Elektrikli Otomobil Alınır Mı Alınmaz Mı?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 гру 2023
  • Son yıllarda gittikçe yaygınlaşan elektrikli otomobiller sizin de aklınızı çeliyor mu? Peki elektrikli otomobil sahibi olmak için doğru zaman mı? Artıları ya da eksileri neler?
    #elektrikliaraba #elektrikliotomobil #teknoloji
    Ayrıca bakınız:
    sites.lafayette.edu/egrs352-s...
    www.energysage.com/electric-v...
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 857

  • @keremuyaroglu
    @keremuyaroglu 5 місяців тому +242

    Ah be hocam eskiden ne güzel askeri teknoloji videoları izliyorduk, ne zaman o günlere geri döneceğiz.?😊

    • @ahmettahaaltindag8879
      @ahmettahaaltindag8879 5 місяців тому +7

      ​​@@F355ben de iki yıllık otomotiv teknolojisi mezunuyum(Myo ilçe birincisiydim). Şu an DGS ile Hacettepe makine deyim. Bir bilgi eksikliği göremedim. Eğer yanlışım varsa o keskin nazarına soruyorum NE????!

    • @aklmantk5648
      @aklmantk5648 5 місяців тому

      Bölgesel hava temizliği tamamda şarj için kullandığın elektrik üretimini fosil yakıtlardan elde ediyorsan karbon emisyon aynıya gelmiyor mu?

    • @dotcorsfg4089
      @dotcorsfg4089 5 місяців тому +3

      Video otomotiv mühendisleri için yapılmamış ki genel kullanıcı için yapılmış. Ben (genel kullanıcı) gayet yeterli buldum .hatta Tesla bayisindeydim koşarak uzaklaştım. Artık edisonu destekliyorum o derece ....

    • @ahmettahaaltindag8879
      @ahmettahaaltindag8879 5 місяців тому +2

      @@aklmantk5648 Aynen. Lakin elektrik üretimin jeotermal ve nükleer ise hiç sıkıntı olmuyor.

    • @aaronmaaron385
      @aaronmaaron385 5 місяців тому +1

      @@ahmettahaaltindag8879 katı hal pilleri, yekpare şaseler, 800 volt mimarisi, ısı pompası bunlar önemli günümüzde, Ayhan'ın verdiği bilgiler ile günümüzde elektrikli seçimi yapılmaz.

  • @muhammedeminkaya2106
    @muhammedeminkaya2106 5 місяців тому +80

    Bence 2025 ila 2030 arası elektrikli otomobiller için çok önemli yıllar olacak. Bence biraz daha beklemek en mantıklısı. Sadece almakla bitmiyor. Servis kolaylığı, şarj kolaylığı, güvenlik ve yeni batarya teknolojileri gibi şeylerin yaygınlaşması ve sürdürülebilir olması lazım.

    • @murat9268
      @murat9268 5 місяців тому +9

      Şarj altyapısı pek iyi değil. Evde şarj türkiyede yaygın olan apartmanlarda uygun değil, yaygınlaşması trafo altyapısını tamamen değiştirmek gerekiyor. Çinde şehirlerin elektrik altyapısı yetmediği için evden şarj bazı şehirlerde yasaklandı. Türkiye'de hala şarj için elektrik fiyatı düzenlenmesi yapılmadı, yapılınca fiyat ne olacağını bilmiyoruz. Devlet en büyük gelir kaynağı olan benzin ve mazottan aldığı vergilerden vazgeçmez.

    • @ortakizleyici1343
      @ortakizleyici1343 5 місяців тому

      @@murat9268biz akaryakıta ötv ödeme zorunda iken adaletli olmuyor

    • @merts.1127
      @merts.1127 5 місяців тому

      ​@@murat9268 Çok güzel noktalara değinmişsiniz. 👍

    • @servertanfer7602
      @servertanfer7602 2 місяці тому +1

      @@murat9268 kesinlikle doğru. tüm vergi gelirlerinin %15'i akaryakıt ötv ve kdv'sinden geldiğine göre devlet elektrikli araçlardan bu parayı söke söke almanın bir yolunu bulacaktır. Ya MTV'yi artıracak, ya evden şarjda ev için kullanım olan aylık 200 kw-saati üzerine öyle bir zamlı tarife yapacak ki istasyonla aynı fiyata getirecek.

    • @murat9268
      @murat9268 2 місяці тому +2

      @@servertanfer7602 Hocam LPG bir dönem çok ucuzdu. Sonra düzenlemeler ile bir tık iyi hale geldi. Yarın bir düzenleme gelir aynısı elektrikli araçlara olur. Şu anda MTV elektrikli araçlarda 4te bir alınıyor, teşvik kalkınca Tesla ötv si 100 bin olacak.

  • @GurhanEmiroglu
    @GurhanEmiroglu 5 місяців тому +20

    İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, İzmir'in tüm ilçelerde düzenlemiş olduğu "Mahallelerde Afet gönüllüleri" programına katılmıştım.
    Ben aynı zamanda Sürücü okulunda "Trafik, İlk Yardım ve Motor" derslerine de giriyorum. Derslerde, araç yangınları olması durumunda ne yapılması ve nasıl söndürülmesi hususunda öğrencilerime bilgi veriyorum.
    Yukarıda bahsettiğim eğitim programında, gönüllülere eğitim veren "İzmir İtfaiyesi'nden" arkadaşa özellikle "araç yangınlarında nasıl davranılması gerektiğini" sordum. Fosil yakıtlı araçlarda sıkıntı yok, bildiğimiz usulü o beyefendi de anlattı. Ben özellikle "elektrikli araç yangınını" sordum ve aldığım yanıt şu oldu; İtfaiye birimleri bile bu araçları söndüremiyor.....
    Hatırlarsanız geçtiğimiz yaz aylarında, kuzey denizinde, sanırım Norveç açıklarında elektrikli otomobiller taşıyan bir gemideki bir araçta başlayan yangın tüm gemiyi sardı ve maalesef hiç bir şekilde söndüremediler. Gemiyi en son yedekleyerek bir ada yakınlarında karaya oturtup, içindeki araçların tamamen yanmasını beklemek zorunda kaldılar.
    Yani Ayhan bey, burada size katılıyorum. Bu araçların şu andaki en büyük problemi maalesef bu yangın güvenliğidir. Bu sorun, bu nedenle bende de soru işareti olarak duruyor. Sonuçta bugünkü şartlarda açıkçası ben elektrikli araç almam.

    • @halimyesilyurt
      @halimyesilyurt 5 місяців тому +2

      Bu kadar detaylı açıklamanız için müteşekkiriz.

  • @gbstudios9322
    @gbstudios9322 5 місяців тому +86

    Şu anda elektrikli otomobil alınmaması gerekliliğinin asıl sebebi videodakilerden hiç biri değil bence. Asıl sebep elektrikli otomobillerin gelişme hızı. O kadar hızlı gelişiyorlarki 5 yıl sonra şu anki elektrikli otomobiller prototip kalacak.

