Toplița-Maroshévíz-România

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 чер 2021
  • Conform coordonatelor istoricului Ptolemeu, în arealul orașului ar fi existat o cetate dacică, Sangidava, nedescoperită pe teren.
    În secolul XIII în zonă au început să se stabilească familii de secui.[4]
    Prima menționare documentară a localității datează din 1567. Citind documentul care consemnează în anul 1567 înființarea Topliței (se poate verifica la Arhivele Statului din Târgu Mureș), putem afla că Petrichevich Horvath Kozma căpitanul cetății Brâncovenești a înființat o localitate pe terenul lui Bánffy Pál cu denumirea de Taplocza. Aici Petrichevich a adus trei familii din Moldova cu scopul de a exploata pădurea din zonă. Aceste trei familii erau: Antal, Stoian și Zburcea, în total familiile respective erau compuse din 15 suflete. Ce știm despre cel care a înființat și a "botezat" localitatea noastră: strămoșii lui erau din Croația, Petrichevich Horvath Kozma s-a născut în anul 1523 în localitatea Zărand, cu timpul s-a stabilit la Comlod împreună cu soția lui Borbala cu care a avut patru copii. La 30 de ani a ajuns căpitanul cetății din Brâncovenești, astfel în 1567 a înființat localitatea noastră dându-i denumirea de Taplocza, cuvânt care era de origine slavă și înseamnă apă caldă (termală) (această denumire a localității din 1660 a fost schimbată în Toplicza, deoarece se făceau multe confuzii cu localitatea Csík Taplocza - Toplița Ciuc). Cel care a înființat localitatea noastră ajunge căpitan principal al cetății Făgărașului, funcție ce o va deține între anii 1573-1588, după care ajunge prefectul Zărandului, dar tot din anul 1588 ajunge și judecătorul curții regale din Alba Iulia.
    A decedat pe data de 7 februarie 1590 la Comlod, unde a fost și înmormântat, în biserica reformată. Familia are urmași și în prezent.
    A fost declarat oraș în 1956, iar în 2002 a fost declarat municipiu
    ro.wikipedia.o...

КОМЕНТАРІ •