- 45
- 34 867
Local history from Gudbrandsdalen
Norway
Приєднався 25 гру 2017
Local history from Gudbrandsdalen shares local history videos from Lillehammer and Gudbrandsdalen. The channel is run by the local historian Kjell Arne Bakke who also runs www.selhistorie.no and the Facebook page Lokalhistorie from Sel municipality.
If you have a video you want to share in this channel, contact: kjell.arne.bakke (att) lokalhistorikeren.no
If you have a video you want to share in this channel, contact: kjell.arne.bakke (att) lokalhistorikeren.no
En fjellvandrer om Rondanes forgård
Fjellvandreren Jan Olav Solstad har vel så store opplevelser å gå i Rondanes forgård som å bestige en 2000-metertopp. I detter området finner han mer fred og ro, særlig i høysesong. Videoen er basert på boka "Rondanes forgård - fjellene og historien" av Per Erling Bakke og Kjell Arne Bakke.
Переглядів: 64
Відео
Kom til fjells: Rondanes forgård
Переглядів 1323 місяці тому
Videoen handler om Rondanes forgård som omfatter fjellområdet fra Høvringen i nordvest, Mysusæter-området i øst, Kvamsfjellet i sør og Gudbrandsdalen i vest. Den tar utgangspunkt i boka "Rondanes forgård - fjellene og historien" av Per Erling og Kjell Arne Bakke. Gjennomgangsmelodien "Kom til fjells" av Aslak Brimi synges av folkesangeren Mari Midtli, mens videoen er laget av Alvheim Video på O...
Forfatterne forteller om Rondanes forgård i Gudbrandsdalen
Переглядів 46610 місяців тому
Far og sønn Per Erling Bakke og Kjell Arne Bakke har skrevet boka "Rondanes forgård - fjellene og historien". Fjellområdet ligger sør for Rondanemassivet, fra Høvringen i nordvest, Mysusæter-området i øst, Kvamsfjellet i sør og Gudbrandsdalen i vest. I denne videoen forteller de hva boka handler om. Filmen er laget av Alvheim Video for Lokalhistorikeren Kjell Arne Bakke. Les om boka og bestill ...
Rondanes forgård - ei kulturhistorisk turbok
Переглядів 72410 місяців тому
Videoen handler om boka "Rondanes forgård - fjellene og historien" med kommentarer fra kjentfolk og forfatterne. Fjellområdet ligger sør for Rondanemassivet, fra Høvringen i nordvest, Mysusæter-området i øst, Kvamsfjellet i sør og Gudbrandsdalen i vest. Videoen er laget av Alvheim Video på Otta for Lokalhistorikeren Kjell Arne Bakke Les om boka og bestill den her: www.rondanes-forgård.no Mvh Kj...
Fra lanseringen av boka "Rondanes forgård - fjellene og historien"
Переглядів 183Рік тому
Boka "Rondanes forgård - fjellene og historien" ble lansert i Oslo den 27. september 2023. Hele 150 fjellentusiaster møtte opp for å høre Ragnhild Hovengen samtale med forfatterne Per Erling Bakke og Kjell Arne Bakke. Folkesongar Mari Midtli toppet kvelden med sin huldresang og Ved Rondane av Aamund Olavsson Vinje og Edvard Grieg. Les mer om boka og bestill den her: www.rondanes-forgård.no
Boka "Rondanes forgård - fjellene og historien"
Переглядів 174Рік тому
Boka forteller historien om Rondanes forgård sine vakre fjellpartier og rike kulturhistorie og har dessuten turforslag i et eget hefte som du kan ta med på tur. Boka er skrevet av far og sønn Bakke, Kjell Arne (67) og Per Erling (93). Les om boka her: www.rondanes-forgård.no Bestill boka her: bokbestilling@lokalhistorikeren.no Mvh Kjell Arne Bakke, forfatter og utgiver
Verdig markering da Sel kirke fylte 275 år
Переглядів 286Рік тому
Helga 25. til 27. august 2017 feiret selværene at det var 275 år siden Sel kirke ble tatt i bruk. Det ble en verdig markering, som innholdt både geistlige visdomsord og kulturelle innslag for både store og små.
Skiferarbeiderne - kleberarbeiderne, gruvearbeiderne og arbeidsfolk ellers
Переглядів 254Рік тому
Morten Tullut: -Jeg skrev disse bøkene fordi skiferarbeiderne, kleberarbeiderne, gruverarbeiderne og arbeidsfolket ellers i lokalsamfunnet, fortjener all den oppmerksomheten de kan få. De har betydd svært mye for lokalsamfunnet og steinindustien.
