- 115
- 255 388
Mikon matikka fysiikka TVT
Finland
Приєднався 22 бер 2020
Lisään tälle kanavalle oppituntieni oheismateriaalia ja tietotekniikkaan liittyviä vinkkejä opettajille. Materiaalia saa käyttää vapaasti opetusmateriaalina. Jos sinua askarruttaa jokin asia, voit ehdottaa videolle aihetta (esim. haastava tehtävä, ongelmallinen fysiikan käsite yms.).
Tietokoneella opettamiseen uutta ilmettä - Microsoft PowerToys
PowerToys tuo työpöydälle näppärät ominaisuudet joilla voit korostaa katsojille minne klikata ja mitä tehdä seuraavaksi. Valmistajan luotettava Microsoft.
Переглядів: 188
Відео
Huoltaja: Lukiolaisen arvioinnin seuraaminen Wilmasta
Переглядів 79Місяць тому
Katsotaan miten seuraat opiskelijan arvioinnin edistymistä ja mistä tekijöistä arviointi koostuu.
Tiimin luominen ja opiskelijoiden lisääminen (TEAMS)
Переглядів 382 місяці тому
Katsotaan miten luot tiimin ja lisäät sinne opiskelijat helpoiten. Video tehty siksi, että automaattinen tiimien luonti oli hetkeksi rikki.
Ohjeita lukiolaisen huoltajalle
Переглядів 683 місяці тому
Katsotaan mistä Kokkolan suomalaisen lukion aloitukseen tarvittavat keskeiset tiedot löytyvät. Katsotaan pikaisesti miten Wilma toimii huoltajan näkymästä.
Läppärin käyttöönotto (Win11)
Переглядів 6793 місяці тому
Tämä ohjevideo kertoo miten KSL:n 1.vuosikurssin opiskelija voi ottaa uuden tietokoneensa käyttöön.
3D tulostetavia kappaleita tekoälyllä (ChatGPT 4o ja OpenSCAD)
Переглядів 456 місяців тому
Aiemmassa videossa testasin lennosta miten Copilot osaa tuottaa OpenSCAD koodia. Nyt uusi GPT 4o malli osaa tehdä tätä heti todella hyvin! Kannattaa luoda tekoälyllä koodin pohja ja lähteä muokkaamaan siitä eteenpäin :)
FY4 kertaus (kokeen läpikäynti ja pisteytys)
Переглядів 1,1 тис.6 місяців тому
Pidin FY4 ryhmälleni kokeen palautuksen Teamsissa ja tallensin sen. Toivottavasti tuotos auttaa jotain kertaamaan FY4 opintojakson keskeisimmät teemat. Ohessa myös kommenttia pisteytyksestä.
Laserleikkaus - tiedoston valmistelu Inkscape sovelluksella (perusteet)
Переглядів 1206 місяців тому
Inkscape on ilmainen ja monipuolinen työkalu vektorigrafiikan työstämiseen. Se on näppärä erityisesti laserleikkurille tulevien tiedostojen valmisteluun. Voit ladata sen: inkscape.org/ Laserleikkureilla on usein valmistajan omia laadukkaita ohjelmia. Inkscape on kuitenkin todella samantyylinen kuin nekin, joten tällä on hyvä lähteä liikkeelle, sillä eri kouluissa voi olla eri valmistajien leikk...
AdobeExpress käyttöönotto (generatiivinen tekoäly, kuvan muokkaus)
Переглядів 1089 місяців тому
Ohje on suunnattu KSL:n opiskelijoille. Tässä lyhyt ohje miten pääset koulun tunnuksilla kirjautumaan Adobe Express palveluun. Lyhyt demo miten pääset tekoälyllä luomaan kuvia.
Testi: 3D tulostettavia kappaleita tekoälyn avulla (Copilot + OpenSCAD )
Переглядів 1189 місяців тому
Katsotaan miten tekoäly osaa mallintaa 3D tulostettavia kappaleita OpenSCAD ohjelmalla. Koodi näyttää nopeasti katsottuna hyvältä. Ääkköset aiheutti ongelmia ja module() toimintoa olisi voinut käyttää fiksummin niin, ettei tarvisi käyttää globaaleja muuttujia. Onko tästä kenellekkään iloa? Sen päättää kukin tykönään. Konkluusio on, että tekoäly ei itse osaa koodata kappaleita. Näin ollen käyttä...
