- 8
- 468 850
Kennnisclips Psychologie Social Work
Приєднався 2 лют 2018
In het 'Toetsproject SPH' zijn, op basis van de leerboeken van Rigter en Weerman, een groot aantal vragen gemaakt die psychologiedocenten binnen Social Work kunnen gebruiken om hun toetsitembank mee te vullen. Maar er is meer gedaan. In dit project zijn ook een aantal kennisclips over diverse onderwerpen uit de psychologie gemaakt om de leerstof de student te verduidelijken en hun leren te ondersteunen.
Windesheim kennisclip - Systeemdenken, de theorie van Watzlawick
Kennisclip voor Hogeschool Windesheim over de theorie van Watzlawick. Tekst: Arnout Schuitema, tekeningen: Robby van der Meulen.
Переглядів: 38 361
Відео
Windesheim kennisclip - Klassieke Conditionering
Переглядів 79 тис.6 років тому
In het kader van het toetsproject psychologie voor SPH (nu Social Studies) zijn een aantal kennisclips gemaakt die studenten helpen om bepaalde zaken uit de psychologie te bestuderen. De clips kunnen vrij gebruikt worden in het (hoger) onderwijs en bij de studie. Tekst: Arnout Schuitema, tekeningen: Robby van der Meulen.
Windesheim kennisclip - De theorie van Piaget
Переглядів 130 тис.6 років тому
In het kader van het toetsproject psychologie voor SPH (nu Social Studies) zijn een aantal kennisclips gemaakt die studenten helpen om bepaalde zaken uit de psychologie te bestuderen. De clips kunnen vrij gebruikt worden in het (hoger) onderwijs en bij de studie. Tekst: Arnout Schuitema, tekeningen: Robby van der Meulen.
kennisclip overdracht en tegenoverdracht
Переглядів 53 тис.6 років тому
Deze kennisclip gaat over overdracht en tegenoverdracht, bekende begrippen vanuit de psychoanalyse. Deze kennisclip is ontwikkeld en vorm gegeven door Olga Doornbos, in opdracht van Jose Uitdewilligen in het kader van het toetsproject SPH.
Kennisclip territorium
Переглядів 2,3 тис.6 років тому
In de kennisclip staat de territoriumtheorie, onderdeel van de omgevingspychologie, centraal.In deze kennisclip kom je meer te weten over de verschillende soorten territoria, de functies ervan en het territoriaal gedrag van mensen. Deze kennisclip is ontwikkeld en vorm gegeven door Olga Doornbos, in opdracht van Jose Uitdewilligen in het kader van het toetsproject SPH.
Kennisclip operante conditionering
Переглядів 43 тис.6 років тому
In deze kennisclip wordt ingegaan op de theorie over de operante conditionering. Wie is de grondlegger, van welke leerwetten wordt uitgegaan? Dit wordt vertaald in een concreet voorbeeld. Deze kennisclip is ontwikkeld en vorm gegeven door Olga Doornbos, in opdracht van Jose Uitdewilligen in het kader van het toetsproject SPH.
werking van het geheugen
Переглядів 21 тис.6 років тому
Deze kennisclip gaat over de werking van het geheugen. In dit filmpje leer je meer over de werking van het geheugen en verschillende soorten geheugenprocessen. Deze kennisclip is ontwikkeld en vorm gegeven door Olga Doornbos, in opdracht van Jose Uitdewilligen in het kader van het toetsproject SPH.
psychologische stromingen
Переглядів 103 тис.6 років тому
Deze kennisclip gaat over de zeven psychologische stromingen binnen de psychologie, waarin de visie op het menselijk gedrag en de mensbeelden vanuit de verschillende stromingen aan bod komen. Deze kennisclip is ontwikkeld en vorm gegeven door Olga Doornbos, in opdracht van Jose Uitdewilligen in het kader van het toetsproject SPH.
Dit is wel heel erg rapido allemaal.
Echt goed uitgelegt en goede video! T is me meteen (eindelijk) duidelijk. Wel vervelend dat je adh hiervan aanraad aan moeders om hun kinderen te laten liggen! Dat is zó achterhaald inmiddels en bewezen traumatiserend voor kinderen! - beter om je kindje bv naast je in slaap te laten vallen dan in een kamer achter dichte deur te leggen..
Ik kijk en luister liever naar mensen met een stoornis dan hiernaar.
Wat een raar wijf
ja
Ja
3SPOB WAS HIER
Fajja 🔥🔥🔥
Wat een toffe video xxx daan verplancke
Dankjewel!
super interessante video
ik voel me kim
objectpermanentie *
Leersame introductie maar besef wel dat niet alles oferdracht en tegenoferdracht is. Anders kom je nooit ferder. Client en hulpferlener kunnen het ook niet met elkaar eens sijn of geen click hebben. In die gefallen: het traject stoppen en elders adfies soeken. Dat is feel better dan ferder gaan. En Olga moet nog oefenen op de uitspraak van de “v” en de “z”.
