- 22
- 40 443
Türkiye Heidegger Topluluğu
Приєднався 26 гру 2020
Prof. Dr. İbrahim Kalın "Heidegger'in Kulübesine Yolculuk"
Türkiye Heidegger Topluluğu Seminer X
Konuşmacı: Prof. Dr. İbrahim Kalın
Başlık: “Heidegger'in Kulübesine Yolculuk"
Düzenleme Kurulu:
Prof. Dr. A.Kadir Çüçen
Doç. Dr. Çiğdem Yıldızdöken
Türkiye Heidegger Topluluğu: www.turkiyeheideggertoplulugu.org/
Twitter: T_Heidegger_T
Konuşmacı: Prof. Dr. İbrahim Kalın
Başlık: “Heidegger'in Kulübesine Yolculuk"
Düzenleme Kurulu:
Prof. Dr. A.Kadir Çüçen
Doç. Dr. Çiğdem Yıldızdöken
Türkiye Heidegger Topluluğu: www.turkiyeheideggertoplulugu.org/
Twitter: T_Heidegger_T
Переглядів: 3 455
Відео
Belgin Kurzweg/ Poiesis Olarak Dasein Heidegger Felsefesinde Poiesis Kavramının Yeniden Yorumlanması
Переглядів 1,1 тис.Рік тому
Türkiye Heidegger Topluluğu Seminer XI Konuşmacı: Belgin Kurzweg Başlık: “Poiesis Olarak Dasein: Heidegger Felsefesinde Poiesis Kavramının Yeniden Yorumlanması” Düzenleme Kurulu: Prof. Dr. A.Kadir Çüçen Doç. Dr. Çiğdem Yıldızdöken Belgin Kurzweg'in Slaytı: docs.google.com/presentation/d/1anKhybN2PmZ-p7CA5uby5-86PFuMrLZL/edit?usp=sharing&ouid=113018084938656178134&rtpof=true&sd=true 00:00 Başlan...
Çalıştay III - "Identität und Differenz"
Переглядів 9603 роки тому
Çalıştay III - "Identität und Differenz"
Çalıştay II - "Die Frage nach der Technik"
Переглядів 8013 роки тому
Çalıştay II - "Die Frage nach der Technik"
Çalıştay I - "Der Ursprung des Kunstwerkes"
Переглядів 2,6 тис.3 роки тому
Çalıştay I - "Der Ursprung des Kunstwerkes"
Burada Hegel yorumcularından Alexandre Kojève’den söz ederken, Alexandre Koyré demişim. Paris’teki Rusların büyük ağabeyi olan Koyré, Amerika’ya giderken Hegel konusunda ders vermekle Kojève’i görevlendirmiştir. O da bir filozoftur. Uzun uzun anlatayım derken kısa kestiğim için bir yanlış yapmışım. Soner Kavuncuoğlu’ya bu yanlışımı düzeltmeyi sağladığı için teşekkür ederim
Simple present tense yok mu hocam, sadece Türkçede mi var geniş zaman ?
İngilizcede var evet. Yunancada latin dillerinde Almancada yok
Malezyadan başka yer bulamadı mı ki! Malezya hangi cehennemin dibi!
MaşaAllah Türkiye çölünde bir vahaya daha denk geldik. Kasım Küçükalp Hoca'yı 2sene çantası taşınması gereken elit hocalar sınıfına dahil edebiliriz sırf şu performans rahlesine oturup dizimi dizine değdirip bütün birikimine mirasçı olmayı gerekli kılıyor ya..Nasib!Türkiye'ye rağmen Türkiye için birşeyler yapmayı sürdüren🌿💛🌹🌿işini düzgün yapan herkese Selam olsun💚
Mr. Kalın olay mahallinde.
