bruges isimli film var. Bosch beyfendinin sanati ve hayata bakisi neredeyse filmin ismi konulmamis ve sadece hissedilen bir karakteri bu filmde. Cok sasirtmisti bu ayrinti. Eserlerine ilgi duyanlara bu filmi oneririm
ayy müthişti çok teşekkürler, yayından sonra müziği dinledim ve ezgileri etkileyici hem viking filmlerinde savaşa hazırlık sahnelerinde çalan müziklere hem de otantik ortamlarda çalınan dans müziği gibi tam anlatamadım ama birçok farklı duygu uyandırdı bende. Bir de yorumlarda birisi Bosh resimlerine bakarken dinlememiz için gizlice soundtrack parçası eklemiş demiş kesinlikle katılıyorum artık bu resmi o müzik eşliğinde inceleyeceğim
Çok güzel bir yayın olmuş. Bu konularda sıfırım ve tabloları ilk kez gördüm. Özellikle Dünyevi Zevkler Bahçesi eserini gördüğüm anda hayatımda hissetmediğim garip bir ürperti, korku ve tiksinme hissettim. Gerçekten çok ilginçmiş.
Farklı alandan birinin sanat tarihine bakış açısı çok değerli ya.Ceren'in gördüğü şeyi ben asla düşünemezdim ama bir o kadar da haklı ki.Daha fazla sanat tarihi yayını olursa farklı bakış açılarını duymayı isterim.
Ya bayılıyorum ikinizin ortak içerik üretmesine 🥰😻 tam da yaşadığı yüzyıldan daha ileri görüşlü ve aykırı eserler yaratan ressam ve sanatçılar, en sevdiklerimdendir. İlhamın kendisi olmuş bu adamlar ✨
kripto pagan mıdır? din düşmanı mıdır? bilmiyorum ama özellikle domuzu rahibe kılığında resmetmesi dönemin baskıcı dini kültüründen rahatsızlık duyduğunu gösteriyor olabilir bence. harikaydınız bu arada gelecek hafta için sabırsızlanıyorumm💛
Yok tam olarak öyle değil. Zamanında şeytanın rahibe kılığına girdiği birçok tablo resmedilmiş. Birde rahibe domuzun sarıldığı adamın kucağındaki belgeler ruhun satılması ile ilgili belgelerdi diye hatırlıyorum
Cidden Ceren ablaya da Zuhal ablaya da çok teşekkür ederim.Hep ilgim olup ama hiç bu konuyu araştırmaya vs. yanaşmamıştım.Sayenizde sanat tarihine oldukça ilgili olduğumu fark ettim.Beni hem bilgilendirip hem de resmen ufkumu açtı.Tyt Ydt zımbırtılarını çalışmak yerine bu yayını izlemek bence cok daha öğreticiydi.Oldukça keyifli ve beni çok heyecanlandıran bir yayındı.Arayi uzatmamak da çok güzel oldu.Zuhal abla hep gelsinnnnn:)
bayıldım. galiba bu kanalda en sevdiğim içerik bu oldu. zuhal'i oyuncu/yayıncı olarak bilirdim ama sanat tarihçisi olarak bilmezdim. ilgimi çekti kanalında daha fazla sanat tarihi içeriği var mı diye bakacağım, anlatımı çok güzel.
Öncelikle çok güzel bir yayındı, ikinizin de emeğine sağlık. Kendimi o kadar kaptırdım ki sohbete hiç yazamadım bile burada derleyip toplayayım fikirlerimi. Bana kalırsa Dünyevi Zevkler Bahçesi yeryüzündeki bütün canlıların aslında hesaplaşma barındırdığını çağrıştırdı. Yani hayvanlar, bitkiler dediğiniz gibi masallardan veya sanatçının keyfine göre stilize edişinden bu halde olabilir tabi ama niyeyse bahçeyle cehennem arasında aşırı bir fark hissedemedim. Canlıların hepsi zevki de yaşar, acı da hisseder bir yandan da hayatlarına müzikle, oyunlarla devam ederler diyor sanki. Ancak bir ara hayvanların insanlara olan muamele şeklinden dolayı şeyi de düşündüm o dönemlerde hayvanlar daha çok kullanılıyordu ve biz insanlar onlara olan davranışlarımız yüzünden bir gün hesap vereceğiz anlamını da çıkarttım. Hatta arkadaki yangın tasviri doğanın dengesinin bozulmasından kaynaklanıyor da olabilir. Bosch'un ileri görüşlülüğü mü yaptığı zaman yolculuğundan mı böyle anlamlar çıkarttım bilmiyorum. 😂 Bu eserin sonu yok neresinden tutsan başka anlam fışkırıyor. Adem ve Havva tarafında Zuhal'le aynı fikirleri paylaşıyorum. Diğer yayını iple çekiyorum o zamana kadar burada takılı kalacağım kesin. ❤❤❤
Bu saykodelik eseri ilk defa Gençlik Laurousse'da, daha henüz 6-7 yaşındayken görmüştüm. Genç beynimde bıraktığı etkiyi tasvir etmekte güçlük çekiyorum. Bu arada Bosch'un bağlı olduğu tarikatı araştırmışlığım var. Okuduğum kaynaklar çok katı ve dindar bir cemaat olduğunu yazıyor hep.
Arkadaşlar Gombrich'in bu alter panosuyla ilgili olan makalesini okuyun. Tufandan bahsediyor. Bu pano tamamen Nuh tufanı ve sonrası hesaplaşmadan bahsediyor.
Walter Gibson'un ve Meinhard Michael'in Bosch ile ilgili eserlerinde siyahi persona ile iligli bilgiler vardı. Hatta Meinhard Michael ayrı bir başlıkta inceliyor bir sahneyi.
Bu güzel ve bilgilendirici yayın/video için çok teşekkür ederim. Zuhal Hanım'ın ağzına ve bilgisine sağlık. Ceren Hanım size de, bize böyle bir içerik sunduğunuz için çok teşekkür ederim. Çünkü sanat eserlerine bakmak, onları incelemek isteğim hep olmuştur ama cehaletimden elim hiç gitmemiştir. Bunu sayenizde aşmaya başladım. Annemin de çizimi iyiydi, yıllar önce bıraktı ilgilenmiyor ama ona bu resimde ne gördüğünü sorduğumda, (özellikle ortadaki segmentte) hiyerarşi var dedi ve bu detayı pat diye görmesi beni çok etkiledi. Bilemiyorum üzerine yıllarca düşünülebilecek bir eser. Detaylarında çok şey gizli gibi.