    • @erenoden
      @erenoden 5 місяців тому +12

      Evet haklsınız ancak benzinli ve dizel araçlar o dönemde hiç 2. el olarak satılmayabilir ve elinizde patlayabilir

    • @zagortenay33
      @zagortenay33 5 місяців тому +4

      @@erenoden "benzinli ve dizel araçlar o dönemde hiç 2. el olarak satılmayabilir ve elinizde patlayabilir" İsveçte ve Norveçte değil mi? Bizim köylerde on tane araba varsa hala 8 tanesi Renault 12 ve Tofaş Kuş Serisi. Adamlar 70'li, 80'li yılların arabalarına ayıla bayıla binerken, 2000 model arabalar elde patlamaz.

    • @utkuufukakgun1
      @utkuufukakgun1 5 місяців тому +3

      ​@@zagortenay33elde patlamasına patlamaz ama 800bin TL ye tesla çıkarsa herkes onu alacağı için piyasa çok düşer 2. El de değerleri baya düşer

    • @utkuufukakgun1
      @utkuufukakgun1 5 місяців тому

      @@F355 2025 de oturmuş olur büyük ihtimalle sandığınız gibi bir teknoloji Bi anda gelişmeye başlayınca aynı hızda gelişmeye devam etmez bazı kritik özellikleri hemen gelişebilir ama belli bir noktadan sonra çok yaslayacak gelişim

    • @ortakizleyici1343
      @ortakizleyici1343 5 місяців тому +1

      @@erenoden çok öngörülüsün. Aferin

  • @muhammedyazar9999
    @muhammedyazar9999 5 місяців тому +12

    İçinde bulunduğumuz dönem için tam elektrikli araçların gelişim dönemi olarak adlandırılabilir. Menzil, şarj süresi vb sorunlar çözülene kadar. Fosil yakıtlı araçlara kıyasla Hibrit araçları tercih etmek mantıklı olabilir.

  • @Heisenberg_3559
    @Heisenberg_3559 5 місяців тому +5

    Ayhan hocam bu aralar ki aktifliğiniz gözlerimi yaşatıyor seri videolar devam etsin👍👍

  • @cemkurt6510
    @cemkurt6510 5 місяців тому +6

    Elektrikli araçlara geçiş için 1-2 yıl beklemek en mantıklı seçim olacaktır. Çünkü;
    1- Günümüz EV'lerinde 400 V olan elektrik mimarisi 1 sene sonra tamamen 800V mimarisine geçmiş olacak. Böylece oldukça çok kablodan ve dolayısı ile maliyetten ve ağırlıktan kurtulacak üreticiler. Bu da alıcılar için daha ucuz EV demek olacak. Bu mimari ile DC şarj süreleri de epey kısalacak ve nerdeyse 10 dk'da %80 dolum yapılabilecek.
    2-Silikon karbür temelli çipler ile üretilen inverterlar çok daha verimli çalışacak, daha yüksek ısılara dayanacak. Aracın verimi artacak.
    3-Isı pompası artık her EV için standart olacak, böylece pillerin termal yönetimi sağlanacağı için kışın menzil düşmesi sorunu yaşanmayacak.
    4-Li-ion pillerin yerini Na-ion pilleri alacak. Sodyum Lityum'a nazaran daha bol ve ucuz olduğundan pillerin maliyeti ve dolayısı ile de EV'lerin fiyatı düşecek.
    5-Solid-state (Katı hal) pilleri, mevcut pillerin çoğu handikapını ortadan kaldıracak, özellikle ve önemli olarak güvenliği artıracak. Araç yanması gibi bir sorun kalmayacak.

  • @mavi19911993
    @mavi19911993 5 місяців тому +4

    4:01 araçlardaki içten yanmalı motorların verimleri % 60 - 70 arasına asla çıkamaz, en verimli motor tipi olan 2 zamanlı gemi motorlarının verimleri %45 - 50 civarıdır.

  • @iceman_2
    @iceman_2 5 місяців тому +9

    İstanbul için "megaköy" güzel bir gönderme olmuş. Elektrikli araçların hiç bahsedilmeyen şöyle bir problemi daha var: İlk müdahale ve yardım eğitimi. Kaza olduktan sonra kurtarma ekipleri arabayı neresinden kesecek? Kaza olunca tüm elektrik akımı kapatıldı mı? Elektrikli araç çekiciye yüklenirken bile normal bir araç gibi yüklenmemesi gerekiyor. Aracınızın altı komple batarya ve yanlış şekilde çekiciye yükleme size çok pahalıya gelebilir. İtfaiyeciler, çekiciler ve kurtarma ekipleri bunların eğitimlerini alması gerek.

  • @celiktepelee1992
    @celiktepelee1992 5 місяців тому +8

    Yanma olayı Lityum İyon (Li-ion) bataryalarda oksijen teması ile çok sıkıntı oluyor, ama Lityum Demir Fosfat (LiFePo4) ve Lityum Titanate (LTO) bataryalarda testlere göre yanma olayı yok denecek seviyede. Ayrıca LTO bataryalar şarj olabilme konusunda da baya yetenekliler (çoğu 10 dk kadar kısa sürede %100 olabiliyor) ama yaygınlaşması gerek. Malesef şuan benim bildiğim kadarıyla hiçbir araçta kullanılmıyor.

  • @Mesut_DURMUS
    @Mesut_DURMUS 5 місяців тому +24

    Şu an ülkemiz bazında düşünürsek (ki öyle de olmalı)
    1. Mevcut bataryalar fiyat, ağırlık ve hacim olarak yarı yarıya inmeli, buna karşın kapasiteleri en az 2 kat artmalı.
    2.Ömrü biten bataryaların ne şekilde ve ne kadara değistireleceğini firmaların kesin bir şekilde belirtmeleri gerek.
    3. Özellikle hızlı şarj fiyatlarının makul fiyatara çekilmesi gerek.
    4. Elektrik şebekesinin derhal güçlendirilmesi gerek.
    5. Devletin ciddi anlamda destek olması gerek.
    6. Ölü bataryaların nasıl bertaraf edileceğini firmaların açıkça belirtmesi gerek.
    Bu maddeler netleşmedikçe hem halihazırdaki sahipleri hem de ilerideki sahipleri bu saydığım maddelerle yüzleşecek.

    • @servertanfer7602
      @servertanfer7602 2 місяці тому +1

      Yanıltıcı bilgi vermiş. Dünyada üretilen elektriğin %35'i kömür, %25'i gaz ve fosil yakıtlar, %10'u nükleer, sadece %30'u hidroelektrik ve güneş-rüzgardan geliyor. Kömürün çevreyi benzin-dizele göre 2 kat kirlettiği, 1 ton kömürü yıkamak ve tozdan arındırmak için yarım ton su kullanıldığını da eklersek elektrikli araçta kullanılan elektriği üretmek için çevreye benzin-dizelden çok daha fazla zarar veriyorsunuz. Bataryalar ortalama 500 kg olmak üzere çoğu elektrikli araç 2 ton ağırlığında. Normal motorlu araçtan %30 daha ağır. Bataryaların enerji yoğunluğu 3-4 kat artmadan ağırlık sorunu çözülmeyecek. Evden şarj etmiyorsanız maliyet farkı da abartıldığı kadar yok. 100 km gitmek için 20 kw-saat elektrik harcıyorsunuz. Şarj istasyonunda kw-saati 8 TL'den 160 TL ediyor. Aynı mesafeyi 5-6 litre mazotla 220-230 TL'ye gidersiniz. 120-130 kms hızlar civarında fark daha da azalıyor.

