Doğal Tarım Okulu
Doğal Tarım Okulu
  • 26
  • 40 570
Otların İçinde Soğan Büyük Baş Yapar mı?
Ben size şu an saksıda gösterebiliyor olsam da siz burayı bahçeymiş gibi zihnimizde büyütün. Otların arasında bir şey yetiştirmek onu tamamen kaderine terk edip gitmek değildir. Biz kendi bitkimizin ve otların güçlü büyüdükleri koşulları ve mevsimlere göre değişen davranışlarını bilirsek, onların toprakta biriktirdikleri besinlerden de faydalanabiliriz. Otları budayarak onların servetinden vergi tahsil ediyormuşsunuz gibi düşünün. Bizim bitkimiz daha derin seviyelere kök attıkça artık etrafındaki küçük boylu otlar onun için dert olmamaya başlar. Önemli olan bazı eşik seviyeleri geçene kadar bitkimizi kayırmak ve yakınındaki güçlü kök salan otları düzenli olarak biçmektir.
Переглядів: 267

Відео

Otların Arasına Fasulye Ekiminin Püf Noktaları
Переглядів 1,7 тис.2 місяці тому
Otların arasına doğrudan tohum ekimi(örneğin fasulye) ile ilgili önemli detayları anlattım bu videoda. Bahçeme pek gidemiyorum bu yıl. Size saksılar üzerinde tüm inceliklerini ve bu sistemin çalışma şeklini aktarmaya çalıştım. Doğrudan ekim konusu aslında kolaydır ama birkaç püf noktayı kaçırmamanız gerekiyor. Nem, gevşeklik ve sıcaklık; tohumların çimlenmesindeki önemli noktalar.
Yabani Otlar, Çimlendirmek Bize Bağlı
Переглядів 1,8 тис.2 місяці тому
Yabani otlar, toprağı güneşe açtığımız zaman çimlenirler. Kendi bitkilerimizi kurumuş veya ölmekte olan otların ya da onların biçilmiş artıklarının arasına ekersek, artıklar çürüyene ve gübre olana kadar bitkimiz çoktan toprağın o kısmını gölgede bırakmış olur. Doğal tarımda her şeyden maksimum fayda elde etmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda istediğimiz şeylerin gerçekleşmesi için şartları manipüle...
Mısır Koçanı, Boş Yok
Переглядів 2992 місяці тому
Mısır ekim mevsimi yaklaşırken en çok şikayet edilen, koçan doldurmama problemine değinmiş olalım. Videodaki yeterli sıklıktan kastım; iri türler için en az 80 cm-1 metre aralık, küçük türler için de mümkünse 60-70 cm aralığa tekabül ediyor. Mısır gibi sonlu bitkilerde ekim zamanlaması çok önemlidir. Birçok yörede mısır, olması gerekenden daha soğuk zamanlarda ekiliyor. Yine hatırlatmak gerekir...
Ufak Otlar Bile Gevşek Toprak Oluşturabilir
Переглядів 1,6 тис.3 місяці тому
Toprak yüzeyden aşağı doğru oluşur. Topraktaki dokuyu ve dolayısıyla fonksiyonu değiştiren şey, toprağın üzerinde yetişen canlı bitkilerle işbirliği kuran mikroorganizmalardır. Organik madde birikimini ve gevşekliği daha aşağı seviyelere taşıyabilmek için derin köklü bitkiler yetiştirmek şarttır. Örneğin buradaki gibi yoğun killi toprakları çatal belle biraz esneterek bu işi kolaylaştırabilirsi...
Yüzeydeki Toprağı Gevşetmek, Kısa ve Verimli Yol
Переглядів 7113 місяці тому
Çimler veya tahıllar, özellikle mantarlara verdikleri yoğun destek ile köklerinin bulunduğu toprak seviyesini hızla gevşetirler. Mikroorganizmaların toprakta yoğun şekilde aktivite gösterebilmesi için onları destekleyen canlı bitkilere ihtiyaç vardır. Bazı bitkiler fotosentez ile elde ettikleri şeker veya enerji içerikli diğer bileşikleri topraktaki mikroorganizmalara verirler ve karşılığında k...
Doğal Tarım, Malç Kullanımının Dezavantajı
Переглядів 1 тис.3 місяці тому
