@@usernimhalu Fizik kanunları dediğin evren işleyişinin kuralları… Kuralı kim koyuyor, kim uyguluyor Örneğin insan kendi evinde çöpünü çöp kutusuna atar, bu bir kuraldır. Ama bu kuralı kim koyar, kim uygular
Dinler zayıfken faydalı, güçlenince saldırgandır. Her iki süreci de yaşadıkları için ikisine de uygun emirleri vardır. İyi dindar dinin zayıf dönemini, kötüler güçlü dönemini esas alır.
oh çok şükür.. bugünde imanımda şaşma olmadı:.. ne güzel programlar yapıyorsunuz Allahın varlıgını bana çok güzel bir şekilde anlattınız .. tşkler.. iyi ki varsınız..
Genelde videolara yorum yapmam, ama o kadar etkili bir sunum ki bazı şeyleri tekrar gözden geçirmeme vesile oldu. Çok farklı bir bakış açısı.Ünlü düşünürlerin fikirlerini rafine edip objektif bir şekilde bizlere sunduğunuz için teşekkürler. Emeğinize sağlık.
Merhaba. Merak ettiğim için sizden bir şey sormak istiyorum. Profil fotonuzdaki siz misiniz? O foto kimlik için fotoya neden benziyor? Son zamanlarda bu tür poz verilmiş profil fotolu hesaplar çok görmeye başladığım için merak ettim. Bir de profil isminiz gerçekten sizin isminiz mi?
Şu acımasız dijital dünyada karşıma çıkan en güzel şeylerden birisin Dilara Hocam Yapay zeka ile bu ortam daha ne ürkütücü yerlere taşınır bilemiyorum. Ama elinden geldiğince tarafsız kalmaya çalıştığın, her zaman büyük düşünür ve deha zekaların görüşleriyle desteklediğin ve algılarımızla oynayarak manüpüle etmemeye çalıştığın bu videolarını dinlemek anlamaya çalışmak ve kendimi güvende hissetmek zeminindeyim, iyi ki varsın 🤗
Aslında Dilara hocamızın konuyla ilgili giriş özeti 2:47'de. "Birlikte düşünmeye başlayalım". Sanırım milletimizin en büyük eksikliği bu zaten. Düşünmemek, sorgulamamak, fikir üretmemek, kabullenmek.
@@canyr şerefli olmak için ahlaklı, vicdanlı, merhametli ve dürüst bir insan olmak yeter. İmanla (bilmeden körü körüne inanmakla) gelecek şerefe ihtiyacı olana mani olmuyoruz tabi. İsteyen istediği şekilde şereflendiğine inanabilir.
Hakikatı bulmak zor değil, zor olan onu kabul etmek.. Şimdi bu Filistin’deki hastane saldırısında 1000’den fazla insanın öldüğü söyleniyor. Bombayı uçaktan bırakan pilot 1000 kişiyi öldürmüş oldu. Öyle değil mi? Peki o insanı bu dünyada yargılayacak bir makam var mı? YOK Eğer Allah’a inanmazsanız, bu dünyada yapılan birçok kötülüğün, özellikle yukarıdaki örnekteki gibi büyük kötülüklerin bir bedelinin olmadığını düşündüğünüzde, ama gerçekten düşündüğünüzde, hakikatı ararken bile bu kadar yorulmadığınızı anlayacaksınız…
@@Bf14530 ölmekten korkmak değil derken anlatmak istediğim o değil. Bende ataistim ve elimde tek olan yaşadığım bu hayatır. ben yokolup gidiceğim o zaman Müslümanlardan daha çok korkuyorum demektir. Ama buna rağmen din seçmiyorum. İnsanlar ölmekten değil öldükten sonrasından korkuyor, ölümden sonrasında ne olacağını bilmeyen insan belirsizlikten korkuyor. Bu korku din yaratıyor. Bu orada hayat, elimizdeki tek şey ve buna sarılamayacağını sırf din var diye bu hayatı yaşıyor olman üzücü. Hayat oyun anı yaşa ne istersen onu öğren araştır inan mutsuz isen nedenide uğraşmamandır. Uğraş yaa ilgilen yaaa hayatında bir yemek 🥣 yapmaktan tut ığraşacağın herşey intiharı düşündürmeyecektir. Ama hiçbir şey yapmasan hayat anlamsız olur. Bende mutsuz olduğum dönemler oldu ama ölmek istemedim çünkü aç kalsamda bir bardak 🥤 su bile iyi geliyor 😅. Hayatı yaşanır kılan dinler değildir. Hayatı yaşanır kılan uğraşlar yaptığın ve mutlu olduğun işler olur.
@@ak_akurt Dinler yoktur İslam vardır Al-i İmran suresi 19.84.85.ayetler.Bütün peygamberler İslâm peygamberleriymiş ve Allah'a teslim olmayıp,itaat etmeyenler kıyamet gününde cehenneme atılacakmış Müddessir suresi,Kıyamet suresi,İsra suresi,Nahl suresi,Tahrim 6.7.8.ayetler,Nisa 56.ayet akıl baliğ olanlar dahil herkesi uyarmak gerekiyor geç olmadan herkesin eceli belirlenmiştir.
Pazar günlerini beklemeyi güzelleştiren kişi❤İyi ki sosyoloji okumuşum ve iyi ki sosyolojinin katkılarıyla felsefe ve psikolojiye yönelmişim.Ve bunda çok büyük katkıları olan "dilozof"a teşekkürlerimi sunarım. Din sosyolojisi, psikolojisi ve felsefesi..Bunların birleşiminden oluşan bir çalışma💯✅👌
Tanrı ile insan arasındaki süreç tamamen bireysel tecrübedir, insanın tanrıya ulaşması sadece tanrının dokunuşu ile mümkündür çünkü insan tanrıya sonsuz uzak fakat tanrı insana çok yakındır, tanrının insandan beklediği sadece samimiyet ve teslimiyettir.
İnsanın gücü nedirki tanrıyı yaratabilsin.insanin diğer insanları ne kadar anlayabildigi bile tartışma konusu olabilir.islamiyete göre Tanrı Allah'tır kanunları İslami kurallardan ibaret değildir.fizik ve kimya kanunları onun madde üzerindeki kanunlarıdir.ne yani insanı yaratan yüce Allah fizik ve kimyadan habersiz ve bilgisizmidir.saygilarimla
Kendi hayatımızın anlamını ve değerlerini inanarak da oluşturabileceğimiz kanaatindeyim. Dönüşümüz yine Allah’a , Ona yaraşır bir şekilde yaşamaya çalışmak da kendi değerlerimi yansıtır.
Mitoloji bunun en güzel örneğidir. Özellikle Roma mitolojisini okuduğunuzda, bazı dinlerdeki benzerlikleri görebilirsiniz. Geçmişte yazılmış hikayeyi güncelleyerek dinler yazılmış olabilir mi?
Tüm ilâhi dinler tek kaynaktan çıkmıştır o da Allah. İnsanlar sonradan değişikliklere uğrattılar. Her bozulmamış din İslamdir aslında. Lâkin seğirme edilince Allah peygamberler aracılığıyla tekrar tekrar insanları uyarmıştır. Bu yüzden ilahi dinler birbirine benzer. İnsanlar yazmaz dini yani. İnsanlar sadece deforme eder. Allah da sürekli deforme edilen kuralları yeniden düzeltir.
dostum bu onun dusuncesı fıkırlere saygı duymalısın eger baskalarının dusuncesıne saygı duymayı bılmıyorsan bu durumda mal olan sen oluyorsun @@uzaklar613
Eğer Allah'ı kabul etmezsen, tüm varlıklara teker teker yaratıcılık vermiş olursun! Kâinatta her şey muazzam bir uyum, bir düzen içinde işlemektedir. . Her varlık birbirini tanır, yardımına koşar, birbirini tamamlar. Evet evren bir puzle gibidir. Her parça yerli yerindedir. Bulunduğu konuma uymayan tek bir varlık yoktur. Kimse birbirinin hukukunu çiğnemez. Demekki bu puzleın her bir parçasını tasarlayan, bilen, olması gereken yere koyan, ilmi her şeyi kuşatan sonsuz güç ve kuvvet sahibi biri vardır!!! İşte o yüce Allah'tır! ☝🏻
Muazzam bir uyum mu var? Yoksa biz bu düzende var olduğumuz için mi bize muazzam geliyor? Her varlık birbirini tanımaz, birbirini öldürür hatta yer. Yaşadığımız dünya muhteşem bir dünya değil, imtihan dünyasıdır. Muhteşem bir düzen olsaydı cennete ihtiyaç kalmazdı.
Her şey düzenin bir parçasıdır. Canlıların birbirini yemesi, kâinatı kilerden arındırır, temizler. Aynı zamanda düzeni sağlar, ölçüyü belirler. Canlıların kontrolsüzce çoğaltıp yaşamı olumsuz etkilemesine izin vermez. Bazı canlılar bazılarının rızkını oluşturur ve bu düzen belli bir ahenkle akıp gider. Düzensizlik diye nitelediğiniz her şey, tam da olması gerektiği gibi işler. Bunlar hep birlikte insanın hayatını yaşaması için sağlanmış kolaylıklar bütünüdür. Her şey insanın emrine verilmiş vazifeli memurlardır.
Cennet kusursuz bir yer. O sadece mükâfat yeridir. Mücadele yeri dünya ahiret kadar kolaylıklar içinde yaratılacak değildi ya. Dünya ne kadar muazzam olsa da imtihan yeridir ve sıkıntılar imtihan gereği vardır
@@kanaotsuyuri9744 tanımaz dediğiniz sivri sinek insan vücudunu bir biyolog gibi tanıyor ve biliyor. Derideki alıcı reseptörleri nereden biliyor ki, oraya anestezi uyguluyor? Kanın pıhtılaşma özelliğini nereden biliyor ki, oraya heparin salgılıyor. Tüm bunlar varlıkların her halini bilen ve tanıyan aşkın bir varlığın varlığının işareti değil mi? İşte tüm varlık birbiri ile uyum içinde, her şey yerli yerinde. Kış ve yaz meyve, sebzeleri bile mevsimsel ihtiyaçlara göre planlanıp yaradılmış. Her şey mevsiminde şifalı. Mevsim bunu nereden biliyor; meyve, sebze mevsimi, soğuğu nereden biliyor ve tanıyor? 🤔
@@kanaotsuyuri9744 düzen demek kusursuzluk demek değildir. Kusurlu görünen şeyler de düzenin parçasıdır. Meselâ vücuttan atılan atıklar ve sıvılar kusur gibi görünür ama vücudu toksinlerden arındırır. Bir fabrikanın temizliğe ihtiyacı vardır. Temizlenip giden kilerden geriye rahat ve sağlıklı bir vücut kalır değil mi?
Tanrı inançları, insanların kültür, tarih ve psikolojik ihtiyaçlarına bağlı olarak şekillenir. Dolayısıyla, Tanrı'yı insanlar mı yarattı sorusu karmaşık bir konudur ve farklı bakış açılarına göre farklı yanıtlar alabilir.
Pekte öyle değil!.. Allah inancı ilk insanla başlamış, ona yol gösterici bir Peygamber gönderilmiş; önü her daim aydınlatılmıştır. O da adları farklı olsa da her zaman İslam inancı olmuştur. Bugünlere kadar da tazeliği ile gelmiştir. Ha! bozuk ve sıradan inançlar konusunda dediklerin gerçek olabilir ki, zamanın insanları sapıtıp yanlış inançlara yönelmiş olabilirler; o da onları bağlar ki, zaten hiçbir zaman da tutunamayıp silinip gitmişlerdir. Bak bugün dahi modern bir toplumda ateistler dahi kendilerini aştılar bozulup dağıldılar, sonunda da kendilerini Tanrı olarak ilan ettiler.. Geçmişte İslam'ın suçu neydi ki? bugün olsun?. Sana selamla..
@@Nova_bruh Nerede isterdin ki? kabul ediyormusun-etmiyormusun orasını bilmiyorum da; Çin'de gelse kabulünmüydü? yoksa nerede gelse? diğer bir yer mi derdin?.. Dostum be, bırakta Yaratıcı nerede isterse orada göndersin; o kadarda hakkı olsun değil mi? hem onun yaratıcılığı sadece bir 'OL' demesinden ibarettir. İnsanoğlu bile gücü ve özgürlüğü ile nerelerde ne kararlar veriyor; ne işler başarıyor.. Umarım amacın üzüm yemektir; bağcı dövmek değil!.. Sana selamla..
@@hasankarasuleymanoglu1182 Çünkü orada Kur'an'ı Kerim diye bir kitap yazma ve İslam diye bir din oluşturma derdi yoktu. Din üzerinden kendi menfaatlerini sağlama isteği yoktu.
Diamond Tema'yı merak ederek ve severek takip ediyorum. Pelin Dilara Çolak'ın bu videosu da algoritma sayesinde önüme çıktı. Başka bir felsefe kanalı daha bulduğuma seviniyorum. Felsefe hayattır, candır. ❤😊
Ama bazem sacmalamaya goturur ?gercekten uzaklastirir yaptigin mantiksal hatalar.En iyisi kendin deneyimlemendir?Gerisi isin magazin kismi?,onun icin yillardan beri tartisip durmuslar ama hala bir sonuca ulasamamislar.