Päivä Fab Lab Oulussa
Переглядів 2069 місяців тому
Kokkolan suomalaisen lukion elektroniikan kurssin ja 3D-tulostus kurssin opiskelijat lähtivät päivän visiitille Oulun yliopiston Fab Labiin. Teimme tunnelmavalot. Ohjelmoimme led nauhan ESP32 mikrokontrollerilla. Laserleikkasimme ja kaiversimme akryylistä taustan 3D tulostettuun koteloon. Päivä sisälsi mielenkiintoista tutustumista yliopistomiljööseen, sekä digitaalista suunnittelua ja tuotteen...
Abitin arvioinnin jakaminen linkillä (sähköposti unohtunut kirjoittaa)
Переглядів 1579 місяців тому
Katsotaan miten jaat arvioinnin Abitissa jos opiskelija on unohtanut kirjoittaa sähköpostiosoitteensa.
OpenSCAD osa 6: USB-tikkuteline projekti
Переглядів 10610 місяців тому
Mallinnetaan parametrinen USB-tikkuteline missä voit muuttaa rivien ja sarakkeiden määrään. Tutustutaan muuttujiin, moduulin tekemiseen, hull komentoon, differenceen ja for looppiin. Katso tarvittaessa aiempia opetusvideoita jotta pääset jyvälle.
OpenSCAD osa 5: for loopin pikaohjeistus
Переглядів 5310 місяців тому
OpenSCAD osa 5: for loopin pikaohjeistus
OpenSCAD osa 4: Module, eli aliohjelmat
Переглядів 3710 місяців тому
OpenSCAD osa 4: Module, eli aliohjelmat
OpenSCAD osa 2: Unioni, differenssi ja leikkaus
Переглядів 7610 місяців тому
OpenSCAD osa 2: Unioni, differenssi ja leikkaus
OpenSCAD osa 1: Käyttö, perusmuodot ja kappaleiden muunnokset
Переглядів 14010 місяців тому
OpenSCAD osa 1: Käyttö, perusmuodot ja kappaleiden muunnokset
Kokkolan suomalaisen lukion ylioppilasjuhla, kevät 2023
Переглядів 3,3 тис.Рік тому
Kokkolan suomalaisen lukion ylioppilasjuhla, kevät 2023
MAA2 Polynomin muistikaavat ja tekijöihin jako (haastetehtävän ratkaisu)
Переглядів 147Рік тому
MAA2 Polynomin muistikaavat ja tekijöihin jako (haastetehtävän ratkaisu)
FY5 Äänen intensiteettitaso (Vipu 5, kertaustehtävä 14)
Переглядів 4942 роки тому
FY5 Äänen intensiteettitaso (Vipu 5, kertaustehtävä 14)
FY5 Tasapaino ja momentti (K2018/6)
Переглядів 2,3 тис.2 роки тому
FY5 Tasapaino ja momentti (K2018/6)
Egg Drop Challenge 2022 (@Kokkolan suomalainen lukio)
Переглядів 1872 роки тому
Egg Drop Challenge 2022 (@Kokkolan suomalainen lukio)
Äänen interferenssi / FY5 / Vipu 13-14
Переглядів 1382 роки тому
Äänen interferenssi / FY5 / Vipu 13-14
Tracker ohjelman käyttö videoanalyysissä
Переглядів 722 роки тому
Tracker ohjelman käyttö videoanalyysissä
FY4 Noste esimerkki: Rautakuutio elohopeassa ja vedessä
Переглядів 2302 роки тому
FY4 Noste esimerkki: Rautakuutio elohopeassa ja vedessä
Paska puhetta
Pelastajani
Kohdassa 2:07 säädetään video hyppäämään aina 5 freimiä klikkauksen jälkeen. Tämä kannattaa jättää arvoon 1 kun tutkii nopeita ilmiöitä, kuten putoaminen.