Sıcak iklimlerin hakim olduğu bölgeler için malç kullanarak sebze yetiştirmenin, daha seyrek sulama ihtiyacı ve bitkiyi serinletme gibi avantajları var. Ancak kuru otlarla oluşturulmuş bir malç tabakası kullanımı, üzerinde durduğu toprak parçasını besleyecek ve ona enerji verecek içeriklerden yoksun olduğundan dolayı toprağın zaman içinde sertleşmesine yol açar. Toprağı uzun vadede süreğen şeki...
Doğal Tarım, Toprağı Kazmadan Gevşetmek
Переглядів 4 тис.5 місяців тому
Size kazmadan toprağı gevşetemeyeceğiniz mi söyleniyor? Eğer doğanın gücünden yararlanır ve doğru hamleler yaparsanız toprağın gevşemesi ve zenginleşmesi kendiliğinden gerçekleşir. Sayılıp duran bir yığın şeyi yapmanıza gerek kalmaz. Toprağın gevşek bir yapıya evrilmesini sağlayan asıl etken, mikrobiyal aktivite artışıdır.
Doğal Tarım, Fare Delikleri
Переглядів 7005 місяців тому
Çok olmamak kaydıyla fare delikleri bile toprağın iyileşmesi yolunda işinize yarayabilir. Konvansiyonel tarım yaptığınızda dahi farelerden kurtulmak pratikte mümkün değildir. O nedenle en makul yol, biyoçeşitliliği yüksek ekim yaparak avcı canlıların da bölgeye ilgi duymasını sağlamak.
Marulda yaprak biti, Sağlıklı ve sağlıksız bitki farkı
Переглядів 4246 місяців тому
Bir bitki ne kadar az stres altındaysa ve ne kadar yüksek verimde fotosentez yapabiliyorsa zararlı böceklerin ilgisini de o kadar az çekecektir. Doğal tarımdaki her konuda olduğu gibi bu konuda da en önemli şey, toprağı zenginleştirmek ve bitki sağlığını arttırmaktır.
Biçilmiş otların arasına domates fidesi dikmek
Переглядів 1,6 тис.6 місяців тому
İlkbahardan yaza geçişte çoğu yabani ot artık ölüm ritmine girer. Onları biçip yatırarak arasına sebze fidesi dikmek hem nemi koruduğumuz için hem de toprak sıcaklığını arttırdığımız için fidenin hızlı gelişmesini sağlar. Üstelik biçtiğimiz otların toprak altında kalan kökleri mikroorganizma aktivitesini arttıracağı için bitkimiz bundan faydalanır.
Düzenli şekilde bitki yetiştirmek verimi arttırır
Переглядів 2,7 тис.6 місяців тому
Bir araziyi düzenli olarak hangi bitkileri ekerek değerlendirdiğiniz önemlidir. Bir önceki bitki ne kadar güçlü yetiştiyse ondan sonra gelen bitkiyi de o kadar iyi bir gelecek bekler. Elbette hep kazmadan, doğrudan ekim yapıyoruz.
Doğal tarım uygulamalarında kuruyan bitkilerden faydalanma
Переглядів 1,4 тис.6 місяців тому
Doğal tarım uygulamalarında kuruyan bitkilerden faydalanma
Bitkiler sayesinde toprağı analiz etmek
Переглядів 8 тис.6 місяців тому
Bitkiler sayesinde toprağı analiz etmek
Doğal tarımda yabani otlardan faydalanmak
Переглядів 6 тис.6 місяців тому
Doğal tarımda yabani otlardan faydalanmak
Eğitim no:1 - Bitki kökleri ve fotosentez
Переглядів 2,7 тис.8 місяців тому
Eğitim no:1 - Bitki kökleri ve fotosentez
Kabağın Ürün Verme Stratejisi
Переглядів 4638 місяців тому
Kabağın Ürün Verme Stratejisi
Doğal Tarım Teknikleri İle Verimli Mısır Yetiştirmek
Переглядів 5759 місяців тому
Doğal Tarım Teknikleri İle Verimli Mısır Yetiştirmek

КОМЕНТАРІ

  • @muttalipozavsar4302
    @muttalipozavsar4302 21 день тому

    Teşekkürler. Uzun yillar zirai gübre ile beslenen bir toprağı doğal haline döndürme kararı almak çiftçiler için çok zor olacaktır.

  • @fatihmurathan
    @fatihmurathan Місяць тому

    Çok güzel anlatmışsınız emeğinize sağlık, no 2 yi bekliyoruz.

