Şönt Reaktör ve Sürücüler ile Yapılan Kompanzasyon Uygulaması

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 лип 2020
  • Şönt Reaktör ve Sürücüler ile Yapılan Kompanzasyon Uygulaması
    drive.google.com/file/d/1z1YE...
    Şönt reaktörlü uygulamalar; öncelikle yükün kapasitif olduğu işletme, kurum ya da aboneler için uygundur. Kapasitif yüke neden olan yükler; aydınlatmada kullanılan armatürlerin yapısının değişmesi ile son yıllarda balastlı tip armatür yerine özellikle LED'li aydınlatmaların tercih edilmesi aydınlatma yüklerinin kapasitif karakter kazanmasına neden olmuştur. Başka ve en önemli kapasitif güç kaynakları ise UPS kesintisiz güç kaynaklarının neden olduğu kapasitif güçlerdir ki işletmede yüksek güçlü UPS kullanımı kapasitif güçlerin artmasına ve söz konusu yükleri dengelemek için mutlaka şönt reaktörlerin kullanılmasını zorunlu kılmıştır.
    Şönt reaktörler iki şekilde kullanılır ya blok halinde tıpkı kondasatörler gibi kontaktörler tarafından sürülür. Bu durumda kapasitif güç sabitse sabit şönt reaktör devreye sokmakta sıkıntı yoktur. Şönt reaktörler yapılarından dolayı sürekli olarak devrede bulunmaları demek ısınmaları ve yangın çıkarmaları demektir. Bu durum içlerinde bulunan sargının içerisine yerleştirilen ısıya duyarlı devreyi açan bir elemanla devreden çıkarılmalarını zorunlu kılar ki burada mantık ısınan elemanın şekil değiştirmesi ilkesine dayanan termik koruma mantığıdır. Bimetal elemanları devreyi açarak reaktörü ısındıkça devreden çıkarırlar. Isınan bimetal eleman soğuyunca eski haline döneceğinden reaktörü tekrar devreye alırlar. Bu elemanlar karşılıklı olarak devrede olduğu sürece süreç bu şekilde devam eder.
    Önemli
    O halde şönt reaktörler iki şekilde sürülebilir. A- Blok halinde kontaktörler ve reaktif güç rölesiyle birlikte sürülebilir. Bu uygulamada hassasiyet aranmaz. B- Şönt reaktörler sürücülerle devreye alınır. Bilgiyi veren, komutu veren A ve B’de her ikisinde de reaktif güç rölesidir. A maddesinde kullanılan röle reaktif güçleri devreye alabilme, B maddesinde kullanılan rölede ise sürücü özelliğinin olması gerekir…
    Şönt Reaktör İhtiyacı Nasıl tespit edilir? Bunu anlayabilmek için en sağlıklı yol, çözüm enerji analizörü ile ölçüm yapmaktır. Enerji analizörü olmadığı durumlarda sayaç bilgisi okunarak sayaçtaki enerji değerlerinden bu durum tespit edilebilir. Başka bir yöntem de reaktif güç rölesinden değerleri okumaktır. Her röle bu işi tam anlamıyla yapabilen röle olmayabilir. Bazı röleler ise bir enerji analizörü gibi tüm değerleri kaydetme, anlık gösterme özelliğine sahiptir. Kademe değerleri, akım trafosu oranları düzgün girilmişse (bazı röle tiplerinde transformatör tanıma özelliği var ve bu tip rölelerde otomatik tanıma işlemi tamamlandıktan sonra) kapasitif güç, indüktif güç ve enerji değerlerini doğruya yakın tespit ederler. Bu durumda da size kalan bu değerlere uygun olarak şönt reaktörleri seçmektir. Şönt reaktör güçleri tespit edildikten sonra dikkat edilecek hususlardan biri de montajıdır. Montajı için; uygun boşluklar bırakarak tespit etmektir. A) Sabitleme işi muntazam olmalıdır aksi halde çok ses çıkarır. B) Montaj için uygun boşluklar bırakılmalıdır. Ortam havalandırmaya uygun olmalıdır. Ortamda bir veya daha fazla havalandırma fanı kullanılabilir. Bu durumda reaktörler daha güvenli ve verimli bir şekilde çalışırlar.