Olga moet helemaal niks :p
Heel mooi en prettig uitgelegd
741👍👍
Dankje voor de duidelijke uitleg!
Mooi !
Ik wil wel even stellen dat de psychologie in zijn algemeenheid nooit de juiste manier is om mensen te helpen. Dit komt ten eerste omdat de psychologie niet bepaalt wat goed en slecht is voor de mens. Een omschrijving wat goed en slecht is voor de mens. Dat is belangrijk omdat voordat je mensen probeert te helpen je eerst hoort te bepalen waar je in gelooft en wat je denkt dat goed voor de mens is. Al deze onderdelen ontbreken in de psychologie. De psychologie heeft geen omschrijving van wat goed is voor de mens en heeft geen document waarin staat waarin het gelooft. En dat is precies de reden waarom mensen die niet weten wat psychologie is denken dat psychologie problemen van mensen kan oplossen. Als je geen doelen stelt en geen geloof hebt, dan kun je ook niet zeggen of je plannen goed zijn of slecht zijn. Nooit hoor je dat er iets fout gaat in de psychologie, want een definitie van waar het naar toe wil bestaat niet. Pas wanneer je bepaalt waar je in gelooft dan pas kun je zeggen of je plan goed is of niet goed. Zijn er denkbeelden die wel aangeven wat het doel is van de mens? Ja, het christendom. In het christendom gaat het erom om voor jezelf en je naaste te zorgen. Om de waarheid als hoogste te stellen. En Om je familie te eren. Al deze waarden zijn vastgesteld in documenten. Als je als christen hier niet aan houdt kun je hier elkaar op aanspreken. En het is een doel voor de mens. Deze twee zaken ontbreken in de psychologie. De psychologie kent geen document en zegt niet wat goed is voor de mens. En dat is niet goed. Het is niet goed dat wij onze zwakste mensen sturen naar de psychologie zonder doel. De psychologie zal nooit een mens vertellen welke richting hij of zij op kan gaan. Dat staat namelijk nergens vermeld. Elke psycholoog heeft een ander wereldbeeld en mensen hebben dus geen constante factor. Het christendom wel. Juist het idee of iets goed of slecht is voor de mens maakt iets interessant en waardevol. Maar de psychologie brandt zich niet aan deze vraag. Daarom lijkt het alsof er nooit iets fout gaat in de psychologie. Maar dan herinner ik iedereen eraan hoeveel problemen er zijn in de jeugdzorg, ggz en alle andere instellingen die zich baseren op de psychologie. Zwakkeren hoor je liefde, sturing en richting te geven. Durven uit te spreken voor naasteliefde. Dat geeft mensen richting en doel in het leven. De psychologie is een set onderzoekers die onderzoeken doet naar de menselijke ziel met de gereedschapskist van een natuurkundige. Maar een gebroken hart kun je niet aan elkaar metselen. Daar is liefde voor nodig, aandacht, inzet, luisteren en een doel voor de mens. Dat is iets wat de psycholoog misschien als persoonlijk mens kan geven, maar de psychologie in zijn algemeenheid niet kan omdat het zich niet uitspreekt wat goed is voor de mens.