  • @sevalkarteper6380
    @sevalkarteper6380 Місяць тому

    harika bir durum..toprağım yumuşadı gözenekleri arttı sayenizde ..öğrendiklerim ve bilgileriniz için teşekkürler

  • @barskacar1604
    @barskacar1604 Місяць тому

    Ottan 5 yaş 6 adet fidanım kurudu

  • @hakenznaturelvideo4187
    @hakenznaturelvideo4187 Місяць тому

    Mantik videolarinizda dogru birde meyvesini aldiginız ve verimli bir sonuç aldıgınız videolarda isteriz sonuç videolari

  • @muratakkoyun3966
    @muratakkoyun3966 Місяць тому

    Bir süredir merak ettiğim bir konu hakkında güzel bir giriş videosu olmuş. Anlatım güzel ve sıkmıyor. Keyifle izledim. Umarım devamı gelir. Bilgilendirmek kadar yönlendirici videolar da yaparsanız çok sevinirim. Mesela benim merakım var fakat nereden başlayacağım, nasıl yapacağım, ne ekeceğim gibi konularda yönlendirilmeye ihtiyacım var. Emeğiniz için teşekkür ederim.

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu Місяць тому

      Buradan ya da facebook grubundan sorabilirsiniz. Mesleğimdeki işlerim şu an epey yoğun. Biraz daha vakit bulduğumda bu videoların devamını çekeceğim. Uzun saatler çalışıp sonra kesintisiz ve montajsız şekilde bu tarz videolar çekmek oldukça zor. Herhangi bir metin hazırlığı da yok. Doğaçlama anlatıyorum.

  • @mesutoezdil
    @mesutoezdil Місяць тому

    Ilk yil uzun köklü ve tek yilliklari ekmek mantikli olur diyebilir miyiz?

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu Місяць тому

      Çok kuralcı olmayı sevmiyorum ama genel kural itibari ile toprak üstünde daha büyük ebatlara ulaşan bitki toprak altında da aynısını yapıyor. Buradan yola çıkarak hareket edebiliriz.

  • @mesutoezdil
    @mesutoezdil Місяць тому

    tarimda yeni slogan: "cok da kurcalamaya gerek yok" :-) harika! Videoyu izlerken aklima geldi de Jack Russell Terrier veya Beagle cinsi köpek varsa cok iyi kaziyor topragi hem de hayvanlara bekcilik eder, bahceye gelen yabanci hayvanlari uzaklastirir.

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu Місяць тому

      Onarıcı tarım epey eski zamanlara dayanıyor. Ben sadece nasıl uygulanacağını biliyorum. :)) Benim icadım değil.

  • @huseyinkuzu962
    @huseyinkuzu962 Місяць тому

    Teşekkürler...

  • @mesutoezdil
    @mesutoezdil Місяць тому

    Merhaba, video icin tesekkürler. Bu konuya dair dersleri online olarak vermeye devam etmeyi düsünüyor musunuz dogal tarim baglamina? Böylece bir okul gibi olur ve bütüncül bir anlayis gelisir bizler de.

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu Місяць тому

      Şimdilik yoğun çalışmamdan ötürü videolu derslere devam edemiyorum ama aynı isimdeki facebook grubuma katılıp yazılı paylaşımlarımdan yararlanabilirsiniz.

    • @mesutoezdil
      @mesutoezdil Місяць тому

      @@Dogaltarimokulu Tahillari farkli türler ekince hepsi ic ice gecip bicmeyi zorlastirmayacak mi? Birbirinden farkli yerlerde misir saplari, bugday ve arpa.. Bir de bunlari diger calilarla destekledigimizde ortalik yemyesil ama her sey farkli yerlerde :) Anlamak icin soruyorum, umarim birgün facebook hesabi da acarim. cok tesekkürler.

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu Місяць тому

      @@mesutoezdil düzenli de yapabilirsiniz her şeyi. Bu sizin arzunuza kalmış. Karıkları ve damlama sulama sistemini döşeyip sonra bu sisteme geçebilir ve ardından otomatik biçme aletleriyle istediğiniz otları dipten biçerek devre dışı bırakabilirsiniz.