КОМЕНТАРІ • 74

  • @ugurtaner9359
    @ugurtaner9359 3 роки тому

    Elinize ,emeğinize sağlık çok güzel anlatım olmuş kaliteli bir video için teşekkür ederim .Devamının gelmesini dilerim saygılarımla. 👍

  • @mecitdemir5986
    @mecitdemir5986 2 роки тому

    Helal olsun ustam ağzına emeğine sağlık

  • @bakidemir6071
    @bakidemir6071 3 роки тому +1

    emeyinize sağlık👏👏👏

  • @ahmetkoca908
    @ahmetkoca908 Рік тому

    Ustacım dogru anlamayan için ben özetlim..

  • @elektrikkutuphanesi
    @elektrikkutuphanesi  3 роки тому +3

    Zaman içerisinde sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım, kolay gelsin...

  • @plutongezegeni
    @plutongezegeni 2 роки тому

    Merhaba , yazınızda Rekatif güç kontrol rolesi ile gerekli şönt reaktör ve kondansatör güçlerini belirleyebilirsiniz , şeklinde belirtmişssiniz. Bunu tarif edebilirmisiniz lütfen teşekkürler.

  • @plutongezegeni
    @plutongezegeni 2 роки тому

    Birde 800 KVA sistem için nasıl bir tertibat kurulabilir.Yani şönt rekatörlü ve kondansatörlü. Bu arada şönt reaktörlerin frekans hesaplarını nasıl yaptınız.? teşekkürler.

  • @ylmazhoruz2644
    @ylmazhoruz2644 2 роки тому

    merhabalar bende mevcut kompanzasyon sistemine şönt reaktör ekleteceğim kapasitif cezadan dolayı sizin söylediğiniz şekilde reaktif güç kontrol rolesi değişecek ve sürücü ile şönt reaktör eklenecekti fakat bize geeln usta roleyi değiştirmeyelim ve sürücüyü direk devreye bağlayarak çalıştıralım dedi. Sistem bu şekilde çalışır mı acaba çalışırsa handikabı varmıdır . Teşekkürler.

  • @bayramcakmak1383
    @bayramcakmak1383 3 роки тому

    Kolay gelsin eline sağlık %60 kapasitife giren bir kompanzasyona kaç KVAR Şöntreaktor bağlanıyor hesaplaması nasil

  • @aykutozkan6831
    @aykutozkan6831 2 роки тому

    Kontaktörden monofoze şönt reaktörüne kablo bağlandınız onu anlamadım .şönt reaktörle ilgili düzgün video yok lütfen bağlantıları nasıl yapılır video çekebilir misiniz

  • @sinanbudak8976
    @sinanbudak8976 Рік тому

    Hocam surucu kulanmadan endektuf duşurebilrmi

  • @erenkarakaya7641
    @erenkarakaya7641 3 роки тому

    Fazla kapasitife girerse şönt reaktör , endüktife girerse kapasitör mü bağlamak gerekir. Doğru mudur bu?

  • @sedatakdag2419
    @sedatakdag2419 Рік тому

    Selam aleyküm abi kolay gelsin enduktif yük ceza yi nasil dusure bilirim 0/0.. 24. Kapastif..12. aysonu yaklasiyor.

  • @akkayaelektrik3706
    @akkayaelektrik3706 3 роки тому +1

    İlham hocam 50kwlik bi işletme için burası bunda vida fabrikasi kaç kvar koyum şöyle koysam nasıl olur 10+7.5+5+2.5+2.5+1.5+1+1.5+.1.5+1.5 monufazede 3 adet nasıl olur

  • @alizorlu3523
    @alizorlu3523 3 роки тому

    Sürücünün çıkışları olan R1-R2-R3 klemesleri monofaze şönt reaktörler dagiliyor. Peki bu reaktörler trifaze olsaydı nasıl bir bağlantı olacaktı. Sürücülerle sadece monofaze reaktorle mi surebiliyoruz acaba.

  • @elektrikkutuphanesi
    @elektrikkutuphanesi  Рік тому

    TAKİP ÇİZELGELERİ

  • @ibrahimozturk5989
    @ibrahimozturk5989 3 роки тому

    baya baya dağınık abi reaktörler yangın çıkarmasın termostatına temiğe güvenme

  • @elektrikkutuphanesi
    @elektrikkutuphanesi  2 роки тому

    docs.google.com/spreadsheets/d/1Ey81_tT7Gi2wsYhN4M_43GFbT91M8sea/edit?usp=sharing&ouid=102757007828818054700&rtpof=true&sd=true