Toffe - lærer ved fjellskolen på Høvringen
Переглядів 3492 роки тому
Toffe - Thoralf Pedersen fra Vinstra - var i en årrekke lærer ved Rondeheim - Den norske fjellskolen på Høvringen. Gjennom sitt virke rakk han å stifte bekjentskap med 50.000 elever ved skolen. Toffe, med sitt munnspill på lomma, var kjent av alle, og han elsket fjellivet og elevene. Som pensjonist var han i fjellet så ofte han kunne, gjerne som guide for grupper som viste å sette pris på hans ...
Oppveksten på Otta i Gudbrandsdalen i 50- og 60-årene
Переглядів 1,5 тис.2 роки тому
Jan Petter Hammervold forteller her om oppveksten sin på Otta og i Gudbrandsdalen i 50- og 60-årene. Det var forskjell på folk, innflytterkvinnene ble kalt fruer, mens hans og andres mødre ble omtalt med fornavn. Dette er et opptak fra bokbadet under ledelse av bademester Ole Petter Hansen under Ottamartnan 2022.
Politikeren Ola Dahl - fortalt av forfatteren Truls Gjefsen
Переглядів 3892 роки тому
Truls Gjefsen, forfatteren av boka "Ola Dahl -radikal i daglig gjerning" kåserte om boka si under Ottamartnan 2022. Det er litt av en historie, konkluderte han.
Bokbad om oppveksten på Otta og Ola Dahl (1 av 3 videoer)
Переглядів 3332 роки тому
Det lokalhistoriske boksleppet på Otta 1. oktober 2022: Dag Erik Pryhn, leder i Sel Historielag, slår et slag for bøkene til Truls Gjefsen og Jan Petter Hammervold om henholdsvis tidligere ordfører og industribygger Ola Dahl og oppveksten på Otta i femti- og sekstiårom.
Potetopptakere, åkerrull og sveivbart truskarverk (8 av 8)
Переглядів 1902 роки тому
Mathias Bergum avslutter denne serien på åtte videoer om gamle gårdsredkap, denne gangen om potetopptakere, åkerrull og sveivbart truskarverk. Mathias er tidligere gårdbruker på Nordre Vangen i Bredebygden sør for Otta i Gudbrandsdalen. På gården har han samlet all den gamle gårdsredskapen i egne rom.
Truskarverket på låvegolvet (7 av 8)
Переглядів 3862 роки тому
Det gamle truskarverket på låvegolvet. Det fungerer på samme måten i dag, forteller og demonstrerer Mathias Bergum - tidligere gårdbruker på Nordre Vangen i Bredebygden sør for Otta i Gudbrandsdalen.
Meieapparat på hesteslåmaskina og hjulgange til kjerre (6 av 8)
Переглядів 1922 роки тому
Vet du hva et meieapparat til hesteslåmaskina og hjulgange til kjerre var for noe? Mathias Bergum - tidligere gårdbruker på Nordre Vangen i Bredebygden sør for Otta i Gudbrandsdalen - forteller .
Gammelt slåtteutstyr og andre gårdsremedier (5 av 8)
Переглядів 3542 роки тому
Gammelt slåtteutstyr og andre gårdsremedier (5 av 8)
Kjetting og annet gårdsutstyr (3 av 8)
Переглядів 4612 роки тому
Kjetting og annet gårdsutstyr (3 av 8)
Utstyr til sanking av måsså (mose) - måssåsanking (2 av 8)
Переглядів 4942 роки тому
Utstyr til sanking av måsså (mose) - måssåsanking (2 av 8)
Gammelt hesteutstyr - Mathias Bergum forteller (1 av 8)
Переглядів 1,4 тис.2 роки тому
Gammelt hesteutstyr - Mathias Bergum forteller (1 av 8)
Vangen-folket ble ikke evakuert under krigen
Переглядів 1 тис.2 роки тому
Vangen-folket ble ikke evakuert under krigen
Har du gammel film fra Gudbrandsdalen?
Переглядів 2032 роки тому
Har du gammel film fra Gudbrandsdalen?