  • @user-ls4lh6re4g
    @user-ls4lh6re4g 2 місяці тому

    Mersin'de , çiftçilik ve bitki besleme danışmanlığı yapan, Gıda Mühendisi HARUN DAL'ın, Wormy Solucan Gübresi yutup kanalındaki ders videolarını ÖNERİYORUM. (Fotosentez, kökler, elementler arasındaki antagonizma, sulama suyu kalitesi, yapraktan besleme, toprakta organik madde miktarının arttırımı, dikimde toprak işlemesi yapılmaması, meyve bahçelerinin sürülmemesi, sera ve örtü altı üreticiliği farkları gibi bir çok ders mevcuttur) Saygılarımla.

  • @user-ls4lh6re4g
    @user-ls4lh6re4g 2 місяці тому

    Müthiş çok çok çok güzel, yararlı bir ders üretmişsiniz.

  • @yunusKostekci
    @yunusKostekci 2 місяці тому

    Hocam harika bir anlatım olmuş 4 resimle neler anlattın inşaallah devamı gelir. Teşekkürler..👍

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 2 місяці тому

      Böyle videoları montajsız hazırlamak için zihnimin de dingin olması gerekiyor. Bu aralar yoğun çalıştığım için bu tarz videolara vakit bulamıyorum ne yazık ki.

  • @aliturkmen8006
    @aliturkmen8006 2 місяці тому

    Yani tarlalar sürülmesinmi çapa yapılmasın mı nasıl olacak.Toprağın tamamını çeşitli otlar kaplar. Tamam anlatıyorsunuzda vatandaş pratikte ne yapmalı nasıl yapmalı? Teorik anlatıma pek ihtiyacımız yok; bizim pratikte uygulama örneklerine ihtiyacımız var kardeşim. Üniversitedeki hocalarda anlatıyor güzel güzel. Ama....

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 2 місяці тому

      Çok daha fazlasını facebook grubumda(Doğal Tarım Okulu) detaylarıyla gösteriyorum. Buraya yüklediğim diğer videolarda da açıklamalı gösterimler mevcut. Pratikle teorik her zaman örtüşür. Pratikteki uygulamalar bilimsel verilerin bir sonucu olarak hayat buluyor.

  • @mustafakendigelen3163
    @mustafakendigelen3163 2 місяці тому

    3 dakika sonra konuya girmişsiniz ,,, millete tarlayı tokatı sattıracaksınız ...

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 2 місяці тому

      Giriş videosu olduğu için öyle. Tarlayı sattıracak bir durum göremiyorum :))

  • @lezzetoykusu3434
    @lezzetoykusu3434 2 місяці тому

    👌👏👍👍🖐

  • @fatihakhan4381
    @fatihakhan4381 2 місяці тому

    Merhaba toprağı çapalamıyorsunuz anladığım kadarıyla değilmi. sadece fide için çukur açıp mı dikiyorsunuz. Hayvan gübresi falan yok mu

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 2 місяці тому

      Doğrudan ekim yöntemi, onarıcı tarım uygulamalarının bir bölümü sadece. Onarıcı tarım bununla sınırlı değil. Hayvan gübresi ekleyebilirsiniz, bunda bir sakınca yok. Eğer toprağı yeterince iyileştirdiyseniz buna ihtiyacınız olmayacaktır.

  • @ruhsalzeka6673
    @ruhsalzeka6673 2 місяці тому

    o chicory değil, mavi çiçekli değil. o sarı çiçekli karahindiba.

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 2 місяці тому

      Kendisi bol miktarda mavi çiçek açtı. Hindiba ile chicory farklı gelişim aşamalarında birbirine benzeyebilir.

  • @mehmetoge2635
    @mehmetoge2635 2 місяці тому

    Çok gerekli bir bilgiydi. Malçlı toprağa fide dikmeye çalışmak çok zor. Teşekkürler.

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 2 місяці тому

      Neden zorlanıyorsunuz fide dikiminde?

    • @mehmetoge2635
      @mehmetoge2635 2 місяці тому

      @@Dogaltarimokulu Tohumu yerleştirmek, fide için uygun kazı yapmaktan çok daha kolay. Hele Fide sayısı da 400 civarında olursa, bel ağrısı da bir yandan. Bir de şunu da sorayım. Filizlenmenin gereksindiği toprak nemini kaybetmemek için ekilen tohumun üstüne birkaç santim malç atsak filizlenmeyi engeller mi? Fasulye, bakla, bezelye filizlenir herhalde ama domates, biber nasıl davranır acaba?