Hoi, je hebt een prachtig stuk getypt, maar waar baseer je dit op? Persoonlijk vind ik psychologie niet vergelijkbaar met geloof. Het kan hetzelfde doeleinde hebben, maar dit hoeft absoluut niet. Ook ben ik het niet met je eens dat er geen doel is in de psychologie. Dit doel hangt uiteraard af van de problematiek waarmee een persoon zich meld. Een doel kan zijn om bijvoorbeeld iemand te begeleiden in een rouw proces om zo verder te kunnen met het eigen leven. Je vergelijkt naar mijn mening twee niet vergelijkbare dingen en komt niet echt tot een conclusie, behalve dat je van mening bent dat psychologie geen doel heeft. Hier geef je echter geen concrete voorbeelden van. Groetjes
@@marten2522 Waar het mij om gaat is het verschil tussen induviduele mensen en de mensheid. Er zijn altijd manieren om individuele mensen advies te geven en/of te helpen. Tegenwoordig geeft de pschologie vaak hulp aan individuele mensen. Opzich prima als mensen daar iets aan hebben. Je kunt ook andere hulp zoeken door bijvoorbeeld met familie of een buurvrouw of buurman te praten. Waar het mij om gaat is dat voor de mensheid de pscychologie geen richting geeft. Wat voor de mens in de mensheid belangrijk is wordt niet door de psychologie betoogt. En dat is juist wat we als mensheid nodig hebben. We hebben politieke problemen en hebben allerlei nieuwe media die ons leven beinvloeden. De psychologie betoogt niet hoe de mens daar goed mee om kan gaan. En hoewel het geloof duizenden jaren oud is vindt je daar wel een richting voor de mensheid. Wat dat hebben we nodig. Een voorbeeld waar een richting voor nodig is is hoe om te gaan met nieuwe media. Telefoons met computervaardigheden zijn in mijn visie schadelijk voor de mens. We leren minder, zijn minder sociaal hoewel wij een paar media sociaal noemen. Een duidelijke richting zou zijn om gebruik van deze media te verminderen. Dit komt overeen met het geloof waar waarde wordt gehecht aan een verbinding met de natuur. En de slechte staat van de natuur kan ook een richting gebruiken. Het geloof hecht veel waarde aan de natuur. Wij als mensen zijn in het geloof degene die zorgen voor de natuur. En de opkomst van kunstmatige intelligentie kan ook en richting gebruiken. Al die kunstmatige intelligentie programmas zijn nutteloos voor de sociale samenleving. Scholieren kunnen werkstukken laten uitprinten door deze programmas. Het zorgt er niet voor dat leerlingen gaan leren. Het lijkt grappig omdat je er flauwe grapjes mee kunt maken. Maar het zorgt er niet voor dat leerlingen gaan leren. Dus een soort verbod lijkt mij een goede richting. En dit soort richtingen vind ik niet bij de psychologie. En die vind ik meer in het geloof. En ik denk dat wij deze richtingen nodig hebben als mensheid. Wij hebben richtingen nodig. En zo is de mensheid ook door de geschiedenis gegaan. En ik denk dat als we als mensheid richtingen kiezen dat het kiezen van deze richtingen ook kunnen zorgen voor verminderingen van de klachten waar mensen mee zitten. En ik denk dan aan de klachten waar we mee zitten en waar we hulp voor zoeken bij een psycholoog. En zo is de cirkel bijna rond. Want er zijn altijd individuele ervaringen. Maar de mens is naast een individu ook een groepswezen. En in de afgelopen jaren stond vooral het individu centraal. En ik ben blij dat tegenwoordig meer aandacht is voor hoe groepen en onze plek in een groep bijdraagt aan wie we zijn. Het is het verschil tussen heel veel psychologisch en individualistisch zien en naar de mens kijken op een deels psychologische wijze en een individualistische wijze en een sociologische wijze.
Je haalt wat zaken door elkaar in je reactie. Je gebruikt de term 'psychologie' voor zowel de psychologische wetenschap als voor psychologische behandeling in het algemeen. De psychologie als wetenschap an sich doet geen uitspraken over hoe de mens zou moeten leven, omdat het gedrag van mensen bestudeert en probeert te verklaren. Dat is inderdaad zonder oordeel. Als het gaat om psychologische behandeling zijn er wel degelijk doelen die men voor ogen heeft. Dé psychologie misschien niet, maar elke stroming heeft wel een visie op wat men na zou moeten streven in het leven. Zo zal een psychodynamisch therapeut gericht zijn op het oplossen van onbewuste conflicten en een cognitief therapeut gericht zijn op het vervangen van disfunctionele door functionele gedachten. Een humanistisch therapeut is gericht op zelfactualisatie door het bieden van onvoorwaardelijke acceptatie. Dit filmpje brengt mooi in kaart hoe vanuit verschillende stromingen naar de mens gekeken wordt.
@@marcdamen4315 Hoe kun je vanuit een wetenschap die niet zou oordelen een methode ontwikkelen die wel oordeelt? Daarnaast vraag ik mij af of de wetenschap van de psychologie wel zo betrouwbaar is. Als ik hoor hoe onderzoeken worden opgezet is er vaak sprake van een situatie die is gecreerd. Er zal zeker een vorm zijn van een doel bij bepaalde behandelingen. Maar wat niet klopt is dat de psychologie op de plaats van de kerk is gaan staan of andere spirituele wijsheden. Zoveel misstanden zijn inmiddels aan het licht gekomen in de psychologische behandelingen. En bijna nooit hoor ik een reflexie binnen de psychologie over hoe het beter kan. En dat is logisch te verklaren. Als je geen duidelijke normen en waarden hebt dan kun je ook niet goed iets verbeteren. Er is immers weinig duidelijkheid. Noch maals ja in behandelingen kunnen er doelen zijn. Maar ik ken geen algemene normen en waarden voor de psychologie. De kerk en allerlei spirituele instanties zijn hevig bekritiseert toen misstanden aan het licht kwamen. En terecht. Maar bij de psychologie zie ik deze reflexie op een veel mindere mate. En dat is bijzonder want de psychologie zegt zich te baseren op wetenschap en heeft inmiddels een centrale rol in de behandeling van problemen van mensen. De psychologie kan zich niet verschuilen achter het zogenaamde onpartijdige onderzoek. Het is belangrijk dat de psychologie normen en waarden instelt. Voorbeelden van hoe de psychologie in de praktijk niet de juiste weg bewandelt is te zien in Nederland. De uit huis plaatsingen van kinderen waar kritiek op is bijvoorbeeld. De psychologie hoort normen en waarden in te stellen voor zichzelf.
