Ο θαυμαστός καινούριος κόσμος Τάσης- Χατζής

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 17

  • @peterkosmas9518
    @peterkosmas9518 11 місяців тому

    ποιο βιβλίο έχει την καλύτερη μετάφραση ; !!

  • @hellenictech
    @hellenictech 3 роки тому +2

    Στο 6.40 ο κύριος Χατζής αναφέρει την πίστη στην απεριόριστη δυνατότητα του ανθρώπου προς την πρόοδο. Αυτό ακριβώς είναι που αναφέρει ο Oswald Spengler στο έργο του: "Η παρακμή της Δύσης". Ο άνθρωπος που πιστεύει στην απεριόριστη δυνατότητα για απεριόριστη πρόοδο είναι ο άνθρωπος που στέλνει δορυφόρους γύρω από τη γη, πατάει το φεγγάρι, εξερευνεί τον Άρη, θέλει να φτάσει στα πέρατα του σύμπαντος και γιατί όχι να κατακτήσει κάποια στιγμή την αθανασία. Είναι ο φαουστικός άνθρωπος, κατά τον Spengler και έρχεται σε νομοτελειακή αντίθεση με τον απολλώνειο. Ο απολλώνειος άνθρωπος είναι ο έλληνας από τα αρχαία χρόνια. Όπου και να κάνει αποικίες, οι τελευταίες δεν θέλουν να χάσουν την επαφή με τις μητροπόλεις. Οι ναοί του είναι έμμετροι και διέπονται από αρμονία και σεβασμό προς το θείο. Ο φαουστικός άνθρωπος αντιθέτως χτίζει ουρανοξύστες για να φτάσει στον θεό.

  • @mikaelbourikis4234
    @mikaelbourikis4234 6 років тому +2

    Νομίζω ότι σε όλες του σχεδόν τις «σούμες», ο κύριος Σαββίδης ήταν εύστοχος. Φαινόταν να απλοποιεί τα λεγόμενα, αναδεικνύοντας την -όμορφα τυλιγμένη- ζοφερή πραγματικότητα.

  • @quattro4s
    @quattro4s 6 років тому +1

    εξαιρετικό θέμα για συζήτηση και ανάλυση.

  • @ioannislazaridis6159
    @ioannislazaridis6159 6 років тому +5

    Κε Σαββιδη, ακουμε τους ομιλητες . Καταλαβαινουμε τι λενε. Οταν εσεις πατε να εσωκλεισετε συμπερασματικα σε μια φραση τα λεγομενα τους αλλοιωνετε την σημασια τους. Αφηστε που , πολλες φορες , λαθος συμερασματα βγαζετε. Κανετε ερωτησεις , επονται οι απαντησεις και εμεις ακουμε.

  • @KostasMavroeidis
    @KostasMavroeidis 6 років тому +1

    Σημαντικό αυτό που λέει στο 30:30 - πολύς κόσμος δεν θέλει να το ακούει.

    • @chrystaslis9189
      @chrystaslis9189 6 років тому

      σωστό, πάντα όμως έτσι δεν ήταν? Για κάθε νεα ιδέα υπάρχει αντίσταση. Και το φως προχωρά βημα βήμα να διαλύσει το σκοτάδι

    • @dexter21380
      @dexter21380 6 років тому +1

      Αυτό που λέει εκεί είναι το αφήγημα του οικοδομήματος των παγκοσμιοποιημένων (νέο)φιλελευθερων ελιτ. Πως όλα (απ'τον Πούτιν, τον Τραμπ, μέχρι το Γκρεξιτ, τον Τσίπρα και το Καταλανικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας) όσα πάνε κόντρα σ'αυτά που κάνουν είναι λαϊκιστικά. Έτσι χτυπάνε ταυτόχρονα και την δημοκρατία (γιατί όποιος λαός τους πάει κόντρα είναι ηλίθιος και αυτοί ξέρουν καλύτερα) και όλους τους αντιπάλους τους χωρίς να πουν ουσιαστικά τίποτα, με μια γενικολογία του κόλου.
      Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις άμορφες μάζες των "πολιτών" του κόσμου που νομίζουν πως καταστρέφοντας τις τοπικές ταυτότητες (στην Ελλάδα αυτό εκφράζεται με διαφόρων ειδών οικειοφοβίες π.χ. ψάχνοντας ρατιστές, φασίστες κλπ παντού, υποτιμώντας την Ελληνική κουλτούρα ιδιαιτέρως την μουσική) προς χάριν μιας δήθεν ουδέτερης παγκοσμιότητας (απλά Αμερικάνο-ευρωκεντρικής, με οικονομική ιδεολογία τον νεοφιλελευθερισμό και ηθική ορισμένα ατομικά δικαιώματα) θα βρεθούμε μαγικά σε έναν καλύτερο κόσμο χωρίς πολέμους, με ανοχή προς το διαφορετικό κλπ κλπ;; Τι είδους δημοκρατία και που ακριβώς θα είναι ο δημόσιος χώρος σ'αυτό τον κόσμο;; Μπορεί άραγε να υπάρξει το πολιτικό χωρίς το τοπικό;; Χωρίς την επαφή με τους γύρω, χωρίς επαφή με το συλλογικό παρελθόν(την ιστορία);;; Χωρίς να γνωρίζουμε τις ομορφιές και τις ασθένειες του τόπου μας;;

  • @nksurvey
    @nksurvey 6 років тому

    Με μη επιστημονικά στοιχειοθετιμενες θεωρίες, δεν κάνουμε πολιτικές επιστήμες.
    Οι κύριοι αυτοί, αγνοούν ακόμα και τον ορισμό της δημοκρατίας ως πολίτευμα....