Clinica GastroMed
Clinica GastroMed
  • 7
  • 16 974
In ce situatii un polip colorectal poate insemna cancer - Prof. Dr. Andrada Seicean
Polipi colonici
1. Ce sunt polipii colonici? Cand inseamna cancer?
Polipii sunt leziuni protruzive , nodulare care se dezvoltă în lumenul colonic. Unele dintre acestea, adenoamele, au capacitatea de a evolua la displazie și să dea naștere la celule de cancer colorectal (CCR). Dacă nu există istoric familial, trecerea de la adenoma la carcinoma durează 9-10 ani. Dacă există istoric familial, carcinogeneza poate fi accelerate la 2-3 ani. Dacă se depășește in profunzime peretele intestinal, polipul malignizat devine cancer colorectal.
2. Care sunt factorii de risc ce duc la apariția lor?
Factorii genetici- de exemplu istoricul familial de cancer sub 50 de ani, rude de gradul I cu un CCR, alimentația bogată in lipide si carne rosie, obezitatea, probabil fumatul si sedentarismul reprezintă factori de risc.
3. Exista mai multe tipuri de polipi? Evolutia lor este diferita in functie de tip?
Exista polipi cu potential de transformare malign , cum sunt adenoamele, sau polip benigni cum sunt cei hiperplazici, inflamatori, juvenili. Aspectul este diferit la examinarea colonoscopica sau folosirea de examinare cu lumina filtrate, ceea ce permite aprecierea polipilor care trebuie rezecați.
4. Care sunt principalele metode de investigare?
Standardul de aur este colonoscopia. Exista indicatori de calitate ai colonosocpiei, unul dintre acestia fiind pregatirea dinaintea examinarii care trebuie sa permita evidentierea optima a mucoasei colonice. Este de dorit evaluarea cu tehnologie endoscopica avansată, de definitie inalta, cu lumina filtrate. In plus procedura este influentata si de experienta operatorului. Alte positbilitati, cum ar fi colonografia CT sau videocapsula, deși par atractive pentru pacient, au dezavantajul că, desi se foloseste aceeasi pregatire ca si pentru colonoscopie, pot scăpa polipii foarte mici de sub 5-6 mm si nu pot indeparta polipii gasiti, deci acesti pacienti tot vor avea nevoie de colonoscopie standard cu polipectomie. Din acest motiv, aceste 2 examinari se recomanda doar in conditii foarte bine selectionate, de exemplu un sindrom aderential foate important.
5. În ce situații se poate interveni si terapeutic, in timpul investigatiei, in asa fel incat pacientul sa suporte o singura procedura?
La persoanele de peste 50 de ani, riscul de a prezenta polipi este de 20-30%, mai ales la bărbați. De aceea se recomandă efectuarea unei colonoscopii de screening la această vârstă dacă pacientul nu are istoric familial de CCR. In timpul colonoscopiei se pot rezeca polipii găsiți, iar pacientul va intra intr-un program de supraveghere al polipilor , conform ghidurilor europene in vigoare, cu o frecventa de 1 pana la 10 ani, in funcție de ceea ce s-a gasit in timpul colonoscopiei.
Dacă pacientul are istoric familial, mai ales cu rude cu CCR sub 50 de ani, medicul stabileste la ce vârstă se incepe colonoscopia.
Exista polipi colonici dificili, situați în zone mai greu accesibil (valva ileo cecala, cecul, regiunea apendiculară, perianal) sau in apropierea unor diverticuli sau polipi mari, cu extensie laterala. La acestia tratamentul este tot endoscopic, dar necesită o tehnica de polipectomie avansata, speciala (rezectie mucozala si disectie submucozala) care asigura indepartarea completa a polipului si cu risc minim de tip hemoragie sau perforatie.
Переглядів: 11 026