    • @mutlucoban6270
      @mutlucoban6270 Місяць тому

      yyaşadığın ülkede bilim insanı olduğunu mu düşünüyorsun

  • @hamditarakci8063
    @hamditarakci8063 5 місяців тому +17

    Hocam, Toyota ve Honda pil konusunda geri dönüşümü kolay ve çevreye zararsız pil teknolojisi üretiminin açıklamasını yaptı. Bence en güzel teknoloji için henüz beklenmeli zira lityum teknolojisi dünyayı büyük bir geri dönüşü olmayan çöplüğe döndürecek pozisyonda şuan.

  • @efeegemen7979
    @efeegemen7979 5 місяців тому +20

    Togg 60 bin dolara dayanmış, Tesla uçmuş, tek umudumuz daha ucuza araba satacak olan Çinli firmaların da 29 Aralık'da çıkacak olan kanunla önü kesilecek. Biz bu gidişle Tr simülasyonunda alsak alsak el arabası alırız..

    • @hamzaaeness
      @hamzaaeness 5 місяців тому

      tr simülasyonu deney kanka insanlar ne zaman mezarından hortlayıp darbe yapıcak diye bakıyorlar başka açıklaması olamaz bu zammın açlığın sefaletin

    • @hakanerci4372
      @hakanerci4372 5 місяців тому

      29 aralıkta ne kanunu çıkıyor?

    • @efeegemen7979
      @efeegemen7979 5 місяців тому

      @@hakanerci4372 Google'a "29 Aralık elektrikli arabalar kanun" yaz çıkar kardeşim. Adamlar bizim yerli milli Togg'un neredeyse yarı fiyatına araba satacaklar o kadar vergi vermelerine, teşvik almamalarına rağmen.. Amma velakin neyse haberi okursunuz

    • @emreakaln8202
      @emreakaln8202 5 місяців тому +1

      @@hakanerci4372 Servis vs vs zorunluluğu olacak Çinliler için adamlar resmen ucuza size araba yok diyorlar

    • @emreakaln8202
      @emreakaln8202 5 місяців тому +6

      tam olarak 66.413 dolar hocam yani 60 binden bile fazla bu fiyata kimse bu arabayı Avrupa da veya başka bir yerde almaz
      Isı pompası yok
      800 v mimari yok
      0.29 cd üzeri 2017 den kalma eski nesil bir tasarım ve platform
      Yetersiz ve yavaş donanım yazılım
      Orta kalite iç mekan kalitesi

  • @ertekindalkilic479
    @ertekindalkilic479 2 місяці тому

    Bilgilendirme için teşekkürler... Emeğinize sağlık. Saygılar...

  • @yalnzkurt5823
    @yalnzkurt5823 5 місяців тому +9

    Aklıma Atla Gel Şaban filminde ki beyitler geldi;
    Denizde yüzüyor boy boy odun
    Evde ne şeker kaldı ne de un
    Denizde balık gibi yatıyor ay
    Şinanay yavrum şinanay
    Böyle giderse bu pahalılık vaay vay
    Kafada ne tahta kalacak nede yay
    Teşekkürler Ayhan hocam emeğine sağlık...

  • @mehmetariff
    @mehmetariff 5 місяців тому +11

    Hocam biz bu konuyu finans dersinde tartışmıştık. Doğayı temizliyoruz adı altında yeni kirlilikler yarattığımızı düşünüyorum ve açıkçası teknolojik ve güvenlik anlamında büyük sorunlar hala mevcut.

  • @ahmetylmaz5991
    @ahmetylmaz5991 5 місяців тому +1

    Ayhan hocam emeklerine sağlık güneş patlamasıyla ilgili videoda bekliyoruz teşekkür ederi

  • @cahitoztufekci8837
    @cahitoztufekci8837 5 місяців тому +1

    Aynı fikirdeyim...Teşekkürler....ısı pompası ile ilgili ayrıntılı bir video yapar mısın...

  • @EAGLE-34-
    @EAGLE-34- 5 місяців тому

    Battery swap stations hakkında ne düşünüyorsunuz ?
    Chinese compnay Nio swap station kuruyor heryere su ak China da 2300 tane var

  • @mehmetbostan363
    @mehmetbostan363 5 місяців тому +1

    Merhabalar farklı düşündüğüm yerler var,
    bir kaç seneye çoğu kişi elektrikli araca geçmeye başlarsa o zamanda kıtlık yaşanırsa ?
    elektrikli araçlar patlamaz batarya kimyevi olarak yanabilir fakat çok extrem koşullarda ve buda ciddi zaman alır benzin gibi hemen alev alma olayı yok.
    eletkrikli araçlar daha rijit yapıda oldukları ve yeni sistemelr üzerinde yapıldıkları için olası bir kazada ben elektrikli araç içinde olmayı içten yanmalı araca tercih ederim

  • @gokboru951
    @gokboru951 5 місяців тому +5

    Sanki şu aşamada imkanı olanlar için, küçük ve ekonomik bir elektirkli araba, evin 2. aracı olarak, günlük kullanım için düşünülebilir. Evin tek arabası olmak için bir 5 yılı daha var gibi :)

  • @elesgerelesgerov555
    @elesgerelesgerov555 5 місяців тому

    Çok güzel bir video olmuş,eline-emeğine salık...❤

  • @ismailgurkan6954
    @ismailgurkan6954 5 місяців тому +2

    bence elektrikli araçları daha etkin kullanmak için, dizel denizaltı modeli uygulanmalı,yani otomobilin menzili artması açısından jeneratör takilmali

  • @airarda6761
    @airarda6761 5 місяців тому +1

    Ayhan Bey, Mitsubishi outlander 2020 model 24.000 km.de 2.4 benzin, phev hybird almak istiyorum. Tavsiyeleriniz nelerdir, alınır mı 🤔

  • @ksobbbbosk
    @ksobbbbosk 5 місяців тому +2

    hocam tebrikler çok güzel bir video olmuş.
    ben de buradan naçizane bir madde ekleyeyim okuyanlar faydalansın:
    eğer şöyle bir düşünceniz varsa diyorsanız ki şu anda almayayım 3 4 sene sonra alayım ki teknplojisi daha da gelişsin benim şu an aldığım araba çöp olmasın sonra satamam falan diyorsanız eğer çok büyük bir hata yapıyorsunuz çünkü o zaman geldiğinde evet şu an aldığınız elektrikli araba biraz da olsa değer kaybına uğrar fakat içten yanmalı fosilli aracınızın değeri azalmaz biter yani artık kimse bu şartlar altında herkesin elektrikliye yöneldiği bir zamanda fosilli araba almaz yani satamazsınız elinizde kalır. yani benim tavsiyem eğer elinizde fosil yakıtlı bir araba varsa onu çok geç olmadan elinden çıkartmanız sizin iyi olur aksi takdirde elektrikli hayatın kolaylaştığı benzin istasyonlarının kapandığı veya pahalılaştığı bir dönemde emin olun siz de topluma uyup elektrikliye geçeceksiniz.
    iyi günler.

