- 76
- 40 229
Matematikk 1T
Norway
Приєднався 19 лют 2023
Denne kanalen er dedikert til faget Matematikk 1T i den videregående skolen. Her publiseres videoer som dekker pensum. Disse videoene følger kapittelinndelingen i boka Matematikk 1T fra Aschehoug (4. utgave/2. opplag 2020). Men videoene her dekker altså samme pensum som bøkene fra Cappelen Damm (Sinus 1T) og Gyldendal (Mønster).
Håper denne kanalen hjelper deg å lykkes med Matematikk 1T.
Håper denne kanalen hjelper deg å lykkes med Matematikk 1T.
Matematikk 1T Eksamen Vår 2024 Del 2 (vid. 2)
I denne videoen dekkes de tre siste oppgavene på del 2 av eksamen, oppgave 5, 6 og 7. Til sammen med de to foregående videoene dekker dette hele eksamen.
Переглядів: 527
Відео
Matematikk 1T Eksamen Vår 2024 Del 2 (vid. 1)
Переглядів 5957 місяців тому
Denne videoen dekker de fire første oppgavene på del 2 på eksamen nylig (vår 2024). (Veldig snart kommer en video som dekker resten av del 2). Hvis du forbereder deg til en eksamen på et senere tidspunkt foreslår jeg at du ser alle tre videoer som dekker denne eksamen, printer ut eksamensoppgaven og så løser den selv etterpå. Bruk gjerne de samme betingelsene som på en virkelig eksamen m.h.t. t...
Matematikk 1T Eksamen Vår 2024 Del 1
Переглядів 8197 місяців тому
I denne videoen dekkes del 1 av eksamen som nylig ble gjennomført. (Video/er som dekker del 2 kommer om kort tid). Hvis du forbereder deg til en eksamen forslår jeg at du ser alle videoene som dekker denne eksamen (vår 2024), printer ut eksamen og så løser den selv. Gjerne med alle betingelser som under eksamen, m.h.t. tid og hjelpemidler.
Matematikk 1T Eksamen Høst 2022 Del 2 (vid. 2)
Переглядів 2008 місяців тому
I denne videoen løses de 3 siste oppgavene på del 2 av eksamen høsten 2022. Disse løste elevene med alle mulige hjelpemidler bortsett fra internett og kommunikasjonsmuligheter. To øvrige videoer dekker del 1 og resten av del 2 av eksamen. Jeg foreslår at du ser disse tre videoene, printer ut eksamensoppgaven og deretter løser den selv også. Gjerne med akkurat samme betingelser som på eksamen, m...
Matematikk 1T Eksamen Høst 2022 Del 2 (vid. 1)
Переглядів 2678 місяців тому
I denne videoen løses de 4 første oppgavene på del 2 av eksamen høsten 2022. Disse løste elevene med alle mulige hjelpemidler bortsett fra internett og kommunikasjonsmuligheter. To øvrige videoer dekker del 1 og resten av del 2 av eksamen. Jeg foreslår at du ser disse tre videoene, printer ut eksamensoppgaven og deretter løser den selv også. Gjerne med akkurat samme betingelser som på eksamen, ...
Matematikk 1T Eksamen Høst 2022 Del 1
Переглядів 2998 місяців тому
I denne videoen løses del 1 av eksamen høsten 2022. Del 1 besto av fire oppgaver og elevene hadde èn time til å løse disse. To øvrige videoer dekker til sammen del 2. Jeg foreslår at du ser disse tre videoene, printer ut eksamensoppgaven og deretter løser den selv også. Gjerne med akkurat samme betingelser som på eksamen, m.h.t. tid, hjelpemidler etc. Som en generalprøve foran eksamen som er næ...
Matematikk 1T Eksamen Vår 2023 Del 2 (vid. 2)
Переглядів 4498 місяців тому
Matematikk 1T Eksamen Vår 2023 dekkes over tre videoer. I denne videoen ser vi på del 2, som altså er med hjelpemidler, og løser oppgave 4-6. Hvis du vil trene foran eksamen, kan du se disse tre videoene, printe ut eksamensoppgaven og så løse den selv. Bruk gjerne normert tid og generelt akkurat samme regler som på eksamen.