Müthiş müthiş müthiş yayın ..bu yayından sonra bosh un ezoterik bir gruba üye olduğunu ya da gizem okulunda inisiye olmuş olabilecegi fikri geldi aklıma ...🌟
1:16:47 ben orada bir tohum ve icinden filizlenen bitki görüyorum, tohumun formu icinden cikan bitki ile bozulmuş. Hatta bir bitki yeşil sağlıklı ve normal dururken diğer bitki dikenli ve üzerine insanlar tırmanıyor. Yukarda aynı bitkiyi ucan kuş/melek figurunun uzerinde de goruyororuz. İlginç.
Sizin sayenizde bir çok eser keşfettim. Dünyevi Zevkler Bahçesini arada açıp bakıyorum. Ama ne yalan söyleyeyim üç hafta sonrasında biraz sıkılmaya başladım.
Ceren hocama katılıyorum resimdeki kabuklu yaratık gerçekten ilk zamanlardan kalma bir hayvan resmi hemsuda hem de karada yaşayabilen bir canlı bence adam evrimi keşfetmiş
Bu programi biraz gec gordum. Ama baskaca programlarda adini zikredebileceginiz ihtimaline dayanarak, sizlere bir kolaylik sunmak isterim. "Kutsal isim" anlamina gelen "Hieronymus" ismine ilk olarak Incil'i Latinceye (Vulgata) tercume eden kilise babasi Aziz Hieronymus'ta rastliyoruz. Hollandalilar bu ismi kendi dillerine uyarlayarak Jeroen (Yerun) olarak da yazar ve telaffuz ederler. Baskaca Avrupa dillerinde Hero, Jerom, Jerry gibi yazim ve telaffuzlara da rastlayabiliriz. Ayrica unlu Apachi lideri Geronimo'nun isminin kaynagi da budur. Soyismini ise yasadigi Den Bosch sehrinden alir. Bosch ismindeki "sch" kismi ise "s" ve "ş" arasi bir sestir. Ozetle, Yerun Boş olarak telaffuz etmenizde bir beis yoktur, efendim. :) (Not: Ressam baba-ogul Bruegelleri ve Salvador Dali'yi cok etkilemistir.) Yerun Boş, bir "adamit" idi. Ismini Hz. Adem'den alan bir cemaat. Bu cemaatin baglilari Hristiyanligin ilk yuzyillarinda bir ates etrafinda ciplak olarak dans ederlermis. Resimlerindeki ciplakligin kaynagi bu olsa gerek.
44:44 Yeşil kurbağa var , tablonun ortasına yakın. Kurbağanın toposunda olan şey sanki televizyon ve kurbağa sağ ayağı ile izleyeni kavramış gibi. Benim en çok takıldığım yer.
Havva ve Ademin olduğu resimde, ortadaki resimde de o çeşme denilen yapılar bitki yumurtalıklarına aşırı benziyor. Hatta oratadaki kısımda o çeşmenin arka taraflarında (sanırsam solda kalıyordu biraz) çiçeğe benzer bir yarı organik yapı da vardı. Yani aslında bunlar tam olarak cansız yapılar değil, canlı ve bitki olabilirler diye düşündüm.
Astral seyahat ve diğer boyuttan varlıklarla iletişim için eskiden madde kullanıldığını duymuştum hocam. Özellikle dinle ilgili birinin bu deneyimi gerçekleştirmiş olması olası. Fakat normal bir şekilde kullanmıyorlar öncesi bir diyete girip vegan beslenmeye su tüketimini arttırmaya ve ruhsal dinginlik yaşamaya, karşılaşılacak varlıklar için psikolojik gücü toplamaya zaman ayırıyorlar. Meditasyon falan gerekiyor. Vegan beslenmeye geçişin sebebi; bitkisel gıdaların frekansı daha yüksektir. Altıncı hisleri güçlendirir, özellikle zerdeçal ve taze ya da kuru nane frekansı epey yüksektir. Ruhani, spritüel olarak güçlenmeyi sağlar. Fakat hayvansal gıdaların düşük frekansı olan altıncı his kuvvetini bile düşürebilir. Bu yüzden belli program ile yapılması gerek. Sanırım çay haline getiriyorlardı. Alkol ve sigaradan da uzak durmak gerekiyor. Her şey tamamsa bile varlıkların enerjisi ve yeni bir görüş sebebiyle korkmamak için psikolojik olarak da güçlenmek gerekiyor. Zor bir iş. Peygamberlerin de böyle şeyler yapmış olma olasılığı var tabii bu bilinmez.
BU ADAM ZAMAN YOLCUSU MU? ahskdj benim de ilk gördüğümde verdiğim tepki buydu tam olarak. Hieronymus Bosch harika bi tercih, çok çok keyifli bir bölüm olmuş. Bazı şeyleri ilk kez farkettim, kapaktaki detaylar vs. oha yani yuh gerçekten muazzam bir herif. Sayın Uzay Zuhal ve sayın Tarih Obası, sonsuz teşekkürler.
Saat sabahın sekizi ayıptır söylemesi pikniğe gidicem patetesli börek yapmam gerekiyor konu o kadar içine çekti ki yerimden kalkamıyorum resmen :D 09.30 İkisini de yapmayı başardım şimdi evden çıkıyorum ve Zuhal ve Ceren yayınları gelsin ya ikinizin de anlatış biçimlerini değinilen konuları ilgi çekici buluyorum. Bosch hakkında keşke daha iyi kaynaklarıımız olsaydı ne kadar şey söylesek varsayımdan ibaret olucak malesef :(
01.22.27 adamın eli sanki kartlara uzanırmışçasına duruyor ama bir bıçak elini durdurmuş, üstüne çıkan o faremsi yaratığın arkasında olan mavi şey saati andırıyor, oyun ve kumarda harcadığı tüm zaman ondan hesap soruyor, gibi bir anlamı olabilir
Selamlar. bazı kaynaklar özellikle siyahi kişinin , balthasar olduğuna işaret ediyor. 3 kraldan biri ve aralarında bir hiyerarşi var. bazı kaynaklar ise diğer ikisinin aksine secde etmemesinden hareketle onun köle olduğunu belirtiyor.