  • @hasansonercakr6451
    @hasansonercakr6451 5 місяців тому +1

    Ağzına emeğine sağlık hocam. Bende çok istiyorum almayı ama yine ilk sıfır arabamı LPG li aldım

  • @gokugoku2669
    @gokugoku2669 5 місяців тому +2

    Hocam guzel ozetlemissiniz.bende sizin gibi dusunuyorum.4-5 yili daha var bu isin ozellikle bizim ulkede.deneme yanilma yapacak ekonomik gucumuz yok malesef.tek atimlik kursunumuzu elektrikli otomobil icin kullanmak ahmaklik olur su asamada.zenginler alsin, denesin, ona gore eksiklikler ve sorunlar tespit edilip giderilsin ondan sonra.unuttugunuz bir konu daha var eksiler kisminda.o da sanayi ve tamir, usta, parca isi olacak.mesela elektrikliden anlayan usta bulunabilecek mi? Parca bulunabilecek mi veya sorun tespit edilebilecek mi? Bunlarda cok buyuk dezavantajlar bence.

  • @TeknikTakipSAE
    @TeknikTakipSAE 5 місяців тому

    Merhaba Ayhan bey. Emeginize saglik. Saydiginiz avantaj ve dezavantajlar temel konular ve cogu gelisim duzeltmeye acik konular. Kullanici olarak hicbir yerre bahsedilmeyen onemli bir problemini dile getirmek isterim. Marka model farketmeksizin. Fren mesafesi ve orta sert bir frende bile kayma. Lastiklerden bagimsiz bir problem. Konu fren sistemi mi, agirlik dagilimi mi bilen yok. Mg4 kullanisiyim. 50/50 agirlik dagilimi ve arkadan itisli olmasina ragmen en ufak islak ve puruzsuz zeminde direk.kizakliyor. Bu konu kimsenin deginmek.istemedigi bir konu. Elektrikli araclarin bence en.onemli avantaji menzil kaygisindan sakin ve dusuk hizlarda kullanilmaya zorlamasi sebebiyle can kaybi olusan kazalari azaltacak olmasi. Fren mesafesi problemi ve kaymadan dolayi surekli tedbir halindeyiz.

  • @Fatih__MAN
    @Fatih__MAN 5 місяців тому +8

    Video için teşekkürler, emeğinize sağlık.
    Bence sitelerde ve apartmanlarda kendi şarj cihazını kurmakta ayrı bi sıkıntı. Hem yasal boyut hem de binanın elektrik tesisatının kapasitesi sorun olabiliyor.
    Diğer bir sorun ise EV'ler hala gelişmekte olan bir teknoloji olduğu için her yeni gelişme eski araçların değerini düşürüyor. Mesela 500 KM menzilli bir araç aldınız, bir kaç sene sonra 1000 KM menzilli araçlar ulaşabilir fiyat seviyesinde olduğunda 500 KM'lik aracın değeri çok düşecek.

    • @cotyoran0652
      @cotyoran0652 5 місяців тому +1

      bu ilginç bir nokta, iyi yakalamışsınız, aynen öyle olacak. Elektriklide menzil çok hızlı ilerliyor teknolojiyle.

  • @Dualhaydronid
    @Dualhaydronid 5 місяців тому

    Emeğine sağlık hocam çok güzel bir video olmuş

  • @muSu035
    @muSu035 5 місяців тому +6

    Yaklaşık 3 ay önce mg4 ile elektrikli araba tarafını seçtim ve iyi ki de almışım diyorum şimdi. Bu kadar ucuza bu kadar torklu arabaya binmek çok zevkli. Herkese tavsiye ediyorum.

    • @user-vc2zq4ti7m
      @user-vc2zq4ti7m 5 місяців тому +2

      Luxury ise eğer efsane hamle

    • @fatihcelik52
      @fatihcelik52 5 місяців тому

      Mtv ne kadar acaba 20000 diyorlar

    • @user-vc2zq4ti7m
      @user-vc2zq4ti7m 5 місяців тому

      @@fatihcelik52 bende kona var 900 lira. Mg4 de böyle sanırım.

    • @ismailerol829
      @ismailerol829 5 місяців тому +1

      Benim de 1 ay oldu. Harika bir araç.

    • @muSu035
      @muSu035 5 місяців тому

      @@fatihcelik52 2200 tl

  • @fgunayaktan4571
    @fgunayaktan4571 5 місяців тому +2

    elektirikli ötomobillerde genelde düzenli olarak kullandığımız elektirikli klıma menzili azaltır . soğuk bolgelerde bu miktarın çok fazla olduğu söyleniyor

  • @sametkaya4653
    @sametkaya4653 5 місяців тому +1

    Hocam 4. Konu ile ilgili yakıtlı vs elektrikli araç yangınlarında makalelerde haberlerde elektrikli olanların daha düşük olduğu söyleniyor, tabi satın alınmadıysa

  • @tugi9517
    @tugi9517 5 місяців тому +2

    Yaklaşık 1 yıl önce Skywell Et5 aldık aracın konforu gidişi duruşu hele ki akşamları arka stop lambasındaki skywell yazısına diyecek kelime bulamıyorum bununla birlikte hızlanışı seni koltuğa yapıştırması hele ki "S" moduna bayıldım. Sunroof çok güzel. DC şarj 60 kwh ile 45 dk %20 den % 80 çıktım. İyi ki bizim arabamız oldu. Daha asla benzinli dizel araba kullanmam eşşeğe biniyormuşuz resmen bir sürü dertte yanında cıvası. Togg düşünüyordum çıkmadı bunu tercih ettik. Togg 350 km menzili var Ama iyi ki de Togg çıkmamış çünkü bizim menzil 520 km 2022 premium line model şehir dışında da kullanma şansımız çok oldu istanbul dışına çok çıktım hiç sıkıntı yaşamadım. Kışın abartıldığı kadar menzil düşmüyor. Max. Hız 160 gördüm.

  • @NilBebekci
    @NilBebekci 5 місяців тому +2

    Şimdilik ben alıp almama açısından emin olamadığım için gittim benzinli MG HS aldım. Bir nevi geleceğe yatırım oldu aslında, MG'nin sunduğu takas destekleri sayesinde ileride daha iyi bir modelle değer kaybı olmadan takas edebileceğim. Zamanı geldiğinde bu şekilde elektrikli arabamı alabilirim. Bir süre daha benzinliden devam ben

  • @gratiafeles
    @gratiafeles 5 місяців тому

    hocam toyotanın geçenlerde tanıttığı batarya sistemi e-otomobillere geldikten sonra e-otomobil almak düşünülebilir benim fikrimce.

  • @mertcankayan8193
    @mertcankayan8193 5 місяців тому +12

    @AyhanTarakci abi çok güzel noktalara değinmişsin. Ben bir elekrik elektonik mühendisliği öğrencisi olarak şunu eklemek isterim, elektrikli araçların ev ve ofis gibi alanlarda şarj edilmesi çok ciddi harmoniklere ve şebeke dalgalanmalarına yol açıyor çünkü elektrik şebekesi buna uygun yapılmadığı için. Bunu da ciddi bir problem olarak eklemeliyiz.

    • @mertcankayan8193
      @mertcankayan8193 5 місяців тому

      @@F355 Hocam kapasite açısından sorun yaşayacağımızı pek düşünmüyorum. Yenilenebilir ve temiz enerjiye geçiş çok önemli tabiki ama asıl sorun burada elektrik dalgalanması. Yani bu sinüs şeklinde olan şebeke elektriğinin, şeklinin bozulması gibi düşün. Ucuzlatmak için ise dışa bağımlılığı azaltmak iyi bir çözüm olacaktır.