Diamontu anlıyor severek sıkılmadan ne anlatmak istediğini bir ilkokul mezunu insan bile anlayabilir bu kızın ne anlatmak istediğini anlamaya calismaktan sıkılıyor insan.gereksiz
Arkadaşlar öncelikle kavram karmaşası yaşamamak için şu birkaç bilgiyi edinmemiz gerek; 1. Felsefe her şeye bağlıdır ve her şeyden beslenir. Örneğin, din bir inanç türüdür; inançsa bir felsefi disiplindir gibi.. ya da fizik bir bilim alanıdır; bilimse felsefenin ana disiplinlerinden biridir gibi.. Günümüzde evreni kavrama konusunda bilimsel yöntemler diğer felsefi alanlara kıyasla daha tutarlı ve işlevsel sonuçlar verdiği için, felsefe bilim üzerinden ilerlemektedir. Yani felsefe ile bilim apayrı kulvarlar değildir. Bilim felsefenin en önemli disiplinlerinden biridir. Antik çağlardan beri deney ve gözlem filozoflar tarafından kullanılmaktadır. İyi bir filozof aynı zamanda iyi bir fizikçi, kimyacı ve biyologtur. 2. Tanrı genel ve esnek bir tanımdır. Tanrı derken hangi tanrıdan bahsettiğimizi belirtmemiz gerekir. Çünkü birçok inanışın kendine has bir tanrı modeli vardır. Bir tanrı modeline inanıyor olmanız evrenin o tanrı tarafından yaratıldığını doğrudan kanıtlayan bir durum değildir. Bir başka açıdan edindiğimiz tüm veriler bir yaratılma durumunu ortaya koysa dahi; bu durum, hangi tanrı modeli tarafından yaratıldığı sorusunun belirsizliğiyle karşı karşıya kalacaktır. Tartışmaların, tinsel mastürbasyonların, ahlaksal, inançsal ve bilimsel kavgaların asıl merkezinde yatan durum görüldüğü üzere belirsizliğin kendisidir. - Bizler sadece maddeyi deneyimleyebiliyor ve gözlemleyebiliyoruz. Ve gözlemleyebildiğimiz evrendeki madde oranı %5 kadardır. Bu durum, %95lik kısım hakkında hiçbir şey bilmediğimiz gerçeğini açığa çıkarır. Yani oluşturduğumuz üç bin yıllık felsefi birikimimiz evren için %5lik bir kısma hitap etmektedir.
James gibi düşünüyordum ve benden önce bunu düşünen biri varmış :) Zaten ne düşünsem okudukça öğrendikçe anlıyorum ki filozoflar buna yıllar önce kafa yormuş.Aklın yolu bir diyelim o zaman
Tanrıyı kesinlikle biz kendi düşüncemizde, iletişimi kolaylaştırdığımız diller gibi Tanrı veya Tanrıları ve bütün dinleri de biz insanlar yarattık. Doğanın kaotik sistemi ile bütün canlılar, ortamları oluştuğunda canlılar da oluştu ve değişimlere uğradı ve bugünkü seviyeye ulaştı.
@@SelimCamci bu mühür nasıl açılıyor Selim?. Okuma yazma bilmeyen birine, Allah oku diye bir kitap gönderiyor. Bu oku emri olan kitap kendisine indiğiği halde, Okumayı yazmayı ölene kadar da öğrenmiyor, peki bu nasıl bir çelişki, Adam Allahı dinlemiyor, çünkü okuyamıyor, öğrenmiyor da, veya öğrenemiyor. İnsanlar bugüne kadar dinler ile kandırıldı. Yalan söylediler.
@@mehmetduman5906 Sen ALLAHı inkar etdin diye ALLAH da senin kalbini ve gözlerini ölünceye kadar mühürlemiş,ama bu senin için iyi olmayacak,öldükten sonra buna emin ol.
@@quliyev86 Senin delilin nerede. Allah insanları cezalandırmak içinmi yarattı. Bir Allah olsaydı bütün diller Dünyada aynı olurdu. Birkere Muhammed peygamber olmazdı. Çünkü onun hiç bir mantığı yok. Bugünkü kuran ilk insan olan Kurana göre Adem ile Hava ya indirilirdi, ve onlarda ölümsüz olurdu. Böylece Dünyada kötülük veya iyilik olmazdı. Adalet olurdu. Eee bunlar yoksa demekki bir Tanrıda yok.
@@quliyev86 Benim kalbim Dünyaya açıldı. Mühürlenseydi dururdu, yani ölürdü. Senin inandığın gibi eğer bir Allah var ise, bu Allah ta ne Adalet var, ne vicdan, nede Ahlak. Çünkü; milyonlarca günahsız suçsuz yoksul insan var bu dünyada, hepsine daha ölmeden işkence ve azap çektiriyor. Ve öldükten sonrada bir ceza verecek, öyleyse bu reva mı?!!. Adaletin olmadığı bir Dünyada bir Tanrının olması mümkün değildir.
@@LeoMiraz3078İnsan biraz iyi ve mantıkla düşünse kendi kendine oluşmadını ve sonsuz kudret sahibi olan ALLAH tarafından yaratıldığını anlar,tabii ki bazıları bunu kabul etmez,işte onlar bence ölümden sonrakı hayatda mutlaka pişman olucaklar buna emin ola bilirsin
İlk çağlarda insanlar "neden ve nasıl var olduk" sorularına yanıt bulamadıkları için tanrıyı sonra ise din (ler) i yaratmıştır. 'Dikkatli okunduğunda' her din kendi içerisinde çelişir, bu da insanların aslında büyük fikir hataları yaptığının ve tanrıyı insanların yarattığının kanıtıdır. Biz üç gün sonunda sabah kalkınca ateist oldum demedik. Saygılar.
@@muratcetin2954 Yaklaşık 4 yıl agnostik, 1.5 yıl deist bu sürede kuran, İncil vb birkaç dini kitabı birkaç defa bitirdim yüzlerce dini makale okudum notlar tutup anlamadığım yerleri tekrar tekrar gözden geçirdim, evde kuranın türkçe meali hala durur, sadece çelişkili yerlere 1 yıldan fazla zaman harcadım bazı yunan ve diğer mitoloji kaynaklarından da faydalandım baktım tutarlı ve mantıklı değil (bana göre ) hepsi birdiğerine benzer hikayeler anlatıyor çıktım. Bu arada çocukken kuran kursu ve cuma namazlarını ıskalamazdım.
William james ‘in ‘will to believe’ adlı makalesini okumamızı tavsiye ederim. Ayrıca modern romanın ana tekniği olan serbest bilinç akışının da mucididir
Dilara Hanım diksiyonunuzu ve anlatım tarzını çok beğeniyorum. Diksiyonumu geliştirmek için tavsiye edebileceğiniz egzersizler var mı? İlla bir kursa gitmek gerekli mi?
haksızlığa uğricam her zaman bu böyle olucak ve o hakkı yarın gelecek hafta yada öbür dünyada almican ve tanrıdan istemiyorum onu bu gün ve şimdi almak için her daim şavaşıcam
Dilara hanım.! Bence Agah Aydın'la bir program yapmalısınız. Eğer felsefe bize dış dünya ile ilgili birşey anlatıyorsa bir iç olanı anlatan birine ihtiyacımız var.
Tanrı herkesin ve her şeyin bütünü olabilirmi.Tüm her şey. İçinde bulunduğumuz evren henüz keşfedilememiş tüm evrenlerin tamamı sen ben hepimiz. Bir insanı oluşturan hücrelerin,içimizde yaşayan bakterilerin tanrısı insanın bütünü olabilir mi ? Bize çok büyük görünen her şey gezegenler evrenler falan aslında bir canlının tek bir atomu olabilir mi? Spinozacıyım galiba :)
En faydalı kanallardan biri. İzleyenlere arkadaki kitap duvarı fikir veriyordur gerçi. Faydalı kanallarda genelde arkada kitaplar durur, çünkü kanal sahibi en değer verdiği şey olan kitaplarını göstermekten zevk alır. Tanrı konusunda ise bence doğru şudur: metafizik varsa tanrı da çok büyük ihtimalle vardır, aslında kesinlikle vardır. Tanrı varsa din de çok büyük ihtimalle semavi dinlerdir ve islamdır. Ve metafizik de büyük ihtimalle bir gerçek. Kendi tecrübelerime göre kesinlikle tanrı var ve doğru din de islam. Tabi ki bunlar saatler alacak konular, o yüzden buradan aktarım çok zor. Sadece şuna değinmem şart: İslam deyince günümüzde yaşananı değil peygamberin getirdiği orijinal versiyonunu kastediyorum. Bu da haliyle çok uzun tartışılabilecek bir konu.
Dinler ve Tanrı kavramının; İnsanın sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarından dogduğunu düşünüyorum.1)Dine ilişkin bu sosyal ihtiyaçlar;İnsanların, bir arada yaşaması sırasında,toplumu birbirlerine zarar vermeyecek, herkesin yararlanabilecegi ilke ve kurallara tabi kılmaktır.Sözkonusu bu ilke ve kurallar;Olabildiğince ortak bir iyiyi temsil etmeli,uyulmasını saglamak içinde kutsal,dokunulmaz olmalı ödül ve ceza kavramlarını da içermelidir.2)Din ve Tanrı kavramına ilişkin psikolojik ihtiyaçlar ise; insanın dogal olaylara ilişkin kişisel merak duygusundan,varlığın niye varolduğuna ilişkin sorularından,dogum ve ölüm olaylarına,başlangıç ve bitiş kavramlarına ait anlamlandırma çabalalarından dogmuştur.3)Özellikle zenginler,egemen güçlü kişi ve sınıflar dini ve dini duyguları kötüye kullanırlar.Bu kötüye kullanımda ise tek bir amaçları vardır.Fakir,haksızlığa ugramış, ezilmiş,zulme ugramış kişi sınıf ve kitlelerin isyan etmesini önlemek.Onlar din ve Tanrı kavramını kullanarak derlerki;a)Bu durum aslında senin bir nevi kaderin,Tanrının bir takdiri.b)Senin bu kötü durumun aslında Tanrının sana uygun gördüğü bir imtihandır bak bizide mevcut gücümüzle, zenginliğimizle imtihan ediyor.c) Sen bu takdire ve bu imtihana itiraz eder,hele birde isyan filan edersen aslında Tanrıya ve Tanrının düzenine isyan etmiş olursun.d)Sana düşen itiraz ve isyan etmeden imtihanına devam etmek ve sabır etmektir.e)Ola ki biz bir şekilde haksızlık yapmış olsak da sen bu durumu Allaha havale et,sabır et, itiraz etme, hele bize asla isyan filan etme öteki dünyada zaten tüm bu sıkıntılarının karşılığını alacaksın ,Allah bizi burda olmasa bile, orda mutlaka cezalandıracak burda degil ama, orda mutlaka hakkını alacaksın, yeterki burda isyan etme burdaki düzen bu şekilde degişmeden devam etsin.Esas itibariyle konunun özü budur.Saygılar.
Bu videoyu izlerken Epikür'ün 2300 yıl önce söyledikleri aklıma geldi. Tanrı, ya kötülükleri ortadan kaldırmak ister de, kaldıramaz; veya kaldırabilir, ama kaldırmak istemez; ya da ne kaldırmak ister ne de kaldırabilir, yahut da hem kaldırmayı ister hem de kaldırabilir. Eğer ortadan kaldırmak istiyor da kaldıramıyorsa, o güçsüzdür; ki bu durum Tanrı'nın karakteriyle uyuşmaz; eğer ortadan kaldırabiliyor fakat kaldırmak istemiyorsa, o kıskançtır; ki bu da aynı şekilde Tanrı ile uyuşmaz; eğer o ne ortadan kaldırmayı istiyor ne de kaldırabiliyorsa, hem kıskanç hem güçsüzdür, bu durumda da, Tanrı değildir; eğer hem ortadan kaldırmayı istiyor hem de kaldırabiliyorsa -ki yalnızca bu Tanrı'ya uygundur-, o zaman kötülüklerin kaynağı nedir? Ya da o kötülükleri niçin ortadan kaldırmamaktadır? / Epicuros (M.Ö. 341-270)
Peki varlığımızı neyle açıklıyorsunuz ? Ben evreni, varlığımı anlamlandırmaya çalışıyorum, aylardır bu dusuncelerle bogusuyorum dindar bir müslüman oluyorum şüphe duymuyorum ardından bişey oluyor ve şüphe duymaya başlıyorum. Ama yerine asla başka birşey koyamıyorum. Bizi yaratan bı tanrı yoksa biz nasıl var olduk ? Tanrının varlığını kabul ettiğim madalyonun öbür ucunda ise Tanrı varsa yoktan nasıl var oldu ? Kimseyle konuşamıyorum bu konuları, o kadar yoruldum ki düşünmekten.