@@UzayZuhal Albrecht Durer'in müneccim kralların secdesine bakarsanız orada da üçüncü kralın siyahi olarak tasvir edildiği görülüyor. Aynı şekilde Bruegel'in müneccim kralların secdesinde de başında taç olan beyaz giyisili siyahi bir kral var. Bu örnekler arttırılabilir. İncil'in bazı edisyonlarında krallardan birinin siyahi olduğu geçiyor. İncil'de geçen bir hikayenin anlatısı olduğu için böyle bir yorumda bulundum. Kaynaklarınızı bilmediğim için neye göre köle olarak değerlendirdiler bilemiyorum.
@@durriyetim evet bahsettiğiniz gibi ileri dönem rönesans işlerinde balthasar'ın siyahi olduğu işler mevcut. farklı olarak bu sahnedeki seçilen kıyafet, renk seçimi ve boyun eğmeyip dimdik durması üzerine onun balthasar olmayabileceği tartışmaları da var. spesifik bir wilhelm fraenger tartışmasıydı. yayında detaylıca bahsetseymişim keşke.
@@durriyetim dünyevi zevkler ile ilgili ikili görüş de buralardan geliyor. çoğu zaten Türkçe değil, İngilizce'ye çevrilmiş bir şey bulunca bakıyorum ben de. ceren de umarım sabitler sizin yorumu da çünkü şimdi yayın tekrarına baktım ben buraları epey yüzeysel geçmişim. ilk defa Bosch ile tanışanlar bu düzeltmeyi görmeli. ben teşekkür ederim ayrıca. bu tartışma ile ilgili önünüze sağlıklı bir veri düşerse beni haberdar ederseniz ayrıca sevinirim. iyi günler. :)
Bilgimin çok yeterli olmadığı bir konuda, hele sizler gibi iki; tahsilleri ile "dolmuş , taşmış" genç Hanım'ın karşısında; fikir yazmak ve bir öngörūde bulunmak "kendini bilmemek" gibi olacak ama bir görūş bir dūşūnce nūvesi yaratması açısından not dūşmek istedim. Okuduğum bir kitapta, yeniden doğduklarının bilincinde olanların( bir nevi vazifeli veya reenkarnasyonla yeniden doğanların)/ buna inananların, tanrısal bir dūzenle, evrende bulunan bizim dūnyamız gibi bir çok yerde defalarca bedenlendiklerini hatta halden hale geçerek enerjilerinin (ruh) bir çok durumu deneyimledikleri yazılıydı.(Maddenin dört hali ve bitki, hayvan tūrleri de dahil olmak ūzere)...Ūstelik Asya öğretilerinden ve din kitaplarından örnekler verilerek iddialar kuvvetlendirilmek istenilmiş, Eflatun, Voltaire, Pisagor,Seneca,Dante,Goethe,Nietzche,Tolstoy,Jung,Leanardo da Vinci,Salvador Dali ve daha birçoklarının bu "özellerden" olduklarını,bazılarının kendilerini bildiğini bazılarının bilmediğini ve özel bir cemiyet/inanç mensubu oldukları anlatılmıştı..Dudak kıvırıp geçmiştim.Kurukafa ve kemikleri duyunca bir anda geriye ket vurdum fakat şu an neyi nereye bağliyacağımı bilemedim.Yorgun bir gūnūn g3c3sindeyim Veya yazacaklarım tepki çeker diye bahane uydurmaktayım...:)) Malûm netameli konular.. Harikuladeydi..Binlerle teşekkūrler.Dinlemekten, izlemekten zevk almak bu olsa gerek.Alkışlarla birlikte, kocaman bir Bravo sizlere..Dūş alemi gibi, gerçek bir Fantasia filmi gibiydi.(Walt Disney'in '1940 yapımı animation filmi' kulakları çınlasın, nasıl olsa duyuyordur:)). ) Selamlar,sevgiler,saygılar. 🍃🍁🍃.
Ben 39:21 'deki gibi yorumladım ilk gördüğümde. Hala da öyle düşünüyorum, özellikle orta panelin kalabalığı, hayvan çeşitliliğinin azalmış olması, insanların adeta ortamı istila etmiş olması filan "eeh suyu çıktı bu işin" izlenimi veriyor. Sonra da bunun cezasını görüyoruz. Ama Zuhal'in dediği şey, aslında Havva'yla Adem'i tanrının tanıştırması da düşündürdü. Aslında hepsi tanrının suçu bir nevi. Hem sen insanı yaratacaksın, bu şehveti onlara sunacaksın, hem de işin suyu çıkınca hee hemen ceza vereyim. Bu nedir kardeşim, bu adalet midir. Burda tanrı sanki kendi yaptığı işin sonuçlarını tahmin edemeyen, duruma göre karar verip cezalandıran bi karakter gibi. Projesi başarısızlıkla sonuçlanınca suçu kendi yarattığı insana atıyor. Omnipotent, omnipresent, all-knowing cart curt bir tanrı niye böyle bir şey yapsın? Katoliklik açısından bakınca hiçbir şekilde kabul edilemeyecek bi resim ama adam nasıl yaptıysa kabul ettirebilmiş kendini. O da ayrıca takdir edilesi.
@@merve6621 üçüncü resimdeki simgelerden dolayı sanırım, orada görünen eşyalar ve durumlar sanki ataerki ile hayata giren şeyler gibi geldi. Bunun yanında bir önceki bahçe daha organik ve oradı sanki bizim, insanlığın yani, unuttuğumuz bir yerin sunumu var gibi geldi.