  • @hakanguler5184
    @hakanguler5184 5 місяців тому +6

    Elektrikli otomobillerin maliyet hesabını yaparken Türkiye'de elektrikli araçlar icin alınan MTV vergisini de hesaplandığınızda şehir içi gunluk kullanımı olan insanlar için içten yanmalı araçlardan hiç ucuz olmuyor. Uzun yol yapan kişilerin de menzil sorunu olduğu icin hala cok erken bir tercih bence.

    • @kerim2524
      @kerim2524 5 місяців тому +1

      MTV trafik sigortası kasko ısı pompası kışın menzil sorunu lastik maliyeti bunları yazan olmamış

  • @hamzaterzi8801
    @hamzaterzi8801 5 місяців тому

    6:55 Ayhan hocam kombine çevrim enerji santralinin verimi %50 ila 60'lara kadar çıkıyor. Fosil yakıtları yüksek verimle kullanmaya çalışalım. Ben buna dezavantaj demiyorum. Aslında fosil yakıtların yüksek verimle kullanılmasını sağlıyor.

  • @Japanoutfit
    @Japanoutfit 5 місяців тому +1

    Güneş enerji santtalinden yada kulesinden bahsedermisiniz?

  • @Rxgaroo
    @Rxgaroo 5 місяців тому +4

    Hocam elektrikli araç kasko fiyatları da can yakıyor. Bu da bence büyük bir eksi

  • @MegaFreez3
    @MegaFreez3 5 місяців тому +5

    Hali hazırda bir elektrikli araç sahibiyim. Anlattığınız konular eskide kalmış konular Ayhan hocam. Elektrikli araçlarda gerçekten devrim yapıldı. Mesela kaza konusunda tek parça şasi üretimi olduğundan beri normal içten yanmalı motor araçlara göre kaza testlerinde çok daha başarılı sonuçlar alıyor. Pil patlaması mevzusuna gelecek olursak NWC piller daha tehlikeli ancak LFP tipi pilli araçlar güvenlik konusunda rüştünü ispatlamış durumdalar. Yanan elektrikli araçların büyük bir çoğunluğunda sonradan müdahaleler bulunmaktadır. Zaten bu elektrikli araçlar akıllı olduğu için kaza riski normal standart içten yanmalı bir motora sahip araçlara göre oldukça düşük. Yine de bazı eksiklikler mevcut mesela menzil gibi. Teknoloji geliştikçe içten yanmalı motorlara göre çok daha mantıklı ve makul araçlar olacağından hiç şüpheniz olmasın.

    • @MegaFreez3
      @MegaFreez3 5 місяців тому +1

      NWC bataryalarda da şöyle bir gelişme yaşandı, pil ünitesinin içinde ve dışında yanmaz malzemeyle kaplanıyor yani bir yangın durumu söz konusu olursa aracın komple alev alması çok uzun sürüyor.

    • @Zeus-kz1zq
      @Zeus-kz1zq 5 місяців тому

      Bir makine mühendisi olarak söylüyorum pil konusu harici saydığın şeylerin alayı yanlış bu sektörün ekmeğini yiyoruz elektrikli araçları bu kadar abartmıyoruz

    • @MegaFreez3
      @MegaFreez3 5 місяців тому

      @@Zeus-kz1zq youtube’da dolubatarya kanalını takip edip videolarınızı izlemenizi tavsiye ederim. burada yazdıklarım sadece kendi gördüğüm ve kendi fikirlerim değil, orada anlatılan ayrıca farklı kaynaklardan da teyit edilebileceğiniz bilgiler. Özellikle de tek parça şasi üretimi konusunda varolan tüm seri üretim araçlardan parça dayanımı, yolcu güvenliği ve şasinin bütünlüğünün bozulmaması konusunda nokta punto seri üretim araçlara göre çok daha güvenli olduğu test edildi ve onaylandı. Birçok firma tek parça üretim metoduna geçecek.

  • @ibrahimkul5714
    @ibrahimkul5714 5 місяців тому +1

    Niye kimse hybrid arabaları konuşmuyor bence iyi bir geçiş olabilir. Ayrıca elektrikli ve benzinli motorun birleşimi hem ardaki eksileri azaltır. özellikle çok daha soğuk iklimlerde bataryanın ısınma gibi problemleri de çözülebilir. Yada yeni bir hybrid hydrogen ve electrik batrayası birleştirilebilir.

  • @hkelektronik
    @hkelektronik 5 місяців тому +1

    çok güzel tespitler fakat batarya güvenlik konusu çoktan aşıldı, lifepo4 dünyanın en güvenli ve kesinlikle patlamayan pili.

  • @orastikroat
    @orastikroat 5 місяців тому

    güvenlik anlamında şöyle birşey belki yapılabilir, uçakların karakutularında kullanılan malzeme ile etrafı korumalı hale getirebilir, maliyeti nedir bilmiyorum ama güvenlik söz konusu olduğunda maliyeti görmemek gerekir.

  • @hasanm843
    @hasanm843 5 місяців тому

    Elektrikli otomobillerde de ses var. Bir tane iken cok ses yok ama. Yuz tane olsa mesela Togglar torenle toplu gecit yaptı o zamanki sese bakmak lazim.
    Çamaşır makinesi elektrikli. Onda da ses var.
    Metro ve tramvayda da ses var. Elektrikli motor sesi.
    100 tane tramvaydan aynı anda nasil bir ses gelirdi acaba? Veya 100 tane çamaşır makinesinden.

  • @mehmetresatesin8230
    @mehmetresatesin8230 5 місяців тому +3

    Hocam merhabalar bence tamamen elektrikli yerine zamanla hibritler daha yaygın olacak

  • @muvahhit8022
    @muvahhit8022 5 місяців тому +1

    şahsi fikrim daha bi 5 yıl ister diye düşünüyorum mesela toyota 2026 da 10 dkk lık şarjla 1100 km menzil vadeden ve bataryasınıda mevcut bataryalarından % 50 oranında ucuz olacağını iddia etdiği bir teknolojiyi açıkladı ,ayrıca ömrünün 1 milyon döngü olacağı lityum demir fosfat pillerde yakında gelecek bekleyelim hele biraz daha

  • @fatihsimsek293
    @fatihsimsek293 5 місяців тому +2

    kıymetli hocam test etmişler lpg li bir honda civic fc5 model hyundai elektrikli kona ile teste edilmiş lpg daha az yakıyor menzil işi iyi oldu 350 km en kötüsü götürüyor ama bu şarj süresi kısalmalı eğer 10 dk %80 şarj edip 350-400 km giderse elektrikliler kesinlikle ama kesinlikle tercih sebebi olur

  • @muratevrenidemen2381
    @muratevrenidemen2381 5 місяців тому +1

    Ayhan bey merhaba, videolarinizi her zaman zevkle izliyorum. Bu videonuzla ilgili kucuk bir duzeltme veya katki yapma ihtiyaci duydum, kusura bakmayin. Elektrikli araba eksileri bahsinde kis kosullarinin batarya verimliligini dusurdugu ve isi pompasinin buna kismen de olsa cozum oldugu gibi bir yorumunuz oldu. Isi pompasi arac icinin isitilmasi icin dogrudan yuksek miktarli elektrik tuketimini azalttigi icin menzil dususunu kismen azaltir. Ancak bir diger sorun belli bir derecenin altinda bataryalarin bizzat veriminin dusmesi ve arac menzili uzerinde negatif etkisinin olmasidir. Bunu cozmek icin de sanirim calisiliyor. Ekstra izolasyon ve pil isiticilari gibi calismalar var sanirim. Saygilar.