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 2 місяці тому

      Fide çivisi veya uzun fide aparatları ile fideleri kolaylıkla dikebilirsiniz. Onarıcı tarımda toprak, gevşekliğini sürdürdüğü için sadece uygun boşluğu oluşturmanız yetiyor. Birkaç santimetre fazla kalır. Şöyle birkaç kuru dal koyabilirsiniz. Domates, biber gibi tohumlar bahçede çimlendirmeye pek uygun değil.

  • @s.duyguyanardag8130
    @s.duyguyanardag8130 2 місяці тому

    Çok güzel anlatım sağolun.

  • @savasgokalp2442
    @savasgokalp2442 2 місяці тому

    o nasıl bi güzellik :)

  • @savasgokalp2442
    @savasgokalp2442 2 місяці тому

    güzel anlatım. teşekkürler.

  • @ahmetdikyar7051
    @ahmetdikyar7051 2 місяці тому

    TEŞEKKÜRLER

  • @ahmetozdemir7173
    @ahmetozdemir7173 2 місяці тому

    Bilgiler için teşekkürler. Daha önce ki video da toprağın onarımı için yabani otların yaşaması sağlanmaya çalışılıyordu ve ürün alınacak bitkiler yabani otların arasına dikiliyordu. Bu video da ise malçla öldürülüyor. İki tercih arasında ki Mantığı anlayamadım.

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 2 місяці тому

      Otların arasına dikiyoruz evet ama sonra otları düzenli olarak budayarak kontrol altına alıyoruz. Mısırın ekim zamanında bahar otları ölmek üzere oluyor. Burada dışarıdan getirilmiş bir malç yok aslında. Bunlar o sezondaki işi biten otların doğal kalıntıları.

    • @ahmetozdemir7173
      @ahmetozdemir7173 2 місяці тому

      @@Dogaltarimokulu Teşekkür ederim.

  • @osmanilhan6714
    @osmanilhan6714 2 місяці тому

    Allah razı olsun 👍🙏

  • @mehmetoge2635
    @mehmetoge2635 2 місяці тому

    Selam. Börülceleri tohumdan mı diktiniz yoksa fide olarak mı? (Fide dikmek çok zor geldi bana, tohum deneyimim yok onun için soruyorum)

  • @ahmetozdemir7173
    @ahmetozdemir7173 2 місяці тому

    Birşey sorabilirmiyim; malçın altında çim vs bitkiler ve diğer canlılar yaşamaya devam eder mi? Düzenlemeye çalıştığım toprakta Malç olması su ihtiyacını azaltacağı için benim açımdan daha iyi olur diye düşünüyorum.

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 2 місяці тому

      Gölgede kalan zayıflamaya ve ölmeye başlar. Çim ya da başka bir bitki olması kaderini değiştirmez.

    • @ahmetozdemir7173
      @ahmetozdemir7173 2 місяці тому

      @@Dogaltarimokulu teşekkür ederim.

  • @emir15587
    @emir15587 2 місяці тому

    Ağaçların arasına fiğ ektim bunları yazın biçip toprağında üstünde cürütüp son baharda bir daha ekim yapmak mi daha mantıklı olur yoksa hep bu şekilde bırakmak daha mı iyi olur

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 2 місяці тому

      Sadece başka bir bitki ile yer değiştirecekseniz biçin ve öteki bitkiyle devam edin. Yoksa ellemeyin diğer sezon yağışlar gelince yine kendisi çıkar tohumlarından.

    • @ismailsayiner4821
      @ismailsayiner4821 Місяць тому

      0:58 ​@@Dogaltarimokulu

  • @nesterenhanm5155
    @nesterenhanm5155 2 місяці тому

    👍

  • @nesterenhanm5155
    @nesterenhanm5155 2 місяці тому

    👍🙏

  • @nesterenhanm5155
    @nesterenhanm5155 3 місяці тому

    Siz otların faydalarını anlatırken yıllar önce okuduğum bir kitabı anımsadım. Çok büyük bir çevre felaketi yaşayan dünyada ot bile bitmemektedir. Romanın kahramanı " Zaman geçip gitmeden önce buralar yemyeşildi, şimdi bir ayrık otu bile bitmiyor.." der. Ben de ayrık otlarını temizlerken hep bu cümleyi hatırlarım. Sosyal medya hesabım yok, sizi sadece buradan takip edeceğim. Teşekkürler. 👍👍

  • @melekkamacioglu5761
    @melekkamacioglu5761 3 місяці тому

    Renkler bi harika hocam.

