Wadlopen op de bodem van de zee | Maar Natuurlijk | Vroege Vogels

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 чер 2024
  • Wist je dat in Nederland een van de belangrijkste stukken natuur voor trekvogels ligt? En in dat stuk natuur zijn we nu, de Waddenzee. Over de Waddenzee kan je niet alleen varen! Je kan ook lopen over de bodem van de zee. De Waddenzee is een echt uniek stuk en belangrijk voor heel veel soorten dieren. Hoe dit kan en waarom dit zo belangrijk is gaan we achter komen samen met Eline Baauw. Ze neemt presentator Raïsha Zeegelaar mee om te gaan wadlopen in deze aflevering van de Vroege Vogels UA-camserie Maar Natuurlijk!
    Eline Baauw is 19 jaar en loopt stage op Schiermonnikoog bij Natuurmonumenten. Hier doet ze onderzoek naar invasieve exoten op het eiland. Ze brengt in kaart waar ze staan en zoek uit hoe we ze kunnen beheren of bestrijden. Daarnaast is ze ook wadgids waarbij ze mensen meeneemt het wad op en vertelt over alles wat ze tegenkomt. En vandaag doet ze dat met het team van Maar Natuurlijk!
    Haar liefde voor het wad is met de paplepel ingegoten. Ze komt al van jongs af aan op Schiermonnikoog en dus ook op het wad. Het bijzondere van het wad vindt ze de manier van overleven van de soorten die ervoor komen: "Het zijn niet veel soorten maar de soorten die er voorkomen zijn echt overlevers. Het wad kan heel koud zijn of juist heel warm en heel zout of zoet. Alle dieren hebben zich zo weten aan te passen dat ze hiertegen kunnen."
    Op het wad kan je bijvoorbeeld kokkels en oesters tegenkomen. Beide soorten hebben een andere manier van leven. De ene leeft boven het zandoppervlak het andere er onder. Daarnaast zitten er twee soorten wormen: de wadpier en de rode draadworm. Wadpieren hebben een speciaal trucje wat ze uithalen wanneer ze bijvoorbeeld door een scholekster worden gepakt. Dan laten ze hun 'staart' los, hierdoor heeft de scholekster te eten en leeft de pier gewoon door.
    Op het wad kom je heel veel vogels tegen, zoals bergeenden. Deze eend is de vogel van nationaal park Schiermonnikoog. Bergeenden broeden in de hollen van konijnen, daarom zijn bijvoorbeeld op Vlieland nieuwe konijnen uitgezet. Deze zorgen dat voor broedplaatsen voor bergeenden en voor voedsel voor roofdieren.
    Het wad is het grootste intergetijdengebied ter wereld. Dat betekent dat het de grootste zee is die ook kan droogvallen. Voor vogels is dat fantastisch, die kunnen zo bij al die voedzame bodemdiertjes. Dit maakt het een heel belangrijk gebied voor vele trekkende soorten zoals de drieteenstrandloper, rosse grutto, zilverplevier en kanoet. Die gaan helemaal van het zuiden van de aardbol, naar het noorden en blijven hier hangen om te eten op de bodem van de zee!
    Wil je meer zien van deze UA-camserie? Abonneer je dan op ons kanaal en bekijk elke vrijdag een nieuwe aflevering van Maar Natuurlijk!
    Volg 'Vroege Vogels" via de website: www.bnnvara.nl/vroegevogels
    Volg 'Vroege Vogels" op Facebook: / vroegevogels.bnnvara
    Volg 'Vroege Vogels" op X(Twitter): / vroegevogels
    Volg 'Vroege Vogels" op Instagram: / vroegevogels_bnnvara
    Volg 'Vroege Vogels" op Tiktok: / vroegevogels_bnnvara
    Kijkwijzer: alle leeftijden
    #VroegeVogels #BNNVARA #MaarNatuurlijk
  • Домашні улюбленці та дикі тварини

КОМЕНТАРІ • 4

  • @gerdavos747
    @gerdavos747 Місяць тому

    Interessant en gezellig!

  • @joya841
    @joya841 20 днів тому

    Super leuk weer!

  • @AnneSchumiii
    @AnneSchumiii Місяць тому

    Superleuke aflevering!

  • @IngeMVD
    @IngeMVD 29 днів тому

    Leuke aflevering!