  • @ermankepill308
    @ermankepill308 5 місяців тому

    Çok iyi video olmuş Ayhan Hocam

  • @bakiceylan3214
    @bakiceylan3214 Місяць тому

    Artı ve eksileri derken listemeyi 2024 te bir eletirik bir dizel araç alıp 10 yıl kullanınca yakıt,bakım,motor ömrü,çevre,konfor,ve satış nasıl olur hangisi avantaj

  • @kazm.3067
    @kazm.3067 5 місяців тому

    Kanalı yeni keşfettim o nedenle bilmediğimden ve merak ettiğimden Video kapanışında "Mavi Ekransız" derken neyi kastettiniz acaba?

  • @Erdalius
    @Erdalius 5 місяців тому +2

    Elektrikli araç şarj evde yaparsanız inanılmaz+lari var. Şiddetle tavsiye ederim.

  • @hakkidan
    @hakkidan 5 місяців тому

    Ayhan bey sizden bir isteğim var kömür gazı üretim fabrikası hakkında bir yayın yaparmısınız

  • @hakankurun
    @hakankurun 5 місяців тому +1

    İlk nesil lithium bataryalarda delinme durumunda kendiliğinden alevlenme riski vardı ancak birkaç senedir kullanılmaya başlanan LFP bataryalarda patlama ve kendiliğinden alevlenme riski yok gibi bişey.Harici bir alev oluşursa yani ateşe atılırsa bir miktar yanabilir yani lpg li ve benzinli araçtan daha güvenli hale geldi denebilir. Sonuçta mazotu da yakarsan yanıyor. Daha yeni nesil LTO pillerde ise bu risk sıfıra yakın. Ateşe atsanız ya da kesseniz dahi yanmıyor ve patlamıyor.

  • @gurkan.aktemur
    @gurkan.aktemur 5 місяців тому

    Hocam menzil konusuna değinmediniz bu sorun çözüldü mü Edirneden Kars'a kadar kesintisiz gidiş sağlandımı? Bence hala çok erken fiyatlar düşsün teknolojisi biraz daha gelişsin hidrojenli veya elektrikli bir araca binmek bence herkesin hayalidir 😂

  • @yunusemreselcuk2128
    @yunusemreselcuk2128 5 місяців тому

    "Çok çok" değil de net sayılara ihtiyacımız var hocam. Yoksa hemen her avantaj ve dezavantaja değinmişsiniz. Emeğinize sağlık.

  • @Minik.mabi.binkllik
    @Minik.mabi.binkllik 5 місяців тому

    Ayhan abi acaba SatürnV yi alıp evin kolonlarina bağlayip tam gaz verirsek kaç metre kaldırır veya kaldirirmi veya ne olur

  • @DrBixxi
    @DrBixxi 5 місяців тому

    Eline emeğine sağlık ustam

  • @seattle_realestate
    @seattle_realestate 5 місяців тому

    Hocam Toyota’nın solid state kesin olur mu? 10dk 1000km range diyorlar (ve Toyota ciddi şirket, Musk says no way)

  •  5 місяців тому +3

    Birkaç markayı test etmiş biri olarak söyleyebilirim ki, şu an param olsa özellikle bakım masrafı ve yakıt tasarrufunun da fosile göre düşük olması nedeniyle benim ilk tercihim elektrikli araba olur. Ancak elektrikli araba almayı erken bulanlar için ise 2025'ten sonrası uygun olabilir. Çünkü birçok firma fosil yerine elektrikli arabalara yatırım yapmış durumda, bu nedenle birkaç sene içinde yeni teknolojiler elektrikli arabalara çağ atlatacaktır.

  • @deryakorkutata6850
    @deryakorkutata6850 5 місяців тому

    Hocam k2 18b gezegeni hakkında bir video yapar mısın

  • @ardaarsen
    @ardaarsen 5 місяців тому +1

    Ben de aynı fikirdeyim. Arkadaşım Istanbuldan Aydın'a Tesla ile gitti. Biraz da basmış ama 3-4 kere de şarj edilir mi.. Biraz daha adam olması lazım, yeni bir batarya teknolojisi mümkünse.. Elimde turbo araç var, turbodan sonra hibrit de hiç çekilmiyor

  • @muratakdgn
    @muratakdgn 5 місяців тому +1

    Ayhan hocam güncel araçlarda kullanılan elektirikli araç bataryaları sandığınız kadar riskli değil konuyu daha iyi araştırmanızı öneriyorum. Söyledikleriniz çok halk dilinde kalmış ne bir istatistiknebir bilimsel veri içeriyor. Elektirikli araç bataryaları daha tehlikeli neye göre kime göre hangi veriye göre?

  • @hamditarakci8063
    @hamditarakci8063 5 місяців тому +1

    Bir de elektrikli otomobillerde, ısınma ve serinleme durumu. Bunlar da bataryadan ciddi zafiyet veriyor diye düşünüyorum. Elektrik enerjisi motorların demeraj akımları düşünüldüğünde aşırı tüketim sebebi oluyor.

  • @yigitmerttekkeli1613
    @yigitmerttekkeli1613 5 місяців тому +2

    Çevrecilik konusunda İçten yanmalı motorlu taşıtlarla elektrikli taşıtlar arasında yapılan bilimsel kıyaslama var. Sonuç hepsinde hemen hemen aynı. Elektrikli taşıtlar ilk üretimde oldukça fazla emisyon değerlerine sahip, sonrasında yakıt kullanılmaya başlandıkça elektrikli taşıtlar kapatıyor bu farkı. Ama bu sanıldığından daha uzun sürede oluyor. Hibrit taşıtlar ise açık ara en temizi çıkıyor. elektrikli taşıtlar oldukça sonra yakalıyor ki o menzilde batarya veriminin düşeceği tahmin ediliyor. Tüm Türkiye'nin elektrikli taşıta geçtiği senaryoda ilk kurban bayramını patlamış mısırımla birlikte izlemek isterim. Özellikle Marmaradan, Egeden, iç Anadoluya olan yoğun trafikli seyahatlerde şarj sıraları, bataryası biten arabaları gördükten sonra çok üzülecek insanlar. Fabrika verisi "Benim arabam 500 km menzile sahip" deyip klimayı sonuna kadar açıp trafikte kalan sürücüler parasını "çok hızlı bir klima" alarak nasıl harcadıklarını görecekler.
    Daha erken elektrik motorlu araçlar için. Önce yapılması gerekenler, elektriği temiz üretmek, güvenli, hızlı, yüksek kapasiteli bir depolama kaynağı bulmak. Firmalar veya euro standarlarıyla her kim ilgileniyorsa, arabaları tamir edilmeye elverişli yapsalar, her şeyi kaynaklı ve tek parça üretmek yerine, çevrecilik konusunda daha ciddi bir adım atmış olurlar.
    Ayrıca özel uçakları olup elektrikli arabaları olanlar da kendini hiç aklamaya çalışmasın.
    Kişisel görüşüm şudur: Yeni nesil elektrikli arabalar eskilere kıyasla halıda daha iyi gidiyor.

