2018 Dubai'de iş bulmak ve çalışmak isteyenler ne yapması gerekir?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 жов 2024
  • Benim instagram sayfama abone olun. Orda sık sık Dubai ile ilgili bilği paylaşıyorum. / ulu_hoja
    Dubai’deki iş imkanları hangi sektörde çaliştiğınıza, deneyiminize ve beklentilerinize göre çok ciddi değişkenlikler gösteriyor.
    Eğer uzun süreden beri (8+ yil) ayni meslekle ugraşiyorsanız, İngilizceniz varsa ve kendinizi iyi ifade edebiliyorsaniz, Dubai’de o meslek grubunda Turkiye’de aldiginiz ücretin uzerinde üç-dört kat maaşla iş bulmanız kolay olacaktir diyebilirim.
    Bir iki senelik bir iş tecrübeniz var, yeni mezunsunuz ve beklentileriniz göreceli olarak daha düşük olduğu için bu kapsamdaki expat adayları içinde Dubai'de iş bulabilme şansı yüksek denilebilir.
    En zor durumda olanlar ise ara yolda olanlar; yani 3-4 senelik bir tecrübeniz var ve daha senior bile değilsiniz … Dubai’deki sirketler boşluklari öncelikle kendi gruplari içerisinden doldurma yoluna gidiyorlar, bu boşlukların ikinci siradaki adayları ise şirket içerisindeki insanlarin referanslari ile CV’lerini insan kaynaklari departmanlarına ulaştirabilenler. Geriye kalan %30’luk (kafadan atıyorum bu orani) pozisyon için ise Headhunter’lar ve/veya şirketin web sayfasından kişisel başvuru yapanlara kalıyor. Her gün dünyanın dört bir yanından binlerce CV alan sirketlerin o CV’leri ne kadar kontrol ettiklerini tahmin edebiliyorsunuzdur sanırım.
    Dubai’de iş bulmak isteyenler icin bir takım tavsiye ve tespitler:
    Beklentileriniz çok yüksek olmasın; şu anda maaşlar yüksek değil; o yüzden tavan fiyatı olarak Türkiye’de aldıgınız (yada alabileceğiniz) maaşin en fazla 3-4 katini alabilirsiniz diye hesaplayin derim ben.
    Dubai iş dünyası zaman içerisinde kendi kast sistemini olusturmus, o yüzden iş ararken maaş beklentilerinizi bilinçli yapmanız gerekiyor. Sizin İngiliz mevkidaşınızın (ayni deneyime sahip) size önerilenin iki katı maaş teklif aldiğını öğrendiğinizde çıldırmamak için burayı dikkatli okuyun: Zaten BAE’li Yerli Arap’ları (Emirati’s) bu kast sisteminin dışında tutuyorum çünkü onlar bu kast sistemine sokulamayacak kadar imtiyazlılar. Buranin cooperate dünyası-kast’in en tepesinde
    (1) İngiliz ve Amerikalılar var, bunları
    (2) Fransız, Alman, Italyan, Ispanyol ve diğer batı ve küzey Avrupa ülkeleri izliyor. Avusturalya, Güney Afrika, Yeni Zelanda ve Kanada gibi Ingilizce konusan ülkelerde bu 2.grubun içersinde düşünülebilinir. Biz ise (3) Süriye’li, Mısırlı, Urdunlu, Rus, Bulgar vs gibi ülkelerle birlikte kastın 3.grubunda bulunuyoruz. Bu grupları neredeyse tüm restoranlarda garsonluk yapan, butiklerde hizmet eden, temizlik ve bebek bakıcılığı sektörünün tumune (abartısız) hakim güleryüzlü (4) Filipinliler geliyor. Kastın en aşagısında ise Dubai nüfüsünün neredeyse yarısını oluşturan (5) Hintli ve Pakistanlı expatlar bulunuyor. Unutulmamasi gereken konu bu kast sistemi sadece toplumsal algilamadan ibaret, aslinda herkesin heryere basvurma ve çalışma hakkı var ancak yukardaki tablo bir genelleme açısından yanlış olmayacaktır. Pektabiki garson olarak çalışan Ingiliz’de var, Dubai’deki şeyhlerden bile zengin Hint’li sirket CEO’larida var.
    Sadece maaş’a bakmayın; Dubai bir expat ülkesi olduğu için burada önerilen maaş paketlerinin içeriği çok değisken olabiliyor. Önerilen maaş dışında paket’in kapsadiği hakları da incelemek çok ama çok önemli (çünkü bazı işlerde paketin geri kalanı (ev, araba, seyahat, eğitim, sağlık vs) maaşın kendisinden daha yüksek fiyat barındırabiliyor) Şirketler paketlerin içerigini başvurulan mevkiye göre belirliyorlar; verilen imkanlari/destekleri istemeyenler bunları para desteği olarak alabiliyor. (Örneğin evlisiniz ve eşinizin şirketi zaten ev vermis durumda, bu durumda ev yerine o evin senelik kirasını maaşınıza ekletebiliyorsunuz çoğu durumda) Üst düzey iş bakan arkadaşlar ise çok şanslılar çünkü buradaki büyük şirketlerin birçogu ev, araba, çocukların eğitimi, kendisinin ve ailesinin senede bir/iki defa ülkelerine gidebilmesi için uçak biletleri, güçlü bir sağlık sigortasi vb. destekleri maaş paketinin içerisinde mevcut.
    Arti değerler; İngilizce biliyor olmanız zaten şart ancak bildiğiniz İngilizce’nin de inanılmaz iyi seviyede olmasına gerek yok. Buraya dünyanın her yerinden gelmiş bir sürü insan ortalama (ve çoğu zaman ortalamanın altı) bir İngilizce ile idare edebiliyorlar. O yüzden İngilizce bilmiyorum derken bir kere daha düşünün derim ben - belki de bildiğiniz İngilizce başlangıç için yeterli olacaktır. İkinci ve çok önemli bir artı değer, İngilizce’nin yanında Arapca’da biliyor olmanız… Dubai’deki üçüncü dil olan (iş hayatında) Fransizca’yida yabana atmamak gerekiyor tabi. (Tahmin edebileceğiniz üzere bu saydığım sebepten dolayı Dubai’nin en prestijli çalışanlarının çogu, yukarda saydığım dillerin tümünü zaten konuşan Lubnan’lılar) Bir diğer artı değer Türkiye’de de multi-national bir şirkette çalışmiş olmanız olur, hele birde o şirkette uzun seneler spesifik bir konuda uzmanlaşmissanız - bu istediğiniz işi bulmanız konusunda çok faydalı bir faktor olacaktir.

КОМЕНТАРІ • 201