@@nazmiyehilalldemirrrYorumunuz ancak şimdi dikkatimi çekti.Benim yorumumu bir daha okumanızı öneririm.Bu arada,izin verirseniz ben kendi yaklaşımı mı paylaşayım.1)Tanrının varolması gerektiğine dair anlayışımız bizim( Aslında istisnasız tüm insanların zihninin) herşeye bir anlam yükleme, herşeyi anlamlandırma çabamızdan kaynaklanıyor.2)Antropopormolojik düşünme tarzı( yani herşeyi insan odaklı görme ve düşünme anlayışı)Bizi, kendimizi varlığın veya canlılığın bir parçası olarak görmemizi engelliyor.Herşeyin bizim için var olduğunu diger tüm canlılardan üstün( farklı degil bakın) olduğumuzu düşünüyor, tüm canlılığın ve varlığın bizim için yaratıldığını ,var olduğunu düşünüyoruz.(Doğayı inceliyoruz,diger canlılarla kendimizi karşılaştırıyoruz) bize en makul ve işimize gelen bu düşünceye sarılıyoruz.3) Varlık ve yaşamı bir biçimde anlamlandıramazsak,( Bir gün öleceğini bilen tek canlıyız)Yani varlıga,varlıgımıza,nereden gelip nereye gidecegimize bir cevap bulamazsak, ölüm gerçeğiyle nasıl yüzleşeceğiz?Bir gün öleceğimiz gerçegini nasıl kabulleneceğiz bu kolay bir şey mi?4)Yukarda üç madde de özetlediğim soru ve sorunlarımıza, meraklarımıza din, Tanrı ve ahiret kavramlarıyla cevap bulmak bizi rahatlatmıyormu?Bir düşünün lütfen.5)Yaşamın veya tüm varlığın bizzati kendisinin bir amacı,bir anlamı yok bence.Yaşam veya varlığın bizzati kendisi ya bi anlamlı olayım, benim de bir amacım olsun diye düşünmez. Ama biz insanlar; Yapıp ettiklerimizle bu kısa ömrümüzde yaşamımızı anlamlı kılabiliriz.Yani yaşamın kendisinin bir anlamı olmasıyla,( bana göre yok tabi)onu kendimiz için anlamlı kılmamız farklı şeyler.6)Tüm bu düşüncelerim ışığında;Ben kendi adıma; Dinlerin en akıllı,en adil, sınırsız güce sahip,iyi Tanrısı veya Tanrı anlayışını benimsemiyorum.Zorunlu varlık anlamında Var olmak zorunda olan, yalnızca varlık ve doğa kanunlarını koymakla yetinmek zorunda kalmış,müdaheleci olmayan, olamayan bir Tanrı anlayışını benimsiyorum.Benim düşünce ve inançlarım bu şekilde,Saygı ve selamlar.
@@nazmiyehilalldemirrrparadigma değişimi gerekiyor hilal hanım, yaratıcıyı insansı fikirlerle sınırlamak doğru değil, kuran-ı kerimde bile bazı ayetler insanlara özgü bakış açısına göre, bazı ayetlerde ise Allah'ın o geniş evrensel sistem perspektifi yönünden kendini tanıtıyor
Pelin hanim siz hep düşünürlerin goruslerini acikliyorsunuz. Bu konularda siz hangi görüşe mensupsunuz. Kendiniz ile ilgili video veya röportaj yapabilir misiniz? Kendinizi hangi düşünceye yakin görüyorsunuz merak ediyorum.
@@Schrodinger2202 spinoza videolarını dinlemiştim böyle düşündüğünü ben anlamadım anlaşılan. Birisi ateist olduğunu, siz spinozanin tanrı görüşünde olduğunu belirttiniz. Bu kavramlar çok farklı görüşler. Videoların satır aralarinda kendi görüşlerini belirtmiş olabilir ama herkesin tüm videoları izlemesi zor. Yorumları okuyor mu bilmiyorum ama bu konuya münhasır video yapmasını isterim.
Sadece hissedebilirsiniz, hissediyorsanız anlamamaniz mümkün değildir,hissetmiyorsaniz sınırlı olan insani kapasitenizdeki ilim seviyenize göre kendinizi ikna ettiğiniz gibi başkalarınıda sadece ikna etmek için öyküler ve hikayeler anlatıp durursunuz.
Kelimelerin ayrıştırıcılığı bir işe yaramıyor. Hiç bir şey birbirinden ayrı değil. Katmalar halinde birbirine bağlı. Ve ancak biz bu boyutu görebilecek donanımda değiliz. Teoriden öteye geçemiyoruz. Çünkü gerçekliğin kendisini bulmak imkansız. Elimize sadece farkındalık kalıyor. Ne kadar farkındaysak o kadar bilebiliyoruz. Kimisinin farkındalığı bir tanrı fikrine kimisinin ki bir tanrı olmadığı fikrine ulaşıyor. Aynı anda ikisinin var olabilmesi her iki fikrin işe yarıyor görünebilmesi bile gerçekliğin olmadığının bir işaretidir.
bu bence fikre ulasildigindan degil bilakis ulasilmadigindan kaynaklaniyor..bilhassa olmadigi fikrini savunanlar , fikri kaybetme kaygisindan , yeterli okumayi yapmiyorlar..surekli tek tarafli bilgi icinde kalmak , isine gelen okumayi yapmak ve teslim olma ve guya prestij kaybetme korkulari onlari engelliyor..cunku inanan insan modern olamaz , aydin olamaz gibi bir kirilamayan algi var..hani " madem Ataturkcusun neden inaniyorsun ? , hem solcuyum diyorsun hem oruc tutuyorsun ? komunist geciniyorsun ama malboro iciyorsun .. namaz kiliyorsun sonra kalkmis bilimden bahsediyorsun ...budalaligi var ya ...iste ondan sebep ! hem solcu , hem Ataturkcu , hem vatansever , hem iman sahibi , hem zengin , hem bilimsel olunamazmis , sanki ille birini secmek zirunlulugu varmis gibi ..yillarca turkiyeyi boyle aptallastirmadilar mi ? ben cok yakindan bildigim icin soyleyeyim , o meshuur tarihlerde gelip devsola girmek isteyen kimseleri Cumaya gidiyor diye dislarlar , sen bir daha gelme arkadas derlerdi..adam solcuyum diyor , siyasi gorusunu belirlemis ama Cumaya gitmek gibi bir buyuk kabahati var , oyleyse urun kellesini ! ..iste bizi bu aptallik bu hallere getirdi ..
Bizim yarattığımız tanrıların varoluşlarının tek sebebi 'aklın boşluk sevmemesi prensibi'dir. Bir yaratıcı veya bir varoluş sebebi arar akıl. O boşluğu da kendi yarattığı tanrılarla doldurmaya ihtiyaç duyar. Tanrı mantığın bir ürünüdür. Sorun ise 'Tanrı şudur, budur, şunları yapıp bunları söylemiştir' dendiğinde başlar. Akıl bunun gibi net çıkarımlar ister. Fakst sonra bı kendi çıkarımlarının yarattığı düşüncelerin kölesi haline gelip aklın dışına çıkar. Sebep sonuç ilişkisinin nasıl çalıştığını unutmak insanı ve toplumları bu karanlığa sürükler. Kendi yarattığımız sahte tanrılardan kurtulmadan gerçek olana ulaşmak mümkün olmayacaktır.
Videolarınız keyifli ve bilgilendirici. Teşekkür ederim :) Ancak köşede verilen bilgilerin küçük puntoyla yazılması ve arka fonunda karmaşa olması yazıları okumayı güçlendiriyor.
Matrix filminde atlama sahnesi vardır orda Morpheus Neoya " Aklını özgür bırak " der. İnsan ne zaman kendini bilir ve özgür olur işte o zaman hiç bir şeye ihtiyacı olmaz. Korkularla yaşayarak ne kendimizi ne içinde bulunduğumuz bu her neyse onu anlayabilir. Tanrı olsun yada olmasın bizim en önemli olgumuz özgürlük olmalı diye düşünüyorum çünkü ancak o zaman kendimiz oluruz. Sonsuza kadar hakikati aramalıyız.
Hepimiz kabul edip etmeyen de olsak bile yine de her anımızda ALLAHa ihtiyacımız vardır onun yarattığı oksijene suya ve diğer şeylere,ama ALLAHın hiç bir şeye ihtiyacı yok hatta tüm evrene bile,ve bu yüzden bu evreni istediği an dağıta da bilir bir başka şekilde yarata bilir tekce 'OL' kelamı il,SünhanALLAH❤❤❤
Anlam konusundaki videonuzda: - soyut kavramların örneğin aşk demişsiniz deneyiminin öznel olduğunu ve her ne kadar aşk kelimesi bu deneyim için bir gösterge olarak kullanılmış olsa dahi tam olarak karşılık gelemeyeceğini söylemişsiniz. Yani soyut kavramların dil aracı ile aktarılmasının zor olduğundan bahsetmişsiniz. Bu videoda ise soyut bir konuyu dil aracılığı ile sorgulamışsınız. Sonuç olarak yaşanan deneyim özneldir & kelimeler bu tarz konuları aktarmak için yetersizdir diye düşünüyorum. Örneğin ben inanan bir Müslüman olarak dinimi çok beğeniyorum çok seviyorum Rabbimi çok seviyorum onu tanımak için onu anlamak için çaba gösteriyorum ve bana verilen hayatın amacının bu olduğuna can-ı gönülden inanıyorum. Buradaki deneyimimi yine dil aracılığıyla paylaştım fakat bu deneyim bana özel olduğu için ancak ben anlayabilirim. Diğer insanlar ise kendi deneyimleri ölçüsünde anlayabilir beni.
Bence ,tanrı,içerisinde bulunduğumuz dünya ,dünyamızın içerisinde bulunan Samanyolu galaksimiz,galaksimizin içerisinde bulunduğu sistemleri ve bunların ötesinde,berisinde neler olduğu ve nasıl meydana geldikleri,tüm bu olguların nasıl meydana geldiğini bilmiyoruz,anlamaya çalışıyoruz.Bizler şöyle bir düşündüğümüz zaman sadece üzerinde yaşadığımız dünyanın tüm içerisinde bulunduğu sistemlerin nasıl kusursuz yaratıldığı ,hayatın nasıl başladığınıve bu hayatın birgün sonlanacağını,hayat devam ederken yaşam formlarının kendi ihtiyaçlarını nasıl devam ettirdiğine bir bakarsak müthiş bir akıl çarkı olduğunu sonuçları sürekli kontrol altında tutan bir mekanizmanın olduğuna inanıyorum ama ne olduğunu şuanda anlamanın mümkün olmadığını,belki ileride yaşamı başka yaşam alanlara taşıdıktan sonra eğer yaşam formları hayatta kalırsa belki o nesiller bu işlevlerin şifresini çözebilir ,çünkü şuanda insanlık bunu başarabilmiş değil yakın zamanda da başaracak gibi gözükmüyor ,çünkü medeniyeti sürdürebilecek tek mekanizma insan ,insan ve tüm yaşam formları sadece kendi gezegenimizde bu kadar mükemmel nasıl oluştuğunu bilim açısından daha çözememişiz, dini açıdan açıklamak çok kolay ,bir tanrı bir peygamber birde kitap denildiği zaman içerisindeki bilgilere bakıldığında bunların karşılıkları hemen hazır çünkü tanrı vardır ve herşey onun kontrolü altındadır o herşeyin sahibidir o herşeye hükmedendir herşeyi o bilir o verirse verir alırsa o alır herşey onun yanında var ve yok hükmündedir istediğ zaman yok ve var eder onda zaman ve mekan yoktur onu sadece insanlık şaşırmasın ,her şeye ulaşabilir diye ona akıl,muhakeme ve bilemediğimiz ama o kodlarla yaşadığımız kendimize yön verdiğimiz bilgilerle donatmıştır diye işin içinden çıkmaya çalışsakda çıkamayız sadece ona teslim olmakla kurtulabilirsen kurtulabilisin onuda kurtulabilirsen onun için tanrı diyorki sadece bana inanacaksın ve güveneceksin ben senden başka bir şey istemiyorum,dini bilgilere göre .insan oğlu var edildiğinden bugüne kadar hep bir deneme,yanılma ve arayış içerisinde olmuştur olmayada devam edecektir ,fakat insan oğlu olmasaydı dünyanın tadı olurmuydu vede insan oğlu olmasaydı dünya bu kadar zor durumda kalırmıydı çünkü var olan herşeyi yok ediyoruz hızla,selamlar,saygılar ben kendi açımdan birşeyler söylemeye çalıştım tabiki bu konularda herkesin fikirlerinede saygı duyarım,
"If there's a God, be aware I'm a man, newly made My son lies here and only of him Am I afraid As I gaze into that face I perceive that which is true I created him And we created you In his image And I never knew love like this" -Faithless (Maxi Jazz) - To all new arrivals
Tanrı kavramının (ki bu kavramda tek bir kavram değil) nasıl ortaya çıktığı konusunu henüz kati olarak BİLMİyoruz? Ha bugüne kadar bir milyon yorum yaptık o ayrı mesele. Herkesin kendince yüksekle ihtimal karineleri olsada bunun cevabını kati olarak bilmediğimizi söyleyebilirsek, gerçeklikle yüzleşebilir ve ondan sonra isteyen gönül rahatlığıyla kendi kendisinin tanrısı olmayı seçebilir...