Olav Kringen-markering på Otta 30. april 2022
Переглядів 3142 роки тому
Olav Kringen-markering på Otta 30. april 2022
Olav Kringen - en pioner innen arbeiderbevegelsen
Переглядів 4432 роки тому
Olav Kringen - en pioner innen arbeiderbevegelsen
Film 12 av 12 - Mysuseter: Setring og seterveger
Переглядів 6222 роки тому
Film 12 av 12 - Mysuseter: Setring og seterveger
Film 11 av 12 - Mysuseter: Setring og seterveger
Переглядів 5352 роки тому
Film 11 av 12 - Mysuseter: Setring og seterveger
Film 10 av 12 - Mysuseter: Setring og seterveger
Переглядів 4662 роки тому
Film 10 av 12 - Mysuseter: Setring og seterveger
Film 9 av 12 - Mysuseter: Setring og seterveger
Переглядів 6082 роки тому
Film 9 av 12 - Mysuseter: Setring og seterveger
Film 8 av 12 - Mysuseter: Setring og seterveger
Переглядів 5532 роки тому
Film 8 av 12 - Mysuseter: Setring og seterveger
Så bra! To spørsmål: Kor veit du dette med songstemmen frå? Er det omtald i andre kjelder? Og: Aner vi noko om han trefte Marcus Thrane i tida før han døydde i 1891? Han starta jo også og skreiv i nordiske aviser der over.
My father's local in Norway
WASP har ikkje noke med nordiske å gjere. Det betyr White Anglo-Saxon Protestant. Det var lettare for dei nordiske å kome seg inn i den gruppa kan man seie fordi vi såg ut som dei som høyrde til gruppen særlig etter vi hadde gløymd gamle språket og skikkene. Men det faktisk ikkje var så lengje siden pga vi ikkje var anglikanske eller andre reformerte som dei vanlige WASPene var men lutherske og vi kunne bli betrakte som nesten katolske og derfor en gruppe man skulle sjå litt skeptisk på.
Tusen Takk for dette. Verkelig artig å føljge med...med arbeid tok det meg to dagar å gjånågå det heile. Eg har og studerte det som eg frå min side må kalle innvandringen hit til Amerika. Inntrykkjet eg har fått frå dei gamle som sjølve kom hit var at kåret var så pass tvilsomt på slutten til 1800talet og begynnelse av 1900 at dei såg det best å i det minste prøve lykken her. Dei som kom fyrst som sagt hadde det det mest vanskelig...men så var det noken som kunne kome til med dei som drog i neste ledd. Besten kom hit i 1911 og snakka mykje om å reise heimatt men det aldri bleii noke til det, men han skreiv ofte til sine sykjen og til andre slektningar for å halde kontakt. Då store begivenheiter skjedde så som et familiemedlem døydde så sente vi telegram til Selje i Ytre Nordfjord.. Vi tenkte ikkje på å ringe diverre. Eg vil seie igjen tusen takk for dette om utvandringen frå Gudbrandsdal!!!!
Lyden er for lav 😕
Takk for at du sa fra. Jeg tipper det har å gjøre med støyen fra veien, ettersom de andre er bra. Prøv å øke volumet for å høre om det fungerer, eller om du da synes det da blir for mye støy.
Jeg tror den lave lyden skyldes at mikrofonen (myggen) løsnet fra Mathias krage og falt lengre ned.
Så interessant! Det er etter ham jeg har mitt etternavn 😊. Jeg er barnebarn av Bjørn Kringen. Hytta på Smukksjøen eies forresten ikke bare av min tante, Ingjerd Elise Kringen, men også av min mor; Tone Kringen Østby. Et nydelig sted! 😊 Mvh Hege Elise Kringen.
Så fint at du liker det. Da skal jeg få rettet det med hytta i neste versjon av videoen.
@@Gudbrandsdalen Det hadde vært flott! Tone og Ingjerd er Bjørn Kringens døtre. Ved hans bortgang i august 1983, arvet de hytta ved Smukksjøen sammen.
@@hegeelise Hei, igjen, før jeg lager en ny videoversjon, er dette riktig: Bjørns døtre, Ingjerd Elise og Tone, arvet hytta i 1983
@@Gudbrandsdalen I praksis gjorde de det. Men på papiret ble hytta deres først i 1989, etter at deres mor (min mormor) Jenny Elise Kringen døde.
@@hegeelise OK, går det det bra slik: Bjørns døtre, Ingjerd Elise og Tone, overtok hytta etter at Bjørn døde
Her er den norske varianten av @Internasjonalen som Olav Kringen oversatte fra fransk til norsk: ua-cam.com/video/GvtJ2ZN8JuE/v-deo.html
Artig gjensyn og gjenhør ,)