O midye kabugunun icinde iki kisi mi var ? Ux ayak goruyorum sanki . İcindeki inci detaylari falan . Biride sirtlamis gidiyor . Valla tonla yoruma acik
Bosch hakkında var olan tek kaynak kitabın basımı yok, İngilizce kaynakların ücreti de yüksek. Böyle eserleri bulunan birisi hakkında bu kadar bilgisiz kalmaz çok üzücü
Bence resim tanrının insanı bildiğimiz insan gibi yaratmasındaki pişmanlığını yansıtıyor. Tanrı hata yaptı, simdi farkında ve pişman. Fakat artık ona tanrı diyebilmek bile güç. Çünkü insanların yarattığı kaosta o artık insandan daha kötü durumda. Ve bir sey yapmıyor, belki de yapamıyordur. ( 1. resimde - yani solda- tasvir edilen tanrı figürünü, 3. resimde - yani sağda- tasfir edilmiş kafasında tepsi olan beyaz yüzlü adama benzettiğim için böyle düşündüm. Ortadaki resimde tanrı figürünü bulamadım. Sanırım orası tanrının çocuklarını terkettiği yer. Birgün geri dönüyor (son resim) fakat tanrı için bile hiçbir şey bırakıldığı gibi kalmıyor sanırım.)
Çöl değerli bilgiler ama bazı bilgiler çok yanlış. Magi’nin değil, Magilerin İsa’yı yüceltmesi. Siyahi Magi köle değil. Kimse kimsenin kölesi değil. İncilde üç müneccim diye geçerler. Yayını izlemeyi bırakmak zorunda kaldım.
leonardo dicaprio, iklim değişikliği için yaptığı belgeselde papa ile tanışıp ona içerisinde bu resmin olduğu bir kitabı hediye ediyordu ua-cam.com/video/N2GoXbQjQ9g/v-deo.html&ab_channel=GuardianNews
Ne kadar harika bir yayındı anlatamam. Gelecek hafta için sabırsızlanıyorum. Lütfen bu yayınlara devam ediniz efendim.
Muhteşem bir yayındı.
UzayZuhal'in bilgileri, Ceren Sungur'un katkıları..
Ve bunu içtenlikle paylaşmaları
Ne kadar övsem az.
Çok teşekkürler.
Bu yayınları daha sık yapabilirsek çok güzel olur.
dünyevi zevkler bahçesi tablosunu ilk gördüğümde ben de ilk taraf gibi bunun "yaratılış-zevk-ceza" gibi bir kronolojisinin olduğunu düşünüyordum ama eseri daha çok araştırıp inceleyince ikinci tarafın görüşüne yaklaştım. Özellikle tabloda hiç çocuk ve yaşlı olmaması yaşananların dünyada geçmediğinin kanıtı gibi. Çocukların günahsız kabul ettiğini varsaysak bile yaşlıları tablonun son kısmına istese eklerdi diye düşünüyorum.
İlginç olan bir diğer şey bence hayvanlar. İlk kısımda hayvanlar egemen topluluk , ikinci kısma geçince insanlarla etkileşime geçiyorlar hatta çeşitli şeyler için insanlar tarafından kullanılıyorlar. Son kısımda ise daha çok insanlar, hayvanlar tarafından kullanılıyor ve zarar görüyor. Tablonun kronolojik yanı bu olabilir :)
Bosch gerçekten de çağının çok ötesinde bir insan Zuhal de onun bu yönünü çok güzel aktardı. teşekkürler Tarih Obası ve Uzayzuhal
Resim okumada çoğumuz o kadar zayıfız ki...Allah razı olsunluk bir yayın. Lütfen devamı gelsin
Bu bilgindirici açıklamalarınız için teşekkürler.
Goya dan sonra bu yayını çok merakla bekledim cidden bilgiyle meşk ettik bu yayınların devamını çok büyük hevesle bekliyorum
Çok ilham verici bir yayındı.Teşekkürler.
Harika bir yayın olmuş. Sanat her zaman insan ruhuna dokunmayı başarıyor. Hangi çağ, hangi yüzyıl olduğu önemli değil. Her dönemde insanları heyecanlandırmış.
Bu tablo bana; kapağından başlayarak yaratılış , cennet , dünya hayatı ve insanlığın zevklerinde kaybolarak amacından sapması ve bu dünyada hayatının cehenneme dönüşmesi gibi bir çağrısında bulundu. Hatta son kısım madde etkisinde ki insanları çağrıştırdı ,hem zevk hem acı , zevkten vazgeçmeme ama aynı zamanda hayatın acı içinde kayboluşu.
harika bir yayın olmuş sanat tarihinde son akşam yemeği ile birlikte en çok ilgimi çeken eserdi dünyevi zevkler bahçesi...bu yayınların devamını diliyorum gerçekten çok kaliteli ve keyifliydi.
Muazzam bir yayın. Teşekkürler
muhteşem bir yayındıııı. zuhal çok iyi hazırlanmış.videoyu izlemelere doyamıyorum.önümüzdeki haftayı iple çekiyorum 💜💚💙
Çok güzel bir yayın yapmışsınız. Teşekkürler. Cehennem bölümünde çalgıları deforme olmamış şekilde görüyorum. Her şeyde bir bozulma ya da yozlaşma var ancak çalan olmamasına rağmen o çalgılar sağlam ve insandan büyük ölçekte olanlar var. İnsanlar ızdırap içinde olsa da o yangın yerinde sanat ayakta. Kapakta sadece bitkiler vardı. Üçüncü bölümde de insanlar ızdırap içinde yok oluyor. İnsan geçici sanat eserleri daha kalıcı gibi bir izlenim yaratıyor.
Mülkemmel bir yayın olmuş. Emeği geçen herkesten teşekkür ederiz
dönüp 3. kere izlediğim bir yayın. bana muhteşem bir ressamı tanıtmakla kalmayıp sanat tarihini hakkındaki "katı" düşüncelerimi bir nebze yumuşattı. lütfen bu tarz içeriklerin devamı gelsin. cerencim, bu işi çok başarılı yapmakla kalmayıp maalesef ki bu tarz içerik yapan sayılı kanallardan olduğundan değerin en azından bende çok yüksek
Yayını kaçırmış olmanın burukluğu ile açtım videoyu :/ müthiş iki kadından müthiş bir çalışma olmuş yine elinize sağlık
Cok zevkli bir yayindi! Alakasiz gelebilir ilk bakista ama 2008 yapimi In Bruges isimli film var. Bosch beyfendinin sanati ve hayata bakisi neredeyse filmin ismi konulmamis ve sadece hissedilen bir karakteri bu filmde. Cok sasirtmisti bu ayrinti. Eserlerine ilgi duyanlara bu filmi oneririm
Tablo , bana ''insanlık işte bundan ibareti'' hissettirdi.Çok güzel bir yayındı 📔
ayy müthişti çok teşekkürler, yayından sonra müziği dinledim ve ezgileri etkileyici hem viking filmlerinde savaşa hazırlık sahnelerinde çalan müziklere hem de otantik ortamlarda çalınan dans müziği gibi tam anlatamadım ama birçok farklı duygu uyandırdı bende. Bir de yorumlarda birisi Bosh resimlerine bakarken dinlememiz için gizlice soundtrack parçası eklemiş demiş kesinlikle katılıyorum artık bu resmi o müzik eşliğinde inceleyeceğim
Teşekkürler güzel yayın olmuş
Çok güzel bir yayın olmuş. Bu konularda sıfırım ve tabloları ilk kez gördüm. Özellikle Dünyevi Zevkler Bahçesi eserini gördüğüm anda hayatımda hissetmediğim garip bir ürperti, korku ve tiksinme hissettim. Gerçekten çok ilginçmiş.