Matematikk 1T Eksamen Vår 2023 Del 2 (vid. 1)
Переглядів 6228 місяців тому
Matematikk 1T Eksamen Vår 2023 dekkes over tre videoer. I denne videoen ser vi på del 2, som altså er med hjelpemidler, og løser oppgave 1-3. Hvis du vil trene foran eksamen, kan du se disse tre videoene, printe ut eksamensoppgaven og så løse den selv. Bruk gjerne normert tid og generelt akkurat samme regler som på eksamen.
Matematikk 1T Eksamen Vår 2023 Del 1
Переглядів 8428 місяців тому
Matematikk 1T Eksamen Vår 2023 dekkes over tre videoer. I denne videoen ser vi på del 1, som altså er uten hjelpemidler. Hvis du vil trene foran eksamen, kan du se disse tre videoene, printe ut eksamensoppgaven og så løse den selv. Bruk gjerne normert tid og generelt akkurat samme regler som på eksamen.
Matematikk 1T Eksamen Høst 2023 Del 2 (vid. 2)
Переглядів 3988 місяців тому
Vi ser på del 2 av eksamen. Totalt tre videoer dekker hele eksamen. Du oppfordres til å se disse tre videoene, for så å printe ut eksamen og løse den selv. Som en generalprøve før "the real thing" (som kanskje nærmer seg raskt?).
Matematikk 1T Eksamen Høst 2023 Del 2 (vid. 1)
Переглядів 6938 місяців тому
Vi ser på del 2 av eksamen. Totalt tre videoer dekker hele eksamen. Du oppfordres til å se disse tre videoene, for så å printe ut eksamen og løse den selv. Som en generalprøve før "the real thing" (som kanskje nærmer seg raskt?).
Matematikk 1T Eksamen Høst 2023 Del 1
Переглядів 9928 місяців тому
Vi ser på del 1 av eksamen. Totalt tre videoer dekker hele eksamen. Du oppfordres til å se disse tre videoene, for så å printe ut eksamen og løse den selv. Som en generalprøve før "the real thing" (som kanskje nærmer seg raskt?).
Vi lærer python sammen del 6
Переглядів 84Рік тому
Vi ser på kodeoppgaven på eksamen i Matematikk 1T, 16.11.2022
5B Likningssystemer med flere enn to ukjente
Переглядів 375Рік тому
5B Likningssystemer med flere enn to ukjente
Kjempefint at du lager disse videoene. Tar dem med til mine elever 😊
@@mattetor6726 , takk for det. Håper de finner dem nyttige.
Kanalen din er veldig hjelpsam! Eg har bytta frå P-matte til T-matte og ligger da naturligvis nokre kapittel bak.. så fint at det finnes slike videoer på nett!
@@sYnNOverusTen , mange takk. Glad videoene kommer til nytte.
Har du planlagt å legge ut 1T for 2024 høsten?
Regner med det, ja. Lykke til, hvis du skal du den eksamen selv.
Hvordan får du dataene i kolonne D i regnearket? Plotter du inn manuelt med =B1-22 og gjør tilsvarende på resten av kolonnen eller er hentes de med en spesiell kommando?
Husker ikke hva jeg gjorde, men trolig var det det du foreslo. Altså formelen =B1-22 og så dra nedover så formelen kopieres og oppdateres videre nedover kolonnen. Som i XL. Cellen nedenfor blir da =B2-22 osv.
Er det heniktsmessig å kunne alle løsningsmetodene, eller kan man fokusere på for eksempel to metoder? Setter utrolig pris på disse videoene! Du er er en rå pedagog, med et enkelt og oversiktlig opplegg.