godnodeju dankjewel
faka
Dat gekras van de stift is wel erg afleidend en vergeleken met het volume van de spreker, behoorlijk luid. Als ik het geluid reduceer tot het punt dat ik dat geluid niet meer hoor, kan ik de spreker ook niet meer horen.
wat is dit
Hele goede video! Dankjewel
Heel fijn en duidelijk filmpje!!
Alle video's gezien. Hopelijk volgen er nog veel meer. Bondig en helder.
Mooi. Helder.
Helder, duidelijk gearticuleerd filmpje. Lekker kort en bondig, meer van dit graag!
simpel en duidelijk. Herkenbare voorbeelden
Ik begrijp het helemaal, dankjewel!
Thank you for your videos!! Ze hebben mij zo veel geholpen🌹
Hè, hè, nu snap ik het! Zo duidelijk uitgelegd en leuk getekend 😊👍🏻
Het is misschien handig om de leeftijd en contex te vermelden als je ouders tips geeft om het huilen niet te beantwoorden... Baby's zijn daar niet geschikt voor en de uitleg word gegeven met een babyfoto op de achtergrond. Het zal niet de eerste keer zijn dat een kind zich onveilig hecht door het niet beantwoorden van basisbehoeftes door ouders: gezien, gehoord en gevoeld worden. Onwetend een techniek toepassen om een kind te trainen naar jou eigen behoeftes dat het stopt met huilen kan ten kosten gaan van het vertrouwen dat het kind heeft gezien te worden door opvoeders. Geef het kind een veilig gevoel door hem te laten weten dat er iemand is die hem ziet, hoort en voelt. Wanneer een kind (van oudere leeftijdscategorie) de ouders manipuleert met huilen om zijn zin te krijgen, ja! dan zou je deze tip kunnen toe passen.
een hele goede opmerking! bedankt!
Dank voor de uitleg. Vraagje over het voorbeeld van het kind. Heeft het kind niet geleerd ''donker & spannend, ik word getroost''? Daarnaast, het lijkt er op dat dit kind nog niet in staat is om te praten, dus lijkt het me uit veiligheidsoverwegingen áltijd de moeite waard om ''de huil te beantwoorden''. Hoe ziet u dat?
Heel fijn! Bedankt.
Dankjewel!
Bestaat Sinterklaas niet?
ik ken haar
Jeej
Wauww super goed, duidelijk, overzichtelijk uitgelegd! Bedankt!
heldere video!!!
Kankerveel pijpen lan
Heel duidelijk! Ik kan het goed gebruiken bij mijn studie loopbaancoach
Heel fijn filmpje! kort alle stromingen samengevat, ideaal om voor mijn tentamen nog even door te nemen! bedankt
als je stopt met dansen klik ik op die rooie knop.. ;)
Mevrouw kun je beetje rustig aan praten
Haha, ik sluit me er bij aan. Het is mogelijk de snelheid te vertragen misschien wist je dat nog niet.
Heel duidelijk!
Wat een gelul allemaal 🤣🤣🤣🤣 je wordt van alles wijs gemaakt en kassa voor de psychologen.
jij bent een heel wijs persoon, dat heb ik al door.
Gelukkig kun JIJ het wél allemaal goed uitleggen, Marcel. Kassa voor jou!🤭 PS Benieuwd naar jouw uitlegfilmpje!
Leuk, maar jammer zo'n spoiler over Sinterklaas, hadden jullie een andere voorbeeld moeten kiezen. IMHO. Video ongeschikt voor de jonge leeftijd dus.
Welk kind kijkt er in godsnaam een video over een cognitieve ontwikkelings theorie
@@jessedebruin2187 raap me op
@@jessedebruin2187 als je voor je studie zo'n filmpje kijkt, dan lijkt het ook voor de kids leuk om mee te kijken, want ze denken dat het een grappig tekenfilmpje is.
@@user-hu9ud3lt9t Hahahahahahah echt hoor
@@jessedebruin2187 hahahaha precies mijn gedachte.
Super!
Bedankt
Net op tijd gevonden, morgen tentamen. Erg bedankt!