Farklı alandan birinin sanat tarihine bakış açısı çok değerli ya.Ceren'in gördüğü şeyi ben asla düşünemezdim ama bir o kadar da haklı ki.Daha fazla sanat tarihi yayını olursa farklı bakış açılarını duymayı isterim.
Ya bayılıyorum ikinizin ortak içerik üretmesine 🥰😻 tam da yaşadığı yüzyıldan daha ileri görüşlü ve aykırı eserler yaratan ressam ve sanatçılar, en sevdiklerimdendir. İlhamın kendisi olmuş bu adamlar ✨
yine bu ikili ve yine kafa açma seansı💕💞💖🥰💗💗💫🧿🧿🧿🧿🧿🧿✨ sayenizde ufkumuz genişliyor💕💕💕💕💕💕💕✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
Harika muhtesem cok guzel anlamli doyurucu düşündürücü
kripto pagan mıdır? din düşmanı mıdır? bilmiyorum ama özellikle domuzu rahibe kılığında resmetmesi dönemin baskıcı dini kültüründen rahatsızlık duyduğunu gösteriyor olabilir bence. harikaydınız bu arada gelecek hafta için sabırsızlanıyorumm💛
Yok tam olarak öyle değil. Zamanında şeytanın rahibe kılığına girdiği birçok tablo resmedilmiş. Birde rahibe domuzun sarıldığı adamın kucağındaki belgeler ruhun satılması ile ilgili belgelerdi diye hatırlıyorum
Harika bir yayındı gerçekten aşırı zevk aldım ❤😊
Cidden Ceren ablaya da Zuhal ablaya da çok teşekkür ederim.Hep ilgim olup ama hiç bu konuyu araştırmaya vs. yanaşmamıştım.Sayenizde sanat tarihine oldukça ilgili olduğumu fark ettim.Beni hem bilgilendirip hem de resmen ufkumu açtı.Tyt Ydt zımbırtılarını çalışmak yerine bu yayını izlemek bence cok daha öğreticiydi.Oldukça keyifli ve beni çok heyecanlandıran bir yayındı.Arayi uzatmamak da çok güzel oldu.Zuhal abla hep gelsinnnnn:)
bayıldım. galiba bu kanalda en sevdiğim içerik bu oldu. zuhal'i oyuncu/yayıncı olarak bilirdim ama sanat tarihçisi olarak bilmezdim. ilgimi çekti kanalında daha fazla sanat tarihi içeriği var mı diye bakacağım, anlatımı çok güzel.
Mükemmel bir yayındı en yakın zamanda zuhali tekrar görürüz umarım 💜
ikinize de bayılıyorum. müthiş bilgilendirici bir yayındı 🤩
Öncelikle çok güzel bir yayındı, ikinizin de emeğine sağlık. Kendimi o kadar kaptırdım ki sohbete hiç yazamadım bile burada derleyip toplayayım fikirlerimi. Bana kalırsa Dünyevi Zevkler Bahçesi yeryüzündeki bütün canlıların aslında hesaplaşma barındırdığını çağrıştırdı. Yani hayvanlar, bitkiler dediğiniz gibi masallardan veya sanatçının keyfine göre stilize edişinden bu halde olabilir tabi ama niyeyse bahçeyle cehennem arasında aşırı bir fark hissedemedim. Canlıların hepsi zevki de yaşar, acı da hisseder bir yandan da hayatlarına müzikle, oyunlarla devam ederler diyor sanki. Ancak bir ara hayvanların insanlara olan muamele şeklinden dolayı şeyi de düşündüm o dönemlerde hayvanlar daha çok kullanılıyordu ve biz insanlar onlara olan davranışlarımız yüzünden bir gün hesap vereceğiz anlamını da çıkarttım. Hatta arkadaki yangın tasviri doğanın dengesinin bozulmasından kaynaklanıyor da olabilir. Bosch'un ileri görüşlülüğü mü yaptığı zaman yolculuğundan mı böyle anlamlar çıkarttım bilmiyorum. 😂 Bu eserin sonu yok neresinden tutsan başka anlam fışkırıyor. Adem ve Havva tarafında Zuhal'le aynı fikirleri paylaşıyorum. Diğer yayını iple çekiyorum o zamana kadar burada takılı kalacağım kesin. ❤❤❤
Bu saykodelik eseri ilk defa Gençlik Laurousse'da, daha henüz 6-7 yaşındayken görmüştüm. Genç beynimde bıraktığı etkiyi tasvir etmekte güçlük çekiyorum.
Bu arada Bosch'un bağlı olduğu tarikatı araştırmışlığım var. Okuduğum kaynaklar çok katı ve dindar bir cemaat olduğunu yazıyor hep.
Gerçekten muhteşem bir yayın.
Cok guzel bi yayindi 💖 bircok seyi arastirmak istedim sanirim arastirmaya baslicam harikasiniz. Diger yayini sabirsssssizlikla bekliyorummm
Faydalı bilgilendirici bir içerik olmuş Ceren Hanım tebrikler.
Arkadaşlar Gombrich'in bu alter panosuyla ilgili olan makalesini okuyun. Tufandan bahsediyor. Bu pano tamamen Nuh tufanı ve sonrası hesaplaşmadan bahsediyor.
