Het Dorp - Wim Sonneveld met originele songtekst (HD 720p)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 вер 2024
  • adaptalkmaar.n...
    In deze songtekst uit 1965 klonk enerzijds nog berusting in door over de nieuwe tijden en acceptatie van besluiten van de overheid, maar anderzijds ook al groeiende onvrede over de teloorgang van waardevolle aspecten van vroeger. De tijdgeest veranderde rap. In 1966 werd Henk over de Linden burgemeester van De Rijp om daar ook voor deze vooruitgang te zorgen: sloop van het oude houten dorp en totale vernieuwing door comfortabele rijtjeshuizen en brede straten. Hij had echter buiten anti-autoritaire nieuwkomers gerekend uit Amsterdam, die juist waren gelokt door de charme van het bestaande erfgoed. In datzelfde jaar hadden zij al de actiegroep Redt De Rijp opgericht, die harde actie voerde. De meeste Rijpers wisten niet wat hun overkwam, en vonden dat de nieuwkomers hun de vooruitgang wilden ontzeggen. De strijd culmineerde exact 50 jaar geleden in het internationale revolutiejaar 1968 (provo's in Amsterdam, rellen in Parijs, protesten tegen de Vietnamoorlog, de moord op Martin Luther King en Robert Kennedy), en resulteerde in 1969 tot de aanwijzing van rijksbeschermd dorpsgezicht door minister Marga Klompé.
    De anti-autoritaire tijdgeest van eind jaren 60 deed zo ook zijn intrede op het platteland. De sloop was definitief afgewend maar de dorpscultuur was voorgoed veranderd. Achteraf zijn de meeste Rijpers de erfgoedactivisten dankbaar, maar toen polariseerde het de verhoudingen.
    Op 5 juni 2018 organiseerde Adapt samen met Landschap Noord-Holland de erfgoedavond 'Zo doen wij dat hier' in De Rijp. Het verhaal van Maja was interessant voor iedereen die erfgoed op het platteland een warm hart toedraagt, zowel de nieuwkomelingen als de nakomelingen van de nieuwkomers. Want in essentie ging het over de invloed die nieuwkomers hebben (gehad) op het dorpsgezicht en het landschap. Landwerkers en boeren kwamen naar de drooggevallen polders en verdrongen de vissers. VOC-kooplieden uit Amsterdam bouwden buitenplaatsen in de Beemster. Aannemers uit het hele land en (genie)soldaten legden de Stelling van Amsterdam aan. Hippies uit Amsterdam verhuisden naar De Rijp en keerden zich meteen met succes tegen sloopplannen van het dorpshart. Babyboomers uit de stad verbouwen tegenwoordig stolpboerderijen tot landhuizen, en zetten het boerenerf naar hun hand.

КОМЕНТАРІ •