Gavrila Martau
Gavrila Martau
  • 5
  • 83 666
Solar panel system for domestic hot water heating and heating input
Solar panel system for domestic hot water heating and heating input
Переглядів: 8 046

Відео

Cazan cu gazeificare - Montare modul de control aer
Переглядів 2,1 тис.6 років тому
Montarea modulului prototip de reglare aer primar si secundar la un cazan viessman vitoligno 100S
5 minute intarziere introdusa de puffer in instalatia de incalzire
Переглядів 1,5 тис.6 років тому
5 minute intarziere introdusa de puffer in instalatia de incalzire
Customized automation for gasification boiler
Переглядів 10 тис.7 років тому
Automatizare personalizata pentru un cazan cu gazeificare viessmann vitoligno 100-s prevazut cu un rezervor de acumulare (pufer). Filmul cuprinde un ciclu de functionare complet. martau.com/hobby/automatizare-cazan-cu-gazeificare.pdf
The delay introduced by the puffer in the heating system
Переглядів 62 тис.7 років тому
Automatizare personalizata pentru un cazan cu gazeificare prevazut cu un rezervor de acumulare (pufer). Filmul cuprinde timpul scurs de la pornirea pompei de incarcare a puferului si intrarea in regim de incalzire a instalatiei. Se observa doar o intarziere de 10 minute chiar daca puferul separa hidraulic generatorul de caldura (cazanul) si consumatorul de caldura, in acest caz incalzire in par...

КОМЕНТАРІ

  • @Jblitzful
    @Jblitzful Місяць тому

    Salut, as mai avea o intrebare, daca imi poti si binevoiesti sa raspunzi. Ce vana cu 3 cai folosesti? Se poate un link / model? Ma gandesc sa pun totusi aceasta vana cand o sa folosesc pufferul, dar o sa las integrata si pompa de bypass just in case, cu un delta de 22 (in caz ca vana ar pica vreodata)

    • @gmartau
      @gmartau Місяць тому

      Vana termostatica HERZ 3 cai Teplomix D 32 mm 55°. Pana acum a rezistat 14 ani. In cazul in care se defectează vana, curge ceara din pastila de reglaj, nu va mai putea impinge arcul pentru a deschide returul din pufăr. Pompa cazanului devine o pompa de bypass care amesteca apa in cazan prin vana, cazanul se va supraîncălzi. Un alt bypass nu va ajuta. Va recomand sa rămâneți la protecția standard a cazanului care il răcește cu apa curenta prin serpentina de răcire. Nu va complicați sa dublați o protecție, nu e sonda spațiala.

    • @Jblitzful
      @Jblitzful Місяць тому

      @ aici sunt de acord fara dublarea protectiei, dar in acelasi timp mi e tare frica ca nu o sa obtin un >= 55 pe retur, caci la pompa bypass si pompa puffer trebuie sa fac reglaje foarte fine. La wilo pot, dar pe bypass am o ruseasca. O sa ma mai joc sa vad ce obtin

    • @gmartau
      @gmartau Місяць тому

      @@Jblitzful Cu VTC o sa aveti un retur stabil, indiferent de puterea pompei. O sa reglati doar DT tur -retur cazan din puterea pompei.

  • @Jblitzful
    @Jblitzful 2 місяці тому

    Salut. Foarte frumos! O intrebare am si eu: este normal sa se mearga intre tur-retur cu o diferenta asa mare cum aveti in acest video - cum stati cu gudronul sau cu condensul? Eu am arca aspiro 43RI si diferenta tur-retur o am setata la 5 grade, ma gandesc sa mai maresc totusi.

    • @gmartau
      @gmartau 2 місяці тому

      Important este ca in cazan sa nu intre agent termic sub 55C, problema rezolvata de vana termica anticondens. Cazanul este mentinut la 75C pentru o buna gazeificare deci rezulta diferenta de 20C care este OK. La rece, in buncarul de lemne gudronul ce se depune e cum trebuie solid sfaramicios sau sticlos. Pe traseul de fum e doar o depunere de cenusa. O diferenta intre tur si retur de 20C nu este o problema cat timp este mentinuta constanta. Daca pompa functioneaza doar pornit sau oprit, atunci e recomandata o diferenta mai mica, altfel se aude cum pocneste cazanul la fiecare pornire/oprire a pompei din cauza contractiei/dilatarii cazanului. Diferenta de 5C tur-retur e foarte mica, pompa consuma inutil de mult (conteaza cand e pe UPS) si nu lasa cazanul sa intre in regim nominal deloc sau foarte greu dupa incalzirea puferului.