  • @orhannyuksel6317
    @orhannyuksel6317 5 місяців тому

    Batarya güvenliği, ısı pompası konusu ve şarj alanlarının eksikliği birer problem. Fakat asıl problem bence menzil. Bugün için en iyi şartlarda batarya menzili 500 / 550 km. Buna karşın yakın gelecekte 1,500 km menzile sahip bataryaların gelişeceği ve bunun sonucunda bugünkü elektrikli araçların talep görmeyeceği konuşuluyor. Bu nedenle menzil konusunun olumlu yada olumsuz netleşmesi gerektiğini ve bu sürede araç alım için beklemek gerektiğini düşünüyorum

  • @scientia8381
    @scientia8381 5 місяців тому

    Hocam bir elektrik mühendisi olarak naçizane bir düzeltmede bulunmak istiyorum. İçten yanmalı bir motorda enerjinin %25-30 unu aktif olarak kullanabiliriz. Oysa bu fosil yakıt ile termik santralde enerji ürettiğimizde verim modern santrallerde %45 e kadar çıkabilmektedir. Santralden arabamıza gelene kadar bu elektriğin %15 civarı hat kayıpları nedeniyle yok olur. Elektrikli araçlardaki verimi de %92 kabul edersek totalde fosil yakıtlardam üretilen elektriği araçlarda kullanmanın verimi %35 civarındadır. Sonuç olarak fosil yakıtı santralde elektriğe dönüştürerek kullanmak direk arabada kullanmaktan daha verimlidir çünkü içten yanmalı motorun büyüklüğü arttıkça verimi artar.

  • @ROCKER66638
    @ROCKER66638 5 місяців тому +2

    Ayhan hocam şarj istasyonu sadece arz talep meselesi büyük çoğunluk elektrikli otomobil kullanırsa petroller ister istemez şarj istasyonları eklerler

  • @mehmedgundogdu6880
    @mehmedgundogdu6880 5 місяців тому +16

    Saygı Değer Administer Ayhan Hocam Şahsen Yayınlarınız Genel Olarak Bilgi Bakımından Öğretici Ve Faydalı Olduğunu Düşünüyorum ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Ve Çarpıcı İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ..

    • @feslidelikadithuuroglu8929
      @feslidelikadithuuroglu8929 5 місяців тому +2

      la kes turşu bidonu

    • @CemalettinSimsek
      @CemalettinSimsek 5 місяців тому +2

      her videoda aynı merhale 2000'li yılların başı değil şimdi yaşadığımız zaman TDK bile her sene kelimeleri güncelliyor

    • @umitsen1757
      @umitsen1757 5 місяців тому

      herif bıkmıyor aynı saçma övgüleri yazmaktan ya. her videoda saygodögör odmünüstör...

    • @CemalettinSimsek
      @CemalettinSimsek 5 місяців тому

      @@umitsen1757 aynen öyle

  • @Srdr727
    @Srdr727 5 місяців тому +1

    Ayhan bey şimdilik PHEV alın bence
    Şehir içi elektrikle gidersiniz,şehirler arası tam elektrikli araba maliyetine veya biraz daha düşük gidebilirsiniz.

  • @u.turans
    @u.turans 5 місяців тому

    geldiginde almak isterim ancak ustunde durulmasi gereken konu pil teknolojisi! ne kadar guvenilir? Sahsen halen guvenmiyorum. Zamanin comet ilk yolcu jetleri gibi...

  • @takmakafaya9008
    @takmakafaya9008 5 місяців тому

    genel düşümcem ise elektirkli araçlar önümüzdeki 10-15 yıl çok populer olcak olsada asıl gelecek hidrojen yakıtlı araçlarda olucak . ileride sık rastlayacağımız gibi içten yanmalı araçların yasaklanması gibi ileride eski bataryaların çevreyi çok kirletmesi ve riskleri yüzünden yasaklanıcak ve hidrojen yakıtlı araçlar kullancağız

  • @halilakcakaya5082
    @halilakcakaya5082 5 місяців тому

    Bu hafta alıyorum e2008 peugeuot bakalım nasıl memnun kalacak mıyım göreceğiz

  • @zhakliful
    @zhakliful 5 місяців тому +2

    Ağırlıklarından dolayı lastik aşınması da çok yüksek. Bu da bir maliyet olarak yazılmalı.

  • @ilterisars1342
    @ilterisars1342 5 місяців тому

    Hocam Sezar tişörtü nereden aldınız aşırı lüks duruyor

  • @huseyinsengul5525
    @huseyinsengul5525 3 місяці тому

    Sadece elektirik santralerde üretilmiyor sonuçda elektirikli araçların şarz olduğu yerlerde veya müstakil evlerde güneş enerjisini kullanacaklar cünkü elektirik faturaların haliyle yükselicek güneş enerjisi cazip hale gelir aslında cok iyi bir durum olur zannedersem her binaların catiları kremit yerine güneş panelleriyle dolması kacınilmaz olacak tipki sene 95 istanbulda catilarda su deposu olması gibi

  • @eraslandogan4597
    @eraslandogan4597 5 місяців тому

    Hocam emeğinize sağlık.
    Hidrojen yakıtlı arabalar için gelecekte bir olasılık var gibi geliyor bana.

  • @mustafakocaturkmen2467
    @mustafakocaturkmen2467 5 місяців тому +1

    Ah be hocam en önemli kıyası atlamışsın; uzun yol kıyası. Uzun yolda 100 km hızla gittiğinizde honda sedan gazlı araçla aynı tutar maliyet oluyor. 100 hızını geçtiğinizde elektrikli aracın maliyeti çok daha fazla oluyor ve uzun yolda şarjla uğraşmak insana ayrıca yük getiriyor.
    Hocam bir ricamda olacak. Toyotanın hidrojenli aracı içinde video yaparmısınız?

  • @nakres622
    @nakres622 5 місяців тому

    hocam yanlış olduğunuz çok konu var evrim ağacı gibi diğer yerlerde pillerin ne olacağı söylüyorlar ayırca dışarıda şarj ederseniz neredeyse aynı fiyatlara geliyor. işyeri vs gibi.