Almanca bilenler M. Heidegger'in "Forsweg'i" ve N. Hartmann'ın "Weglosigkeit'ı" arasındaki farkı açıklayabilirler mi? T. Mengüşoğlu Weglosigkeit'ı N. Hartmann'ın Felsefe Arkivi için yazdığı "Almanya'da Yeni Ontologi" adlı metnin II. bölümünün ikinci paragrafına düştüğü dipnot ile birlikte "Aporia" olarak çevirmiş. Bahsi geçen dipnotta şöyle söylüyor; "N. Hartmann bu terimi Almancaya, "gidilecek yolun yokluğu" demek olan Weglosigkeit kelimesi ile çevirir. Bir yolun bulunmaması fenomenlerin tahlili sırasında güçlükler, çelişmeler, zıtlıklar, Grekçe bir kelime ile 'Apori'ler şeklinde ortaya çıkar. Bunların çözümleri gerekli olmadığı gibi bazen tamamiyle imkan dışı olabilirler; bu durumda onlar "halis" Aporilerdir ve herhangi bir temele (örneğin varlığın temeline) aittirler - T.M" Her iki düşünür de Aporia'yı kullanıyorlar. Bu iki Aporia kullanımı arasında bir fark var mı yahut bir çeviri uyuşmazlığı mı söz konusu (Türkçe ya da Almanca)? Bunun dışında Aporia'nın Platon ve Aristoteles düşüncesinde farklı ele alındığı söylenebilir mi? Bu iki düşünürün Aporia'yı kullanma (ya da çözme) biçimleri arasında bir fark var mıdır ve bu kullanımların tarihsel sonuçları nasıldır? Ve cesur bir spekülasyona başvuracak olursak, N. Hartmann ve M. Heidegger'in Aporia'yı kullanım biçimleri arasında diğer iki düşünürün kullanımları ile bir benzerlik (ikililer arasındaki farkın benzerliği olarak) bulunabilir/kurulabilir mi? Sorularım yersiz, ancak birbirleri ile çağdaş bu ikililerin Aporia'yı birbirlerinden farklı kullandıkları izlenimine kapılmamak -en azından benim- elimde değil. Soruşturmalarımı nihayete erdirebilir yahut sorularıma cevaplar alabilirsem buraya dönmeyi ihmal etmeyeceğim ve bir kulağımı da -her ne kadar 3 yıllık bir bataklığa batmış bir konuşma olsa da- burada tutacağım.
1:53:17'de söz edilen ve çevirisi "ormancı yolu" olan kavramının telaffuzundan yazılışını çıkarsayamadım. Almancası olan birisi kavramı bahşederse çok müteşekkir olurum.
Kavramı bulabildim, onu buraya eğer varsa bulamayanlar için bırakacağım; "Forsweg," Ormancı Yolu, (bknz. Aporia); "Auf Forsweg sein," ormancı yolunda olmak = "Auf falscher weg sein" yanlış yolda olmak.
Dikotomimi dediniz Saygın Bey... Kabul ama ne kadar Sokratvari değil mi ; )
İbrahim Kalın işin içinde olunca ,Din Allah söylemi eksik olmuyor. Nasıl bir korku ve yalakalık inanılmaz :); "Allah gani gani rahmet eylesin,mekanı cennet olsun" . Ne gerek var anlamadım. Niye böyle bir ihtiyaç duyuyorsunuz? Bir de bastıra bastıra vurgu yapıyor Kadın . Heidegger'in nazizim yanlısı gibi gözükmeye çalıştığı dönemleri anımsatıyor. Halbuki Kalın'ın bile bu tip bir yalakalığı istediğini sanmam (acaba istiyormu ki?)
O kadar ‘derin’ filozof olmayan yuzlerce kisi olup biteni rahat anlayabilmiş de ıkına sıkına yere göge sığdıramadığınız Heidegger niye anlayamamış? Anlayamayan birini nasıl bu kadar yüceltebiliyorsunuz? Tahsildaroğlu peynir, ata ekmeği ve akıl… Sizi anlıyorum ve bu yüzden hayli tedirginim…
Adam gizli müslümandı, Ankara bile anladı bunu! siz anlamadınız.
Felsefeyle ilgilenen zeki insanlar...neden ölen insanların arkasından gani gani rahmet diliyorsun neden mekanı cennet olsun gibi bir laf ediyorsun...adalet varsa ve bu bir imtihansa herkez yaptığı suçların günahların cezasini çekmeli...ve yaraticiya akıl vermek ne haddinize 😂...beyin gelişimi Cok önemli gelişim olmadan egitmek ciddi mantıksal sorunlara yol açabilir...
Spinozayla başlayan, Patanjali ile devam eden yolculuğumun bir gün Heidegger'a çıkacağına ve bu sayede İbrahim Kalın'ın hiç bilmediğim bir yönünden istifade edeceğimi rüyamda görsem anlamlandıramazdım... Hayat ne kadar renkli ve güzel. Dogmanın, ahlakın gölgesinin verdiği karamsarlık ve mutsuzluğu, Etik/anın neşesi ve aydınlığının tamamen sileceğine, varoluşun birliğe ulaşacağına dair umudum taptaze. (henüz ;)) Emeği geen herkese teşekkürler.
