ARILAR COŞTU MAAŞALLAH...ERKEK GÖZLERE KIYMADIM...

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 28

  • @hazarkarabay
    @hazarkarabay Рік тому +3

    Valla taktir ediyorum sizi bilmiyorum diyebilen insan kalmadı

    • @acemiarc9080
      @acemiarc9080  Рік тому +1

      Teşekkür ederim sayın Zoraki Diplomat...🙏

  • @mehmetim2167
    @mehmetim2167 Рік тому +1

    👏👏👏

  • @guneyaydn9111
    @guneyaydn9111 Рік тому +5

    Kıymetli meslektaşım, abicim. O güzel vicadanın ile erkek arı gözlerini kesmemek ile en doğrusunu yapıyorsun. Arılara bizler sadece yön verebiliriz onların işine karışamayız. Her ne kadar işlerine karışmak istesek de yani yapmasını istemediğimiz bir şeyi yapmamaları için elimizden ne geliyorsa yapsakta arılar yine bildiğini okurlar. Çok doğru söylüyor ve düşünüyorsunuz, arıların bir bildiği var ki yapıyorlar. Arılar çok muazzam canlı olduğu için çevresindeki diğer arı kolonileri ile de iletişim halindelerdir. Çevresi derken çok yakın mesafeler düşünmeyin. Arılar çok ama çok mecbur kalmadığı sürece kendi kovanından erkek arılar ile asla çiftleşmezler. Çiftleştikleri zaman çiftleştiği ana arı çok sağlıksız ve kalitesiz bir ana arı olur. Bu duruma istinaden çevredeki diğer arı kolonileri ile kurduğu iletişimden dolayı erkek arı yaparlar yani çevrede bir ihtiyaç söz konusudur. Buna bağlı olarak erkek arı hasadı diye bahsettikleri doğal varroa mücadelesi bana göre de yanlıştır. Bu yolla yapılan varroa mücadelesi size sadece koloni içerisindeki varroa çoğalmasına karşı kısa süreli zaman kazandırır. Erkek arı çok yapmasının diğer bir etkeni ise ana arının kötü çiftleşmesi ve kalitesiz olduğu ile alakalıdır. Ana arı artık yumurtaları dölleyemiyorsa erkek arı çok atar. Kat atmayı nasıl yaptınız bilmiyorum ama karakovan balı almak istiyorsanız kat atacağınız zaman alt kattan 1 ballı, 1 kapalı yavrulu ve 1 açık yavrulu çıtayı üst kata koyun. Alt kattan aldığınız 3 çıtanın yerine 2 çıta temel petek 1 çıta karakovan kasnaklı petek verin (karakovan çıtasını en sol yani en sona koyun) ve 2 kat arasına ana arı ızgarası koyun. Üst kattaki 1 ballı, 1 kapalı yavrulu ve 1 açık yavrulu koyduğunuz çıtanın yanına 1 karakovan kasnağı daha koyun. Üst kat sıralaması şöyle olsun (kovan arkası sağdan sola doğru sıralama) En sağ 1. çıta ballı, 2. çıta açık yavru, 3. çıta kapalı yavru ve son 4. çıta karakovan kasnak olsun.
    Not: Üst kata koyduğunuz kapalı yavrulu çıtayı seçerken olabildiğince koyu kahve rengi olan pupalı kapalı yavrulu çıtayı seçin. Pupanın rengi ne kadar koyu olursa pupa içindeki arı o kadar çıkmaya yakındır.
    Not: Normalde bal akım döneminde ben arılarımı 3 günde bir kontrol ederim siz haftada bir dediğiniz için temel petek veya boş karakovan çıtasını, kovanınızdan eksik etmeyin arı sıkışırsa sizin olmadığınız zaman arı oğula gidebilir. O yüzden arınızı her açtığınızda alt katı kontrol etmeyi unutmayın.
    Katı attığınız sonraki haftası üst kattaki kapalı yavrulu olan çıtadaki arılar büyük ihtimal pupadan çıkmış yani doğmuş olacaklardır. Eğer çıkmadılar ise işçi arının ilk pupa döneminden son pupa yani doğum zamanı 12 gündür, bir sonraki hafta kesin çıkarlar :) Ben çıktıklarını varsayarak anlatmaya devam edeyim. Üst kattaki kapalı yavruların çıktığı çıtayı alt kattaki kapalı yavru ile değiştirin. Böylelikle alt kattaki ana arıya yavru atması için yer açmış olacağız ve arıyı sıkıştırmayacağız böylelikle arıyı oğula göndertmeyeceğiz. Eğer karakovan kasnağını ördülerse bir karakovan kasnağı çıtası daha koyabilirsiniz. Aynı zamanda bu alt kat için de geçerli eğer alt kattaki temel petek veya karakovan örüldüyse yine üst kata karakovan verebilirsiniz.
    Bu söyleyeceğimi biliyor olsanız bile ben yine hatırlatmak istedim :)
    Arıyı nereden, hangi bölgeden aldınız bilmiyorum ama eğer bulunduğunuz ilin çok uzağında biryerden aldıysanız arılar bölgesel olarak bir sıkıntı çekiyor olabilir. Yani siz akdeniz bölgesindeyseniz arıları iç anadolu bölgesinden aldıysanız bu hem bulunduğunuz bölge arılarına zararlıdır hemde bulunduğunuz bölgenin ekotipine zararlıdır.
    Varroa mücadelesinde doğru yoldasınız yani doğal yol en iyisidir. Yurtdışında varroa sayımına göre mücadele başlatırlar. Ancak bizim ülkemizde arıcıların sanki en büyük düşmanıymış gibi 1 tane varroa görüldüğünde çok büyük paniğe kapılırlar ve ne kadar kimyasal zehir varsa yaparlar. Unutmayalım kimyasallar bal ve balmumunda kalıntı bırakır. Biraz arıları varroa ile mücadelede yalnız bırakmak ve bağışıklıklarının artmasını sağlamak gerekir. Ben arılara bakarken körüğün içine portakal kabuğu ve defne yaprağı koyuyorum. İnternetten aldığım premiks var, premiks timol ve kekik gibi keskin karışımlardan oluşuyor. Bu sene de sezon öncesi formik asit yapıcam. Duruma göre de sezon sonu yani sonbahar zamanı hiç açık yavru ve kapalı yavru kalmamışken arı salkıma geçmeden buharlaştırma ile oksalik asit uygulayacam. Bu asitler doğaldır, organik arıcılıkta kullanılmasına izin verilir, bal mumu ve bal da kalıntı bırakmaz.
    Umarım verdiğim bilgiler işinize yarar. Saygılar.