Hyvä, kompakti ja selkeä video, kiitos.
Toi esimerkki 1. Niin ymmärrän, että laskettiin arcsin, mutta oliko juuri sinin valinta vapaaehtoista esim oliko voinut myös valita kosinin tai tangentin käänteisfunktion?
Kyllä! Jos kolmion kaikki sivut tiedetään (nyt 3,4 ja 5) niin silloin voidaan käyttää mitä tahansa trigonometrista funktiota. Jos jokin sivu olisi tuntematon niin silloin tämä aiheuttaa rajoitteita ja pitää käyttää jotain tiettyä trigonometrista funktiota.
paska video nyt on läppäri solmussa
Oikein mahtava video😀!
Nämä Newtonin teoriat tuli mieleeni eilen, 10. 7. .mennessäni uimaan. Olen Sikko-mummo, 82 v , jolla on ollut erinomainen uimataito. Viime vuosiin asti minulta on tiedusteltu, olenko ollut kilpauimari , mitä en ole ollut. Veteen meno tapahtui hitaasti kyynärsauvaan tukien. Kulku oli todella vaivalloista. Kahlaaminen oli vaivalloista: minun piti keskittyä, että kahlatessa sain jalkani vaivalla pysymään pohjassa ja kulkuni etenemään ja uiminen oli lähes mahdotonta. Minusta tuntui kui joku olisi työntänyt jalkojani ylös pohjasta. Onnistuin sentään poimimaan järvestä Ulpukan -kukkia ja pari lehteä muistoksi itselleni ja retkiystävilleni tältä kesäretkeltä , joka jää minun viimeiseksi uimaretkekseni. Kiitos rakkaat ystävät ihanasta retkipäivästä ja avustanne, ettei mitään kohtalokasta päässyt tapahtumaan . Sisko
Oikein mainio
Funny enough, i did understand everything! And i speak no Finnish. You speak my language!😂😂
Kiitos tästä unohtumattomasta showsta
Kiitos, hyvin selitetty ja helposti seurattava :)
elekää unohtako meitä asentajia! tietokoneella voi suunnitella asunnon.
Myös hänellä 41:18 oli loistava asuvalinta. Laitoin jo samanlaisen tilaikseen.
Hienon juhlatilaisuuden kruunasi loistava kuvaus ja äänen tallennus. Kameroita oli melkoinen määrä, oliko ne miehitettynä vai oliko koko toteutus yhden loistotyypin tuottama, se ei ihan selvinnyt.
Hei! Videokuvauksesta vastasi John Sundvik tiiminsä kanssa. Äänentoistosta vastasi Jani Harju. sites.google.com/view/johnsundvik
Terveiset Oulusta. T: Juhon isä 😊
kiitos Miko
Oletko ajatellut tehdä opetusvideota Nortonin ja Thevenin teoreemoista? Oma oppimateriaali oli todella yksinkertaistettu ja sitten itse tehtävissä todella vaikeita piirejä mistä on vaikea saada alkuun kiinni.
Hei! En ole tekemässä nyt näistä aiheista videoita. Teen videoita yleensä lukion kursseja silmällä pitäen ja nämä ei tule siellä vastaan.
tarviiko geogebra jotain tiettyjä asetuksia jotta laskisi oikein? nyt kun laitan saman yhtälön kuin sinulla niin laskun tulos on jotain aivan muuta
Ei tarvitse. Tarkista "näkymät" tai "näytä" valikosta, että käytät CAS ikkunaa. (riippuen käytätkö classic 5 vai classic 6 versiota)
CAS ikkunan toimintaa demottu tässä: ua-cam.com/video/oqbU394siy0/v-deo.html
Muista siis muuttujien väliin merkitä kertomerkki. Esim. I1I2 on yksi muuttuja, mutta I1*I2 on kahden muuttujan tulo. Tämä on usein ollut omilla opiskelijoillani "virheenä".