Aslında tek bir cümle ile ateistlerin bütün tezlerini çürütüp inancımı korurum. Şöyle ki; beni sevdiğini söylüyorsan hadi bu sevgiyi bir “madde olarak” bana göster, gösteremiyorsan sevmiyorsun. Veya şefkati merhameti.
Tanrı hiç şüphesiz vardır ve yaratandır ve her nesneye şeklini görevini yaratandır.insan olarak kendinizi incelediğimizde çok açıkça ortaya koymaktadır hiç bir şey kendiliğinden olmaz
Görme kapasiteniz ne ki? hiç düşündünüz mü? hem onun sahibi siz misiniz? nereden hangi çarşıdan pazardan aldınız ki? ayrıca aklınızı ruhunuzu veyahutta mikropları organizmaları vs. görünmez varlıkları inkar mı edeceksiniz?.. Üstelik çokta şaşırtıcı!.. mükemmel bir göz organına, sahipsiz vede kendi kendine var olmuş derken; hemen üstünde ki, basit bir cam parçasından ibaret gözlüğü direk düşünmeden bir gözlükçüye yapana vermek... yani tercümeyle diyorsunuz ki: bir gözlük, göz'den daha fevkalade, karmaşık ve iyidir.. Bu aklı baştan atmaktan başka birşey midir? lütfen söyleyin?.. Selam ile.🌹
evet ! bu durumda ilk insani kim yaratti sorusuna da uygun bir cevap bulabilmek icabetmez mi ? bu gun bilim dunyasi yapay kan bile yapiyor ama ruh yapamiyor...kopyalama usulu ile koyun yaptilar hatta insan yaptiklarini da duyuyoruz..ruhunu sen koyamadiktan , hazir olan ruhu kullandiktan sonra insan " yarattim " diyebilir mi ? insanlar cok burnu buyuk ve hic sınırsız böbürlenmeyi cok iyi beceriyorlar...oysa Allah diyor ki ," insanlar gogun en ust katina da cikabilirler , eger Sultan izin verirse " ...ve ekliyor " bizim iznimiz olmadan yaprak bile kimildayamaz " diye ...insanoglu gercekten cok zavalli...
@@zamanla...Evrimi allahinizin aşkına araştırın, rastgelelik diye şu bilimden anlamayan sözde din kanallarından geliyorsunuz kendinizi rezil edip gidiyorsunuz
@@zamanla...görme kapasitemizi çok fazla geliştirsek bile tanrı yok ise aynı gorme kapasitemiz yetmiyor denilebilir.belki de yanlış yere bakmıyoruz da yanlış soruyu soruyoruz:ya tanrı yoksa?
@@hendakoste1 Ya varsa ve kıyamet gününde kendisine teslim olmayan ve itaat etmeyenlerin hepsini Cehenneme atacaksa!...Boş şeyler için vakit öldürülmemeli Müddessir suresinin 38.ayetinden 48.ayetine kadar inceleyin, İsra suresi 18.19.20.ayetler,Necm 32.ayet..Tahrim 6.7.8.ayetler,Nisa 56.ayetleri okuyun.
Önce fikrimi söyleyip sonra izleyeceğim bakalım benzerlik varmı. Tanrı insan beyninin ve ilkel çözümlemelerinin ürünüdür, işte bu yüzden milyarla insanın her birinin bir tanrısı vardır birbirine benzerlikleri oranında tanrı/ tanrıları da benzer niteliklere sahiptir kısaca sanal bir üretimdir. Din ise öğrenilmiş yada öğretilmiş bir normal olmayan durumdur.
"Ben cinleri ve insanları yalnız beni tanıyıp kulluk etsinler diye yarattım."(Zariyat, 51/56) Tanrıyı, ilahi tecelliye erişmeden çözemeyiz. Bir demir ateşe girmeden önce demirdir. Ateşte kor haline gelince artık onun demirliği kalmaz artık ona ateş deriz. Onun gibi kendimizden keçip yok olmadan tanrının varlığı bilinip çözülemez.
Tanrıyı bilmem ama dinleri çok net biz yarattık. Bunu da dindarlar dahil insanların %80-90 ı biliyor. Yusuf Atılganın bir sözü var ya; ne çok yalan söyleniyordu yeryüzünde. Sözle, yazıyla, resimle ya da susarak.
Merhaba Dilara Hanım, Karşı arguman dinlerin yuzyıllardır verdiği hasar sebebiyle gayet haklı ve yorumu bu hasarın acısını taşıyarak birazda subjektif kalıyor bana göre. Kesinlikle doğamız gereği inanmak istiyoruz, bilmek istiyoruz ve hikayalerde yaşıyoruz. Bu evrimin sonucu. Bu duygulardan güç alanlar hayatta kalacak gücü buldu. (Öte tarafta tabi ki bunun doğamızda var olması bir kanıt da olabilir kimine göre) Bu durumda bugün inançla akılcılık arasına bir duvar örmek ve insanlara taraf seçmelerini söylemek insanlık için çok korkunç sonuçları getirebilir. Yapılması gerekenin inanç reformu olmalı gibi geliyor bana ama bu yeni bir mesih anlamında değil tabi ki 😅. Her bireyin kendi içindeki inanç reformu, bireysel olmalı. One photon at a time 💚
@@HulaguHan-mk1hw Evrenin genişliği yaratıcının kudretine delildir. Gariptir ki uçsuz bucaksız bu evrende bir zerre yer kaplamayan gezegenimizde yaşamın kendiliğinden var olduğuna inananlar, dirilişin mümkün olmadığını savunuyorlar.
Tanrıyı zihninde ve yüreğinde düşünüp bunun ile tatmin olup bunu toplumlara kabül ettirdiğin zaman işin sonu paraya gider. Örneğin,, diyanete ayrılan devasa bütçe. Camilerde toplanan paralar.. Camilerin altındaki dükkan gelirleri.. Her yere sadaka kutusu bırakılıp toplanan paralar. Camilerin tuvalet gelirleri.. Hacca gidenlerden alınan komisyonlar... Din ile parayı birbirinden ayordığınız zaman dinlerin tamamı ile hayal ürününden ibaret olduğunu herkes görür.. Varlığından emin oldukları tanrıda dinlerde çöküp yok olur..
Kendisinin ne olduğunu tanımlamaktan aciz bir varlığın Tanrı'yı yaratmasından söz etmek için insanın muhayyilesinin hayli sığ (daha doğrusu hayli sığlaşmış) olması gerekir.
aynen öyle, tanrıyı insanlar yaratmıştır. böylece tüm sorulara bir cevap bulunmuştur. insanlar herşeyden tanrıyı sorumlu tutup ,işin içinden çıkıyorlar. depremi bile tanrının yaptığını ,insanların ölümünden tanrıyı sorumlu tutup, yaşam tarzından dolayı tanrının insanları cezalandırıldığı sanılıyor. çok yalnış yoldayız.
Ya gerçekten kendi içimden yorum yapmadan çok zor izleyebiliyorum. Düşündüren güzel doneler alsam da katılmadığım görüşlerin var. Ve bu his gerçekten çok güzelmiş. :)
Saygılar, din ve tanrıyı ayırıp birbirinden bağımsız irdeleyemezmiyiz? Deist yaklaşım olarak anlaşılmasın da, biraz daha bilimsel yaklaşımla bakıp, tanrı algımız ilerlesin istiyorum. Gercek tanrıya dair bilgiler uretilmeli. Teşekkürler
Efsanelerin insan üzerindeki yan etkileri, faydalarından çok olmakla insanın dine ihtiyacı olması normal midir ? İnanç ise dinden farklı olarak biyolojimizdeki bir özellik olabilir fakat din inancın yerine geçme konusunda ısrarcı tüccar gibi ürünlerini zorbalıkla pazarlamaya çalışır
Çok teşekkürler. Farklı Yönleriyle sonumunuz düşünsel varolmayi tüm gerçek çıplaklığıyla ürpererek hissediyorum. İnsanın dünyasal evreninde çıkış kapısını gosterdiginiz şığinizla var olabiliyoruz tüm benliğimizi hissederek. ❤👏👏💗🙏
Tanrıyı biz yarattıysak bizi kim yarattı. Tanrı sadece bizim tahayyülümüzde varlığını sürdürüyorsa biz de başka bir varlığın tahayyülünde olabilir miyiz, ünikorn gerçek mi ?
entropi diye bilimsel bir gerçeklik varken . dışarıdan entropiyi tersine çevirecek bir güç olmadan , nasıl olup ta bir yaşam başlayabiliyor . tartışmanın en başı ve ilk çözülmesi gereken nokta evren nasıl olupta var oldu . bunu çözmeden atlayıp buralara gelmek kolaycı bir yaklaşım oluyor .
Bence insanlar için tanrı bir bakım veren ve ebeveyn rolünde gibi, benimle ilgileniyor beni gözetiyor ve insanüstü olduğu için anamın babamın açığını da rahatlıkla kapatır
Din; felsefi açıdan mantıksız, psikolojik açıdan faydalı, sosyolojik açıdan işlevsel, politik açıdan kullanışlıdır 😉
Politik açıdan niye bu kadar haklı 🗿
Çok iyi 😂👏
Zaten ay ve güneşe’de ben emir veriyorum, sabit bir yörüngede sürekli hareket et diye.. Tövbe Estağfirullah ya
@@sehav9558 aslinda ne ay ne de gunese kimsenin emir vermesine gerek yok ki zaten fizik kanunlari var
@@usernimhalu Fizik kanunları dediğin evren işleyişinin kuralları… Kuralı kim koyuyor, kim uyguluyor
Örneğin insan kendi evinde çöpünü çöp kutusuna atar, bu bir kuraldır. Ama bu kuralı kim koyar, kim uygular
Dinler zayıfken faydalı, güçlenince saldırgandır. Her iki süreci de yaşadıkları için ikisine de uygun emirleri vardır. İyi dindar dinin zayıf dönemini, kötüler güçlü dönemini esas alır.
Bu sadece dinler için mi geçerli 😂
denenen ve sorgulanacağı söylenen insanların yaptıklarını nasıl olurda dinle bağdaştırırsın? bunu nasıl yapabilyorsun cidden hayret
oh çok şükür.. bugünde imanımda şaşma olmadı:.. ne güzel programlar yapıyorsunuz
Allahın varlıgını bana çok güzel bir şekilde anlattınız .. tşkler.. iyi ki varsınız..
Genelde videolara yorum yapmam, ama o kadar etkili bir sunum ki bazı şeyleri tekrar gözden geçirmeme vesile oldu. Çok farklı bir bakış açısı.Ünlü düşünürlerin fikirlerini rafine edip objektif bir şekilde bizlere sunduğunuz için teşekkürler. Emeğinize sağlık.
Merhaba. Merak ettiğim için sizden bir şey sormak istiyorum. Profil fotonuzdaki siz misiniz? O foto kimlik için fotoya neden benziyor? Son zamanlarda bu tür poz verilmiş profil fotolu hesaplar çok görmeye başladığım için merak ettim. Bir de profil isminiz gerçekten sizin isminiz mi?
ya bunun amacı zaten insanları ''inanmayabilirsiniz e'' sevk etmek. sen sunmak diyorsun, emeğinin tek hedefi dinleri tarihe gömmek
Şu acımasız dijital dünyada karşıma çıkan en güzel şeylerden birisin Dilara Hocam Yapay zeka ile bu ortam daha ne ürkütücü yerlere taşınır bilemiyorum. Ama elinden geldiğince tarafsız kalmaya çalıştığın, her zaman büyük düşünür ve deha zekaların görüşleriyle desteklediğin ve algılarımızla oynayarak manüpüle etmemeye çalıştığın bu videolarını dinlemek anlamaya çalışmak ve kendimi güvende hissetmek zeminindeyim, iyi ki varsın 🤗
Tam da kahve yapıp eski videoları izleyecektim. Birden bu bildirim çok mutlu etti gerçekten 💕💕
Aslında Dilara hocamızın konuyla ilgili giriş özeti 2:47'de. "Birlikte düşünmeye başlayalım". Sanırım milletimizin en büyük eksikliği bu zaten. Düşünmemek, sorgulamamak, fikir üretmemek, kabullenmek.
Rabbim imanla şereflendirsin amin
@@canyr şerefli olmak için ahlaklı, vicdanlı, merhametli ve dürüst bir insan olmak yeter. İmanla (bilmeden körü körüne inanmakla) gelecek şerefe ihtiyacı olana mani olmuyoruz tabi. İsteyen istediği şekilde şereflendiğine inanabilir.
Sezen Aksu'nun o güzel şarkısını anımsadım "Ne gelen anladı ne giden olanı biteni" zor ve çetrefili bir düşünce hakikati bulmak , teşekkürler Dilara❤
hayat sirrinin suyunu
cesmelerden bulamazsin
ansizin bir deli caydan
icersin de kanamazsin
cem karaca
@@c__a 👏👏👏
"Masal soylediler ve uykuya daldilar."
HAYYAM..
Hakikatı bulmak zor değil, zor olan onu kabul etmek..
Şimdi bu Filistin’deki hastane saldırısında 1000’den fazla insanın öldüğü söyleniyor. Bombayı uçaktan bırakan pilot 1000 kişiyi öldürmüş oldu. Öyle değil mi?