Önay hocanın okuduğu metinler nerelerden alıntı. Yazılırsa çok iyi olur. Teşekkürler bu faydalı seminer kaydı için
Geneli Varlık ve Zaman'dan
Beklemek felsefenin fiyakasıdır.. 03:43’te başlıyor ses!
✓
Bir sonrakine de Reis’i çağırın da Kasımpaşa’da nasıl top oynadığını anlatsın bari.
Sonra da sarayın odalarını anlatır.
Logosa bağımlı isimler ve eylem arasındaki kamufle olmuş transendental anlam bağlantısı: Belgin Kurzweg : Belgin: Ayırıcı özellik şiarı olan,; Kurzweg: duraksamadan anlamlarına geliyor. Heidegger'in erken dönem ve Geç dönem praxis ve poiesis ayrımlarını (belgi'sini) duraksamadan hızlıca vermiş. Burada logos fenomeninin kendini ereignis eylemi içinde açık edişine canlı canlı tanık olabiliyoruz diyebiliriz. Buna benzer örnekler için beni dinlemek isteyebilirsiniz belki de...
Transzendental için öneri: Sınırötesi
Wittgenstein ve Heidegger dizgelerinin karşılaştırıldığı bir oturum olsa...
🙏👏👏👏👏Müthişsiniz..Sayenizde felsefeye ilgim çok arttı..
Seyid hüseyin nasrın öğrencisi ibrahim kalın
Hocanın ilmi derin. Video son derece verimli
Çeviri, "yeniden yazmaktır", haliyle konu hakkında uzman olmayı gerektirir.
03:43 sesli görüntülü başlangıç
Saygın hoca 50 dil biliyor sanıyorum :) / Ulus Baker'i akıllara getiriyor. Muazzam
Aynılar aynı yere :)
Yeni gördüm, güzel bir etkinlik.Tebrikler
Sn. Prof. Dr. Önay Sözer'e veda anması için en uygun kişiyi davet ettiğiniz için sonsuz teşekkürler.
Kadir ve Çiğdem hocalarıma teşekkürler.
ua-cam.com/video/8Tja4dz5d6c/v-deo.html keyifli izlemeler
Tebrik ederim.
Laf laf keşke tanığım bazı insanlar orada olmasaydı. tuluat . adamı imam yapacaklar türkiye bu şu konuşana bak sanki yüksek alim . Ne anlarsın sen bu işlerden?
Saygın hocanın felsefi yönteminde enteresan bir ahenk var . Müteşekkir oldum. selamlar
Hayırdır yav? Son zamanlarda zırt pırt fişini çektiğiniz internete düştünüz. Hayırdır İbo! Burada entel gözüksen nolcek? Bastır milletin paralarıyla bir kitap reisin gibi sende. Şak! Dağıt Amerikada. 😂 Senin bıyığını...
Teknik zorluk ve sıkıntıları aşan verimlilikte bir program oldu. Emeği geçen ve katılanlara teşekkürler....
Konuşmaya katılmamayı seçemeyen sözde akademisyenlere de buradan yazıklar olsun
Yayın ikide bir donmuş, İbrahim Kalın’ın sesi sürekli yankı yapmış ama ona rağmen hiçkimse sesini çıkarmamış. Madem İbrahim Kalın’ı çağırıyorsunuz, yayına biraz daha özen gösterseydiniz iyi olurmuş. Yakıştıramadım..
Çok teşekkür ederim.Harika bir yayındı
Tam da Heidegger'in izinden gidiyor İbrahim Kalın: Onca insanın onurunu ayaklar alıtına alan zulm düzeninin en büyük düzencilerinden olarak tarihin kara sayfasında yerini alacaktır. Zayıf kişilikler, bilgi, inanç, birikim yüksek ahlaktan yana değil mevki ve güç uğruna yüksek yıkımın yananda yer alabiliyor. Ne yazık ki vicandlı, ahlaklı ve de erdemli kılmıyor demek ki eğitimlilik..!?
Müzik güzel
Great presentation
Belgin Kurzweg'in Slaytı: docs.google.com/presentation/d/1anKhybN2PmZ-p7CA5uby5-86PFuMrLZL/edit
Saygın Bey gene çatır çatır
Vidyoların altına sunumların linklerini ekleyebilirseniz çok güzel olurdu.
Bir oturumda da Heidegger'in "Seçim Konuşması"nı soruşturmaya açsanız harika olur.
Okuma, metnin sabitliğini şahitliğe çevirmektir.
Talihsiz bir sunum şekli. Birlikte düşünmeye kapalı olan klasik bir dikte şekli.