Rica etsem atabilir misiniz bulamadım da
Walter Gibson'un ve Meinhard Michael'in Bosch ile ilgili eserlerinde siyahi persona ile iligli bilgiler vardı. Hatta Meinhard Michael ayrı bir başlıkta inceliyor bir sahneyi.
Bu güzel ve bilgilendirici yayın/video için çok teşekkür ederim. Zuhal Hanım'ın ağzına ve bilgisine sağlık. Ceren Hanım size de, bize böyle bir içerik sunduğunuz için çok teşekkür ederim. Çünkü sanat eserlerine bakmak, onları incelemek isteğim hep olmuştur ama cehaletimden elim hiç gitmemiştir. Bunu sayenizde aşmaya başladım.
Annemin de çizimi iyiydi, yıllar önce bıraktı ilgilenmiyor ama ona bu resimde ne gördüğünü sorduğumda, (özellikle ortadaki segmentte) hiyerarşi var dedi ve bu detayı pat diye görmesi beni çok etkiledi. Bilemiyorum üzerine yıllarca düşünülebilecek bir eser. Detaylarında çok şey gizli gibi.
Ben bu yayını nasıl kaçırmışım ya. Neyse ki kayıt var. Ellerinize sağlık
Müthiş müthiş müthiş yayın ..bu yayından sonra bosh un ezoterik bir gruba üye olduğunu ya da gizem okulunda inisiye olmuş olabilecegi fikri geldi aklıma ...🌟
Muhteşem bir yayındı.
çok güzeldi 💖 lütfen devam etsin bu seri ikinizi de seviyorum 💖💗💞
1:16:47 ben orada bir tohum ve icinden filizlenen bitki görüyorum, tohumun formu icinden cikan bitki ile bozulmuş. Hatta bir bitki yeşil sağlıklı ve normal dururken diğer bitki dikenli ve üzerine insanlar tırmanıyor. Yukarda aynı bitkiyi ucan kuş/melek figurunun uzerinde de goruyororuz. İlginç.
Çokk güzel bu yayınlar ya 🧡
İzlerken kendi kendime SANAAT diye haykırıyordum ara sıra :D harika bir içerik olmuş
Sizin sayenizde bir çok eser keşfettim. Dünyevi Zevkler Bahçesini arada açıp bakıyorum. Ama ne yalan söyleyeyim üç hafta sonrasında biraz sıkılmaya başladım.
:) Zuhal tatile çıktı, yakınlarda dönecektir. Dönsün hemen yeni yayın ^^
Ceren hocama katılıyorum resimdeki kabuklu yaratık gerçekten ilk zamanlardan kalma bir hayvan resmi hemsuda hem de karada yaşayabilen bir canlı bence adam evrimi keşfetmiş
Benimde ilk aklıma gelen bu adam zaman yolcusu mu diye sormak oldu ilginç gerçekten yayın içim teşekkürler
Bu programi biraz gec gordum. Ama baskaca programlarda adini zikredebileceginiz ihtimaline dayanarak, sizlere bir kolaylik sunmak isterim. "Kutsal isim" anlamina gelen "Hieronymus" ismine ilk olarak Incil'i Latinceye (Vulgata) tercume eden kilise babasi Aziz Hieronymus'ta rastliyoruz. Hollandalilar bu ismi kendi dillerine uyarlayarak Jeroen (Yerun) olarak da yazar ve telaffuz ederler. Baskaca Avrupa dillerinde Hero, Jerom, Jerry gibi yazim ve telaffuzlara da rastlayabiliriz. Ayrica unlu Apachi lideri Geronimo'nun isminin kaynagi da budur. Soyismini ise yasadigi Den Bosch sehrinden alir. Bosch ismindeki "sch" kismi ise "s" ve "ş" arasi bir sestir. Ozetle, Yerun Boş olarak telaffuz etmenizde bir beis yoktur, efendim. :) (Not: Ressam baba-ogul Bruegelleri ve Salvador Dali'yi cok etkilemistir.)
Yerun Boş, bir "adamit" idi. Ismini Hz. Adem'den alan bir cemaat. Bu cemaatin baglilari Hristiyanligin ilk yuzyillarinda bir ates etrafinda ciplak olarak dans ederlermis. Resimlerindeki ciplakligin kaynagi bu olsa gerek.
nasıl desem çok iyi ya yani müthiş💜 💜 💜
modern türk ressamlarından 'komet', batılı ressamlardansa egon schiele' :D özellikle egon schiele efsane olur bence
çok güzel bir yayındı 🤗
44:44 Yeşil kurbağa var , tablonun ortasına yakın. Kurbağanın toposunda olan şey sanki televizyon ve kurbağa sağ ayağı ile izleyeni kavramış gibi. Benim en çok takıldığım yer.
Havva ve Ademin olduğu resimde, ortadaki resimde de o çeşme denilen yapılar bitki yumurtalıklarına aşırı benziyor. Hatta oratadaki kısımda o çeşmenin arka taraflarında (sanırsam solda kalıyordu biraz) çiçeğe benzer bir yarı organik yapı da vardı. Yani aslında bunlar tam olarak cansız yapılar değil, canlı ve bitki olabilirler diye düşündüm.
Astral seyahat ve diğer boyuttan varlıklarla iletişim için eskiden madde kullanıldığını duymuştum hocam. Özellikle dinle ilgili birinin bu deneyimi gerçekleştirmiş olması olası. Fakat normal bir şekilde kullanmıyorlar öncesi bir diyete girip vegan beslenmeye su tüketimini arttırmaya ve ruhsal dinginlik yaşamaya, karşılaşılacak varlıklar için psikolojik gücü toplamaya zaman ayırıyorlar. Meditasyon falan gerekiyor. Vegan beslenmeye geçişin sebebi; bitkisel gıdaların frekansı daha yüksektir. Altıncı hisleri güçlendirir, özellikle zerdeçal ve taze ya da kuru nane frekansı epey yüksektir. Ruhani, spritüel olarak güçlenmeyi sağlar. Fakat hayvansal gıdaların düşük frekansı olan altıncı his kuvvetini bile düşürebilir. Bu yüzden belli program ile yapılması gerek. Sanırım çay haline getiriyorlardı. Alkol ve sigaradan da uzak durmak gerekiyor. Her şey tamamsa bile varlıkların enerjisi ve yeni bir görüş sebebiyle korkmamak için psikolojik olarak da güçlenmek gerekiyor. Zor bir iş. Peygamberlerin de böyle şeyler yapmış olma olasılığı var tabii bu bilinmez.