Peki o insanı bu dünyada yargılayacak bir makam var mı? YOK
Eğer Allah’a inanmazsanız, bu dünyada yapılan birçok kötülüğün, özellikle yukarıdaki örnekteki gibi büyük kötülüklerin bir bedelinin olmadığını düşündüğünüzde, ama gerçekten düşündüğünüzde, hakikatı ararken bile bu kadar yorulmadığınızı anlayacaksınız…
Ölümden korkan insan tanrılarını ve cennetlerini yaratıyor
Eger Allah inancim olmasaydi simdiye çoktan intihar etmiştim ne korkusu
@@Bf14530 ölmekten korkmak değil derken anlatmak istediğim o değil. Bende ataistim ve elimde tek olan yaşadığım bu hayatır. ben yokolup gidiceğim o zaman Müslümanlardan daha çok korkuyorum demektir. Ama buna rağmen din seçmiyorum. İnsanlar ölmekten değil öldükten sonrasından korkuyor, ölümden sonrasında ne olacağını bilmeyen insan belirsizlikten korkuyor. Bu korku din yaratıyor. Bu orada hayat, elimizdeki tek şey ve buna sarılamayacağını sırf din var diye bu hayatı yaşıyor olman üzücü. Hayat oyun anı yaşa ne istersen onu öğren araştır inan mutsuz isen nedenide uğraşmamandır. Uğraş yaa ilgilen yaaa hayatında bir yemek 🥣 yapmaktan tut ığraşacağın herşey intiharı düşündürmeyecektir. Ama hiçbir şey yapmasan hayat anlamsız olur. Bende mutsuz olduğum dönemler oldu ama ölmek istemedim çünkü aç kalsamda bir bardak 🥤 su bile iyi geliyor 😅. Hayatı yaşanır kılan dinler değildir. Hayatı yaşanır kılan uğraşlar yaptığın ve mutlu olduğun işler olur.
@@ak_akurt Dinler yoktur İslam vardır Al-i İmran suresi 19.84.85.ayetler.Bütün peygamberler İslâm peygamberleriymiş ve Allah'a teslim olmayıp,itaat etmeyenler kıyamet gününde cehenneme atılacakmış Müddessir suresi,Kıyamet suresi,İsra suresi,Nahl suresi,Tahrim 6.7.8.ayetler,Nisa 56.ayet akıl baliğ olanlar dahil herkesi uyarmak gerekiyor geç olmadan herkesin eceli belirlenmiştir.
Pazar günlerini beklemeyi güzelleştiren kişi❤İyi ki sosyoloji okumuşum ve iyi ki sosyolojinin katkılarıyla felsefe ve psikolojiye yönelmişim.Ve bunda çok büyük katkıları olan "dilozof"a teşekkürlerimi sunarım.
Din sosyolojisi, psikolojisi ve felsefesi..Bunların birleşiminden oluşan bir çalışma💯✅👌
Tanrı ile insan arasındaki süreç tamamen bireysel tecrübedir, insanın tanrıya ulaşması sadece tanrının dokunuşu ile mümkündür çünkü insan tanrıya sonsuz uzak fakat tanrı insana çok yakındır, tanrının insandan beklediği sadece samimiyet ve teslimiyettir.
İnsanın gücü nedirki tanrıyı yaratabilsin.insanin diğer insanları ne kadar anlayabildigi bile tartışma konusu olabilir.islamiyete göre Tanrı Allah'tır kanunları İslami kurallardan ibaret değildir.fizik ve kimya kanunları onun madde üzerindeki kanunlarıdir.ne yani insanı yaratan yüce Allah fizik ve kimyadan habersiz ve bilgisizmidir.saygilarimla
Bir yanda tanrının yarattığı insanlar var, bir yandan insanın yarattığı tanrılar var.
Kendi hayatımızın anlamını ve değerlerini inanarak da oluşturabileceğimiz kanaatindeyim. Dönüşümüz yine Allah’a , Ona yaraşır bir şekilde yaşamaya çalışmak da kendi değerlerimi yansıtır.
Mitoloji bunun en güzel örneğidir. Özellikle Roma mitolojisini okuduğunuzda, bazı dinlerdeki benzerlikleri görebilirsiniz. Geçmişte yazılmış hikayeyi güncelleyerek dinler yazılmış olabilir mi?
Tüm ilâhi dinler tek kaynaktan çıkmıştır o da Allah. İnsanlar sonradan değişikliklere uğrattılar. Her bozulmamış din İslamdir aslında. Lâkin seğirme edilince Allah peygamberler aracılığıyla tekrar tekrar insanları uyarmıştır. Bu yüzden ilahi dinler birbirine benzer. İnsanlar yazmaz dini yani. İnsanlar sadece deforme eder. Allah da sürekli deforme edilen kuralları yeniden düzeltir.
@@s.özel mal
dostum bu onun dusuncesı fıkırlere saygı duymalısın eger baskalarının dusuncesıne saygı duymayı bılmıyorsan bu durumda mal olan sen oluyorsun @@uzaklar613
@@s.özel Evet bu da mantıklı ancak kitapta yazan bazı şeylerin kanıtlanması gerekir
Eğer Allah'ı kabul etmezsen, tüm varlıklara teker teker yaratıcılık vermiş olursun! Kâinatta her şey muazzam bir uyum, bir düzen içinde işlemektedir. . Her varlık birbirini tanır, yardımına koşar, birbirini tamamlar. Evet evren bir puzle gibidir. Her parça yerli yerindedir. Bulunduğu konuma uymayan tek bir varlık yoktur. Kimse birbirinin hukukunu çiğnemez. Demekki bu puzleın her bir parçasını tasarlayan, bilen, olması gereken yere koyan, ilmi her şeyi kuşatan sonsuz güç ve kuvvet sahibi biri vardır!!! İşte o yüce Allah'tır! ☝🏻
Muazzam bir uyum mu var? Yoksa biz bu düzende var olduğumuz için mi bize muazzam geliyor? Her varlık birbirini tanımaz, birbirini öldürür hatta yer. Yaşadığımız dünya muhteşem bir dünya değil, imtihan dünyasıdır. Muhteşem bir düzen olsaydı cennete ihtiyaç kalmazdı.
Her şey düzenin bir parçasıdır. Canlıların birbirini yemesi, kâinatı kilerden arındırır, temizler. Aynı zamanda düzeni sağlar, ölçüyü belirler. Canlıların kontrolsüzce çoğaltıp yaşamı olumsuz etkilemesine izin vermez. Bazı canlılar bazılarının rızkını oluşturur ve bu düzen belli bir ahenkle akıp gider. Düzensizlik diye nitelediğiniz her şey, tam da olması gerektiği gibi işler. Bunlar hep birlikte insanın hayatını yaşaması için sağlanmış kolaylıklar bütünüdür. Her şey insanın emrine verilmiş vazifeli memurlardır.
Cennet kusursuz bir yer. O sadece mükâfat yeridir. Mücadele yeri dünya ahiret kadar kolaylıklar içinde yaratılacak değildi ya. Dünya ne kadar muazzam olsa da imtihan yeridir ve sıkıntılar imtihan gereği vardır
@@kanaotsuyuri9744 tanımaz dediğiniz sivri sinek insan vücudunu bir biyolog gibi tanıyor ve biliyor. Derideki alıcı reseptörleri nereden biliyor ki, oraya anestezi uyguluyor? Kanın pıhtılaşma özelliğini nereden biliyor ki, oraya heparin salgılıyor. Tüm bunlar varlıkların her halini bilen ve tanıyan aşkın bir varlığın varlığının işareti değil mi? İşte tüm varlık birbiri ile uyum içinde, her şey yerli yerinde. Kış ve yaz meyve, sebzeleri bile mevsimsel ihtiyaçlara göre planlanıp yaradılmış. Her şey mevsiminde şifalı. Mevsim bunu nereden biliyor; meyve, sebze mevsimi, soğuğu nereden biliyor ve tanıyor? 🤔
@@kanaotsuyuri9744 düzen demek kusursuzluk demek değildir. Kusurlu görünen şeyler de düzenin parçasıdır.
Meselâ vücuttan atılan atıklar ve sıvılar kusur gibi görünür ama vücudu toksinlerden arındırır. Bir fabrikanın temizliğe ihtiyacı vardır. Temizlenip giden kilerden geriye rahat ve sağlıklı bir vücut kalır değil mi?
Tanrı inançları, insanların kültür, tarih ve psikolojik ihtiyaçlarına bağlı olarak şekillenir. Dolayısıyla, Tanrı'yı insanlar mı yarattı sorusu karmaşık bir konudur ve farklı bakış açılarına göre farklı yanıtlar alabilir.
Pekte öyle değil!.. Allah inancı ilk insanla başlamış, ona yol gösterici bir Peygamber gönderilmiş; önü her daim aydınlatılmıştır. O da adları farklı olsa da her zaman İslam inancı olmuştur. Bugünlere kadar da tazeliği ile gelmiştir. Ha! bozuk ve sıradan inançlar konusunda dediklerin gerçek olabilir ki, zamanın insanları sapıtıp yanlış inançlara yönelmiş olabilirler; o da onları bağlar ki, zaten hiçbir zaman da tutunamayıp silinip gitmişlerdir. Bak bugün dahi modern bir toplumda ateistler dahi kendilerini aştılar bozulup dağıldılar, sonunda da kendilerini Tanrı olarak ilan ettiler.. Geçmişte İslam'ın suçu neydi ki? bugün olsun?. Sana selamla..
@@zamanla... Çin'de neden peygamber yok?
@@Nova_bruh Nerede isterdin ki? kabul ediyormusun-etmiyormusun orasını bilmiyorum da; Çin'de gelse kabulünmüydü? yoksa nerede gelse? diğer bir yer mi derdin?.. Dostum be, bırakta Yaratıcı nerede isterse orada göndersin; o kadarda hakkı olsun değil mi? hem onun yaratıcılığı sadece bir 'OL' demesinden ibarettir. İnsanoğlu bile gücü ve özgürlüğü ile nerelerde ne kararlar veriyor; ne işler başarıyor.. Umarım amacın üzüm yemektir; bağcı dövmek değil!.. Sana selamla..
@@Nova_bruh Allah göndermemiş
@@hasankarasuleymanoglu1182 Çünkü orada Kur'an'ı Kerim diye bir kitap yazma ve İslam diye bir din oluşturma derdi yoktu. Din üzerinden kendi menfaatlerini sağlama isteği yoktu.
Diamond Tema'yı merak ederek ve severek takip ediyorum. Pelin Dilara Çolak'ın bu videosu da algoritma sayesinde önüme çıktı. Başka bir felsefe kanalı daha bulduğuma seviniyorum. Felsefe hayattır, candır. ❤😊
Ama bazem sacmalamaya goturur ?gercekten uzaklastirir yaptigin mantiksal hatalar.En iyisi kendin deneyimlemendir?Gerisi isin magazin kismi?,onun icin yillardan beri tartisip durmuslar ama hala bir sonuca ulasamamislar.
Felsefe hayatın kendisidir. Kırmızı hapı seçmektir. Gerçeklere yaklaşmak adına acı çekmeye razı olmaktır.
@@can18ylonce47 ne alaka
Diamontu anlıyor severek sıkılmadan ne anlatmak istediğini bir ilkokul mezunu insan bile anlayabilir bu kızın ne anlatmak istediğini anlamaya calismaktan sıkılıyor insan.gereksiz
Arkadaşlar öncelikle kavram karmaşası yaşamamak için şu birkaç bilgiyi edinmemiz gerek;
1. Felsefe her şeye bağlıdır ve her şeyden beslenir. Örneğin, din bir inanç türüdür; inançsa bir felsefi disiplindir gibi.. ya da fizik bir bilim alanıdır; bilimse felsefenin ana disiplinlerinden biridir gibi.. Günümüzde evreni kavrama konusunda bilimsel yöntemler diğer felsefi alanlara kıyasla daha tutarlı ve işlevsel sonuçlar verdiği için, felsefe bilim üzerinden ilerlemektedir. Yani felsefe ile bilim apayrı kulvarlar değildir. Bilim felsefenin en önemli disiplinlerinden biridir. Antik çağlardan beri deney ve gözlem filozoflar tarafından kullanılmaktadır. İyi bir filozof aynı zamanda iyi bir fizikçi, kimyacı ve biyologtur.
2. Tanrı genel ve esnek bir tanımdır. Tanrı derken hangi tanrıdan bahsettiğimizi belirtmemiz gerekir. Çünkü birçok inanışın kendine has bir tanrı modeli vardır. Bir tanrı modeline inanıyor olmanız evrenin o tanrı tarafından yaratıldığını doğrudan kanıtlayan bir durum değildir. Bir başka açıdan edindiğimiz tüm veriler bir yaratılma durumunu ortaya koysa dahi; bu durum, hangi tanrı modeli tarafından yaratıldığı sorusunun belirsizliğiyle karşı karşıya kalacaktır. Tartışmaların, tinsel mastürbasyonların, ahlaksal, inançsal ve bilimsel kavgaların asıl merkezinde yatan durum görüldüğü üzere belirsizliğin kendisidir.