    • @Jblitzful
      @Jblitzful 2 місяці тому

      @@gmartau Multumesc, are sens ce spuneti. Dar anul acesta m-a prins tot fara puffer (deci nu am), si merg cu Arca pe TA pus intr-o camera si setat la 24.5 Centrala intra in standby des si porneste cand casa cere caldura - de obicei apa in ea ajunge si la 85 grade, si se intoarce, bineinteles, cu ea in jur de ~50 grade. Apoi bypassul intra in joc, dar cum anul acesta deja e tarziu pentru Puffer, o sa maresc totusi D tur retur la 10. Vedem la anul cand o sa imi pun si puffer, atunci pot sa las si 15-20, daca am inteles bine. in momentul acesta asa cum merg, am autonomie si de 16h. (stiu ca nu e cel mai sanatos mod, dar invat in timp)

    • @Jblitzful
      @Jblitzful 2 місяці тому

      O alta nelamurire pentru Puffer la mine ar fi: 1000L cu serpentina + panou solar 30 tuburi SAU 1500L fara serpentina, care este incalzit direct de cazan. Ma gandesc serios la prima varianta de 1000L + SP, dar nu stiu daca chiar as iesi mai bine in perioada de toamna/primavara. Dumneavoastra ce sfaturi aveti?

    • @gmartau
      @gmartau 2 місяці тому

      @@Jblitzful 1. Panourile sunt foarte bune pentru apa calda vara, nu pemtru caldura in alt anotimp. Productia unui panou de 30 tuburi in perioadele toamna/primavara este echivalent cu 1kg de lemne pe zi. Deci nu. Daca optati pentru panouri solare, va recomand panouri plane, nu tuburi. Asta daca vreti sa le montati si sa uitati de ele, nu sa le acoperiti in miezul verii sau sa le verificati in fiecare an si sa inlocuiti tuburile uzate/deteriorate/crapate. 2. Daca adaugati la instalatie puffer, renuntati la pompa de bypass si montati o vana VTC de 55C(sunt destule avantaje). 3. Cu puffer de 1500L pentru cazan de maxim 30kW veti trece la 16h la 24h autonomie (un foc/o incarcatura).

    • @Jblitzful
      @Jblitzful 2 місяці тому

      ​@@gmartau Multumesc frumos pentru sugestii si opinii - am sa iau de 1500L in acest caz, caci stiu ca si tu ai PS si cunosti cel mai bine. (centrala are putere utila maxima 41kw si 50 la focar) Cu privire la combustibilul pe gazeificare: Tu arunci sau ai aruncat o mana de carbuni printre lemn? Ai vreo parere in acest sens? Am auzit cunostinte care au aruncat si recomanda (nu au si argumentat) - eu nu am aruncat pana acum.

  • @orlandosorinopris6775
    @orlandosorinopris6775 Рік тому

    Nu se intelege nimic.

  • @florinsoare8448
    @florinsoare8448 2 роки тому

    Bună seara. Puteți să spuneți cumva ce suprafață cumulată au colectoarele și ce capacitate are puferul de stocare? Mulțumesc.

  • @gavrillgrety9724
    @gavrillgrety9724 2 роки тому

    Ce se întâmplă vara când aportul de energie solară e mare?(mă refer la sistem de încălzire)

    • @gmartau
      @gmartau 2 роки тому

      Sistemul de incalzire nu porneste daca nu e cerere de caldura. Daca nu se consuma apa calda (acm), intregul sistem atinge o temperatura limita in jur de 75 de grade. Randamentul panourilor plane, spre deosebire de cele cu tuburi vidate, scade semnificativ odată cu diferența de temperatură dintre panou si mediu. Randamentul scazut, combinat cu pierderile din intregul sistem: traseu, boiler, puffer, nu permit cresterea temperaturii peste o valoare. Cu stocul din pufăr se prepara acm cu schimbătorul de căldura in placi, asigura împreuna cu boilerul o săptămâna de acm in caz ca e înnorat.