    • @acemiarc9080
      @acemiarc9080  Рік тому +1

      Kıymetli-yapıcı katkılarınız ve açıklayıcı bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.Değerli Fikirlerinizden fayadalanacağımdan emin olabilirsiniz.

    • @A-R-C5
      @A-R-C5 Рік тому +1

      Güney Aydın Tam Aradığım yorumdur ALLAH Razı olsun.

    • @guneyaydn9111
      @guneyaydn9111 Рік тому +1

      @@A-R-C5 Allah hepimizden razı olsun, rica ederim.

  • @muhittinozdemir4682
    @muhittinozdemir4682 Рік тому +1

    Hocam kolay gelsin bereketli olsun. UA-cam de Soner Güner youtube kovanı serisini izlemenizi öneririm. Ben de 3 yıl önce başladım arıcılığa. Kendisinden doğal arıcılık ve varro ile mücadele konularında çok şey öğrendim. Mutlaka tavsiye ediyorum.

    • @acemiarc9080
      @acemiarc9080  Рік тому +1

      Öneriniz için çok teşekkür ederim Muhittin hocam, Soner Güneri takip etmeye başladım.Sağlıklı arılarınız ve Bol bereketli sezonunuz olsun inşlh.👍

  • @75manisali
    @75manisali Рік тому +2

    Hocam merhabalar. Diğer kullandığınız normal çıtalarinizda baz petek kullanıyorsanız hep işçi ari çıkacaktır. Çünkü petek gozleri kucuk, standart isci ari boyutundadır. Dolayısıyla kovanda erkek ari üretimi çok az sayıda olacaktır. Verdiğiniz karakovan çitalarinizda baz petek olmadan arıya ördürüyorsunuz. Onlar da doğal olarak erkek ari sayısını artırmak için hep erkek ari gözleri örmüşler.