- Bizler sadece maddeyi deneyimleyebiliyor ve gözlemleyebiliyoruz. Ve gözlemleyebildiğimiz evrendeki madde oranı %5 kadardır. Bu durum, %95lik kısım hakkında hiçbir şey bilmediğimiz gerçeğini açığa çıkarır. Yani oluşturduğumuz üç bin yıllık felsefi birikimimiz evren için %5lik bir kısma hitap etmektedir.
İnsan neden dışsal, aşkın Üretme fikri var?
İnsan neden GÖRDÜĞÜYLE yetinmez?
Ultraviyoleden
Sayın Çolak, evreni anlamlandırma çabamız, fiziksel gerçekliğe uygunluğuna koşut anlamlanır. Saygıyla
Cok guzel bir soru kutluyorum sizi ve calismalarinizda basarilarinizin artarak sürmesini diliyorum
James gibi düşünüyordum ve benden önce bunu düşünen biri varmış :) Zaten ne düşünsem okudukça öğrendikçe anlıyorum ki filozoflar buna yıllar önce kafa yormuş.Aklın yolu bir diyelim o zaman
Tanrıyı seviyorum💞
Onu tanıdıkça daha da çok seviyorum💞
Çok değerlisiniz bizler için. Teşekkürler
Tanrıyı kesinlikle biz kendi düşüncemizde, iletişimi kolaylaştırdığımız diller gibi Tanrı veya Tanrıları ve bütün dinleri de biz insanlar yarattık. Doğanın kaotik sistemi ile bütün canlılar, ortamları oluştuğunda canlılar da oluştu ve değişimlere uğradı ve bugünkü seviyeye ulaştı.
@@SelimCamci Acaba kim mühürledi. Nasıl bir mühürse bu.
@@SelimCamci bu mühür nasıl açılıyor Selim?. Okuma yazma bilmeyen birine, Allah oku diye bir kitap gönderiyor. Bu oku emri olan kitap kendisine indiğiği halde, Okumayı yazmayı ölene kadar da öğrenmiyor, peki bu nasıl bir çelişki, Adam Allahı dinlemiyor, çünkü okuyamıyor, öğrenmiyor da, veya öğrenemiyor. İnsanlar bugüne kadar dinler ile kandırıldı. Yalan söylediler.
@@mehmetduman5906 Sen ALLAHı inkar etdin diye ALLAH da senin kalbini ve gözlerini ölünceye kadar mühürlemiş,ama bu senin için iyi olmayacak,öldükten sonra buna emin ol.
@@quliyev86 Senin delilin nerede. Allah insanları cezalandırmak içinmi yarattı. Bir Allah olsaydı bütün diller Dünyada aynı olurdu. Birkere Muhammed peygamber olmazdı. Çünkü onun hiç bir mantığı yok. Bugünkü kuran ilk insan olan Kurana göre Adem ile Hava ya indirilirdi, ve onlarda ölümsüz olurdu. Böylece Dünyada kötülük veya iyilik olmazdı. Adalet olurdu. Eee bunlar yoksa demekki bir Tanrıda yok.
@@quliyev86 Benim kalbim Dünyaya açıldı. Mühürlenseydi dururdu, yani ölürdü. Senin inandığın gibi eğer bir Allah var ise, bu Allah ta ne Adalet var, ne vicdan, nede Ahlak. Çünkü; milyonlarca günahsız suçsuz yoksul insan var bu dünyada, hepsine daha ölmeden işkence ve azap çektiriyor. Ve öldükten sonrada bir ceza verecek, öyleyse bu reva mı?!!. Adaletin olmadığı bir Dünyada bir Tanrının olması mümkün değildir.
Evreni anlamlandıran insandır. İnsan yoksa anlam yok, Tanrı yok.
İnsan hakta hak insanda ne ararsan var insanda.
sakin insani anlamlandiran evren olmasin !
@@seldamirgi2390 bunu tartışıyoruz. Somut bir şey koyun ortaya. İnsanı anlamlandıran nedir?
@@LeoMiraz3078İnsan biraz iyi ve mantıkla düşünse kendi kendine oluşmadını ve sonsuz kudret sahibi olan ALLAH tarafından yaratıldığını anlar,tabii ki bazıları bunu kabul etmez,işte onlar bence ölümden sonrakı hayatda mutlaka pişman olucaklar buna emin ola bilirsin
İlk çağlarda insanlar "neden ve nasıl var olduk" sorularına yanıt bulamadıkları için tanrıyı sonra ise din (ler) i yaratmıştır. 'Dikkatli okunduğunda' her din kendi içerisinde çelişir, bu da insanların aslında büyük fikir hataları yaptığının ve tanrıyı insanların yarattığının kanıtıdır. Biz üç gün sonunda sabah kalkınca ateist oldum demedik. Saygılar.
Kaç günde ateist oldunuz ve kaç kez Kur'an'ı okudunuz.
@@muratcetin2954 Yaklaşık 4 yıl agnostik, 1.5 yıl deist bu sürede kuran, İncil vb birkaç dini kitabı birkaç defa bitirdim yüzlerce dini makale okudum notlar tutup anlamadığım yerleri tekrar tekrar gözden geçirdim, evde kuranın türkçe meali hala durur, sadece çelişkili yerlere 1 yıldan fazla zaman harcadım bazı yunan ve diğer mitoloji kaynaklarından da faydalandım baktım tutarlı ve mantıklı değil (bana göre ) hepsi birdiğerine benzer hikayeler anlatıyor çıktım. Bu arada çocukken kuran kursu ve cuma namazlarını ıskalamazdım.
William james ‘in ‘will to believe’ adlı makalesini okumamızı tavsiye ederim. Ayrıca modern romanın ana tekniği olan serbest bilinç akışının da mucididir
Dilara bu konularda özellikle rafine felsefi bilgi verme konusunda çabalarını çok takdir ediyorum. Her zaman önüne bakıp yolundan gitmen dileğiyle 👏
ya bunun amacı zaten insanları ''inanmayabilirsiniz e'' sevk etmek. sen çaba diyorsun, emeğinin tek hedefi dinleri tarihe gömmek
çok hoşuma gitti...hayal hanemdeki sakallı oğlan beynimi baya uyuşturmuş.teşekkürler pelin
Dilara Hanım diksiyonunuzu ve anlatım tarzını çok beğeniyorum. Diksiyonumu geliştirmek için tavsiye edebileceğiniz egzersizler var mı? İlla bir kursa gitmek gerekli mi?
Kâinatı oluşturan bir enerji var ise , ve herşey bu enerjiye güce ihtiyaç duyuyorsa, yaradanı inkar etmek mantık dışıdır.
haksızlığa uğricam her zaman bu böyle olucak ve o hakkı yarın gelecek hafta yada öbür dünyada almican ve tanrıdan istemiyorum onu bu gün ve şimdi almak için her daim şavaşıcam
Dilara hanım.! Bence Agah Aydın'la bir program yapmalısınız. Eğer felsefe bize dış dünya ile ilgili birşey anlatıyorsa bir iç olanı anlatan birine ihtiyacımız var.
Tanrı herkesin ve her şeyin bütünü olabilirmi.Tüm her şey.
İçinde bulunduğumuz evren henüz keşfedilememiş tüm evrenlerin tamamı sen ben hepimiz.
Bir insanı oluşturan hücrelerin,içimizde yaşayan bakterilerin tanrısı insanın bütünü olabilir mi ?
Bize çok büyük görünen her şey gezegenler evrenler falan aslında bir canlının tek bir atomu olabilir mi?
Spinozacıyım galiba :)
En faydalı kanallardan biri. İzleyenlere arkadaki kitap duvarı fikir veriyordur gerçi. Faydalı kanallarda genelde arkada kitaplar durur, çünkü kanal sahibi en değer verdiği şey olan kitaplarını göstermekten zevk alır.
Tanrı konusunda ise bence doğru şudur: metafizik varsa tanrı da çok büyük ihtimalle vardır, aslında kesinlikle vardır. Tanrı varsa din de çok büyük ihtimalle semavi dinlerdir ve islamdır. Ve metafizik de büyük ihtimalle bir gerçek.
Kendi tecrübelerime göre kesinlikle tanrı var ve doğru din de islam. Tabi ki bunlar saatler alacak konular, o yüzden buradan aktarım çok zor. Sadece şuna değinmem şart: İslam deyince günümüzde yaşananı değil peygamberin getirdiği orijinal versiyonunu kastediyorum. Bu da haliyle çok uzun tartışılabilecek bir konu.
Fikri fayda için sunmak ve böylesine anlatmak için özen göstermek inceliği için teşekkürler...Tanrı bu incelikleri gördüğünde senin içine sızar...
Dinler ve Tanrı kavramının; İnsanın sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarından dogduğunu düşünüyorum.1)Dine ilişkin bu sosyal ihtiyaçlar;İnsanların, bir arada yaşaması sırasında,toplumu birbirlerine zarar vermeyecek, herkesin yararlanabilecegi ilke ve kurallara tabi kılmaktır.Sözkonusu bu ilke ve kurallar;Olabildiğince ortak bir iyiyi temsil etmeli,uyulmasını saglamak içinde kutsal,dokunulmaz olmalı ödül ve ceza kavramlarını da içermelidir.2)Din ve Tanrı kavramına ilişkin psikolojik ihtiyaçlar ise; insanın dogal olaylara ilişkin kişisel merak duygusundan,varlığın niye varolduğuna ilişkin sorularından,dogum ve ölüm olaylarına,başlangıç ve bitiş kavramlarına ait anlamlandırma çabalalarından dogmuştur.3)Özellikle zenginler,egemen güçlü kişi ve sınıflar dini ve dini duyguları kötüye kullanırlar.Bu kötüye kullanımda ise tek bir amaçları vardır.Fakir,haksızlığa ugramış, ezilmiş,zulme ugramış kişi sınıf ve kitlelerin isyan etmesini önlemek.Onlar din ve Tanrı kavramını kullanarak derlerki;a)Bu durum aslında senin bir nevi kaderin,Tanrının bir takdiri.b)Senin bu kötü durumun aslında Tanrının sana uygun gördüğü bir imtihandır bak bizide mevcut gücümüzle, zenginliğimizle imtihan ediyor.c) Sen bu takdire ve bu imtihana itiraz eder,hele birde isyan filan edersen aslında Tanrıya ve Tanrının düzenine isyan etmiş olursun.d)Sana düşen itiraz ve isyan etmeden imtihanına devam etmek ve sabır etmektir.e)Ola ki biz bir şekilde haksızlık yapmış olsak da sen bu durumu Allaha havale et,sabır et, itiraz etme, hele bize asla isyan filan etme öteki dünyada zaten tüm bu sıkıntılarının karşılığını alacaksın ,Allah bizi burda olmasa bile, orda mutlaka cezalandıracak burda degil ama, orda mutlaka hakkını alacaksın, yeterki burda isyan etme burdaki düzen bu şekilde degişmeden devam etsin.Esas itibariyle konunun özü budur.Saygılar.
Bu videoyu izlerken Epikür'ün 2300 yıl önce söyledikleri aklıma geldi.
Tanrı, ya kötülükleri ortadan kaldırmak ister de, kaldıramaz; veya kaldırabilir, ama kaldırmak istemez; ya da ne kaldırmak ister ne de kaldırabilir, yahut da hem kaldırmayı ister hem de kaldırabilir.
Eğer ortadan kaldırmak istiyor da kaldıramıyorsa, o güçsüzdür; ki bu durum Tanrı'nın karakteriyle uyuşmaz; eğer ortadan kaldırabiliyor fakat kaldırmak istemiyorsa, o kıskançtır; ki bu da aynı şekilde Tanrı ile uyuşmaz; eğer o ne ortadan kaldırmayı istiyor ne de kaldırabiliyorsa, hem kıskanç hem güçsüzdür, bu durumda da, Tanrı değildir; eğer hem ortadan kaldırmayı istiyor hem de kaldırabiliyorsa -ki yalnızca bu Tanrı'ya uygundur-, o zaman kötülüklerin kaynağı nedir? Ya da o kötülükleri niçin ortadan kaldırmamaktadır? / Epicuros (M.Ö. 341-270)
Harika bir yorum bu
Peki varlığımızı neyle açıklıyorsunuz ? Ben evreni, varlığımı anlamlandırmaya çalışıyorum, aylardır bu dusuncelerle bogusuyorum dindar bir müslüman oluyorum şüphe duymuyorum ardından bişey oluyor ve şüphe duymaya başlıyorum. Ama yerine asla başka birşey koyamıyorum. Bizi yaratan bı tanrı yoksa biz nasıl var olduk ? Tanrının varlığını kabul ettiğim madalyonun öbür ucunda ise Tanrı varsa yoktan nasıl var oldu ? Kimseyle konuşamıyorum bu konuları, o kadar yoruldum ki düşünmekten.