  • @OvidiDiumarin
    @OvidiDiumarin 2 роки тому

    de ce este necesar pufarul? (nu-i vad rostul)

    • @gmartau
      @gmartau 2 роки тому

      Daca citiți titlul sau vizionați tot clipul poate vedeți de ce e necesar. Rostul e sa acumuleze căldura cazanului pe lemne sau a panoului solar pentru a încălzi casa când e necesar nu când se produce.

  • @razvann5708
    @razvann5708 3 роки тому

    Bună ziua, am o centrala ferroli cu gazeificare de 25 KW, pentru 6 calorifere de 140-160, e suficient un puffer de 450 l?

    • @gmartau
      @gmartau 3 роки тому

      Nu e suficient daca doriti sa aveti toate avantajele unui puffer: aproximativ un foc pe zi, fara supraincalzirea casei, posibilitate de a controla temperatura in cameri fara a intra cazanul in regim de ardere mocnita cu randament scazut si depuneri. Minim de 1000L. Cele de 450L sunt bune la cazanele pe peleti care alimenteaza un sistem de incalzire in pardoseala. Cazanul pe lemne cu puffer mic trebuie alimentat cu incarcaturi mici, mai des, pentru a nu afecta randamentul de ardere sau pentru a nu supraincalzi casa, adica ceea ce se intampla in lipsa pufferului.

  • @cristianbarbulescu6887
    @cristianbarbulescu6887 3 роки тому

    Foarte interesant! Pentru mine cel putin, ar fi interesant sa vad delay-ul pentru o instalație de încălzire cu calorifere. Cam ce intarziere este pana cand apa din puffer ajunge undeva la 65 / 70 grade.

    • @gmartau
      @gmartau 3 роки тому

      Nu mai mult de 5 minute în plus. Pentru a ajunge aceeași temperatura in calorifere, condiția necesara e ca pompa caloriferelor sa nu extragă un debit peste cel introdus de pompa cazanului. Daca debitul e mai mare, va trage apa caldă introdusa de cazan si o parte de apa neîncălzită din puffer coborând temperatura apei care va ajunge in calorifere.

    • @cristianbarbulescu6887
      @cristianbarbulescu6887 3 роки тому

      @@gmartau Mulțumesc frumos, in acest caz nu are rost sa prevăd un circuit de bypass al pufferului cu vana motorizata de derivație.

  • @adrianionutroncea2194
    @adrianionutroncea2194 3 роки тому

    Case Bune 90,3 K de abonați #CAVALERIAHUB #IMPAMANTARE Tudor Alexe, cel mai inimos inginer electrician a renunțat să mai caute și a făcut o împământare nouă, așa cum scrie la carte. La cartea de electricieni. Din tabloul general , scurgerea la pământ iese pe fațadă printr-o piesă de separație, apoi pleacă printr-o platbandă de oțel zincat către scurgerile în pământ propriu-zise.

  • @pr.platonrotaru7043
    @pr.platonrotaru7043 4 роки тому

    Pentru domnul Gavrilă Martau, Bună ziua Ne-ar interesa daca se poate să luăm legătura în vederea creării unei automatizari personalizate pentru care nu găsim nici un fel de controler în comerț care să facă ceea ce vrem să facă. Dacă-mi oferiți o cale de a vă contacta (un nr. de telefon sau o adresă de e-mail) pentru a vă descrie în câteva cuvinte ceea ce avem nevoie, vă rugăm. Nr. nostru de telefon 0770.652.914 Cu considerație, în speranța și în așteptarea unui răspuns, Rotaru Bogdan

  • @alexandruiliesi9376
    @alexandruiliesi9376 4 роки тому

    Felicitări. Eu folosesc pentru a vedea temperatura din puffer și a comanda pompa niște relee sonoff și sunt mulțumit. Vreau să trec la automatizarea centralei, mai greu e până știi toate condițiile și ce vrei să faci.

  • @tudorpaidola
    @tudorpaidola 4 роки тому

    Felicitări. Un adevarat profesionist! Nu cred ce există pe piată o automatizare dedicata, la acest nivel.

  • @bbogdanmircea
    @bbogdanmircea 4 роки тому

    Impresionanta automatizarea. Un site ceva cu proiectul software sau mai multe detalii? Totul este făcut de tine?

