- 5
- 10 710
Jonas Linderoth
Приєднався 4 січ 2009
Hur kognitionsvetenskap skall förstås i lärarutbildningsutredningen SOU 2024:81
Professor Jonas Linderoth redogör för sin läsning av kapitel 15 i utredningen Ämneskunskaper och lärarskicklighet
- en reformerad lärarutbildning SOU 2024:81. Linderoth går igenom och exemplifierar vad som konkret avses med kognitionsvetenskap i utredningen och ger några reflektioner kring den kommande implementeringen.
Länk till spellista med poddavsnitt om kognitionsvetenskap med relevans för lärande och undervisning: open.spotify.com/playlist/7jBe8GrHmHQET1oBEe3olu?si=f9aa3cb12f3d4a32
- en reformerad lärarutbildning SOU 2024:81. Linderoth går igenom och exemplifierar vad som konkret avses med kognitionsvetenskap i utredningen och ger några reflektioner kring den kommande implementeringen.
Länk till spellista med poddavsnitt om kognitionsvetenskap med relevans för lärande och undervisning: open.spotify.com/playlist/7jBe8GrHmHQET1oBEe3olu?si=f9aa3cb12f3d4a32
Переглядів: 551
Відео
Varför vi inte längre kan ha skrivna hemuppgifter i högre utbildning.
Переглядів 4,6 тис.Рік тому
I den här filmen visar professor Jonas Linderoth tjänsten app.jenni.ai som mer eller mindre helt själv kan skriva hela akademiska uppsatser. Jonas menar att denna typ av teknologi har gjort det helt omöjligt att fortsätta med olika former av skrivna hemuppgifter i högre utbildning. Tjänster för akademiskt skrivande: jenni.ai/ www.perplexity.ai consensus.app/ scite.ai/assistant elicit.org/ resea...
Studieteknik i högre utbildning
Переглядів 3 тис.Рік тому
Professor i pedagogik, Jonas Linderoth, ger tips och råd kring studieteknik i högre utbildning. Är du intresserad av att veta mer om lärande och undervisning. Varje vårtermin (januari - mars) ger Jonas kursen Pedagogisk psykologi vid Göteborgs universitet. Du är varmt välkommen att söka kursen. Läs mer här: www.gu.se/studera/hitta-utbildning/pedagogisk-psykologi-pdg002
Goffman tar svart nivå i "Duktig hund"
Переглядів 9502 роки тому
En film som visar vår Lagotto Goffmans väg till att ta svart nivå i diplomeringssystemet "Duktig hund".
Goffman jobbar mot Duktig Hund, röd nivå.
Переглядів 1,7 тис.4 роки тому
Goffman jobbar mot att diplomeras på röd nivå i brukshundsklubbens och Better Dog Academys "Duktig hund" kurs. Vi jobbar med appen men har även gått första kursen och tagit lektioner på fantastiska Hundakademin. I samband med träningen har vi gjort en film så att våra instruktörer kan se vad vi behöver slipa på. www.brukshundklubben.se/duktig-hund-kurs
Tack för en oerhört intressant video, som student är denna väldigt relevant och har väckt ett antal tankar kring vare sig AI skulle kunna förbigås eller användas. 1. Borde man kanske rentav bortse teknologi helt och återgå till papper och penna och handskriva sina uppgifter? 2. Eller kan man använda AI likt en miniräknare vid ett matteprov, man måste ändå besitta en viss kunskap för att veta vad som är rätt svar att fuska med snarare än att lätt bli ertappad med felaktig information? 3. Man kanske kan göra en uppgift där man ska använda AI men sedan skriva sin egna uppgift som dekonstruerar och debatterar emot det AI:n har skrivit?
Hur ska den akademiska världen säkerställa att vetenskapliga artiklar inte fuskas fram på samma sätt?
Hur vet du att studenterna inte har hjälp av datorprogram vid muntliga tentor? Alltså, skulle det inte kunna finnas en dator i närheten som hör lärarens fråga talas in och då producera ett svar på en skärm som syns på håll. Hoppas jag är tillräckligt tydlig! Jag har inte testat att göra detta i praktiken själv.
Du tänker att de använder talsyntes? Nej det kan jag inte garantera helt. Men de skall ha kamera på under hela tentan och man kan såklart be dem att svepa över rummet de sitter i. Ett annat sätt kan vara att variera skärmdelning och muntliga frågor. Jag har ännu inte implementerat detta i skarpt läge utan gör det först i höst.
Intressant! Och ja, det är ett sjå med dessa AI-genererade texter. Vore det inte rimligt att för mer omfattande tentor (t.ex. de du föreslog om akademiskt skrivande) ha datorsalar som är isolerade från nätet? Texten levereras endast till examinatorn, alternativt skrivs ut och lämnas in i lokalen. Allra tråkigast är förstås att diskussionen handlar så mycket om fusk/otillbörligt användande av "verktyg". Men det räcker förstås med att en student i en grupp på 50 har utnyttjat detta så blir det ju skevt. Det vore intressant - men det finns säkert redan - med en undersökning i en genomsnittlig humaniorakurs, att be studenter ärligt svara på om de utnyttjat chatGPT. Ett grundproblem är kanske också att de kunskaper vi examinerar inte anses värda att kunna… :-o Och att det därför känns OK att fuska.
Jag tror att många vill ha skrivna hemuppgifter i undervisningen för att man vill lära ut just att arbeta med ett korpus över tid och utveckla ett självständigt, längre resonemang med utgångspunkt i litteraturen. Syftet är då inte enbart akademiskt skrivande utan minst lika mycket akademiskt tänkande; att kunna tänka i termer av akademiska resonemang och argument. Frågan är hur det kan läras ut och följaktligen examineras utan att riskera omfattande fusk. Korta essäfrågor som besvaras på kanske max en timme stycket har nog svårt att uppnå det målet.
Tack, Jonas, för en mycket hjälpsam film! Jag arbetar själv som lärare på ett distansprogram inom högre utbildning och ditt inlägg ger god hjälp i hur vi ska fortsätta att examinera och utbilda studenter på bästa sätt.
Dum fråga kanske men funkar det lika bra på svenska? Kanske bara en tidsfråga iofs.
De flesta tjänsterna klarar redan idag svenska lika bra/dåligt som GPT 3,5 (eftersom flera av dem bygger på den språkmodellen). Jag har provat att skapa akademisk text på engelska först och sedan låtit betalversionen av ChatGPT (GPT4) översätta. Jag tycker resultatet av den processen håller, med lite handpåläggning blir det till och med väldigt bra.
Point well made.
Slut på alla kurser på distans nu då? Det måste ju vara bra inkomstkällor för högskola/universitet? Eller bara köra onlineträffar med muntliga seminarier...
Det är en utmaning att examinera rättssäkert på distans men det går. Jag använder själv muntliga tentor som sker via ett videokonferensprogram som zoom eller teams.
Precis vad vi gör. Men har gjort detta länge i högstadiet. Allt bedömningsunderlag ska produceras på lektionen.
Går att använda chat gpt på lektionen, eller skriva hemma o sen skriv av ett annat dokument under lektionstid
There wasn’t a second of this I didn’t adore
Åhh så flink <3 Jeg har to lagottoer som driver med Freestyle (DogDance). Det må jo også være noe for dere ;) :)
Döpt efter sociologen eller?😁
Japp :)