@@nazmiyehilalldemirrrYorumunuz ancak şimdi dikkatimi çekti.Benim yorumumu bir daha okumanızı öneririm.Bu arada,izin verirseniz ben kendi yaklaşımı mı paylaşayım.1)Tanrının varolması gerektiğine dair anlayışımız bizim( Aslında istisnasız tüm insanların zihninin) herşeye bir anlam yükleme, herşeyi anlamlandırma çabamızdan kaynaklanıyor.2)Antropopormolojik düşünme tarzı( yani herşeyi insan odaklı görme ve düşünme anlayışı)Bizi, kendimizi varlığın veya canlılığın bir parçası olarak görmemizi engelliyor.Herşeyin bizim için var olduğunu diger tüm canlılardan üstün( farklı degil bakın) olduğumuzu düşünüyor, tüm canlılığın ve varlığın bizim için yaratıldığını ,var olduğunu düşünüyoruz.(Doğayı inceliyoruz,diger canlılarla kendimizi karşılaştırıyoruz) bize en makul ve işimize gelen bu düşünceye sarılıyoruz.3) Varlık ve yaşamı bir biçimde anlamlandıramazsak,( Bir gün öleceğini bilen tek canlıyız)Yani varlıga,varlıgımıza,nereden gelip nereye gidecegimize bir cevap bulamazsak, ölüm gerçeğiyle nasıl yüzleşeceğiz?Bir gün öleceğimiz gerçegini nasıl kabulleneceğiz bu kolay bir şey mi?4)Yukarda üç madde de özetlediğim soru ve sorunlarımıza, meraklarımıza din, Tanrı ve ahiret kavramlarıyla cevap bulmak bizi rahatlatmıyormu?Bir düşünün lütfen.5)Yaşamın veya tüm varlığın bizzati kendisinin bir amacı,bir anlamı yok bence.Yaşam veya varlığın bizzati kendisi ya bi anlamlı olayım, benim de bir amacım olsun diye düşünmez. Ama biz insanlar; Yapıp ettiklerimizle bu kısa ömrümüzde yaşamımızı anlamlı kılabiliriz.Yani yaşamın kendisinin bir anlamı olmasıyla,( bana göre yok tabi)onu kendimiz için anlamlı kılmamız farklı şeyler.6)Tüm bu düşüncelerim ışığında;Ben kendi adıma; Dinlerin en akıllı,en adil, sınırsız güce sahip,iyi Tanrısı veya Tanrı anlayışını benimsemiyorum.Zorunlu varlık anlamında Var olmak zorunda olan, yalnızca varlık ve doğa kanunlarını koymakla yetinmek zorunda kalmış,müdaheleci olmayan, olamayan bir Tanrı anlayışını benimsiyorum.Benim düşünce ve inançlarım bu şekilde,Saygı ve selamlar.
@@nazmiyehilalldemirrrparadigma değişimi gerekiyor hilal hanım, yaratıcıyı insansı fikirlerle sınırlamak doğru değil, kuran-ı kerimde bile bazı ayetler insanlara özgü bakış açısına göre, bazı ayetlerde ise Allah'ın o geniş evrensel sistem perspektifi yönünden kendini tanıtıyor
Pelin hanim siz hep düşünürlerin goruslerini acikliyorsunuz. Bu konularda siz hangi görüşe mensupsunuz. Kendiniz ile ilgili video veya röportaj yapabilir misiniz? Kendinizi hangi düşünceye yakin görüyorsunuz merak ediyorum.
Kendisi daha önceki videolarında ateist olduğunu açıklamıştı
Eski videolarına bakarsanız kendi düşünce ve inanışını açıkladığı bir bölüm var.
@@salimaktas4076 tamam teşekkür ederim bakacağım
Tanrı hakkındaki görüşü Spinozacılık ama daha ayrıntılı olarak görüşlerini belirttiği bir video yapmasını ben de isterdim
@@Schrodinger2202 spinoza videolarını dinlemiştim böyle düşündüğünü ben anlamadım anlaşılan. Birisi ateist olduğunu, siz spinozanin tanrı görüşünde olduğunu belirttiniz. Bu kavramlar çok farklı görüşler. Videoların satır aralarinda kendi görüşlerini belirtmiş olabilir ama herkesin tüm videoları izlemesi zor. Yorumları okuyor mu bilmiyorum ama bu konuya münhasır video yapmasını isterim.
Sadece hissedebilirsiniz, hissediyorsanız anlamamaniz mümkün değildir,hissetmiyorsaniz sınırlı olan insani kapasitenizdeki ilim seviyenize göre kendinizi ikna ettiğiniz gibi başkalarınıda sadece ikna etmek için öyküler ve hikayeler anlatıp durursunuz.
Vermek isteyen bir Yaratıcı İnsana İstemeyi vermiş bu çıkarımla Ölüm sonrası hayat mutlaka olacak.
Teşekkürler Dilara💐
Kelimelerin ayrıştırıcılığı bir işe yaramıyor. Hiç bir şey birbirinden ayrı değil. Katmalar halinde birbirine bağlı. Ve ancak biz bu boyutu görebilecek donanımda değiliz. Teoriden öteye geçemiyoruz. Çünkü gerçekliğin kendisini bulmak imkansız. Elimize sadece farkındalık kalıyor. Ne kadar farkındaysak o kadar bilebiliyoruz. Kimisinin farkındalığı bir tanrı fikrine kimisinin ki bir tanrı olmadığı fikrine ulaşıyor. Aynı anda ikisinin var olabilmesi her iki fikrin işe yarıyor görünebilmesi bile gerçekliğin olmadığının bir işaretidir.
bu bence fikre ulasildigindan degil bilakis ulasilmadigindan kaynaklaniyor..bilhassa olmadigi fikrini savunanlar , fikri kaybetme kaygisindan , yeterli okumayi yapmiyorlar..surekli tek tarafli bilgi icinde kalmak , isine gelen okumayi yapmak ve teslim olma ve guya prestij kaybetme korkulari onlari engelliyor..cunku inanan insan modern olamaz , aydin olamaz gibi bir kirilamayan algi var..hani " madem Ataturkcusun neden inaniyorsun ? , hem solcuyum diyorsun hem oruc tutuyorsun ? komunist geciniyorsun ama malboro iciyorsun .. namaz kiliyorsun sonra kalkmis bilimden bahsediyorsun ...budalaligi var ya ...iste ondan sebep ! hem solcu , hem Ataturkcu , hem vatansever , hem iman sahibi , hem zengin , hem bilimsel olunamazmis , sanki ille birini secmek zirunlulugu varmis gibi ..yillarca turkiyeyi boyle aptallastirmadilar mi ? ben cok yakindan bildigim icin soyleyeyim , o meshuur tarihlerde gelip devsola girmek isteyen kimseleri Cumaya gidiyor diye dislarlar , sen bir daha gelme arkadas derlerdi..adam solcuyum diyor , siyasi gorusunu belirlemis ama Cumaya gitmek gibi bir buyuk kabahati var , oyleyse urun kellesini ! ..iste bizi bu aptallik bu hallere getirdi ..
Sen bir efsanesin Dilara.Videolarını zaten izliyorum amma bi ara oturup baştan sona bir daha üzerinden geçicem
Bizim yarattığımız tanrıların varoluşlarının tek sebebi 'aklın boşluk sevmemesi prensibi'dir. Bir yaratıcı veya bir varoluş sebebi arar akıl. O boşluğu da kendi yarattığı tanrılarla doldurmaya ihtiyaç duyar. Tanrı mantığın bir ürünüdür. Sorun ise 'Tanrı şudur, budur, şunları yapıp bunları söylemiştir' dendiğinde başlar. Akıl bunun gibi net çıkarımlar ister. Fakst sonra bı kendi çıkarımlarının yarattığı düşüncelerin kölesi haline gelip aklın dışına çıkar. Sebep sonuç ilişkisinin nasıl çalıştığını unutmak insanı ve toplumları bu karanlığa sürükler. Kendi yarattığımız sahte tanrılardan kurtulmadan gerçek olana ulaşmak mümkün olmayacaktır.
Mükemmel bir anlatım tüm kalbimle teşekkür ederim
Videolarınız keyifli ve bilgilendirici. Teşekkür ederim :) Ancak köşede verilen bilgilerin küçük puntoyla yazılması ve arka fonunda karmaşa olması yazıları okumayı güçlendiriyor.
Matrix filminde atlama sahnesi vardır orda Morpheus Neoya " Aklını özgür bırak " der. İnsan ne zaman kendini bilir ve özgür olur işte o zaman hiç bir şeye ihtiyacı olmaz. Korkularla yaşayarak ne kendimizi ne içinde bulunduğumuz bu her neyse onu anlayabilir. Tanrı olsun yada olmasın bizim en önemli olgumuz özgürlük olmalı diye düşünüyorum çünkü ancak o zaman kendimiz oluruz. Sonsuza kadar hakikati aramalıyız.
Hepimiz kabul edip etmeyen de olsak bile yine de her anımızda ALLAHa ihtiyacımız vardır onun yarattığı oksijene suya ve diğer şeylere,ama ALLAHın hiç bir şeye ihtiyacı yok hatta tüm evrene bile,ve bu yüzden bu evreni istediği an dağıta da bilir bir başka şekilde yarata bilir tekce 'OL' kelamı il,SünhanALLAH❤❤❤
2000 yıl önceki bilgi düzeyi ile yaratılan çözümlerin bugünkü bilgi düzeyi ile iyi yetişmiş bir insanın ruhunu tatmin etmesi imkansız
Bütün tanrıları insanlar yaratmıştır. O yüzdendendir ki her tanrı kendi yaratıldığı yerin ve zamanın insanına benzer.
Tanrılar dediyin insanlar tarafından yapılmış büt'ler diyelim insana benzer zaten,ama her şeyi yoktan
14:39 tüm kainatı ve tüm canlıları yaratan ALLAH kendi yarattığına asla benzemez,Elhemdülillah
@@quliyev86 o yüzdenmi onun tahtını 8 melek taşıyor?
Diksiyonun gerçekten harika. 🌹
Umarım çok daha iyi yerlerde görürüz sizi çünkü çok daha iyisini hak ediyosunuz ❤❤
Nerde mesela?
Anlam konusundaki videonuzda:
- soyut kavramların örneğin aşk demişsiniz deneyiminin öznel olduğunu ve her ne kadar aşk kelimesi bu deneyim için bir gösterge olarak kullanılmış olsa dahi tam olarak karşılık gelemeyeceğini söylemişsiniz. Yani soyut kavramların dil aracı ile aktarılmasının zor olduğundan bahsetmişsiniz.
Bu videoda ise soyut bir konuyu dil aracılığı ile sorgulamışsınız.
Sonuç olarak yaşanan deneyim özneldir & kelimeler bu tarz konuları aktarmak için yetersizdir diye düşünüyorum.
Örneğin ben inanan bir Müslüman olarak dinimi çok beğeniyorum çok seviyorum Rabbimi çok seviyorum onu tanımak için onu anlamak için çaba gösteriyorum ve bana verilen hayatın amacının bu olduğuna can-ı gönülden inanıyorum. Buradaki deneyimimi yine dil aracılığıyla paylaştım fakat bu deneyim bana özel olduğu için ancak ben anlayabilirim. Diğer insanlar ise kendi deneyimleri ölçüsünde anlayabilir beni.
Bence ,tanrı,içerisinde bulunduğumuz dünya ,dünyamızın içerisinde bulunan Samanyolu galaksimiz,galaksimizin içerisinde bulunduğu sistemleri ve bunların ötesinde,berisinde neler olduğu ve nasıl meydana geldikleri,tüm bu olguların nasıl meydana geldiğini bilmiyoruz,anlamaya çalışıyoruz.Bizler şöyle bir düşündüğümüz zaman sadece üzerinde yaşadığımız dünyanın tüm içerisinde bulunduğu sistemlerin nasıl kusursuz yaratıldığı ,hayatın nasıl başladığınıve bu hayatın birgün sonlanacağını,hayat devam ederken yaşam formlarının kendi ihtiyaçlarını nasıl devam ettirdiğine bir bakarsak müthiş bir akıl çarkı olduğunu sonuçları sürekli kontrol altında tutan bir mekanizmanın olduğuna inanıyorum ama ne olduğunu şuanda anlamanın mümkün olmadığını,belki ileride yaşamı başka yaşam alanlara taşıdıktan sonra eğer yaşam formları hayatta kalırsa belki o nesiller bu işlevlerin şifresini çözebilir ,çünkü şuanda insanlık bunu başarabilmiş değil yakın zamanda da başaracak gibi gözükmüyor ,çünkü medeniyeti sürdürebilecek tek mekanizma insan ,insan ve tüm yaşam formları sadece kendi gezegenimizde bu kadar mükemmel nasıl oluştuğunu bilim açısından daha çözememişiz, dini açıdan açıklamak çok kolay ,bir tanrı bir peygamber birde kitap denildiği zaman içerisindeki bilgilere bakıldığında bunların karşılıkları hemen hazır çünkü tanrı vardır ve herşey onun kontrolü altındadır o herşeyin sahibidir o herşeye hükmedendir herşeyi o bilir o verirse verir alırsa o alır herşey onun yanında var ve yok hükmündedir istediğ zaman yok ve var eder onda zaman ve mekan yoktur onu sadece insanlık şaşırmasın ,her şeye ulaşabilir diye ona akıl,muhakeme ve bilemediğimiz ama o kodlarla yaşadığımız kendimize yön verdiğimiz bilgilerle donatmıştır diye işin içinden çıkmaya çalışsakda çıkamayız sadece ona teslim olmakla kurtulabilirsen kurtulabilisin onuda kurtulabilirsen onun için tanrı diyorki sadece bana inanacaksın ve güveneceksin ben senden başka bir şey istemiyorum,dini bilgilere göre .insan oğlu var edildiğinden bugüne kadar hep bir deneme,yanılma ve arayış içerisinde olmuştur olmayada devam edecektir ,fakat insan oğlu olmasaydı dünyanın tadı olurmuydu vede insan oğlu olmasaydı dünya bu kadar zor durumda kalırmıydı çünkü var olan herşeyi yok ediyoruz hızla,selamlar,saygılar ben kendi açımdan birşeyler söylemeye çalıştım tabiki bu konularda herkesin fikirlerinede saygı duyarım,
Sizin ve bir çok kişinin düşündüğü gibi çok düşündüm sorular sorular yok ben çıkamadım işin icinden
"If there's a God, be aware
I'm a man, newly made
My son lies here and only of him
Am I afraid
As I gaze into that face
I perceive that which is true
I created him
And we created you
In his image
And I never knew love like this" -Faithless (Maxi Jazz) - To all new arrivals
you say !