Voit heittää tähän copy-pasten omasta syötteestäsi niin voin kyllä katsoa missä vika voisi olla 👍
@@mikonmatikkafysiikkatvt Luulen että minulla ongelma oli siinä kun kaavoja tarvitaan se 3 ja itselläni oli niitä 2. tuon geogebran työpöytäversiokaan ei minulla jostain syystä pelaa win11 kanssa vaan näkymä ns. monistuu päällekkäin hiirtä siirtäessä :D sain kumminkin laskimen mukana tulleen lisenssin kanssa koneelle texas instrumentsin softan jolla sain laskettua laskun sitten oikein.
Kiitos paljon! Hyvin selitetty
Kiitos palautteesta! :)
vaikuttaako laskuun miten jos sarjaan kytkettyjen vastusten välistä on otettu eri kohdista rinnankytkettyjä vastuksia? Esim. 3 sarjaan kytkettyä vastusta ja jokaisessa välissä on rinnankytketty vastus. Tähän en ole löytänyt vastausta.
Hmm... Eli tarkoitat, että sinulla on vastuksia kytketty rinnakkain ja nämä on laitettu sitten sarjaan? Jos ymmärsin asetelman oikein, niin kannattaa ensin laskea rinnan kytkettyjen vastusten kokonaisresistanssi kaavalla 1/R = 1/R1+1/R2 +... ja samaistaa nämä yksittäisiksi vastuksiksi jotka on kytketty sarjaan. Sitten lopputulos on rinnan kytkettyjen systeemien resistanssien summa. Hope this helps!
@@mikonmatikkafysiikkatvt Kiitokset, Löysin videon nimeltä:How To Solve Any Resistors In Series and Parallel Combination Circuit Problems in Physics. Tämä selvensi miten vastukset saadaan selkeämmin tulkittavaan muotoon.
pelastit mut just! meil tulee täst huomenna koe eikä mulla ollut mitään käsitystä kondensaattoreista. Video oli erittäin yksinkertainen ja tarpeeksi kattava antamaan käsityksen kondensaattorin toiminnasta. kiitos :)
Miten saan iPhonesta skannattua,koska olis yksi liite sähköpostissa ja se pitäis skannata
Hei! Jos liite on sähköpostissa niin se on silloin valmiiksi "skannattuna". Riittää että lataat sen tiedoston puhelimelle ja sen jälkeen voit lähettää sitä esim. eteenpäin.
@@mikonmatikkafysiikkatvt no Mites sitte kun mun pitäis siihen liittää allekirjoitus ja lähettää eteenpäin
@@annetorvela313 Jos tiedosto on mahdollista tulostaa niin allekirjoituksen voi kirjoittaa paperille. Sitten skannaa sovelluksella ja lähettää eteenpäin. Toinen vaihtoehto on miettiä, että voisiko tiedostoon tehdä sähköisessä muodossa allekirjoitus, eli pystyykö tiedostoon kirjoittaa kännykällä niin, että kirjoittaa sormella kaunoa halutulle viivalle :)
sulla on virhe tossa alfa tehtävä b se ei ollu 4.1 : 8.1 se on 4.4 : 8.1
Hyvä huomio! Toivottavasti videon katsojat huomaavat kommenttisi!
kiitos paljon. video tuli sattumalta veljen suosituksiin. luonnollisesti syytin Jarkkoa epäonnistumisesta
Kiitos videoista. Auttaa todella paljon
Kiitos! Juuri tässä eräs tuttu kyseli miten tämä homma menee. Linkkasin videon hänelle!
10:40 ylhäällä oleva kulma on 25 astetta, vai ymmärsinkö väärin osan :D 65+35+90=190
Kiitos niin paljon avusta!!!
saako geogebraa käyttää pääsykokeissa?
Sitä en osaa sanoa. Riippuu varmasti siitä mihin hakee. Jos pitäisi veikata niin arvelisin, että ei saa. Kannattaa varmistaa pääsykokeen ohjeista.
Big man Mikko
Mistä tulee 2A ja 3A kohdassa (8:35)
Ne ovat sähkövirtojen I1 ja I2 arvot. Esimerkiksi I1=2A lasketaan kohdassa 7min26sek.
Tehtävänannossa annettiin halkaisija eikä säde...