Відео

60% din cancerele pancreatice sunt diagnosticate in ultimul stadiu - Dna. Prof. dr. Andrada Seicean
Переглядів 1,8 тис.3 роки тому
Cancerul de pancreas 1. Ce este cancerul pancreatic si de cate tipuri poate fi? Dintre tumorile pancreatice , cea mai frecventa- 85%- este adenocarcinomul pancreatic. Are o supravietuire redusa doar 6% la 5 ani , din cauza faptului ca este situata intr-un organ profund iar manifestarile sunt tardive . Din pacate, doar 10-15% dintre cazuri sunt rezecabile la momentul diagnosticului Există și alt...
Cum deosebim infarctul de boala de reflux gastroesofagiana Dr Teodora Man Clinica Gastromed Cluj
Переглядів 6343 роки тому
Boala de reflux gastroesofagian 1. Ce este boala de reflux gastroesofagian? Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) reprezinta o afectiune cronica cauzata de intoarcerea continutului gastric si eventual biliar in esofag, determinand aparitia simptomelor, asociate cu sau fara leziuni esofagiene . Aproximativ o tremie din populatie experimenteaza simptome de reflux. 2. Care sunt principalele simpt...
Cand hepatita cronica C poate evolua spre ciroza Dr Teodora Man Clinica Gastromed ClujNapoca
Переглядів 4313 роки тому
1. Ce este hepatita C și ce procent dintre pacienții cu hepatita C au risc de cronicizare și de ce? Hepatita cronica C este o boala infectioasa a ficatului cauzata de infectia cu virusul hepatitei C (VHC). În 75-85% din cazuri, boala se cronicizează şi poate evolua spre leziuni hepatice grave, cum ar fi ciroza hepatică , la 10-20% dintre pacientii infectati dupa 20 de ani de evolutie. In moment...
Cum deosebim colita ulcerativă de Boala Crohn, Dr Anca Moldovan Pop, Clinica Gastromed Cluj
Переглядів 1,6 тис.3 роки тому
BOLILE INFLAMATORII INTESTINALE O mare provocare pentru noi medicii, o reprezinta bolile inflamatorii intestinale care , efectiv au “explodat “ in ultimii ani si necesita din partea noastra o abordare complexa, integrata care impleteste medicina traditionala cu nutritia, alaturi de elemente de medicina alternativ-complementara si psihoterapie . Bolile inflamatorii intestinale sunt reprezentate ...
Sindromul de intestin iritabil sau cum afectează stresul un colon sănătos - Dr Anca Moldovan
Переглядів 1,3 тис.3 роки тому
Incepand de azi , va oferim o serie de filmulete/texte informative scurte despre subiecte de interes general si incepem cu cea mai cunoscuta din “bolile” societatii moderne si anume SINDROMUL DE INTESTIN IRITABIL. Aveti la dispozitie textul care se parcurge in aproximativ 5-7 minute sau daca doriti filmarea care contine aceeasi informatie. Sindromul de intestin iritabil (SII) este o conditie me...
Clinica Gastromed Lista Servicii
Переглядів 2233 роки тому
Lista serviciilor practicate de clinica de gastroenterologie Gastro Med din Cluj Napoca.

КОМЕНТАРІ

  • @DorinaGrigore-ov4yd
    @DorinaGrigore-ov4yd 7 місяців тому

    Buna dimineata o rugaminte la dv unde este aceasta clinica si cum o gasim pe doamna doctor va multumesc!

    • @clinicagastromed763
      @clinicagastromed763 7 місяців тому

      Clinica GastroMed, str. Moldovei, nr. 3, Cluj-Napoca, tel: 0744332107, 0364411000

  • @doinadumitrescu3354
    @doinadumitrescu3354 8 місяців тому

    Stresanta voce si explicatii ca la clasa

  • @mirelagheorghe3903
    @mirelagheorghe3903 8 місяців тому

    Dacă se întîmplă să am svaun diareic apoi normal dar asta nu tit timpul ce înseamnă? 4:48

  • @paunamanea2444
    @paunamanea2444 Рік тому

    La ce spital lucrează doamnă doctor !

    • @mase3336
      @mase3336 9 місяців тому

      Medicala 3 din Cluj Napoca

  • @dumitrutraistaru8329
    @dumitrutraistaru8329 3 роки тому

    După operația de polipi care sa aflat în mucoasă și aproape de rect a doua zi a apărut durere ce înseamnă, ce trebuie să fac?

  • @ralumanu2085
    @ralumanu2085 3 роки тому

    Pentru balonarea in exces poate fi util tratamentul cu anxiolitice sau pastile naturiste pentru calmare, gen persedon, valeriana, pasiflora etc. Balonarea poate fi si un simptom al unor afectiuni OVARIENE. In acest caz, pot sa ajute supozitoarele COMAG PLANT F. Pot ameliora balonarea si exercitiile fizice, mersul pe jos, abdomenele.