    • @acemiarc9080
      @acemiarc9080  Рік тому

      Tespitiniz çok doğru haklısınız hocam aynen öyle olmuş gözüküyor..

  • @mehmeddicle9174
    @mehmeddicle9174 Рік тому +1

    Hocam ırkı nedir

    • @acemiarc9080
      @acemiarc9080  Рік тому

      emin olmamakla birlikte Sanırım belfast hocam ...

  • @birkan-vd2mh
    @birkan-vd2mh Рік тому +1

    Merhabalar kolay gelsin. erkek arı bazında artış sadece fazla bal tüketimine neden olur başka bir sorun yaratmaz, üst tarafta arı baharın verdiği güç ile erkek arı yapmaya yoğunlaşmış. Ayrıyeten erkek arı çıtasına bal yaptığı zaman kilo bazında normalden fazla olur, varrova konusunda doğal ilaçlamaya devam edin başka bir sıkıntı yok. Birkaç şey daha yazmak isterim bulunduğunuz bölgenin florasını sıkıca araştırın mutlaka yoksa hiçbir şey alamaya bilirsiniz. Hayırlı ve bereketli sezonlar dilerim.

    • @acemiarc9080
      @acemiarc9080  Рік тому

      Evet florayı ve nektar zamanını bende öğrenmeye çalışıyorum amacım az yada çok sadece doğal petekli karakovan balı almak...Tespitleriniz ve güzel temenniniz için çok teşekkür ederim.