  • @geitonas
    @geitonas 5 років тому

    Dear Mr. Martau, You have done great job for making Vitoligno 100s automatic. Is it possible to buy controller and this actuator for primary and secondary air from you? I also have Vitoligno 100s 20kw model and 1000l buffer.

    • @gmartau
      @gmartau 5 років тому

      The presented module contain only the actuator stepper motors and their drivers. Before this, you will need the wide band oxygen sensor (100€) with its own controller (100€), that I purchased myself. The main automation, reads the oxygen percentage and tune the primary and secondary air, beside other things like controlling the wood boiler exhaust fan speed, pumps, motorized three way mixing valve, software smart room thermostats, floor heating actuators, hot water production of the solar system. A simplified automation version to control only the wood boiler intake air will not worth the cost reaching with the necessary modules about 500€.

    • @catanateodoraelena
      @catanateodoraelena 3 роки тому

      @@gmartau Buna ziua! Aveti un nr de telefon?

  • @forrmol
    @forrmol 5 років тому

    Proiectați cumva instalații?

    • @gmartau
      @gmartau 5 років тому

      Nu, sunt doar un utilizator care s-a documentat inainte, e drept, cu studii tehnice. Am propus schema de principiu a instalatiei iar cel care a preluat proiectul m-a asigurat ca e corecta. Nu e complicat sa proiectezi o instalatie odata ce ai un minim de cunostinte de baza. Prin documentare, am ajuns sa-mi stabilesc propriile cerinte de la instalatie, ceea ce va recomand si dvs.

  • @petrenichita4644
    @petrenichita4644 5 років тому

    Am un cazan de 72kw pe lemne și un pufar de 1000l și nu mi se descarcă termic centrala în pufar

    • @gmartau
      @gmartau 5 років тому

      Oferiti prea putine informatii despre instalatie. Pot fi mai multe motive, pompa de incarcare a puferului prea slaba, un bypass cu o pompa prea puternica, daca are, o vana de amestec infundata.

  • @florinmatasarean
    @florinmatasarean 5 років тому

    ati putea sa-mi faceti si mie una pentru cazanul meu si daca cum va pot contacta ?

    • @gmartau
      @gmartau 5 років тому

      Putem discuta. In descrierea clipului este un document in care e adresa mea de email, la sfarsit.

  • @viosmsm2142
    @viosmsm2142 5 років тому

    Buna Foarte buna prezentarea .

    • @gmartau
      @gmartau 5 років тому

      Multumesc. Sunt doar capturile de ecran ale automatizarii puse intr-un videoclip.

    • @viosmsm2142
      @viosmsm2142 5 років тому

      @@gmartau Buna Vreau sa vad și automatizarea schema electrica . Sunt pasionat de automatizări . Viorel din Satu Mare

  • @corneliamunteanu7719
    @corneliamunteanu7719 6 років тому

    Buna. interesanta automatizarea .Cat Ar costa o automatizare completa. Ast. Raspuns. Multumesc

  • @instalradu
    @instalradu 6 років тому

    Mă interesează așa ceva cit costa

  • @instalradu
    @instalradu 6 років тому

    Cum pot da de dumneavoastră?

    • @gmartau
      @gmartau 6 років тому

      Imi scrieti pe email gmartau@gmail.com un nr. de telefon si am sa va sun sa discutam.

  • @cosmindnl
    @cosmindnl 6 років тому

    Puteti sa impartasiti cu noi schema de montaj si programele pentru arduino si touch?

    • @gmartau
      @gmartau 6 років тому

      Ca sa va faceti o idee, codul automatizarii, fara biblioteci are peste 11000 de linii care include modulul de cazan, incalzire, solar si apa calda. Partea electronica are mai multe module si e destul de complexa. Oricum, nu intentionez sa fac detaliile de implementare publice. Este doar o demonstatie ca se poate realiza o automatizare in regim de hobby mai avansata decat ce ofera producatorii de automatizari de serie.

    • @cosmindnl
      @cosmindnl 6 років тому

      Am inteles, succesuri!