Mange takk for tilbakemelding ! Vel, den siste og svært kompliserte formelen til Ada Lovelace er vel ikke noe man forventes å huske vil jeg tro. Løsningen i GeoGebra er nyttig på eksamen eller liknende, men innebærer ikke særlig mye læring eller forståelse av matematikken i seg selv. Innsettings- og addisjonsmetoden, vil begge to alltid kunne lede deg i mål. Sånn sett holder det å kunne èn av dem. Men hvilken som er lettest å bruke avhenger av likningssettet. Det er altså en trade off (som vanlig) mellom å ta bryet med å lære begge nå og så få det lettere senere (ved å kunne bruke den metoden som er enklest, gitt oppgaven), eller senere måtte løse oppgaver på en vanskeligere enn nødvendig måte, men slippe å lære begge metoder nå. Hvis du skulle velge å lære kun èn av dem i første omgang, så kan du velge den du finner mest intuitiv/forstår best=husker lettest. Lykke til videre med faget.
Hei hvilken type geogebra har du? Jeg får opp en helt annen side, har ikke tilgang til alle de forskjellige hurtig knappene øverst
GeoGebra Classic 5
Det nevnes ikke noe om verdimengde på de to siste oppgavene. Er den fortsatt alle relle tall bortsett fra y-verdien?
Godt poeng! Se på grafene som vises i videoen (geogebra). Den siste funksjonen har alle reelle tall som verdimengde, siden den grønne grafen dekker alle verdier vertikalt (oppover og nedover). Den nest siste funksjonen utelukker derimot et helt intervall fra verdimengen. Omtrentlig så er y-verdier mellom -0.1 og -9.9 ikke med i verdimengden og der ser man heller ikke den grønne grafen til funksjonen. Håper det hjelper og takk for interessen i videoene jeg legger ut.
Kanalen din hjelper så mye, takk ❤
@@cizerbiri , takk for det. Veldig hyggelig å høre.
Helt topp at du lager disse gjennomgangene!
Takk. Hyggelig å høre.
Kjempefint! Deler med elevene mine :)
Takk. Veldig hyggelig å høre.
Hvorfor må man regne ut noen x verdier selv på oppgave (3, c
Hvis vi skal skissere grafen til f også til venstre for den vertikale assymptoten så trenger vi noen punkter (x, f(x)) å tegne grafen gjennom. Siden programmet hang seg opp når det det kom til assymptoten (fordi det medførte divisjon med 0) fikk vi ikke oppgitt noen av disse punktene til venstre for den vertikale assymptoten.
Men hvis _skissere_ grafen skal tolkes som kun en løs skisse og ikke å _tegne grafen_ så kanskje du har rett i at det ikke er nødvendig. Jeg er egentlig usikker på hva de legger i ordet _skissere_ .
Når jeg skriver dette på CAS akkurat som du gjør så får jeg ikke samme svar? 17:02
Husket du på gradtegnet etter tallet 75 ? (Knappen "alt" samtidig med bokstaven "o"for å få gradsymbolet). Lykke til i morgen hvis du har eksamen forresten.
@@matematikk1t52 oja, det var sikkert det jeg glemte. Jeg har eksamen og videoene har hjulpet mye, takk!🙏🤜🤛
@@adilsuleiman6862 hyggelig å høre.
tusen takk!!! dette hjelper så mykjeee ❤
Bare hyggelig :-)
Tusen takk
Bare hyggelig :-)
legende😃
10^3 takk.
du redder mitt liv 🙏
Hyggelig å høre at videoene kommer til nytte :-)
tusen takk!
Bare hyggelig.
Legende😃
10^3 takk.
Tusen takk!
Bare hyggelig.
Hei igjen! Veldig nyttig og lærerik video, men jeg ble litt stresset når jeg så oppgave 3, for jeg har ikke lært å regne ut derivasjon manuelt slik du gjorde her, og kan heller ikke finne at det har stått i pensum i Matematikk 1T boka? Er dette noe man må kunne før eksamen selv om lærerverket ikke dekker det?
Hei og takk Nå ble jeg litt usikker selv, så håper ikke jeg stresser deg unødig. Etter en kjapp sjekk ser jeg det ikke i boka til Aschehoug, men derimot i boka til Cappelen Damm. Og det er nødvendig for å løse oppgaven.
Polynomet f(x)= x^3 - 3x^2 - x + 4 deriveres ledd for ledd. x^3 derivert er 3*x^(3-1) = 3x^2 -3x^2 derivert er 2*(-3)*x^(2-1)= -6x -x derivert er 1*(-1)*x^(1-1) = -1 4 derivert er 0 Tilsammen f'(x)= 3x^2 - 6x - 1 Eksponerten settes foran og ganges med leddet, deretter blir eksponenten over grunntallet redusert med 1. (Skriver på mobilen, litt kronglete).