  • @fahrivatansever1143
    @fahrivatansever1143 5 місяців тому +2

    Elektrikli araçlardaki MTV'nin ülkemizde benzinli araçlara kıyasla çok daha yüksek olduğu da düşünüldüğünde aslında elektrikli araçların benzinlilere oranla çok da az yakmadığı bir gerçek. Ayrıca halen bilinmezliklerle dolu, bozulsa sanayiye götürsen uzay mekiği muayenesi yaparlar :)

  • @muhammetkucuk1469
    @muhammetkucuk1469 5 місяців тому

    Hocam plugın hibrit bir araç deneyimlenebilirsiniz

  • @sercancan6921
    @sercancan6921 5 місяців тому +1

    4 aydır elektrikli araç kullanıyorum yakıt ücreti nedir unuttum.evden sarj ediyorum kw basina 2 tl veriyorum.130 tl'ye sarjimi fulluyorum.full sarjla 500 km yol yapıyorum. Hala içten yanmalı teneken para ediyorken hala elektrikli araçlara %10 ötv indirimi varken daha fazla ertelemeden alman gerek. yoksa ileride almak ıçin bütçeni daha fazla zorlaman gerekecek

  • @muhalif67
    @muhalif67 5 місяців тому

    Hocam İyi güzel söylüyorsun da pil bu kadar çevre dostu ise evimizdeki kalem pillerin kumanda pillerinin ayrı bir şekilde çöpleri atılmasının sebebinde açıklar mısın neden diğer çöplerden farklı Bu demek oluyor ki piller çevre dostu değil

  • @fahrettinozturk8672
    @fahrettinozturk8672 5 місяців тому +1

    2 yıldır elektrikli araç kullanan biri olarak tavsiyem şudur:
    Şehir içinde kullanacaksan ve evde şarj etme şansın varsa elektrikli araç tavsiye ederim. Onun dışında hybrid araç en mantıklısı.

  • @ManzaraHarika
    @ManzaraHarika 5 місяців тому +1

    Hocam bence içten yanmalı motorun yeni geniş kullanım alanı jeneratörler ve yedek güç sistemleri olucak ( güneş panelleride akülerde bir yere kadar, gücü anlık olarak üretmek istiyorsan jeneratör zorunlu )

    • @delibeyim1
      @delibeyim1 5 місяців тому

      jeneratör fosil yakıt tükettiği için ,elektrikli aracın önemi kalmıyor ki .Senin içten yanmalı motorlara devam

  • @rossorey
    @rossorey 5 місяців тому +10

    Cybertruck bana göre sanat eseri bir tasarıma sahip. mükemmel performanslı ve güçlü bir elektrikli bir araç

    • @Berlin005
      @Berlin005 5 місяців тому

      cybertruck dış tasarımını atıyorum Hindistanlılar yada Çinliler yapsa capsler havada uçuşuyordu sandıktan tutun da kanepeye kadar elli tane ama Tesla yapmış deyince herkes ağzını açıp abi çok fütüristik yaaa deniyor valla umarım cybertruck bir yaya yavaş da olsa çarpmaz sağ kalma şansı yok o keskin hatlarla

    • @rossorey
      @rossorey 5 місяців тому +1

      @@Berlin005 Porscheden daha iyi tasarımlar yapmaya başladı Çinliler. Hindistanlı markalar da yine aynı şekilde Avrupalı modellerle yarışır güzellikte araçlar tasarlıyorlar. Hiç öyle senin sandığın gibi değil

  • @behestisahin608
    @behestisahin608 5 місяців тому

    Toyota Hibrid araba aldim ve cok memnunum. Yeni nesil hibrid arabalar hem lityum batarya degil aku, hem de 130 ile giderken de sadece elektrikle calisabiliyor. Sarj etme derdi yok zaten. Sadece akusu biraz kucuk uzun yollarda bi bu kadar daha olsaydi diyorum.

  • @ahmetolken
    @ahmetolken 5 місяців тому +1

    içten yanmalı motorlar her zaman avantaj. Ancak Doğu'da kaçak elektrikle hızlı şarj ile elektrikliler avantajı hale gelir olur

  • @dogaseven6084
    @dogaseven6084 5 місяців тому +2

    Hocam çok iyi noktalara değinmişsiniz. Bende arada kalmıştım alsam mı almasam mı diye

  • @selcukayma5218
    @selcukayma5218 5 місяців тому

    Teşekkürler güzel kardeşim

  • @buketyucel
    @buketyucel 5 місяців тому +1

    Askeri videolar bekleyenler, bizim de Ayhan hocanin bilim videolarini cok sevmemize anlayis göstermelerini bekliyorum :) bol uzay, bol bilim, bol astrofizik, bol astrobiyoloji videolari gelsinnn ❤

  • @tolg1989
    @tolg1989 5 місяців тому +2

    Bana göre evde şarj edebiliyor ve genel kullanımınız şehir içi ise kesinlikle elektrikli otomobil derim. Arkadaşım kullanıyor, evde şarj ediyor şehir içi 0.35 tl yakıyor dediğinde kafayı yemiştim

  • @ismetyildirim38
    @ismetyildirim38 5 місяців тому +1

    bataryalar ağır metallerden oluşur. ömürleri dolan bataryalar maalesef pek geri dönüştürülemiyor. bu da tam manasıyla bir problem.

  • @aydnyldrm9013
    @aydnyldrm9013 5 місяців тому

    Merhabalar Ben de bununla ilgili birkaç video dinlemiştim izlemiştim lityum iyon ve lityum iyon polifonik bataryalar ismini söylemedim şimdi bu tür bataryalar çabuk patladığını söylüyorlar ama lityum Demir fawcett batarya daha çok dayanıklı olduğunu söylüyorlar hem batarya ömrü 10 yıl daha uzun sürüyor hem de bataryanın verimlilik oranı %95 %100 sağlıyor diyorlar lityum Demir farzet bataryası aküsü Çünkü ben Micro elektrikli araba almaya karar vermiştim de ondan araştırdım saygılar

  • @BelgeselimTURAN
    @BelgeselimTURAN 5 місяців тому

    plug-in hibrit tavsiye edebilirim.

  • @aydantambay6444
    @aydantambay6444 5 місяців тому +1

    Ayhan Hocam aynen katılıyorum. Batarya güvenliği ciddi sorun. Allah korusun yangın çıksa bu konu ile ilgili kişilerin eğitimi var mı? Yangın nasıl ve hangi malzeme ile söndürülecek? Lastik değiştirmek bile tehlikeli diye düşünüyorum. Bakım konusu bile soru işareti. Şu an piyasada 400 volt mimari ile çalışan araçlar yakında 800 volt mimari ile gelecek, 800 volt!!!. Evde 220 volt elektrik bile öldürüyor. Soru çok.
    Teşekkür ederim, emeğinize sağlık

    • @9816baymantik
      @9816baymantik 4 місяці тому

      @@aash3800 Yazınızın özellikle son kısımlarını adeta bir bilim kurgu filmi gibi keyifle okudum. Yine de elimde olmadan düşündüm;. birgün, sizin araç kullanma profilinize yüklü bir fatura geliyor. Oturduğunuz şehirden hiç ayrılmadığınız halde son bir aydır nerdeyse dünyayı dolaşacak kadar kilometre yaptığınızı görüyorsunuz. Çünkü hesabınız hackerlar tarafından ele geçiriliyor ve sizin adınıza geziyorlar. Ya da bir suç mahallinde bulunuyorlar ve polis direkt sizin kapınıza dayanıyor. Güzelim bilim kurguyu berbat ettim galiba😁Şaka bir yana, fikirleriniz gerçekten hoşuma gitti onu belirtmek istedim. Kalın sağlıcakla.

  • @AyhanBeyiSevenBiri
    @AyhanBeyiSevenBiri 5 місяців тому +2

    Ellerine sağlık Ayhan abim

  • @alpersevinc3979
    @alpersevinc3979 5 місяців тому +1

    Ulaşım maliyetine batarya değişim maliyetinide katmak lazım.