BERNOULLİ PRENSİBİ - BERNOULLİ İLKESİ
Вставка
- Опубліковано 9 лют 2025
- Bernoulli prensibi - bernoulli ilkesi ve uygulamaları fizik konu anlatımı. Beğenirsen lütfen PAYLAŞ, BEĞEN, ABONE OL Simulasyona aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
phet.colorado....
Akışkanların Basıncı, formülsüz fizik, bernoulli kanunu, bernoulli yasası, bernoulli prensibi, bernoli ilkesi, bernoulli ilkesi, kolay fizik, eğlenceli fizik, phet, benzetimlerle fizik, görsel fizik, uygulamalı fizik, bernoulli, akışkan basıncı, basınç sıvı basıncı, akışkanların hızı, uçakların uçması, huni ve pinpon topu, sprey, PHET, bernoulli's principle, Phet fizik ,phet physics, conceptual physics, deneyerek fizik, anlayarak fizik, kolay fizik, formülsüz fizik, sözelciler için fizik, eşit ağırlıkçılar için fizik, ygs fizik, fizik, lys, ygs, pressure ,fluid, physics, deney, bernoulli prensibi, bernoulli ilkesi, bernoli ilkesi, bernoli prensibi, akışkanların hızı, akışkanların basıncı, bernoulli yasası,bernoulli ilkesi , fizik bernoulli , bernoulli fizik, bernoli
Ağızda sakız naneli. Kaptan pilotumuz deli
Prensibimiz Bernoulli. Bu Bernoulli nereli ?
baya iyi görsel olması konuyu anlaşılır kılmış siz de detaylıca tane tane anlattığınız için teşekkürler
Çok teşekkürler 👍. Destek için kanalıma abone olup beğendiğiniz videoları paylasmaniz sevinirim 💕👍
instablaster...
Anlaşılır bir anlatım ve görselle daha da anlaşılır ve kalıcı kısacası çok ama çok teşekkür ederim.
phet deneylerini türkçe olarak anlatmanız ne kadar hoş birşey. çok teşekkür ederim.
Kaç kere dinledim ama anlamamıştım bu simülasyon ile kafama tam yerleşti çok sağ olun hocam...🥰🥰🥰
Beğendiğine çok sevindim. Güzel yorumun için çok teşekkürler 😀😀😂
Emekli Biyoloji öğretmeniyim.Şimdiye kadar hiç anlayamamıştım bu prensibi.Harika anlatmışsınız hocam.Emeklerinize sağlık.
Güzel yorumunuz için çok teşekkürler Hocam.
offf teşekkür ederim fiziği deneyler olmadan anlamıyorum cidden çok yararlı oldu bu video
İlginiz için çok teşekkürler. Daha fazla fizik simulasyonuna ulaşmak için aşağıdaki linki tıklayabilirsin. phet.colorado.edu/en/simulations/filter?subjects=physics
Similasyonlar o kadar açıklayıcı ki her videonu zamanla izleyecem inş. Özellikle elektrikle ilgili videolar çeker misin?
değerli yorumunuz için çok teşekkürler. Kanalımda elektrikle ilgi bir kaç video var bakabildiniz mi bilmiyorum. Sizin teşviklerinizle yenilerini de eklemeyi düşünüyorum. Elektrikten tam olarak ne istediğinizi yazarsanız onu da eklemeye çalışayım. Bu arada videolarımı paylaşır ve kanalıma abone olursanız sevinirim.
Teşekkürler elinize sağlık anladım sonunda
Güzel yorumun için çok teşekkürler
Peki neden hep öyle dar yerlerde patıak verir her şey? Madam orda basınc azsa?
Hocam basıncin azalmasın sebebi nedir sozel bir ifade ile
Öğrendin mi beyza bende çok merak ediyorum
@@furkanceylan3157 akışkanın hızının arttığı yerde basınç azalır
@@emircetin7359 Bernoulli kısaca işte
Biz azeriler türklerin böyle ders eğitimine hayranız hakikaten👌
Beğendiğine sevindim Elsad. Güzel yorumun için çok teşekkürler 👌👌👌
@@DAKFizik bir şiy değil
@@elsadmirzeyev8209 azerbeycani bilmem ama Türk egitim sisteminin berbat oldugunu soyleyebilirim
@@degisim1955 bence öğle diğil.bu senin düşüncen.saygı duyuyorum.
@@elsadmirzeyev8209 bende seninkine saygi duyuyorum
Hocam, merhaba. Rica etsem, kullandığınız bu programın ismini yazar mısınız?
Simulasyonun linki aşağıda phet.colorado.edu/sims/cheerpj/fluid-pressure-and-flow/latest/fluid-pressure-and-flow.html?simulation=fluid-pressure-and-flow&locale=tr
@@DAKFizik Teşekkür ederim Hocam.🙏
hocam cok iyi anlatmissiniz .