@@matematikk1t52 Tusen takk!! Jeg skal prøve å huske dette, så er jeg i alle fall ikke helt blank om dette plutselig dukker opp på eksamen:) Jeg vil i tilfellet bli en smule sur, siden dette ikke har stått i boka, men jeg vil i det minste kunne møte det med fatning takket være deg. Jeg skylder deg en blomst, eller en cola, alt ettersom hva du foretrekker!
@@sarbac26 , bare hyggelig :-)
Hva er akkumulertLengde, og hvorfor må den være 0?
akkumulertLenhgde er variabelen jeg valgte for summen av et visst antall linjestykker (akkumulert=oppsamlet). Jeg gav den startverdien 0 fordi den allerede første gangen inne i løkken får samme verdi som første linjestykke. Deretter vokser den med verdien av siste linjestykke for hver gang programmet kjører løkken.
@@matematikk1t52 Takk for svar👍
eg fikk 60 på kalkulatoren når eg gjorde sinus invers på 1/2
Er du sikker på at du ikke valgte cosinus invers av 1/2 (som gir 60 grader) ?
@@matematikk1t52 ja må ha gjort noe sånnt, det funker i alle fall nå, takk
@@wetbreadno8279 bare hyggelig.
Fy søren, du er så kul, digger humoren du smetter inn! Men viktigst, videoene dine er veldig gode og lærerike, og hjelper meg stort på veien fram mot eksamen (aka Highway to Hell). Mange, mange takk og alt godt til deg, kjære digitale lærer!
Hyggelig at du liker humoren og enda bedre at du finner videoene lærerike. Mange takk for tilbakemeldingen og lykke til på eksamen.
Jævlig fin video og drit god timing for opplasting. Takker, burde vise denne i skolen
Takk for det. Hyggelig å høre at videoen kommer til nytte.
kom til å stryke, ttakk for hjelpen! krysser fingrene for at det blir 3
Lykke til og stå på. Fortsatt to mnd. igjen til eksamen.
Sliter med å skjønne koffor grafen beveger seg 0,5 på x aksen når du tar + eller - en x
Og den flytter seg litt opp og ned også,når du putter in + eller - x, hvorfor?
x^2 har kun ett nullpunkt (eller dobbelt nullpunkt samme sted om du vil) i origo. Den tangerer altså x-aksen i origo. x^2 +x har to nullpunkter. Derfor må bunnpunktet havne under x-aksen, slik at grafen kan skjære x-aksen to ulike steder. Når bunnpunktet forskyves skrått ned mot venstre er 0.5 enhet i negativ x-retning for bunnpunktet, tilstrekkelig for å la grafen gå gjennom både (-1, 0) og origo (0,0). De to nullpunktene ligger symmetrisk om bunnpunktet, altså like langt til venstre og høyre for bunnpunktet. (Håper dette ble korrekt og nyttig, tok det på mobilen).
Tusen takk, dette er fantastisk og veldig hjelpsomt kanal
10^3 takk. Hyggelig å høre. (Det finnes noen flere videoer av denne typen også, altså av se-for-deg-grafen-varianten).
"b²-4ac" kalles diskriminanten. Det ligger inni kvadratroten i Abc-formelen.
Helt riktig påpekning. Diskrimanten diskriminerer mellom (altså skiller mellom) de tre scenariene (to løsninger, én løsning eller ingen løsning).
@@matematikk1t52 Det viste jeg ikke, men nå vet jeg. Takk!
Tusen takk. Dette hjalp veldig.
Veldig hyggelig å høre.
Tenk hvis bare mattelærerne hadde forklart ting like forståelig som du gjør! 😅
Tusen takk Silje.
Veldig bra forklaring!
Mange takk Patrick.
Tusen takk for hjelpen! Syns boken kan forklare litt for strukturert. Så å høre fra et menneske gir meg en lettere forståelser🙌
Veldig hyggelig å høre at videoen var til hjelp.