  • @oguzhanklc8129
    @oguzhanklc8129 Рік тому +1

    Ustadim bu zamanda kat atmak ne kadar dogru buna bakalim eger gunduz olsun gece olsun hava sicakligi 10-12 derecenin altina dusmuyorsa ve ari nufusun gercekten cok fazla ise kat atilir cunku ari nufusu butun peteklerdeki yavruyu kapatacak ve usutmeyecektir yavru curuklugune yakalanmayacaktir kati attik bunda sorun yok . Sizinde videoda soylediginiz gibi kat atmandaki amac bala gitmek. Eger amacimiz bala gitmek ise yilin bu doneminde kasnak(karakovan bali icin) verilmez. Nasil ve ne zaman verilir? Yukarda yazdigim sartlar uygun ise kat atilir. Ikinci kata 2 cita yavrulu petek 1 adet balli petek ve en sonada 1 adet ham petek girilir. Eger Ari gercekten sartlari uygun ise zaten koloni o ham petegi kabartacaktir birde actin anada ikinci kati kabullenmis yukardaki ham petege yumurtlamaya baslamis ise degme keyfine demekki cok cok dogru adimlari attin bunu gormek senin yapti[in uygulamadaki sigortan olacaktir. gun donumu yani 21 hazirana kadar ana arinin 2. kata yavru atmasinda hic bir problem yok ve hata bu mukemmel bir ekstradir. Cunku bala gideceksek kolonideki isci ari popilasyonu cok onemli.21 hazirana kadar ikinci kata girecegimiz ham petek veya varsa kabarmis sari petek ari gelisimini ve populasyonunu hizlandiracaktir. 21 haziranda ana kontrolu yapip anayi ilk kata yavruluga indirip 1 ve 2. katlat arasi ana izgarasi atacaksiniz ki artik ana ballik katina gecmeyecek ve bu kata yumurta atmayacak. Ama asagida koloninin devami icin yumurtlama islerine devam edecek. Ikinci katta ise buradada cikan her yavru gozune artik yumurta girmedigi icin ve zaten kolonidede izgara atana kadar 2 kati kuluckalik tayin edip anayi yavruya calistirdigimiz icin nufuslu guclu kolonimiz bal akiminin temmuz ayi itibariyle baslamasi sebebiyle ballik katinda cikan her yavrunun gozune arilar bal basmaya baslayacaktir. Bu ana ari izgarasi uygulamasindan sonra yine ari petek istemeye ormeye meyilli ise hemen buralara ister ham petek istersenizde kasnak(karakovan) girersiniz ve burda yine kasnagida kabartir ama ana ari izgaradan gecip bu kata cikamadigi icin yumurtlayamaz isci arilarda yumurta gormedigi icin bu petege bal koyar. Hem kasnak bali gorunuste gozler buyuk oldugundan hemde tamamiyle ari uretimi oldugundan balinizi boyle hasat edersiniz. Mart ayinda kasnak verip anayi buraya yumurtlatmaya ve bos yere erkek ari attirmaya gerek yok ayni yere ham petek girmis olsaydiniz ana oraya isci yumurtasi atacakti ve kovan gelisiminiz dahada hizlanacakti. Eger varoa mucadelesi icin yaptim diyorsaniz bunada gerek yok ariya petek vermeyin zaten suruplugun altina yine bu erkek gozlu petegi orecek yine yumurtayi atacak burada bekleyip kapali yavruyu gordugunuzde bu petegi suruplugun altindan kesip atacaktiniz. Yani bu zamanda nereden baksaniz gereksiz olmus. Bala gidecekseniz size isci lazim isci yavrusu yaptirin. Varoa mucadelesi verecekseniz suruplugun altini kullanin. Eger yine yilin bu donemlerinde ariniza kat vermisseniz en az haftada 1 gun butun citalarinizda meme kontrolu yapin buda cok onemlidir ariyi ogula kacirmayalim. 21 hazirana kadar iki kati kuluckalik kullanirsaniz 2-3 kat daha fazla nufuslu ariyla bal akimina girmis olursunuz. bal akimindan 2 hafta once ana ariya izgara atarsaniz cikan yavrularin yerine bal dolduracaksiniz eger izgara atmazsaniz ari bal koyacak yer bulmakta zorluk cekecektir. bu uygulamayi sorunsuz sekilde devam ettirebilirseniz 3 veya 4, katlarida koloninize koymanizda hic bir problem olmayacaktir. Tabiatta musade ederse guzelde bal alirsiniz.

    • @acemiarc9080
      @acemiarc9080  Рік тому

      Hocam tek amacım doğal petekli bal almak olduğu için arılar sıkışmış ve petek istiyorken direk karakovan ördürme yolunu seçtim.Dediğiniz şekilde kat attım o iki karakovan çerçeve altta son iki çıtaydı , kapalı bir çıtayla birlikte yukarı alıp kat attım.aşağıya kabarmış verdim .Kovan gelişimi ve işçi arı nüfüsu yerine erkek nufusunu gereksiz artıyor tespitiniz önemli bunu dikkate alacağım.Yapıcı eleştiri ve bilgilendirme ile önerileriniz için teşekkür ederim...

  • @hkudhggt2293
    @hkudhggt2293 Рік тому +1

    Karakovan değil, karakovan ilkel arıcılığa denir.

  • @mustafaaltunten4031
    @mustafaaltunten4031 Рік тому +1

    Bu zamanda petek takmadan çalışırsan daha çok erkek atar

    • @acemiarc9080
      @acemiarc9080  Рік тому +1

      Mustafa hocam karakovan petek ördürme derdindeyim başka ne zaman ne şekilde ördürebilirim? bir öneriniz varsa fikrinizi -tecrübenizi duymak isterim..

  • @arilarileyasamdunyasi
    @arilarileyasamdunyasi Рік тому +2

    Kolaylıklar bereketli olsun selam ve sevgiler 🧿🙋🏻‍♂️🐝

  • @sinopluarcismail7716
    @sinopluarcismail7716 Рік тому +2

    Kessende sonra yine yerine örünce aynı sistemi uygulayacak arı değişen birşey olmayacaktır çünkü başka türlü kasnak nasıl ordureceksin arıya kalsın kardeşim günaha girme