Mahtavat videot! Kiitos ope!
kiitos tästä oikeesti,pelastit mun elämän vähintääki
voitko tehdä samanlaisen videon diffraktioon liittyvistä hila tehtävistä
Voin tehdä. Tulee toivottavasti tämän viikon aikana.
hyvä video!
Mahtava video👍
Äijä on kuningas!
Kiitoksia mukavan illan järjestämisestä! :) Olisi ehdottomasti kiva, jos tällaisia järjestettäisiin lisää jatkossa, vaikka abina en välttämättä pääsee enää toiseen :( Mutta tulevat lukiolaiset varmasti arvostaisivat tapahtumaa yhtälailla!
Tällaisia tapahtumia voisi järjestää vuoden aikana useampiakin. Opiskelijat voisi itse suunnitella ohjelmaa ja opettajat voisi kerätä "puhujat" kasaan.
@@mikonmatikkafysiikkatvt Kuulostaa hyvältä! :D Olisi mieluista vielä keväälläkin osallistua uudelleen ennen jatko-opintoihin siirtymistä.
Hyvä Mikko! Tästä oli apua vielä yliopistossakin.
Ollos hyvä! Pitäisi lisääkin tehdä kontenttia, mutta nyt on liian hyvin asiat kun saa keskittyä täysillä kontaktiopetukseen. Ajattelin jotain Arduinoon liittyvää materiaalia lisätä jossain välissä jahka elektroniikan kurssi taas alkaa.
Laadukasta videota! Auttaa hyvin kurssikokeeseen kertailussa, kiitos sinulle Mikko!
Myös kussikokeesesen kertaamassa :D
Kiinnostava ja selkeä video. Eikö pieni vaihtelu tarkoita, että virta on likimain tasavirtaa eikä likimain vaihtovirtaa?
Kyllä! Ajatuskatkos selityksessä! Kiitos huomiosta. Eli saadaan likimain tasavirtaa!
Kiitos! Kyllä kaimoihin voi aina luottaa
Why is this in my recommended?
I have absolut no idea
Because little bit physics never hurt nobody! Enjoy! :)
Todella hyvää video!
Pitääkö kondensaattori kytkeä minun tapauksessani ennen korkeajännite virtalähdettä vai kytkeä se konkka virtalähteen ulostuloon, jotka normaalisti menevät suoraan levyihin: ilmeisesti tasasuuntaamisella saisin paremman sähkökärpäslätkä virityksestäni: ua-cam.com/video/kViNrHtUdFw/v-deo.html
Hmm... En suosittele rakentamaan suurilla kondensaattoreilla mitään, mutta tarkoitat varmaan, että haluat laitteesi toimivan hieman kuten defibrillaattori. Vastaan kysymykseesi sillä se kuitenkin liittyy FY3 kurssiin siinä mielessä miten kondensaattori kytketään. Kondensaattori kytketään aina jännitelähteen rinnalle, sillä sen läpi ei kulje sähkövirtaa. Ideana, että ensin kondensaattori varataan ja sitten varaus puretaan. Yksinkertaisissa viritelmissä varaus-lataus asetelman voi tehdä esim. kytkimen avulla. www.howequipmentworks.com/defibrillator/ Sähkölaitteita ei saa avata/modata juuri sen takia, että varautuneet kondensaattorit voivat iskeä näpeille ja aiheuttaa vakavankin vamman. Sähkövaraus säilyy pitkiäkin aikoja kondensaattoreissa. En lähtisi siis tähän virittelemään kondensaattoreita.
Todella havainnollinen video! Pienen muutoksen tekisin: "SovitaEksp(..." antaa e-kantaisen funktion. Eksponentiaaliseen malliin kannattaa käyttää lyhyessä matematiikassa komentoa "Sovitakasvu(<pistelista>)", jolloin se on tutumman näköinen (lähtöarvo kerrottuna kasvukertoimella potenssiin x). Täysin samasta funktiosta on kyse kumpaa ikinä käyttääkään.
Totta! Lyhyellä matematiikalla sovitakasvu() on todella paljon parempi vaihtoehto.
Why was that in my recommended video. Dint understand any of it. Nice pic of transistor tho