  • @ahmetozdemir7173
    @ahmetozdemir7173 3 місяці тому

    Çok güzel açıklamalar. Teşekkürler. Daha uzun köklü bitkilere örnek verebilir misiniz?

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 3 місяці тому

      Yulaf, sorgum, sirken, mısır(büyük boya ulaşan türler), kabak(oturak olmayan türler), karpuz, domates(yine biraz iri türler). Liste uzayıp gider. Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

    • @ahmetozdemir7173
      @ahmetozdemir7173 3 місяці тому

      @@Dogaltarimokulu Cevap için teşekkürler. sanırım bir karışım yapmak gerekiyor. Yani, çimen vb. kısa köklüler ile uzun köklülere örnek verdiklerinizi birlikte karma ekmek daha mantıklı gibi duruyor. bu bitkilerden mevsimlik olanların gövdeleri kuruduktan sonra kaldırılıyordur öyle değil mi? mesela mısır, karpuz domates gibi.

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 3 місяці тому

      @@ahmetozdemir7173 Uzun süre durabilirler. Ne zaman ki o bölgeye bir şey dikeceğiz o durumda kuru gövdeleri kısaltabiliriz.

    • @erhanerdem2316
      @erhanerdem2316 3 місяці тому

      verilen örneklere ek olarak fiğ ve kaba yonca da aşağılara kadar gidecektir tek başına fiğ ekilecekse 3 te bir oranda arpa çavdar veya ekin le birlikte ekilirse çok daha verimli olacaktır yani 3 kg fiğ tohumuna 1 kg arpa veya çavdar veya buğday gibi mümkünse tohumlar yerli olursa yani o bölgeye büyüyüp oranın havasına iklimine alışmış tohum olursa çok çok daha iyi olacaktır

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 3 місяці тому

      @@erhanerdem2316 katkınız için teşekkürler.

  • @mehmetsonmez9761
    @mehmetsonmez9761 3 місяці тому

    Video için teşekkürler hocam

  • @ahmetozdemir7173
    @ahmetozdemir7173 3 місяці тому

    Merhaba, bu çimler kendi haline biten çimler mi? Yoksa siz ayrıca ektiniz mi? Sizce küçük bir bahçede toprağın onarılması için hangi bitki en uygundur?

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 3 місяці тому

      Yerel türler. Çim ve tahıllar yüzey toprağını hızlı onarır. Ben sadece teknik detayları anlatmak için böyle videolar çekiyorum. Mümkün olan en çok çeşidi yetiştirmek lazım.

    • @ahmetozdemir7173
      @ahmetozdemir7173 3 місяці тому

      ​@@Dogaltarimokuluteşekkürler. Çok güzel bilgiler. Bende yeni başlayacağım. Toprak çok ihmal edilmiş fakir bir tarlanın bir parçası. Birşey daha sormak istiyorum; bu çim yada bitkiler sürekli kalıcımı orada. Yani mevsime göre biçiyor kısaltıyormusunuz?

  • @user-qb2il8zy3b
    @user-qb2il8zy3b 3 місяці тому

    Çok güzel anlatım, çok güzel konu, tebrikler

  • @sbulut6
    @sbulut6 3 місяці тому

    Elinize sağlık

  • @emilhacizade2028
    @emilhacizade2028 3 місяці тому

    Emeğiniz için teşekkür ederim Cok faydalı oldu 💯

  • @neclaersoy9421
    @neclaersoy9421 3 місяці тому

    En son gösterdiğiniz OT yenilen bir otmudur kökünde de yumru var,

  • @user-xm2qe9up9b
    @user-xm2qe9up9b 3 місяці тому

    Merhaba. Ben Ziraat Mühendisiyim. Yakın zamanda doğal tarım ekolü ile ilgilenmeye başladım. Şimdilik elime geçen tek kaynak ekin sapı devrimi oldu ancak oradan işin teknik derinliğine dair pek bilgi elde edemedim. Özellikle Türkiye şartlarında teknik uygulamalara yönelik kaynaklar önerebilirseniz sevinirim

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 3 місяці тому

      Sanıyorum bu konuda doğrudan bir Türkçe kaynak bulunmuyor. Dilerseniz akademik ve teknik düzeyde de paylaşımlar yaptığım aynı isimdeki(Doğal Tarım Okulu) facebook grubuna katılabilirsiniz.