Güzel yorumun için teşekkürler 👍😊 Beğendiğiniz videoları sevdiklerinle paylasmaniz çok sevinirim ❣️👍
@@DAKFizik 3 sene sonra geri bildirdim geldi
Boruyu daralttığımız yerden öncesi ve sonrasında debi aynı mı olur? Yoksa daraldıktan sonra debi düşer mi?
Hayır debi kesitten geçen akışkan hacmi demek kaynakla ilgili,değişmez yani hızı yavaşlıyor ama hacim artıyor.(Q=vA basit değerlerle hesaplayabilirsin)
@@furkanyavuz274 10 mt yüksekten bir boruyla önce yere inen su sonra dönüp 5 mt yükseğe çıktığında bir kovayı 10 dk'da dolduruyorsa, yere inmeden direk kovaya gelse yani 10 metre aşağı inip 5 mt çıkmayıp direk 5 metre aşağı inerek kovaya gelse yine kovayı 10 dk'da mı doldurur yoksa fark olur mu?
İkinci bi soru; borunun beşte birlik suyun başındaki yani yukarıdaki kısmı kalın boru, devamı ince boru olursa basınç artar mı? Yada debisi mi demem lazımdı? Şöyle sorayım o kovayı daha kısa sürede doldurmak için borularda nasıl bi değişiklik yapmak gerekir?
@@bilmediğini_bilen_biri ilk söylediğinizde direkt inenin hızı diğerinin kök2 katı olur dolayısıyla birim kesit aynı olduğu için direkt inenin debisi daha fazla olur ama animasyonda gösterilenden farklı olarak siz birine diğerinden daha fazla potansiyel enerji verdiniz yani pek bir alakası yok ama cevaplamış olayım.ikinci soru borunun bir kısmını kalın bir kısmını ince yaparsanız ince olan kısımda hızı artar ve basıncı azalır animasyonda da gösterildiği gibi ancak birim kesitten geçen akışkan hacminde bir değişiklik yapamazsınız.yani kova aynı sürede dolar daha kısa sürede doldurmak içinse ya kaynağın debisini artırabilirsiniz ya da az önce yaptığınız gibi akışkana daha fazla pot enerji verip daha hızlı akmasını sağlayabilirsiniz.
@@bilmediğini_bilen_biri ua-cam.com/video/-Tfdzk7dD3s/v-deo.html
süpersiniz hocam
guzel anlatmış
allah razı olsun hocam
Beğendiğine sevindim. Arkadaşlarınla paylaşırsan daha da sevinirim.
güzel muhteşem
Basınçla hız neden ters orantılıdır hocam?
Bu soru şey gibi biraz f= ma da neden m.a gibi kural yani
Evet biraz öyle. Defalarca test edilmiş ve hız arttığında basıncın azaldığı gözlemlenmiş ve bu Bernoulli prensibi olarak ifade edilmiş. Aksi gözlemlenmediğinden de geçerliliğini korumuş.
@@DAKFizik kapalı hava basıncında, kabı ısıtınca moleküller hızlandığı için basınç artıyordu. Burda da moleküller hızlanmış fakat basınç düşmüş. Neden birinde basınç azalırken birinde artıyor?
Merhaba Bernoulli prensibi fanlarda geçerli değil mi? Fanlar havayı hızlandırıyor havanın basıncının düşmesi gerekirken havanın basıncı artıyor. Bu nasıl oluyor?
Geçerli olduğunu düşünüyorum. Bir elektrik süpürgesi bu prensibe göre çalışır mesela.. Motorun pervanesi döner içerde basınç düşer ve hava basıncın çok olduğu yerden yani odadan toz toprakla beraber süpürge içine hücum eder. Ama bu hava motordan geçtikten sonra sonuçta süpürgenin arkasından çıkar. Buna göre sanırım fan çalışınca pervanenin arkasındaki basınç düşer ve pervanenin arkasından önüne doğru bir hava akımı oluşur. Yine de çok emin değilim.Yorumun için de çok teşekkürler.
@@DAKFizik Cevabınız için teşekkür ederim. Bernoulli prensibi sürtünmesiz akışlarda geçerlidir deniliyor. O yüzden burada geçerli olmayabilir diye düşünüyorum çünkü kanalda sürtünme var. Yani burada fan pervanenin önünde havanın hızını artırıyor aynı zamanda havanın basıncını da artırıyor diye düşünüyorum.
@@DAKFizik Ayrıca fanlarla ilgili bir simülasyon var mı? Varsa söylerseniz sevinirim.
@@sinantunca9662 Haklısın neticede hava moleküllerine bir enerji aktarılıyor ve bu basıncı da arttırıyor. Fanlarla ilgili bir simulasyon bilmiyorum. Bununla beraber karşıma çıkarsa seninle seve seve paylaşırım. Katkın için teşekkürler
Hocam efsanesiniz
Günlük hayatta nerelerde kullanılır?