    • @alexandruconstantinsirbu4697
      @alexandruconstantinsirbu4697 2 роки тому

      @@gmartau salut poti sa dai mai multe informații legate de ce senzori ai folosit pentru temperatura si modul in care calculezi kw care sunt afisati

    • @gmartau
      @gmartau 2 роки тому

      @@alexandruconstantinsirbu4697 Folosesc senzori de temperatura DS18B20 dispusi pe cateva circuite independente (magistrale 1-wire). Pentru calcularea puterii cazanului, am aprins focul si am asteptat faza de gazeificare la care puterea nominala e declarata de producator. Am urmarit ca viteza pompei, temperatura tur, retur si a cazanului sa stabilizeze asta insemnand ca puterea cazanului e constanta. Am citit diferenta de temperatura tur-retur DT si viteza pompei Vp. De la fomula puterii P=C*DT*Vp am calculat constanta C=P/(DT*Vp), P fiind puterea nominala a cazanului. Dupa un alt foc in care a fost umplut puferul fara consumatori am calculat energia generata de cazan bazata pe puterea lui si separat, energia din pufer bazata pe temperaturile din acesta. A reiesit ca puterea reala a cazanului a fost 80% din cea nominala. Am calibrat constanta C ca 80% din cea calculata anterior. Avand in vedere ca la test am folosit lemne de cateva luni cu umiditate mai mare de 20%, era de asteptat ca puterea cazanului sa fie sub cea nominala. Valoarea puterii afisate este P=C*DT*Vp, C fiind determinata anterior, DT si VP sunt citite direct.

  • @alexxandrusu
    @alexxandrusu 6 років тому

    poti sa dai mai multe detalii ce fel de automatizare folosesti?

    • @gmartau
      @gmartau 6 років тому

      Automatizarea e realizata in regim de hobby. Am adaugat o legatura in descriere la un document.

    • @alexxandrusu
      @alexxandrusu 6 років тому

      spune-mi te rog e posibil de realizat un controller? sa-mi comande un servomotor de la vana cu 3 cai cu un raspberry si un termostat in camera sa aleg temperatura dorita si in functie de temperatura acea vana de amestec sa bage apa mai calda sau mai rece in calorifere?

    • @gmartau
      @gmartau 6 років тому

      Sa folosesti un raspberry pi pentru o sarcina asa simpla, e ca si cum ai folosi un tun sa omori o musca. Cand e vorba de automatizari, doar imaginatia este limita, dar in cazul dvs., cerinta e asa banala ca nu merita realizarea ei in regim de prototip, cat timp exista deja pe piata automatizari standard care fac ceea ce dvs. doriti. Eu am eliminat automatizarea dedicata de fabrica a vanei de amestec si am integrat functia in automatizarea personalizata caci, reprezenta sub unu la o mie din complexitatea automatizarii unice din care prezint pe acest canal de youtube. Daca va intereseaza, e vorba de automatizarea Euroster 11M.

    • @alexxandrusu
      @alexxandrusu 6 років тому

      eu doresc si o interfata web ca la dvs. sa pot vedea temperaturile din puffer cazan pe telefon sau un display poate si cateva alarme cand se supraincalzeste cazanul de exemplu, deasta ma gandeam ca un raspberry s-ar descurca de minune, ati putea sa ma ajutati contra cost cu programarea ?

    • @gmartau
      @gmartau 6 років тому

      Automatizarea e realizata cu arduino si are doar o interfata web simpla, in care vad doar niste informatii, temperaturile din boiler, vas de acumulare si cazan, viteza ventilator. Controlul manual se face deocamdata doar din ecranul tactil. Nu am dezvoltat partea web mai mult, considerand ca automatizarea trebuie sa rezolve toate cazurile, fara interventie manuala. Daca se supraincalzeste cazanul inchide reglajul de aer, opreste ventilatorul si descarca caldura in casa. O notificare in caz de situatii speciale ar fi utila, nimic mai mult. Dvs. doriti o interfata complexa de monitorizare si control manual de la distanta care se preteaza sa fie implementata mai degraba cu raspberry, deci nu va pot ajuta pe partea asta. Sunt chestiuni care nu se pot implementa cu raspbery dar, care se pot cu arduino. De exemplu, controlul vitezei unei pompe fara electronica gen 3 viteze fixe, sau ventilator fara dispozitive hardware dedicate. Arduino pe care il folosesc are 8kb RAM de lucru si 256k memorie program si nu se preteaza la aplicatii complexe de interfata mari consumatoare de memorie.