    • @MTdesign123
      @MTdesign123 Місяць тому

      Kıtluhan özdemir

  • @ahmetdikyar7051
    @ahmetdikyar7051 4 місяці тому

    emeğine sağlık

  • @ahmetdikyar7051
    @ahmetdikyar7051 4 місяці тому

    teşekkürler

  • @mehmetoge2635
    @mehmetoge2635 4 місяці тому

    Bu yeşil gübre tohumlarını bulamıyoruz. 😕

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 3 місяці тому

      Mera tohumu olarak aratın internette. Karışım halinde tohumlar bulabilirsiniz.

  • @melekkamacioglu5761
    @melekkamacioglu5761 4 місяці тому

    Hocam benim sümüklü böcekler çok arsız ama...🙃

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 4 місяці тому

      O durumda, denge kurulana kadar yaz bitkilerinden verim almaya odaklanabiliriz. Su dolu kaseye atılmış birkaç ekmek parçası ve/veya maya-şeker karışımını kullanarak tuzak kurabiliriz.

  • @sukrukanber
    @sukrukanber 4 місяці тому

    Çok yararlı ve bilgilendirici bir video. Emeğiniz için teşekkür ederim...

  • @birdsfliesletstry
    @birdsfliesletstry 4 місяці тому

    Hocam canlı yayın vs yapıyor musunuz bi buluşma sosyal ortam oluştursanız

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 4 місяці тому

      Maalesef, mesleğim zamanımın çoğunu aldığından dolayı vaktim kalmıyor.

  • @benimhobilerim28
    @benimhobilerim28 5 місяців тому

    kolay gelsin bezelye için biraz geç olmadımı hocam ben kendi bezelyeme yarın sırık dikeceğim

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 5 місяців тому

      Bulunduğunuz iklime göre değişir. Ayrıca yaprak bezelye tohumları bahara doğru da ekilebilir. Benim uygulama bahçemde eksi 10 derece soğuklar yeni bitiyor maalesef. Koşulları uygun olanlar elbette çoktan ekmişlerdir.

    • @benimhobilerim28
      @benimhobilerim28 5 місяців тому

      giresundayım ben kasım sonu ekmiştim şu an bir karışı geçtiler kolay gelsin

  • @blntand1932
    @blntand1932 5 місяців тому

    Elinize sağlık Hocam

  • @STMFRE
    @STMFRE 5 місяців тому

    senin arazinin toprağı muhtemelen toprağı gevşek benim merak ettiğim kil oranı yüksek toprakta neler yapılabilir

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 5 місяців тому

      Hayır. Burası 50 yıllık bir ev yıkıldıktan sonra açığa çıkan temelin toprağı. Başlangıçta da oldukça sertti. Sadece peş peşe bitki yetiştirildi. Toprağın başlangıcı neredeyse tamamen kil.

    • @melekkamacioglu5761
      @melekkamacioglu5761 5 місяців тому

      Ya hocam güldürdünüz beni ..fena şovmenlik yaptınız. Şaka bir tarafa elinize , emeğinize sağlık. 🙏💜

  • @STMFRE
    @STMFRE 5 місяців тому

    Kardeş benim İstanbul Çatalca'daki arazim yüksek oranda Killi toprağa yani hem de taşlı arazim iki bölümden oluşuyor bir bölümü sürdürüyorum ama daha sürdürmeyeceğim orayla diğer bölümü de 15 senedir hiç sürülmemiş Ama taş gibi sürekli Ot çıkıyor Otları kestirtip hayvanlara köylülere veriyordum bundan sonra yerinde bırakacağım Ama burayı Hiç sürdürmeyeyim mi yani

    • @Dogaltarimokulu
      @Dogaltarimokulu 5 місяців тому

      Sürmemek toprağı doğrudan gevşetmez. Düzenli olarak boylu bitki yetiştirmeniz ve mümkünse yerinde ara ara hayvanlara otlatmanız yani biçtirmeniz gerekir. Yani bir enerji akışı yaratmanız lazım ki mikrobiyal yapıştırıcı maddeler ve organik asitlerle toprağınız kendiliğinden gevşemeye başlasın. Bu geniş bir konu. Sanırım daha önce de Facebook grubunu işaret etmiştim. Oraya bakın isterseniz. Burada yazı yayınlayamıyorum ama orada basamak basamak anlatıyorum.