Uçak kanadı, spreyler, otomobil aerodinamiği vs
Süper
Hocam yani aynı güçte üflenen 2 pipetten boşluğu fazla yani kalın olanda daha mi fazla basınç olur.
Statik basıncı evet, ama dinamik basınç az oluyor
@@kapgankagan9238 statikle dinamiğin farkı ne tam olarak
Çapın küçük olduğu yerde hız yüksek; hızın yüksek olduğu yerde basınç düşük olur.
AŞKSINIZ HOCAM HARİKASINIZ BAYILDIM SESİNİZE PARDON DERSİNİZE
Teşekkürler, huni olayı çok güzelmiş. Evet hız arttıkça basınç azalmaktadır, bunu deneysel olarak gördük. Peki hız artınca basınç neden azalmaktadır? Esas soru bu olsa gerek.
Sanırım sorunun cevabı Bernoulli denkleminde
P 1 + ρ1v1 + ρ1gh1 = P 2 + ρ2v2 + ρ2gh2 = sabit (dışardan iş yapılmıyorsa)
ρ2v2 > ρ1v1 ve ρ1gh1 = ρ2gh2 olaca[indan P2>P1
@@DAKFizik Teşekkürler. Yalnız ben mikro aleme girilerek bir cevap beklemiştim. Maddenin yapısı, bağlar, moleküllerin birbiri üzerinden kayarak hareket etmesi sırasında oluşan olaylarla basıncın azalmasının anlatılması gibi...
Emek verip cevapladığınız için tekrar teşekkürler.
Fiziğe pek hakim değilim ama sıvılarda hız artıkça yükseklık azalıyor ki yükseklikle basınçta dogru orantıli oldugu icin basınç azalıyor
Hocam ben de aynı soruyu araştırdım ama cevabını bulamıyorum neden basınç düşmektedir denklem üzerinden değil de sözel bir şekilde fiziksel nedenlerle anlatabilir misiniz?
Bu hoca hangi test kitabının çözümünü yapıyor sesi tanıdık geldi
Hiç bir test kitabının diyebilirim 😄 Çünkü test çözmek pek tarzı değil. Simulasyonlar yardımıyla fizik dersini anlaşılır hale getirmek için gayret gösteriyor sadece 😁😁
Menşei nedir bu programın?
bu linkten ulasabılırsınız
phet.colorado.edu/tr/simulation/fluid-pressure-and-flow
:( Ben Made in Turk zannetmiştim.
Bildiğim kadarıyla Colorado Universitesinin ama türkçeye uyarlanmışı da var.
O zaman tersten düşünürsek basıncın fazla olduğu yerde hız az mı olur
Evet
teşekkür ederiz hocam
Beğendiğinize sevindim.
hız basınç ile alakalı .
yavaş hız ise düşük basınç ile alakalı .
çünkü basınç borunun her yüzeyine aynı etkiyi yapıyor .
borunun ucuna küçük hortum bağlarsan suyun gideceği alanı daraltırsın , sonuç olarak boru içinde suyun hızı azalır , borunun dar kısmı hızlı artar .
yani boru içinde akan suyun hızı azalmasının sebebi hortumun ağzı küçülmesidir ., basınç ile alakası yok .
Bir tıp ögrencisi olarak neden burdayim bilmiyorum ama fiziği seviyorum
Bir veteriner tıp öğrencisi olarak bende buraya geldim , inflammation çalışırken :)
@@mustafa1101-g2l pathologıa ll mi eğer öyleyse doğru yerdesin
@@nostalgia21 inflammation hakkında bilginiz var mı acaba araştırma ödevim için gerekiyor da eğer varsa sorum şu=> İnflammation oluşumu esnasında görülen ani vasoconstruction neden oluşur? Yorumlayabilirseniz sevinirim.
Fizik, yaşadığınız dünyanın nasıl çalıştığını anlama sanatıdır ve bazılarının size anlattıkları her zaman doğru olmayabilir. Bernoulli ilkesi uçak kanadı için geçerli değildir, çünkü kanadın hücum kenarına çarpıp ikiye ayrılan hava kitlesi, kanatın arka kenarında birleşecek diye bir kural yoktur. Komşu iki hava molekülü ayrıldıklarında neden birkaç metre sonra tekrar birleşsin? Böyle bir ilke yok! Böylece üst tarafta daha hızlı akması sadece bir iddiadır. Uçak uçar, çünkü kanat eğimlidir ve hava alttan çarparak basıncı artırır ve onu yukarı iter. Wright kardeşlerin uçaklarının üst tarafı konveks miydi ki Bernoulli ilkesi geçerli olsun? Dediğim gibi, fizik kuralları zeka seviyesi 110 olan herkes tarafından anlaşılabilen şeylerdir.
Süper
İlginiz için çok teşekkürler. Daha fazla fizik simulasyonuna ulaşmak için aşağıdaki linki tıklayabilirsin. phet.colorado.edu/en/simulations/filter?subjects=physics