@@seldamirgi2390 I, literally, do not.
Tanrı kavramının (ki bu kavramda tek bir kavram değil) nasıl ortaya çıktığı konusunu henüz kati olarak BİLMİyoruz? Ha bugüne kadar bir milyon yorum yaptık o ayrı mesele. Herkesin kendince yüksekle ihtimal karineleri olsada bunun cevabını kati olarak bilmediğimizi söyleyebilirsek, gerçeklikle yüzleşebilir ve ondan sonra isteyen gönül rahatlığıyla kendi kendisinin tanrısı olmayı seçebilir...
Pelin hanım harika anlatıyorsunuz yalnız biraz ses tonunuzu düşürüp yavaş anlatabilseniz özümseyerek dinlemek enjoyable olacak ❤thanks a lot
Gelişimin göz kamaştırıyor Pelincim. Seninle kurur duyuyoruz, kurur.😘
ne muazzam bir video. çok teşekkürler dilara hocam.
Aslında tek bir cümle ile ateistlerin bütün tezlerini çürütüp inancımı korurum. Şöyle ki; beni sevdiğini söylüyorsan hadi bu sevgiyi bir “madde olarak” bana göster, gösteremiyorsan sevmiyorsun. Veya şefkati merhameti.
Kaderi Ben mi Yarattım / Gökhan Güney. Karışık arabesk kaset, 1980
Çok teşekkürler
Kırmızı hap benim seçimim. Kendi hayatımın tanrısıyım. Uyumak, uyuşmak istemiyorum.
Tanrı hiç şüphesiz vardır ve yaratandır ve her nesneye şeklini görevini yaratandır.insan olarak kendinizi incelediğimizde çok açıkça ortaya koymaktadır hiç bir şey kendiliğinden olmaz
Buralarda bizden başka kimse olmadığına göre biz yaratmış olmalıyız.
Görme kapasiteniz ne ki? hiç düşündünüz mü? hem onun sahibi siz misiniz? nereden hangi çarşıdan pazardan aldınız ki? ayrıca aklınızı ruhunuzu veyahutta mikropları organizmaları vs. görünmez varlıkları inkar mı edeceksiniz?.. Üstelik çokta şaşırtıcı!.. mükemmel bir göz organına, sahipsiz vede kendi kendine var olmuş derken; hemen üstünde ki, basit bir cam parçasından ibaret gözlüğü direk düşünmeden bir gözlükçüye yapana vermek... yani tercümeyle diyorsunuz ki: bir gözlük, göz'den daha fevkalade, karmaşık ve iyidir.. Bu aklı baştan atmaktan başka birşey midir? lütfen söyleyin?.. Selam ile.🌹
evet ! bu durumda ilk insani kim yaratti sorusuna da uygun bir cevap bulabilmek icabetmez mi ? bu gun bilim dunyasi yapay kan bile yapiyor ama ruh yapamiyor...kopyalama usulu ile koyun yaptilar hatta insan yaptiklarini da duyuyoruz..ruhunu sen koyamadiktan , hazir olan ruhu kullandiktan sonra insan " yarattim " diyebilir mi ? insanlar cok burnu buyuk ve hic sınırsız böbürlenmeyi cok iyi beceriyorlar...oysa Allah diyor ki ," insanlar gogun en ust katina da cikabilirler , eger Sultan izin verirse " ...ve ekliyor " bizim iznimiz olmadan yaprak bile kimildayamaz " diye ...insanoglu gercekten cok zavalli...
@@zamanla...Evrimi allahinizin aşkına araştırın, rastgelelik diye şu bilimden anlamayan sözde din kanallarından geliyorsunuz kendinizi rezil edip gidiyorsunuz
@@zamanla...görme kapasitemizi çok fazla geliştirsek bile tanrı yok ise aynı gorme kapasitemiz yetmiyor denilebilir.belki de yanlış yere bakmıyoruz da yanlış soruyu soruyoruz:ya tanrı yoksa?
@@hendakoste1 Ya varsa ve kıyamet gününde kendisine teslim olmayan ve itaat etmeyenlerin hepsini Cehenneme atacaksa!...Boş şeyler için vakit öldürülmemeli Müddessir suresinin 38.ayetinden 48.ayetine kadar inceleyin, İsra suresi 18.19.20.ayetler,Necm 32.ayet..Tahrim 6.7.8.ayetler,Nisa 56.ayetleri okuyun.
Önce fikrimi söyleyip sonra izleyeceğim bakalım benzerlik varmı. Tanrı insan beyninin ve ilkel çözümlemelerinin ürünüdür, işte bu yüzden milyarla insanın her birinin bir tanrısı vardır birbirine benzerlikleri oranında tanrı/ tanrıları da benzer niteliklere sahiptir kısaca sanal bir üretimdir.
Din ise öğrenilmiş yada öğretilmiş bir normal olmayan durumdur.
Günaydın
Teşekkürler
Hakikatmi ? Evet bizim düşüncelerimiz öyle bir enerji yaratti
Ben kendi hayatımın tanrısıyım😎
Her şey bittiğinde ortada hiçbir şey kalmıyor.
Tanrıyı biz yarattık evet. Çünkü öyle bir güç yok sadece insanlar enerjisini nasıl gönderirse öyle oluyor
Harika bir video olmuş teşekkürler,ayrıca kişiler hakkında yan tarafta bilgi vermen çok hoş olmuş,bunun içinde teşekkürler.İyi ki varsın.🙏🙏👏👏👏
Teşekkürler 👏
Bütün tanrıları insanlar yaratmıştır, illallah; yaradan hariç
La ilâhe illallah bu demek zaten
vahiy geldi demek çok netsin 😂
@@emrea.7038 aslında net, ilk dokunuşu hangi mekanizma hangi şey yaptıysa odur gerisi insan uydurması
teşekkürler
"Ben cinleri ve insanları yalnız beni tanıyıp kulluk etsinler diye yarattım."(Zariyat, 51/56)
Tanrıyı, ilahi tecelliye erişmeden çözemeyiz. Bir demir ateşe girmeden önce demirdir. Ateşte kor haline gelince artık onun demirliği kalmaz artık ona ateş deriz. Onun gibi kendimizden keçip yok olmadan tanrının varlığı bilinip çözülemez.
en kısa zamanda 1milyon aboneye ulaşman dileğiyle , Dilozofum 😊
Evet insan yarattı.
Tanrıyı bilmem ama dinleri çok net biz yarattık. Bunu da dindarlar dahil insanların %80-90 ı biliyor. Yusuf Atılganın bir sözü var ya; ne çok yalan söyleniyordu yeryüzünde. Sözle, yazıyla, resimle ya da susarak.
Merhaba Dilara Hanım,
Karşı arguman dinlerin yuzyıllardır verdiği hasar sebebiyle gayet haklı ve yorumu bu hasarın acısını taşıyarak birazda subjektif kalıyor bana göre.
Kesinlikle doğamız gereği inanmak istiyoruz, bilmek istiyoruz ve hikayalerde yaşıyoruz. Bu evrimin sonucu. Bu duygulardan güç alanlar hayatta kalacak gücü buldu. (Öte tarafta tabi ki bunun doğamızda var olması bir kanıt da olabilir kimine göre)
Bu durumda bugün inançla akılcılık arasına bir duvar örmek ve insanlara taraf seçmelerini söylemek insanlık için çok korkunç sonuçları getirebilir.
Yapılması gerekenin inanç reformu olmalı gibi geliyor bana ama bu yeni bir mesih anlamında değil tabi ki 😅. Her bireyin kendi içindeki inanç reformu, bireysel olmalı. One photon at a time 💚
Tanrıyı dışarıda, teleskop ya da mikroskop ucunda aramak yerine insanın yüreğinde arayınca ölümden sonraki hayat bile daha hissedilir hale geliyor.
@@HulaguHan-mk1hw Sen öyle san,etdiklerinin hesabı çekileceyi an bu sözlerine pişman olucaksın.
@@HulaguHan-mk1hw Evrenin genişliği yaratıcının kudretine delildir. Gariptir ki uçsuz bucaksız bu evrende bir zerre yer kaplamayan gezegenimizde yaşamın kendiliğinden var olduğuna inananlar, dirilişin mümkün olmadığını savunuyorlar.
Tanrıyı zihninde ve yüreğinde düşünüp bunun ile tatmin olup bunu toplumlara kabül ettirdiğin zaman işin sonu paraya gider.
Örneğin,, diyanete ayrılan devasa bütçe.
Camilerde toplanan paralar..
Camilerin altındaki dükkan gelirleri..
Her yere sadaka kutusu bırakılıp toplanan paralar.
Camilerin tuvalet gelirleri..
Hacca gidenlerden alınan komisyonlar...
Din ile parayı birbirinden ayordığınız zaman dinlerin tamamı ile hayal ürününden ibaret olduğunu herkes görür..
Varlığından emin oldukları tanrıda dinlerde çöküp yok olur..
Kendisinin ne olduğunu tanımlamaktan aciz bir varlığın Tanrı'yı yaratmasından söz etmek için insanın muhayyilesinin hayli sığ (daha doğrusu hayli sığlaşmış) olması gerekir.
aynen öyle, tanrıyı insanlar yaratmıştır. böylece tüm sorulara bir cevap bulunmuştur.
insanlar herşeyden tanrıyı sorumlu tutup ,işin içinden çıkıyorlar.
depremi bile tanrının yaptığını ,insanların ölümünden tanrıyı sorumlu tutup, yaşam tarzından dolayı tanrının insanları cezalandırıldığı sanılıyor.
çok yalnış yoldayız.
Bizim var gorünmemiz olmadığımızı yok olduğumuzun delilidir
Tanrı biziz karşımîzdakine göre degisir.
Tabiki de biz yarattık!
Ya gerçekten kendi içimden yorum yapmadan çok zor izleyebiliyorum. Düşündüren güzel doneler alsam da katılmadığım görüşlerin var. Ve bu his gerçekten çok güzelmiş. :)
Saygılar, din ve tanrıyı ayırıp birbirinden bağımsız irdeleyemezmiyiz? Deist yaklaşım olarak anlaşılmasın da, biraz daha bilimsel yaklaşımla bakıp, tanrı algımız ilerlesin istiyorum. Gercek tanrıya dair bilgiler uretilmeli. Teşekkürler
Efsanelerin insan üzerindeki yan etkileri, faydalarından çok olmakla insanın dine ihtiyacı olması normal midir ? İnanç ise dinden farklı olarak biyolojimizdeki bir özellik olabilir fakat din inancın yerine geçme konusunda ısrarcı tüccar gibi ürünlerini zorbalıkla pazarlamaya çalışır
Tabikii öyledir. Tanrı yoktur hiç olmadı
Harikasınız
Çok teşekkürler. Farklı Yönleriyle sonumunuz düşünsel varolmayi tüm gerçek çıplaklığıyla ürpererek hissediyorum. İnsanın dünyasal evreninde çıkış kapısını gosterdiginiz şığinizla var olabiliyoruz tüm benliğimizi hissederek. ❤👏👏💗🙏
Sen doğru konuşuyorsun
Tanrıyı biz yarattıysak bizi kim yarattı. Tanrı sadece bizim tahayyülümüzde varlığını sürdürüyorsa biz de başka bir varlığın tahayyülünde olabilir miyiz, ünikorn gerçek mi ?
Bu soru soruldugunda insanlik cok buyuk adim atmistir
Zenginler fakirlere Tanrı’dan başka hiçbir şey bırakmadı kelimesini yabancı kaynakların hiç birinde bulamadım.
entropi diye bilimsel bir gerçeklik varken . dışarıdan entropiyi tersine çevirecek bir güç olmadan , nasıl olup ta bir yaşam başlayabiliyor . tartışmanın en başı ve ilk çözülmesi gereken nokta evren nasıl olupta var oldu . bunu çözmeden atlayıp buralara gelmek kolaycı bir yaklaşım oluyor .
Bence insanlar için tanrı bir bakım veren ve ebeveyn rolünde gibi, benimle ilgileniyor beni gözetiyor ve insanüstü olduğu için anamın babamın açığını da rahatlıkla kapatır