Mükemmel yayındı 💜
BU ADAM ZAMAN YOLCUSU MU? ahskdj benim de ilk gördüğümde verdiğim tepki buydu tam olarak. Hieronymus Bosch harika bi tercih, çok çok keyifli bir bölüm olmuş. Bazı şeyleri ilk kez farkettim, kapaktaki detaylar vs. oha yani yuh gerçekten muazzam bir herif. Sayın Uzay Zuhal ve sayın Tarih Obası, sonsuz teşekkürler.
Saat sabahın sekizi ayıptır söylemesi pikniğe gidicem patetesli börek yapmam gerekiyor konu o kadar içine çekti ki yerimden kalkamıyorum resmen :D
09.30
İkisini de yapmayı başardım şimdi evden çıkıyorum ve Zuhal ve Ceren yayınları gelsin ya ikinizin de anlatış biçimlerini değinilen konuları ilgi çekici buluyorum. Bosch hakkında keşke daha iyi kaynaklarıımız olsaydı ne kadar şey söylesek varsayımdan ibaret olucak malesef :(
asiri iyi bir yayindi. bi sonraki collabi sabirsizlikla bekliyoruzzz
Muhteşem olmuş😍😍 lütfen devamı gelsin
umarım devam edersiniz😔🙏
01.22.27 adamın eli sanki kartlara uzanırmışçasına duruyor ama bir bıçak elini durdurmuş, üstüne çıkan o faremsi yaratığın arkasında olan mavi şey saati andırıyor, oyun ve kumarda harcadığı tüm zaman ondan hesap soruyor, gibi bir anlamı olabilir
harikasınız
Ceren hanım merhaba,Carlos Castenada ile ilgili bir okumanız oldu mu? Müsait bir zamanınız da varsa bilginizi payllaşabilirimisiniz ?
Merhaba, bir düzeltme yapmak istiyorum. 23:30 da bahsedilen resim Müneccim Kralların Secdesi siyahi kişi bir müneccim kral. Köle olarak çizilmemiş.
Selamlar. bazı kaynaklar özellikle siyahi kişinin , balthasar olduğuna işaret ediyor. 3 kraldan biri ve aralarında bir hiyerarşi var. bazı kaynaklar ise diğer ikisinin aksine secde etmemesinden hareketle onun köle olduğunu belirtiyor.
@@UzayZuhal Albrecht Durer'in müneccim kralların secdesine bakarsanız orada da üçüncü kralın siyahi olarak tasvir edildiği görülüyor. Aynı şekilde Bruegel'in müneccim kralların secdesinde de başında taç olan beyaz giyisili siyahi bir kral var. Bu örnekler arttırılabilir. İncil'in bazı edisyonlarında krallardan birinin siyahi olduğu geçiyor. İncil'de geçen bir hikayenin anlatısı olduğu için böyle bir yorumda bulundum. Kaynaklarınızı bilmediğim için neye göre köle olarak değerlendirdiler bilemiyorum.
@@durriyetim evet bahsettiğiniz gibi ileri dönem rönesans işlerinde balthasar'ın siyahi olduğu işler mevcut. farklı olarak bu sahnedeki seçilen kıyafet, renk seçimi ve boyun eğmeyip dimdik durması üzerine onun balthasar olmayabileceği tartışmaları da var. spesifik bir wilhelm fraenger tartışmasıydı. yayında detaylıca bahsetseymişim keşke.
@@UzayZuhal daha önce denk gelmediğim bir bilgiydi. Tartışmayı merak ettim. Fraegner'in Bosch kitabını da okuyacağım. Çok teşekkürler bilgiler için.
@@durriyetim dünyevi zevkler ile ilgili ikili görüş de buralardan geliyor. çoğu zaten Türkçe değil, İngilizce'ye çevrilmiş bir şey bulunca bakıyorum ben de. ceren de umarım sabitler sizin yorumu da çünkü şimdi yayın tekrarına baktım ben buraları epey yüzeysel geçmişim. ilk defa Bosch ile tanışanlar bu düzeltmeyi görmeli. ben teşekkür ederim ayrıca. bu tartışma ile ilgili önünüze sağlıklı bir veri düşerse beni haberdar ederseniz ayrıca sevinirim. iyi günler. :)
Tabloyu yüksek kalite inceleyebileceğimiz linki bırakabilir misiniz? Emeğinize sağlık çok keyifliydi 💯
media.vogue.com/r/pass/2016/11/01/01-The-Garden-of-Earthly-Delights.jpg
Dakika 33 te sizi dinler iken sanki Havva yı yasak meyveymişçesine Adem e sunuyorlar gibi bir fikir bir düşünce geldi aklıma
_'le voila'_
🪄🎩
🦄
_"I remember that night... I remember every night."_
Abla Türk mitolojisini konuştuğun bir video yapman için nereye başvurmam lazım?
Bilgimin çok yeterli olmadığı bir konuda, hele sizler gibi iki; tahsilleri ile "dolmuş , taşmış" genç Hanım'ın karşısında; fikir yazmak ve bir öngörūde bulunmak "kendini bilmemek" gibi olacak ama bir görūş bir dūşūnce nūvesi yaratması açısından not dūşmek istedim.
Okuduğum bir kitapta, yeniden doğduklarının bilincinde olanların( bir nevi vazifeli veya reenkarnasyonla yeniden doğanların)/ buna inananların, tanrısal bir dūzenle, evrende bulunan bizim dūnyamız gibi bir çok yerde defalarca bedenlendiklerini hatta halden hale geçerek enerjilerinin (ruh) bir çok durumu deneyimledikleri yazılıydı.(Maddenin dört hali ve bitki, hayvan tūrleri de dahil olmak ūzere)...Ūstelik Asya öğretilerinden ve din kitaplarından örnekler verilerek iddialar kuvvetlendirilmek istenilmiş, Eflatun, Voltaire, Pisagor,Seneca,Dante,Goethe,Nietzche,Tolstoy,Jung,Leanardo da Vinci,Salvador Dali ve daha birçoklarının bu "özellerden" olduklarını,bazılarının kendilerini bildiğini bazılarının bilmediğini ve özel bir cemiyet/inanç mensubu oldukları anlatılmıştı..Dudak kıvırıp geçmiştim.Kurukafa ve kemikleri duyunca bir anda geriye ket vurdum fakat şu an neyi nereye bağliyacağımı bilemedim.Yorgun bir gūnūn g3c3sindeyim Veya yazacaklarım tepki çeker diye bahane uydurmaktayım...:)) Malûm netameli konular..
Harikuladeydi..Binlerle teşekkūrler.Dinlemekten, izlemekten zevk almak bu olsa gerek.Alkışlarla birlikte, kocaman bir Bravo sizlere..Dūş alemi gibi, gerçek bir Fantasia filmi gibiydi.(Walt Disney'in '1940 yapımı animation filmi' kulakları çınlasın, nasıl olsa duyuyordur:)). )
Selamlar,sevgiler,saygılar.
🍃🍁🍃.
Ben 39:21 'deki gibi yorumladım ilk gördüğümde. Hala da öyle düşünüyorum, özellikle orta panelin kalabalığı, hayvan çeşitliliğinin azalmış olması, insanların adeta ortamı istila etmiş olması filan "eeh suyu çıktı bu işin" izlenimi veriyor. Sonra da bunun cezasını görüyoruz. Ama Zuhal'in dediği şey, aslında Havva'yla Adem'i tanrının tanıştırması da düşündürdü. Aslında hepsi tanrının suçu bir nevi. Hem sen insanı yaratacaksın, bu şehveti onlara sunacaksın, hem de işin suyu çıkınca hee hemen ceza vereyim. Bu nedir kardeşim, bu adalet midir. Burda tanrı sanki kendi yaptığı işin sonuçlarını tahmin edemeyen, duruma göre karar verip cezalandıran bi karakter gibi. Projesi başarısızlıkla sonuçlanınca suçu kendi yarattığı insana atıyor. Omnipotent, omnipresent, all-knowing cart curt bir tanrı niye böyle bir şey yapsın? Katoliklik açısından bakınca hiçbir şekilde kabul edilemeyecek bi resim ama adam nasıl yaptıysa kabul ettirebilmiş kendini. O da ayrıca takdir edilesi.
daha çokkk sanat tarih hibrit isterüüükkkkk
👏🏻👏🏻👏🏻
harika
41. dakikanın sonlarındayım, dayanamayıp şu yorumu yapıyorum. Benim burada gördüğüm insanlığın anaerkil dönemden ataerkil döneme geçişi ^^'
İlginç bi yorum, biraz daha açar mısınız neden böyle düşündünüz?
@@merve6621 üçüncü resimdeki simgelerden dolayı sanırım, orada görünen eşyalar ve durumlar sanki ataerki ile hayata giren şeyler gibi geldi. Bunun yanında bir önceki bahçe daha organik ve oradı sanki bizim, insanlığın yani, unuttuğumuz bir yerin sunumu var gibi geldi.
Ya o kadar bekliyodum inanamıyorum kaçırdığıma LOL
Merhaba, fransız desinatörün adını anlayamadım da tam adı nedir acaba ? :)
ŞeHvet, desek!?
Firdevsi'nin sözü ve sonrası 1000 küsur sayfa yamış olması ile güldürdünüz..
O midye kabugunun icinde iki kisi mi var ? Ux ayak goruyorum sanki . İcindeki inci detaylari falan . Biride sirtlamis gidiyor . Valla tonla yoruma acik
Bosch hakkında var olan tek kaynak kitabın basımı yok, İngilizce kaynakların ücreti de yüksek. Böyle eserleri bulunan birisi hakkında bu kadar bilgisiz kalmaz çok üzücü
Dünyevi zevkler bahçesinin yüksek çözünürlüklü hâlini nerden bulabilirim?
Google artsın sitesinde resmin ismini aratıp yaklaştırarak inceleyebilirsiniz yüksek çözünürlükte
ceren yeni yayın için zuhali kandıramaz mıyız
Görme degisti
Sizinle tel konuşa bilirmiyim.
İsa'nın gerçekte siyahi olduğu göndermesi yapılmış olabilir mi acaba bu tablolarda
Harry Potter da şahgaga vardı, ona benziyor at ile kuş karisimi olan hayvan
Bence resim tanrının insanı bildiğimiz insan gibi yaratmasındaki pişmanlığını yansıtıyor. Tanrı hata yaptı, simdi farkında ve pişman. Fakat artık ona tanrı diyebilmek bile güç. Çünkü insanların yarattığı kaosta o artık insandan daha kötü durumda. Ve bir sey yapmıyor, belki de yapamıyordur.
( 1. resimde - yani solda- tasvir edilen tanrı figürünü, 3. resimde - yani sağda- tasfir edilmiş kafasında tepsi olan beyaz yüzlü adama benzettiğim için böyle düşündüm. Ortadaki resimde tanrı figürünü bulamadım. Sanırım orası tanrının çocuklarını terkettiği yer. Birgün geri dönüyor (son resim) fakat tanrı için bile hiçbir şey bırakıldığı gibi kalmıyor sanırım.)
dakika 30:46'da ortadaki çeşmenin adı ne anlayamıyorummm
the fountain. eksi ahite göre aden'deki çesme.
@@UzayZuhal yiaaaa çok teşekkür ederim marjo meleğimmm 💕💫🥰
bir yayın daha
Bu adam net katolik değil. Dünya'nın en sıkıcı, en kasvetli dinine inanıp, bu kadar renkli ve yaratıcı eserler ortaya koyamazsın.
Çöl değerli bilgiler ama bazı bilgiler çok yanlış. Magi’nin değil, Magilerin İsa’yı yüceltmesi. Siyahi Magi köle değil. Kimse kimsenin kölesi değil. İncilde üç müneccim diye geçerler. Yayını izlemeyi bırakmak zorunda kaldım.
35:00
leonardo dicaprio, iklim değişikliği için yaptığı belgeselde papa ile tanışıp ona içerisinde bu resmin olduğu bir kitabı hediye ediyordu ua-cam.com/video/N2GoXbQjQ9g/v-deo.html&ab_channel=GuardianNews
ua-cam.com/video/in4arNu1BPo/v-deo.html Dilozof sayesinde tanışmıştım bu eserle tavsiye ederim 👍🏼